HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 sij 2025, 00:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Najveći propusti Tuđmanove administracije u Herceg Bosni
PostPostano: 31 sij 2021, 21:05 

Nije se mogla HV znantnije angažirat, kad imaš trećinu zemlje okupiranu plus prijetnju sankcijama, nije se nikako moglo. Problem je naivnost oko muslimana. I podrška lokalnim šerifima koji su vojno bili upitne kvalitete.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2021, 21:16 

Čak i da uzmemo da je bilo tako, da se apsolutno nikako nije moglo napraviti nešto u Srednjoj Bosni nakon početnih gluposti, naivnosti i gubitaka, opet imaš situaciju da u Dejton ulazimo sa 27% teritorija a "izlazimo" sa 21%.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 05:32 

Planina je napisao/la:
Vošingtonski sporazum potpisan je 18.3.1994., sve do tada se moglo uraditi nešto... Iako shvaćam tvoju poantu, Kupres nije smio pasti, trebalo se utvrditi u SBŽ i HNŽ odmah na početku rata, itd.....
Povijest HRHB, moglo se trebalo se moralo se...

Je.
A dobro, Kupres je pao radi neiskustva i manjka protutenkovski sredstava.
Mi smo se išli razračunavati sa srpskim oklopom na otvorenom polju?
Tamo je poginulo i dosta HOSovaca i Vukovaraca, ako se ne varam.

Jajce smo popušili radi Muslimana.
Neke kote u Lipanjskim Zorama su popušene jer se mislilo, lako ćemo.
Šteta je što se nije zauzeo Šćepan Krst, neke stvari bi bile lakše poslije.
Bila je neka priča da smo zauzeli i Velež, pa da je neki genijalac išao "oslobađati" Nevesinje, pa popušio Velež u kontri.
Sa šahovnicom na Veležu, mala je vjerojatnost da bi se IstoĆni toliko bunio.
Da nije pao Kupres, vjerojatno ne bi ni Bugojno.

U Posavini smo popušili dvaput, prvi puta kada je pala Derventa, Modriča i Odžak (a i Tramošnica), za što su opet krivi naši stratezi (Stipetić), srpska nadmoć, a i muslimanske sabotaže (vijeće sigurnosti i slične priče). Ne treba zaboraviti ni kako su bez metka pali muslimanski Šamac, Doboj i Brčko prije toga.
Drugi puta je bio Brod i to su bili ostaci.

Isto tako ima i priča za svako mjesto u hm-ratu.
Od proglašene mirovne zone u Fojnici (proglasio fr. general Mourillon), našeg zapovjednika Tuke (to mu prezime bilo) koji je ignorirao zapovjed za zauzimanje brda nad gradom, da bi to dva dana kasnije napravili muslimani i ušli u grad.
Do Bugojna gdje naši nisu htjeli ratovati s lokalnim muslimanima dok nije bilo prekasno.
Travnika gdje su ubijali naše zapovjednike HVOa i zauzeli vojarnu preko noći, Bijelog Polja kod Mostara gdje su nas poklali preko noći (muslimani u HVOu okrenuli oružje na svoje bivše suborce).
A zapovjednika su nam ubili i u Novom Travniku. U Zenici su ga oteli, ubili tjelohranitelje (ali to je isto čudna priča).
Uskoplja i Viteza gdje je engleski Unprofor švercao oružje, vojnike i ranjenike muslimanima.
Vareša gdje se švercalo s muslimanima, micalo hrvatske prognanike iz Kaknja, da ne smetaju, radilo biznis, sve dok nije bilo kasno.
I Kaknja i Sutjeske di nismo bili spremni.
A slično i Konjic.
To nije bio rat kojeg smo htjeli, jbg.

I tu je i Tuđman kriv, jer nije poslao dole nekog da uvede reda.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 05:35 

Planina je napisao/la:
Da smo recimo mi uzeli taj srpski Donji Vakuf, zapad Travnika i dio Bugojna to je praktički već debela većina SBŽa (u slučaju da se prethodno uzela Vranica sa Uskopljem i Fojnicom nakon Hera i spojilo Lašvu i Lepenicu sa Ramom kao što je opisano gore), uglavnom u tom scenariju bi Muslimani ostali u par džepova unutar SBŽa, bila bi obrnuta situacija od ovoga danas, i mogao bi komotno proglasiti HRHB svaki dan u tjednu bez da se treseš kako ćeš do enklava, bili bi u komotnoj poziciji za pravljenje novih etničkih općina, imali bi čime trgovati itd.
Iako poznajući nas, sjebali bi mi i to sve kakvi su nas likovi vodili, razni Granići bi i to bacili u vodu, džaba bi naši momci ginuli. Evo pogledaj recimo i da se oslobodio cijeli SBŽ, kakva ti korist ako ukidaš HB i osnivaš Federaciju sa miješanim kantonima i miješanim općinama, džaba si ginuo. Stanje na terenu bi danas bilo donekle bolje ali daleko od toga da bi isti ovakav miješani SBŽ bio hrvatski kanton, jako daleko od toga.
Bez hrvatskog entiteta Herceg Bosne, ili barem bez izričito hrvatskih kantona i hrvatskih općina mi smo pušiona. Nismo mi Srbi koji imaju taj kodeks da neće zaposliti Muslimana i sve ostalo, mi u sred kritičnog SBŽa u kojem smo zavaljeni u živo blato do nosa imamo razne Gudelje koji zapošljavaju po par tisuća Muslimana, miješane općine i kantoni su za nas smrt, džaba da smo oslobodili i sve do Žepča ako bi Granić i Tuđman to opet uvalili Muslimanima.
Iako što se tiče spomenutog srpskog "kodeksa", lako im je sada voditi takvu politiku kada imaju svoju (etnički očišćenu) Republiku, znači opet se vraćamo na presudnu važnost Herceg Bosne...

Liskovica je ucrtana tu gore, možda ne najljepše ali prva izbočina na Mrkonjiću je Majdan druga Liskovica, a Vitorog je debelo unutar tog modificiranog HBŽa, planina na tromeđi Kupresa Glamoča i Šipova,
jedino je trebalo oko Mliništa uzeti više, tj. realno je trebalo ostaviti u HBŽ i jug Mrkonjića, jug Ključa i one ogrizline Istočnog Drvara i Petrovca sve u HBŽ, hrpa strateški bitne šume i planine koja je predana Srbima da bi se namirilo 51:49.

Možda nacrtam ponovno te neke varijante kasnije ali nebitno, možeš sad crtati što hoćeš, prošla baba s kolačima, sad ti je isto farbao Šipovo i Bugojno ili Novosibirsk i Omsk, i jedno i drugo imaju otprilike istu šansu biti Herceg Bosna.

Je, "prošo voz".

Granić je teška štetočina bio.
Imaš pravo, na Mliništa sam mislio. To je još komad koji je bio u općini Glamoč, prije rata.
Trebalo se drugačije i to dosta.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 06:06 

weasel je napisao/la:
Naš je najveći problem što nismo iskoristili ni blizu tu svoju pregovaračku dominantnu poziciju koliko smo trebali.

Omjer od 51% 49% je za Hrvate bio povoljan, mi smo mogli s time što smo držali ispregovarati 90% onoga što smo htjeli.

Ako nitko ne bi pristao na naše prijedloge mogli smo jednostavno reći da uzimamo sebi što držimo vojno na terenu i doviđenja, tada smo imali skoro 30% države u svojim rukama.

Ako znamo da je morao biti Dayton i Washington i da su morali biti kantoni i država s Muslimanima trebali su nas što bolje razgraničiti od njih.

Granić je prema vlastitu svjedočenju povukao Crtu prema Srbima kako danas stoji u DGG prema planinskim vrhovima i zatražio je sve posavske općine.

Dakle oni su u startu odsjekli i odrekli se puta prema Jajcu i ugurali ga u mješanu SBK, i još nismo dobili Posavinu...

Ne znam tko je taj Granićev prijedlog odbio ali mi nije jasno kako je itko od naših dopustio da ovo čega se odričemo van DGG baci u vijetar i da ne dobijemo baš ništa za to.

Muslimani bez nas nisu imali puno prostora za trgovanje, jedina opcija koju su mogli napraviti je da prepuste Srbima nazad čitava osvajanja 5. korpusa i vrate se na ratne linije u zamjenu za Srpsko Sarajevo. Na taj način bi Babini bili odsječeni od ostatka federacije, svi planovi o spajanju s trokutom bi propali a plus bi bila njihova 100% okrenutost prema Zagrebu, ne iz ljubavi nego iz potrebe.

Također mi bi tada imali i jasnu granicu na zapadu, mujage ne bi planirale koridore kroz Hrvatski DGG ili Jajce...

Ostale bi samo nerješene srednjebosanske enklave ali bi imali jasan paritet snaga, muajge taknu njih, mi im zatvorimo promet za Babine i 5. korpus pa nek im ameri bacaju konzerve.

Jasan dokaz da ni Tuđman sam nije bio zadovoljan ishodom svega je njegova izjava kako je Hrvatska rješena a za Bosnu to će se tek vidjeti.

Postoji velika vjerojatnost da smo mi bili ucjenjeni mirnom reintegracijom podunjavlja pa smo morali raditi ovakve ustupke.

Neki će reći da se time Hrvati u BiH stavljaju kao Hrvati drugog reda što je na žalost djelom točno ali Tuđman je tada znao da bi ga pekli na jelačić placu ako bi na bilo koji naćin propala reintegracija Vukovara koji je najbolnija točka rata. Svi pereci su već bili bjesni što se uopće to ide integrirati, očekivala se vojna akcija i čišćenje četnika.

U svakom slučaju naša pozicija u Daytonu bi bila 10 puta snažnija da smo oslobodidli čitavu Hrvatsku, ali što je tu je.

slika

slika bi bilo bliže po postotku.

Odnosno
slika

Pogledaj crvena brda oko Mostara.

ps.da smo imali i veći postotak, imao bi i šumski koridor do Žepča :D
slika

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: 01 vel 2021, 06:09 

Sokolić je napisao/la:
Hrvatsku je MZ stalno držala pod pritnjaman sankcijama. Nije to nagađanje, to je činjenica. Otvoreno se govorilo. Nisu nan ih proglasili, ali su ih sprovodili ka' tihe sankcije, jer službeno proglasit bia bi opasan precedans u međunarodnen pravu: sankcije napadnutoj državi zbog pokušaja oslobađanja od napadača.

Tu je i okupirano Podunavlje, i općenito pobunjenička paradržava. Ka vid pritnje Hrvatskoj, stalno je visia status paradržave. Cilo su vrime iz MZ bili prosrpski, propobunjenički. Mogli su ju priznat, ili nas pritiskat da in moramo dat niku državu u državi inače sankcije. I tako ciprizirat stanje. Ovo nije hipotetski scenarij, a dokaz je plan z4.

U MZ su godinama sanjali obnovu Jugoslavije. Godinama nakon našeg osamostaljenja visili su neažurirani zemljovidi po raznim TV kućama i tiskovinama s prikazon Europe di je Jugoslavija. Čak i s neovisnon Češkon i Slovačkon i postsovjetskin državama, a Jugoslavija u komadu.

Stalno nan je visilo nad glavon da bidu SCG-u mogli skinit ili značajno ublažit sankcije. Srbiji i Crnoj Gori nisu opalili sankcije zbog vršljanja po Hrvatskoj, nego zbog BiH. Iz Srbije su u Hrvatsku došli dobrovoljci i profesionalci kao "dobrovoljci", ka na Maslenici. U manjen udilu bilo je i u Oluji skupina iz Srbije i Crne Gore.

U Cazinskoj krajini primili su hrvatske izbiglice iz Slunja i istočne Like 1991. godine. Smistili su ih kod sebe i dali lažne isprave. Tako da otima Muslimanima ne možemo baš sve natrljavat. Ubojstvo Šantića im pak ide na teret. Tuđmanova administracija trebala je tražiti hrvatsku općinu od hrvatskih sela kod Bihaća. Ako ne daju općinu, onda nami nije priša žurit s razbijanjen srpskog obruča oko njih.

Da je HV uspia oslobodit čitavu Hrvatsku, pa makar i bez Podunavlja, onda bismo mogli naveliko pritiskat i pogađat se u BiH. Ali:
Hrvatsku nismo mogli ranije oslobodit zbog muslićke sabotaže. Ne zaboravimo da su muslićki vojni, državni vrh podritlon Srbi, i Srbogorci. Oni su upleteni u to da se Hrvatska nije uspivala oslobodit, što se jasno vidi počevši od Maslenice. Muslimani su sabotirali Hrvate. Umisto napast Srbe, oni su napali Hrvate u BiH. Dok je trajala operacija Gusar, umisto napravit dodatni pritisak na VRS, pa i SVK, oni nisu pomogli nego odmogli! Umisto napast VRS kod Donjeg Vakufa, Kupresa, Travnika, Bugojna, pa i Koridor, za napravit pritisak na srpske položaje i komunikaciju prima pobunjeničkoj paradržavi, oni napravidu suprotno! Iz Srbije kroz onaj koridor neometano prolazidu pojačanja iz Srbije! Pa tko je ovdi lud? Zašto oni nisu išli u proboj ka Karlovcu ili na Gračac, pa da napravidu pritisak na tkz. RSK? Ne, nego sve na leđa Hrvata.

Druga stvar bi bila da ako se riši Hrvatska, da onda ostaje pitanje hrvatske motiviranosti za bojevat u BiH. Bilo bi unutarnjih pritisaka, zašto ratovati po BiH, RH smo gotovo oslobodili - a to bi bilo krivo, jer VRS nije ositila poraz i moga se očekivat novi napad srpskih snaga na Hrvatsku. Uz postojeća stalna granatiranja i raketiranja iz Srpske. Valja imat na umu da oslobođeno u RH nije odmah bilo sigurno, misecima posli Oluje smo imali po tim područjima operacije čišćenja zaostataka terorista.

Tako je RH bila ucinjena situacijon u BiH. Talac stanja u BiH. Jer, mogla je Hrvatska reć da nas ni briga za BiH, da uzmemo svoje i zatvorimo se. No ondi smo imali Hrvate i triba se skrbit za njih. A zbog rata u BiH bili smo nesigurno područje u međunarodnin okvirima. Promet nije siguran. Granatirali su nas i raketirali iz Srpske.

1993. san se idia: "Zašto se bavimo s BiH? Zašto ne oslobađamo Hrvatsku pa da vidimo tko bi nas povlačia za nos." Nažalost onda nisan zna ovo šta znan danas, a dozna san puno godina posli, unatoč pomnon praćenju. Srbomuslići su nas zajebali.

Ne smatran da bi pad Bihaćke enklave bia koban za nas. Tkz. RSK nije imala toliko vojske, no isto dovoljno za žestoko se oduprit, i imala je srazmirno više opreme. Čak i da su joj pristigle pomoći iz Srpske, RH bi mogla oslobodit svoje, ali puno teže. Ka' i uvik, puno bi ovisilo o uključenosti SCG i prljavin nakanama iz MZ.

Npr: kad je bia Bljesak, naši (138. br. HV) su kod Otočca, pokušali i oslobodili jednu strateški važnu uzvisinu Konjsku glavu. Gnjide iz MZ su nas pritisnule i morali smo se povuć, pa su ga priuzeli unproforci. To oslikava šta smo mogli i smili. "Toleriradu" iz MZ Bljesak, ali samo na onon području. Nisu nan dali usudit se oslobodit išta drugdi.

Ovo za Otočac nisam znao, vrijedna informacija.

Ma gle...
Pola tih gnjida iz MZa je trošilo srpske kurve i jelo sa četnicima janjetinu i lokalo šljivovicu.
S time da Bilt ima kuću na jebenoj korčuli.

Dok smo mi ratovali sa Srbima, ova gamad nas je bockala u leđa...

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 07:02 

Planina je napisao/la:
Za sankcije znam da su bile realnost i jasno mi je da se vjerojatno zbog zapadnjaka nije moglo baš pomesti Muslimane do Ivan Sedla i Zenice čak i da smo imali dovoljno ljudstva, naoružanja i motivacije za ginuti. Iako navodno jest postojao plan za oslobađanje cijelog SBŽ i HNŽ...

Ali je nakon svih muslimanskih čistki nad nama trebalo barem spojiti Lašvu i Lepenicu sa Ramom, to je jednostavno bila nužnost nakon pada Bugojna i Travnika, jer moralo se razmišljati analitički, što ako propadne Federacija tj. Vošington (ako se već mora ići u Federaciju sa Muslimanima)? Što ćemo izvući, kako ćemo izaći iz te Federacije ako unesemo 10 enklava?

Kasnije se na isti način moralo razmišljati u Dejtonu, što ako propadne Dejton? S čime izlaziš? Ili dođe do nekog novog kusuranja, što imaš za trgovati, u kakvoj ćeš poziciji biti? Ispada da se ni o čemu nije razmišljalo nego je samo bilo Mate daj da ovo u ovoj usranoj Bosni što prije završimo pa kako god, a kasnije koga briga, nek se koprcaju tamo, bitno da se lijepa naša Hrvatska u svetim avnojskim komunističkim granicama 100% oslobodi. Pa je onda čika Mate ovo napravio, bacio mrkonjićki džep za apsolutno ništa:

weasel je napisao/la:
Granić je prema vlastitu svjedočenju povukao Crtu prema Srbima kako danas stoji u DGG prema planinskim vrhovima i zatražio je sve posavske općine.

Dakle oni su u startu odsjekli i odrekli se puta prema Jajcu i ugurali ga u mješanu SBK, i još nismo dobili Posavinu...

:ucelo :hang

Mislim da je nakon pada Bugojna i Travnika spajanje Lašve i Lepenice sa Ramom bilo ključno, uz kasnije spajanje Jajca preko Šipova sa Kupresom.
Da smo to odradili i oslobodili i isposlovali još neke stvari u pregovorima pa da sad recimo možemo iznijeti ovako nešto, to bi bilo sasvim OK:

slika

Nikakve totalno nerealne stvari.

Eventualno se moglo i npr. u Hercegovini uzeti do Neretve pa bi imali ovako nešto:

slika

Da.
Ovo iza Neretve su Drežnice, selendre, to se nitko ne bi bunio da smo zauzeli.
Niti ljudi, niti ičega.
Sviđa mi se i izgled, dodao sam i Derventu (nisam Podnovlje) i Tišinu kod Šamca i Dobre Vode (reda radi, kod crte su);
slika

Tu je i na ovoj karti gdje si išao do Neretve.
slika

Pogledao sam malo bolje.
Nisi uzeo samo Drežnice, već i Jablanicu?
Tu je bila priča s padom Bugojna.
Nakon što je palo, i stanovništvo se evakuiralo u Ramu, postojala je i opcija da se smjeste u Jablanicu, naša vojska je ionako bila par km od gradića, držala dominantne kote, a Bugojanci su imali i vojske koja bi to odradila.
Samo onda ne bi stao na Neretvi, nego bi išao i dalje...

slika
Na ovoj karti gore sam prikazao kako bi izgledalo da nismo muslimanima pustili Vakuf, ni zapad Travnika.
Da su Velež i slična brda bila predana nama, a da smo se nakon Jablanice spojili s Konjičkim selima.

Tu je onda lako zamisliti i korak dalje;
slika
Pa i dalje....
slika

Mogli smo svašta;
slika
slika

PS. i dajte molim vas stavljajte na ovo https://imgbb.com/

Koristim službeni lap, a na njemu mi ne radi imgur :/

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 07:07 

Gaugamela93 je napisao/la:
Zaboravljaš jednu ključnu činjenicu a to je kako u to vrijeme SAO Krajina je još uvijek u predgrađima Karlovca, Gospića, Zadra i Šibenika. Ključni grad (Kupres) za hrvatsko preuzimanje Bugojna nalazi se u rukama Srba. U to vrijeme neke od najborbenijih hrvatskih postrojbi (4. gardijska, SP, 1. gardijska, 7. gardijska, 9 gardijska i sl. ) nalaze se u osiguranju prostora zauzetih akcijom Maslenica i pripremom za akciju Medački džep. Na bi me začudilo da je Hrvatska riskirala sankcije i poslala glavninu svojih snaga na deblokadu Srednje Bosne i zauzimanje Mostara, da bi pobunjeni Srbi uz podršku specijalnih snaga iz Srbije i RS odlučili zauzeti Zadar i Šibenik te tako presjeći Hrvatsku na dva dijela i definitivno tako učvrstiti svoju državu u Hrvatskoj. Šansa za zauzeti Mostar i povezati se sa Srednjom Bosnom propuštena je u razdoblju od travnja 1992. do lipnja 1992. U tom razdoblju su Srbi zauzeli 90% teritorija koje se danas nazivaju RS.

Kupres je bitan za Bugojno, ali oni iz Bugojna nisu smjeli sjediti i čekati.
Trebali su pomoći u Uskoplju i Novom Travniku.
Trebali su se uvezati.
Ovako...
To je bila najjača brigada HVOa u prostoru, a ispala je...

Ona nam je trebala biti adut.
Čim su muslimani krenuli raditi sranja okolo, ona je trebala reagirati.

Ima gro izbjeglica i sve, ali opet...
Bugojno je najveći grad u Srednjoj Bosni.
Da se ono obranilo...
Moglo se svašta.

Da stvar bude bolja, u prvim mirovnim planovima su muslimani tražili "samo" Travnik i Konjic.
U Kiseljak i Kreševo, kao koridor prema jugu.
I neka sela oko Lašve
Kasnije su se spustili u Jablanicu i istolni Mostar, prvo su bila samo sela u priči.
Ne sjećam se što je bilo s Drežnicama, znam da im je maksimum bio Stolac i "luka" u Tasovčićima.

U srednjoj Bosni su nakon Travnika, nažicali "granicu na Vrbasu", sve do Gornjeg Vakufa.
Pa su nažicali dva džepa preko Vrbasa, Bugojno (sam grad) i Donji Vakuf.
Nakon što smo na pregovorima izgubili Donji Vakuf, naši su se odlučili povući i iz Jajca, jer je trebalo probijati cestu kroz nedođiju da bi se tamo došlo.
Pa je bila priča da ćemo prvo uzeti rađe umjesto njega Kiseljak i Kreševo (dali bi im neko selo uz granicu Sarajevskog kantona, da im prođe cesta tu), pa Gornji Vakuf i Bugojno, da se spojimo s Lašvom kako spada...
Možda i drugim redosljedom.

Uglavnom, tada su naši popizdili na lorda Owena, jer je lik stalno navlačio postotke kontra nas, htio nas je izbaciti iz srednje Bosne uopće, kao nadoknadu ako muslimani predaju istočnu Bosnu Srbima.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 07:18 

Planina je napisao/la:
Čak i da uzmemo da je bilo tako, da se apsolutno nikako nije moglo napraviti nešto u Srednjoj Bosni nakon početnih gluposti, naivnosti i gubitaka, opet imaš situaciju da u Dejton ulazimo sa 27% teritorija a "izlazimo" sa 21%.

Dayton je s naše strane katastrofalno loše odrađen, da.

Granić kao grobar hr. budućnosti.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 07:22 

slika je zapravo full lijepa slika Hercegbosne.

Još koje selo, da bude omjer teritorija onakav kakav je bio na terenu.
Već smo prije predali muslimanima skoro 10% teritorija u USKu i Donjem Vakufu, nije bilo potrebe da im dajemo još 6.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 09:00 

Ceha zanimljive priče ovo gore, praktički sve što smo izgubili imalo je neku svoju priču u kojoj smo i mi barem djelomično krivi... Šta reći, s jedne strane imaš Tuđmana, Granića & company (mozgovi koji nisu imali nikakve prigovore kad ih je Tuđman pitao ima li itko prigovora na ovo u pregovorima, mogu mislit kakve su tek to njuške bile), a s druge strane lokalne seljačine i šerife sa iq 70 koje su se bavile švercom, kriminalom, isključivo gledali kako da sebe namire, odbijali zapovijedi, zajebavali se, pajdili sa "komšijama" Muslimanima itd itd. Šta reći, dobro nas ima ikako, ali kad vidim kakvi smo i ne treba nas žaliti, samo mi je žao onih par % istinskih heroja koji su izginuli ili ostali invalidi, obolili, žali Bože njihove mladosti, ostatak stoke nije zaslužio nikakvu državu, kao što divizija reče na drugoj temi narod nedostojan svojih ratnika.

A što se mapa tiče, što ih više plaviš veća je muka danas, dok god vlada ovaj EU NATO poredak tu se ništa promijeniti ne može, a ako taj poredak krahira opet tko zna šta nas čeka, a mi u svakom slučaju niti imamo ozbiljne vojske niti pozitivne demografije niti suverenističke politike niti ikakve svijesti u narodu oko ičega, pa eto, budi sretan dok je ovako jer sutra tko zna.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 09:28 

Da.
Dobro da nas još i ima s obzirom na sve.

A za plavljenje, znam.
Pazi, premijer RH je jedan Plenky.
Znaš onda i sam koliko je sati.

No jbg. izgleda da će nagodinu bit promjena. SDAši gube vlast, pa lagano rade sranja.
A ako se BiH bude raspadala, uzet ćemo i mi komad.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 09:38 

[

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 09:39 

Planina je napisao/la:
Ceha zanimljive priče ovo gore, praktički sve što smo izgubili imalo je neku svoju priču u kojoj smo i mi barem djelomično krivi... Šta reći, s jedne strane imaš Tuđmana, Granića & company (mozgovi koji nisu imali nikakve prigovore kad ih je Tuđman pitao ima li itko prigovora na ovo u pregovorima, mogu mislit kakve su tek to njuške bile), a s druge strane lokalne seljačine i šerife sa iq 70 koje su se bavile švercom, kriminalom, isključivo gledali kako da sebe namire, odbijali zapovijedi, zajebavali se, pajdili sa "komšijama" Muslimanima itd itd. Šta reći, dobro nas ima ikako, ali kad vidim kakvi smo i ne treba nas žaliti, samo mi je žao onih par % istinskih heroja koji su izginuli ili ostali invalidi, obolili, žali Bože njihove mladosti, ostatak stoke nije zaslužio nikakvu državu, kao što divizija reče na drugoj temi narod nedostojan svojih ratnika.

A što se mapa tiče, što ih više plaviš veća je muka danas, dok god vlada ovaj EU NATO poredak tu se ništa promijeniti ne može, a ako taj poredak krahira opet tko zna šta nas čeka, a mi u svakom slučaju niti imamo ozbiljne vojske niti pozitivne demografije niti suverenističke politike niti ikakve svijesti u narodu oko ičega, pa eto, budi sretan dok je ovako jer sutra tko zna.

Problem je upravo u ovome. HVO je čitavo vrijeme izgledao kao jedna decentralizirana struktura gradova država (polisa), gdje je glavnina odlučivanja bila prepuštena lokalnim šerifima ili zapovjednicima lokalnih brigada. Nije bilo centralizirane strukture koja bi primjerice bila u stanju narediti manevar snaga i povući snage iz primjerice područja koja nemaju šanse za obranu u ona koja imaju ili je takav manevar nužan da bi se ostvarila pobjeda. Tipičan primjer toga je lokaltet Bijelog polja, gdje skoro dva mjeseca od izbijanja sukoba s Muslimanima u Mostaru imaš više od 50% ljudstva u tamošnjoj bojnoj koji su Muslimani.... Umjesto da se odmah na početku pristupilo njihovom razoružanju i na to područje prebacilo oko 500 vojnika HVO-a Konjic-Klis, koji su se inače puna dva mjeseca borili u beznadežnom poluokruženju, mi se danas čudimo kako su nam tamošnji Muslimani zabili nož u leđa. A što bi drugo? Možda bi i mi postupili isto u sličnoj situaciji.
Muslimani su inače se pokazali puno boljim u ratu u ovim manevrima snaga od nas. Tako su prebacivanjem snaga i stanovništva iz banjalučke i prijedorske krajine ojačali obranu Srednje Bosne, prebacivanjem snaga iz istočne Bosne Sarajevo i Sjevernu Hercegovina, a prebacivanjem snaga iz istočne Hercegovine istočni Mostar.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 12:10 

Pa to ja govorim, ustroj je bio katastrofa, hrpa lokalnih šerifa, to nije vojska. Ono šta je tribalo poslat iz RH su docasnici i časnici i hrpa Vojne policije da masovno hapsi. Da se odma nekom lokalnom šerifu koji vodi neki svoj privatni rat stalo na rep i javno ga ponizilo svi bi ostali stakori svatili da postoji linija zapovojedanja i disciplina. Ovako je bio kaos na terenu i samovolja.

Znam iz prve ruke jer su momka od moje daljnje rodice u hercegovini ubili tutini razbojnici. Muka mi dođe kad se oni slave.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 12:22 

Planina je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Mislim da je nakon pada Bugojna i Travnika spajanje Lašve i Lepenice sa Ramom bilo ključno, uz kasnije spajanje Jajca preko Šipova sa Kupresom.
Da smo to odradili i oslobodili i isposlovali još neke stvari u pregovorima pa da sad recimo možemo iznijeti ovako nešto, to bi bilo sasvim OK:

Ta informacija ti je bila u dokumentarcu o daytonu sad prije koji tjedan, da je on povukao crtu sjevernije vjerojatno bi to danas bila granica.
Ključno je saznati kako smo došli od Mrkonjiča za Posavinu do Mrkonjića za Sarajevo. Netko je tu imao svoje prste sasvim sigurno.
Tuđman je imao glavnu rijeć i pregovori su završeni tek kad je on pristao, ili su nas ucjenili sa nečim ili su nam nešto dali što se ne smije još objaviti, ne vjerujem da bi Tuđman poklonio 5% Bosne za ništa, nije takav tukac bio.

Možda su razmišljali neka Jajce u SBK, da se pojača Hrvatska komponenta u županiji ali to opet ne objašnjava zašto su ispustili Šipovo.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:05 

weasel je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Ta informacija ti je bila u dokumentarcu o daytonu sad prije koji tjedan, da je on povukao crtu sjevernije vjerojatno bi to danas bila granica.
Ključno je saznati kako smo došli od Mrkonjiča za Posavinu do Mrkonjića za Sarajevo. Netko je tu imao svoje prste sasvim sigurno.
Tuđman je imao glavnu rijeć i pregovori su završeni tek kad je on pristao, ili su nas ucjenili sa nečim ili su nam nešto dali što se ne smije još objaviti, ne vjerujem da bi Tuđman poklonio 5% Bosne za ništa, nije takav tukac bio.
Možda su razmišljali neka Jajce u SBK, da se pojača Hrvatska komponenta u županiji ali to opet ne objašnjava zašto su ispustili Šipovo.

U to vrijeme (studeni 1995.) Srbi još uvijek nadziru 4% okupiranog hrvatskog teritorija u istočnoj Slavoniji i Baranji. Tako da mi nismo ništa Srbima poklonili u Daytonu, već smo "trampili" Mrkonjić i Šipovo za Vukovar i Odžak u Bosanskoj Posavini. Sarajevo je bilo prema Silajdžiću "velikodušna gesta" Miloševića Muslimanima zbog činjenice kako se Milošević izrazio "što su ih primitivci s brda pune 4 godine napadali i razarali Sarajevo".
Najveće greška Daytona s naše strane je što od našeg teritorija kojeg smo unijeli u Federaciju (20-22% teritorija BiH) nismo stvorili zasebnu izbornu jedinicu iz koje bi birali člana predsjedništva i zastupnike u federalni i državni dom naroda.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:15 

To je novem objasnio da Mrkonjićki Džep nije imao veze sa Podunavljem, te stvari su dogovarane zasebno, nije to bio nikakav paket... A i da jest, opet se vraćamo na to da su svete komunističke granice Hrvatske bile vrijednije od HB. Obrni okreni, ovo što nam je ostalo na kraju s druge strane komunističkih granica, nikako se ne može reći da je dobro odrađeno.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:22 

Planina je napisao/la:
To je novem objasnio da Mrkonjićki Džep nije imao veze sa Podunavljem, te stvari su dogovarane zasebno, nije to bio nikakav paket... A i da jest, opet se vraćamo na to da su svete komunističke granice Hrvatske bile vrijednije od HB. Obrni okreni, ovo što nam je ostalo na kraju s druge strane komunističkih granica, nikako se ne može reći da je dobro odrađeno.

Pretjeruješ, sad aludiraš da smo se tribali odreć Vukovara. Bilo je jasno da se granice ne mogu minjat, to je jasno uspostavljeno načelo, posebno tih godina. Odreć se Vukovara je priznanje opravdanosti srpske agresije i odustajanje od RH teritorija.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:28 

Ako je cijena Podunavlja bila ne samo Mrkonjićki Džep nego cijela HB koja je nakon toga ukinuta onda naravno da aludiram da Vukovar toga nije bio vrijedan.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:32 

Planina je napisao/la:
Ako je cijena Podunavlja bila ne samo Mrkonjićki Džep nego cijela HB koja je nakon toga ukinuta onda naravno da aludiram da Vukovar toga nije bio vrijedan.

Onda nemamo sta dalje pričat, to je suludo. Prihvatit okupaciju podunavlja i baranje je rang rimskog ugovora. Strašno je da nekom može past na pamet odreć se Vukovara.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:35 

Burbon je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Onda nemamo sta dalje pričat, to je suludo. Prihvatit okupaciju podunavlja i baranje je rang rimskog ugovora. Strašno je da nekom može past na pamet odreć se Vukovara.

Strašno je to da je vama Perecima vrijedniji Vukovar od cijele Herceg Bosne, Bogami mi nismo isti narod.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:41 

S tim da ponavljam da to nije istina da je Mrkonjićki džep mijenjan za Podunavlje, nikakav paket tu nije postojao, @novem je kačio dokumente, skroz drugi pregovori, nepovezano je bilo.
Em izmišljate em i da niste je gadljivo, hvališ se na HB forumu da ti je bitniji Vukovar od cijele HB.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:44 

Prvo vam je argument za nedjelovanje protiv Muslimana taj da je 1/3 Hrvatske pod srpskom okupacijom.

Onda vam je argument za predaju Mrkonjićkog Džepa i ukidanje HB taj da je Vukovar pod srpskom okupacijom.

Ne vidite nikakav problem u ovome?

Vrh

PostPostano: 01 vel 2021, 13:47 

Nema pregovora ni o jednom, ni o drugom.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: