HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 pro 2024, 23:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 88378 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 12 vel 2022, 11:34 

divizija je napisao/la:
K..M je napisao/la:
Zaseban identitet bi bila najgora opcija.
Usitnjeni bi postali lak plen grabljivica.

Moja neka osobna teorija je da su vas iz Zavoda sv. Jeronima SMIKSALI...odvali pola Janeza, jer su u okolici njih sve katolici....i spojili sa južnim dinarcima oriđiđi Hrv čakavci i štokavci....

Napravili AMALGAM koja će biti malj, populacijski, gospodarstveno, kulturno teritorijalno respektabilan ka Srbima.

Da su Srbi ostali katolici, Janeza bi danas bilo čistih 3,5 milijuna...Dok bi Hrv bilo 2,2 milijuna...granice ka Srbiji bi bile manje više slične....Prevlaka.

to je sve kibiabi, ali ono gdje je tvoja osnovna greška je što en razumiješ da su u svakoj kombinaciji Janezi objekt, a ne subjekt. Dakle uvijek je bilo pitanje hoćemo li mi asimilriati njih, a nikada obrnuto. Kajkavski Hrvati su uvijek bili brojniji i politički jači faktor od Kranjaca i Štajeraca. Dakle nikad mi ne bi postali Janezi, ali su oni mogli postati Iveki.

Što se tiće ujedinjenja, panonski i dinarski prosto Hrvata je ujedinjen još u ranom srednjem vijeku, potom su Ugri radili na tome da to razdvoje, dok je nakon bitke na Mohaču prostor opet objedinjen. Malo je tu zavod svetog Jeronima mogao, naprosto mi smo dio ugarske, a oni austrijske/njemačke sfere. Inače bismo ih uspješno asimilirali. Osim toga, ta vaša fiksacija da je netko bio opterećn vama je bedastoća, vi ste bili nigdjezemska, nothingburger u to doba. No čak i kad ste postali jaki faktor u 19. stoljeću, Austrija je opet radila SVE da Slovenci i Hrvati ne budu jedan narod, jer su Slovence htjeli germanizirati.

@ Gang Moslovina, tezak ruralac komplexas u fazonu "idemo u grdove, da bijemo gadove".
guzu bi dao da je purger i da ima par nekretnina po 200 k eura, a ne raspadnuto imanje, svinjac i kokosinjac za 20 k.

https://sinhro.rs/1150-godina-od-dolask ... -moravsku/

@ divizija....ceo prostor sredisnje EUrope je prostor 1 naroda (NE Srba, nema mitomanije), Slovaka, Slovenaca, Janeza.
Germani i Vatikan je PODELIO taj JEDINSTVEN NAROD, fragmentirao ga je....zbog lakse apsorbcije, asimilacije i ropstva.
Zato su i pozvali Madjare da naprave BRANU sa nerazumljivim jezikom. a u sustini 90% slovenskim narodom.
Slicna prica sa Vlaskom, Moldavom, i u 19.stoljecu ROMANIZACIJOM, posle poraza Rusa u Krimskom ratu (bila njin protektor, pisali su kirilicom i STARO SLAVENSKIM)>>>>kreiranje VESTACKE IDENTITETE, sa 10 k elite skolovane po Fr.
To je Ruska golema GEOPOLITICKA KATASTROFA, izgubili su doticaj fizicki sa Dunavom i Balkanom.

2013. godinu UNESKO je proglasio godinom Ćirila i Metodija, solunske braće podjednako važne za sve slovenske narode. Oni su pre 1150 godina, 863. godine, došli u Veliku Moravsku čime je započet proces opismenjavanja slovenskih naroda.

Staroslovenski jezik, kojim se u ono vreme govorilo, prvi je i najstariji pisani (književni) jezik Slovena. Nastanak prvih knjiga vezan je za misionarski rad braće Konstantina Filozofa (Ćirila) i Metodija među moravsko-panonskim Slovenima. Prve knjige napisane staroslovenskim jezikom bili su prevodi hrišćanskih tekstova sa grčkog jezika.

O staroslovenskom jeziku, njegovom nastanku, razvoju i sudbini, saznajemo iz različitih izvora od kojih su najbitniji: “Žitije Ćirilovo”, “Žitije Metodijevo” (na staroslovenskom), “Žitije sv. Klimenta” (na grčkom), “Svedočanstvo Anastasija, papskog bibliotekara i sekretara” – koji je i lično poznavao Ćirila, pisma rimskih papa Jovana VIII (872 – 882) i Stefana V (885 – 891) bavarskim crkvenim velikodostojnicima i moravskom knezu Svetopluku, “Rimske legende” (na latinskom).

Moravsko-panonska misija

Prema kazivanju u “Žitiju Ćirilovom” i “Žitiju Metodijevom”, velikomoravski knez Rastislav (842 – 871) uputio je poslanstvo vizantijskom caru Mihailu (842 – 867) sa porukom kako su se slovenski narodi odrekli paganstva i pridržavaju se hrišćanstva, ali da nemaju ljude koji bi hrišćanske zakone bliže objasnili narodu na jeziku koji im je razumljiv.

slika

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 12 vel 2022, 12:25 

Vama je Vatikan i danas supermoćan. Nema većih štovatelja Vatikana od Srba. Samo kod vas ima nadaravne moći. J. vas on u guzicu. :D

Nisu vas katolici guzili 500 g. nego muslimani.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 13:53 

gang_moslavina je napisao/la:
divizija je napisao/la:

naravno da ima, potpune gluposti pričaš

govorit kaj i radil umjesto radio nije kajkavština. U Zagrebu pričaju neki odvratni standardni s nekoliko elemenata kajkavštine koji im nisu nestali.

Pa nije, to je "tamno l", ono prekriženo (Ł i ł), koje je u poljskom u w/u prešlo.

Zagrebački je štokavski s par elemenata kajkavštine (zamjenica, futur II [bum-buš], arhaičnim nastavkom u 1. licu jednine, dočetnim -ł, umjesto o...).
Naglasci su dinamički, nisu ni štokavski ni kajkavski.
To je tako jako dugo vremena, još od Šenoe je zg takav, samo je bio jači utjecaj standarda u zadnjih 100 godina.
Zagreb je uvijek mješavina, kaj misliš zašto je Gaju i prošla Danica tu?

A ne postoji "općakajkavština".

Istočni (Križevačko-podravski) i jugozapadni (Turopoljsko-posavski) su poluštokavski, Sjevenomoslavački govor je doslovce kajkavizirana jekavska novoštokavština.
To je govor Gruntovčana (podravski).
Donjosutlanski (kajkavska ikavica) je kajkavizirana čakavština, a prigorski je prijelazni dijalekt prema srednjočakavskom. To je i govor Ozaljskog kruga, a srodan mu je gradišćanskohrvatski...
Goranski je u svom zapadnom i većem djelu srodan sa slovenskim dolenjskima, imaš i ex-hrvatske govore Metlike i slovenske Kupe (od okolice Čabra i Kostela, pa Bele Krajine) koji tu ulaze.
I imaš još zagorsko-međimurski, gdje Gornjosutlanski pokazuje prijelaze prema slovenskim štajerskima, a zapadnomeđimurski prema Panonskima, a to je i posljedica (osim dijalektalnog kontinuuma) što su nekoć ti djelovi bili dio Hrvatske, npr. Prlekija sve do Ptuja, a Prekmurje crkvene sve do 17. stoljeća...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 13:54 

ivan99cro je napisao/la:

Moji su tu od 16.st. i tu ćemo i ostati, pa makar naši sunarodnjaci s kamenjara došli i izgovarali pomodno "kaj",purgera će bit i ima nas

jeste se uzjebali purgeri... da mi vas je čut kako pričate. pravi štokavci i karadžić bi vam zavidio :smijeh

Purgerski nije (samo) kajkavski.
Stari agramerski ima gomilu njemačkih riječi i prijelaznih odlika svih narječja.
Nitko u Zagrebu gro stoljeća nije ko kumek pričal.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 14:01 

aleksije radicevic je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

A po čemu bi to bili?
Ti nikad nisi čuo stari agramerski?

Pa kajkavci i jedni i drugi, i slican folklor...
Zasto ti, kao Sokolic Dalmatinac, ne pises ovde svojim lokalnim dijalektom? Da vidimo koliko bismo te razumeli.

Pa pišem i kako pričam.
Kajkavština u zagrebačkom govoru ima odlike familijarnosti, ovako neću pričati u formalnim prigodama.
Kada krenem pričati s nekima koji se više služe dijalektima, bit će više germanizama, završetaka na -ł, futura bum/buš...

Zagrebački nije kajkavski govor, on je prijelazan.
Pogledaj HRT, većina spikera tamo pričaju zagrebački.

Stari agramerski je izumro, govor kojim je pričala moja baka se ne koristi više. Ali to je normalno, jezik je živa stvar, mijenja se...
Gdje su prije bili germanizmi, danas su anglikanizmi.
Imaš negdje na netu rječnik purgerskog, potraži malo.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 14:11 

Ceha je napisao/la:
Stari agramerski je izumro, govor kojim je pričala moja baka se ne koristi više. Ali to je normalno, jezik je živa stvar, mijenja se...

Stari "agramerski" je bio čista ekavica, mleko, dete, mesec, lepo. Ja sam počeo da slušam neke stare snimke i nisam ni primetio dok nisam malo bolje poslušao, takav je i moj refleks jata. :zubati

Germanizmi se najviše primete.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 14:37 

snowflake je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Zapadnojužnoslavenskog.

Južnoslavenski nikad nije ni postojao, uvijek su bila dva, zapadni i istočni (danas bugarski i makedonski).

U 8. stoljeću se odvojio još jedan komad, istočnoštokavski.
Njih ex-yu lingvistika naziva istočnim jugozapadnima, a bugarska im baš ne vidi neki poseban status.

Slovenski se odvajaju u 9. stoljeću, otprilike u vremenu propasti Ljudevitova ustanka i sječe hrvatskih knezova po Karantaniji.

Jugozapadni slavenski bi se bolje nazivao prahrvatskim.
Nakon odvajanja predaka današnjih Slovenaca, u JZSu ostaju panonski govori, koji su preci današnjih kajkavskih, primorski koji su preci današnjih čakavskih i zadinarski koji su preci današnjih štokavskih.
Vjerojatno po postojalo još jedno narječje, na području današnje zapadne Mađarske, neki prijelaz kajkavsko-šćakavskih prema slovačkima, ali je ono izumrlo doseljenjem Mađara. Srednjoslovački govori također imaju južnoslavensku, hrvatsku bazu...
Kajkavski razvijaju svoje osobine od 10. stoljeća, tada nastupa protodijalektalna faza, a (zapadno)štokavski/šćakavski i čakavski se više razdvajaju tek s pojavom novoštokavice u 15. stoljeću.
Postojali su i polukajkavsko-šćakavski u južnoj i istočnoj Slavoniji, oni su predak današnjih slavonskih govora (uz gomilu doseljavanja).

slika

slika

slika

Imaš pravo. Nedopustiva terminološka nepreciznost s moje strane.
Iako se tu radi o rekonstruiranim jezicima; odnosno skupinama dijalekata, jer ništa prije staroslavenskog ne postoji u pisanom obliku.

Poanta je bila da se o supstancijalnim razlikama između slovenskoga i kajkavskog zna i raspravlja na znanstveni način najmanje još od Ivšićeve studije "Jezik Hrvata kajkavaca" iz prve polovice prošlog stoljeća.
Znači, najmanje od tada ne vrijedi ono Vukovo da su kajkavci Slovenci, tj. da govore slovenski.

Da :zivili

Kajkavski nikada nije bio slovenski.
Slovenski ima svoje izoglose, koje se ne pojavljuju u kajkavskom (osim po rubovima).

Osnove kajkavskoga su izjednačavanja:
*jata (é odnosno ĕ, glasa između e i i) i poluglasa (ë odnosno ь, šva, nekoć davno ĭ, kratko i)
*samoglasnog l (ne ł, već ḷ) i zatvorenog ó (koje je nastalo iz stražnjeg nazala)

Pojednostavljeno;
* ě=ь-->=é
* ḷ=ǫ-->=ó

Čime se dobio zatvoreni sustav od sedam samoglasnika starohrvatskog.
É i ó su tu skloni prelaženju u diftonge, ie i ou, što se i dogodilo u nekim kajkavskim, a i štokavskim i čakavskim govorima.

I načina korištenja tri hrvatska naglaska;
*kratkim silaznim, akutom; ȁ
*dugim silaznim, cirkumflexom; â
*metatonijskim kratkim uzlaznim (hrvatskim) neoakutom; ã

U čakavskima je češća vokalizacija poluglasa, dakle;
ь-->a (pasa).
U štokavskima se ona javlja, međutim puno rjeđe.

U štokavskima je é iz ie prešlo u ie, je ili i (nekad i e).
U čakavskima je prešlo u é/y, e, izmjenu e i i po pravilu, i, te je na krajnjem jugu.

U štokavskima je ó većinom prešlo u u, iako ima i dvoglasa uo u istočnobosanskom.
Ista priča i s čakavskim, uo na lastovu.

Istočnim kajkavskima je ó prešlo također u u.
U središnjim kajkavskima je é prešlo u ie, a u ostalima se sačuvalo é, ili su prešli u e....
U goranskima je (slovenski utjecaj) prešlo u ei...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 14:41 

Skeletor je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Stari "agramerski" je bio čista ekavica, mleko, dete, mesec, lepo. Ja sam počeo da slušam neke stare snimke i nisam ni primetio dok nisam malo bolje poslušao, takav je i moj refleks jata. :zubati

Nije do kraja, to e je usko, kratko, zatvoreno.
Tako bi trebao zvučati i originalni jat.

Beogradsko je dugačko, razvučeno, otvoreno.

Zagrebačko (i kajkavsko) je é, beogradsko je ä....
Slični jesu, no razlike postoje.
Zagreb se i je dosta jekavizirao radi Srba, to je bila neka kontra što se nametao beogradski standard.
Npr. nećeš staviti kraticu vre za vrijeme, nego vrj...
Išli ste nam na jetra, jbg :D

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 14:42 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Vama je Vatikan i danas supermoćan. Nema većih štovatelja Vatikana od Srba. Samo kod vas ima nadaravne moći. J. vas on u guzicu. :D

Vatikan je u očima Srba jači nego CIA,Mosad i MI6 zajedno.
A ne znamo šta je svega bilo za 40 godina AU monarhije. Možda su katolici bili temeljitiji nego muslimani za 500 godina. Ipak je to germanska disciplina =)) .

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 15:03 

Vatikan je moćan da podijeli Čehe od Slovaka, ali nije dovoljno moćan da natjera ni 10% Čeha da se izjasne katolicima. :D

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 16:37 

Što prije Zagreb umre to bolje. Zagreb je Kekinka, Zagreb je Tomašević, Zagreb je Benčićka, Zagreb je Hasanbegović, Zagreb je dno.

Zagreb je za tebe i ljude popute tebe Las Vegas i zato vas ta činjenica svrbi.
Uživaj ti s kokošima i zapamti da ti je jal jako gadna bolest. uzrokuje tumore.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 16:45 

Ostatak Hrvatske može samo slijedit Zg a ne nametat Zagrebu nešto sa nekog hercegovačkog sela zaostalog u 19. stoljeću.

Ima tu mjesta za sve po tom i jest poseban. Takva treba bit i RH, i HB. Inkluzivni a ne ekskluzivni.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 16:50 

Ceha je napisao/la:
Skeletor je napisao/la:

Zagreb se i je dosta jekavizirao radi Srba, to je bila neka kontra što se nametao beogradski standard.

Ekavica u SZ Hrvatskoj nema veze sa srpskom ekavicom, to je kratko e za razliku od onog beogradskog razvučenog e, a nije ni sva kajkavica ekavska, ja osobno i moja rodbina govorimo poluekavsku kajkavicu, nešto između i-e, npr diete, to nije NDH korijenski način pisanja, da ne bi bilo zabune, nego način kako ljudi govore. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 16:53 

Zagreb Las Vegas. :smijeh
Koje mi budale imamo na forumu.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 16:54 

Ostatak Hrvatske može samo slijedit Zg a ne nametat Zagrebu nešto sa nekog hercegovačkog sela zaostalog u 19. stoljeću.

Ima tu mjesta za sve po tom i jest poseban. Takva treba bit i RH, i HB. Inkluzivni a ne ekskluzivni.

Vidim da je tebi zaostao kakav geler u mozgu.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 17:02 

HHerceg je napisao/la:

Pa uvijek imaš izbor. Drinovci kraj Gruda vape za novim stanovnicima. Nekretnine povoljne. :neznam

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 17:06 

.

Slijediti u čemu? Ono malo razumnih i lijepih pojava rapidno nestaje...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 17:46 

HHerceg je napisao/la:

Pa uvijek imaš izbor. Drinovci kraj Gruda vape za novim stanovnicima. Nekretnine povoljne. :neznam

Poskupile nekretnine u Drinovcima. Ljudi žele uživati u hercegovačkim "zaostalim selima" oko Gruda.

slika
slika
slika
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 18:02 

Naravno da je i dalje mocan. E sad sto Vatikan od Jovana Pavlla 2. i njegovog saveza sa Reganom vise radi u interesu SAD i globalista nego u interesu katolicke crkve to je posebna prica.

Nisu muslimani unijatili i pokatolicavali Srbe. Bili su manje uspesni jer su Habzburzima Srbi trebali zbog Vojne granice, ali su se trudili.

A sto se j.... u guzicu tice, malo smo prestari da bismo ih interesovali. Bar mi na forumu.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 18:09 

divizija je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
1991 se Muslimana rađalo duplo više od Slovenaca.

Do 2025 se Slovenaca rađa duplo više od Muslimana.

je ako pod slovence borjiš muslimane rođene u Sloveniji.

Imali nekakve procene o broju rođenih **** u sloveniji za 2020 tu .

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 18:12 

[*]
Lutorčina je napisao/la:

A ne znamo šta je svega bilo za 40 godina AU monarhije. Možda su katolici bili temeljitiji nego muslimani za 500 godina. Ipak je to germanska disciplina =)) .

Kojih 40 godina? Da ne idemo u srednji vek i Ugarsku, Srbi su poceli da se naseljavaju u uzu Hrvatsku u prvoj polovini 16. veka. Tada je najvise dolazilo do pokusaja unijacenja i pokatolicavanja (Marcanska unija). Odatle unijati u Zumberku. Od 1690. je bar trecina ukupnog broja Srba zivela pod Habzburzima. Do 1781. i Patenta o verskoj toleranciji, pravoslavna crkva u Austriji nije bila priznata, samo je tolerisana zbog Vojne granice. Tek tada je zvanicno zabranjeno nasilno prevodjenje na katolicanstvo ili uniju. Plus tu je i pokatolicavanje Srba u Dalmaciji tj. Mletackoj republici do njene propasti 1797.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 18:20 

NSOS je napisao/la:
[*]
Lutorčina je napisao/la:

Kojih 40 godina? Da ne idemo u srednji vek i Ugarsku, Srbi su poceli da se naseljavaju u uzu Hrvatsku u prvoj polovini 16. veka. Tada je najvise dolazilo do pokusaja unijacenja i pokatolicavanja (Marcanska unija). Odatle unijati u Zumberku. Od 1690. je bar trecina ukupnog broja Srba zivela pod Habzburzima. Do 1781. i Patenta o verskoj toleranciji, pravoslavna crkva u Austriji nije bila priznata, samo je tolerisana zbog Vojne granice. Tek tada je zvanicno zabranjeno nasilno prevodjenje na katolicanstvo ili uniju. Plus tu je i pokatolicavanje Srba u Dalmaciji tj. Mletackoj republici do njene propasti 1797.

Mislio sam na 40 godina Austrougarske okupacije u BiH. Od 1878 - 1918 bili smo pod Austro Ugarskom vladavinom.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 18:36 

NSOS je napisao/la:

Ako bi uspoređivali broj pravoslavaca koji su prešli na katoličanstvo, i broj katolika koji su popravoslavljivani, prvi broj je statistička greška u odnosu na drugi.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 18:37 

Jean Luc Picard je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ekavica u SZ Hrvatskoj nema veze sa srpskom ekavicom, to je kratko e za razliku od onog beogradskog razvučenog e, a nije ni sva kajkavica ekavska, ja osobno i moja rodbina govorimo poluekavsku kajkavicu, nešto između i-e, npr diete, to nije NDH korijenski način pisanja, da ne bi bilo zabune, nego način kako ljudi govore. :zubati

Da, srednje Zagorje ima diftong :zivili

Vrh

PostPostano: 12 vel 2022, 18:41 

NSOS je napisao/la:
[*]
Lutorčina je napisao/la:

Ok, di su ti silni Srbi?
Ostaci ostataka su kajkavci i nešto malo sjevernih i središnjih čakavaca.
Su to Srbi?
Na Žumberku ima sveskupa šaka sela.
Šokci su većinom ikavci. Su to Srbi?
Gdje u cijeloj Banskoj Hrvatskoj imaš Srba izvan Vojne Krajine.

Od grkokatolika si imao dva sela kod Drniša (što je mletačka dalmacija), tri u Žumberku, koja se razvlače na sve strane, i biskupa u Križevcima. I to je to.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 88378 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 2576, 2577, 2578, 2579, 2580, 2581, 2582 ... 3536  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Marko80, Tomba17 i 51 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: