HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 ruj 2026, 03:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 892 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Posavina samo traži odgovor na pitanje: Što je to treći entitet?
PostPostano: 06 srp 2010, 13:33 

Ceha je napisao/la:
baščovan je napisao/la:
I na kraju zaključak... Srednja Bosna i enklave u Posavini mogu opstati kao povijesno hrvatski krajevi jedino u okviru jedne uređene države(što neće biti dok je ovakav narod) sa principima kao što su poštivanje ljudskih prava,zaštita naroda kroz razne mehanizme,decentralizacija(ali da se sjedne i dogovore se neke regije,tj da se nakon otrježnjenja društva realno može sagledati koje su to najbolje opcije za prosperitet)...
Čitava ova politička situacija(Markan je to dobro opisao sa stadom ovaca koje je imao HDZ) ima za rezultat neke pogubne trendove.
1. iseljavanje-slaba ekonomska situacija(to što je bolja nego muslimanska to me uopće ne zanima i dalje je slaba, i dalje ljudi odlaze) i nepostojanje centra,jakog sveučilišnog centra Hrvata iz Bosne. Htjeli ne htjeli,to je jedino Sarajevo,jer studenti koji ovdje dođu i dalje ostanu u BiH.
2. sve je to uzrokovala raspodjela novca namjenjenog za opstanak Hrvata u S Bosni,za povratak u Posavinu i sl. Za uzvrat imate jedan Široki kao Monte Carlo,i još par satelita u Hercegovini koji su se dobrano opremili. Ja ne kažem da je to učinio narod,to su učinili određeni ljudi vođeni sebičnom zavičajnom politikom! Pod patronatom HDZ-a,direktnog krivca za poslijeratno stanje Hrvata u Bosni. Para je bilo,više nema,nit će bit.
Znači,imamo i nakon rata otvorene frontove,prvenstveno sa Bošnjacima(mislim na politiku),a nemamo artiljeriju kojom bismo zaštitili hrvatski narod u Bosni. Ponovno,kao i u ratu. Mlada PAMET nam odlazi. Nemamo sveučilište u Bosni(jako sveučilište,ne baljezgajte mi o sadašnjim sveučilištima). Nemamo se čim boriti,osuđeni smo na propast,ako bude išlo na ovaj način.
Da smo drukčije odigrali karte,treći entitet bi bio sjajno rješenje,ovako ta politika frontova gdje opet imamo situaciju 1 na prema 10 u svakom pogledu, vodi porazu tog jednog čikice.

Nula bodova.
Zaključak je da će nadolazeći treći riješiti probleme i Srednje Bosne i Posavine.
Jer radi njih mu je i svrha.
Samo moramo učiti iz prošlih grešaka...
U svim enklavama smo jači nego muslimani/srbi.
Treba se proširiti i to je to.
Zasad (po natalitetu) nam to ide, tako da :zivili
Svako drugačije razmišljanje je defetizam :smajl004

Ti kao da si s druge planete. Treći nije nadolazeći i u tom smislu nastavi raspravu,inače si neozbiljan sugovornik

Vrh

PostPostano: 06 srp 2010, 13:42 

Bez obzira da li je Treći nadolazeći li nije jedna je stvar sigurna. On je najpotrebniji hrvatima Središnje Bosne i jedini jamac njihove opstojnosti.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2010, 13:55 

baščovan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Nula bodova.
Zaključak je da će nadolazeći treći riješiti probleme i Srednje Bosne i Posavine.

Ti kao da si s druge planete. Treći nije nadolazeći i u tom smislu nastavi raspravu,inače si neozbiljan sugovornik

Nego što je?
Zar misliš da će muslimani moć još dugo preživljavati kako su krenuli?
Treći je vitalni hrvatski interes.
Oko vitalnih interesa nema kompromisa, zar ne? :kava

Vrh

PostPostano: 06 srp 2010, 14:22 

Jedini način da se riješi ona presuda sejdić-finci je da se formira tri entiteta, koji bi svaki entitet birao svoga predsjednika bez obzira na nacionalnost.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2010, 14:28 

Croatian Warrior je napisao/la:
Jedini način da se riješi ona presuda sejdić-finci je da se formira tri entiteta, koji bi svaki entitet birao svoga predsjednika bez obzira na nacionalnost.

Tako nekako

Vrh

PostPostano: 06 srp 2010, 15:42 

Bobovac je napisao/la:
Bez obzira da li je Treći nadolazeći li nije jedna je stvar sigurna. On je najpotrebniji hrvatima Središnje Bosne i jedini jamac njihove opstojnosti.

Ovo je točno da točnije ne može bit. Jedino što bi sve zadovoljio je ukidanje svih entiteta, ali to je nerealno i stoga je treći jedino riješenje za opstanak hrvata u BiH. Dakle ne govorim o povratku i sličnim stvarima nego isključivo o opstanku i to posebno u srednjoj Bosni. Ako ćemo realno Hercegovini treći ne treba toliko.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 14:57 

e ljudi...
sorry što se miješam al zbilja me zanima vaše mišljenje ukoliko ostane ovakav status quo i ostanu 2 entiteta, a dese se recimo neke ustavne promjene koje naprosto štite sva prava BHrvata i ostalih na svakom dijelu teritorija BiH??

pročitao sam nešto nakon sarajevskog samita da se Hrvatima dodjeljuje neka europska funkcija unutar BiH, pa mi se čini da europljani uopće ne namjeravaju pomoći oko 3. nego naprotiv.

pS:
preduga mi je tema da ju cijelu pročitam(u sl. da je već bilo riječi o ovome što me zanima).

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 15:01 

Ukoliko ostane ovako ili se nešto promjeni na štetu Hrvata BIH slijedi dodatno zatezanje i radikalizacija odnosa.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 15:12 

ivica je napisao/la:
Ukoliko ostane ovako ili se nešto promjeni na štetu Hrvata BIH slijedi dodatno zatezanje i radikalizacija odnosa.

a ako ostanu 2 entiteta, a Hrvati dobiju neki drugi mehanizam koji štiti njihova prava, tj. imaju koristi od toga??

pitam to jer vidim da se vode rasprave o nečemu što je za sada SF prića pa me zanima da li postoji neka alternativa 3. entitetu u slučaju da ustavne promjene završe drugačije.

uostalom, kakva korist od radikalizacije??
to uglavnom nikom nikada nije pomoglo.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 15:28 

Balkanac je napisao/la:
ivica je napisao/la:

a ako ostanu 2 entiteta, a Hrvati dobiju neki drugi mehanizam koji štiti njihova prava, tj. imaju koristi od toga??

pitam to jer vidim da se vode rasprave o nečemu što je za sada SF prića pa me zanima da li postoji neka alternativa 3. entitetu u slučaju da ustavne promjene završe drugačije.

Svako rješenje koje ne omogućava Hrvatima BIH da se potpuno izraze,u svakom smislu, dovodi do nezadovoljstva i frustracija. Nekome je treći SF, nekome pogrešno rješenje nacionalnog pitanja, a nekome upravo ono što nam treba i bit će realno ostvarivo ukolko Hrvati BIH ustraju zajednički u svojim nastojanjim u borbi za ravnopravnost.
Od radikalizacije niko nema koristi, ona je samo rezultat represije.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 15:30 

Balkanac je napisao/la:

upravo je to problem. odnosno zna se da revolucija jede svoju djecu. čini mi se da se samo čeka za valom nezadovoljstva hrvata. samo to treba pametno odraditi i eto ga.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 16:22 

Balkanac je napisao/la:
ivica je napisao/la:

Treći nije SF priĆa.
Neophodna potreba.
Ako svaki narod ima svoj entitet (a bošnjaci sve više shvaćaju federaciju kao svoj) onda treba i Hrvatima.
Ovo sa svim narodima, ostalima i cijelim teritoriju BiH su šuplje priče radi kojih smo i tu. Federacija je donekle radila dobro dok je vlada bila pola Hrvati, pola zeleni, ali su se onda u vladi pojavili i ostali (naravno na štetu hrvatskih mjesta) koji su zapravo smokvin list zelenih (kao Sejdo Komšić).
Koju korist Hrvati imaju od Federacije osim preglasavanja i ekonomskog uništavanja?
Što je federacija učinila za povratak Hrvata u Bugojno, Konjic, Jablanicu (osim ubijanja povratnika). Ili u Posavinu, kada je u Daytonu Silajdžić bio taj koji je bio široke ruke prema Srbima?
Ma bježi....

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 16:45 

Balkanac je napisao/la:

pročitao sam nešto nakon sarajevskog samita da se Hrvatima dodjeljuje neka europska funkcija unutar BiH, pa mi se čini da europljani uopće ne namjeravaju pomoći oko 3. nego naprotiv.

O čemu ti pričaš? Kakva se to europska funkcija odjeljuje našem narodu?? Mene to baš zanima. Ako ti je mrsko pisati stavi onda bar link da vidimo o čemu se to radi. OK?
P.S. Dakako da europljani ne namjeravaju pomoći hrvatima, oni su u svakom od 2 entiteta na strani najbrojnijeg naroda... možda prema srbima malo manje, ali ipak...

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 19:52 

:HercegBosanac

Evo, ja se malo potrudio i umisto linih političara nacrto karte entiteta. :aleale

Bošnjački entitet
slika

Hrvatski entitet
slika

Srpski entitet
slika

Distrikt Brčko
slika

BiH
slika

BiH
slika

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 22:38 

Ceha je napisao/la:
baščovan je napisao/la:
I na kraju zaključak... Srednja Bosna i enklave u Posavini mogu opstati kao povijesno hrvatski krajevi jedino u okviru jedne uređene države(što neće biti dok je ovakav narod) sa principima kao što su poštivanje ljudskih prava,zaštita naroda kroz razne mehanizme,decentralizacija(ali da se sjedne i dogovore se neke regije,tj da se nakon otrježnjenja društva realno može sagledati koje su to najbolje opcije za prosperitet)...
Čitava ova politička situacija(Markan je to dobro opisao sa stadom ovaca koje je imao HDZ) ima za rezultat neke pogubne trendove.
1. iseljavanje-slaba ekonomska situacija(to što je bolja nego muslimanska to me uopće ne zanima i dalje je slaba, i dalje ljudi odlaze) i nepostojanje centra,jakog sveučilišnog centra Hrvata iz Bosne. Htjeli ne htjeli,to je jedino Sarajevo,jer studenti koji ovdje dođu i dalje ostanu u BiH.
2. sve je to uzrokovala raspodjela novca namjenjenog za opstanak Hrvata u S Bosni,za povratak u Posavinu i sl. Za uzvrat imate jedan Široki kao Monte Carlo,i još par satelita u Hercegovini koji su se dobrano opremili. Ja ne kažem da je to učinio narod,to su učinili određeni ljudi vođeni sebičnom zavičajnom politikom! Pod patronatom HDZ-a,direktnog krivca za poslijeratno stanje Hrvata u Bosni. Para je bilo,više nema,nit će bit.
Znači,imamo i nakon rata otvorene frontove,prvenstveno sa Bošnjacima(mislim na politiku),a nemamo artiljeriju kojom bismo zaštitili hrvatski narod u Bosni. Ponovno,kao i u ratu. Mlada PAMET nam odlazi. Nemamo sveučilište u Bosni(jako sveučilište,ne baljezgajte mi o sadašnjim sveučilištima). Nemamo se čim boriti,osuđeni smo na propast,ako bude išlo na ovaj način.
Da smo drukčije odigrali karte,treći entitet bi bio sjajno rješenje,ovako ta politika frontova gdje opet imamo situaciju 1 na prema 10 u svakom pogledu, vodi porazu tog jednog čikice.

Nula bodova.

Non stop se na vom forumu govori kako bošnjaci imaju loš natalitet što uopće nije istina
pogledajte ovo
slika

Ako se ne stvori treći entitet, potpuno ćemo izgubiti srednju bosnu. danas su naši samo vitez, kiseljak i kreševo.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 22:40 

Sada ću po njegovom redoslijedu , navesti onda navedene općine,

gdje će u lijevoj koloni biti podaci FBiH za 2008.g.,

a naporedo ,u desnoj koloni, su svježi podaci FBiH za 2009.

A krajnja desna cifra je naravno razlika između 08 i 09.

Tako ćemo svi skupa vidjeti i neke mikro trendove ,

tj. šta se dešava na općinskim nivoima kod nekih općina:

2008. / 2009.

1) Velika Kladusa 362 269 (-93)

2) Ilidza 327 280 (-47)

3) Cazin 292 274 (-18)

4) Vogosca 127 148 (+21)

5) Buzim 133 134 (+1)

6) Zivinice 280 353 (+73)

7) Kalesija 141 155 (+14)

8 ) Srebrenik 198 161 (-37)

9) Doboj Istok 56 40 (-16)

10) Sapna 65 12 (-53?)

11) Tesanj 261 190 (-71)

12) Visoko 206 142 (-64)

13) Novi Grad - Sarajevo 387 422 (+35)

14) Gracanica 254 148 (-106)

15) Zenica 205 286 (+81)

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 22:41 

Opet je u lijevoj koloni razlika između živorođenih i umrlih iz 2008. g. ,

a u desnoj razlika između živorođenih i umrlih u 2009. godini.

2008./2009.

Čitluk -40/-19

Čapljina-59/-121

Grude 23/16

Ljubuški -23/-65

Posušje 24/7

Široki 68/72

Prozor 52/28

Konjic 1/-15

Jablanica 3/6

Neum-25/-30

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 22:56 

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100212039

slika

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 23:18 

Nema od toga nista ako seronje (politicari )to ne odluce. U sustini seronje mogu i sada da stvore treci da hoce.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2010, 23:24 

Balkanac je napisao/la:
ivica je napisao/la:

Ma nema nista od toga ili ili . Ako ce biti dva onda mogu da budu i tri i nista drugo nikakve povlastice. To sto cemo mi da dobijemo ustupkeza ovo i za ono nas ne interesuje.Te ustupke smo imali do sada pa smo zavrsili gdje smo danas...

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 08:56 

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100212039
slika

Pogledaj malo statističke analize ljudi po školama (hrvatski i bošnjački program) pa ćeš malo vidjeti brojke.
Dosta Hrvatica (barem 1/3 ako ne i više) rađa u Hrvatskoj. Dječji doplatak i slično.
Mislim da smo godišnje oko 5000 djece u plusu (nisam ja radio statistike, pa pogledaj malo).
Muslimani odumiru.
Natalitet ne da im je umro, nego....
A što očekivati kada ih je oko 1/3 izbjeglo, dobar dio mlađe muške populacije ubijen genijalnim izetbegovićevim strategijama (imamo 200 tisuća vojnika, dobit ćemo ih na masu, zerg-principle :zubati ).
a i sirotinja su.
Tko će njima hranit djecu?
Mi?
S tim je davno svršeno.
I kažem ti, daj prestani davat Jajce Muslimanima. Linije su ti totalno krive, previše naših naselja daješ zelenima, lakše ćemo napraviti koridor oko donjevakufskih brda nego dati grad Jajce, 3/4 općine i općinu Dobretiće zelenima.
O Žepču i Usori da ne pričam.
Naše je puno više , a i vrijeme radi za nas.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 11:35 

Ceha je napisao/la:

Nula bodova.

Non stop se na vom forumu govori kako bošnjaci imaju loš natalitet što uopće nije istina
pogledajte ovo
slika

Ako se ne stvori treći entitet, potpuno ćemo izgubiti srednju bosnu. danas su naši samo vitez, kiseljak i kreševo.

baš sinoć stigoše podaci po školama, koji se nimalo ne slažu s tim podacima.

Unsko-sanski kanton
Ukupno učenika: 30.753 (9-ogodišnja škola)
Prosjek po generaciji: 3.417
Procjena stanovnika: 288.000

Posavski kanton

Ukupno učenika: 3.844 (9-ogodišnja škola)
Prosjek po generaciji: 427
Procjena stanovnika: 40.000

Tuzlanski kanton
Ukupno učenika: 49.738 (9-ogodišnja škola)
Prosjek po generaciji: 5.526
Procjena stanovnika: 498.000

Zeničko-dobojski kanton

Ukupno učenika: 42.574 (9-ogodišnja škola)
Prosjek po generaciji: 4.730
Procjena stanovnika: 400.000

Bosansko-podrinjski kanton

Ukupno učenika: 2.804 (9-ogodišnja škola)
Prosjek po generaciji: 312
Procjena stanovnika: 33.000

Srednjo-bosanski kanton
Ukupno učenika: 28.143 (8-ogodišnja škola)
Prosjek po generaciji: 3.517
Procjena stanovnika: 254.000

Hercegovačko-neretvanski kanton
Ukupno učenika: 18.939 (8-ogodišnja)+3.885 (9-ogodišnja)= 22.824
Prosjek po generaciji: 2.717
Procjena stanovnika: 225.000

Zapadno-hercegovački kanton

Ukupno učenika: 9.860 (8-ogodišnja)
Prosjek po generaciji: 1.233
Procjena stanovnika: 83.000

Kanton Sarajevo
Ukupno učenika: 40.243 (9-ogodišnja)
Prosjek po generaciji: 4.471
Procjena stanovnika: 420.000

Herceg-bosanski kanton
Ukupno učenika: 6.497 (9-ogodišnja)
Prosjek po generaciji: 722
Procjena stanovnika: 66.000

Ovdje i debil može shvatiti tko ima najveći natalitet i to uvjerljivo...zapadni Hercegovci.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 12:00 

Ti croatian warrior ko da si s Marsa pao.
Općepoznata stvar, fiktivne prijave u RH zbog doplatka, zbog toga je broj rođene djece u Hrvata znatno veći nego što vidi federalni zavod, a što se vidi po broju upisanih prvašića u školama koji su jedini relevantni podatak.

Tako je recimo, ZHŽ jedina županija u BiH u kojoj ne pada broj djece u OŠ, nego se svake godine upisuje stabilnih 1200 učenika već desetak godina.

Primjerice, ove godine je upisano 1200 prvašića u OŠ u ZHŽ, i toliko se upisuje svake godine.
Sva ta djeca su rođena 6 godina prije. Prije 6 godina, službeni broj rođenih u ZHŽ je bio samo 700 (to su ovi koji ne primaju doplatak iz RH). Dakle ogromni je nesrazmjer između broja "rođenih" koje vidi fzs, i broja djece koja 6 godina poslije krenu u školu.

Najdrastičniji primjer je Neum. Federalni zavod vidi da se godišnje rađa dvoje troje djece, a pop krsti 50-60, dok osnovna škola ima
500 učenika. Dakle, u Neumu svi uzimaju doplatak iz RH.

Zapadnohercegovačka županija ima najveći udio djece u ukupnom stanovništvu, u odnosu na sve kantone u Federaciji, što možeš vidjet iz gornje tablice, i prema tome je jasno da daleko najveći natalitet imaju hrvati zapadne hercegovine.
To je podatak federalnog zavoda.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 12:16 

2008./2009.

Posušje 24/7

Posušje 2009 je 144/75, dakle +69 a ne +7 kako to vidi FZS i SA-X. Eklantan primjer.

http://www.hercegbosna.org/kolumne/demografija/zupa-posusje-ima-najveci-natalitet-u-bosni-i-hercegovini-!-720.html

Imamo podatke mnogih župa za 2009 pa će biti zgodno usporediti sa FZS. Od onoga što sam vidio je jasno da na obranjenim prostorima nema skoro niti jedne župe koja je u "minusu".

Vrh

PostPostano: 15 srp 2010, 12:19 

Ministry of Sound je napisao/la:

2008./2009.

Posušje 24/7

Posušje 2009 je 144/75, dakle +69 a ne +7 kako to vidi FZS i SA-X. Eklantan primjer.

http://www.hercegbosna.org/kolumne/demografija/zupa-posusje-ima-najveci-natalitet-u-bosni-i-hercegovini-!-720.html

Imamo podatke mnogih župa za 2009 pa će biti zgodno usporediti sa FZS. Od onoga što sam vidio je jasno da na obranjenim prostorima nema skoro niti jedne župe koja je u "minusu".

ma to su podaci samo za župu Posušje, cca. 9.000 stanovnika, a gdje su ostale s još oko 7.000.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 892 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 55 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: