HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 14:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 637 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 10 lis 2021, 11:44 

Momci kad povijesne izvore budete uzimali u širem kontekstu a ne samo onom koji odgovara dominantnom “Srbi svi i svuda” narativu ili kod nas nekom “velikohrvatskom” - onda će se moći nešto razgovarati do tada ekstrahirajte ko i dosad samo ono sto vam isključivo odgovara, a na ostalo se pravite da ne postoji.

Ljetopis popa Dukljanina priča o crvenoj Hrvatskoj od Dalmacije do Albanije, pa kod nas Bogu hvala nitko relevantan neće proglašavat Albance za Hrvate, ili pak Srbe i Crnogorce u CG.

O DAIu sam nekonzistentnosti i to poprilične već naveo, i to samo na par primjera, toga ima još.

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 10 lis 2021, 11:50 

“London i Pariz bili močvare” - eto točno je to mentalitet o kojem pričam svo ovo vrijeme =))

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 11:51 

Beograd je vec bio hrvatski.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 11:54 

PCM je napisao/la:
“London i Pariz bili močvare” - eto točno je to mentalitet o kojem pričam svo ovo vrijeme =))

Pa dobro u 9. i 10. stoljeću mislim da bas i nije bilo Londona.

Tada su Englezi bili malo pleme koje je pričalo nekim jezikom koji je nalik na današnji danski.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 12:16 

Robbie MO je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Opet, Simeon posla drugu vojsku protiv kneza Zaharije, pod Knenonom (Knenon) i Emnekona (Emnekon) i Etzboklia (Etzboklias) i također, zajedno s njima Tzeesthlabosa. Tada se Zaharije uplaši te pobjegne u Hrvatsku, a Bugari su poslali poruku »županima« da oni trebaju doći k njima I primiti Časlava (Tzeesthlabos) za svoga kneza pa prisegom su ih prevarili i odveli čak do prvog sela, odmah svezali te ušli u Srbiju, i uzeli sa sobom sveukupan narod i stare i mlade, i odveli su ih u Bugarsku, a samo neki su pobjegli i otišli u Hrvatsku i zemlja ostade pusta. Zatim, u to vrijeme ti isti Bugari pod Algobotourom uđoše u Hrvatsku ratovati i tamo su oni svi bili pobijeni od Hrvata. Sedam godina kasnije Tzeesthlabos je pobjegao od Bugara sa još četvoricom i ušli su u Srbiju iz Preslava (Presthlabon) i našli su u zemlji ne više nego samo 50 ljudi, bez žena ili djece, koji su preživljavali lovom. S ovima on je zaposjeo zemlju i poslao poruku imperatoru Bizantinaca, tražeći njegovu pomoć i potporu i obećavajući da će mu služiti, i biti poslušan njegovim zapovijedima kao što su bili i kneževi prije njega.

50 ljudi u Srbiji - molio bih da uvažiš i to :D
Pičku smo im spasili mi - primili ko brata rodjenog i jos potukli Bugare do kraja.

Zanimljivo. :D

imamo i prigodnu sliku tog čina, događaj je nadahnuo najveće hrvatske slikare, predstavljam pobjednika tendera.

slika

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:31 

novovrijeme je napisao/la:
Th1950 je napisao/la:
Gledaj RS je vaša , svaka čast izborili ste je , ali povjesno nije vaša . Vaša je od vremena kad su vas turci tu naselili kao vlahe da budete vanjska granica Osmanskog Carstva te vas je SPC posrbila , povijesno je Bosna cijela osim trebinja Hrvatska .

A čiji su ovi manastiri oko Banja Luke?
Hrvatski? :smijeh

Manastiri su vaši od prije 300-400 godina kad je došla SPC i posrbila pravoslavne vlahe , a sad prestanimo s :offtopic

Svaka vam čast sjebali ste i nas i muslimane u RS i sad je vaša i eto vam je .

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:33 

Th1950 je napisao/la:

A čiji su ovi manastiri oko Banja Luke?
Hrvatski? :smijeh

Manastiri su vaši od prije 300-400 godina kad je došla SPC i posrbila pravoslavne vlahe , a sad prestanimo s :offtopic

Znači gradili smo manastire kad su došli Turci?
Nisu nam Turci rušili i palili manastire a mi ih obnavljali?
Zanimljiva historija... ko da si je Usarajevu ućijo?
A Mujo?

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:34 

evo šta se desi kad muslimani padaju, odmah prestanu biti relevantni.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:37 

https://i2.wp.com/biramdobro.com/data/u ... 1858&ssl=1

Evo katoličkih crkvi i samostana prije dolazaka turaka po cijeloj Herceg Bosni i onda su srušeni .

Ko se u njima molio ako kako vi kažete nije bilo hrvata kao autohtonog stanovništva po cijeloj HB ?

"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:42 

dudu je napisao/la:
evo šta se desi kad muslimani padaju, odmah prestanu biti relevantni.

Bar imaju pozitvne priče: Ljudi gledaju u budućnost a ne tko vi smorište s preko milenij starim pizdarijama. :D

https://dnevne-novosti.com/index.php/20 ... eIkW7994zA

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:44 

Th1950 je napisao/la:

Znači gradili smo manastire kad su došli Turci?
Nisu nam Turci rušili i palili manastire a mi ih obnavljali?
Zanimljiva historija... ko da si je Usarajevu ućijo?
A Mujo?

Zna se kakav je položaj bio pravoslavaca i muslimana u Osmanlijskom Carstvu a kakav katolika , nemoj se pravi glup .

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:50 

Ovakav odgovor sam i ocekivao, gdje jedan dio skreces meritum na nešto drugo, dok drugi dio presutis, nisi ga vidio. No da ti malo pomognem, otvorim oči. Kucaj "kvadratura kruga, čiju genetiku nose srbi" te premotaj na 19.30...

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 13:54 

Gledajte , činjenice su činjenice .
A a vaša je RS i tu nema govora . Moramo nastavit rušit nakaradnu .

Ali činjenice su činjenice ! Družba je družba , služba je služba .

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:04 

dalmatinac181 je napisao/la:
Robi, dilo Porfirogeneta "O upravljanju carstvon" je laž. Ne tribaš ga spominjat nonstop..

Sve knjige su laz! Treba ih sve spaliti! Samo je Buljica istina!

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:05 

Robbie MO je napisao/la:
Znači na ovoj karti

slika

granica između plavog i zelenog skoro savršeno određuje predratnu etničku granicu Hrvata i Srba, i u BiH i u Hrvatskoj, uključujući čak i detalje poput hrvatskih enklava oko Banja Luke ili onih bivših Srba (danas grkokatolici) na Žumberku na granici sa Slovenijom.

I onda kada ta granica ide ravno kroz Muslimane, ne može ju se drugačije interpretirati nego kao podjela Muslimana na 2 porijekla.

Pazi, gledaj ovu kartu

slika

sjevero-zapadno od crvene linije muslimansko stanovništvo je gotovo isključivo mahalskog tipa, naseljeno u gradićima (naravno, izuzev cazinske krajine), tako da ti ovo sa narječjima baš ne pomaže u definiranju Muslimana, pogotovo ako znamo da su sva Muslimanska naselja od Novog Grada na Uni do Orašja na Savi nastala doseljenjem Muslimana iz Srbije

također ako bi pretpostavio da su Muslimani sj-zp od crvene linije više bivši Srbi nego Hrvati to bi moralo značiti da su u osmanskim vremenima više na islam prelazili doseljeni vlasi-srbi u ta područja (koji su imali puno bolju poziciju od Hrvata), nego Hrvati-katolici koji su bili podređeni i ako su nisu izbjegli puno njih jednostavno nije izdržalo i prelazilo je na islam ili pravoslavlje, a možeš se i poslužiti nekakvom logikom ako su Turci naseljavali Srbe uglavnom dalje od gradova i po planinama, stanovništvo gradova kao i cijelog prostora je prije Turaka bilo hrvatsko onda nekako ima smisla da je muslimansko stanovništvo tih mahala-gradova sigurno u većoj mjeri bilo izvorno katoličko-hrvatsko, iako naravno tu ima svega od doseljenih islamiziranih Slavena iz cijele Rumelije, do čak i doseljenih muslimana iz Male Azije, ali kažem upravo zbog mahalskog tipa muslimanskog stanovništva (nema npr površine sa 20 ili 50 muslimanskih sela na tom prostoru) manje više je nebitno kakvog je izvornog sastava muslimanskog stanovništvo Prijedora, Kozaraca, Banja Luke, Kotor Varoša... premali, prezbijeni uzorak, iako kad bi baš davao neku procjenu gotovo sigurno se u većini radi o bivšim Hrvatima.

što se tiče bihaćko-cazinskog džepa tu je situacija jasna da jasnija ne može biti, imamo stotine izvora koji prate iseljavanje muslimana sve od pakračkog područja, preko Banovine, Korduna, Like, do Dalmatinske Zagore koji su se naselili u taj "rog" nakon Velikih ratova i oslobođenja i utvrđenja nove granice, da ne spominjem stotine obitelji koje same prate svoje podrijetlo iz nekog od ovih prostora kada su se iselili u taj džep, a i opet, logika, sami pogled na kartu govori da s tim "rogom" na samom zapadu nešto nije u redu, da se radi o mehaničkom umjetnom doseljavanju muslimana, eto samo taj krajnji zapad baš uz granicu je jako gusto naseljen muslimanskim selima, a onda nekoliko stotina kilometara nije bilo islamizacije, da bi ista takva struktura muslimanske populacije počela tek od srednje Bosne na istok, opet, možda je moguće da je među njima bilo bivših srba koji su između doseljenja tamo od strane Turaka i iseljenja muslimana u bihaćko-cazinski džep postali muslimani ali to je vjerojatno zanemarivi udio.

e sad o muslimanima istočno od crvene linije, što se tiče tuzlanskog bazena i srednje bosne (više istočnog dijela iste, znači istočno od rijeke Bosne), znamo da su tu bile razmjene stanovništva nakon Velikih ratova, Hrvati između Sarajeva i Save u Slavoniju, Muslimani iz Slavonije (koja je bila visoko islamizirana) u BiH, primarno tuzlanski bazen, znači tu je situacija također jasna, velika većina tih muslimana su bivši Hrvati, čak i kad bi ubrojali "starosjedioce"

onda imaš zapadni dio srednje Bosne tj. možemo reć današnji SBK ugrubo, tu je tek situacija jasna, pravoslavaca nema u većem broju pa je prilično jasno od koga je islamizirano stanovništvo postalo islamizirano

što se tiče Hercegovine u istočnoj Muslimani većinom islamizirani Srbi, zapadnoj (sve do Livna) Muslimani većinom islamizirani Hrvati, (ali opet ovdje se radi o 90% islamskog stanovništva koje je živjelo u samim mahalama, a odmah izvan mahale sve uokolo 100% hrvatska ili srpska sela.

i na kraju imaš potez od Zvornika do Foče gdje je islamizacija bila najobuhvatnija i najduža, tu su velika većina Muslimana islamizirani Srbi.

sve u svemu rekao bih da ipak većina BiH Muslimana vuče predtursko hrvatsko-katoličko porijeklo, ali to danas nema apsolutno nikakve veze kad su ti muslimani jednako blizu Hrvatima kao i stanovništvo Zanzibara.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:16 

Pravoslavci, mormoni, protestanti... su nekakve krscanske sekte. Jedino istinsko kršćanstvo je Katolička Crkva ili znana kao Rimokatolička Crkva. Ukratko, neki su prihvatili Islam neki Pravoslavstvo. Iliti vi niste bolji od Muslimana. Sektasi. Vratit cete se matici prije ili kasnije.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:21 

Bobovac je napisao/la:

Možda nisam dobro razumio, ti smatraš da ne postoji vjerska zajednica koja u sebi nosi atribut "hrvatska" , npr Hrvatska katolička crkva?

Pa nema. I ja sam to tek nedavno shvatio.
Ima Katolička crkva u Hrvatskoj.
To nije vaše nego Vatikansko, Vatikan se sve pita. Tako su mi ovdje objasnili a i ja sam malo gulao i to je zaista tako.
Na vašem mjestu sve bih ja to odjebao a napravio svoju crkvu. Autonomnu hrvatsku katoličku crkvu.

Treba napraviti hrvatsku pravoslavnu crkvu i to jucer. Zabraniti SPC jer su neprijateljska politicka organizacija.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:24 

hoblatopla je napisao/la:

Pa nema. I ja sam to tek nedavno shvatio.
Ima Katolička crkva u Hrvatskoj.
To nije vaše nego Vatikansko, Vatikan se sve pita. Tako su mi ovdje objasnili a i ja sam malo gulao i to je zaista tako.
Na vašem mjestu sve bih ja to odjebao a napravio svoju crkvu. Autonomnu hrvatsku katoličku crkvu.

Treba napraviti hrvatsku pravoslavnu crkvu i to jucer. Zabraniti SPC jer su neprijateljska politicka organizacija.

Pa napravite.
Ko vam brani.
Lopatu i malter u ruke i zidajte pravoslavne hramove. Možda za hiljadu godina budete imali autokefalnu crkvu pa svi pređete na pravoslavlje. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:27 

Robbie MO je napisao/la:
Konstantin je bio toliko "neobavješten sa 1000 km udaljenosti" da je znao nabrojati sve hrvatske županije (ajde mi ti nabroji pokrajine u Moldaviji danas) i ispisao 3 stranice o Hrvatima. Pritom, nijednu grešku u geografiji nema, navodi točno sve rijeke, gradove itd. Pa, ako nije nijednu grešku u geografiji napravio, ne vidim zašto bi mu se sporilo znanje tadašnje politike Balkana.

Vidi se da si amater šta se tiče povijesnih tema (i ja sam, ali sam ipak pročitao rad ili dva :zubati)

DAI je odličan izvor, problem je kada ga se ne zna tumačiti u kontekstu vremena, kontekstu drugih izvora toga doba, kontekstu vremenskog okvira pisanja djela (car piše djelo u jednoj točki u vremenu, nije zamrznuo vrijeme na 100 ili 200 godina prije i poslije pisanja djela), političkom kontekstu iz perspektive cara tj. Bizanta i barem još desetak ostalih..

Prvi problem je sa lociranjem gradova u pokrštenoj Srbiji, naime, svi gradovi koju su donekle uspješno locirani (uključujući Kateru i Desnik) se nalaze u gornjem Podrinju i Polimlju, ugrubo između Kosova i Sarajevske kotline, i onda imamo navođenje grada Salines, gotovo je sigurno da to ne može biti današnja Tuzla, tj grad Soli iz kasnijeg srednjovijekovlja jer bi bio nekoliko stotina kilometara udaljen od svih ostalih gradova pokrštene srbije, pogotovo ako pogledamo sustav rimskih cesta, ni jedna ne vodi iz smjera pokršene srbije prema Tuzli, nego upravo suprotno, sve vode ili u Panoniju ili na zapad prema Hrvatskoj

Drugi problem je miješanje etničkog sa politčkim često u troll internet raspravama

Of the Zachlumi and of the country they now dwell in

„…Those who live there now, the Zachlumi, are Serbs from the time of that prince who claimed the protection of the emperor Heraclius.“

Of the Terbouniotes and Kanalites and of the country they now dwell in

„…The inhabitants are descended from the unbaptized Serbs, from the time of that prince who came out of unbatizet Serbia and claimed the protection of the emperor Heraclius until the time of Blastimer, prince of Serbia. This prince Blastimer married his daughter to Krainas son of Bales, zupan of Trebounia. And, desiring to ennoble his son-in-law, he gave him the title of prince and made him independent.“

Glavnu poteškoću uočavanju etničke raznolikosti Slavena duž jadranske obale činilo je tumačenje Konstantina Porfirogeneta, po kojemu su Neretvani (Pagani), Zahumljani, Travunjani i Konavljani porijeklom Srbi. Pri tome je car dosljedno izostavljao Dukljane iz ove srpske zajednice naroda. Čini se, međutim, očitim da car ne želi govoriti ο stvarnoj etničkoj povezanosti, nego da su mu pred očima politički odnosi u trenutku kada je pisao djelo, odnosno iz vremena kada su za nj prikupljani podatci u Dalmaciji.

Opis se svakako odnosi na vrijeme kada je srpski knez Časlav proširio svoju vlast i na susjedne sklavinije, na južnodalmatinske i Bosnu. Zajedno sa širenjem političke prevlasti, širilo se, barem kratkotrajno, i etničko ime. Upravo zbog toga car ne ubraja Dukljane u Srbe, niti se srpsko ime u Duklji/Zeti udomaćilo prije 12. stoljeća. Povjesničari koji su bez imalo zadrške Dukljane pripisivali Srbima, pozivali su se na Konstantina, mada im on nije za takve teze davao baš nikakve argumente, navodeći Dukljane isključivo pod njihovim vlastitim etnonimom.

Vrijednost svojih etnogenetskih tumačenja razotkriva car u poglavlju ο Travunjanima, u kojemu kaže da oni pripadaju Srbima, ali samo od vremena Heraklija do kneza Vlastimira, kada su stekli neovisnost. Car očito povezuje etničku i političku pripadnost: u trenutku kada pucaju političke veze, prestaju i one etničke. To napokon u potpunosti omogućava tumačenje Konstantinovih tvrdnji da su Neretvani, Zahumljani, Travunjani i Konavljani Srbi, kada to ne tvrdi nijedan drugi izvor. U slučaju Duklje to je još jasnije jer car, Dukljane ne ubraja u Srbe, iako bi to gotovo moralo proizlaziti iz njihova geografskog položaja.

Pri tome je neobično važna careva vijest ο porijeklu vladajućeg roda: ona, čini se, odgovara lokalnoj tradiciji prema kojoj su Mihajlovi preci potomci Litzika, koji su živjeli uz rijeku Vislu (lokacija Bijele Hrvatske). Ova tradicija nema nikakve veze s Konstantinovom pričom ο seobi Srba, te je jasno da Zahumljani svoje porijeklo nisu izvodili iz srpskoga.

Prilično je jasno i nakon površnog pregleda da Car "Srbima" zove stanovništvo baš onih Sklavinija koje su u trenutku pisanja djela bile pod Bizantskom Vlašću, dok stanovništvo ostalih Sklavinija (Hrvatske i Duklje) koje su nezavisne od Bizanta naziva imenom tih sklavinija. Doslovno 2+2. Pogotovo kad znamo da Car sam piše da se Srbima "servima" naziva ono slavensko stanovništvo koje je podložno caru.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:44 

Diablo je napisao/la:
Od 1054 do dolaska turaka je prošlo dosta vremena. Možeš li nam nabrojati 5 pravoslavnih objekata zapadno od Drine, ili bilo kakve spomene na njih a da su napravljeni prije turskog vakta?

Ako je sve južno od omiša bilo vaše i ako je sav narod asimiliran u Hrvate kako to da danas srbi iz bih nose 31% I2a1 dok kod Hrvata postotak ide na 71% ?? Jel ti to govori šta?

Što se tiče granice Hrvata i Srba (pravoslavlja i katoličanstva) opet situacija je više nego jasna. Često se zna čuti (pogotovo iz jugonostalgičarskih krugova) da je to nemoguće odrediti, da nema izvora, da je to se bilo toliko slično da se ne može razdvojiti i sl. što su naravno gluposti.

Prije nemanjičke okupacije Duklje, Travunje i Zahumlja granica je išla: Drina do Srebrenice, gornje Podrinje, kanjon rijeke Tare, Komovi, i niz obalu do Drača.

Nakon nemanjičke okupacije imamo ovo:

slika

granica se pomiče u današnju istočnu Hercegovinu, zaokruženi manastiri su predturski, ali su rezultat nemanjičkog upada.

Katolički samostani u BiH
slika

malo stvari u svjetskoj povijesti tako ranih razdoblja su tako jasne kao granice Hrvata i Srba.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 14:46 

slika

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 15:16 

Šta je previše je previše. Administracija?

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 15:41 

Robi miči sve ovo što si i sam započeo :D na drugu temu.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 15:53 

Nego da se vratimo temi , koliko p0turica ima u HNŽ bez lažnog popisa 2013 ?

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 16:13 

Šporet je napisao/la:
Diablo je napisao/la:
Od 1054 do dolaska turaka je prošlo dosta vremena. Možeš li nam nabrojati 5 pravoslavnih objekata zapadno od Drine, ili bilo kakve spomene na njih a da su napravljeni prije turskog vakta?

Ako je sve južno od omiša bilo vaše i ako je sav narod asimiliran u Hrvate kako to da danas srbi iz bih nose 31% I2a1 dok kod Hrvata postotak ide na 71% ?? Jel ti to govori šta?

Što se tiče granice Hrvata i Srba (pravoslavlja i katoličanstva) opet situacija je više nego jasna. Često se zna čuti (pogotovo iz jugonostalgičarskih krugova) da je to nemoguće odrediti, da nema izvora, da je to se bilo toliko slično da se ne može razdvojiti i sl. što su naravno gluposti.

Prije nemanjičke okupacije Duklje, Travunje i Zahumlja granica je išla: Drina do Srebrenice, gornje Podrinje, kanjon rijeke Tare, Komovi, i niz obalu do Drača.

Nakon nemanjičke okupacije imamo ovo:

slika

granica se pomiče u današnju istočnu Hercegovinu, zaokruženi manastiri su predturski, ali su rezultat nemanjičkog upada.

Katolički samostani u BiH
slika

malo stvari u svjetskoj povijesti tako ranih razdoblja su tako jasne kao granice Hrvata i Srba.

Stefan Nemanja je prvo krsten u katolickoj crkvi. Kralj Stefan Prvovencani je krunu dobio od pape. Vera je jedno, drzava drugo.

A sto se tice vremena pre Nemanjica

Evropa oko 950. godine, granica Srbije i Hrvatske na Vrbasu.
slika

Evropa oko 1000. godine. Granica isto negde kod Vrbasa.

slika

I da premestite ovo na neku drugu temu. Naslov, Razbijanje mitova i legendi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 637 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: