|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 84 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:54 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Lucho je napisao/la: Grobar je napisao/la: Kolonizacija je sprovodjena i u Kraljevini.. . Jeste, par desetina hiljada. Mada je bilo i Srba iz Mađarske i Rumunije koji su kolonizovani. Ali ajde, blaga prednost dinarcima u Vojvodini Lucho, Svi naši vidjeniji ustanici, pisci, reformatori, vodje su bili ijekavci i dinarci. Ekavica je prevladala samo zbog praktičnosti. U većini bila nije.. :) .
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:55 |
|
|
Grobar je napisao/la: Skoro sam bio u Novom Sadu nakon dugo vremena. Ja sam visok 1,90 i imam 100 kila, ima me što bi se reklo.. :) Kad šetam gradom, otprilike sam medju višima. Medjutim, krenem kroz Novi Sad i polako kapiram da sam patuljak.. :) Sve neke rmpalije od po 2,10 i šake ko lopate. I pomislim, jebote, od čega izrastoše toliko ovi kosači žita.. :) Kad ono prksetim se odmah, da je to sve od preko "šljeglo".. . Ništa to nije dok ne odeš u Futog pored NS,tek bi onda vidio šta su lički međedi.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:55 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
27101996 je napisao/la: Zdravo,
Ja sam iz Loznice, što je u srpskom Podrinju. Našao sam za shodno da prodiskutujem o neobičnoj jezičkoj situaciji u ovom kraju.
Iako podaleko od Dalmacije i drugih stereotipno ikavskih područja, moj kraj ima nekakve ostatke ikavice. Npr. za "sekiru" kažemo "sikira". Upravo sam smišljao dok sam smišljao drugi primer, rekli su mi moji da mi je voda za kavu provrila. Standardan šumadinsko-vojvođanski je "provrela", a ne "provrIla".
Iz kog razloga se ovde vide neki obrisi ikavice?
Granica ijekavice je nekada bila reka Jadar, a ne Drina. Tako su nas učili u školi. Kako je nekoćna Kraljevina Srbija imala teritorijalne pretenzije na Vardarsku Makedoniju, ekavica je u Podrinju forsirana. Jer, jelte, pokušali su da dokažu da je jezik makedonaca, južni srpski, iako to nije, već je mnogo sličniji bugarskom. Voleo bih da naučim nešto novo o svom kraju. U tursko doba, centar Podrinja je bio grad Soko, poznatiji kao sultanova nevesta, jer su u njemu mučeni hrišćani i nikad nije osvojen. Kada smo ih nekako oterali, jadan narod je se plašio povratka turaka i minirao grad do temelja. Muslimansko slavensko stanovništvo se iselilo u Posavinu u Bosni. U mađarskim izvorima sam naišao na činjenicu da su se ovi krajevi zajedno sa Mačvom, zvali Donji Srem i da su postojali katolički manastiri npr. Vrhkrupanj, ali nigde nisam našao podatke o njima. Svi smo mi Hrvati. Moji su crveni Hr iz Metohiju podno Prokletija. Torlačko bugarski CRVENI HRVATI.
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:57 |
|
|
Grobar je napisao/la: Lucho, Svi naši vidjeniji ustanici, pisci, reformatori, vodje su bili ijekavci i dinarci.
Ekavica je prevladala samo zbog praktičnosti. U većini bila nije.. :)
.
Nema šanse da ti nemaš dinarskih gena. Postovi su ti sve bolji.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:59 |
|
|
Pa ja sam potomak Solunaca. A mi smo najbolji.. :)
.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 00:59 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Grobar je napisao/la: Skoro sam bio u Novom Sadu nakon dugo vremena. Ja sam visok 1,90 i imam 100 kila, ima me što bi se reklo.. :) Kad šetam gradom, otprilike sam medju višima. Medjutim, krenem kroz Novi Sad i polako kapiram da sam patuljak.. :) Sve neke rmpalije od po 2,10 i šake ko lopate. I pomislim, jebote, od čega izrastoše toliko ovi kosači žita.. :) Kad ono prksetim se odmah, da je to sve od preko "šljeglo".. . Ništa to nije dok ne odeš u Futog pored NS,tek bi onda vidio šta su lički međedi. Granicarko, je l' i ti imas 100 kg? Na 1.6 metara visine?
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:01 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Podrinje je stari hrvatski kraj, tako da me ovo ne čudi. Da. Čuo si za jadarit i litijum. Tako ti je i prađed "oslobađa" podrinje od Srba barbara.
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:01 |
|
|
Grobar je napisao/la: Lucho, Svi naši vidjeniji ustanici, pisci, reformatori, vodje su bili ijekavci i dinarci.
Nemoj da si autošovinista, nisu samo dinarci, bilo je i drugih. U ratovima jesu. Cvijić, koji je bio dinarac je napisao da su dinarci dobri za ratove i bune, a da su za vođenje države bolji moravci zato što su staloženiji i mirniji Ja sam pola-pola, ali moram da branim moravce zato što su nepravedno zapostavljeni
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:05 |
|
|
Lucho je napisao/la: Grobar je napisao/la: Lucho, Svi naši vidjeniji ustanici, pisci, reformatori, vodje su bili ijekavci i dinarci.
Nemoj da si autošovinista, nisu samo dinarci, bilo je i drugih. U ratovima jesu. Cvijić, koji je bio dinarac je napisao da su dinarci dobri za ratove i bune, a da su za vođenje države bolji moravci zato što su staloženiji i mirniji Ja sam pola-pola, ali moram da branim moravce zato što su nepravedno zapostavljeni Gvozdeni puk je bio sastavljen pola-pola od Dinaraca i Moravaca. Dinarci su bili dobri za napad, a Moravci za odbranu. Kad se napada, jurišaju Dinarci, a kad krene kontra, Dinarci begaju nazad, a Moravci se ukopaju u travu i nema nazad. Nazad je Srbija.. .
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:08 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:10 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Granicarko, je l' i ti imas 100 kg? Na 1.6 metara visine? Nije te niko tražio da dijeliš podatke iz svoje lične karte. Bradu i dugu kosu znamo da imaš.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:13 |
|
|
Lucho je napisao/la: , a da su za vođenje države bolji moravci zato što su staloženiji i mirniji Da, ovo je apsolutno tačno. Nažalost, nas su kroz istoriju vodili samo Dinarci.. :) Karadjordjevići - Crnogorci Obrenovići - Crnogorci Milošević - Crnogorac Djindjić - Prečanin Tadić - Crnogorac Vučić - Prečanin Samo su Nemanjići bili Srbijanci, a u njihovo vreme je Srbija bila jedna od najbogatijih zemalja Evrope i stvorila Carstvo.. Stop Prečano/Crnogorcima na vlasti Srbije.. .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:15 |
|
|
Dobro, osim Vučića. On može.. :)
.
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:20 |
|
|
Grobar je napisao/la: Da, ovo je apsolutno tačno. Nažalost, nas su kroz istoriju vodili samo Dinarci.. :) Karadjordjevići - Crnogorci Obrenovići - Crnogorci Milošević - Crnogorac Djindjić - Prečanin Tadić - Crnogorac Vučić - Prečanin Samo su Nemanjići bili Srbijanci, a u njihovo vreme je Srbija bila jedna od najbogatijih zemalja Evrope i stvorila Carstvo.. Stop Prečano/Crnogorcima na vlasti Srbije.. . Đinđić je valjda iz Prokuplja, ali mu je otac bio na službi u Šamcu pa je tamo rođen i završio osnovnu školu. Dobro, u kraljevini premijeri uglavnom nisu bili dinarci Ako je verovati nekim pričama Vučić je poreklom Cincar, a oni su dobri sa parama. Verovatno najbolji ministar finansija u istoriji Srbije je bio Lazar Paču (Cincar), a verovatno i Pašić.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 01:35 |
|
|
Vreme je da Srbijom zavlada Bugarin, a to sam ja.. .
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 02:08 |
|
|
Grobar je napisao/la: Vreme je da Srbijom zavlada Bugarin, a to sam ja.. . Nema šanse pored živih prečana.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 02:52 |
|
|
Kod nas u bosanskom Podrinju stanovnici obično kažu razumim mjesto razumijem ili razumiš mjesto razumiješ. Možda ima još poneka riječ koju sam čuo od Podrinjaca možda vidila mjesto vidjela. U okolini Sarajeva kažu isto sikira a po neko i šekira. Za provrila nisam čuo da tu riječ govore. U mom kraju obično gutaju samo glasnike pa obično kažu provrla,Zenca,vol'la mjesto volila ili voljela. P.S Negdje sam čitao kada se Srbija oslobađala od Turaka da je među pridošlim stanovništvom koje je počelo naseljavati kraj Loznice pored Crnogoraca i Srba iz Hercegovine Loznicu i taj kraj počeli naseljavati i Hrvati katolici iz Metkovića i nekih dijelova Hercegovine. Da li je to istina i imaš li takvih podataka.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 02:55 |
|
|
Lucho je napisao/la: Grobar je napisao/la: Da, ovo je apsolutno tačno. Nažalost, nas su kroz istoriju vodili samo Dinarci.. :) Karadjordjevići - Crnogorci Obrenovići - Crnogorci Milošević - Crnogorac Djindjić - Prečanin Tadić - Crnogorac Vučić - Prečanin Samo su Nemanjići bili Srbijanci, a u njihovo vreme je Srbija bila jedna od najbogatijih zemalja Evrope i stvorila Carstvo.. Stop Prečano/Crnogorcima na vlasti Srbije.. . Đinđić je valjda iz Prokuplja, ali mu je otac bio na službi u Šamcu pa je tamo rođen i završio osnovnu školu. Dobro, u kraljevini premijeri uglavnom nisu bili dinarci Ako je verovati nekim pričama Vučić je poreklom Cincar, a oni su dobri sa parama. Verovatno najbolji ministar finansija u istoriji Srbije je bio Lazar Paču (Cincar), a verovatno i Pašić. Prvi put čujem za Cincare u Bugojnu i to u selima van Bugojna. Ne vjerujem da smo imali neku veliku brojnost Cincara u BiH. Za vrijeme turske vladavine po Sarajevu i drugim većim gradovima bilo je Grka i Jermena,nešto veoma malo Cincara i to najviše u Sarajevu.
|
|
Vrh |
|
|
Altomanović
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 03:19 |
|
|
Nemanjici su porijeklom iz Zete, mada je Zeta bila Srbija tada
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 07:48 |
|
|
Altomanović je napisao/la: Nemanjici su porijeklom iz Zete, mada je Zeta bila Srbija tada Pola-pola su. Tko Gvozdeni puk.. :) Po muškoj liniji vode poreklo od Vukanovića (Raška), a po ženskoj od Vojisavljevića (Duklja) Graničar18 je napisao/la: Grobar je napisao/la: Vreme je da Srbijom zavlada Bugarin, a to sam ja.. . Nema šanse pored živih prečana. Izdaću Vučića. Zabiću mu nož u ledja, tko i svaki Bugarin, i zavladaću.. .
|
|
Vrh |
|
|
27101996
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 08:40 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Kod nas u bosanskom Podrinju stanovnici obično kažu razumim mjesto razumijem ili razumiš mjesto razumiješ. Možda ima još poneka riječ koju sam čuo od Podrinjaca možda vidila mjesto vidjela. U okolini Sarajeva kažu isto sikira a po neko i šekira. Za provrila nisam čuo da tu riječ govore. U mom kraju obično gutaju samo glasnike pa obično kažu provrla,Zenca,vol'la mjesto volila ili voljela. P.S Negdje sam čitao kada se Srbija oslobađala od Turaka da je među pridošlim stanovništvom koje je počelo naseljavati kraj Loznice pored Crnogoraca i Srba iz Hercegovine Loznicu i taj kraj počeli naseljavati i Hrvati katolici iz Metkovića i nekih dijelova Hercegovine. Da li je to istina i imaš li takvih podataka. I u Loznici kažu “razumïš”. Postoje sela Pocerski i Mačvanski Metković, ali su to srpska sela danas. Postoji i selo Krajišnici. Veoma trash primer, ali u jedan srpski kič rijaliti je ušla devojka iz Loznice. Nekoliko hrvata u komentarima klipa gde ona priča na youtubu je bilo uvreno da je ona bar polu-dalmatinka, ali ona to nije.
Privitak/ci: |
FE9C0756-0B08-4F11-8BC2-EC4DCD204819.jpeg [ 105.98 KiB | Pogledano 3009 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 08:48 |
|
|
Lucho je napisao/la: Grobar je napisao/la: Da, ovo je apsolutno tačno. Nažalost, nas su kroz istoriju vodili samo Dinarci.. :) Karadjordjevići - Crnogorci Obrenovići - Crnogorci Milošević - Crnogorac Djindjić - Prečanin Tadić - Crnogorac Vučić - Prečanin Samo su Nemanjići bili Srbijanci, a u njihovo vreme je Srbija bila jedna od najbogatijih zemalja Evrope i stvorila Carstvo.. Stop Prečano/Crnogorcima na vlasti Srbije.. . Đinđić je valjda iz Prokuplja, ali mu je otac bio na službi u Šamcu pa je tamo rođen i završio osnovnu školu. Dobro, u kraljevini premijeri uglavnom nisu bili dinarci Ako je verovati nekim pričama Vučić je poreklom Cincar, a oni su dobri sa parama. Verovatno najbolji ministar finansija u istoriji Srbije je bio Lazar Paču (Cincar), a verovatno i Pašić. 100% točno. Postavi intervju Balkan info sa Tunjom. Ima opis i geneza obitelji AV. Prađed bio u zelenoj čoji, kalajdžija i LIHVAR ZELENAŠ.
|
|
Vrh |
|
|
Altomanović
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 08:52 |
|
|
Znaci Srbin Dinarac treba naci neku Moravku, a Dinarka nekog Moravca
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 08:57 |
|
|
Altomanović je napisao/la: Znaci Srbin Dinarac treba naci neku Moravku, a Dinarka nekog Moravca Upravo tako. Ja sam si našao Dinarku(dalje poreklo) visoka je 1,70 a ja Bugarin iz Pirota 1,90.. :) Obnovićemo Nemanjića carstvo zajedničkim snagama, i cela bivša Jugoslavija će koristiti Ekavicu. Dudi će biti Dedi.. .
|
|
Vrh |
|
|
|
Naslov: Re: Ikavica u Podrinju Postano: 17 svi 2021, 19:52 |
|
|
Grobar je napisao/la: Altomanović je napisao/la: Znaci Srbin Dinarac treba naci neku Moravku, a Dinarka nekog Moravca Upravo tako. Ja sam si našao Dinarku(dalje poreklo) visoka je 1,70 a ja Bugarin iz Pirota 1,90.. :) Obnovićemo Nemanjića carstvo zajedničkim snagama, i cela bivša Jugoslavija će koristiti Ekavicu. Dudi će biti Dedi.. . Nek svak prica, po osobnom ceifu....nego ima li miraza, ili gola tko pistolj tetejac? Vidis li da oce predju Drinu tko 1914/5 da nam otmu jadar i lidijum. Rani sina, pa salji na vojnicu, Srbija se umirit i osvojit NE moze.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|