|
|
Stranica: 43/53.
|
[ 1309 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lucho
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:13 |
|
|
Grobar je napisao/la: LOL..
Pa ne treba svi, ali ne bi bilo loše da imamo bar 60% visokoobrazovanih kao npr najrazvijenije zemlje ovog sveta.
U Evropi pojedini regioni imaju 60% visokoobrazovanih, prosek je dosta manji. Mi smo tu slični kao Nemačka pa ne vidim da smo im i blizu po standardu. Poljaci su u proseku obrazovaniji od Nemaca po podacima Eurostata pa ne vidim da im je ekonomski bolje. Normalno da treba imati obrazovanih, ali treba imati i prostu radnu snagu.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:15 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
teranova je napisao/la: Ako više ne bude bilo obućara, molera, električara, vodoinstalatera i šnajderki - teško da ćeš navatati nekog sa tri diplome da ti otpuši vertikalu ili skrati pantalone. Pa ja imam fakultetsku diplomu pa mogu da ti otpušim šta hoćeš. Znam i da varim, bušim, sečem sas brusilicu. U osmi razred sam apsolutno sam rastavio Apeenca u šraf i ponovo sastavio. Pun gas celo leto, a šiške unazad.. :)
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:16 |
|
|
Grobar je napisao/la: Pa ja ima fakuteltski fiplomu pa mogu da ti otpušim šta hoćeš. Znam i da varim, bušim, sečem sas brusilicu.
U osmi razred sam apsolutno sam rastavio Apeenca u šraf i ponovo sastavio.
Pun gas celo leto, a šiške unazad.. :)
I moj muž zna sve to ali vi niste većina.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:17 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: K..M je napisao/la: Da...oporba uzela pirovu pobjedu. Posle 3.ćeg travnja, igranka se nastavlja.
Tko je lud lišavati se poluga razvoja i industrijalizacije. Zbog 500 seljaka iz 10 zaseoka. Samo dižu selci cjenu. Priznajem nemam puno informacija o ovom litiju, u stvari sve što znam je od vas sa foruma. Ipak trenutno sam više na strani ovih pobunjenika. Je li ih zaista samo 500? Što ako zagađenjem raselite cijeli taj kraj? Čini se najveće je pitanje koliko će zaista biti to zagađenje, i koliko će ljudi zbog toga iseliti. Ako (karikiram) zbog toga ode 50 000 ljudi, onda je Srbija na ogromnom gubitku puno većem nego ta ipak ograničena zarada. Prateće tvornice možda budu a možda ne budu tko zna, taj litij ide na tržište i dobit će ga tko više plati. Jadarit je otkriven još 2004 kao mineral koji u sebi sadržio određeni procenat litijuma. Problem nastaje u tome što je Rio Tinto originalno objavio da se u srbijanskom jadaritu nalazi dovoljno litijuma da zadovolji nešto preko 10% svjetske potražnje, što bi te rudnike učinilo gotovo najprofitabilnijim rudnicima te vrste na svijetu. U međuvremenu je otkriveno da u jadaritu ima znantno manje iskoristivog litijuma i da bi ekstrakcija zadovoljila oko 1.5% svjetske potražnje. No to je prošlo ispod radara bez novinskih naslova. Što se zagađenja tiče, problem je u kiselinama i ogromnim količinama vode koja se koristi za ekstrakciju a ugovor sa Rio Tintom vrijedi na 50 godina ako se ne varam. I tu se ništa ne može zapravo znati, zagađenje je prisutno ali Rio Tinto tvrdi da će se protiv zagađenja boriti najmodernijim pročišćivačima i tu jednostavno preostaje da se vidi hoće li, jer firma Rio Tinto nije označena kao iskrena i kao da mari za okoliš u javnosti jer je uništila Juukan Gorge, u Australiji.
_________________ Spusti jedan bili cvitak tamo iznad Kijeva
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:18 |
|
|
To što vi po Beograd ne znate sijalicu da odšrafite, ne znači da je tako i u manjim gradovima.. :)
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:21 |
|
|
Broc je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Priznajem nemam puno informacija o ovom litiju, u stvari sve što znam je od vas sa foruma. Ipak trenutno sam više na strani ovih pobunjenika. Je li ih zaista samo 500? Što ako zagađenjem raselite cijeli taj kraj? Čini se najveće je pitanje koliko će zaista biti to zagađenje, i koliko će ljudi zbog toga iseliti. Ako (karikiram) zbog toga ode 50 000 ljudi, onda je Srbija na ogromnom gubitku puno većem nego ta ipak ograničena zarada. Prateće tvornice možda budu a možda ne budu tko zna, taj litij ide na tržište i dobit će ga tko više plati. Jadarit je otkriven još 2004 kao mineral koji u sebi sadržio određeni procenat litijuma. Problem nastaje u tome što je Rio Tinto originalno objavio da se u srbijanskom jadaritu nalazi dovoljno litijuma da zadovolji nešto preko 10% svjetske potražnje, što bi te rudnike učinilo gotovo najprofitabilnijim rudnicima te vrste na svijetu. U međuvremenu je otkriveno da u jadaritu ima znantno manje iskoristivog litijuma i da bi ekstrakcija zadovoljila oko 1.5% svjetske potražnje. No to je prošlo ispod radara bez novinskih naslova. Što se zagađenja tiče, problem je u kiselinama i ogromnim količinama vode koja se koristi za ekstrakciju a ugovor sa Rio Tintom vrijedi na 50 godina ako se ne varam. I tu se ništa ne može zapravo znati, zagađenje je prisutno ali Rio Tinto tvrdi da će se protiv zagađenja boriti najmodernijim pročišćivačima i tu jednostavno preostaje da se vidi hoće li, jer firma Rio Tinto nije označena kao iskrena i kao da mari za okoliš u javnosti jer je uništila Juukan Gorge, u Australiji. I neko je to sve lijepo istražio, pa se sad digla kuka i motika. A pristalice režima ne vide šumu od drveta... Ili sendviča, kakogod.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:23 |
|
|
Grobar je napisao/la: To što vi po Beograd ne znate sijalicu da odšrafite, ne znači da je tako i u manjim gradovima.. :) Da ti kažem, prošle godine nam je dvaput olupano celo kupatilo jer je komšiji sa sprata ispod curilo po plafonu. Prvi majstori su kompletno omašili problem. Uradili posao a curenje se nastavilo u roku od sat vremena. Lupaj ponovo. Tek drugi put je problem otkriven i na svu sreću rešen. Ta šala nas je koštala 1000 evra, u sred one koronaške panike i zatvaranja. Ima majstora i 'majstora'.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:24 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Lucho je napisao/la: Grobar je napisao/la: Pa niko im je branio da uče školu. Mnogo seljaka znam koji su završavali sa desetkama faks i sada "rade po kancelarijama" ..
Pa ne treba svi da završavaju školu, to je zapravo jedna od najvećih gluposti koju čujem od svih političara. Jednostavno mnogi ljudi nisu za školu i takve sigurno ne treba forsirati. Taj problem je još uvideo Arčibald Rajs pre WW2. Da biste ohrabrili mlade da napuštaju selo, uveli ste besplatno srednje i univerzitetsko obrazovanje. A zemlje stare kulture i zaista najdemokratskije zemlje, poput Švajcarske, imaju besplatno osnovno obrazovanje ali se više školovanje plaća. Znaju one zašto to čine: ne žele da liše državu najzdravijeg elementa, poljoprivrednika i zanatlija. Vi preterujete u tom demagoškom poletu. Opet u cilju stranačke političke propagande, ustanovili ste brojne stipendije kako vam student na univerzitetu ne bi plaćao školovanje, kao što se to, uostalom, svuda čini, već ga za to i plaćate. Uspeli ste da sve više praznite sela i privlačite na univerzitet hiljade i hiljade mladih oba pola, koji neće biti ništa drugo do naučni proletarijat pošto za to nemaju istinske sklonosti, a pronašli bi sebe na selu, kojem već nedostaje radna snaga, ako bi se planski pristupilo obrađivanju. Stvorili ste mnoštvo rđavih činovnika koji će štetiti državi jer će loše raditi i uvek će biti nezadovoljni.To je bilo pre 100 g....tad je ralo i volovi bilo tko sad Džon Dir...totalno si promašio. .u Svis je i ženama bilo zabranjeno glasovati do skoro....50 g.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:28 |
|
|
Broc je napisao/la: I tu se ništa ne može zapravo znati, zagađenje je prisutno ali Rio Tinto tvrdi da će se protiv zagađenja boriti najmodernijim pročišćivačima i tu jednostavno preostaje da se vidi hoće li, jer firma Rio Tinto nije označena kao iskrena i kao da mari za okoliš u javnosti jer je uništila Juukan Gorge, u Australiji. Čoveče, Srbija je jedina zemlja na svetu koja ima Jadarit. (nazvan s toga po reci Jadar). Vadi se Jadarit, ne Litijum. U drugim rudnicima se direktno vadi Litijum uz pomoć vode, koja buši i posle zagadi sve podzemno i nadzemno u okolini. Kod nas se Litijum tek kasnije izdvaja iz Jadarita! Hemijskim procesom(zagadjivanje vazduha). Na površini. A Jadarit se vadi klasičnom metodom. Dinamit, bušenje i vadjenje. S toga će i rudnik biti jedinstven u svetu. Studija izvodljivosti još nije gotova, kao ni celi projekat, pa su sva naklapanja samo naklapanja.
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:32 |
|
|
K..M je napisao/la: To je bilo pre 100 g....tad je ralo i volovi bilo tko sad Džon Dir...totalno si promašio. .u Svis je i ženama bilo zabranjeno glasovati do skoro....50 g. Da, dao sam primer kako je Švajcarac video situaciju po pitanju obrazovanja u našoj zemlji još pre 100 godina. Smatrao je to pogrešnim i dao je primer kako je u Švajcarskoj. Ipak mi se čini da su Švajcarci bolje prošli. Ponoviću još jednom i završavam ovu temu. Apsolutna mi je glupost forsirati nekog ko jedva i uz dosta muke završava osnovnu i srednju školu da ide na fakultet, a takvih ima.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:32 |
|
|
Grobar je napisao/la: Broc je napisao/la: I tu se ništa ne može zapravo znati, zagađenje je prisutno ali Rio Tinto tvrdi da će se protiv zagađenja boriti najmodernijim pročišćivačima i tu jednostavno preostaje da se vidi hoće li, jer firma Rio Tinto nije označena kao iskrena i kao da mari za okoliš u javnosti jer je uništila Juukan Gorge, u Australiji. Čoveče, Srbija je jedina zemlja na svetu koja ima Jadarit. (nazvan s toga po reci Jadar). Vadi se Jadarit, ne Litijum. U drugim rudnicima se direktno vadi Litijum uz pomoć vode koja posle zagadi sve podzemno i nadzemno. Kod nas se Litijum tek kasnije izdvaja iz Jadarita! Na površini. A Jadarit se vadi klasičnom metodom. Dinamit, bušenje i vadjenje. S toga će i rudnik biti jedinstven u svetu. Studija izvodljivosti još nije gotova, kao ni veli projekat pa su sva naklapanja samo naklapanja. Da jasno je da je jadarit novootkriveni mineral, ne razumijem zašto je to bitno, zanimljiv je jer ima udio litijuma i zbog tog udjela litijuma i vlada interes. Ne shvaćam šta pokušavaš reći Jadarit nije bitan zbog jadarita nego zbog litijuma, i udio je od 2004 i više nego dobro izračunan. Jadarit sadrži 1.8%-2.5% litijevog oksida, i sva količina jadarita će nakon izvlačenja litijuma biti dovoljna za oko 1.5% svjetske potražnje
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:34 |
|
|
Inače rezerve su ogromne. 1,2 miliona tona.
A cena Litijuma nije ni približna danas, kolika će biti kad El. automobili krenu u fulu da preuzimaju prevoz od SUS motora.
Cena jebenog bakra je otišla u nebesa upravo zbog El. automobila, a do samo pre neku godinu je vadjenje bakra bilo gubljenje vremena.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:38 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
teranova je napisao/la: Grobar je napisao/la: Pa ja ima fakuteltski fiplomu pa mogu da ti otpušim šta hoćeš. Znam i da varim, bušim, sečem sas brusilicu.
U osmi razred sam apsolutno sam rastavio Apeenca u šraf i ponovo sastavio.
Pun gas celo leto, a šiške unazad.. :)
I moj muž zna sve to ali vi niste većina. Grobi imaš šanse kod NBGD...voli spretne muške u fazonu uradi sam....
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:39 |
|
|
Broc je napisao/la: Da jasno je da je jadarit novootkriveni mineral, ne razumijem zašto je to bitno, zanimljiv je jer ima udio litijuma i zbog tog udjela litijuma i vlada interes.
Ne shvaćam šta pokušavaš reći
Jadarit nije bitan zbog jadarita nego zbog litijuma, i udio je od 2004 i više nego dobro izračunan. Jadarit sadrži 1.8%-2.5% litijevog oksida, i sva količina jadarita će nakon izvlačenja litijuma biti dovoljna za oko 1.5% svjetske potražnje
Bitno je zbog mantre o zagadjenju reka. Kod nas je rudnik specifičan. Tehnologija jednostavno nije ista. Kad bi bušio vodom (koja upravo zagadjuje i predstavlja problem kasnije podzemnim vodama koje se sliju pak u reke) Jadarit bi se raspao pod zemljom, jer je Jadarit - Litijum plus Bor, plus jebena zemlja. Srbija nema samo Litijum, nego ima i Bor, a ima i Bakar. Bakar i Litijum su nafta budućnosti.A tih 120 miliona tona Litijuma, su sasvim dovoljni da narednih 50 godina vadimo Litijum, proizvodimo baterije, el. motore i el. automobile u punom gasu. Kad je sve kod tebe, troškovi konačnog proizvoda i logistika su mnogo manji i jednostavniji. A cena je upravo najbitnija stavka za El. automobile. To svaki debil može da napravi. Napraviću ti ja električni automobil u garaži od elekro motora za bušilicu i akumulatora.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:41 |
|
|
Grobar je napisao/la: Inače rezerve su ogromne. 1,2 miliona tona.
A cena Litijuma nije ni približna danas, kolika će biti kad El. automobili krenu u fulu da preuzimaju prevoz od SUS motora.
Cena jebenog bakra je otišla u nebesa upravo zbog El. automobila, a do samo pre neku godinu je vadjenje bakra bilo gubljenje vremena. 1.2 miliona tona? Rezerve jadarita su 130 miliona toma i izvlačiti će se 50 godina. Jel ovaj tip normalan šta je ovo
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:43 |
|
|
Hteo sam da kažem 120 miliona tona. Greška.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:47 |
|
|
Vidi, pristupit ću tome najobjektivnije što mogu.
Jadarit neće nigdje pobjeći. Izvlačenje - da. Profit - da. Na vrat na nos - ne.
Rio Tinto je sumnjiv, i dokazano obmanjuje javnost glede zaštite okoliša. Ako će provesti idućih 50 godina uništavajući okoliš onda nije vrijedno, jer kako rekoh, jadarit neće nigdje pobjeć.
Ako je već Rio Tinto firma po izboru onda se iskreno nadam da će se vršiti adekvatne kontrole njihovog poslovanja, da ne bi jadarit ostvario značenje svog imena i o jadu vas zabavio
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:49 |
|
|
Rio Tinto je dovela predhodna vlast i dala im istraživačka prava. Ili će ga oni vaditi, ili neće niko.
Razumeš.. ?
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:56 |
|
|
Grobar je napisao/la: Rio Tinto je dovela predhodna vlast i dala im istraživačka prava. Ili će ga oni vaditi, ili neće niko.
Razumeš.. ? Nisam upućen u to kakvi ugovori su pravljeni s Rio Tintom, ako je to istina da je to sve već dano na korištenje onda preostaje da se pobrinete da rade kako treba i da ne uništavaju zemlju. Ako se ne varam, predstavili su neki novi sistem pročišćivanja koji “nije još korišten ali testiran je 1000 puta”. Mene osobno da se pita, svake godine bi se vršile analize tla, zraka i šta već i čim se vidi da ide u krivom smjeru - noga.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 16:59 |
|
|
Ako nisi upućen, onda idi pa se uputi.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 17:05 |
|
|
Ne zanimaju me ugovori srbijanske vlade i Rio Tinta.
Zanimao me je pronalazak novog minerala u susjedstvu još od kad sam čuo da igrom slučaja ima sličan kemijski sastav kao kriptonit iz Hollywoodskih filmova i posljedično zanimalo me kakva je firma Rio Tinto da vidim zašto taj jadni narod protestuje.
Zajedno sve djeluje kao loša ideja.
Ako je to meni jasno postavlja se pitanje zašto nekome na koga to direktno utiče nije jasno
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 17:08 |
|
|
Ako te ne zanimaju što se onda brineš za nas? Misliš nam dobro.. ?
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 17:13 |
|
|
Imao sam jednom trebu psihologinju. Naučila me nekim trikovima
Kada si suočen sa štetnosti odabira firme pribjegao si prebacivanju krivice na neku drugu vladu. Zašto je to čudno?
Zato što to tko je dozvolio da Rio Tinto djeluje u Srbiji ne bi ni na kakav način trebalo utjecati na tvoj stav je li to potrebno zabraniti ili ne.
Razumiješ li šta govorim?
Sad, što se tiče tvog pitanja, želim li ja narodu Srbije dobro ili ne možda je teško reći ali zasigurno im želim bolje od ljudi koji bi prodali njihovu zemlju i zdravlje poradi vlastitih stranačkih interesa
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 17:20 |
|
|
A razumeš li ti da ako Rio Tinto ne vadi Litijum neće ga niko vaditi, jer im je predhodna vlast dala istraživačka prava.
Drugim rečima, oni sada mogu da "istražuju" zauvek, ako me tvoja bivša treba psiholog razume.. ?
Dakle ili Rio Tinto vadi Litijum, ili čuvamo krave tamo? Kužiš.. ?
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Gradjanski rat u Srbiji.. Postano: 12 pro 2021, 17:27 |
|
|
Amerika je najjača sila do sada znana čovjeku. Ali ona nije imperija, Ameriku pokreću njeni farmeri. Bavarsku također pokreću njeni farmeri. Šta fali čuvanju krava?
No ok. Vraćam te na početak rasprave.
Ako će eksploatacija nanijeti štetu zdravlju ljudi i uništiti plodnost tla, i to je jedini način da ga se izvuče kako tvrdiš, bolje je jadarit ostaviti pod zemljom, slažeš li se ili ne
Ili, alternativno uložiti puno puno veći trud u kontrolu firme Rio Tinto i obustaviti im radove ako krene nizbrdo.
Jel tu nešto nerazumno
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|