|
|
Stranica: 7/12.
|
[ 292 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Michael.Collins
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:24 |
|
|
|
Nisu stanovnici Bosne više ili manje prelazili na Islam od Slavocana,Ličana,Srba itd...
Mađari s druge strane su imali pobunjene plemiće u Erdelju koji su prelazili na Kalvinizam i koje je sultan podupirao u ratu protiv Ugarske u zamjenu za poslušnost...
Kod pravoslavnih naroda je ipak bilo manje pritisak nego na katolike kao opasnost za Turke...
Kada se 1683.-1699. oslobađaju Lika,SLavonija,Vojvodina i Dalmatinsko zaleđe, stanovništvo beži u Bosnu i Srbiju,a nakon osamostaljenja Srbije opet u Bosnu,a nisu pomogle ni povremene ekspedicije Habsubrših vojski sve do Sarajeva,a za kojima bi u povlačenju pobjegle i tisuće katolika
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:27 |
|
|
lider30 je napisao/la: G-recht je napisao/la: Totalno odbacene? Od koga?  Procito si kod Malcolma, jelde? ;-) De budi fer i priznaj. On je to napisao, napisao je da su "odbacene", dok se mahom poziva na Lovrenovica i Dzajica - knjigu mu znam na pamet a uocio sam i jedan hrvatski falsifikat u prevodu, hrvatskom prevodu, i to kad pise da Kuripesic spominje tri nacije u Bosni, stare Bosance katolicke vjere, Turke i Srbe koji se zovu Vlasima! To stoji u hrvatskom izdanju "Povijesti Bosne", e sad, ja uzeo original dokument, primarni izvor - Kuripesivec Itinerarium i "nuto", tamo stoji da su to "Srbi koje ONI nazivaju Vlasima"  Malo htjeli zajebati vlahadiju jelde ;-) Voila: ..stari Bosanci katolicke vjere.. Ne mozes mi bolan ni prismrditi a ako me zainatis "razvalicu" ti citav podforum i ovaj shit sto se piskara od strane odredjenih dezurnih ideologa. Mislim, mozes me banovati ali to je vec nesto nemoralno i jadno..ko kolega ti sa Sax-a onaj Gog kurac palac Ova djela gore su pisana od 1953. (Solovjev) do 1992. (Balic - austrijski historicar bosanskoj porijekla) tako da ne mozes govoriti o tridesetim godinama. Opet, Malcolm se tematikom CB-a bavio na desetak stranica, Stimac Zrinka (djelo napisano prije nekoliko godina - kurac moj tridesete godine) je to razglabala godinama, na malo vise od desetak stranica, a ona je uglavnom predstavila te teorije koje postoje i zakljucila da sve one imaju svoje slabosni i jace strane ali da ce pitanje CBa na osnovu manjka izvora jos dugo vremena ostati "Streitpunkt" medju historicarima u svijetu, a pogotovo u Bosni. A ti procito kod Malcolma "katolicka crkva" i odmah svrsio ko da je napiso "Bosna oduvijek bila hrvatska i bice" Da se razumijemo, ja nemam nista protiv da se radilo o katolickoj crkvi, njenom ogranku, koji je zapao u herezu jer se katolicanstvo Srednjeg vijeka zasigurno ne moze izjednacavati s hrvatstvom kao sto je to danas slucaj gdje su katolici u BiH svi istovremeno i Hrvati. Ti si bolestan. Sve što si sad naveo nema veze s Bogumilskim teorijama. Sudjeluj u diskusiji racionalno. Ja te pitam za dokaz o Bogumilima, ti mi govriš i copy/paste o bosanskim kršćanima i potvrđuješ moje teze. Bolesno. To "copy and paste" sam napisao ja na forumu srpskih nacionalista..ja sam ovaj Bossena..sam protiv sto Srba. http://forum.srpskinacionalisti.com/vie ... 4&start=75a ako budes pazljivije citao skontaces da sam i sam u biti zastupao teoriju o katolickoj Bosni predosmanskog doba, ali jednostavno ne podnosim jednoumlje, jednoumlje koje siris ti..ono, procito si jednu jebenu knjigu a ponasas se ko da si licno divanio s bosanskim starcima, djedovima i strojnicima - bas cudno da si jedini od moderatora koji mi prati trag i brise mi postove.. A spomenuo sam samo da ti skrenem paznju da Malcolmova "Povijest Bosne", pogotovo ovo hrvatsko izdanje, nije "biblija historijskih nauka" vec jedno od manjih djela koja se povrsno dotici u Srednjeg vijeka u Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:29 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
Michael.Collins je napisao/la: Nisu stanovnici Bosne više ili manje prelazili na Islam od Slavocana,Ličana,Srba itd...
Mađari s druge strane su imali pobunjene plemiće u Erdelju koji su prelazili na Kalvinizam i koje je sultan podupirao u ratu protiv Ugarske u zamjenu za poslušnost...
Kod pravoslavnih naroda je ipak bilo manje pritisak nego na katolike kao opasnost za Turke...
Kada se 1683.-1699. oslobađaju Lika,SLavonija,Vojvodina i Dalmatinsko zaleđe, stanovništvo beži u Bosnu i Srbiju,a nakon osamostaljenja Srbije opet u Bosnu,a nisu pomogle ni povremene ekspedicije Habsubrših vojski sve do Sarajeva,a za kojima bi u povlačenju pobjegle i tisuće katolika I to je istina. Recimo, mnogi stanovnici Bihaćkog kraja su porijeklom tzv. lički Turci, tj. potomci doseljenih islamiziranih Hrvata iz Like. Npr. u naselju Kulen - Vakuf isključivo oni žive.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:33 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: Michael.Collins je napisao/la: Nisu stanovnici Bosne više ili manje prelazili na Islam od Slavocana,Ličana,Srba itd...
Kada se 1683.-1699. oslobađaju Lika,SLavonija,Vojvodina i Dalmatinsko zaleđe, stanovništvo beži u Bosnu i Srbiju,a nakon osamostaljenja Srbije opet u Bosnu,a nisu pomogle ni povremene ekspedicije Habsubrših vojski sve do Sarajeva,a za kojima bi u povlačenju pobjegle i tisuće katolika I to je istina. Recimo, mnogi stanovnici Bihaćkog kraja su porijeklom tzv. lički Turci, tj. potomci doseljenih islamiziranih Hrvata iz Like. Npr. u naselju Kulen - Vakuf isključivo oni žive. U Bosni su ljudi prelazili vise na islam no drugdje (Albanija je iznimka) - to su historijske cinjenice. O razlozima se da raspravljati. Isto tako je istina da je dosta muslimana doslo u Bosnu padom Slavonije i Madjarske u austrijske ruke, opet, dio tih prognanika je i sam vukao svoje korijene iz Bosne jer su im preci za zasluge u ratovima dobijali posjede po Madjarskoj, Slavoniji, Dalmaciji, itd., dakle na podrucjima koja su postepeno uzimana i napadana iz Bosne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25167 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Albanija, Bosna, Bihaćka krajina i dijelovi Hrvatske koji su osvojeni od strane Osmanlija govore da je islamizacija najjače išla u tradicionalnim katoličkim krajevima, zbog velike diskriminacije istih. Požeški sandžak nakon samo 120-130 godina vladavine Osmanlija ima muslimansku većinu.
Islamizacija (i diskriminacija)nije zaobišla ni pravoslavce, ali u katoličkim područjima je to bio egzodus ili katastrofa po pojedinim područjima. Za pravoslavce se također može reći da su bili pod diskriminacijom, ali u nešto manjoj mjeri nego katolici.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:35 |
|
|
G-recht je napisao/la: De ljuti, pitajte u stranci ko je ovo gore zasro oko prevoda!  Neam ja nista protiv da su Srbi vlasi ali moramo biti korektni..jebiga. Vlasi su časni starosedeoci Balkana. Još jedino u ispranim mozgovima mrzitelja Srba ("Srbijanaca", ili wtf :) ta reč služi kao tobožnja uvreda prema svim Srbima. Ima ih u Istočnoj Srbiji, romansko obeležje je naravno slabilo vremenom i oni su potpuno normalna i neopterećena etnička manjina, zato te molim da se suzdržiš od tih spinova i gluposti. Ako hoćeš da vredjaš Srbe, vredjaj ih direktno, ne koristi druge narode i ne pokazuj neukost..glumac.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:39 |
|
|
Real gone je napisao/la: G-recht je napisao/la: De ljuti, pitajte u stranci ko je ovo gore zasro oko prevoda!  Neam ja nista protiv da su Srbi vlasi ali moramo biti korektni..jebiga. Vlasi su časni starosedeoci Balkana. Još jedino u ispranim mozgovima mrzitelja Srba ("Srbijanaca", ili wtf :) ta reč služi kao tobožnja uvreda prema svim Srbima. Ima ih u Istočnoj Srbiji, romansko obeležje je naravno slabilo vremenom i oni su potpuno normalna i neopterećena etnička manjina, zato te molim da se suzdržiš od tih spinova i gluposti. Ako hoćeš da vredjaš Srbe, vredjaj ih direktno, ne koristi druge narode i ne pokazuj neukost..glumac. Ko vas ba vredja? Nego reci veliko Hvala - da nije mene bilo bi i dalje "da se zovete vlasima" a ne da su vas 1530. godine " oni zvali vlasima" - e sad ne znam ko su ovi "oni" ali tako Kuripesic pise "sie nennen sie Walachen"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:42 |
|
|
G-recht je napisao/la: Nego reci veliko Hvala - da nije mene bilo bi i dalje "da se zovete vlasima" a ne da su vas 1530. godine "oni zvali vlasima" - e sad ne znam ko su ovi "oni" ali tako Kuripesic pise "sie nennen sie Walachen"
Čuj, s obzirom da si se obrazovao u Austriji (kako pišeš na forumu), uopšte me ne čudi da pišeš to što pišeš. Kao ni "detalji" na koje posebno obraćaš pažnju i koji te vesele. :) Samo, teško da se to smatra relevantnim čim se izadje iz Celoveca. 
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:47 |
|
|
lider30 je napisao/la: Albanija, Bosna, Bihaćka krajina i dijelovi Hrvatske koji su osvojeni od strane Osmanlija govore da je islamizacija najjače išla u tradicionalnim katoličkim krajevima, zbog velike diskriminacije istih. Požeški sandžak nakon samo 120-130 godina vladavine Osmanlija ima muslimansku većinu.
Islamizacija (i diskriminacija)nije zaobišla ni pravoslavce, ali u katoličkim područjima je to bio egzodus ili katastrofa po pojedinim područjima. Za pravoslavce se također može reći da su bili pod diskriminacijom, ali u nešto manjoj mjeri nego katolici. Islamizacija je imala vise razloga i ne da se ograniciti samo na "diskriminaciju" - te "diskriminacije" je bilo i prema pravoslavcima sirom Balkana pa opet ne promjenise vjeru..a sirom Evrope vece "diskriminacije" od one prema Jevrejima nije bilo pa opet ostadose Jevreji. Razlozi, ukratko, iz mog rada: Citat: - Die mangelnde kirchliche Organisation. Die bosnische Kirche war zum Zeitpunkt der Eroberung kaum präsent, während die katholische, oder gar die orthodoxe Kirche, nicht fähig war, integrative Rolle zu übernehmen, welche die bosnische Kirche vor der Vertreibung ihrer Angehörigen Mitte des 15. Jahrhunderts hatte. So wurden die ländlichen Gebiete kaum von Priestern versorgt. Das Christentum wurde somit mehr in Form von volkstümlichen Bräuchen und Traditionen gepflegt. Ohne die lenkende Präsenz einer Kirche war der Schritt von einem volkstümlichen Christentum zu einem populären, anfangs sogar rein deklarativen Islam nicht groß.
- Das Nebeneinander von unterschiedlichen Konfessionen, welches im Spätmittelalter unter dem Einfluss von politischen Gegebenheiten das religiöse Bewusstsein der Menschen verunsicherte. Die christlichen Konfessionen standen in Konkurrenz zueinander. Die Folge war eine Schwächung des kollektiv-bosnischen Bewusstseins. Dieser Zustand ermöglichte dem Außenfaktor, in diesem Fall logischerweise den Osmanen, tiefe Veränderungen im Wesen der damaligen Bosnier. ¾ Die repressiven Maßnahmen des Königs Stjepan Tomaš gegenüber der bosnischen Kirche, einer Landeskirche, deren Ideologie entscheidend zur Selbstständigkeit Bosniens gegenüber Ungarn beitrug. Somit fiel ein wichtiger identitätsstiftender Faktor weg.
- Der Einfluss der Städte und die Anziehungskraft, welche diese auf die Landbevölkerung ausübten. Da die Städte einen orientalisch-islamischen Charakter hatten, war auch der globale Druck des Islam dementsprechend stark.
- Die veränderten gesellschaftlichen und ökonomischen Bedingungen. Bosnien war im 15. Jahrhundert ein politisch zerrissenes, und durch die Tributzahlungen an die Osmanen ökonomisch stark angeschlagener Feudalstaat. Das verschlechterte die Lage der steuerpflichtigen Bevölkerung logischerweise. Dies und die Tatsache, dass das osmanische Feudalsystem für den Bauern im Allgemeinen weniger belastend war als das christlich-europäische, führte zu einer schnelleren Akzeptanz der osmanischen Ordnung an sich, so auch der islamisch-orientalischen Zivilisation und der Religion.
- Die Stabilisierung der osmanischen Herrschaft, was insbesondere nach der Schlacht von Mohacs (1526) dazu führte, dass sich die Menschen mit den neuen Herren abfanden, so dass die Hoffnung schwand die gegebenen Umstände verändern zu können. ¾ Der Einfluss der Einheimischen, die durch das System der Knabenlese islamisiert wurden und zu hohen Ämtern gelangten.
- Die Ansiedlung der steuerbegünstigten orthodoxen Bevölkerung in Gebieten mit katholischer Mehrheit, bzw. in Gebieten, die zwar katholisch waren, in denen aber ein großer Teil der Bevölkerung im Rahmen der repressiven Maßnahmen gegen die bosnische Kirche katholisiert wurde. Die einzige Möglichkeit, für die nachhaltige Verbesserung des sozial- und ökonomischen Status war die Konversion zum Islam.
Prevescu sutra.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:50 |
|
|
Real gone je napisao/la: G-recht je napisao/la: Nego reci veliko Hvala - da nije mene bilo bi i dalje "da se zovete vlasima" a ne da su vas 1530. godine "oni zvali vlasima" - e sad ne znam ko su ovi "oni" ali tako Kuripesic pise "sie nennen sie Walachen"
Čuj, s obzirom da si se obrazovao u Austriji (kako pišeš na forumu), uopšte me ne čudi da pišeš to što pišeš. Kao ni "detalji" na koje posebno obraćaš pažnju i koji te vesele. :) Samo, teško da se to smatra relevantnim čim se izadje iz Celoveca.  Halo ba, kajce loma, jesili ti krsten..ovaj..pismen? Imas djelo Noela Malcolma u kojem citira putopis Benedikta Kuripesica iz 1530. godine, u njemackom izdanju Malcomove knjige pise da je Kuripesic 1530. pisao da je u Bosni sreo tri naroda: - Stare Bosance katolicke vjere - Turke - Surffe, tj. Srbe, koje ONI zovu Vlasima. E sad, uzeo ja HRVATSKO izdanje Malcomove knjige, Pobijest Bosne jel, i tamo pise da je Kuripesic bla bla bla samo s razlikom sto u Hrvatskom izdanju pise da su ti pravoslavci SAMI SEBE zvali Vlasima. Kontas razliku? Jedno je kad te "oni" zovu Vlahom a drugo je kad ti "sam sebe" zoves Vlahom. E to je to sto sam ja skonto, e sad da li su Hrvati ovu "greskicu" napravili namjerno ili se radi o pukoj slucajnosti bi trebali pitati prevodioce knjige "Bosnia - a short history"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 22 ruj 2010, 21:53 |
|
|
|
a sad laku noc svima..i tebi lideru
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:16 |
|
|
G-recht je napisao/la: A spomenuo sam samo da ti skrenem paznju da Malcolmova "Povijest Bosne", pogotovo ovo hrvatsko izdanje, nije "biblija historijskih nauka" vec jedno od manjih djela koja se povrsno dotici u Srednjeg vijeka u Bosni. Za bošnjake to jeste biblija historijskih nauka jer se dijelovi iz te knjige uzimaju kao dokazi postojanja bošnjačke nacije u srednjem vijeku U većini knjiga autora bošnjaka koje su napisane poslije rata za studente odsijeka geografija i historija, ta knjiga se navodi kao validan izvor, naravno samo u onom dijelu koji odgovara velikobošnjačkoj ideji. Očito nisi u tijeku šta se sve događa sa knjigama 'bosanske' historije za osnovne i srednje škole. Pa to je užas kakve se nebuloze i podvale pisu i serviraju djeci. Autori istih knjiga nisu bili u stanju istu teoriju dva puta ponoviti na različitim mjestima u knjizi. Zašto je to tako? Zato što zanemaruju struku i pišu po svom uvjerenju, tj izmišljaju istoriju bošnjaka.. 
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:26 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: G-recht je napisao/la: A spomenuo sam samo da ti skrenem paznju da Malcolmova "Povijest Bosne", pogotovo ovo hrvatsko izdanje, nije "biblija historijskih nauka" vec jedno od manjih djela koja se povrsno dotici u Srednjeg vijeka u Bosni. Za bošnjake to jeste biblija historijskih nauka jer se dijelovi iz te knjige uzimaju kao dokazi postojanja bošnjačke nacije u srednjem vijeku U većini knjiga autora bošnjaka koje su napisane poslije rata za studente odsijeka geografija i historija, ta knjiga se navodi kao validan izvor, naravno samo u onom dijelu koji odgovara velikobošnjačkoj ideji. Očito nisi u tijeku šta se sve događa sa knjigama 'bosanske' historije za osnovne i srednje škole. Pa to je užas kakve se nebuloze i podvale pisu i serviraju djeci. Autori istih knjiga nisu bili u stanju istu teoriju dva puta ponoviti na različitim mjestima u knjizi. Zašto je to tako? Zato što zanemaruju struku i pišu po svom uvjerenju, tj izmišljaju istoriju bošnjaka..  Nigdje ja nisam rekao da ta knjiga nije dobra, niti me interesuje na koji nacin bosnjacki ideolozi istu koriste za svoje svrhe, vec da u pojedinim segmentima postoje daleko bolji, opsirniji izvori. Malcolm je svojim djelom obuhvatio cijelu povijest jedne zemlje - period od preko 1000 godina, tako da nije mogao biti previse opsiran i zalaziti u detalje kad se radi o pojedinim fenomenima (tu se jednostavno pozivao na pojedine historicare iz nasih podneblja, imas ponekad po desetak stranica a jedna fusnota!) dok je to npr. jedna Zrinka Stimac mogla jer se bavila iskljucivo historijom Crkve Bosanske. Sto se tice "izmisljanja" historije, da li si ti zaista uvjeren u to da Hrvati, ili Srbi, to isto ne cine (i to vec duzi period od Bosnjaka)? Pa sama teorija o "hrvatstvu od stoljeca sedmog" je nebuloza svjetske prirode, a koliko vas vjeruje u to? Sigurno ne mali broj. Ili kod Srba, dosta ideologa u Srbiji, pa i PC-u, protura teoriju o "Srbima stokavcima katolicke vjeroispovjesti" koji su pokatoliceni pa su danas Hrvati, jel. Oni i za Hrvate, dobar dio Hrvata izuzevsi predio oko Zagreba i Istrcu, tvrde da su "izmislili svoju navodno hrvatsku povijest" i da Srbe mrze zbog toga sto su sami svjesni svoga srpstva! To sto Bosnjaci tek sad, jer prije i nisu bas bili u prilici, institucionaliziraju ovo sto su Srbi i Hrvati uradili vec prije, vas logicno boli, smeta vam, jer odjednom umjesto "dvije istine" (u biti dijametralno razlicite iako svi znamo da istina moze biti samo jedna), dakle srpska i hrvatska "istina", sad imamo i trecu. ;-) A lazu svi..neko malo vise, neko malo manje u pojedinim segmentima, ali u biti se sve navlaci na "vlastiti mlin" i koristi u dnevnopoliticke svrhe, dok ljudima kao sto sam ja, koji su sustinski zainteresovani za bilo kakvu objektivnost, ne preostaje nista drugo no da tupe zube i da pisu svoje teorije na njemackom i drugim jezicima jer to vani tesko da ce ko iskoristiti u smislu politiziranja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
G-recht
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:32 |
|
|
A i argumentacija vam je zesce losa..ja kazem da se Malcolm ovdje koristi na pogresan nacin, a ti Man i.b. meni odmah nabacis na nos da to rade i Bosnjaci. Ko da sam ja ovdje oficijelni predstavnik bosnjackog kongresa. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25167 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
U BiH će kad tad se povući ustavnost imena Bošnjaci (sinonim za Bosanci upotrebljavan do kraja 19. stoljeća). To je čista diskriminacija bosanskih Hrvata i bosanskih Srba. Islamizirani Srbi, Hrvati, Crnogorci, Bošnjani, Humljani, Mađari (ima sitno i Turaka, Makedonaca, Gorana i sl.), koji se spletom povijesnih okolnosti najviše skupe na području BiH i dadnu sebi naziv po 85% teritorija BiH i po najčešćem nazivu države u inozemstvu. Svakom je jasno da si žele priskrbiti dugoročnu ekskluzivu za državu.
Ako ostane ova država funkcionirati, doći će i ta ocjena ustavnosti na red, kad-tad. Ne povlači se pitanje i nije među prvim prioritetima, jer Srbi misle ovo raz*ebati, a Hrvati kontaju da protektorat nije dugog vijeka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ado
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:48 |
|
|
Michael.Collins je napisao/la: Nisu stanovnici Bosne više ili manje prelazili na Islam od Slavocana,Ličana,Srba itd...
apsolutno NETAČNO i to može reći samo onaj koji nije dobro upoznat sa tom temom dakle, PRVI POPIS turaka napravljen 1604.g. PAZI DOBRO, dakle samo nešto malo više od 100 godina vladavine, kad se nije vlast ni učvrstila ni u Mađarskoj, Slavoniji, Lici itd. kaže da je 73 % Bošnjana već PRIHVATILO ISLAM !!!!http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... f=38&t=263pa samo za jedan dan je u Jajcu 36.000 Bošnjana prešlo na islam ustvari se može doći do zaključka da su Bošnjani VRLO RADO prihvatili islam a evo i zašto spam
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:51 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:53 |
|
|
Ado je napisao/la: Michael.Collins je napisao/la: Nisu stanovnici Bosne više ili manje prelazili na Islam od Slavocana,Ličana,Srba itd...
apsolutno NETAČNO i to može reći samo onaj koji nije dobro upoznat sa tom temom dakle, PRVI POPIS turaka napravljen 1604.g. PAZI DOBRO, dakle samo nešto malo više od 100 godina vladavine, kad se nije vlast ni učvrstila ni u Mađarskoj, Slavoniji, Lici itd. kaže da je 73 % Bošnjana već PRIHVATILO ISLAM !!!!http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... f=38&t=263pa samo za jedan dan je u Jajcu 36.000 Bošnjana prešlo na islam ustvari se može doći do zaključka da su Bošnjani VRLO RADO prihvatili islam a evo i zašto http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... f=45&t=209Ovo prikazuješ selektivno. Kada bi ti bilo stalo do razumijevanja problematike, istakao bi da je do 1604 godine već pola Bošnjana iselilo na područje današnje Hrvatske (otoci, Lika, Slavonija, Zagorje), Mađarske i Austrije. Pa čak i Slovenije. U prvih sto godina Osmalijske vladavije nema povećanja stanovnika, nego dapače smanjenje u odnosu na sredinu 15. stoljeća, kad se smatra da Bosna ima nešto preko 800.000 stanovnika.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:54 |
|
Pridružen/a: 13 vel 2010, 18:53 Postovi: 781 Lokacija: iza kantuna
|
Jebate patak Ado..Dobar ti je taj trip. 
_________________ ujeo vuk magarca
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ado
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:57 |
|
|
lider30 je napisao/la: Albanija, Bosna, Bihaćka krajina i dijelovi Hrvatske koji su osvojeni od strane Osmanlija govore da je islamizacija najjače išla u tradicionalnim katoličkim krajevima, zbog velike diskriminacije istih. Požeški sandžak nakon samo 120-130 godina vladavine Osmanlija ima muslimansku većinu.
. apsolutno NETAČNO svo katoličko satnovništvo je POBJEGLO iz tih krajeva i zemlja je ostala PUSTA turci za svoje vladavine u tim područjima Bosne i HR u tkzv.Krajinama DOSELJAVAJU VLAHE koji us uglavnom pravoslavne vjere, ali ih dosta iz čisto ekonomskog interesa prelazi i na islam današnje stanovništvo Bihaćko-Cazinske krajine po porijeklu je vlaško, tj, oni vlasi koji su prešli na islam, ao naj dio koji je ostao pravoslavne vjere su današnji srbi NIKO mi do sada ni na jednom forumu nije odgovorio kako da se u bobu POKLAPAJU granice Bosankkog pašaluka sa granicama donedavnih SAO Krajina po HR odgovor vrlo jednosatavan, to su bile granice Bos.pašaluka koje su čuvali Vlasi !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 14:59 |
|
|
|
Ado(lf), ti kao musliman mogao bi nama nemuslimanima objasniti proceduru prelaska na islam i primanje istoga.. Molim sve u tančine da nama objasniš, što to mora kandidat uraditi i naučiti da bi prešao na islam.
Onda nam objasni koji je to alahov sluga bio u stanju za jedan dan preobratiti na islam 36000 ljudi.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ado
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 15:01 |
|
|
lider30 je napisao/la: U prvih sto godina Osmalijske vladavije nema povećanja stanovnika, nego dapače smanjenje u odnosu na sredinu 15. stoljeća, kad se smatra da Bosna ima nešto preko 800.000 stanovnika. pričaš napamet, bez ikakvih dokaza naprotiv tebi, ja imam dokaze koji govore SUPROTNO spam spam
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ado
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 15:03 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Ado(lf), ti kao musliman mogao bi nama nemuslimanima objasniti proceduru prelaska na islam i primanje istoga.. Molim sve u tančine da nama objasniš, što to mora kandidat uraditi i naučiti da bi prešao na islam.
Onda nam objasni koji je to alahov sluga bio u stanju za jedan dan preobratiti na islam 36000 ljudi. 1-za mene lično si se zajebao , ja sam ATEISTA, puno ne šljivim religije, pa ni silam ali ne želim da se pogrešno tumače istorijske činjenice dakle, jesi li pročitao dati link, koji govori o vjerskim i političkim prilikama u Bosni uoči pada Bosne kada pročitaš, nastavit ćemo raspravu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 15:05 |
|
|
|
Ado jos 1 x stavi link na taj svoj forum, letjeti ces zauvijek sa ovoga.
Ovdje spamas.
-------------
nema veze što si ti 'ateista' takvi su najgori, ti si svakako musliman, koji vjerojatno ima islamizirano ime i prezime, koji sa roditeljima slavi bajrame itd..
Upoznat si ti dobro sa procedurom prelaska na islam ;) I onda molim lijepo da nam odgovoris kako je 36000 ljudi odjedanput preslo na islam ;) Dali ti u to uopće vjerujes?
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ado
|
Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam Postano: 25 ruj 2010, 15:07 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: :klanjam OPROSTIE MORAO SAM trip ili ne, kako za koga, za tebe da, pošto si "zanak" u znanju opštepoznata činjenica je taj podatak o 36.000 Bošnjana koji su prešli na islam evo to će ti reći HRVATSKI historičar i to PAZI DOBRO, porijeklom iz Hercegovine spam
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|