HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 stu 2024, 08:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1628 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 66  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska - makroekonomski pokazatelji
PostPostano: 22 sij 2022, 20:00 

HHerceg je napisao/la:
Još čekam odgovor na ono šta bi ti dao Bakiru Izetbegoviću. :kava

..jesi primjetio da nisam često na temama jer bih nije moj teritorij..okvirno mogu uključiti iz pogleda RH i to napravim a uopćeno eto da pokušam odgovorit kad ti je to bitno postavio bi stvari tako i jedna i druga strana postave svoje minimume ispod koji nema pregovara a maximumi bi tribali onda bit stvar dogovora..posteno a ne ko će koga vise zajebat... :offtopic

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 20:03 

Nominalne plaće rastu, ali realne plaće zbog inflacije stagniraju, tako da ove Plenkovićeve pamflete treba na takav način rastumačiti. Da si stavio konja na čelo vlade mi bi imali rast, to nije upitno. Problem je što ne konvergiramo (željenom brzinom) prema prosjeku EU, čime bi Hrvatska postala jedna ozbiljna i uljuđena europska zemlja, na razini primjerice Češke, Slovenije ili Slovačke. To je nekakav target koji je u sferi realnog.

Nažalost, Hrvatska stalno ubija kravu radi komada mesa. To zorno pokazuje podatak da 12% BDP-a trošimo na plaće javnog sektora, umjesto da reformiramo javnu upravu, rasteretimo proračun a nakon toga ublažimo porezno opterećenje.

To su kratkoročno bolne reforme ali se jedino mogu provesti u pozitivnoj gospodarskoj klimi, a to sada slijedi nakon COVID krize. Nažalost, u vladi RH su žešći amateri, koji na čelu sa sinom vojne lekarke koji u životu nije ništa radio u realnom sektoru parira 90% ministara u svojoj vladi.

Ono gdje treba čestitati Plenkoviću jesu eurointegracije. Ulaskom u Schengen i Eurozonu Hrvatska će dobiti ogromni zamašnjak jer je to jedini ispravni put za jedno malo gospodarstvo, dakle otvorenost tržištu i investicijama. Ove dvije integracije će značiti još brži upliv kapitala zbog micanja barijera i garancije investitorima. Taman ima dovoljno vremena do kraja mandata da to privede kraju i onda se nadam da će se maknuti negdje u EU parlament jer nije sposoban za generiranje ozbiljnog ekonomskog razvoja zemlje.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 20:12 

Icebreaker je napisao/la:
Nominalne plaće rastu, ali realne plaće zbog inflacije stagniraju, tako da ove Plenkovićeve pamflete treba na takav način rastumačiti. Da si stavio konja na čelo vlade mi bi imali rast, to nije upitno. Problem je što ne konvergiramo (željenom brzinom) prema prosjeku EU, čime bi Hrvatska postala jedna ozbiljna i uljuđena europska zemlja, na razini primjerice Češke, Slovenije ili Slovačke. To je nekakav target koji je u sferi realnog.

Nažalost, Hrvatska stalno ubija kravu radi komada mesa. To zorno pokazuje podatak da 12% BDP-a trošimo na plaće javnog sektora, umjesto da reformiramo javnu upravu, rasteretimo proračun a nakon toga ublažimo porezno opterećenje.

To su kratkoročno bolne reforme ali se jedino mogu provesti u pozitivnoj gospodarskoj klimi, a to sada slijedi nakon COVID krize. Nažalost, u vladi RH su žešći amateri, koji na čelu sa sinom vojne lekarke koji u životu nije ništa radio u realnom sektoru parira 90% ministara u svojoj vla
Ono gdje treba čestitati Plenkoviću jesu eurointegracije. Ulaskom u Schengen i Eurozonu Hrvatska će dobiti ogromni zamašnjak jer je to jedini ispravni put za jedno malo gospodarstvo, dakle otvorenost tržištu i investicijama. Ove dvije integracije će značiti još brži upliv kapitala zbog micanja barijera i garancije investitorima. Taman ima dovoljno vremena do kraja mandata da to privede kraju i onda se nadam da će se maknuti negdje u EU parlament jer nije sposoban za generiranje ozbiljnog ekonomskog razvoja zemlje.

.. a dobro ko je taj “novi” plenkovic..trebali dalekozor..prgin Penava Petrov Tomasevic eto nabrojio sam tri najace oporbene lidere..i inflaciju kojom nastojiš umanjit plaće je uvezena u RH plin i nafta su pokretači toga i jos ako medju boljim od svih ostali i drugo da plaće nisu rasle koliko bi onda inflacija došla do izražaja..i treće reforme su gluposti ravne revolucijama uvik bi ih neko diza..

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 20:32 

laganini je napisao/la:

To su kratkoročno bolne reforme ali se jedino mogu provesti u pozitivnoj gospodarskoj klimi, a to sada slijedi nakon COVID krize. Nažalost, u vladi RH su žešći amateri, koji na čelu sa sinom vojne lekarke koji u životu nije ništa radio u realnom sektoru parira 90% ministara u svojoj vla

.. a dobro ko je taj “novi” plenkovic..trebali dalekozor..prgin Penava Petrov Tomasevic eto nabrojio sam tri najace oporbene lidere..i inflaciju kojom nastojiš umanjit plaće je uvezena u RH plin i nafta su pokretači toga i jos ako medju boljim od svih ostali i drugo da plaće nisu rasle koliko bi onda inflacija došla do izražaja..i treće reforme su gluposti ravne revolucijama uvik bi ih neko diza..

Na čelu vlade bi trebao biti menadžer. Netko poput Oreškovića, koji je nažalost trajao mjesec dana jer su ga pojeli sindikati i uhljebi iz stranke koja ga je podržavala. Naravno iluzorno je tako nešto opet očekivati, pa vjerujem da bi sljedeći premijer vrlo lako mogao biti Njonjo. Ne bih se uopće iznenadio takvoj količini gluposti od nas.

Što se tiče inflacije, ne pokušavam ja umanjit rast plaća nego se to nažalost zbilja događa. Ako ti je plaća porasla 5%, a cijene isto tako 5%, onda je tvoja realna plaća ostala ista.

Konačno reforme, ako ti smatraš da je trenutni izborni zakon dobar, odnosno izborne jedinice, ako smatraš da je realno da Hrvatska ima 3 upravne razine, od čega 555 jedinica lokalne samouprave s prosjekom od 2.500 ljudi po općini, s PDV-om od 25% koji je drugi najveći u Europi i trošarinama koje financiraju HŽ željeznice koje su u raspadu, s prevelikim udjelom državnog vlasništva u tvrtkama gubitašima koje se kasnije kapitaliziraju milijardama kuna poreznih obveznika (npr Croatia Airlines, HŽ itd) onda ok. Svaki ekonomist će ti reći da je to hrpetina jugokomunističkih idiotarija.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 20:43 

laganini je napisao/la:
BAN2020 je napisao/la:

Hrvatsko gospodarstvo dižu hrvatski poduzetnici, investitori i investicije...........unatoč poreznoj represiji i administraciji koju je nametnula HDZova politika (koja kao nešto rasterećuje) hrvatsko gospodarstvo raste......ako se dogodi bolja vlada i politika rast će se multiplicirati.

..kad je dobro zaslužni oni kad nije vlada..crkni od ljubomore.. :zubati

Nije dobro, na toj razini smo mogli i trebali biti davno prije, prije 10 godina i sa puno više stanovnika. Hrvatska ima resurse za puno puno bolje.
Dobro je zato što je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu.

Za ove tvoje izraze.....crkni od ljubimore....ti mogu samo reći da si jad i bjeda.
Zašto bi ja bio ljubomoran ako Hrvatskoj ide? Ja sam se za Hrvatsku borio puno više nego ti, i jako mi je stalo da joj ide, tebi je stalo do HDZa a ne do Hrvatske.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 20:47 

Baš sam čitajući post gore Icebreakera doša do stava koji je i laganini napisa. Vidim da Icebreaker zna šta piše i kuži temu, al često citajuci takve komentare vidim da završavaju s tim da trenutne na vlasti triba maknit, iako niko koliko vidim ne nudi alternativu. Nisam fan Plenkovića ka laganini, al stava sam da bolje opcije trenutno nema. Mislim da je od boljih hrv. premijera, iako konkurencija nije teška, a i Marić mi je sasvim solidan ministar. Savršen nije, al mi pari kao trenutni doseg hrvatskih političara. A to da menadžeri mogu uspjeh koji su ostvarili u biznisu prenijet na uspijeh u politici jednostavno mislim da nije istina.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 21:22 

BAN2020 je napisao/la:
laganini je napisao/la:
..kad je dobro zaslužni oni kad nije vlada..crkni od ljubomore.. :zubati

Nije dobro, na toj razini smo mogli i trebali biti davno prije, prije 10 godina i sa puno više stanovnika. Hrvatska ima resurse za puno puno bolje.

Za ove tvoje izraze.....crkni od ljubimore....ti mogu samo reći da si jad i bjeda.
Zašto bi ja bio ljubomoran ako Hrvatskoj ide? Ja sam se za Hrvatsku borio puno više nego ti, i jako mi je stalo da joj ide, tebi je stalo do HDZa a ne do Hrvatske.

..zato sto svi čak i političari kada su iza kulisa a pratio sam u nekom emisijama i podcastima il drugim medijima s rezervom kritiziraju plenkovica ko kancelara većinom su kritike vezane za njegov stil ljevičari ga doživljavaju kao autokrata a desničara ka prepotentnog i udaljenog od naroda preciznije od biračkog tijela kako žele rec..a da ne govorim koliko je njegov utjecaj i položaj unutar EU čak i s prijateljskim ko npr macron...jeli idealan niko nije al da je klasu iznad svih bivši a i oporbenjaka to je istina..zato i kazem da si ljubomoran..

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 21:23 

laganini je napisao/la:

Na čelu vlade bi trebao biti menadžer. Netko poput Oreškovića, koji je nažalost trajao mjesec dana jer su ga pojeli sindikati i uhljebi iz stranke koja ga je podržavala. Naravno iluzorno je tako nešto opet očekivati, pa vjerujem da bi sljedeći premijer vrlo lako mogao biti Njonjo. Ne bih se uopće iznenadio takvoj količini gluposti od nas.

Što se tiče inflacije, ne pokušavam ja umanjit rast plaća nego se to nažalost zbilja događa. Ako ti je plaća porasla 5%, a cijene isto tako 5%, onda je tvoja realna plaća ostala ista.

Konačno reforme, ako ti smatraš da je trenutni izborni zakon dobar, odnosno izborne jedinice, ako smatraš da je realno da Hrvatska ima 3 upravne razine, od čega 555 jedinica lokalne samouprave s prosjekom od 2.500 ljudi po općini, s PDV-om od 25% koji je drugi najveći u Europi i trošarinama koje financiraju HŽ željeznice koje su u raspadu, s prevelikim udjelom državnog vlasništva u tvrtkama gubitašima koje se kasnije kapitaliziraju milijardama kuna poreznih obveznika (npr Croatia Airlines, HŽ itd) onda ok. Svaki ekonomist će ti reći da je to hrpetina jugokomunističkih idiotarija.

..da čin si spomenuo Oreškovića sve si reka..baj..

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 21:28 

..da završim ta prica s menedjerima se pokušala preslikat na gradove općine i županije i najgori su bili ti menadžeri..a inace na čelu svi vlada svijeta ubise se od menedjara Putin biden macron ..

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 21:42 

franzkappka je napisao/la:
Baš sam čitajući post gore Icebreakera doša do stava koji je i laganini napisa. Vidim da Icebreaker zna šta piše i kuži temu, al često citajuci takve komentare vidim da završavaju s tim da trenutne na vlasti triba maknit, iako niko koliko vidim ne nudi alternativu. Nisam fan Plenkovića ka laganini, al stava sam da bolje opcije trenutno nema. Mislim da je od boljih hrv. premijera, iako konkurencija nije teška, a i Marić mi je sasvim solidan ministar. Savršen nije, al mi pari kao trenutni doseg hrvatskih političara. A to da menadžeri mogu uspjeh koji su ostvarili u biznisu prenijet na uspijeh u politici jednostavno mislim da nije istina.

Jedna je stvar što je realno, a druga što bi bilo dobro. Naravno da je potpuno iluzorno očekivati da je društvo na razini stadija kao hrvatsko spremno na tehnokratsku vladu. Ja bih makar volio da za početak na vlast dođe netko tko ima makar 5 godina rada u realnom sektoru, za razliku od komunističke zlatne mladeži. To bi bio odličan početak.

Marić je nesumnjivo odličan ministar i dobar stručnjak, no ako već nije završio u zatvoru, s obzirom da je bio izvršni direktor u tvrtci koja je prihodovala 5 MLRD EUR godišnje a lažirala je bilance, trebao je biti van svih sfera izvršne vlasti. Makar radi političke higijene.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 21:51 

franzkappka je napisao/la:

Jedna je stvar što je realno, a druga što bi bilo dobro. Naravno da je potpuno iluzorno očekivati da je društvo na razini stadija kao hrvatsko spremno na tehnokratsku vladu. Ja bih makar volio da za početak na vlast dođe netko tko ima makar 5 godina rada u realnom sektoru, za razliku od komunističke zlatne mladeži. To bi bio odličan početak.

Marić je nesumnjivo odličan ministar i dobar stručnjak, no ako već nije završio u zatvoru, s obzirom da je bio izvršni direktor u tvrtci koja je prihodovala 5 MLRD EUR godišnje a lažirala je bilance, trebao je biti van svih sfera izvršne vlasti. Makar radi političke higijene.

..tu tvrtku u propast je navuka tvoj most ..ajde reci mostovac sam i ne volim HDZ a ne prodavat te fore mozes naivčinama..

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 21:56 

..ko sto je i Metkovic dovela na rub propasti ..da tehnokrati :smijeh

Vrh

PostPostano: 22 sij 2022, 22:18 

laganini je napisao/la:
BAN2020 je napisao/la:

..zato sto svi čak i političari kada su iza kulisa a pratio sam u nekom emisijama i podcastima il drugim medijima s rezervom kritiziraju plenkovica ko kancelara većinom su kritike vezane za njegov stil ljevičari ga doživljavaju kao autokrata a desničara ka prepotentnog i udaljenog od naroda preciznije od biračkog tijela kako žele rec..a da ne govorim koliko je njegov utjecaj i položaj unutar EU čak i s prijateljskim ko npr macron...jeli idealan niko nije al da je klasu iznad svih bivši a i oporbenjaka to je istina..zato i kazem da si ljubomoran..

Veliki dio ljevičara voli Plenkovića, neću dalje.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2022, 00:40 

Čudo je kako je HDZ digao "privredu"?
Nije li hrvatska riječ "gospodarstvo"?
Digao je "privredu" u zemlji koja ima tisuću i nešto otoka, u zemlji koja ima veću dužinu obale od Španjolske, u zemlji koja ima resurse biti u rangu barem sa Švicarskom i Izraelom, u zemlji koja je rodila genije Teslu i Rimca, u zemlji koja ima tolike sportske uspjehe?

HDZ je upropastio puno veće stvari, koje nisi doživio upravo zbog HDZa.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2022, 11:26 

BAN2020 je napisao/la:
laganini je napisao/la:

..točno onaj kvalitetni dio ljevice dok olos s desnice voli lliberano zelenog kizu.. :zivili

Vrh

PostPostano: 23 sij 2022, 17:21 

Plenkoviću, odi malo do Berlina, podijeli par savjeta, ljudi jednostavno ne znaju.

Citat:
Njemačko gospodarstvo pretrpjelo veliku štetu od početka pandemije

Godine 2021. je zabilježen gospodarski rast od 2,7 posto nakon što je 2020. smanjen za 4,6 posto.

No kako Njemačka novinska agencija (dpa) saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu računa s gospodarskim rastom od svega 3,6 posto. Prethodna vlada je još u rujnu polazila od stope gospodarskog rasta od 4,1 za 2022.

https://www.poslovni.hr/trzista/njemack ... je-4321956

Vrh

PostPostano: 23 sij 2022, 18:22 

..da postoje transferi političara plenki bi ima cijenu veću od Messia.. :zivili

Vrh

PostPostano: 24 sij 2022, 22:39 

laganini je napisao/la:
BAN2020 je napisao/la:

..točno onaj kvalitetni dio ljevice dok olos s desnice voli lliberano zelenog kizu.. :zivili

Bliži možemo (progresivna ljevica) voli Plenkovića, jugići vole Plenkovića, srbi vole Plenkovića, manjine vole Plenkovića, lijevi mediji vole Plenkovića, ******** vole Plenkovića, a normalna ljevica, centar i desnica vole Milanovića.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2022, 11:17 

CEIZ indeks za studeni 2021.: Nastavak godišnjeg rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju 2021.
21. siječnja 2022.
U studenom 2021. CEIZ indeks ostvario je povećanje vrijednosti od 3,75 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Istovremeno, u odnosu na listopad 2021. vrijednost indeksa se smanjila za 0,66 bodova, što je drugo uzastopno smanjenje mjesečne vrijednosti indeksa. Ako promatramo ponašanje pojedinih komponenti indeksa, veću vrijednost u studenom 2021., u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježile su sve četiri komponente indeksa: prihod Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, indeks obujma industrijske proizvodnje, promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista. Istovremeno, u odnosu na listopad 2021., desezonirana vrijednost komponenti indeksa se u studenom 2021. smanjila kod prometa u trgovini na malo i broja dolazaka turista, čime se sugerira blago usporavanje ekonomske aktivnosti u studenom u odnosu na prethodni mjesec.

Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjom stopom promjene BDP-a u četvrtom tromjesečju 2021., u odnosu na isto tromjesečje 2020., iznosi 12,8 posto, što je nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta BDP-a ostvarenih u drugom i trećem tromjesečju 2021. Ukupna stopa rasta BDP-a u 2021. bi prema ovim procjenama iznosila 11 posto. No kako ekonomska aktivnost u prva dva mjeseca četvrtog tromjesečja, u odnosu na treće tromjesečje 2021., istovremeno iskazuje trend blagog usporavanja, izvjesno je da bi i godišnja stopa rasta u četvrtom tromjesečju, kao i ukupna stopa rasta BDP-a u 2021., mogla biti niža od procijenjene. Za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa u četvrtom tromjesečju 2021. i za čitavu 2021. treba stoga pričekati objavu vrijednosti indeksa za prosinac 2021.
https://eizg.hr/indeksi-168/ceiz-indeks/169

Vrh

PostPostano: 10 vel 2022, 18:00 

EK procjene: Hrvatska u 2021. ima drugi najveći rast u EU-u nakon Irske

Europska komisija u četvrtak je znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini na 10,5 posto, što je drugi najveći rast u EU-u nakon Irske, te smanjila procjenu rasta za ovu i sljedeću godinu u odnosu na prethodne prognoze.

Europska komisija je u četvrtak objavila zimske ekonomske prognoze u kojem ističe da je hrvatsko gospodarstvo prošle godine ostvarilo potpuni oporavak u obliku slova V, čime je premašilo razinu od prije krize 2019. godine. Nakon pada od 8,1 posto u 2020. godini, procjenjuje se da je hrvatsko gospodarstvo u 2021. raslo 10,5 posto. Jedina članica EU-a čije je gospodarstvo prema procjeni raslo brže od hrvatskog u prošloj godini jest Irska s 13,7 posto.

U prethodnim, jesenskim ekonomskim prognozama, objavljenim 11. studenoga prošle godine Komisija je procjenjivala rast hrvatskog gospodarstva u 2021. na 8,1 posto.

Što se tiče inflacije, procjenjuje se da je u prošloj godini iznosila 2,7 posto, ove godine očekuje se rast na 3,5 posto, a sljedeće pad na 1,6 posto. Te brojke su u razini prosjeka europodručja i nešto niže u odnosu na EU u cjelini.

Kada je riječ o procjeni rasta u ovoj i sljedećoj godini, Komisija očekuje rast od 4,8 posto (u jesenskim prognozama bilo je 5,6 posto) i sljedeće godine tri posto (u jesenskim prognozama 3,4 posto).

Nakon snažnog rasta u drugom i trećem tromjesječju 2021., u četvrtom se očekuje usporavanje na temelju kratkoročnih indikatora ekonomskih aktivnosti i rasta cijena.

Oporavku prošle godine pridonio je izvoz roba i usluga, u čemu je turizam imao ključnu ulogu kao i privatna potrošnja.

Snažan rast potražnje za finalnim proizvodima potaknuo je rast uvoza, ali doprinos neto izvoza ukupnom rastu ostat će pozitivan, navodi Komisija.

I ove godine očekuje se dinamičan rast od 4,8 posto zahvaljujući domaćoj potražnji i izvozu. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, očekuju se slabiji gospodarski rezultati u prvom tromjesečju ove godine, ali se očekuje ubrzanje tijekom ostatka godine.

Dok se očekuje da će rastuća inflacija utjecati na privatnu potrošnju, a povoljan razvoj na tržištu rada i relativno blage mjere za suzbijanje pandemije trebali bi imati solidan doprinos rastu BDP-a.

Očekuje se rast investicijskih aktivnosti na temelju rasta potražnje, očekivanog ubrzanja obnove nakon potresa na Banovini i u Zagrebu, povoljnih financijskih uvjeta i provedbe nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Rebalansirani proračun ukazuje da će državna potrošnja imati mali pozitivni doprinos rastu ove godine.

S druge strane, nešto prigušenija potražnja u glavnim trgovinskim partnerima i snažni bazni učinak sugeriraju da će izvor roba usporiti, ali da će ostati solidan, dok će izvoz usluga dosegnuti pretpandemijsku razinu u čemu će turizam imati najvažniju ulogu.

Očekuje se pozitivni doprinos neto izvoza ukupnom rastu, ali nešto slabiji nego prošle godine.

Ravnoteža rizika za ove procjene blago preteže na negativnu stranu, ponajviše zbog ustrajnih problema u ugovaranju projekata obnove od potresa, što može negativno utjecati na investicije.

Sljedeće godine očekuje se da će se rast BDP-a postupno približavati potencijalnoj stopi rasta od oko tri posto, navodi Komisija.

Inflacija bi ove godine mogla iznositi 3,5 posto s prošlogodišnjih 2,7 posto, uglavnom zbog rasta cijena robe. Očekuje se da će visoka inflacija u prvoj polovici godini usporiti u ostatku godine. Na inflaciju će uglavnom utjecati cijene energije i neprerađene hrane. Stabilna inflacijska očekivanja, bazni učinak i očekivani pad cijena robe ukazuje na smanjenje inflacije u 2023. na ispod dva posto, zaključuje Komisija svoje procjene za Hrvatsku.

Što se tiče EU-a u cjelini, Komisija procjenjuje da će nakon rasta od 5,3 posto prošle godine, gospodarstvo godine rasti po stopi od 4 posto i sljedeće 2,8 posto. U europodručju očekuje se rast od 4 posto ove godine i 2,7 posto sljedeće godine. EU je u cjelini dosegnuo pretpandemijsku razinu BDP-a u trećem tromjesečju prošle godine, a sve države članice trebale bi se vratiti na pretpandemijsku razinu do kraja 2022. godine.

Nakon snažnog oporavka gospodarske aktivnosti u EU-u koji je započeo u proljeće prošle godine i nastavio se nesmetano do rane jeseni, procjenjuje se da se zamah rasta u EU-u usporio na 0,4 posto u posljednjem tromjesečju 2021., s 2,2 posto u prethodnom tromjesečju.

Dok se usporavanje već očekivalo u jesenskim prognozama, usporavanje u trećem tromjesječju bilo je veće od očekivanja, zbog pandemije i pojave nove zaraznije varijante virusa, visokih cijena energije, a mnoge države članice su pod pritiskom zbog povećanog opterećenja zdravstvenih sustava i nedostatka osoblja zbog bolesti i preventivne karantene. Uska grla u logistici i u lancu opskrbe, uključujući nestašicu poluvodiča i neke metalne robe, također će nastaviti opterećivati proizvodnju tijekom prve polovice godine, navodi Komisija.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2022, 18:06 

Reconquista je napisao/la:
Citat:
Plenković: Prosječna plaća iznosi 7.333 kune, dok je na početku našeg mandata bila 5.642 kune

https://m.vecernji.hr/vijesti/plenkovic ... ne-1557282

Uskoro 1000 eura prosječna plaća.

Lovimo i 20 000 dolara BDP per capita.

1500 eura prosječna plaća.

30 000 dolara per capita, 100 milijardi dolara BDP.

Slijedeći milestone. Idemo dalje. :D

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 10 vel 2022, 18:07 

BAN2020 je napisao/la:
laganini je napisao/la:

Bliži možemo (progresivna ljevica) voli Plenkovića, jugići vole Plenkovića, srbi vole Plenkovića, manjine vole Plenkovića, lijevi mediji vole Plenkovića, ******** vole Plenkovića, a normalna ljevica, centar i desnica vole Milanovića.

..koji to centar voli milanovica... :smijeh samo extremna ljevica i desnica crno crvena koalicija..inonda dudu jesam li bio u pravu kad sam prije misec dana reka da idemo preko deset..hvala ti boze na kancelaru i cuvaj ga od crvenocrnog vraga.. :aleale

Vrh

PostPostano: 13 vel 2022, 01:32 

laganini je napisao/la:
BAN2020 je napisao/la:

..koji to centar voli milanovica... :smijeh samo extremna ljevica i desnica crno crvena koalicija..inonda dudu jesam li bio u pravu kad sam prije misec dana reka da idemo preko deset..hvala ti boze na kancelaru i cuvaj ga od crvenocrnog vraga.. :aleale

Milanovića podržava Most, DP, SDP. Možemo ga sigurno ne podržava, možda se direktno neizjašnjavaju niti ga neosuđuju ali je ono što oni rade i govore u određenim temama je potpuno suprotno od onoga što govori Milanović.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2022, 09:10 

https://m.vecernji.hr/vijesti/plenkovic ... ne-1557282

Uskoro 1000 eura prosječna plaća.

Lovimo i 20 000 dolara BDP per capita.

Sa ovom stopom inflacije to je realno izgledno i jako brzo ostvarivo.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2022, 09:26 

Bobovac je napisao/la:

Sa ovom stopom inflacije to je realno izgledno i jako brzo ostvarivo.

...hvala inflaciji... :smijeh

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1628 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 66  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: