HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 12 lis 2024, 16:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 8138 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237 ... 326  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 14:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39
Postovi: 60337
Lokacija: DAZP HQ
Što bi Hrvatska dobila kupnjom aviona Rafale: Na pragu novog strateškog partnerstva

Francuska prijava na natječaj bila je sama po sebi veliko iznenađenje jer se ta država do sada nije pojavljivala među zainteresiranima. No i taj potez Francuske može se promatrati kroz intenziviranje njihove inicijative o europskim obrambenim snagama

slika

Što bi Hrvatska dobila potencijalnom kupnjom borbenih zrakoplova od Francuske? Ušla bi ne samo u trgovinski odnos s tom državom već i u novi politički okvir suradnje i strateškog partnerstva, posebice u okviru europske obrambene politike, što je agenda koju je pokrenuo Pariz i na kojoj inzistira. Kod ovako velikih poslova, posebice kod nabavke oružja, geopolitika ima posebnu ulogu koja se uzima u obzir i prilikom konačne odluke čiji će avioni letjeti iznad Hrvatske.

Možda najvažnija činjenica, iz koje potom slijede brojni konkretni učinci i procjene kako bi dalje gurnulo hrvatsku agendu, jest ta da je Francuska jedina od svih država koje su se javile na natječaj članica NATO-a i EU.

Francuska prijava na natječaj bila je sama po sebi veliko iznenađenje jer se ta država do sada nije pojavljivala među zainteresiranima. No i taj potez Francuske može se promatrati kroz intenziviranje njihove inicijative o europskim obrambenim snagama, odnosno o potrebi da se EU više osloni na samu sebe u pitanjima obrane u sklopu šireg pojma europske suverenosti, odnosno autonomije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 2019. izazvao buru, ne samo preko Atlantika već i unutar EU kad je – pomno birajući riječi da izazove šok – kazao kako je NATO klinički mrtav.

Bilo je to doba kad je, s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, transatlantska suradnja i multilateralizam zaista bio na niskim granama, i kad je Trump također slao upitne poruke o potrebi NATO-a. Macron je u svom govoru na Sorboni 2017. u diskurs uveo pojam europske suverenosti, što je uskoro postala riječ dana za opisivanje svega što EU radi, od klimatskih promjena, do pregovora o trgovinskim odnosima s Kinom.

No, od Sorbone Macronova se definicija europske suverenosti znatno promijenila, pod rastućim utjecajem nekoliko neformalnih savjetnika – posebno blagog euroskeptičkog bivšeg ministra vanjskih poslova Huberta Védrinea. Sada kada Macron iznosi tu ideju, vjerojatnije je da će upotrijebiti riječ “autonomija” nego “suverenitet”, pragmatično prihvaćajući da bi nacionalni suverenitet i nacionalna politika trebali i dominirati u EU u dogledno vrijeme.

Praktično, Macronova ideja o “europskoj autonomiji” svedena je na poticanje veće europske vojne potrošnje i jasnog europskog obrambenog identiteta unutar NATO-a – nasuprot želji da stvori nadopunu ili čak suparnika transatlantskom savezu, kako su neki ocjenjivali komentar o NATO-ovoj “moždanoj smrti” .

Francusku inicijativu o jačoj obrambenoj suradnji unutar EU ponovno je aktualizirao, ovaj put govoreći o slaboj ulozi Vijeća sigurnosti, poručivši kako je pozvao europske nacije da suvereno preuzmu odgovornost za vlastitu obranu kako to čine SAD i Kina. Francuska je za svoju inicijativu dobila podršku Njemačke, što je također bitan element u kalkuliranju koristi koju bi imala Hrvatska od kupovine zrakoplova. Ponovna jača suradnja dvije najjače europske države, glavne osovine Unije, nesumnjivo daju veću mogućnost i manevarski prostor državama koje su se uz njih svrstale i za ostvarenje svojih ciljeva.

Njemački upliv u francusku inicijativu vidi se i kroz promjenu retorike i odnosa prema NATO-u: europska obrambena moć sad više nije alternativa, već nadopuna i samim time jačanje Sjevernoatlantskog saveza, što američki parteri doživljavaju pozitivnim i što se, očito, uzelo u obzir pri hrvatskom odabiru francuskih zrakoplova, kako se ne bi narušio odnos s drugim strateškim partnerom, SAD-om.

Kroz inicijativu Angele Merkel i Emmanuela Macrona Europa se već pozicionirala za buduće izazove. Zajednička obrambena i sigurnosna politika je produbljena različitim zajedničkim mjerama: osim zajedničkog Europskog fonda za obranu (13 milijardi eura od 2021. do 2027. godine), ostvarena je Stalna strukturalna suradnja (PESCO) koja uz pomoć povećanog budžeta za obranu teži ka boljoj koordinaciji vojske kao i zajedničkom razvoju kibernetičkih kompetencija. Konkretni projekti ove suradnje stožer su i europski centar za obuku pilota taktičkog zrakoplovnog transporta. Osim toga, devet država, uključujući Veliku Britaniju, potpisale su Inicijativu (Europska inicijativa za intervencije – EI2) kojoj je cilj promoviranje europske strateške kulture i tješnje vojno djelovanje. S obje strane rijeke Rajne, međutim, mora biti jasno da europska obrambena suradnja ne konkurira NATO-u, nego joj je cilj ojačati, pojasnili su francuski i njemački eurozastupnici.

Hrvatska i Francuska su nakon perioda stagnacije odnosa, pa i perioda kad su se razlikovali u pogledima na određene teme, kao što je proširenje EU, koje je Francuska blokirala, a Hrvatska podržavala, ponovno u periodu suradnje. Macron je – doduše nakon promjene metodologije pregovaranja na kojoj je inzistirao, a koju je hrvatski premijer u početku nazivao nepotrebnom, podržao hrvatsku agendu o europskoj perspektivi jugoistočne Europe te zagrebački summit tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovini prošle godine. Iako se posjet Macrona Hrvatskoj dugo najavljivao još u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali je naposljetku ipak bio odgođen, početkom prošle godine hrvatski se premijer s francuskim predsjednikom sastao u Parizu.

Macron je prvi EU državnik s kojim se Plenković sastao nakon što je Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije i u tom trenutku, a i sada, u mnogočemu unutar EU, primjerice u razgovorima o budućnosti Unije, ima istaknutiju i aktivniju ulogu od Merkel. Plenković i Macron su tada, između ostalog, razgovarali i o vojnom aspektu i obrambenoj strategiji, nakon čega se i Francuska odlučila javiti na hrvatski natječaj. Francuzi su jako lobirali, a francuska je ministrica obrane dva puta bila u Hrvatskoj. U studenom prošle godine ministar obrane Mario Banožić primio je kolegicu Florence Parly, kad su istaknuli želju za suradnjom u kontekstu novih europskih obrambenih inicijativa. Europski višegodišnji financijski okvir predviđa sedam milijardi eura za Europski obrambeni fond, što je tad hrvatska strana ocijenila kao priliku za suradnju francuskih i hrvatskih tvrtki jer, kako je rekao ministar Banožić, “Francuska svakako može pomoći svojim iskustvom da se i hrvatske tvrtke pokušaju uključiti u Europski program za razvoj obrambene industrije”.

Odabir Francuske ima dodatnu težinu i za ostvarivanje hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta, kao što je uvođenje eura, ali i pridruživanje Schengenu, za što je Hrvatska ispunila sve kriterije, pa je odluka sada politička te ovisi o jednoglasnoj potpori svih država članica. Iako Hrvatska nije u istoj situaciji kao što su Bugarska i Rumunjska, koje su godinama u čekaonici za Schengen, ne smije se podcijeniti slab apetit, posebice u vremenima kad Schengen zapravo na terenu i ne funkcionira, za njegovo širenje. Francuska je vrlo skeptična i ne ustručava se blokirati države. Ako Francuska stane uz Hrvatsku, to bi bio velik znak i adut, posebice uz njemačku potporu, koju je Angela Merkel već dala Hrvatskoj, ali još nije o tome otvorila raspravu kod kuće. Dvije velike i važne države koje podržavaju Hrvatsku i u tom aspektu znače da bi otpor nekih skandinavskih zemalja i uobičajenih “sumnjivaca” kad je riječ o bilo kakvom širenju jedinstvenog prostora, mogao biti uklonjen.

https://www.vecernji.hr/premium/sto-bi- ... va-1494401

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 15:32 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2021, 15:13
Postovi: 445
Šta je bilo s defenderom stranicom jel zna iko ?

_________________
Herceg-Bosno zemljo naša uvijek bila si , za dušmane trn u oku si .
Laž kad se ponovi 100 puta postane "istina" .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 15:36 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2021, 15:13
Postovi: 445
GLEDAJ TE OBUKE FRANCUSKIH PILOTA :

https://www.zabranjeni.url/vijesti/svijet/ ... t-15072328

_________________
Herceg-Bosno zemljo naša uvijek bila si , za dušmane trn u oku si .
Laž kad se ponovi 100 puta postane "istina" .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 15:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Citat:
slika

The Embraer EMB 314 Super Tucano (English: Super Toucan; About this soundpronunciation), also named ALX or A-29, is a Brazilian turboprop light attack aircraft designed and built by Embraer as a development of the Embraer EMB 312 Tucano. The A-29 Super Tucano carries a wide variety of weapons, including precision-guided munitions, and was designed to be a low-cost system operated in low-threat environments.

Armament

Guns:
Internal: (2×) 12.7 mm (0.50 in) 1,100 rounds per minute FN Herstal M3P machine guns, one in each wing.
pod: 1 20 mm (0.79 in) 650 rounds per minute GIAT M20A1 cannon below the fuselage.
pod: 1 12.7 mm (0.50 in) FN Herstal HMP for M3P machine gun under each wing
pod: up to 4 7.62 mm (0.30 in) 3,000 rounds per minute Dillon Aero M134 Minigun (under development) under wings.

Hardpoints: 5 (two under each wing and one under fuselage centreline) with a capacity of 1,550 kg (3,300 lb)

Rockets:
(4x) pods 70 mm (2.75 in) LM-70/19[213](SBAT-70[214][215])
(4x) pods 70 mm (2.75 in) LAU-68A/G[216]

Missiles:
Air-to-air:
AIM-9L Sidewinder
MAA-1A Piranha
MAA-1B Piranha
Python 3
Python 4
Air-to-ground:
AGM-65 Maverick[213]
Roketsan Cirit

General-purpose bombs:
(10x) Mk 81[5]
(5x) Mk 82[5]
M-117[218]

Incendiary bombs:
BINC-300

Cluster bombs:
BLG-252

Precision-guided bombs:
FPG-82 (under development)[219] Friuli Aeroespacial INS/GPS guidance kit for Mk 82.
SMKB-82[220] – INS/GPS guidance kit for Mk 82.
GBU-54
GBU-38
GBU-39
Paveway II
Lizard – Elbit laser guidance kit.
Griffin – IAI laser guidance kit.


https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_E ... per_Tucano

Citat:
The Super Tucano/A-29 is inexpensive to acquire and cheap to operate. The basic aircraft sells for about $10 million although the price rises to about $11 million with the addition of training and logistics support. The A-29 variant is estimated to cost between $20 and 30 million but this includes specialized equipment, spare parts and operational support. The Super Tucano costs around $1,000 a flying hour.

The A-29 first began operating in Afghanistan in 2016. Twelve aircraft have been delivered, seven are in the U.S. for training, and another six will be provided to the AAF by the end of the decade. Ultimately, the Afghan Air Force will have approximately 28 A-29s. Over the past eighteen months, Afghan A-29s have conducted hundreds of missions across the country including at high altitudes and in regions with extreme temperatures.


https://www.lexingtoninstitute.org/the- ... -aircraft/

Nama bi to dobro došlo za neki europski Afganistan. Naravno pričam načelno.

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 15:57 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2021, 15:13
Postovi: 445
Reconquista je napisao/la:
Citat:
slika

The Embraer EMB 314 Super Tucano (English: Super Toucan; About this soundpronunciation), also named ALX or A-29, is a Brazilian turboprop light attack aircraft designed and built by Embraer as a development of the Embraer EMB 312 Tucano. The A-29 Super Tucano carries a wide variety of weapons, including precision-guided munitions, and was designed to be a low-cost system operated in low-threat environments.

Armament

Guns:
Internal: (2×) 12.7 mm (0.50 in) 1,100 rounds per minute FN Herstal M3P machine guns, one in each wing.
pod: 1 20 mm (0.79 in) 650 rounds per minute GIAT M20A1 cannon below the fuselage.
pod: 1 12.7 mm (0.50 in) FN Herstal HMP for M3P machine gun under each wing
pod: up to 4 7.62 mm (0.30 in) 3,000 rounds per minute Dillon Aero M134 Minigun (under development) under wings.

Hardpoints: 5 (two under each wing and one under fuselage centreline) with a capacity of 1,550 kg (3,300 lb)

Rockets:
(4x) pods 70 mm (2.75 in) LM-70/19[213](SBAT-70[214][215])
(4x) pods 70 mm (2.75 in) LAU-68A/G[216]

Missiles:
Air-to-air:
AIM-9L Sidewinder
MAA-1A Piranha
MAA-1B Piranha
Python 3
Python 4
Air-to-ground:
AGM-65 Maverick[213]
Roketsan Cirit

General-purpose bombs:
(10x) Mk 81[5]
(5x) Mk 82[5]
M-117[218]

Incendiary bombs:
BINC-300

Cluster bombs:
BLG-252

Precision-guided bombs:
FPG-82 (under development)[219] Friuli Aeroespacial INS/GPS guidance kit for Mk 82.
SMKB-82[220] – INS/GPS guidance kit for Mk 82.
GBU-54
GBU-38
GBU-39
Paveway II
Lizard – Elbit laser guidance kit.
Griffin – IAI laser guidance kit.


https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_E ... per_Tucano

Citat:
The Super Tucano/A-29 is inexpensive to acquire and cheap to operate. The basic aircraft sells for about $10 million although the price rises to about $11 million with the addition of training and logistics support. The A-29 variant is estimated to cost between $20 and 30 million but this includes specialized equipment, spare parts and operational support. The Super Tucano costs around $1,000 a flying hour.

The A-29 first began operating in Afghanistan in 2016. Twelve aircraft have been delivered, seven are in the U.S. for training, and another six will be provided to the AAF by the end of the decade. Ultimately, the Afghan Air Force will have approximately 28 A-29s. Over the past eighteen months, Afghan A-29s have conducted hundreds of missions across the country including at high altitudes and in regions with extreme temperatures.


https://www.lexingtoninstitute.org/the- ... -aircraft/

Nama bi to dobro došlo za neki europski Afganistan. Naravno pričam načelno.

Treba nam 6 komada za preobuku i COIN napade .

_________________
Herceg-Bosno zemljo naša uvijek bila si , za dušmane trn u oku si .
Laž kad se ponovi 100 puta postane "istina" .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
dudu je napisao/la:
iz Indije je sve više informacija da je njihov udarni avion Sukhoi SU30MKI (praktički SU30 na nivou SU35, odnosno SU35 je u mnogočemu izveden iz tog tipa SU30, ovaj je dvosjed, a SU35 jednosjed) *** za nove Rafale F3R i da mu ne mogu ništa. :D

SU 30 MKI je SU 30 sa francuskom Thales avionikom. SU 35 je skroz drugi avion jer je napravljen od ugljeničnih vlaakana i duplo je lakši (pa samim tim i brži) od SU 30. I ima 3D vektorski potisak, tako da mu ne trebaju kanardi da bi bolje manevrisao, samo bi mu stvarali veći otpor vazduha i usporavali ga.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
Reconquista je napisao/la:
Ako se mi ne odlučimo na najnapredniji paket onda smo budale. Obavezno treba uzeti Meteor. Nije to toliko skupo. Ionako ih nećeš ispaljivati na vježbama i bezveze ali na naše mora ići najbolje oružje. Inače čemu služe.

To naoružanje nam praktički garantira da bi s velikog dometa možemo oboriti što god se digne u zrak blizu naših granica. Sa sigurne udaljenosti oboriš metu dok te ni ne može ugroziti.

I ozbiljno bi trebalo gurnuti tu ideju da se uzme još jedna eskadrila Rafale umjesto PZO. Uzeti neki kratkog dometa SPYDER da štiti vojsku na terenu, a za sve ostalo Rafale.

Idiotski je da ih kupujete sad jer troše resurse i kada leže u magaciinu. Kupite ih kada dovoljno obučite pilote, bacili bi pare kada bi ih kupili odmah.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39
Postovi: 60337
Lokacija: DAZP HQ
Carmello Šešelj je napisao/la:
dudu je napisao/la:
iz Indije je sve više informacija da je njihov udarni avion Sukhoi SU30MKI (praktički SU30 na nivou SU35, odnosno SU35 je u mnogočemu izveden iz tog tipa SU30, ovaj je dvosjed, a SU35 jednosjed) *** za nove Rafale F3R i da mu ne mogu ništa. :D

SU 30 MKI je SU 30 sa francuskom Thales avionikom. SU 35 je skroz drugi avion jer je napravljen od ugljeničnih vlaakana i duplo je lakši (pa samim tim i brži) od SU 30. I ima 3D vektorski potisak, tako da mu ne trebaju kanardi da bi bolje manevrisao, samo bi mu stvarali veći otpor vazduha i usporavali ga.


Znam sve, ali na toj bazi je Rusija dalje razvijala SU35. Sve je to u osnovi SU27 i njegove izvedenice.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
dudu je napisao/la:
nesvrstan95 je napisao/la:
Tako kaže general Lovrić , valjda bi on trebao znati . Grčka ima 170 borbenih aviona Egipat preko 200 a mi imamo 12 . Njihovi su samo skočili iz aviona 4 u 4.5 generaciju a mi iz 2 u 4.5 ... ipak treba malo više al to je nebitno bitno je da ćemo za 3-4 godine vidjet rafal iznad Knina


to s generacijama je takav fail. razlika između 2. generacije i početnih modela 4. je daleko manja nego između istog tipa aviona koji je proizvedenih ranih 70-tih i 80-tih i danas. hoću reći današnji najnoviji F-16 je daleko napredniji od F-16 A/B nego je taj isti F-16 napredniji od MIG21.

avioni, a i tenkovi, su doživili vrhunac dizajna u hladnoratovska vremena i taj dizajn je i danas najljepši, koji god avion uzmeš, bilo koji MIG, Sukhoi, F-15 ili F-16, Rafale, Eurofighter, sve su to predivni avioni. s razlogom se ova 4. generacija aviona unapređuje u kontinuitetu i po svemu sudeći će eksploatacija nekih tipova trajati i do 100 godina, što je apsolutno fascininantno kad se uzme u obzir da je danas sve nakon 2 godine zastarjelo.

nadalje, 5. generacija je premali pomak jer se sva avionika bez problema stavlja u stariju generaciju dizajna, a kompromisi koji iziskuje tzv. 5. genracija su takvi da od aviona u pravilu radi rugobe, usporava ih i aerodinamično ni izbliza nisu na nivou prethodne generacije. pravi iskorak bi bio avion bez pilota koji upravlja s rojevima dronova. eto tad bi stvarno Rafale bio prepišan.

s razlogom se na prste jedne ruke brojevi avioni i tenkovi čiji je dizajn i konstrukcija nastala u 21. stoljeću.

Sovoljan je jedan prst. T-14. Osim ako ne računamo redizajn već postojećih tenkova, a to su samo Leopard i Abrams.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39
Postovi: 60337
Lokacija: DAZP HQ
Imao sam na pameti i K2.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
Mar-kan je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Rafal natovaren tako kao na tvojoj slici manevriše kao Airbus A380.


Sasvim dovoljno da 2011. uđe (samostalno, tzv wild weasel sead misije) u Libiju, pod "vrućim" uvjetima, istrese što nosi i ode na ladno pivo...

Btw, Rafale i opterećen može svašta, takva mu je koncepcija...
Citat:
The Rafale features a delta wing with close-coupled canards. In-house research in computational fluid dynamics has shown the specific benefits of close coupling between the wings and the canards: it ensures a wide range of centre of gravity positions for all flight conditions, as well as excellent handling throughout the whole flight envelope.
The close-coupled canards / delta wing configuration is key to the combat performance of the Rafale: even at high angle-of-attack, it remains fully agile, and its range performance in strike missions with heavy weapon loads is unmatched for such a compact design.

Svaki avion značajno gubi aerodinamička svojstva kada mu okačiš rakete, bombe ili rezervoare. Nije bez razloga da svaki pilot uvek odbacujue dodatne rezervoare kada ulazi u borbu. Po meni je mnogo veća prednost nošenja naoružanja u trupu činjenica da avion zadržava idealna aerodinamička svojstva, nego smanjeni radarski odraz, koji em što je po meni upitan, em FOX-3 rakete imaju jako male šanse za pogodak, dobar pilot ih izbegne bez mnogo problema, dok kada dođu u domet FOX-2 raketa, nenarušena aerodinamika mu daje ogromnu prednost.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39
Postovi: 60337
Lokacija: DAZP HQ
Teško da će se lovac na zadatku bombardiranja naći u zraku s protivničkim lovcem, ne znam u kojem to scenariju, kad ide u zračnu borbu onda mu je i takav setup. Jedino ako ga neki PZO nacilja.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:27 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2021, 15:13
Postovi: 445
dudu je napisao/la:
Teško da će se lovac na zadatku bombardiranja naći u zraku s protivničkim lovcem, ne znam u kojem to scenariju, kad ide u zračnu borbu onda mu je i takav setup. Jedino ako ga neki PZO nacilja.

nema ko u ex jugoslaviji da stane na crtu rafalu .

_________________
Herceg-Bosno zemljo naša uvijek bila si , za dušmane trn u oku si .
Laž kad se ponovi 100 puta postane "istina" .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
dudu je napisao/la:
Teško da će se lovac na zadatku bombardiranja naći u zraku s protivničkim lovcem, ne znam u kojem to scenariju, kad ide u zračnu borbu onda mu je i takav setup. Jedino ako ga neki PZO nacilja.

Zavisi ko protiv koga ratuje.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
dudu je napisao/la:
Rafale je aerodinamički nestabilan avion, s njim zapravo upravljaju kompjuteri (fly by wire) koji konstantno rade izračune i održavaju ga u zraku. zato je okretan kao čigra.

Svaki lovac je aerodinamički nestabilan. Jedino što su Rafal, EF i Gripen toliko nestabilni da im je neophodan kompjuter da stalno vrši korekcije, inače ne bi mogli da lete. Drugi avioni neće pasti sa neba kao cigla bez toga.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:36 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2021, 15:13
Postovi: 445
https://youtu.be/ufYZJ7uRUEg

Hrvatska uspješno sprovela vježbu ASTRAL KNIGHT 21 !

_________________
Herceg-Bosno zemljo naša uvijek bila si , za dušmane trn u oku si .
Laž kad se ponovi 100 puta postane "istina" .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
dudu je napisao/la:
Rafale je u jednom F-16 i F/A-18. :D

Jako dobro poređenje. Zato su Francuzi i izašli iz EF programa, jer su hteli multipraktik avion, dok su ostali hteli air superiority lovca i da se sve podredi vazduh vazduh borbi. Zato je EF bolji kao lovac od Rafala (avion sa najboljim aerodinamičkim svojstvima na svetu, jedini koji zadržava supermanevrabilnost i dok leti brže od zvuka), dok je Rafal bolji od njega u svemu ostalom. Lošiji je samo u vazduh vazduh borbi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:44 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2021, 15:13
Postovi: 445
HVALA VAM U IME REPUBLIKE HERCEG-BOSNE


Privitak/ci:
parly.jpg
parly.jpg [ 64.08 KiB | Pogledano 2145 put/a. ]

_________________
Herceg-Bosno zemljo naša uvijek bila si , za dušmane trn u oku si .
Laž kad se ponovi 100 puta postane "istina" .
Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:44 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2021, 15:13
Postovi: 445
nesvrstan95 je napisao/la:
HVALA VAM U IME REPUBLIKE HERCEG-BOSNE

_________________
Herceg-Bosno zemljo naša uvijek bila si , za dušmane trn u oku si .
Laž kad se ponovi 100 puta postane "istina" .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 16:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39
Postovi: 60337
Lokacija: DAZP HQ
Carmello Šešelj je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Rafale je u jednom F-16 i F/A-18. :D

Jako dobro poređenje. Zato su Francuzi i izašli iz EF programa, jer su hteli multipraktik avion, dok su ostali hteli air superiority lovca i da se sve podredi vazduh vazduh borbi. Zato je EF bolji kao lovac od Rafala (avion sa najboljim aerodinamičkim svojstvima na svetu, jedini koji zadržava supermanevrabilnost i dok leti brže od zvuka), dok je Rafal bolji od njega u svemu ostalom. Lošiji je samo u vazduh vazduh borbi.

EF je radjen da bude ubojica MIG29, iako u novijim tranšama EF postaje multirole i bit će sve bolji u tome, ne može pobjeći od svog DNA.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 17:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 01:05
Postovi: 22970
dudu je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Jako dobro poređenje. Zato su Francuzi i izašli iz EF programa, jer su hteli multipraktik avion, dok su ostali hteli air superiority lovca i da se sve podredi vazduh vazduh borbi. Zato je EF bolji kao lovac od Rafala (avion sa najboljim aerodinamičkim svojstvima na svetu, jedini koji zadržava supermanevrabilnost i dok leti brže od zvuka), dok je Rafal bolji od njega u svemu ostalom. Lošiji je samo u vazduh vazduh borbi.

EF je radjen da bude ubojica MIG29, iako u novijim tranšama EF postaje multirole i bit će sve bolji u tome, ne može pobjeći od svog DNA.

Naravno, uvek je bolje kad od početka počneš da praviš stvar sa karakteristikama koje želiš, nego kada ga kasnije prilagođavaš da bi dobio dodatne mogućnosti. Ali hteli su ljudi čistog lovca i dobili jebeno dobrog lovca.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 18:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 tra 2018, 13:41
Postovi: 5630
Da al si izostavio jednu činjenicu, da npr. F35 treba neki 4-5 sekundi za ispaljivanje:
- dok otvori spremnik (naravno odmah izgubi stealth svojstva)
- gurne raketu van
- otkači je sa nosača
- tek tada je ispali




Također Rafale može bit i tanker, znači da pruži logistiku tankanja drugi aviona. Što je nama iznimno važno, da potpuno samostalno možemo zaštitit recimo INA naftni polja u Libiji i drugdje od nekih terorista u vrlo kratkom roku. Također možemo pružiti zaštitu našim postrojbama na mirovnim misijama bez ikakve tuđe pomoći.


Ovo su brojke za civilne putničke avione, znači u najmanju ruku ih treba prepolovit, a Rafale bez problema može 6h provest u letu, samo treba gorivo.
slika
slika

Rafale je čudo od aviona!
(a ne treba ni čudit, ipak je francuz Clement Ader izmislio avion 1897g.)

_________________
JA SAM ZAGREB !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 18:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54
Postovi: 2126
Lokacija: Južna Bosna
dudu je napisao/la:
Rafale je u jednom F-16 i F/A-18. :D


Ne zove se bez razloga jedini SVEnamjenski borbeni avion danasnjice.

Lovac, izvidjac, ometac, bombarder.

_________________
Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu.
_________________
Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 18:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 22:56
Postovi: 5046
dudu je napisao/la:
Rafale je u jednom F-16 i F/A-18. :D

F16 je kao standardni neki avion a sta dodje taj FA 18?

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 22 svi 2021, 21:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:45
Postovi: 32918
Heero je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Rafale je u jednom F-16 i F/A-18. :D

F16 je kao standardni neki avion a sta dodje taj FA 18?

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/F/A-18_Hornet
Citat:
F/A-18 je proizašao iz istog programa kao i F-16 Fighting Falcon. Program Lakog lovca (eng. Light Weight Fighter, LWF) je započet još u 60-ima, a cilj mu je bio razviti novi laki lovac koji bi po namjeni bio sličan F-5 Tigeru, no ovaj put s Ratnim zrakoplovstvom SAD-a kao glavnim korisnikom. Program je preimenovan u Lovac za zračnu borbu (eng. Air Combat Fighter, ACF) i Ratno zrakoplovstvo je izrazilo namjeru da kupi 650 ACFa. Natjecala su se dva prototipa, YF-16 i YF-17. YF-16 je pobijedio i u ponešto izmjenjenom obliku postao F-16 Fighting Falcon. YF-17 je postao osnova za novi palubni lovac Ratne mornarice, te je doživio značajne promjene kako bi mogao služiti na nosačima zrakoplova. Konačni rezultat je bio F/A-18 Hornet


Rafale ima veću nosivost i od Super Horneta.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8138 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237 ... 326  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO