HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 kol 2026, 14:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 325 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku
PostPostano: 13 ruj 2010, 14:52 

hercnjak je napisao/la:
G-recht je napisao/la:
Nemam ja s tekbiranjem nista, znas ti to. Sumska mislim da ce tesko otici bilo kud. Poznajem dobro razmisljanja ljudi, pa i oficijelne politike koja vlada u Evropskoj Uniji (vec dvije godine radim upravo na jednom projektu EU tako da znam sta se "potice" a sta ne), mislim da legitimizacija genocidne tvorevine u vidu drzavnosti nece nikada dobiti "mig" od Medjunarodne Zajednice. Ameri to ionako nece podrzati. Ne samo zbog toga sto se to koci s njihovim temeljnim nacelima (ne mozes 11. juli proglasiti danom genocida u Srebrenici a onda pocinioce nagraditi onim za sta su se borili: nezavisnost i destrukcija BiH) nego sto to u medjuvremenu bez novih sukoba vise nije ni sprovodljivo: Bosnjaci su sada u mnogo boljem polozaju nego 92. godine (Srbi u mnogo losijem) a koridor je vec presjecen tako da bi u najmanju ruku u Brckom doslo do nemira koji bi se prosirili na ostatak drzave (znamo valjda u medjuvremenu kako gradjanski ratovi pocinju, ja sam na TV gledao kako se u Visegradu ratuje dok kod nas 26 km dalje jos ni metak nije ispaljen bio)..to stranci nece dozvoliti, previse je tu kapitala u medjuvremenu ulozeno - 92. smo jos bili u socijalizmu pa i nije bilo steta sto cemo porusiti ono sto je izmedju 45. i 92. izgradjeno. ;-)

Zapravo su austrijski i američki Bošnjaci u najboljem položaju... :D

Koja glupost, ko je u BiH u dobrom položaju, i za što?

Muslimani su 92. imali Hrvate kao saveznike, 5 milijuna Hrvata i dakako oni u BiH, a na moju žalost su puno toga napravili da to ne bude tako od 92. naovamo.

Inače G, meni si simpa ali malo, malo pa ti izlete mantrice tipa Srbi=Turci, "Mi smo sad u boljem položaju" i sl.

Rečenice kojima se hrane bošnjački ultranacionalisti, ako zastupaš neku avangardnu BiH nalik na Austriju i sl. ne idu ti u prilog glupe mantre koje u biti doista i nemaju baš neku snagu nit se temelje na nekim zdravim temeljima.

Srbi=Turci, i slicne stvari, moras shvatiti izricito kao repliku na rasizam i sovinizam i velikosrbizam koji siri ona odvratna Cengic-faca i slicni. To su valjda ostaci islamske genetike u meni, znas u islamu nema ono "kad ti meni udaris samar ja tebi drugi obraz pruzim" vec se vise ide principom "ti meni samar ja tebi direktno u lice". :D nes valjda i ovo shvatiti ozbiljno ;-)

Drugo, "mi" ne koristim nikad (osim ako je bas prikladno), govorim o Bosnjacima: 92. nisu imali uvezanu teritoriju, doduse to nisu imali ni drugi, imali su najslabiju vojsku, RSK na zapadu, Sarajevo je bilo okruzeno naseljima u kojima su vladali Srbi, a nisu ni ideoloski bilo bog zna sto, u rat se nije vjerovalo: ja sam prvo u Pljevljima, pa N.Pazaru, pa Osijeku cekao da "Armija sredi stvar, JNA, da pomiri zaracene strane", jesam svega mi, tj. moji starci, dok sam istovremeno vlastitim ocima gledao kolonu tenkova koja ide preko Pljevalja i Cajnica prema Gorazdu! Sad je situacija drugacija, Bosnjaci su (barem se osjecaju tako) u moralnoj prednosti, konstituisali su naciju, imaju drzavu kakva god ona da bila, osjecaju se zrtvama genocida (a da genocida nije bilo ne mozemo, ruku na srce, ni poricati), ima ih procentualno vise nego prije rata, naoruzani su isto ko i Srbi, JNA vise ne postoji, Srbija je vojnicki na koljenima (vojska im je u kurcu za razliku od npr. HV-a, dok su izgubljeni ratovi uticali na moral..problem Kosova), itd., itd..Jedino sto Bosnjacima ne ide na ruku je antiislamska histerija koju su prouzrokovali oni napadi na USA 11.09.2001.

Ovo su jednostavno cinjenice. Meni licno BiH nije BiH bez Srba i Hrvata, sta cu ja tamo, ja kad vidim zamotanu nindzu meni se to vise zgadi nego tebi, ali isto tako se protivim svakoj vrsti dekonstrukcije te drzave (ne samo zbog toga sto mi je - da bi se ocuvala ta drzava poginulo 17 clanova porodice, vecinu su cetnici pobili kao civile - vec zbog toga sto vjerujem u to da ljudi, daju li im se potrebni okviri, mogu mnogo bolje i funkcionalnije zivjeti zajedno, u heterogenom drustvu, nego odvojeno, iza taraba, zatvoreni u jednonacionalne, jednovjerske tovore). Da, fakat nisam od onih hipika koji bi sad sve da ofarbaju u hipik-farbe i propagiraju gej parade i bezgranicnu tolerantnost, ne, stavise, ja jednostavno mislim, na osnovu iskustva, da raznolikosti obogacuju ljudski zivot, pa i ekonomiju. Ta BiH, samo primjer, moze svoju multireligioznost veoma efektivno iskoristiti u turisticke svrhe: jedni mame muslimane, drugi katolike (sto Hrvati i cine u Medjugorju, hej meni je Rumunka, bivsa sefica, pricala kako je umnoporemecenog sina vodila jos iz Rumunije prije rata u Medjugorje da bi ga ko fol izlijecila, znas koji trip bog te, u to vrijeme) a treci pravoslavce..i ne samo to. Ali hajd dokazi to nekom ko 15 godina uzastopno bira iste fukare jer se vise boji svoga komsija nego svjetske finansijske krize i izazova koje sa sobom nosi globalizacija.

Vrh

Naslov: Re: Srbija trgovala, odustala od Kosova, zauzvrat dobila republiku srpsku
PostPostano: 13 ruj 2010, 14:53 

Ministry of Sound je napisao/la:
zlatni_ljiljan je napisao/la:

Dobar je Memo,samo meni nije jasno kako stigne zaraditi za panju kod Svabe a istovremeno elaborirati o kiselim paprikama i zimnici ,pletenju carapica i globalnom zatopljenju :neznam

Kao da je cijeli život šutio ko zaliven, a onda nešto pokrenulo lavinu :zubati

Zapravo, dobro se slažemo sa krajišnicima i ovim iz istočne Bosne, nije loša baza za početak zbližavanja.

Normala buraz, :kava krajshe su bosanski crem dela crem,nas da nema trebalo bi nas izmisliti,a Istocna Bosna su svakako pravi Begovi pa otuda lijepo vaspitanje,jedino me malo brinu ovi srednjobosanski sto Bosnjaci sto Hrvati cudna neka mraka,isto ko licki Srbi...neuk narod :zubati

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 14:54 

Kao da je cijeli život šutio ko zaliven, a onda nešto pokrenulo lavinu :zubati

Zapravo, dobro se slažemo sa krajišnicima i ovim iz istočne Bosne, nije loša baza za početak zbližavanja.

Normala buraz, :kava krajshe su bosanski crem dela crem,nas da nema trebalo bi nas izmisliti,a Istocna Bosna su svakako pravi Begovi pa otuda lijepo vaspitanje,jedino me malo brinu ovi srednjobosanski sto Bosnjaci sto Hrvati cudna neka mraka,isto ko licki Srbi...neuk narod :zubati

Haj ne kaki, usporedi Gluhu Bukovicu sa Vitezom, jedno je Afganistan a drugo Austrija.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 14:58 

Haj ne kaki, usporedi Gluhu Bukovicu sa Vitezom, jedno je Afganistan a drugo Austrija.

Gospon zlatni,duboko sam uvrijeđen ovim poređenjem! :kava

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 15:00 

Ono što mene najviše zabrinjava je činjenica da će G-recht u roku od mjesec-dva dogurati do top postera na forumu! Ubitačan tempo. Ovi se ubiše od tipkanja, a naši mutavi, ajde eto vam zdrave konkurencije :zubati

Jos postujem samo pet dana sedmicno.. :D

Jebiga, bilo bi i bruka da nisam zmaj, citav dan ionako samo tipkam..i klikam..klikam i tipka..jebemti moderno doba.

Ali inace imam vise ambicije ovdje, nadam se da moj etnicki background i historijska razmatranja nece biti prepreka mojoj karijeri na forumu hercegbosna..hajde dokazite bar vi da ste multietnicni..hocu da budem vas "Quoten-Bosniake" :D

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 15:06 

Mar-kan je napisao/la:

Makara,oko moje,mojne da se ljutis ,cast izuzetcima :zubati Ali bio sam u Vitezu,ono izvana fino ima nekakvih veleprodaja,ali obicni ljudi ono teski ko crna zemlja,isto ko siptari...

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 15:07 

G-recht je napisao/la:
Sad je situacija drugacija, Bosnjaci su (barem se osjecaju tako) u moralnoj prednosti, konstituisali su naciju, imaju drzavu kakva god ona da bila, osjecaju se zrtvama genocida (a da genocida nije bilo ne mozemo, ruku na srce, ni poricati), ima ih procentualno vise nego prije rata, naoruzani su isto ko i Srbi, JNA vise ne postoji, Srbija je vojnicki na koljenima (vojska im je u kurcu za razliku od npr. HV-a, dok su izgubljeni ratovi uticali na moral..problem Kosova).
Ovo su jednostavno cinjenice.

Ništa od ovoga što si nabrojao nisu činjenice, kao što, koliko ja znam, niko od mojih susjeda u Ze se ne osjeća kao žrtva genocida...

Osobno, a znam zašto to govorim, Bošnjaci su u katastrofalnom položaju kao što nikad nisu bili.

Da ne elaboriram zbog čega sve, previše bi bilo, ali eto probaj sad u glavi zamislit ijedan dobar scenarij za Bošnjake u sljedećim desetljećima, ja ga ne vidim, a sadašnjost pogotovo ne valja.

Ono što im ide na ruke jest da su i drugi u k. pa se ne čini tako katastrofalnim. Lako je iz istočnog carstva gledat ružičastim naočalama, no probaj vidjet kako ti sunarodnjaci u globalu žive u BiH, pogotovo izvan Sarajeva, ne poželio nikome...

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 15:10 

Mar-kan je napisao/la:

Makara,oko moje,mojne da se ljutis ,cast izuzetcima :zubati Ali bio sam u Vitezu,ono izvana fino ima nekakvih veleprodaja,ali obicni ljudi ono teski ko crna zemlja,isto ko siptari...

Ti si previše se pozitivno izrazio-mi smo ti još gori,kakvi talibani,kakvi bakrači za nas :zubati

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 15:10 

Ima nešto u tome, ali zato gdje su bili lagani - otpuhao ih vjetar...

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 15:12 

hercnjak je napisao/la:
G-recht je napisao/la:
Sad je situacija drugacija, Bosnjaci su (barem se osjecaju tako) u moralnoj prednosti, konstituisali su naciju, imaju drzavu kakva god ona da bila, osjecaju se zrtvama genocida (a da genocida nije bilo ne mozemo, ruku na srce, ni poricati), ima ih procentualno vise nego prije rata, naoruzani su isto ko i Srbi, JNA vise ne postoji, Srbija je vojnicki na koljenima (vojska im je u kurcu za razliku od npr. HV-a, dok su izgubljeni ratovi uticali na moral..problem Kosova).
Ovo su jednostavno cinjenice.

Ništa od ovoga što si nabrojao nisu činjenice, kao što, koliko ja znam, niko od mojih susjeda u Ze se ne osjeća kao žrtva genocida...

Osobno, a znam zašto to govorim, Bošnjaci su u katastrofalnom položaju kao što nikad nisu bili.

Da ne elaboriram zbog čega sve, previše bi bilo, ali eto probaj sad u glavi zamislit ijedan dobar scenarij za Bošnjake u sljedećim desetljećima, ja ga ne vidim, a sadašnjost pogotovo ne valja.

Ono što im ide na ruke jest da su i drugi u k. pa se ne čini tako katastrofalnim. Lako je iz istočnog carstva gledat ružičastim naočalama, no probaj vidjet kako ti sunarodnjaci u globalu žive u BiH, pogotovo izvan Sarajeva, ne poželio nikome...

To mi je jasno, ali i sam kazes, kad ti je okruzenje u kurcu onda tvoja situacije ne izgleda tako crno. Na istoku znam kako se zivi, Gorazde, okolina, ali Srbi tamo opet losije zive (vece sirotinje stvarno nikad vidio nisam), ovi prvi bar imaju koga da posalje. Ionako nisam govorio o socijalno-ekonomskoj situaciji vec strateskom polozaju u slucaju novih sukoba (do kojih, najiskrenije se nadam, nece vise nikad doci).

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 16:45 

Real gone je napisao/la:
Šta će vama chat, kad svaku temu pretvorite u isti..Di su sad "ljuti Rvati" da se bune što se trola.

Apelujem na modove da isprave nepismenost u naslovu teme. :) Glede iste, Srbija trenutno kamči "Južni Tirol"-status za KiM, "otvoreno". Pod stolom se garancije za RS ne dovode u pitanje.

Kakav Južni Tirol status Kosova??

Hvatajte radije Šumsku, to vam je izglednije.

Kosovo je svršena priča. Jedino što morete da se k'o dvi susidne države dogovorite i razminite teritorij (KM za BP).

I sve to kulturno i civilizirano bez ratovanja razumije se.

:zubati

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:22 

Dane, koliko po tebi ima Hrvata muslimana?

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:37 

dane-croatia je napisao/la:Gledaj, moj odnos s muslimanima proizlazi iz čistih hrvatskih domoljubnih načela i to prije nego sam upoznao ijednog muslimana uživo :smijeh
Ti i sa curom izgleda imas odnos prije nego je upoznas.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:40 

dane-croatia je napisao/la:

Dane, čiji si, opredeli se između ove dvojice :zubati
Ajde, da te čujemo :zubati Dosta foliranja.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:41 

Nisam ja ,,cvjećar'' od jučer ili zato što mi je netko to utuvio u glavu. Cvjećarstvo sam utuvio u glavu sam sebi bez ičije pomoći sa strane.

G. Dane, recite mi kakove su reakcije tih muslimanaca koji diele vaš svietonazor?
Na spomen da su oni vašim cviećem, obuzme li ih kakvo (s)milje i bosilje :D

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:41 

totem je napisao/la:

Ne moze ti neki narod biti bratski, ako je taj isti narod pocinio masakre nad tvojim narodom. Ne ulazi u logiku. To nisu bili sporadicni zlocini. Vec sistematski. Jako dobro osmisljeni. Sva srijeca sto je ta tvoja ARBiH nije bila vojno sposobnija, inace sa takvom strategijom ne bi ostalo ni h od hrvata. Ne poturam ti da umanjujes zrtve.To sam cinis, svojim nebuloznim postovima.

Tebe se može obtužiti da širiš razdor među vlastitim narodom, dok ja jasno prozivam točno određene udbaše koji su radili zločine. Zahvaljujući 5. korpusu, mnogim Hrvatima su spašeni životi, tako da ja tebe pitam kako ti oni mogu biti nebratski.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:46 

Dane ,ne nasjedaj na provokacije trofaznih neperoguzosa,oni su po zadatku ovdje,a ti ces za sve dosadasnje zasluge ponovnom uspostavom NDH biti nagradjen funkcijom doglavnika neka ti Allah dzellesanuhu podari sabur i nafaku,oni koji iskreno vjeruju,ne mogu zalutati....

ZA DOM !

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:51 

Alex je napisao/la:

Rekao bih da je Slobodan Praljak (makar mu zamjeram neke stvari u odnosu na muslimane) bolji od Halilovića, ali zato je otac od Slobodana možda i gori od Halilovića. Ali isto tako, više cienim jednog Murata Šabanovića ili Zaima Imamovića od Slobodana Praljka.
- Slobodan Praljak je imao zasluga protiv Srba u Hrvatskoj, ter i BiH, ali nije ništa radio protiv zločinaca spram muslimana. Barem ja ne znam da je išta prigovorio Tuti ili nekom takvom. Također, čuo sam od posavskih HVO-vaca da je Slobodan Praljak širio paniku u Posavini.
- Sefer Halilović se već u vrieme Juge dokazao kano beogradski poslušnik, koji je došao u Sarajevo ravno iz Beograda, ter uz preporuku Ejupa Ganića došao na visok položaj u SDA. Također, već je i 1991. odavao JNA podatke o kretanju jakih snaga MUP-a po Slavoniji. Postoji uzrečica da Sefer Halilović ne samo da nije dobio ijednu bitku protiv Srba, već da niti nije sudjelovao u niti jednoj (možda par simboličkih).

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:51 

totem je napisao/la:

Ne moze ti neki narod biti bratski, ako je taj isti narod pocinio masakre nad tvojim narodom. Ne ulazi u logiku. To nisu bili sporadicni zlocini. Vec sistematski. Jako dobro osmisljeni. Sva srijeca sto je ta tvoja ARBiH nije bila vojno sposobnija, inace sa takvom strategijom ne bi ostalo ni h od hrvata. Ne poturam ti da umanjujes zrtve.To sam cinis, svojim nebuloznim postovima.

Tebe se može obtužiti da širiš razdor među vlastitim narodom, dok ja jasno prozivam točno određene udbaše koji su radili zločine. Zahvaljujući 5. korpusu, mnogim Hrvatima su spašeni životi, tako da ja tebe pitam kako ti oni mogu biti nebratski.

Dane tekbirasu, kada bi peti korpus isao sa nasima, sa sahovnicom u ruci, i razjebao tekbirase po lasvi, onda bi jasno i glasno rekao, da, to su nasa braca. Ovako, krivo mi je sto se nije Gotovina i na njih obrusio. Smazao bi ih za pola sata. :smajl037

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 18:53 

Alex je napisao/la:

Rekao bih da je Slobodan Praljak (makar mu zamjeram neke stvari u odnosu na muslimane) bolji od Halilovića, ali zato je otac od Slobodana možda i gori od Halilovića. Ali isto tako, više cienim jednog Murata Šabanovića ili Zaima Imamovića od Slobodana Praljka.
- Slobodan Praljak je imao zasluga protiv Srba u Hrvatskoj, ter i BiH, ali nije ništa radio protiv zločinaca spram muslimana. Barem ja ne znam da je išta prigovorio Tuti ili nekom takvom. Također, čuo sam od posavskih HVO-vaca da je Slobodan Praljak širio paniku u Posavini.
- Sefer Halilović se već u vrieme Juge dokazao kano beogradski poslušnik, koji je došao u Sarajevo ravno iz Beograda, ter uz preporuku Ejupa Ganića došao na visok položaj u SDA. Također, već je i 1991. odavao JNA podatke o kretanju jakih snaga MUP-a po Slavoniji. Postoji uzrečica da Sefer Halilović ne samo da nije dobio ijednu bitku protiv Srba, već da niti nije sudjelovao u niti jednoj (možda par simboličkih).

Dane, nemoj ovdje prozivati tutu, covjeka koji kakav god da je, najvise ucinio da Mostar danas ima gradonacelnika hrvata. Pripazi malo na rijeci.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 19:03 

totem je napisao/la:

Dane, nemoj ovdje prozivati tutu, covjeka koji kakav god da je, najvise ucinio da Mostar danas ima gradonacelnika hrvata. Pripazi malo na rijeci.

Ne zamjeram ja nikome ako je štitio bilo čiji život od bilo koga, ali rušenje džamija, ubijanje nedužnih muslimana ne vidim kako pomaže, a o Tuti sam takve stvari slušao upravo od samih Hercegovaca. To oštro osuđujem i naspram Srba. A to što je takvih Tuta bilo i u Armiji BiH, to ne opravdava nimalo.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 19:05 

totem je napisao/la:

Ti si prvi počeo meni podmetat kako ne držim do hrvatskih žrtava u srednjoj Bosni, zato što su mi muslimani braća. Ja već jesam razpravljao u živo o tome s braniteljima i iz Viteza i iz Žepča, tako da znam i bez tvog posredničtva kako oni razmišljaju o muslimanima. Pogotovo je bilo živo u Čavoglavama, kad su vidjeli ljiljane, ali i prije toga sam imao razprava i s kolegama Hercegovcima s fakulteta. Inače, Hercegovci su me izuzetno cienili jerbo sam uviek javno govorio kako su za mene Hercegovci najveći hrvatski domoljubi, ali kad bih im dokazivao da su muslimani naša krv i slično, tada bi užasnuto počeli mahat glavama i dokazima o turskim zastvama, noževima u leđa i slično.
Gledaj, moj odnos s muslimanima proizlazi iz čistih hrvatskih domoljubnih načela i to prije nego sam upoznao ijednog muslimana uživo, a nakon poznanstava samo sam učvrstio svoje uvjerenje. Zločini pojednih Bošnjaka u srednjoj Bosni ne mogu satrt sve one dobre i istinske muslimane. Nisam ja ,,cvjećar'' od jučer ili zato što mi je netko to utuvio u glavu. Cvjećarstvo sam utuvio u glavu sam sebi bez ičije pomoći sa strane.

Nisi u stanju da rat posmatras s neke barem imalo objektivne tacke gledista. Zanesen si najprimitivnijom, zatucanom mrznjom, i to je to. Sve Bosnjake stavljas u isti kos i nisi, po tome, ama bas nimalo bolji od one islamisticke bagre koja se i meni gadi. Oni u Bihacu kao nisu Bosnjaci, jel, ili mi u istocnoj Bosni, u Sarajevu, Posavini? Dovoljno ti je ono sranje koje se dogodilo u centralnoj Bosni, djelovima Hercegovine, ta jedan citav narod osudis, a upravo tamo su obadvije strane pocinile zlocine (kvantitativno mislim cak da je bilo vise zlocina HVO-a, ali nisam siguran, ali nije ni vazno necemo opet prebrojavati). A to ne samo da je glupo, do bola, vec i zalosno, zalosno zbog toga sto, bolan, vi BH-Hrvati dugorocno nemate sanse za opstanak bez saradnje s Bosnjacima, ostace vam onaj komadic kamenjara s pola Mostara, dok je za Bosnjake jedino saradnja s Hrvatskom u dugorocnom smislu rijeci garancija za opstanak cjelovite BiH, a tako i njih kao narod.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 19:07 

totem je napisao/la:

Ne zamjeram ja nikome ako je štitio bilo čiji život od bilo koga, ali rušenje džamija, ubijanje nedužnih muslimana ne vidim kako pomaže, a o Tuti sam takve stvari slušao upravo od samih Hercegovaca. To oštro osuđujem i naspram Srba. A to što je takvih Tuta bilo i u Armiji BiH, to ne opravdava nimalo.

Pa ne pricas tako o naseru oricu. Mada me se osobno manje vise ne tice. Ni kada je rijec o kazanima. Ustvari, ti nikada nisi pomenuo ni ahmice. Za tebe postoji samo rebrenica, i grljenje tamo sa bradatim spodobama. Ako si zbilja Hrvat, onda jadno ovom narodu ako se nakote ovakvi kao tebe. :ucelo

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 19:11 

G-recht je napisao/la:
totem je napisao/la:

Nisi u stanju da rat posmatras s neke barem imalo objektivne tacke gledista. Zanesen si najprimitivnijom, zatucanom mrznjom, i to je to. Sve Bosnjake stavljas u isti kos i nisi, po tome, ama bas nimalo bolji od one islamisticke bagre koja se i meni gadi. Oni u Bihacu kao nisu Bosnjaci, jel, ili mi u istocnoj Bosni, u Sarajevu, Posavini? Dovoljno ti je ono sranje koje se dogodilo u centralnoj Bosni, djelovima Hercegovine, ta jedan citav narod osudis, a upravo tamo su obadvije strane pocinile zlocine (kvantitativno mislim cak da je bilo vise zlocina HVO-a, ali nisam siguran, ali nije ni vazno necemo opet prebrojavati). A to ne samo da je glupo, do bola, vec i zalosno, zalosno zbog toga sto, bolan, vi BH-Hrvati dugorocno nemate sanse za opstanak bez saradnje s Bosnjacima, ostace vam onaj komadic kamenjara s pola Mostara, dok je za Bosnjake jedino saradnja s Hrvatskom u dugorocnom smislu rijeci garancija za opstanak cjelovite BiH, a tako i njih kao narod.

Nisi u pravu. Ne kontas. Dane je Hrvat. Jeli tako? I logicno je da mu je njegov narod preci. U tome je kvaka. On kaze da ste vi Hrvati. Najcistiji. Ja ga samo pitam, kako se moze hrvatima desiti takav pogrom od strane nasih sunarodnjaka. Jel da cudno? Jel se slazes sa tim? Jel moze da te zovem odsada hrvatom?

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2010, 19:21 

totem je napisao/la:
G-recht je napisao/la:

Nisi u pravu. Ne kontas. Dane je Hrvat. Jeli tako? I logicno je da mu je njegov narod preci. U tome je kvaka. On kaze da ste vi Hrvati. Najcistiji. Ja ga samo pitam, kako se moze hrvatima desiti takav pogrom od strane nasih sunarodnjaka. Jel da cudno? Jel se slazes sa tim? Jel moze da te zovem odsada hrvatom?

Na stranu to sto ja definitivno NISAM "Hrvat islamske vjeroispovjesti" i sto u te i takve teorije ne vjerujem ni priblizno, moze se desiti: pa u Drugom Svjetskom Ratu su Hrvati ubijali Hrvate, Srbi Srbe, Bosnjaci su u proslom ratu ubijali Bosnjake..nista to nije upitno. Sukob se desio, mozemo o razlozima (ima ih mnostvo) ali ne mozes poreci cinjenicu da je vecina Bosnjaka jos u vrijeme rata u Hrvatskoj bila prohrvatski nastrojena (to znam bolan, mislim da su cak u Bugojnu Bosnjaci glasali za HDZ bilesi), i sad slabo ko mrzi Hrvate - nategnuta je situacija tamo gdje je doslo do sukoba, logicno mi je da ce neko iz Ahmica (ako ima prezivjelih, pucali su i u djecu) odbijati saradnju s Hrvatima, ili neko iz Lasve s Bosnjacima, ali u globalu mi DUGOROCNO (i ovdje ne mislim na spiku o trecem entitetu, to ce se na bilo kakav nacin kad tad rijesiti, vec na slijedecih sto, dvjesta, pa i vise godina) mozemo opstati samo jedni s drugima. Zasto? Bosnjaci nemaju pretenzija na teritorij Hrvatske, Hrvatska nema pretenzija na teritorij BiH, dok su i dan danas u glavama srpskih nacionalistickih ideologa (a nacionalisticke ideologije su te koje preovladavaju u kriznim momentima, u ratu i slicno) teritorije Hrvatske sastavni dio "Velike Srbije" a Hrvati stokavci "Srbi katolicke veroispovesti" (o Bosni da i ne govorimo). Ti mislis da Mesic, npr. (znam da ga vecina desnicarski nastrojenih Hrvata iz drugih ralzoga ne voli, o tome ne bih sad), tek onako podrzava cjelovitost Bosne? Sigurno ne, zna i on da samo cjelovita Bosna moze dugorocno biti tampon zona prema Srbiji koja je uprkos danasnjoj slabosti ipak najveca zemlja zapadnog Balkana. E o tome se meni radi, ne mislim na period od slijedecih deset ili dvadeset godina..i zato mislim da je raspirivanje mrznje izmedju Bosnjaka i Hrvata (ipak je tu najmanje krvi proliveno) za obadva naroda (Bosnjaka dva miliona, Hrvata cetiri i kusur) jednostavno stetno i kontraproduktivno. Obadvije strane moraju biti spremne na kompromis, Hrvatima treba dati neku vrstu autonomije, boze moj, ako im je toliko do toga stalo i ako se samo u tom slucaju osjecaju sigurnom, neka im, sta fali, ali isto tako Hrvati moraju podrzavati cjelovitu drzavu i ukidanje apartajda u manjem entitetu..itd..itd..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 325 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: alh84001, Banya, Boris Johnson iz Jajca, Google [Bot], Machak, Naša Kvačica, OAI-SearchBot, Robbie MO i 63 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: