|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 34 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dudu
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60308 Lokacija: DAZP HQ
|
Ilirk@ je napisao/la: dudu je napisao/la: ne mislim na hrvatski narod u Bosni, nego u globalu, niti vidim to kao hercegovački specifikum, pa isti primjer je i Vitez, o primjerima uHrvatskoj da i ne pišem. samo što onda danas pričamo o razvijenim općinama (i onda spominjemo Vitez, Grude itd.), a ovi koji nisu imali toliko sreće u općoj grabeži, e oni su neuspješni, ovakvi, onakvi. ne bih imenovao tvrtke, ali mogu i tako...npr. MAL Grizelj u Sovićima. sigurno znaš gdje mu je lociran objekt, u pripizdini, ali, što je vrlo bitno, na samoj granici s RH, skoro možeš pljunuti do Hrvatske s njegovog parkinga. i što je najbolje svaštaroš, znači možeš kupiti od CD-a do bagera. on je danas u problemima doduše, ali nekad je bio div. i ima takvih primjera i na tromeđi, i u Mostaru, u Ljubuškom znam za jednog itd. te firme su obilato iskoristile meku granicu između Hrvatske i BIH i na nezakonit način stekli svoju imovinu. bilo, pa prošlo, ali nek se zna.
o mal grizelju znam dosta, otprilike... recimo, to je jedna od firmi koje sam već navela da su se bogatile "pranjem" poreza preko narudžbenica fiktivnih firmi, vlasnik paradirao u uniformi i u peć mlinima snimao svoje bezuspješne glazbene prvjence. ne zovu gazdu džabe "cigo", a taj nadimak nosi još od prije rata. isti je spržio milijunčeka u nekakvu svoju politički kampanju koja je propala, napravio ogromni objekt u kojem se prodaje škart roba, a sada nešto pokušava sa željezom kako bi otplatio kredite.. ima takvih još par u blizini. čak ni meka granica nije igrala ulogu. naime, carina se plati, naravno, na umanjen račun (značajno umanjen) i roba se legalno uveze, ali se pretežno radi o škart robi koja se prodavala i po 5-10x višim cijenama, a onda se na koncu, državi plati ništa jer se roba prodana za gotovinu, provede kroz narudžbenice fiktivnih firmi i tako se izbjegne plaćanje poreza na promet (sa uvođenjem pdv-a su im krila podrezana). ovo ti odgovorno tvrdim jer sam u to vrijeme imala nadzor nad tim papirima. međutim, ništa mi se ne gadi kao iskorištavanje radnika, a tu se sticao i stiče još uvijek, značajan kapital. a puštanje kamiona preko granice? ili nekim šumskim putevima? znam takav primjer za jednu građevinsku firmu u Tomislavgradu, danas su milijunaši naravno.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:18 |
|
|
u grudama su prije i neposredno prije rata u bih, raspuštene tri tvornice radnika, duhanska stanica i jedno veliko trgovačko poduzeće "bekija". ne znam točan broj ljudi koji su ostali bez posla tada, ali možete samo zamisliti koliko je to ljudi ostalo na ulici, među njima velik broj supružnika koji su hranili obitelji.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:22 |
|
|
dudu je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: o mal grizelju znam dosta, otprilike... recimo, to je jedna od firmi koje sam već navela da su se bogatile "pranjem" poreza preko narudžbenica fiktivnih firmi, vlasnik paradirao u uniformi i u peć mlinima snimao svoje bezuspješne glazbene prvjence. ne zovu gazdu džabe "cigo", a taj nadimak nosi još od prije rata. isti je spržio milijunčeka u nekakvu svoju politički kampanju koja je propala, napravio ogromni objekt u kojem se prodaje škart roba, a sada nešto pokušava sa željezom kako bi otplatio kredite.. ima takvih još par u blizini.
čak ni meka granica nije igrala ulogu. naime, carina se plati, naravno, na umanjen račun (značajno umanjen) i roba se legalno uveze, ali se pretežno radi o škart robi koja se prodavala i po 5-10x višim cijenama, a onda se na koncu, državi plati ništa jer se roba prodana za gotovinu, provede kroz narudžbenice fiktivnih firmi i tako se izbjegne plaćanje poreza na promet (sa uvođenjem pdv-a su im krila podrezana). ovo ti odgovorno tvrdim jer sam u to vrijeme imala nadzor nad tim papirima. međutim, ništa mi se ne gadi kao iskorištavanje radnika, a tu se sticao i stiče još uvijek, značajan kapital.
a puštanje kamiona preko granice? ili nekim šumskim putevima? znam takav primjer za jednu građevinsku firmu u Tomislavgradu, danas su milijunaši naravno. ne znam za građevinski materijal, ali na ono što prodaje cigo i njemu slični, nije se isplatilo ići okolnim putevima kad poreza nije bilo pri uvozu, a za carinu umanji račun. ionako zna da će sve "oprati" preko fiktivne firme, pa mu je omjer rizika i plaćanja carine bio sasvim razumno na strani plaćanja carine. međutim, za gorivo ne jamčim. kao ni alkohol. to je i onda bila visokotarifna roba i, ako me sjećanje služi, porez se plaćao odmah... recimo, popularno je bilo "uvoziti" neobojano lož ulje, a prodavati ga kao dizel.. možeš samo zamisliti razliku u cijeni. svačeg su se moje oči nagledale i uši naslušale, samo pitajte... ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:29 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: dudu je napisao/la: a puštanje kamiona preko granice? ili nekim šumskim putevima? znam takav primjer za jednu građevinsku firmu u Tomislavgradu, danas su milijunaši naravno.
ne znam za građevinski materijal, ali na ono što prodaje cigo i njemu slični, nije se isplatilo ići okolnim putevima kad poreza nije bilo pri uvozu, a za carinu umanji račun. ionako zna da će sve "oprati" preko fiktivne firme, pa mu je omjer rizika i plaćanja carine bio sasvim razumno na strani plaćanja carine. međutim, za gorivo ne jamčim. kao ni alkohol. to je i onda bila visokotarifna roba i, ako me sjećanje služi, porez se plaćao odmah... recimo, popularno je bilo "uvoziti" neobojano lož ulje, a prodavati ga kao dizel.. možeš samo zamisliti razliku u cijeni. svačeg su se moje oči nagledale i uši naslušale, samo pitajte... ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ima li teoretske šanse da je itko na čist način stvorio prvobitni kapital? ovo je više retoričko pitanje. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:37 |
|
|
dudu je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: ne znam za građevinski materijal, ali na ono što prodaje cigo i njemu slični, nije se isplatilo ići okolnim putevima kad poreza nije bilo pri uvozu, a za carinu umanji račun. ionako zna da će sve "oprati" preko fiktivne firme, pa mu je omjer rizika i plaćanja carine bio sasvim razumno na strani plaćanja carine. međutim, za gorivo ne jamčim. kao ni alkohol. to je i onda bila visokotarifna roba i, ako me sjećanje služi, porez se plaćao odmah... recimo, popularno je bilo "uvoziti" neobojano lož ulje, a prodavati ga kao dizel.. možeš samo zamisliti razliku u cijeni. svačeg su se moje oči nagledale i uši naslušale, samo pitajte... ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ima li teoretske šanse da je itko na čist način stvorio prvobitni kapital? ovo je više retoričko pitanje. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) bilotrade je ostao malo nedorečen. ti ljudi su počeli s radom u ratu jer su osnivači koncem osamdesetih, tek završili srednju školu. prije toga im je otac bio stolar, a isto tako i dida i uvijek su bili solidno bogati. uložiti u početni kapital u ono vrijeme, njima nije bio nikakav problem kao ni nastaviti normalno poslovati. grafotisak radi još od 84. godine i u rat je ušao kao solidna firma koja je već otvorila dosta tržiša u bih i hrvatskoj. kasnije su postali izvoznici u ameriku čak, a i predstavnici averi denison, pored fabriana kojeg je spomenula oldica. moja firma radi isto od početka osamdesetih, ali početni kapital su stjecali u jednom velikom gradu u hrvatskoj i to poslom kojim se tada malo tko bavio, a i sad nam ostalo u navici raditi i proizvoditi što nitkone radi u ciloj bosni i hercegovini. nije početni kapital u pitanju. za osnovati firmu ti trebalo nekad samo 100 maraka, a za početni ulog u robu, mogao si pozajmiti kao što je to napravio jedan sadašnji mastodont. problem je u onima koji su uistinu profiteri. psi rata. a ti su oni koji su prodavali već plaćeno oružje narodu. problem su i vreće hrdeka koje su bile vraćene u markama i tako iscijedile i zadnju marku iz hercegovačke bile čarape. to je ratno profiterstvo. takve tretirati kao i dezertere.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:43 |
|
|
dodala bih još i utajivače poreza i one što ne prijavljuju i izrabljuju radnike. ali ti nisu ekskluzivna ostavština prošlog rata, oni tako rade i sad.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:48 |
|
|
Ilirk@ je napisao/la: dodala bih još i utajivače poreza i one što ne prijavljuju i izrabljuju radnike. ali ti nisu ekskluzivna ostavština prošlog rata, oni tako rade i sad. većinu njih je PDV napokon dosukao, a i u Hercegovinu šalju natprosječno veliki broj inspektora. kod nas se u 10-tak dana znao izmjeniti federalni, županijski i općinski inspektorat. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ilirk@
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:56 |
|
|
dudu je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: dodala bih još i utajivače poreza i one što ne prijavljuju i izrabljuju radnike. ali ti nisu ekskluzivna ostavština prošlog rata, oni tako rade i sad. većinu njih je PDV napokon dosukao, a i u Hercegovinu šalju natprosječno veliki broj inspektora. kod nas se u 10-tak dana znao izmjeniti federalni, županijski i općinski inspektorat. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) istina, pdv im je skresao krila. i meni su stalno dolazili dok se nisu skinuli s vrata. naime, 80% robe izvozimopa stalno imamo povrate, a na svak povrat ti dođe najmanje jedna kontrola. međutim, to je bilo samo na početku rada s pdv-om... ne znam kako se ponašaju i jesu li kao prije što su više dolazili po reket nego u kontrole...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Grude - malo gospodarsko čudo u BiH Postano: 21 srp 2010, 15:58 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 14:06 Postovi: 1609 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
Ministry of Sound je napisao/la: Kad smo kod Hercegovine, čini se da su Grude, Široki, Čitluk/Međugorje i Neum najbolje iskoristili kraj komunizma, rat, tranziciju i poratno doba. Za Posušje ne znam, Ljubuški je mislim na pozitivnoj nuli (nek me ispravi lider), Čapljina, Prozor i Stolac koma. Duvno i Livno isto slabo, iako nije riječ o Hercegovini. Teško da se Čapljinu može staviti u isti koš sa Stocem i Ramom. Ali joj je zapadna Hercegovina odmakla u nekim stvarima sigurno. Ne bih sada o razlozima jer ih je puno ali i sada u Čapljini za raliku od mnogih gradova u BiH ima kapitala samo je loše raspoređen i najčešće završava ulaganjima u stambene i/ili ugostiteljske objekte. Osim poljoprivredne nema druge proivodnje baš.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|