|
|
Stranica: 6/11.
|
[ 274 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Beton
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 07 svi 2010, 19:24 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Beton je napisao/la: sto se tice Bihaca ,to je grad primjer u svijetu kako se odnosilo u totalnom okruzenju prema drugim narodima,niti jednom Srbinu ,a kamoli Hrvatu nije falila dlaka s glave za sve vrijeme opsade
Vlado Šantić?  Ne zna se sta je s njim ,neki kazu da je navodno ubijen,neki kazu da je odlutao,neki kazu da su ga vidjeli u Buenos Ayresu ko ce ga znati,moje licno misljenje da je ziv i da negdje uziva zasluzenu mirovinu...e sad ko ce ga znati...
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=GLusVOAzJ0c
|
|
Vrh |
|
 |
caporegime
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 08 svi 2010, 10:40 |
|
|
Beton je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Vlado Šantić?  Ne zna se sta je s njim ,neki kazu da je navodno ubijen,neki kazu da je odlutao,neki kazu da su ga vidjeli u Buenos Ayresu ko ce ga znati,moje licno misljenje da je ziv i da negdje uziva zasluzenu mirovinu...e sad ko ce ga znati... priča se po birtijama i da su poginuli ahmićani dobili nove identitete i nova lica, pa sad troše zasluženu zaradu po bijelom svijetu a da su umjesto njih dovedeni pričuvni ginjenici dovedeni sa drugih područja. i stari most, srušio ga hvo 100%, ustaše su to, papci koji ne poštuju raju, nema drugog odgovora.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
 |
hegemonista
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 09 svi 2010, 18:00 |
|
Pridružen/a: 14 lis 2009, 19:05 Postovi: 123 Lokacija: 33T XU 27530; 65722
|
HitniLopticuUsumicu je napisao/la: Orao Grmeca je napisao/la: VJEROVATNO JE POSLIJE 8 MARTA PREBACEN KOD CETNIKA DA PROSLAVI DJURDJEVDAN I TU MU SE GUBI SVAKI TRAG ILI SU GA VASI HEROJI CARTER LETOM OTPREMILI DO BRAZILA,VEOMA MOGUCE,MUDRO ZBORIS,SVAKA TI JE ZA SAMARCINE.DOBRO STE ODBRANILI BIHAC,SRECA PA FEDERACIJI NISU DALI 61 %,MOZDA BI STIGAO OSLOBODITI I MANJACU,JADNICE JADNI U CETRI GODINE RATA ODBRANILI STE KOTU CILJ IZNAD RIPCA ALI SAMO JEDAN DAN,VEC SUTRA VAM JE BATALJON SLAVNE 502 RAZGULIO DO ORLJANA.ZA REDOM STE ODBRANILI I VAKUF,DUBOVSKO,KLANAC,RIPAC,GOLUBIC,PRIVILICU,SOKOLAC I VAS NEOSVOJIVI CULUMAK...I ZNAJ DOBRO JADNICE NEZAHVALNI DA HRVATIMA MOZES ZAHVALITI ZBOG DINARE  A TI SE SAMO KURCI STO VAM JE I ODLIKA.OD POCETKA DECEMBRA DO 14 JANUARA KAO UDARNA JEDINICA NISMO ISPALILI NI METKA,LINIJASI SU NAPRAVILI ZEMUNICE I UBACILI BUBNJARE,ZASTO NAS NISU DIGLI U AKCIJU NI NA JEDNOM PRAVCU NE ZNAM,NECU RECI NI DA JE PLACENO,NI DA JE NATO PRIJETIO BOMBARDOVANJEM,NI DA BI BILA HUMANITARNA KATASTROFA,NI DA JE VEC DOGOVOREN POSTOTAK A IMALI SMO DOBROG VISKA, ALI ZNAM JEDNO DA NAS NISI TI ZAUSTAVIO NI TEBI SLICNI STO SE TICE 20 SRBA U BIHACU,DOBRO JE TO,SA VAMA NI U SNU.CUJEM DA IMA DOSTA HRVATA,JEVREJA,CIGANA SA RUZICE...NEKA,VI STE POZNATI KAO TOLERANTNA NARODNOST POCEV OD SULTANA FATIHA KOJI DODJE OVAMO SA CVIJECEM.. Kazes od pocetka decembra do 14.januara niste metka opalili pa covece u tom periodu vam je pala trecina ako ne i polovina teritorije vaseg dva kk, hrvati vam dosli pred grahovo,jel ti ozbiljno ovo? Činjenice su sledeće, dok su Orlovi egzistirali na padinama planine Dinare u rejonu Troglava otežano je kretaje pukovnijskih i gardiskih jedinica HV na pravcu napada Maglaj - Poljane - Zeleno Brdo.
|
|
Vrh |
|
 |
HitniLopticuUsumicu
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 10 svi 2010, 16:21 |
|
|
stratilat je napisao/la: Jedinica o kojoj govori @orao i nije.Sve ofanzivne formacije sa predznakom spec. su povučene kao i mobilisane studentske brigade koje su tretirane kao pojačanje statičnim pješadijskim jedinicama.A procjena o trećini ili polovini teritorije koju je kontrolisao korpus ti nije na mjestu.HVO i HV su napravile pomak do Kazanaca a 5.korpus do Ripča,znači ušli su manje od deset kilometara Pa dobro koliko ima km do kazanaca,koliki je to bio prodor hv?, mada brojke nisu toliko vazne ja sam verovatno preterao kad sam rekao trecina ili polovina.Ne razumem ovaj prvi deo gde govoris o jedinicama sa predznakom specijalne kad kazes da su povucene na sta mslis odakle povucene i o kom periodu govoris jel o ovom o kojm je i orao pricao?
|
|
Vrh |
|
 |
HitniLopticuUsumicu
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 10 svi 2010, 16:24 |
|
|
hegemonista je napisao/la: HitniLopticuUsumicu je napisao/la:
Kazes od pocetka decembra do 14.januara niste metka opalili pa covece u tom periodu vam je pala trecina ako ne i polovina teritorije vaseg dva kk, hrvati vam dosli pred grahovo,jel ti ozbiljno ovo?
Činjenice su sledeće, dok su Orlovi egzistirali na padinama planine Dinare u rejonu Troglava otežano je kretaje pukovnijskih i gardiskih jedinica HV na pravcu napada Maglaj - Poljane - Zeleno Brdo. A kad je to bilo kad su oni bili tamo,daj neki vremenski okvir?
|
|
Vrh |
|
 |
hegemonista
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 10 svi 2010, 17:06 |
|
|
HitniLopticuUsumicu je napisao/la: hegemonista je napisao/la: Činjenice su sledeće, dok su Orlovi egzistirali na padinama planine Dinare u rejonu Troglava otežano je kretaje pukovnijskih i gardiskih jedinica HV na pravcu napada Maglaj - Poljane - Zeleno Brdo. A kad je to bilo kad su oni bili tamo,daj neki vremenski okvir? Poznato je, u više navrata polemisano na ovom forumu da je bihaćka kriza krajem 1994. godine generisala i doprinjela pokretanju HV na padinama Dinare odnosno Grahovsko Livanjskom ratištu sa glavnim pravcom napada bilom Dinare gdje dolazi i do žestokih sukoba u reonu Velike Poljane. Konstalacija prilika ostala sve do proljeća 1995. godine, odnosno stabilizacija fronta na tom dijelu ratišta.
|
|
Vrh |
|
 |
stratilat
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 11 svi 2010, 08:41 |
|
|
HitniLopticuUsumicu je napisao/la: ...Ne razumem ovaj prvi deo gde govoris o jedinicama sa predznakom specijalne kad kazes da su povucene na sta mslis odakle povucene i o kom periodu govoris jel o ovom o kojm je i orao pricao? Govorim o periodu koji si sam markirao ..."Kazes od pocetka decembra do 14.januara niste metka opalili..."Korpusni IDO i specijale centara javne bezbjednosti su povučene iz zone borbenih dejstava u matične baze,raspuštene mobilisane jedinice i ostavljeni oni koji su tu bili prije pokretanja svih operacija započetih prije oktobra 94.
|
|
Vrh |
|
 |
HitniLopticuUsumicu
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 11 svi 2010, 10:58 |
|
|
stratilat je napisao/la: HitniLopticuUsumicu je napisao/la: ...Ne razumem ovaj prvi deo gde govoris o jedinicama sa predznakom specijalne kad kazes da su povucene na sta mslis odakle povucene i o kom periodu govoris jel o ovom o kojm je i orao pricao? Govorim o periodu koji si sam markirao ..."Kazes od pocetka decembra do 14.januara niste metka opalili..."Korpusni IDO i specijale centara javne bezbjednosti su povučene iz zone borbenih dejstava u matične baze,raspuštene mobilisane jedinice i ostavljeni oni koji su tu bili prije pokretanja svih operacija započetih prije oktobra 94. Jasno je,hvala.
|
|
Vrh |
|
 |
HitniLopticuUsumicu
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 11 svi 2010, 11:11 |
|
|
hegemonista je napisao/la: HitniLopticuUsumicu je napisao/la:
A kad je to bilo kad su oni bili tamo,daj neki vremenski okvir?
Poznato je, u više navrata polemisano na ovom forumu da je bihaćka kriza krajem 1994. godine generisala i doprinjela pokretanju HV na padinama Dinare odnosno Grahovsko Livanjskom ratištu sa glavnim pravcom napada bilom Dinare gdje dolazi i do žestokih sukoba u reonu Velike Poljane. Konstalacija prilika ostala sve do proljeća 1995. godine, odnosno stabilizacija fronta na tom dijelu ratišta. Pa to sto si napisao znam ali ne vidim de se tu uklapaju orlovi grmeca kad su oni u to vreme bili pasivni posmatraci,pitao sam kad su se oni to tukli sa hv na dinari jer je od zime 94 do leta 95 bilo vise akcija od strane hv?
|
|
Vrh |
|
 |
hegemonista
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 11 svi 2010, 13:18 |
|
|
Posjećaš me na čovjeka koji konstantno govori razumjem a ni sam nije siguran u to. Dakle u posljednjih nekoliko postova imaš i više od odgovora na postavljeno pitanje.
Kada već poznaješ prilike i kažeš da je bilo više bojeva na planini Dinari reci de´ nam kako je kršrena (radni naziv) operacije HV u drugoj polovini Marta mijeseca 1995. godine; prije operacije pod nazivom "Skok1"?
|
|
Vrh |
|
 |
HitniLopticuUsumicu
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 12 svi 2010, 21:41 |
|
|
hegemonista je napisao/la: Posjećaš me na čovjeka koji konstantno govori razumjem a ni sam nije siguran u to. Dakle u posljednjih nekoliko postova imaš i više od odgovora na postavljeno pitanje.
Kada već poznaješ prilike i kažeš da je bilo više bojeva na planini Dinari reci de´ nam kako je kršrena (radni naziv) operacije HV u drugoj polovini Marta mijeseca 1995. godine; prije operacije pod nazivom "Skok1"? Meni ti nisi jasan uopste,ustvrdis da je kad su se orlovi grmeca borili na dinari da su usporili napredovanje hv,i iz toga proizilazi da ti o tome nesto znas,ja te pitam da kazes kad je to bilo da kazes konkretnije a ti obilazis ko kisa oko kragujevca nije mi jasno sta je to toliki problem odgovoriti na prosto pitanje. Pocelo je sa tvrdnjom koju je izneo orao grmeca upucenu drugom forumasu kako nisu od pocetka decembra do 14 januara ispalili ni jedan metak,sto je meni bilo zanimljivo pa sam ga pitao da mi pojasni jel to moguce s obzirom da su upravo u tom periodu hrvati prodirali po dinari zona 2kk a eto tako jedna spec.jedinica tog korpusa ne ispali ni metka,forumas je moje pitanje ignorisao a ti si se zatim ubacio sa tvrdnjom koju sam gore pomenuo i koju ne zelis da pojasnis,tvoja stvar. Sto se tice tvog pitanja meni,recicu ti neznam kako se zvala ta operacija o kojoj pricas i gde je izvedena,prema tome ja nisam nisam ni rekao da dobro poznajem stvar kao sto si mi ti ubacio u usta jer da poznajem nebi postavljao ova pitanja,a ti kad sve znas nspisi ti.
|
|
Vrh |
|
 |
Orao Grmeca
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 21 svi 2010, 07:37 |
|
|
9. marta 1995. godine u 9 sati u k-di V korpusa ABIH, na "koordinaciji" za vojne i civilne strukture vlasti kod generala Dudakovica, omiljen kod tadasnjeg SDA rukovodstva Bihaca kao "Duce" (po poznatom italijanskom fasisti Musoliniju).
Priliskom ulaska Hamde Abdica, "Tigra" u salu gdje je odrzavano to referisanje, gen. Dudakovic mu je ljutito rekao: Znas li sta ti je sinoc uradila tvoja vojna policija? Abdic je na to ocutao. "Duce" je zatim nastavio: Znas li da su upucali Dzanp Gafru, da su prebili Koru - Sefika Koricica (oficira za logistiku u V korpusu)? Hamdo "Tigar se ni dalje nije oglasavao.
"Duce" je dodao - ubili su i Vladu Santica, a "Tigar" ni rijeci nije progovorio. Zatim je Dudakovic nastavio da "ce mu pohapsiti vojnu policiju" i zavrsio rijecima - "pa cu onda uhapsiti i tebe!"
Na sve to mu je Hamdo Abdic odbrusio - "E, boga mi, neces, ukoliko budem ja uhapsen, bices i ti".
Iz sale je tada izasao Mirsad Veladzic, koji je imao funkciju ministra - povjerenika Vlade R BiH za Okrug Bihac, vicuci: "Ni Korpus nije ono sto je bio. Vela havle, vela havle ni Korupus nije ono sto sam ja mislio!, iz cega je sasvim jasno da je da je znao kako, kada i zbog cega je isplanirano i izvrseno ubistvo generala HVO Santica, ali nije povjerovao da ce Dudak izgovorio to objelodaniti i pred tolikim brojem ljudi.
Na tom skupu, Senad Sarganovic, k-dant 501 je poslije izlaska Veladzica iz sale rekao Dudakovicu - Hmado ce te ukopati i moras ga se hitno rjesavati.
Ubrzo, nakon ovog dogadjaja, Dudakovic je Sargana smijenio sa mjesta k-danta 501 brigade i poslao na "politicko bolovanje".
Dakle, ubistvo gen. Santica je pazlijivo isplanirano u kuhinji ministra- povjerenika Vlade R BiH i generala Dudakovica i to zbog toga sto je normalizacijom odnosa izmedju USK posredstvom HDZ Bihaca sa Zagrebom i redovnim doturom pomoci u naoruzanju, oruzju i municiji kao i hrani i drugim artiklima opasno zaprijeceno da ce prestati sa radom bihacka crna berza i "privatni malogranicni promet" kojom su rukovodili lokalni kriminalci pod patronatom Mirsada Veladzica, gen. Dudakovica i samog vrha SDA, pa je trebalo pod hitno nesto ucniiti radi zatezanja odnosa sa Hrvatskom i HDZ Bihaca. (sa jednog foruma)
|
|
Vrh |
|
 |
pljesevica33
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 10:02 |
|
|
sioux111 je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: 5.k nije uradio ni blizu kao svi ostali.Pogledajte mape i situaciju na terenu. Nema tu omalovažavanja,vojnički je 5.k bio na koljenima,par puta.Samo reakcija Zime i inih operacija ih je održala da ne kleknu skroz.
Ne bi se složio s tobom Markane gleda 5. korpusa, mape treba gledat ali u datom kontekstu nastajanja... Uporedit čemo npr. 3 Korpus ili 2. pa pogledat snage tih korpusa uporedit sa suprostavljenim snagama neprijateljski snaga tih korpusa pa onda o mapama uspjesima i neuspjesima.... 5 Korpus je logistički bio najslabiji (ovisio o doturu iz RH,) istina nešto su zaplijenili na početku rata od TO ali sve slabo i nedovoljno.... Bihač se nalazio na strateškom pravcu, dolini Une koja je za Srbe znaćila mnogo, previše i nezauzimanje Bihaća kao i operacije koje ti spominješ (ali i opstanak Bihaća) su koštale krajiške Srbe mnogo odnosno sve... Tako da su 5. k bacili na koljena a dolinu Une nisu zauzeli i stavili u funkciju svog glavnog prometnog pravca što on po prirodi i jest... e to baš i ne kontam... A još ako dodamo autonomaše i te priče od Crveni beretki pa do Pauka i onih ofanziva.. ja 5. korpusu skidam kapu... Uporedi ih npr. sa 3. korpusom i to sve govori...
|
|
Vrh |
|
 |
pljesevica33
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 10:06 |
|
|
Nikad 5.korpus nije bio na koljenima............. i sve bi bilo mnogo jednostavnije da nije bilo autonomije
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 10:20 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
pljesevica33 je napisao/la: Nikad 5.korpus nije bio na koljenima............. i sve bi bilo mnogo jednostavnije da nije bilo autonomije A ona prica o 40 i kusur milijuna? I cinjenica da su cetnici dva puta usli skoro do centra bihaca, i neocekivano napustili istog?
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
 |
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 10:28 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 19:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
totem je napisao/la: pljesevica33 je napisao/la: Nikad 5.korpus nije bio na koljenima............. i sve bi bilo mnogo jednostavnije da nije bilo autonomije A ona prica o 40 i kusur milijuna? I cinjenica da su cetnici dva puta usli skoro do centra bihaca, i neocekivano napustili istog? Neocekivano napustili istog  Kakav retard Allahu dragi 
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 10:48 |
|
|
pljesevica33 je napisao/la: Nikad 5.korpus nije bio na koljenima............. i sve bi bilo mnogo jednostavnije da nije bilo autonomije Svi se mi volimo zavaravati i obilaziti istinu u korist nekih većih ciljeva,jer čitajući po forumima razna svjedočanstva,stekne se dojam da su sve vojske koje su sudjelovale u ratovima ex-Yu su opasne,nebeske,slavne i sl. epiteta... 5.k. je bio na koljenima, bilo je pitanje dana,ako ne sata da padne Bihać.To nije moje mišljenje samo,nego NATO i procjena RH u ta doba zbog čega se i pokrenula ZIMA i Oluja između ostalog. Ne dovodim u pitanje herojsku obranu,zalaganje,ali činjenice se ne mijenjaju.a to najbolje znaju oni koji su direktno bili uključeni na terenu.Kraj rata sam dočekao sa pripadnicima 5.k. i imali smo vremena popričati o puno toga,vidio sam koliko se brinu za običnog vojnika gdje 3 čovjeka jedu jednu veliku konzervu ribe koju ne bi niti ajkula htjela...
|
|
Vrh |
|
 |
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 12:44 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: pljesevica33 je napisao/la: Nikad 5.korpus nije bio na koljenima............. i sve bi bilo mnogo jednostavnije da nije bilo autonomije Svi se mi volimo zavaravati i obilaziti istinu u korist nekih većih ciljeva,jer čitajući po forumima razna svjedočanstva,stekne se dojam da su sve vojske koje su sudjelovale u ratovima ex-Yu su opasne,nebeske,slavne i sl. epiteta... 5.k. je bio na koljenima, bilo je pitanje dana,ako ne sata da padne Bihać.To nije moje mišljenje samo,nego NATO i procjena RH u ta doba zbog čega se i pokrenula ZIMA i Oluja između ostalog. Ne dovodim u pitanje herojsku obranu,zalaganje,ali činjenice se ne mijenjaju.a to najbolje znaju oni koji su direktno bili uključeni na terenu.Kraj rata sam dočekao sa pripadnicima 5.k. i imali smo vremena popričati o puno toga,vidio sam koliko se brinu za običnog vojnika gdje 3 čovjeka jedu jednu veliku konzervu ribe koju ne bi niti ajkula htjela... Bullshit! Bihac nikad nije bio pred padom ,to je tema koja je vec prezvakana jedno 100 puta ovdje...Srbi su poslali sve sto su imali na Bihac u par navrata i opet velika kara,pushiona totalna,ostade mladost srpska razbacana u komadima po chukama oko Bisca grada,u to vrijeme smo morali angazirati Komrad da bagerima kopa i potrpava srpsku mladost uz ogradu bihackog gradskog groblja,a u mrtvacnici nije bilo mjesta pa se slagalo iza iste onako ko drva ,jedno na drugo...nazalost ali je tako bilo Tuku,pale,dave! Lijepi strah 
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
 |
Orao Grmeca
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 20:21 |
|
|
HitniLopticuUsumicu je napisao/la: hegemonista je napisao/la: Posjećaš me na čovjeka koji konstantno govori razumjem a ni sam nije siguran u to. Dakle u posljednjih nekoliko postova imaš i više od odgovora na postavljeno pitanje.
Kada već poznaješ prilike i kažeš da je bilo više bojeva na planini Dinari reci de´ nam kako je kršrena (radni naziv) operacije HV u drugoj polovini Marta mijeseca 1995. godine; prije operacije pod nazivom "Skok1"? Meni ti nisi jasan uopste,ustvrdis da je kad su se orlovi grmeca borili na dinari da su usporili napredovanje hv,i iz toga proizilazi da ti o tome nesto znas,ja te pitam da kazes kad je to bilo da kazes konkretnije a ti obilazis ko kisa oko kragujevca nije mi jasno sta je to toliki problem odgovoriti na prosto pitanje. Pocelo je sa tvrdnjom koju je izneo orao grmeca upucenu drugom forumasu kako nisu od pocetka decembra do 14 januara ispalili ni jedan metak,sto je meni bilo zanimljivo pa sam ga pitao da mi pojasni jel to moguce s obzirom da su upravo u tom periodu hrvati prodirali po dinari zona 2kk a eto tako jedna spec.jedinica tog korpusa ne ispali ni metka,forumas je moje pitanje ignorisao a ti si se zatim ubacio sa tvrdnjom koju sam gore pomenuo i koju ne zelis da pojasnis,tvoja stvar. Sto se tice tvog pitanja meni,recicu ti neznam kako se zvala ta operacija o kojoj pricas i gde je izvedena,prema tome ja nisam nisam ni rekao da dobro poznajem stvar kao sto si mi ti ubacio u usta jer da poznajem nebi postavljao ova pitanja,a ti kad sve znas nspisi ti. Sa velikim zakasnjenjem konstatujem da je doslo do zabune vezano za moj post.Pretpostavljam da je razlog nick Orao Grmeca pa se doslo do zakljucka da sam bivsi pripadnik 2PDTO Orlovi Grmeca.Istina je sljedeca,govorio sam o svojoj jedinici a ona ID vod jedne od brigada II Krajiskog korpusa. 
|
|
Vrh |
|
 |
Orao Grmeca
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 05 ruj 2010, 20:57 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Svi se mi volimo zavaravati i obilaziti istinu u korist nekih većih ciljeva,jer čitajući po forumima razna svjedočanstva,stekne se dojam da su sve vojske koje su sudjelovale u ratovima ex-Yu su opasne,nebeske,slavne i sl. epiteta... 5.k. je bio na koljenima, bilo je pitanje dana,ako ne sata da padne Bihać.To nije moje mišljenje samo,nego NATO i procjena RH u ta doba zbog čega se i pokrenula ZIMA i Oluja između ostalog. Ne dovodim u pitanje herojsku obranu,zalaganje,ali činjenice se ne mijenjaju.a to najbolje znaju oni koji su direktno bili uključeni na terenu.Kraj rata sam dočekao sa pripadnicima 5.k. i imali smo vremena popričati o puno toga,vidio sam koliko se brinu za običnog vojnika gdje 3 čovjeka jedu jednu veliku konzervu ribe koju ne bi niti ajkula htjela...
Bullshit! Bihac nikad nije bio pred padom ,to je tema koja je vec prezvakana jedno 100 puta ovdje...Srbi su poslali sve sto su imali na Bihac u par navrata i opet velika kara,pushiona totalna,ostade mladost srpska razbacana u komadima po chukama oko Bisca grada,u to vrijeme smo morali angazirati Komrad da bagerima kopa i potrpava srpsku mladost uz ogradu bihackog gradskog groblja,a u mrtvacnici nije bilo mjesta pa se slagalo iza iste onako ko drva ,jedno na drugo...nazalost ali je tako bilo Tuku,pale,dave! Lijepi strah  Opet vasi poznati stereotipi,kao vi se branili a mi po cukama ostavljali agresorsku srpsku mladost pa onda vi jadnici morali i gorivo trositi da bi ste nas zatrpali.Divim vam se.Medjutim,sto kaze Nele,ta je prica kurac i mogao bi je prodati eventualno ostarjelim turistima iz Japana.Mozda bi se i oni zbunili kad bi vidjeli da su te cuke oko Bihaca u stvari srpska sela i naselja sve do M.Broda i Petrovca na jednoj i B.Krupe na drugoj strani,u kojima su zivjeli agresori i agresorska djeca isla u skolu,zenili se,udavali i tako jos od kad dojaha M.Fatih i njegovi jahaci sa isukanim cvjetovima.Halo druze,pa mi smo tu zivjeli i u ratu a tvoj je problem sto imas pogled samo iz te tvoje zatvorene perspektive.Svi ozbiljni vojni analiticari i ostali koji su pratili zbivanja na tom djelu ratista znaju da je Bihac,planski da se zauzme,napadnut samo jednom i to u onoj jesenjoj kontraofanzivi 1994.god. Sve ostalo je,a i sa vase strane,je bilo da se zauzmu bolje kote i strategijske tacke.To znaju svi iz udarnih jedinica i jedne i druge i trece strane,a poslije bogami i cetvrte strane(babini,za neupucene).Zauzmemo par zemunica ili jos bolje ako je citava linija i pjesadija preuzme i to je to.Dajem primjer dijela Lohovskih brda koje ste zauzeli i poslije mi vratili,pa Golubic koji je nekoliko puta mijenjao vlasnika,a Grabez i njegove kote da ne spominjem,uzmi-vrati.Ponavljam,uzmi rov ili liniju i to je to.Ako su to silni napadi na Bihac koji su trajali 4 godine onda je vrijedio trosak goriva za nase zatrpavanje a kad smo vec kod slaganja drva onda mozes pogledati dio naslaganih koji krenuse na Ist.Hercegovinu.
|
|
Vrh |
|
 |
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 15 ruj 2010, 12:40 |
|
|
Orao,odakle si haveru ?Prascijak?
|
|
Vrh |
|
 |
Bad Grabovnik famiglia
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 15 ruj 2010, 13:02 |
|
|
Citat: kad bi vidjeli da su te cuke oko Bihaca u stvari srpska sela i naselja sve do M.Broda i Petrovca na jednoj i B.Krupe na drugoj strani,u kojima su zivjeli agresori i agresorska djeca isla u skolu,zenili se,udavali i tako jos od kad dojaha M.Fatih i njegovi jahaci sa isukanim cvjetovima pa nije baš tako.
_________________ ....on the other side
|
|
Vrh |
|
 |
Orao Grmeca
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 15 ruj 2010, 18:45 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Orao,odakle si haveru ?Prascijak? Sto pitas 'haveru'? Da ne treba prasadi? Ili si mozda 'oslobodio' to selo sa prelijepim imenom? 
|
|
Vrh |
|
 |
Orao Grmeca
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 15 ruj 2010, 18:58 |
|
|
Bad Grabovnik famiglia je napisao/la: Citat: kad bi vidjeli da su te cuke oko Bihaca u stvari srpska sela i naselja sve do M.Broda i Petrovca na jednoj i B.Krupe na drugoj strani,u kojima su zivjeli agresori i agresorska djeca isla u skolu,zenili se,udavali i tako jos od kad dojaha M.Fatih i njegovi jahaci sa isukanim cvjetovima pa nije baš tako. Nego kako? Mozda mi cukundjed,navrndjed,kurdjel i askurdjel nije bio na Grmecu prije dolaska krmeljavih hordi iz Anadolije.Pa i onaj nesretnik Niko Predojevic 'oslobodilac' Bihaca koji im se pridruzi i uze ime Hasan je sa Grmeca,tacnije iz Lusci Palanke.
|
|
Vrh |
|
 |
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Vlado Šantić Postano: 15 ruj 2010, 19:08 |
|
|
Orao Grmeca je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Orao,odakle si haveru ?Prascijak? Sto pitas 'haveru'? Da ne treba prasadi? Ili si mozda 'oslobodio' to selo sa prelijepim imenom?  Pun pogodak ,kako znas?  Oslobodio,lijepo selo ostace mi u sjecanju zelena mechka 123 linija koju nisam mogao upaliti ,ne znam mozda je i tvoja bila  ,ne znam tu ispred te kuce bijeshe i jedna starica koju ste Vi hrabri junaci ostavili,a mi nahranili i zastitili...
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Knez i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|