HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 23 tra 2024, 09:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 409 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 15 svi 2021, 22:19 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
To je pun pogodak u Novskoj u siromašnoj Sisačkoj županiji. Raste broj stanovnika, doseljavaju mlade obitelji od svud. Mnogi zaposleni u toj gaming industriji.

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 17 svi 2021, 08:00 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3890
Neće se u gaming industriji odgajati dični hrvatski muževi koji će kad bude trebalo nositi hrvatsku pušku o hrvatskom ramenu. Tu će se stvarati generacije mladih koje danju spavaju, a noću igraju igrice i izgledaju kao da ih je poplava donijela.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 17 svi 2021, 08:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58840
Lokacija: DAZP HQ
Ovi koji stvaraju igre su developeri, čisto sumnjam da oni igraju igre.

Drugo, takvi će te zgromit iz drona ili nekog drugog tehnološkog čuda, nećeš ni znati što te spopalo, odmah ćeš šehidit.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 18 svi 2021, 19:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58840
Lokacija: DAZP HQ
Probili magičnu granicu: Vrijednost dionice Podravke u nešto više od godinu dana skočila za čak 90 posto

Indeks Zagrebačke burze Crobex u istom je razdoblju narastao za oko 30 posto, što znači da Podravka raste trostruko brže od tržišta.

Početak trgovanja na Zagrebačkoj burzi u utorak ujutro donio je transakciju Podravkinim dionicama po cijeni od 604 kune.

Povijesno najviša cijena Podravkine dionice zabilježena je u travnju 2007. godine i iznosila je 645 kuna. Tada je najveći dioničar bila malteška Fima ami, poznata iz afere Spice, koja je držala 10,6 posto dionica.

Nikad poslije toga Podravkina dionica ni blizu nije bila vrijednosti od 600 kuna, piše Danica.hr. Sve do jučer kad je dosegnula tu razinu i nabildala tržišnu vrijednost kompanije na čak 4,27 milijardi kuna.

Dionica Podravke kontinuirano raste od 13. ožujka prošle godine, kad se s razine od 320 kuna do danas vinula na više od 600 kuna. Vrijednost je, dakle, skočila za čak 90 posto.

Indeks Zagrebačke burze Crobex u istom je razdoblju narastao za oko 30 posto, što znači da Podravka raste trostruko brže od tržišta.

https://www.poslovni.hr/burze/dionica-p ... na-4287669

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 18 svi 2021, 19:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58840
Lokacija: DAZP HQ
‘Planulo’ svih 68.000 logističkih kvadrata u zoni Meridian 16, vrijednost najvećeg projekta oko 60 milijuna eura

slika

Trenutno najveća investicija u području logistike u Hrvatskoj realizira se na području Grada Velike Gorice, u po mnogo čemu jedinstvenoj poslovnoj zoni Meridian 16, u tamošnjoj općini Vukovina.

No, s obzirom na cjelokupni kontekst poslovanja same zone u kojoj već drugu godinu posluje Atlanticov logističko-distributivni centar (investicija 20 mil eura kroz suradnju s Kamgradom), zatim ostale izgrađene skladišne kapacitete manjih investitora, ali i dva aktualna koji su u fazi gradnje s ukupno procijenjenom vrijednošću od cca 100 milijuna eura, ovaj se grad na 20 minuta od Zagreba promiče u prepoznatljivu logističku ‘destinaciju’ u RH.
Vrijednost najvećeg projekta kreće se oko 60 milijuna eura, a investitor je zagrebačka tvrtka Log expert one. Svi raspoloživi kapaciteti za zakup, unatoč rekordnoj veličini centra, već su – ‘planuli’. To znači da u objektima tlocrtne veličine 68.000 četvornih metara već danas ne postoje slobodni kvadrati za nove, navodno i dalje brojne zainteresirane zakupce.
Svoj projekt tvrtka Log expert one razvija na površini zemljišta cca 173.000 m2, dok će cijelom površinom krova biti postavljene solarne ploče, što će predstavljati jednu od većih solarnih elektrana unas.
Nije novost da na našem tržištu vlada prava jagma za skladišnim kapacitetima dodatno potaknuta pandemijskim rastom online trgovine.

Prema dostupnim informacijama iz uprave zone Meridian 16 koju vodi direktorica Ivana Bakunić, novi investitor kroz već ‘ful’ sklopljene ugovore o zakupu skladišnog prostora po završetku investicije, praktički uskoro, dovodi priličan broj internacionalnih kompanija, zakupaca prostora koji su zainteresirani za distribuciju njihovih roba u Hrvatskoj te regiji iz novih skladišta.

60
milijuna eura vrijednost projekta koji se razvija na zemljištu od otprilike 173.000 m2


Kao razlog velikog interesa za zonu logističkih tvrtki svakako je infrastrukturna opremljenost te izvrsna prometna povezanost s autocestom, blizinom Zračne luke i gradom Zagreb.
No, danas su još mnoge tvrtke predbilježene tako da je poduža lista čekanja, zbog čega investitor još u tijeku gradnje centra kreće u razradu planova u pogledu daljnje investicije u proširenje kapaciteta. Za poslovanje Log expert onea zadužena su dva direktora, Adrian Stanisav iz Rumunjske i Branislav Habán iz Slovačke, no zapravo prema navodima Bakunić, posrijedi je hrvatska sastavnica međunarodne kompanije koja se bavi razvojem logističkih projekata.
Za aktivnosti u Hrvatskoj imaju odvjetničko društvo koje ih zastupa u svim pitanjima, no izgleda da su dosta ‘zakopčani’ glede komuniciranja s javnošću.
U logističkom mega-projektu prema podacima iz sudskog registra zajednički nastupaju rumunjski Log expert development te MB cons solutions kao i češki Sympatia Projects, kao suvlasnici tvrtke Log expert one, društva s ograničenom odgovornošću za graditeljstvo.
Osnovano je s minimalnim iznosom temeljnog kapitala za navedenu statusnu formu, i to neposredno nakon izbijanja pandemije, no očito velikom brzinom razvija projekt koji se sastoji od dva objekta veličine 10.000 m² i 50.000 m².
Na izvođenju radova angažirano je nekoliko građevinskih tvrtki, s time da je projekt kao glavnom izvođaču povjeren tvrtki Zagorje gradnja Sukladno zacrtanoj dinamici, a sve se odvija prema planu, završetak objekata se očekuje krajem ove godine.
Direktorica Bakunić navodi da je interes za kvalitetnim industrijskim i logističkim prostorima na njihovoj lokaciji jako velik, čemu pridonosi izuzetna prometna povezanost Velike Gorice, uz veliku podršku radu zone od strane gradskih vlasti, koja je vidljiva i na planu brzih procedura za realizaciju projekata kao bitnih čimbenika u svakoj investiciji.

Dobar spoj s cestama

Meridian 16 Business Park privatna je poslovna zona u vlasništvu austrijskih investitora, a koji je razvijaju posljednjih deset godina. Zona se prostire na više od milijun četvornih metara te je jedna od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj.
Zbog svoje izvrsne lokacije (okolica Velike Gorice, odnosno ključni čimbenik je blizina Zagreba te međunarodne zračne luke Franjo Tuđman), kao i prometne povezanosti (izlaz na autocestu i brze ceste) zonu su odabrale za svoje sjedište i logističke prostore mnoge domaće i strane kompanije.

490
tisuća kvadrata površine zone predviđeno popuniti. Dio već ima ‘stanare’


Ova se poslovna zona razvija po standardima zelene i održive gradnje te je prvi projekt u Hrvatskoj koji je dobio zlatni DGNB certifikat – međunarodno priznati certifikat za zelenu gradnju, i to za čitavi obuhvat poslovne zone.
No, zbog svoje veličine njezin je razvoj podijeljen po fazama. Prva faza projekta je gotovo u cijelosti dovršena, što znači da je za nju predviđena površina i popunjena (površina oko 225.000 četvornih metara), druga faza također (površina oko 265.000 m²), dok sada rade na razvoju i treće faze projekta odnosno poslovne zone.
Od prisutnih korisnika s izgrađenim objektima u zoni svakako prednjači Atlantic Grupa, s centralnim logističko-distribucijskim centrom za cijelu Hrvatsku, na zemljištu veličine oko 60.000 m², dok ukupna tlocrtna površina zgrade iznosi oko 17.000 m².
Tu su manje tvrtke Palco te Fas Logistica sa svojim poslovno-upravnim zgradama, u slučaju prve riječ je o zemljištu veličine oko 10.000 m² , dok kod druge zemljište iznosi oko 2500 kvadrata.
No, uz ovu aktualnu najveću investiciju u logistici namijenjenu tržištu, ondje svoj projekt procijenjene vrijednosti na oko 35 milijuna eura upravo realizira i tvrtka Eurospin Hrvatska, s time da je riječ o njihovoj novoj upravnoj zgradi i logističkom centru.
Projekt ovoga talijanskog trgovačkog lanca obuhvaća zemljište od 77.000 m², ukupna tlocrtna površina objekta iznosi oko 29.000 m², te se za njihovo centralno distribucijsko skladište te sjedište Uprave društva isto planira dovršetak krajem 2021. godine.
Prema Bakunić, postoji još cijeli niz novih korisnika koji će uskoro započeti s gradnjom, čiji interes za kvalitetnim industrijskim i logističkim prostorima bilježe slijedom rastućeg interesa i potražnje za logistikom te skladištima, kao i na valu znatnog jačanja online prodaje.
Riječ je o građevnim česticama površine od 2500 pa do 10.000 m², na koje će se useliti novi stanari, to su tvrtke AGS, Astreja plus, Bertol, Alcu, Centar toplinske obrade.
Pored zone Meridian 16, na području grada Velike Gorice nalaze se još Radna zona Rakitovec te Gospodarska zona Kušanec-Istok. RZ Rakitovec je aktivna zona u kojoj su smještene tvrtke pretežite proizvodne djelatnosti.

Olakšice investitorima

Pored postojećih u zoni, trenutačno su četiri tvrtke koje su kupile zemljište u vlasništvu Grada u postupku projektiranja i ishođenja potrebnih dokumenata za građenje, te će postati novi njezini stanovnici.
Kako bi pomogao investitorima Grad Velika Gorica uveo je institut “osobnog investicijskog pratitelja” u cilju što bržeg rješavanja administrativnih prepreka.
Njihova zadaća je pomaganje investitorima u ishođenju potrebne dokumentacije te u aktivnostima koje bi dovele do ostvarenja planirane investicije u najkraćem mogućem roku.
Poticajne mjere kroz subvencije i olakšice investitorima na području grada Velike Gorice predviđene su kroz umanjenje u rasponu od 10 do 90% komunalnog doprinosa, dok se oslobođenje od plaćanja komunalna naknade za sve koji prvi puta započinju obavljati proizvodnu djelatnost u visini od 100% iznosa za prvu godinu, 50% iznosa za drugu godinu te 25% iznosa za treću godinu.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/planul ... ltimedia=2

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 19 svi 2021, 16:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 15:23
Postovi: 13278
Citat:
U pripremi 575,5 milijuna eura vrijedni radovi na pruzi Dugo Selo – Novska

– Vrijednost izrade projektne dokumentacije je 10,215 milijuna eura, od čega se 85 posto (8,682 milijuna eura) financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto pokriva Vlada RH.

Sveukupni projekt izgradnje i rekonstrukcije pruge iznosit će više od 572,5 milijuna eura te je potrebno izraditi do kraja godine još 20-ak građevinskih dozvola. Nakon izrade projekt će biti prijavljivan na sufinanciranje iz fondova EU te se nadam što skorijem početku i građevinskih radova – ukratko je objasnio Alen Gospočić.

Riječ je o nadogradnji, rekonstrukciji i obnovi postojeće jednokolosiječne pruge na poddionicama Novoselec – Kutina (26 km) i Kutina – Novska (25,5 km) te izgradnja drugoga kolosijeka na poddionicama Dugo Selo – Novoselec (32 km), Novoselec – Kutina (29 km) i Lipovljani – Novska (11 km) te izgradnja nove dvokolosiječne pruge na poddionici Kutina – Lipovljani (10 km).


https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/u- ... vska-23278

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 20 svi 2021, 19:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58840
Lokacija: DAZP HQ
Plenković: U Hrvatskoj će se raditi sastojci za cjepivo Pfizera

slika

Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, bit će zaposleno još 30 ljudi”, kazao je.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Pfizer u svojim pogonima u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo protiv covida-19, čime se Hrvatska svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva.

Premijer je na sjednici Vlade rekao da je u srijedu s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom razgovarao ne samo o osiguranju većih doza cjepiva, već i o “razdoblju koje je pred nama”.

“Ono što mi se čini posebno važnim je da smo dobili potvrdu od strane Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo”, izvijestio je Plenković.

U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo, što smatra jako važnim se Hrvatska putem Pfizera svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva, riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još tridesetak ljudi.

Napomenuo je kako je Europska komisija objavila da je sklopljen novi ugovor s Pfizerom za iduću godinu za 900 milijuna doza plus opcionalnih 900 milijuna, što znači 1,8 milijardi doza cjepiva od prosinca 2021. do 2023. godine.

Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj krajem prošlog tjedna premašen broj od milijun cijepljenih prvom dozom, a u međuvremenu je nastavljena dinamika ubrzanog procjepljivanja.

Zaključno sa srijedom utrošeno je 43.890 doza cjepiva, čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza cjepiva, izvijestio je premijer.

“Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom”, istaknuo je Plenković.

Do kraja lipnja cijepiti 50 do 55 posto punoljetnih građana

Dodao je kako će se tom dinamikom sigurno ostvariti cilj da se do kraja lipnja cijepi 50-55 posto punoljetnih građana te je još jednom pozvao građane da se cijepe jer imamo dovoljne količine cjepiva.

Naveo je i kako su u tijeku završni razgovori na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi koja je važna za slobodu kretanja u Europi, turizam, gospodarstvo i normalizaciju društvenoga života.

“Mi smo zainteresirani da se što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao zemlja destinacija u smislu turizma ove godine imala mogućnost prihvatiti brojne europske građane i turiste koji žele doći u Hrvatsku. Mi činimo sve i procjepljivanjem turističkih djelatnika, uslužnih djelatnosti da taj boravak u Hrvatskoj bude siguran”, istaknuo je Plenković.

Na početku sjednice Vlade među ostalim je izvijestio kako je danas Vijeće za obranu održalo 14. sjednicu na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga RH.

Vijeće je razmotrilo zaključke Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona te zahvalilo Povjerenstvu i stručnoj Radnoj skupini i dalo potporu Vladi u dovršetku procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Nabava aviona najveća i najvažnija u povijesti HV-a

Plenković je ovu nabavu borbenog aviona ocijenio kao najveću i najvažniju nabavu u povijesti Hrvatske vojske koja će omogućiti vrstu sposobnosti kakvu je nama korisno imati u budućnosti.

“Time postajemo važan akter u sigurnosnom, obrambenom smislu ne samo nacionalne sigurnosti, već i kredibilniji saveznik u okviru Sjevernoatlantskog saveza, partner u okviru EU i možemo participirati u različitim međunarodnim misijama na jednoj sasvim drugoj razini”, istaknuo je.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/plenko ... ra-4288049

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 20 svi 2021, 19:46 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2013, 10:02
Postovi: 715
https://www.zabranjeni.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15074700

Ovako će izgledati najluksuznija marina na Jadranu, vrijedna 363 milijuna kuna

Marina koju će izgraditi tvrtka ACI-Gitone zapošljavat će 132 osobe, a u 30 godina platit će više od 22 milijuna kuna za koncesiju

SAMO ZA NAJBOGATIJE
Vlada je tvrtki ACI-Gitone na današnjoj sjednici odobrila koncesiju za gradnju marine za megajahte u Porto Barošu, dijelu riječke luke. Koncesija se, kako je pojasnio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izdaje na 30 godina, na površini od 105.000 četvornih metara.

Pritom visina ponuđenog iznosa za stalni dio koncesijske naknade iznosi 5 kuna po četvornome metru, dakle oko 530.000 kuna godišnje. Nakon 15. godine stalni dio koncesijske naknade povećavat će se, kako kaže Butković, za 2 kune po četvornome metru svakih pet godina, što znači da će ukupni iznos koji će koncesionar platiti u stalnom dijelu tijekom 30 godina biti 22,2 milijuna kuna. Tu je još i promjenjiv dio koncesijske naknade, koji će biti 4 posto prihoda.

ACI-Gitone dao je jedinu ponudu za Porto Baroš, a njihova planirana ulaganja iznose 363,7 milijuna kuna, a prema projekcijama, marina u Rijeci trebala bi zaposliti 132 radnika. Ovu su tvrtku zajednički osnovale ACI marine i Gitone Kvarner, tvrtka u vlasništvu poznate njemačke brodograditeljske obitelji Lürssen. Budući da je tvrtka Gitone specijalizirana za projektiranje i gradnju luksuznih megajahti, u njoj računaju da bi za riječku marinu bili poveznica s tom klijentelom, a ACI u ovu investiciju unosi svoje znanje i iskustvo s marinama.


Lürssen je obiteljska tvrtka koja je osnovana prije više od 140 godina. Počela je s čamcima za utrku, poslije se specijalizirala za vojne brodove, a njezin je brend Lürssen Yachts, koji se devedesetih proslavio jahtama Coral Island i Limitless, danas vodeći svjetski proizvođač superluksuznih megajahti po narudžbi kao što su Octopus građena za suosnivača Microsofta Paula Allena, Rising Star diskografskog mogula Davida Geffena, Pelarus kojom je neko vrijeme plovio Roman Abramovič ili Azzam, najveća privatna jahta na svijetu, dužine 180 metara, sagrađena 2013., koju je naručio Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, čije se obiteljsko bogatstvo procjenjuje na oko 150 milijardi američkih dolara. Lürsseni se posljednjih godina šire i na turizam, pa su tako sa svojom tvrtkom Gitone 2019. postali vlasnici opatijskih Liburnia Riviera Hotela, u kojima imaju većinski paket, od 71,23 posto dionica, a ove godine u Rijeci su otvorili svoj brodograditeljski inženjerski ured te počeli tražiti inženjerske kadrove. Ovdje će, za potrebe svojih njemačkih brodogradilišta, biti inženjerska podrška, radit će uglavnom projektnu dokumentaciju i slične poslove, a za urede su uzeli u koncesiju bivšu zgradu tvornice Torpedo, koju uređuju.

Marina u Porto Barošu jedno je od najvećih ulaganja u nautički turizam u Hrvatskoj, a sa svojih više od 260 vezova trebala bi pozicionirati Rijeku kao jadranski centar za megajahte. Buduća luka nautičkog turizma pružat će usluge veza i smještaja gostiju na plovilima, a na kopnenom obalnom pojasu nudit će ugostiteljske i trgovačke sadržaje te uslugu parkiranja. Nautički sadržaji u marini obuhvaćaju gatove za smještaj plovila, recepciju, radionicu za održavanje i popravke plovila, prostor za servis plovila i pumpu, a ugostiteljski i trgovački sadržaj obuhvaća turističke usluge u kongresnom turizmu, smještajne jedinice za nautičare, restorane i trgovačke objekte. Gradit će se na području koje obuhvaća postojeće pomorske građevine - Ružićev gat, Sušački lukobran, Senjsko i Vinodolsko pristanište te lučka skladišta i carinarnicu. Kako navode u tvrtki ACI-Gitone, cilj je da ACI marina Rijeka bude elitna marina s najvišom kategorizacijom od pet sidara, što trenutno imaju samo tri hrvatske marine.

Početak rada morskog dijela marine - korištenje vezova, objekta na Ružićevu gatu i benzinske crpke - predviđen je za 2024., a početak rada kopnenog dijela, odnosno glavne zgrade, za 2025. godinu. Kada bude dovršena, trebala bi biti prirodni nastavak riječke rive na kojoj su već sada vezane megajahte i to bi trebala biti jedna cjelina koja će značajno promijeniti sadašnju vizuru Rijeke.

_________________
lifetime ignore: 3 members (reason: personal insults). Since 24.11.2021. one less


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 22 svi 2021, 12:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58840
Lokacija: DAZP HQ
U SISKU SE PLANIRA PROJEKT VRIJEDAN 220 MILIJUNA EURA KOJI ĆE ZAPOSLITI 350 LJUDI
‘To se trenutačno proizvodi u pet firmi u svijetu. Samo je jedna u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostale su u Aziji‘

Za tri godine u Sisku bi trebala biti izgrađena tvornica baterija za električne automobile Sunceco Battery. Prostirat će se na 35.000 m² i zapošljavat će 350 ljudi. Proizvodnja će biti visokoautomatizirana, pa se vrijednost projekta procjenjuje na 220 milijuna eura. Iza projekta stoji Matt Darko Sertić, direktor tvrtki Applied Ceramics i Sunceco te pokretač Poduzetničkog inkubatora Sisak (PISAK) i Kulinarskog instituta u Sisku.

„Nama je cilj pokrenuti proizvodne aktivnosti koje se u Hrvatskoj uopće ne rade ili se ne rade dovoljno dobro. Cilj je da se u Sisku pokrene proizvodnja uložaka za baterije za električne automobile. To se trenutačno proizvodi u pet firmi u svijetu. Samo je jedna u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostale su u Aziji. Postoji glad za tim proizvodima. U Europskoj se uniji shvatilo da ne možemo ovisiti o azijskim dobavljačima i da je nužna takva proizvodnja ovdje“, kazao je Matt Darko Sertić u emisiji Poduzetnički mindset.

U novi projekt vjeruje koliko i u tehnologiju za proizvodnju mikročipova koju je iz Silicijske doline donio u Hrvatsku.
„Poluvodička industrija se ubrzano razvijala i da bih bio dio te slike, pritisak je bio u Silicijskoj dolini da trebamo otvoriti proizvodnju u Europi. Sada Applied Ceramics u Sisku ima 135 zaposlenika, a Sunceco koji se bavi proizvodnjom solarnih panela, tridesetak. U Kulinarskom institutu ih je desetak. PISAK ima više od 200 zaposlenika i 34 inkubirane tvrtke. Cilj nam je razvoj različitih poslovnih priča, a zapošljavanje je posljedica svega toga“, rekao se Sertić.
Mikročipovi koje proizvodi, trenutačno su tražena roba na svjetskom tržištu. Treba ih niz industrija – od automobilske i telekomunikacijske do industrije kućanskih aparata. Sertić je objasnio zašto je proizvodnja mikročipova posljednjih mjeseci usporila proizvodnju automobila.

„Početkom pandemije je pala prodaja automobila, pa je autoindustrija otkazala ugovore svojim dobavljačima među kojima su i oni koji se bave proizvodnjom mikročipova. Danas kada se autoindustrija oporavila, dobavljači im kažu da stanu u red i čekaju svoje mikročipove. Autoindustrija ne može čekati, pa su njihove tekuće trake stale. Čekanje je najveći trošak“, pojašnjava Sertić te dodaje da industrije na svoje mikročipove najčešće čekaju šest mjeseci.
Otkriva da i Applied Ceramics sada proizvodi više nego prije nekoliko godina. Njegovi sugrađani kažu da u Sisku živi američki san. U tvrtki je okružen visokomotiviranim mladim ljudima. Prosječna dob djelatnika u tvornici koja je smještena među ruševine slavne sisačke željezare, je 33. Većina ljudi se obučava tamo, no neki zbog svladavanja novih tehnologija odlaze i u pogon tvrtke u američkom Fremontu.
U PISAK-u Matt Darko Sertić pomaže startupovima da što lakše prebrode početničke izazove, te vjeruje da su upravo poduzetnici ti koji od Hrvatske mogu stvoriti europskog ekonomskog tigra.
Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik prikazuje se premijerno petkom u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Voditelj je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

https://novac.zabranjeni.hr/novac/aktualn ... i-15074810

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 22 svi 2021, 12:22 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Ovo je fenomaleno. Potrebno je nešto takvo u obnovljenom i modernom Sisku.

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 22 svi 2021, 12:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58840
Lokacija: DAZP HQ
Applied Ceramics je sjajna i brzorastuća firma, visokotehnološka, nema im granica.

https://www.appliedceramics.net/

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 25 svi 2021, 20:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
Dudu jesi cuo da podravka id na prodaju?
Eto poraslasla joj vrijednost 305 odma doveli neku osudjenicu da bude direktor,poznata po unistavanju firmi LOL.

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 01 kol 2021, 10:12 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Na području Čađavice gradit će se geotermalna elektrana, vrijednost investicije 530 milijuna kuna

https://www.icv.hr/2021/04/najveca-inve ... juna-kuna/

Na području Virovitičko-podravske županije, odnosno općine Čađavica, usklađen je prostorni plan, a potom je Virovitičko-podravska županija, izdala lokacijsku dozvolu za investiciju tešku čak 71 milijun eura, odnosno oko 530 milijuna kuna.

Dragan Jurilj je čovjek koji predstavlja investitore. Prije negoli su izašli pred „oči javnosti“, Dragaj Jurilj je održao sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i njegovim zamjenikom Marijom Klementom, te načelnikom Općine Čađavica Mirkom Rončevićem.

Nakon sastanka dali su izjave. Prvi je pred mikrofone izašao Dragan Jurilj.

-Po završetku investicije u Velikoj Cigleni kod Bjelovara gdje smo izgradili geotermalnu elektranu i pustili je u pogon, sad je već dvije godine kako je ona operativno u radu. Razmišljali smo o još jednoj takvoj investiciji, istraživali smo gdje ima geotermalnog potencijala i pronašli smo jedan, čak i kvalitetniji nego je onaj u Velikoj Cigleni. Bit će to investicija teška 530 milijuna kuna, a radovi bi krenuli ovog ljeta. Pa ulaganje je u izgradnju elektrane i svih rudarskih bušotina i rudarskog postrojenja. To je početno ulaganje, a na to se onda može nadovezivati i gospodarstvo jer bit će tu i toplinska energija, tj. njeno sekundarno korištenje. Nakon toga se može kaskadno koristiti geotermalna energija. Zahvaljujem se i Virovitičko-podravskoj županiji i Općini Čađavici na podršci. Virovitičko-podravska županija nam je izdala lokacijsku dozvolu i krećemo dalje s projektom. Lokacija se nalazi na području općine Čađavica. Ovaj obnovljivi izvor energije je od interesa za RH jer koristimo domaći resurs, taj resurs ima potencijal ne samo korištenja za proizvodnju električne energije nego isto i za kaskadno korištenje, zapošljavanje ljudi, da nema iseljavanja s ovih područja, da se osiguraju radna mjesta. Ja sam u ovom slučaju investitor. Imamo specijalno projektno društvo koje se zove GEO POWER Zagocha, Zagocha je zato što je nekad Čađavica zvala Zagocha.

Zadovoljstvo je istaknuo i načelnik Mirko Rončević.

-Moram se vratiti nekih četiri godine unazad, koliko smo ja i gospodin Jurilj radili na svim tim pripremama gdje smo i osobno u čizmama prolazili sve te bušotine i tražili gdje se nalaze. Ovo smo radili postepeno. Meni kao načelniku je izuzetno drago da možemo u ovo vrijeme kad se priča da sve u Slavoniji i Baranji staje, da se ne ulaže u Slavoniju i Baranju, da će moja Čađavica imati jedno veliko ulaganje, jednu veliku proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Bit će tu i novog zapošljavanja, otvara se nova perspektiva za ovo područje. Hvala na podršci Virovitičko-podravskoj županiji i županu Androviću, a mi smo tu kako bi pomogli investitoru u svemu onom što njemu nedostaje ili što se treba pripremiti i odraditi.

Potom je govorio župan Igor Andrović.

– Ovo je do sada najveća investicija na području Virovitičko-podravske županije. Radi se o proizvodnji električne energije iz geotermalnih izvora i sigurno hvalevrijedna i velika investicija za cijelu našu županiju, pogotovo za općinu Čađavica ali i ovaj dio Slavonije. Investicija je to koja će dati veliki značaj samim geotermalnim izvorima, proizvodnji električne energije na području naše županije, novim zapošljavanjima. Meni je drago da smo i mi kao Županija pomogli da investitor u najkraćem mogućem roku dobije potrebnu dokumentaciju. Mi kao Županija smo ovdje i dalje na usluzi kako bi pomogli u bilo kojem trenutku i u bilo kojem segmentu u kojem mi pomoć možemo. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 01 kol 2021, 10:13 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj gradit će se u Varaždinu, unatoč nedavnoj akviziciji
Podatkovni centar od 2.000 kvadrata Varaždin pozicionira na svjetsku mapu ICT industrije...

https://evarazdin.hr/gospodarstvo/sveda ... ip-392482/

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 01 kol 2021, 10:21 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Investicije od čak milijardu kuna mogle bi u idućem razdoblju stići u Hrvatsku i to u sektor IT-a, blockchain i softvera za online igre, doznaje tportal od izvora uključenih u razgovore
Proteklih dana Hrvatsku su naime posjetili predstavnici Atlas Capitala iz Dubaija, predvođeni izvršnim menadžerom Williamom Henryjem.

Prepoznaju svoj interes u ulaganjima u našu zemlju jer je hrvatska Vlada, osim što je donijela novi zakon o digitalnim nomadima, stvorila izvrsne uvjete za djelatnosti u poslovnim zonama diljem Hrvatske, u kojima se ulagačima u skladu sa Zakonom o poticanjima ulaganja nudi niz pogodnosti.

Predstavnici ove tvrtke izrazili su interes za ulaganja u ove industrije u Republici Hrvatskoj upravo zato što naša država ima veliku priliku postati sljedeće središte digitalne tehnologije.

Istodobno, kako bi promicala razvoj ovih industrija u nastajanju, lokalna se vlast sprema ugostiti globalne događaje poput izložbe e-igara, svjetskog samita blockchaina. Hrvatska je, kažu u Atlas Capitalu, jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta, što je također važno pri izboru naše zemlje kao investicijske destinacije.

Hrvatska ima vrlo obrazovanu radnu snagu u sektoru informatičkih tehnologija i mogla bi, kažu u Atlas Capitalu, postati jedan od prvih izbora za tvrtke koje žele pokrenuti inovativne mlade generacije na području e-trgovine, blockchaina i online igara. Vjeruju da će postati vodeći tehnološki centar u istočnoj Europi i to je glavni razlog za to što su se odlučili upravo za investicije u našoj državi.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/go ... o-20210730

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 01 kol 2021, 10:30 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Plenković : Pred nama je desetljeće ulaganja u željeznice

Predsjednik Vlade Plenković danas je po svršetku boravaka u Istarskoj županiji u razgovoru s novinarima naglasio kako je Vlada poduprla sve velike županijske projekte te je, najavivši 22 milijarde ulaganja u željeznice, naglasio kako je jednak tretman svih hrvatskih županija linija Vladina djelovanja od početka mandata.

"Puno smo učinili u mreži autocesta, zračnim, pomorskim, ribarskim lukama. Na hrvatskoj obali traje cijela renesansa, a željeznica je prometni modalitet u koji moramo jako puno investirati i tu će biti oko 22 milijarde investicija."


https://vlada.gov.hr/vijesti/istra-je-v ... nice/32642

Ne sumnjam da će dragi vođa i za to uđiberit masu novaca od EU

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 01 kol 2021, 11:40 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Investicijom od gotovo 200 milijuna kuna u nove proizvodne linije u Kanfanaru i otvaranjem HUB-a za nove kategorije proizvoda u Rijeci, BAT je Hrvatsku postavio u središte transformacije svog globalnog poslovanja

BAT, jedan od najvećih stranih investitora u Hrvatsku, dodatno širi poslovanje. U Kanfanaru počinje proizvodnja nove kategorije grijanih duhanskih proizvoda pa će uz postojeće proizvodne linije za cigarete, BAT-ov pogon u Kanfanaru dobiti nove linije za proizvodnju. Na tim linijama će se proizvoditi NEO brand za glo Hyper uređaje, novu kategoriju grijanog duhanskog proizvoda nedavno predstavljenu na domaćem tržištu.

BAT će investirati gotovo 200 milijuna kuna u nove proizvodne linije u Kanfanaru, što je rezultat velikih uspjeha tvornice u povećanju proizvodne efikasnosti posljednjih nekoliko godina.

Uz povećanje proizvodnje u Kanfanaru, BAT dodatno širi svoje poslovanje u Hrvatskoj otvaranjem novog HUB-a u Rijeci. Novootvoreni HUB bit će BAT-ov logistički centar za nove kategorije proizvoda za Europu. Grijani duhanski proizvodi i e-cigarete iz Rijeke će se distribuirati prema svim europskim i svjetskim tržištima čime je podržano otvaranje novih radnih mjesta.

https://novac.zabranjeni.hr/novac/aktualn ... a-15091796

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 01 kol 2021, 11:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 pro 2015, 09:33
Postovi: 16407
...plenković će ostat nejveći svi vrimena..pokrenuo je sve segmente gospodartva turizam industrija poljoprivreda infrastruktura ...pitam se oće li imat snage za treći mandat..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 03 kol 2021, 15:46 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Osijek bi uskoro mogao dobiti jedan od najmodernijih sustava javnog gradskog prijevoza u Hrvatskoj koji bi se bazirao na modernizaciji i širenju tramvajske mreže. Naime, osječki Gradski prijevoz putnika potpisao je u petak ugovor za izvođenje elektromonterskih i građevinskih radova s tvrtkama Končar-Inženjering za energetiku i transport te Colas Rail Hrvatska.

Kako naglašavaju iz ureda osječkog gradonačelnika Ivana Radića, riječ je o radovima vrijednim gotovo 58 milijuna kuna kojim će se obnoviti kontaktna tramvajska mreža u duljini 9,5 kilometara, podzemna kabelska mreža, dvije postojeće ispravljačke stanice, te izgraditi jedna nova.

Gradonačelnik Radić pojasnio je kako su ovi radovi preduvjet za realizaciju mega projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza vrijednog 267 milijuna kuna, od čega 200 milijuna kuna dolazi iz EU fondova, a ostatak osiguravaju Grad Osijek i hrvatska Vlada.

“Realizacija ovog, najvećeg projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza u Hrvatskoj dogovorena je još 2017. na sjednici Vlade u Osijeku. Kao što znamo, 2019. godine nabavljeno je 12 novih autobusa, dolazi nam još 13 modernih autobusa, a sada stvaramo preduvjete da moderniziramo i tramvajsku mrežu.
Do kraja godine znat ćemo izvođača građevinskih radova na novoj remizi, a nakon toga nabavljamo nove, najsuvremenije niskopodne tramvaje” rekao je Radić istaknuvši kako je cilj u naredne tri godine imati najmoderniji javni prijevoz u Hrvatskoj.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/osijek ... na-4299393

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 03 kol 2021, 16:48 
Offline

Pridružen/a: 26 lip 2021, 20:40
Postovi: 433
U Botovu iznad rijeke Drave polako niče novi željeznički most

U tijeku su radovi na donjoj konstrukciji Napravit će se novi kolodvor Novo Drnje, nadvožnjaci Šoderica i Novo Drnje čime će se denivelirati postojeći prijelazi u razini pruge, a izgradit će se i željezničko-cestovni prijelazi Stotina i Peteranec te stajalište za putničke vlakove Peteranec.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 03 kol 2021, 17:04 
Offline

Pridružen/a: 26 lip 2021, 20:40
Postovi: 433
U Križevcima bi uskoro mogla osvanuti megabetonara u vlasništvu moćnog turskog konglomerata

HŽ Infrastruktura je 12. ožujka prošle godine s turskom građevinskom tvrtkom Cengiz potpisala ugovor za izvođenje radova na do sada najvećem infrastrukturnom željezničkom projektu u novijoj povijesti Republike Hrvatske. Radovi će uskoro biti u punom jeku, a Cengiz želi u tom području graditi i megabetonaru. Proizvodilo bi se 30 kubika betona na sat.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 04 kol 2021, 15:00 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Kod Plitvičkih jezera gradi se Centar podzemne baštine

Na lokaciji Baraćeve špilje u općini Rakovica počela je izgradnja 20 milijuna kuna vrijednog Centra podzemne baštine Speleon koji bi trebao naredne godine otvoriti vrata turistima i omogućiti održivi razvoj plitvičkom kraju.

slika
slika

Jedna je to od većih investicija u turizmu za Karlovačku županiju koja će stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti, te se očekuje da će doprinijeti turističkom razvoju cijelom plitvičkom kraju, koji je većinom u Ličko-senjskoj županiji.
Projekt sa 85 posto sufinancira Europska unija iz Europskog kohezijskog fonda, a razliku partner na projektu - NP Plitvička jezera - zato što im je, kako je rekla Oštrina, zajednički cilj disperzija posjetitelja, te produživanje njihova boravka u plitvičkom kraju, ali ne tako da "pritisak" bude samo na jezerima.

Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje. Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiperrealističnim replikama životinja. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.

Ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje i voditeljica projekta Tihana Oštrina istaknula je kako će se realizacijom projekta izravno doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine.

Ono što posebno pridonosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta Ledenog doba na području Baraćevih špilja. Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to na način da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij sa replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

slika
slika


Također, u Rakovici se gradi poslovni centar Plitvice Mall - otvorenje u studenom ove godine

U pratnji načelnika Općine Rakovica Mihovila Bićanića županica Martina Furdek Hajdin danas je posjetila gradilište budućeg trgovačkog centra Plitvice Mall koji se gradi na području općine Rakovica, u Grabovcu. Na površini od 17 tisuća kvadrata izgradit će se poslovni sadržaji s trgovinama i restoranom te moderna benzinska postaja. Radove izvodi Građevinsko poduzeće KRK, a centar bi trebao biti otvoren u studenom 2021. godine. Investitor u ovaj projekt, koji će osigurati nova radna mjesta na području Rakovice, je tvrtka Dodić grupa iz Zagreba.

https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatsk ... ne-2324961
https://www.kazup.hr/index.php/vijesti- ... ove-godine

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 04 kol 2021, 15:07 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
http://www.rakovica.hr/

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 09 kol 2021, 10:22 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15853
Najveći IT distributer u regiji, zagrebačka M SAN grupa, prvo je iznenadila korporativnom obveznicom. Po prvi je put kapital tražila izvan kruga banaka, i u rekordnih dva sata prikupila traženih 200 milijuna kuna. Onda je tome dodala najavu IPO-a, koji bi pak bio najveće tehnološko listanje u Hrvatskoj ikad. M SAN je po prihodu, naime, veći od Ericssona NT-a i Spana zajedno. Onda smo povrh toga načuli da kompanija gradi novu tvornicu. U Zagrebu već ima tvornicu pametnih televizora, a sad su joj apetiti i veći

M SAN GRUPA: ‘RAZVIJAMO ELEKTRIČNI AUTOMOBIL KOJI NEĆE KOŠTATI VIŠE OD PET TISUĆA DOLARA‘

https://novac.zabranjeni.hr/novac/aktualn ... a-15093732

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Investicije u RH - građevinski pothvati i industrijska prozivodnja
PostPostano: 09 kol 2021, 11:28 
Offline

Pridružen/a: 26 lip 2021, 20:40
Postovi: 433
M-SAN je strašno jak samo su to prerasporedili po članicama grupe pa malo ljudi to povezuje s njima. Jedna od članica je i KING ICT koji opet u svojoj tvrtci kćeri Planet IX radi dronove velikog dometa eRIS III.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 409 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO