HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 09 kol 2024, 07:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 4530 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 182  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 16 ožu 2022, 11:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 stu 2018, 14:21
Postovi: 4112
Evo članak sa jutarnjeg

Korzika je ponovo eksplodirala, pa se nakon dvije sedmice žestokih nereda sada uzbunio i Pariz, shvativši da to ne ide u prilog reizboru Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima za manje od mjesec dana. Nacionalistička desnica se već ruga predsjedniku Republike da se bezuspješno pravi arbitrom u ratu između Rusije i Ukrajine, a da nije sposoban primiriti pobunu u vlastitoj državi. Stoga Macron danas šalje u Ajaccio osobno Géralda Darmanina, ministra unutrašnjih poslova u vladi premijera Jeana Castexa, navodno sa širokim ovlastima za dogovor s razjarenim korzikanskim separatistima.

U neredima je dosad ozlijeđeno više od 100 osoba, od kojih su nekoliko desetaka policajci, što znači da ih nezadovoljnici tuku baš zdušno.

Korzika je stalno bačva baruta, nezadovoljna svojim statusom u Francuskoj Republici. Ovisna o Pisi od XI, pa o Genovi od kraja XIII stoljeća, Korzika je 1755 usvojila prvi demokratski ustav u suvremenoj povijesti i dala pravo glasa ženama. Genova ju je prepustila Francuskoj 1768; dio Korzikanaca nikada nije prihvatio suverenitet tuđe države i tuđeg jezika.

Na oblasnim izborima 2017 apsolutnu većinu od 56 posto glasova dobila je korzikanska nacionalistička koalicija Pè a Corsica (Za Korziku), čiji je minimalan program široka autonomija; uvela je korzikanski jezik kao glavni na otoku. Taj je jezik srodan toskanskim govorima na kojima je sazdan i talijanski standardni jezik. Korzički je priznat kao manjinski i na Sardiniji.


Nova iskra u baru baruta bačena je 2 ožujka, kada je u zatvoru u Arlesu neki afrički mudžahid koji se vratio iz Afganistana, pa je osuđen za terorizam, pokušao ugušiti Yvana Colonnu (61), korzikanskog separatista. Colonna je osuđen na doživotni zatvor kao navodni ubojica tadašnjega korzikanskog prefekta Claudea Érignaca, koji je 1998 ustrijeljen iz pištolja otetoga žandarima kada su korzikanski separatisti, među njima i Colonna, pet mjeseci ranije napali žandarmerijsku vojarnu u Pietroselli.

Dio francuskog novinstva, a višekratno i tadašnji francuski ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarközy, tvrdili su da je Colonna ubojica i prije negoli je uhićen, a kamoli osuđen. Krivnju nije priznao, tvrdio je da nije imao pravedno suđenje. Separatisti koji su sudjelovali u atentatu i koji su ga optužili, kasnije su opozvali samo optužbe protiv Colonne, a sve ostalo su priznali. Tvrdili su da su na samome mjestu atentata bili samo dvojica: Pierre Alessandri i Alain Ferrandi. Alessandri je čak naknadno priznao da je on pucao. To priznanje nije uzeto u obzir. Odvjetnici su tvrdili da nema niti jednoga materijalnog dokaza protiv Colonne.

SVE ŠTO MORATE ZNATI
‘Zbog velikih gubitaka Putin u Ukrajinu mora slati trupe iz Sibira, s Pacifika, plaćenike...‘
‘Sestri u Rusiji sam napisala da nas bombardiraju, poslala slike, video... Rekla je: ‘Sve je to laž nacista‘‘
Prorekao ‘kraj povijesti‘, a sad najavljuje i Putinov kraj: ‘Evo me na Balkanu, a Rusija već ide prema potpunom porazu...‘
Liječnik, podrijetlom Hrvat, 20 sati spašavao ranjene u pokolju kraj Lavova: ‘Srce me boli, pa to su klinci...‘
Colonna se žalio sve do Evropskog suda pravde u Strasbourgu, koji je prvo odlučio da će njegovu tužbu uzeti u razmatranje, ali je to naknadno ipak odbio nakon snažnog pritiska francuske vlade. Kasnije je ubijen i jedan od Colonninih odvjetnika, aktivist za ljudska prava Antoine Sollacaro.

Colonna se nije oporavio od atentata, i dalje je u komi, te je pitanje hoće li doći sebi, ili će ostati u vegetativnom stanju pošto mu je mozak predugo bio bez kisika.

Ne samo separatisti, nego i mnogi korzikanski nacionalisti smatraju da je francuska država kriva već i zato to je Colonni u ćeliju stavila dokazanoga višestrukog ubojicu. Pretpostavljaju da će mudžahid – čije ime nije obznanjeno – biti kasnije proglašen neuračunjivim i protjeran. On se pravda da je Colonna rekao nešto nepovoljno o Muhammedu, koga islam smatra posljednjim i najvećim Božjim poslanikom. Ako se i odbace te teorije urote, ostaje činjenica da je Colonna umalo smaknut u zatvoru visoke sigurnosti, dakle u mjestu gdje mu je država morala jamčiti fizičku sigurnost

Kad je vijest doprla do korzičkoga glavnoga grada Ajaccia počeli su burni prosvjedi. Nakon Cortea, u utorak je poprište bila Bastia, gdje su bolnicu odnesene 67 osoba, od kojih 44 policajca. Glavna parola, koju kliču i ispisuju na transparentima, glasi: "Statu francese assassinu!" (Francuska država ubojica).


Prije odlaska na Korziku ministar unutrašnjih poslova Darmanin je rekao: "Izvršna vlast je saslušala zahtjeve izabranih na Korzici. Otvorit ćemo ciklus rasprava." "Darmaninova najava ne znači nikakav korak naprijed", rekao je korzikanskim medijima Petr'Antone Tomasi, prvak pokreta Corsica Libera (Slobodna Korzika). "Ministara smo se nagledali na tuceta svih ovih godina. Obećavaju li nešto izvanredno? Procijenit ćemo tek kada stave karte na stol."

'Francuska sprema razgovarati o 'autonomiji' Korzike'
Pariz je spreman olabaviti svoj stisak nad Korzikom u procesu koji bi mogao dovesti do autonomnog statusa otoka o kojem se tek treba odlučiti, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova, a prenijele su korzikanske novine prije posjeta u srijedu.

Komentari, objavljeni uoči dvodnevnog posjeta ministra unutarnjih poslova Korzici, uslijedili su nakon prosvjeda prošlog vikenda koji su oživjeli dugogodišnje napetosti između Korzike i Pariza manje od mjesec dana prije predsjedničkih izbora u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

Vlada je odlučna upustiti se u "raspravu bez presedana o institucionalnim pitanjima", rekao je Gerald Darmanin za Corse Matin.

"Napominjem da se mnogi predsjednički kandidati zalažu za institucionalnu evoluciju Korzike... Spremni smo ići do autonomije", rekao je Darmanin.

Potrebno je odlučiti što bi točno značio autonomni status, rekao je Darmanin. "Moramo razgovarati o ovome, trebat će vremena", citira ga list.

Prosvjednici u gradu Bastia na sjevernoj Korzici napali su javne zgrade i bacali projektile na policiju u nedjelju nakon što je na prosvjedima prošlog tjedna izražen bijes zbog napada na zatvorenog nacionalista u zatvoru u kontinentalnoj Francuskoj.

Daljnje demonstracije očekuju se u srijedu u glavnom gradu regije Ajacciju, gdje bi se Darmanin trebao sastati s lokalnim dužnosnicima.

"Ne nadamo se previše. Ne razumijemo kako ministar može doći ovdje danas i davati prijedloge, iako ne zna hoće li i dalje biti ministar za manje od mjesec dana", rekao je za televiziju RMC Luc Bernardini iz nacionalističke skupine Core in Fronte.

"Ako dolazi samo kako bi nama ili sebi učinio uslugu, naš će odgovor biti isti kao i prošlih dana na ulicama. Korzikanci će reći 'ne'", dodao je. (Hina)

_________________
Slava Ukrajini!
Nema predaje!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 16 ožu 2022, 11:34 
Offline

Pridružen/a: 01 ožu 2022, 11:15
Postovi: 1560
Eksplodirat će puno toga u svijetu, a i treba.

_________________
Работайте, братья!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 16 ožu 2022, 17:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Obećao im Pariz veću autonomiju.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 16 ožu 2022, 21:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 tra 2018, 13:41
Postovi: 5333
Anketa prije krize na Korzici


Privitak/ci:
Screenshot 2022-03-16 at 20-52-49 France presidential election 2022.png
Screenshot 2022-03-16 at 20-52-49 France presidential election 2022.png [ 29.85 KiB | Pogledano 3583 put/a. ]

_________________
JA SAM ZAGREB !!!
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 18 ožu 2022, 10:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2021, 10:38
Postovi: 9446
Lokacija: Tu negde
Legionnaire je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Macron može izgubiti samo od kandidatkinje republikanaca, desni kandidati, ako im uopće dopuste da se kandidiraju, ne mogu pobjediti


Stvar je u tome što republikanci su samo deklarativno desni. Ni po čemu suštinski se ne razlikuju od Makrona. Uostalom Pekres gubi na popularnosti odkad je održala prvi miting. Ne zna pričati kako treba. Po njezinu žalost, bio je prenos uživo i čitava Francuska je vidjela o kakvoj tuki se radi.

Pa da EPP "desnica "

_________________
Popis 2022-ge 99,99%Srbendi .
"Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage".
"Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 22 ožu 2022, 07:17 
Offline

Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35
Postovi: 10631
Lokacija: No Country for White Men
Preminuo Yvan Collona, nacionalist sa Korzike.

_________________
Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 22 ožu 2022, 21:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2017, 19:23
Postovi: 3470
Brane je napisao/la:
Anketa prije krize na Korzici

Desnica 30%. Možda još poneka naivna časna sestra koja glasa za Republikance, i ne znam je li se Dupont-Aignan ponovo kandidirao, ali to bi bila ta trećina Francuske koja je koliko toliko normalna.

_________________
Hrvatska Hrvatom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 08 tra 2022, 17:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 tra 2018, 13:41
Postovi: 5333
Le Pen raste, Macron pada, izgleda da će ipak bit će gusto.


Privitak/ci:
Screenshot 2022-04-08 at 17-41-52 France presidential election 2022.png
Screenshot 2022-04-08 at 17-41-52 France presidential election 2022.png [ 49.13 KiB | Pogledano 3362 put/a. ]

_________________
JA SAM ZAGREB !!!
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 09 tra 2022, 11:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50
Postovi: 10343
Lokacija: Banja Luka
Alireza Firuzija, jedan od najboljih šahista svijeta, na turniru je trebao da igra protiv izraelskog šahiste .
Nakon što je Iranska šahovska federacija zahtjevala da ne igra sa njim , on je protestovao rekavši da politika nema veze sa sportom i zatražio azil u Francuskoj . Francuska ga je primila i dala mu državljanstvo .
slika
Juče su mu zabranili da igra protiv ruskog igrača .

_________________
Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 09 tra 2022, 23:04 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58
Postovi: 7447
Lokacija: Nizza, Naissus...

_________________
Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva
https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 09 tra 2022, 23:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lip 2009, 01:05
Postovi: 13352
Svarog je napisao/la:
Alireza Firuzija, jedan od najboljih šahista svijeta, na turniru je trebao da igra protiv izraelskog šahiste .
Nakon što je Iranska šahovska federacija zahtjevala da ne igra sa njim , on je protestovao rekavši da politika nema veze sa sportom i zatražio azil u Francuskoj . Francuska ga je primila i dala mu državljanstvo .
slika
Juče su mu zabranili da igra protiv ruskog igrača .


Usrećio se, znači. Iz jednog zatvora u drugi. Ovaj drugi je i gori jer je navodno liberalan.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 10 tra 2022, 09:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2017, 19:23
Postovi: 3470
Svarog je napisao/la:
Alireza Firuzija, jedan od najboljih šahista svijeta, na turniru je trebao da igra protiv izraelskog šahiste .
Nakon što je Iranska šahovska federacija zahtjevala da ne igra sa njim , on je protestovao rekavši da politika nema veze sa sportom i zatražio azil u Francuskoj . Francuska ga je primila i dala mu državljanstvo .
slika
Juče su mu zabranili da igra protiv ruskog igrača .

Jel se on oglasio oko toga?
Možda dođe u Srbiju ili BiH... :zubati

_________________
Hrvatska Hrvatom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 17 tra 2022, 19:12 
Offline

Pridružen/a: 28 svi 2020, 02:28
Postovi: 5729
Lokacija: planina
French President Macron makes this campaign promise: "Europe must be ready to accept up to 60 million refugees over the next 20 years from Africa and the Middle East, as sanctions against Russia will lead to an economic collapse in Africa, which, in turn, imports a huge amount of Russian wheat."

https://www.facebook.com/AmericaProper/ ... =3&theater


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 17 tra 2022, 19:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2017, 19:23
Postovi: 3470
Planina je napisao/la:
French President Macron makes this campaign promise: "Europe must be ready to accept up to 60 million refugees over the next 20 years from Africa and the Middle East, as sanctions against Russia will lead to an economic collapse in Africa, which, in turn, imports a huge amount of Russian wheat."

https://www.facebook.com/AmericaProper/ ... =3&theater

Ništa čudno. Kroz ovo stoljeće treba očekivati do milijardu migranata samo iz Afrike.

_________________
Hrvatska Hrvatom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 17 tra 2022, 19:16 
Offline

Pridružen/a: 28 svi 2020, 02:28
Postovi: 5729
Lokacija: planina
Mislim da treba pojačati sankcije zlim Rusima, zar ne?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 17 tra 2022, 19:21 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2013, 01:51
Postovi: 1880
Ovo za 60 miliona migranata iz Afrike je fake. Nigde nema te izjave Macrona na BBC-u niti bilo gde drugde, a i ova montaža je baš loše urađena.
Možda on i misli to, ali sigurno nije glup da tako nešto izjavljuje u kampanji.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 17 tra 2022, 19:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2017, 19:23
Postovi: 3470
Lucho je napisao/la:
Ovo za 60 miliona migranata iz Afrike je fake. Nigde nema te izjave Macrona na BBC-u niti bilo gde drugde, a i ova montaža je baš loše urađena.
Možda on i misli to, ali sigurno nije glup da tako nešto izjavljuje u kampanji.

Izjava nije bitna. Bitno je da će to biti realnost za buduća pokoljenja uspavanih Europljana.

_________________
Hrvatska Hrvatom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 17 tra 2022, 19:27 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2013, 01:51
Postovi: 1880
Harezm je napisao/la:
Lucho je napisao/la:
Ovo za 60 miliona migranata iz Afrike je fake. Nigde nema te izjave Macrona na BBC-u niti bilo gde drugde, a i ova montaža je baš loše urađena.
Možda on i misli to, ali sigurno nije glup da tako nešto izjavljuje u kampanji.

Izjava nije bitna. Bitno je da će to biti realnost za buduća pokoljenja uspavanih Europljana.


To stoji, zna se već neko vreme da tako nešto sledi.
Zato je veoma bitno da naredne godine u Italiji i Španiji pobede desne stranke (za šta postoji velika verovatnoća u ovom trenutku) i onda možda zatvore Mediteran za migrante iz Afrike. Aktuelna vlast u obe zemlje to sigurno neće uraditi, a kod ovih postoji barem neka mogućnost.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 22 tra 2022, 18:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2017, 19:23
Postovi: 3470

Muslimani Francuske, samo još jedna u nizu žrtava đenosajda. :crying
Čak su implicirali da se prema njima odnosi kao prema slavnim Ujgurima. =))

_________________
Hrvatska Hrvatom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 23 tra 2022, 21:05 
Offline

Pridružen/a: 04 ožu 2022, 20:09
Postovi: 1827
Ono sto je interesantno u ovim izbornim kampanjama je to da ovaj put nisu preovladavale teme tipa, islam, migranti, i slicno, vec se i ljevica i desnica uglavnom koncentrisala na socijalne teme (sto ne znaci da te drustvenopoliticke teme nisu igrale nikakvu ulogu-naprotiv, ali ne vise dominantnu). Ne mislim na onog ekstremnog desnicara vec na Le Penovu.

I pazi ti, kad se zbroje glasovi koje je dobila Ljevica i Desnica zajedno, ti glasovi prevazilaze uveliko glasove liberala, tj. makronovih biraca.

Ovog puta ce pravagu donijeti umjereni ljevicari. Jasno je da ce svaki ljevicar tradicionalno, refleksno teziti ka tome da sprijeci desnicarskog kandidata, ali je vrlo lako moguce da ovog puta ti ljudi vise nece biti spremni da ponovo daju Makronu glas na veresiju. A tome je zasigurno doprinijela i nesto blaza retorika Le Penove, negoli sto je to bilo prosli put slucaj, dakle 2017. godine.

Nekidan sam pisao o cudnoj spregi desnice i ljevice u Austriji kad se radilo o tome da Zelenski drzi govor u Nationalrat-u, tj. austrijskom parlamentu. Glasovima desnicarske FPÖ i SPÖ (Socijaldemokrate) je sprijeceno upravo to jer je za tako nesto potrebna dvotrecinska vecina parlamenta.

Neoliberalizam gazi sve. I prirodno bi bilo - nadam se da ideoloske nesuglasice nece igrati preveliku ulogu - da se u takvom slucaju desnica i ljevica ujedine.

Znam da ovde cita i pise masa idiota, i znam da nece biti u stanju ni da shvate, a kamoli prihvate ovo sto pisem, ali mislim da ce u buducnosti u Evropi socijalne teme igrati sve vecu ulogu. Pogotovo nakon sto rat u Ukrajini, sankcije Rusiji, ali i poslijedice Corona-krize pocnu da nose u pravom smislu rijeci svoj danak.

Kako god, ovog puta zaista s interesovanjem i ja pratim francuske izbore, iako me inace zaboli *** za zderace zabljih bataka. S jedne strane se naravno ne bih obradovao da neko poput Le Penove dobije izbore, dok bih se s druge strane bas pravo obradovao kad bi neko onom galskom pijetlicu napokon razvalio picku. A kad vec nemamo dovoljno jakog ljevicarskog kandidata iako postoji itekako ljevicarski potencijal, onda nek to ucini Le Penova. Upravo ta suprotnost o kojoj vam govorim trenutno zaokupljuje masu inace tradicionalno ljevicarskih glasaca. Jer, logicno je, desnicari su ionako vec glasali za Le Penovu i nije presla 50 posto, preostaje joj samo nada da ce broj isfrustriranih, na neoliberalnu shupcinu Makrona kivnih ljevicara, iz protesta glasati za nju. Ja, najiskrenije, nisam u potpunosti siguran sta bih ucinio. Najverovatnije bi to bila odluka u samoj glasackoj kabini.

_________________
Der Staat bin ich!


za vise savjeta zapratiteme


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 24 tra 2022, 06:58 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
jednoumlje je napisao/la:
Ono sto je interesantno u ovim izbornim kampanjama je to da ovaj put nisu preovladavale teme tipa, islam, migranti, i slicno, vec se i ljevica i desnica uglavnom koncentrisala na socijalne teme (sto ne znaci da te drustvenopoliticke teme nisu igrale nikakvu ulogu-naprotiv, ali ne vise dominantnu). Ne mislim na onog ekstremnog desnicara vec na Le Penovu.

I pazi ti, kad se zbroje glasovi koje je dobila Ljevica i Desnica zajedno, ti glasovi prevazilaze uveliko glasove liberala, tj. makronovih biraca.

Ovog puta ce pravagu donijeti umjereni ljevicari. Jasno je da ce svaki ljevicar tradicionalno, refleksno teziti ka tome da sprijeci desnicarskog kandidata, ali je vrlo lako moguce da ovog puta ti ljudi vise nece biti spremni da ponovo daju Makronu glas na veresiju. A tome je zasigurno doprinijela i nesto blaza retorika Le Penove, negoli sto je to bilo prosli put slucaj, dakle 2017. godine.

Nekidan sam pisao o cudnoj spregi desnice i ljevice u Austriji kad se radilo o tome da Zelenski drzi govor u Nationalrat-u, tj. austrijskom parlamentu. Glasovima desnicarske FPÖ i SPÖ (Socijaldemokrate) je sprijeceno upravo to jer je za tako nesto potrebna dvotrecinska vecina parlamenta.

Neoliberalizam gazi sve. I prirodno bi bilo - nadam se da ideoloske nesuglasice nece igrati preveliku ulogu - da se u takvom slucaju desnica i ljevica ujedine.

Znam da ovde cita i pise masa idiota, i znam da nece biti u stanju ni da shvate, a kamoli prihvate ovo sto pisem, ali mislim da ce u buducnosti u Evropi socijalne teme igrati sve vecu ulogu. Pogotovo nakon sto rat u Ukrajini, sankcije Rusiji, ali i poslijedice Corona-krize pocnu da nose u pravom smislu rijeci svoj danak.

Kako god, ovog puta zaista s interesovanjem i ja pratim francuske izbore, iako me inace zaboli *** za zderace zabljih bataka. S jedne strane se naravno ne bih obradovao da neko poput Le Penove dobije izbore, dok bih se s druge strane bas pravo obradovao kad bi neko onom galskom pijetlicu napokon razvalio picku. A kad vec nemamo dovoljno jakog ljevicarskog kandidata iako postoji itekako ljevicarski potencijal, onda nek to ucini Le Penova. Upravo ta suprotnost o kojoj vam govorim trenutno zaokupljuje masu inace tradicionalno ljevicarskih glasaca. Jer, logicno je, desnicari su ionako vec glasali za Le Penovu i nije presla 50 posto, preostaje joj samo nada da ce broj isfrustriranih, na neoliberalnu shupcinu Makrona kivnih ljevicara, iz protesta glasati za nju. Ja, najiskrenije, nisam u potpunosti siguran sta bih ucinio. Najverovatnije bi to bila odluka u samoj glasackoj kabini.


jedan od razloga zašto tema islama i migranata nije toliko aktualan je u tome što je Le Penova već odvukla Macrona u "svom smjeru" po tom pitanju. Također, u socijalno teškoj situaciji, nitko normalan se ne može zalagati za još imigracije.

Što se tiče saveza klasične ljevice i klasične desnice po pitanju ********, on se već više puta u praksi pojavio na više mjesta, ali neformalno.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 24 tra 2022, 11:29 
Offline

Pridružen/a: 04 ožu 2022, 20:09
Postovi: 1827
divizija je napisao/la:
jednoumlje je napisao/la:
Ono sto je interesantno u ovim izbornim kampanjama je to da ovaj put nisu preovladavale teme tipa, islam, migranti, i slicno, vec se i ljevica i desnica uglavnom koncentrisala na socijalne teme (sto ne znaci da te drustvenopoliticke teme nisu igrale nikakvu ulogu-naprotiv, ali ne vise dominantnu). Ne mislim na onog ekstremnog desnicara vec na Le Penovu.

I pazi ti, kad se zbroje glasovi koje je dobila Ljevica i Desnica zajedno, ti glasovi prevazilaze uveliko glasove liberala, tj. makronovih biraca.

Ovog puta ce pravagu donijeti umjereni ljevicari. Jasno je da ce svaki ljevicar tradicionalno, refleksno teziti ka tome da sprijeci desnicarskog kandidata, ali je vrlo lako moguce da ovog puta ti ljudi vise nece biti spremni da ponovo daju Makronu glas na veresiju. A tome je zasigurno doprinijela i nesto blaza retorika Le Penove, negoli sto je to bilo prosli put slucaj, dakle 2017. godine.

Nekidan sam pisao o cudnoj spregi desnice i ljevice u Austriji kad se radilo o tome da Zelenski drzi govor u Nationalrat-u, tj. austrijskom parlamentu. Glasovima desnicarske FPÖ i SPÖ (Socijaldemokrate) je sprijeceno upravo to jer je za tako nesto potrebna dvotrecinska vecina parlamenta.

Neoliberalizam gazi sve. I prirodno bi bilo - nadam se da ideoloske nesuglasice nece igrati preveliku ulogu - da se u takvom slucaju desnica i ljevica ujedine.

Znam da ovde cita i pise masa idiota, i znam da nece biti u stanju ni da shvate, a kamoli prihvate ovo sto pisem, ali mislim da ce u buducnosti u Evropi socijalne teme igrati sve vecu ulogu. Pogotovo nakon sto rat u Ukrajini, sankcije Rusiji, ali i poslijedice Corona-krize pocnu da nose u pravom smislu rijeci svoj danak.

Kako god, ovog puta zaista s interesovanjem i ja pratim francuske izbore, iako me inace zaboli *** za zderace zabljih bataka. S jedne strane se naravno ne bih obradovao da neko poput Le Penove dobije izbore, dok bih se s druge strane bas pravo obradovao kad bi neko onom galskom pijetlicu napokon razvalio picku. A kad vec nemamo dovoljno jakog ljevicarskog kandidata iako postoji itekako ljevicarski potencijal, onda nek to ucini Le Penova. Upravo ta suprotnost o kojoj vam govorim trenutno zaokupljuje masu inace tradicionalno ljevicarskih glasaca. Jer, logicno je, desnicari su ionako vec glasali za Le Penovu i nije presla 50 posto, preostaje joj samo nada da ce broj isfrustriranih, na neoliberalnu shupcinu Makrona kivnih ljevicara, iz protesta glasati za nju. Ja, najiskrenije, nisam u potpunosti siguran sta bih ucinio. Najverovatnije bi to bila odluka u samoj glasackoj kabini.


jedan od razloga zašto tema islama i migranata nije toliko aktualan je u tome što je Le Penova već odvukla Macrona u "svom smjeru" po tom pitanju. Također, u socijalno teškoj situaciji, nitko normalan se ne može zalagati za još imigracije.



Ima smisla. Ali takodjer tu je socijalna situacija koja se u FR odavno zaostrava.


Citat:
Što se tiče saveza klasične ljevice i klasične desnice po pitanju ********, on se već više puta u praksi pojavio na više mjesta, ali neformalno.


I ne samo tu. Puno vise vidim mogucnosti po pitanju saradnje u socijalnim temama. Jucer slusam diskusiju Strache-a i Bohrn Mene. Ovaj drugi je ljevicar, ali ne komunista (ono, pro vakcina, pro Ukrajina, pro ******** ali i pro socijala, tj. politika za siromasnije - namjerno u njegovom slucaju ne koristim pojam radnicka klasa). Strache je politicki barem jos za nekoliko godina ispusio ali pojavi se tu i tamo u emisijama, ko Seselj. Pri cemu je Seselj barem u parlamentu, ovaj vise ne. Prvo sto je najludje prepoznao sam se u 90 posto onog sto Strache govori a negdje u 50 + posto u onome sto zeli i prica Bohrn Mena. Ali tamo gdje su se moji stavovi 1:1 poklopili sa stavovima obadvojice je bilo kad se radilo o socijalnim temama. Jednom Bohrn Mena jos i rece da mu je zao sto to mora priznati ali da se ocigledno desnica uhvalita klasicno ljevicarskih tematika socijalne prirode, dok bi to ustvari bila stvar socijaldemokratije i drugih ljevicarskih opcija.

I da, mozes zamisliti kako je meni kad vidim da sve sto Strache veli o Ukrajini je ono sto ja ovde pisem od samog pocetka. Dakle sve moje osnovne teze o tome da su Ameri zakuhali, da je ovo zastupnicki rat i da ne treba dolijevati ulje u vatru trpajuci jos vise oruzja u Ukrajinu. Ne radi se o tome da ja nekom ne zelim dati pravo na samoodbranu, pa bilo bi u najmanju ruku licemjerno nakon onog sto je Bosni i Bosnjacima ucinio embargo na uvoz naoruzanja, ali ovo je Rusija a ne Srbija. Rusija je atomska sila i Rusija ce ovo izgurati do kraja, siguran sam u to. Prema tome, jos vise oruzja zaista stvara samo jos vise problema.

_________________
Der Staat bin ich!


za vise savjeta zapratiteme


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 24 tra 2022, 13:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 sij 2021, 01:17
Postovi: 1482
Harezm je napisao/la:
Lucho je napisao/la:
Ovo za 60 miliona migranata iz Afrike je fake. Nigde nema te izjave Macrona na BBC-u niti bilo gde drugde, a i ova montaža je baš loše urađena.
Možda on i misli to, ali sigurno nije glup da tako nešto izjavljuje u kampanji.

Izjava nije bitna. Bitno je da će to biti realnost za buduća pokoljenja uspavanih Europljana.

Naravno da je bitno ako netko bezočno laže o Macronu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 24 tra 2022, 20:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 17:01
Postovi: 12355
Nikad uzbudljivija trka za predsjednika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Francuska
PostPostano: 24 tra 2022, 20:51 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 17:34
Postovi: 24718
Lebowski je napisao/la:
Nikad uzbudljivija trka za predsjednika


zašto pa Macron je u svim anketama favorit.

jedino što Le Pen osvaja koliko nekad nije mogla zamisliti i ovim tempom bi za par godina mogla pobjediti

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4530 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 182  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO