|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 84 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 16 svi 2021, 23:33 |
|
|
Grobar je napisao/la: [ Molim? Sve zapadno od linije Kragujevac-Kraljevo su direktno ijekavci, Dinaridi.
Vojvodina je 70% naseljena takodje odatle.
Srbijanci - starosedeoci, su samo Istok Srbije, istočno od Morave i Jugoistok zemlje- Torlaci, pomešani sa doseljenicima iz Kosova. Čak je i Toplica pretežno naseljena prečano/crnogorcima.
1948. je zapadno od linije Kragujevac-Kraljevo živela 1/3 Srba na teritoriji tzv. ,,uže Srbije''. Beograd i okolinu su ranije dosta naseljavali doseljenici iz južne Srbije i Kosova, dinarci mahom nakon WW2. Takođe nisu sve dinarci u zapadnoj Srbiji, ima tu dosta starosedelaca koji se iz nekog razloga često ignorišu. Sve ove tamnije mrlje po zapadnoj Srbiji su starosedeoci. Takođe ove tačke po Mačvi su Srbi iz Vojvodine (u pitanju su velika sela od po par hiljada ljudi gde je bilo mnogo više stanovnika nego u nekim planinskim delovima koji zauzimaju veliku površinu na karti). Što se tiče Vojvodine tamo je na osnovu popisa pre i nakon WW2 po popisu 1948. oko 30% Srba bilo iz dinarskih krajeva, ostatak starosedeoci. S obzirom da je bilo konstantnog doseljavanja iz tih krajeva sada je možda odnos blizu 50-50, ali sigurno nije 70% iz dinarskih krajeva. Kada je u pitanju dijalekt koji se uzimao za standardni po mom mišljenju najlogičniji izbor je bio kosovsko-resavski iz dva razloga: 1) Većina stanovnika tadašnje Srbije je govorilo tim dijalektom, u Beogradu se zapravo tada govorilo tim dijalektom (tj. smeredevsko-vršačkim koji je poddijalekat kosovsko-resavskog). 2) To je dijalekt koji se nalazi ,,između'' istočno-hercegovačkog, šumadijsko-vojvođanskog i prizrensko-timočkog, timočko-lužničkog. Na neki način bi napravio najbolju ,,ravnotežu'' između svih dijalekata. I jednima i drugima bi bio podjednako blizu, ovako je standardni južnjacima ipak prilično udaljen.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 16 svi 2021, 23:48 |
|
|
Grobar je napisao/la: Ekavica je nastala samo iz praktičnih razloga. Običan čovek, nepismen da tako kažem, nije znao gde ide J a gde IJ. Korjeni ili Korijeni. Stavi se E i završi se svaka priča. Koreni.. I dan-danas imaš N jemačku i N ijemca.. :) Razlog za nastanak Ekavice je bio jedan-jedini.. Praktičnost.. . Ekavica je masakrirala srpski jezik,i srpsku ijekavicu.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 16 svi 2021, 23:51 |
|
|
Grobar je napisao/la: Ne postoji teorija za nepismenost.
Lepo sam napisao da je Ekavica stvorena zbog praktičnosti. I to je jedini razlog njenog stvaranja.
"Nepismen čovek" je naveden samo kao primer običnog čoveka, koji ne zna gde da napiše J a gde IJ..
I dan-danas se greši u tome, u svakodnevnoj pisaniji običnog čoveka.
Njemačka i Nijemac su najbolji primer zaovstavštine nepraktičnosti ijekavice.
Stavi se E i reše se sve nedoumice običnom čoveku.
Zato je i nastala ekavica. Nisi morao da učiš Dositeja Obradovića kako se piše, nego običnog čoveka-nepismenog.
. Koje godine je ekavica uvedena u službenu upotrebu u Srbiji ?
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 16 svi 2021, 23:56 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Dobro.
Vojvodina 50-50 Uža Srbija 50-50 I Beograd 70-30 u korist ijekavaca.. :)
Lucho, U vreme kada se Srbija "ekavizirala" većinsko srbijansko stanovništvo je bilo ijekavskog govora.
Pa pobogu, sam Vuk je pisao rječnik, a ne rečnik.. :)
Prevladala je manjinska ekavica, i stanovništvo je ekavizirano, samo iz praktičnih razloga.
.
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:07 |
|
|
Grobar je napisao/la: Lucho, U vreme kada se Srbija "ekavizirala" većinsko srbijansko stanovništvo je bilo ijekavskog govora.
Prevladala je manjinska ekavica, i stanovništvo je ekavizirano, samo iz praktičnih razloga.
Pa nije, pogledaj gustinu naseljenosti. Gušće su naseljeni krajevi gde nije bilo ijekavice. Kao što sam rekao, oko 1/3 Srba u ,,užoj'' Srbiji je živelo zapadno od linije Kragujevac-Kraljevo gde je bilo ijekavaca, ali ni tamo nisu svi bili ijekavci. Istočno od te linije je bilo pojedinih naselja gde su bili dinarci, ali se tu ijekavica gubila već kod dece zbog okruženja. Što se tiče Vuka Karadžića on je bio iz kraja gde je preovladavala ijekavica pa je logično što je pisao ijekavicom.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:08 |
|
|
Grobar je napisao/la: Dobro.
Vojvodina 50-50 Uža Srbija 50-50 I Beograd 70-30 u korist ijekavaca.. :)
Lucho, U vreme kada se Srbija "ekavizirala" većinsko srbijansko stanovništvo je bilo ijekavskog govora.
. Bata Grobi, zasto Bugari kazu "covek", "reka" i sl? Tako im je lakse nego "rijeka", "covjek", pa zato!?
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:19 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Bata Grobi, zasto Bugari kazu "covek", "reka" i sl? Tako im je lakse nego "rijeka", "covjek", pa zato!? Kada Bugare spominješ treba znati da kod njih veliku razliku pravi jatova granica. Zapadno od te granice su ekavci, a istočno jakavci (mljako, bjalo, hljab itd.) Danas Bugari govore dele na istočne i zapadne. Pojedini Srbi su u 19. veku smatrali sve ekavce u Bugarskoj Srbima, a pravim Bugarima su smatrali jakavce. Njih, tj. Šope su uglavnom prisvajali i bugarski i srpski naučnici, ali je bilo i suprotnih primera pa je tako akademik Aleksandar Belić pisao kako su oni više Bugari nego Srbi dok je bugarski akademik Slavejkov pisao kako su više Srbi nego Bugari Uglavnom su im i srpski i bugarski naučnici davali određenu posebnost čak i kada su ih svrstavali u srpski, odnosno bugarski korpus. Srbi i Bugari su ih prisvajali, ali su u reformama jezika i jedni i drugi napravili grešku što su uzeli za standard dijalekte dosta udaljene od njihovog govora pa je to predstavljalo problem. Zato smatram da bi Srbi možda i pridobili tamošnje stanovništvo da je uzet kosovsko-resavski za standard koji im je bio bliži i od istočnog bugarskog, a i od našeg standardnog.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:22 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Bata Grobi, zasto Bugari kazu "covek", "reka" i sl? Tako im je lakse nego "rijeka", "covjek", pa zato!? Koga boli pajser kako Bugari govore ? Tebi bi bilo bolje da počneš opet ijekavicom govorit i pisat,ko što si govorio i piso do 1992. Red je da se vratiš ijekavskim korijenima,i budeš pravi Srbin i čovjek/čOEk.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:26 |
|
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:26 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Bata Grobi, zasto Bugari kazu "covek", "reka" i sl? Tako im je lakse nego "rijeka", "covjek", pa zato!? Koga boli pajser kako Bugari govore ? Tebi bi bilo bolje da počneš opet ijekavicom govorit i pisat,ko što si govorio i piso do 1992. Red je da se vratiš ijekavskim korijenima,i budeš pravi Srbin i čovjek/čOEk. Ne, cela RS ce da predje na ekavicu, sledeci velikane iz tih krajeva: Mesu Selimovica, Ivu Andrica, mene i jos mnogo njih! Cak je i Dzoni Stulic presao na ekavicu. Zato ce i Granicarko, cim je savlada. Sad mu je prekomplikovana!
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:29 |
|
|
Grobar je napisao/la: Bata Aleksije, Kakav danak neiskustvu.. Bugari su 90% "istočni jatovci" istočno od Sofije, a tamo se kaže: Bjalo, Hljab, Mljako (Belo, Hleb, Mleko).. :) -Jatova granica-https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0 ... 1%86%D0%B0 . . Nesam to znaja, bata Grobi, dok mi bata Lucho i ti ne objasniste.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:30 |
|
|
Lucho je napisao/la: Kao što sam rekao, oko 1/3 Srba u ,,užoj'' Srbiji je živelo zapadno od linije Kragujevac-Kraljevo gde je bilo ijekavaca, ali ni tamo nisu svi bili ijekavci. Istočno od te linije je bilo pojedinih naselja gde su bili dinarci, ali se tu ijekavica gubila već kod dece zbog okruženja.
Što se tiče Vuka Karadžića on je bio iz kraja gde je preovladavala ijekavica pa je logično što je pisao ijekavicom. Lucho, Nije ti ni Vojvodina pola-pola. U Vojvodini nisu živeli samo Srbi, nego i Hrvati, koji su bili ijekavci, a i bilo ih je baš mnogo, nekad.. :) Drugo, Vojvodina je najveći rast srpskog stanovništa imala u kolonizaciji prečano/crnogoraca. Tako da je tamo ipak 70-30 za ijekavicu.. :) Tamo Ekavica ni dan-danas nije zaživela u punom gasu. DI su naši novci.. ? .
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:31 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Ne, cela RS ce da predje na ekavicu, sledeci velikane iz tih krajeva: Mesu Selimovica, Ivu Andrica, mene i jos mnogo njih! Cak je i Dzoni Stulic presao na ekavicu. Zato ce i Granicarko, cim je savlada. Sad mu je prekomplikovana! Šta je bilo kad si se probudio ?
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:31 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:33 |
|
|
Lucho je napisao/la: Grobar je napisao/la: Bugari su 90% "istočni jatovci" istočno od Sofije, a tamo se kaže: Bjalo, Hljab, Mljako (Belo, Hleb, Mleko).. :) -Jatova granica-https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0 ... 1%86%D0%B0 Znači sledeći na redu za srbizaciju Bugari ekavci Pa blizu su nam jako, a i imamo asimilatorsku aždahu SPC u našim rukama.. .
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:36 |
|
|
Grobar je napisao/la: Lucho, Nije ti ni Vojvodina pola-pola. U Vojvodini nisu živeli samo Srbi, nego i Hrvati, koji su bili ijekavci, a i bilo ih je baš mnogo, nekad.. :) Drugo, Vojvodina je najveći rast srpskog stanovništa imala u kolonizaciji prečano/crnogoraca. Tako da je tamo ipak 70-30 za ijekavicu.. :) Tamo Ekavica ni dan-danas nije zaživela u punom gasu. DI su naši novci.. ? . Hrvate sam izbacio iz računice. 1941. bilo 577k Srba, a 1948. bilo 841k. Znači nekih 30-35% doseljenici iz dinarskih krajeva. Sad najviše je Srba bilo 2002. Tada je bilo 1,3 miliona. Računaj da su starosedeoci u najgorem slučaju stagnirali u broju (verovatno su nešto porasli) to ti je opet oko 45%. Može da bude malo više od pola za dinarce, ali 70% teško
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:40 |
|
|
Dobro, Ali onda Beograd odnosi prevagu na strani ijekavice.. :) Lucho, Imam još jednog keca u rukavu.. Kad se "ekavizirala" Srbija, jugoistok Srbije i Kosovo su i dalje bili Turska.. :) Aj' sad da te vidim..
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:42 |
|
|
Grobar je napisao/la: Drugo, Vojvodina je najveći rast srpskog stanovništa imala u kolonizaciji prečano/crnogoraca. Tako da je tamo ipak 70-30 za ijekavicu.. :) Tamo Ekavica ni dan-danas nije zaživela u punom gasu. DI su naši novci.. ? . Grobi hoćeš reć da se ovako govori i pjeva po Vojvodini ? Možeš li to Aleksi objasnit ? https://youtu.be/IQBdr4xlaiE
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:44 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:44 |
|
|
Lucho je napisao/la: Hrvate sam izbacio iz računice. 1941. bilo 577k Srba, a 1948. bilo 841k. Znači nekih 30-35% doseljenici iz dinarskih krajeva.
Kolonizacija je sprovodjena i u Kraljevini.. .
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:45 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2412 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Ali onda tu imamo i "smejati" ili "voleti", jezik polomih dok izrekoh
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:49 |
|
|
Grobar je napisao/la: Lucho je napisao/la: Hrvate sam izbacio iz računice. 1941. bilo 577k Srba, a 1948. bilo 841k. Znači nekih 30-35% doseljenici iz dinarskih krajeva.
Kolonizacija je sprovodjena i u Kraljevini.. . Jeste, par desetina hiljada. Mada je bilo i Srba iz Mađarske i Rumunije koji su kolonizovani. Ali ajde, blaga prednost dinarcima u Vojvodini
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:50 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Grobi hoćeš reć da se ovako govori i pjeva po Vojvodini ? Možeš li to Aleksi objasnit ? https://youtu.be/IQBdr4xlaiESkoro sam bio u Novom Sadu nakon dugo vremena. Ja sam visok 1,90 i imam 100 kila, ima me što bi se reklo.. :) Kad šetam gradom, otprilike sam medju višima. Medjutim, krenem kroz Novi Sad i polako kapiram da sam patuljak.. :) Sve neke rmpalije od po 2,10 i šake ko lopate. I pomislim, jebote, od čega izrastoše toliko ovi kosači žita.. :) Kad ono prisetim se odmah, da je to sve od preko "šljeglo".. .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:54 |
|
|
Lucho je napisao/la: Grobar je napisao/la: Kolonizacija je sprovodjena i u Kraljevini.. . Jeste, par desetina hiljada. Mada je bilo i Srba iz Mađarske i Rumunije koji su kolonizovani. Ali ajde, blaga prednost dinarcima u Vojvodini Lucho, Svi naši vidjeniji ustanici, pisci, reformatori, vodje su bili ijekavci i dinarci. Ekavica je prevladala samo zbog praktičnosti. U većini bila nije.. :) .
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:55 |
|
|
Grobar je napisao/la: Skoro sam bio u Novom Sadu nakon dugo vremena. Ja sam visok 1,90 i imam 100 kila, ima me što bi se reklo.. :) Kad šetam gradom, otprilike sam medju višima. Medjutim, krenem kroz Novi Sad i polako kapiram da sam patuljak.. :) Sve neke rmpalije od po 2,10 i šake ko lopate. I pomislim, jebote, od čega izrastoše toliko ovi kosači žita.. :) Kad ono prksetim se odmah, da je to sve od preko "šljeglo".. . Ništa to nije dok ne odeš u Futog pored NS,tek bi onda vidio šta su lički međedi.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|