HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 vel 2025, 13:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: KAKO RADI BURZA - Lako za razumjeti!
PostPostano: 27 lis 2010, 22:10 

Kako radi burza
U malo afričko selo, došao jednom gospodin, lijepo obučen, odsjeo u jedinom hotelu koji je postojao u selu i objavio na cijeloj stranici lokalnog lista da kupuje majmune i plaća za svakog majmuna kojeg mu donesu 10 $.

Seljaci koji su znali da je šuma puna majmuna, pojuriše loviti majmune i čovjek ih je uredno isplaćivao, kako je i objavio.

Kad je ostalo malo majmuna i postalo ih teško uloviti, seljaci su ih prestali donositi.

Gospodin je tad obećao 20 $ za majmuna i seljaci su opet potrčali ih loviti.

Opet su majmuni ponestali i gospodin je povećao cijenu na 25 $ i lovci su ulovili onih nekoliko preostalih, ali i tome je došao kraj.

Sad je gospodin obećao 50$, ali majmuna više nije bilo ...

On je otputovao, ali njegov partner se uputio seljacima i rekao:

Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj šef kupio za svoju kolekciju.
Predlažem vam da ih kupite za 35 $ i kad se šef vrati on će vam ih kupiti za 50 $, kao što je bila posljednja cijena.

Seljaci skupiše ono što su uštedjeli cijelog života i kupiše tisuće majmuna koji su bili po kavezima očekujući povratak gospodina.

Od tog dana nisu više vidjeli ni prvog, niti drugog gospodina ...

U selu su ostali majmuni, oni u kavezu i oni izvan njega.
:smijeh :smijeh :smijeh

Vjerujem, sada imate jasniju viziju kako funkcioniraju financijske burze!

Vrh

Naslov: Re: KAKO RADI BURZA - Lako za razumjeti!
PostPostano: 27 lis 2010, 22:19 

reče meni jednom broker da je burza obična prevara, i ako želiš zaraditi novac moraš znati tko koga vara i kada. Tu se valjda misli na velike sume, a ne na ove dionice plive, HT-a, INA-e i sl.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 01:17 

Meni samo nije jasno kako to da ima još uvijek "budala" koji nisu shvatili da su sva financijska tržišta obična prevara samo u velikom stilu, pogotovu poslije največe pljačke u povijesti čovječanstva kad je bio krah burzi krajem 90-ih, tada su ukradene bilijarde $ i nikom ništa, samo u mom krugu poznanika znam 5-6 ljudi koji su izgubili preko 50 000 DM a jedan je izgubio 900 000 DM.
Znam neke koji još uvijek tradeaju na burzi nadajuči se jackpotu kao što je bilo 90-ih kad su dionice skakale preko noći za 300%, valjda če im jednom doč iz guzce u glavu :smajl052 na burzi i forexu jedino mogu zaraditi insideri ili ljudi kojima ti insideri daju informacije, drukčije ne ide.
Cijeli taj sistem funkcionira isto kao šibicari na ulici, prvo te navuku i puste te da pobjediš a kasnije kad povečaš ulog oderu te do gole kože.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 08:51 

Baš me zanima koliko su ljudi u gubitcima nakon ovog "peaka" prije par godina koji je bio na zagrebačkoj burzi. U mene punac i punica su izletili na vrijeme pa su mogli za te novce sada kupiti i auto i stan sinu.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 30 lis 2010, 11:14 

How yes no :laugh

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 02 stu 2010, 23:01 

RajvoSa je napisao/la:

Daj bolan nešto o nekretninama !
U HR je "balon" ispuhan 15-20posto, a udjeli u nekretninskim fondovima se prodaju uz 70-80 posto disconta!

Za prosječnu godišnju plaću se može kupiti 4-5 kvadrata, povrat od najma stanova i aprtmana je manji od 5%.

Da plaće panu i 30%, prihod od turizma ne bi smio više od 10%,ovoliki discont je opet nerealan, po meni amateru su cijene udjela onakakve kakve se mogu samo sanjati, a američki fondovi su počeli kupovati prije pola godine, ali cijene nisu porasle.Nešto sam ušao u jedan nekretninski fond, a blizu sam da uđem puno više!

Vrh

PostPostano: 03 stu 2010, 14:54 

zaba1111 je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

Može li se izračunati realna cijena određene nekretnine. Za sada što znam je da se praktički jedan stan sam otplati, odnosno da im je marža 100%.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 04 stu 2010, 08:06 

Graničar Jozo je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Može li se izračunati realna cijena određene nekretnine. Za sada što znam je da se praktički jedan stan sam otplati, odnosno da im je marža 100%.

Ne znam puno o nekretninama, ali mogu pretpostavit kako im se može procijeniti realna vrijednost, kao i svemu drugom što je konkurentno instrumentima na financijskom tržištu (npr. obveznicama, štednji, itd.).

S obzirom da je nekretnina imovina koja je, recimo trajna, rizik uništenja je malen, i čije iznajmljivanje donosi neku stalnu rentu, ako pretpostavimo da je renta fiksna (što nije točno ali eto pojednostavit ćemo), onda je po meni nekretnina donekle slična zamišljenoj "nerizičnoj" obveznici s beskonačnim vremenom dospijeća (kakve doduše ne postoje na ovim prostorima ali to ne smeta u računu) i kuponom koji je jednak renti stana.

Ako bi to bilo dovoljno približno točno, onda možemo iskoristit formulu za vrijednost obveznice s beskonačnim dospijećem tako da kupon izjednačim s rentom stana.

Recimo da rentanje finog stana površine 100m2 u Zagrebu košta 4000 kuna.

ukupna vrijednost stana onda je jednaka = suma svih diskontiranih renti u budućnosti = godišnja renta* (1+(1-kamata kupona)+(1-kamata kupona)^2 + (1-kamata kupona)^3+...)=godišnja renta * 1/(1-(1-kamata kupona))
Ako za kupon hipotetske beskonačne obveznice uzmemo da je 4% (toliko je otprilike kod državnih s vrlo dugim dospijećem), te uvrstimo godišnju rentu 4000*12=48 000 kuna, za ukupnu vrijednost tog stana dobija se:

ukupna vrijednost = 48 000/(0.04)= 1 200 000 kuna
ili 12 000kn po kvadratu.

Tj. 1650 eura po kvadratu.

To bi moglo ukazivat da cijene stanova još ima prostora da padnu. (u Zagrebu je prosjek 1800 EUR http://www.slobodnadalmacija.hr/O-ku%C4 ... fault.aspx )

Pretpostavljam da bi ovo mogao biti jedan od načina da se procijene "realne" cijene stanova... ali ne može se to gledati ni ovako idealizirano i pojednostavljeno jer ima i drugih faktora.
Sad će neko reći "ma cijenu određuje ponuda i potražnja", ali ako ćemo ić na tu razinu promatranja čemu se onda bunit protiv "nerealnih cijena". Postoje samo cijene i to je to. Zapravo i ponuda i potražnja (odnosno faktori koji ih određuju) su gore velikim dijelom uključene samo kroz druge varijable, radi se o dvije slike iste stvari: ponudu i potražnju za kupovinom stanova određuju kamatna stopa po kojoj se može nabavit lova za kupovinu stana (ona je gore uključena kroz iznos kamate kupona obveznice koji je vezan za opću kamatnu stopu), te renta po kojoj se kupljeni stan može iznajmit.

Opet, pitanje je definicije šta je to "realna" cijena stana, ili "realna" cijena bilo čega? :laugh
Jeli to cijena kad bi imali idealne kupce koji su svi redom pametni, upućeni i ne daju se zajebat? :zubati

Ili je to pak zbroj troškova da se proizvede proizvod, + uvećan za neku razumnu zaradu proizvođača...

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 04 stu 2010, 09:53 

Robi :palacgore1 :palacgore1 :palacgore1 :palacgore1 :palacgore1

Podsjetio si me di da kopam :smajl007

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 11 vel 2011, 20:47 

Sustav burzi se nadgleda i nebi trebalo biti prevara. Naravno i tu se moze dogoditi prevara ako sudionici na burzama imaju povlastene informacije koje su i zakonom zabranjene. Naravno vrlo je tesko otkriti recimo HANFI za neke informacije. Posto je vrlo malo obrtaja kapitala ima na Zagrebackoj burzi onda se moze vidjeti ako postoje ogromne milijonske uplate.

Burze su i napravljene za skupljanje kapitala kao i izdavanje prvih dionica (IPO) i drugoga izdavanja dionica (SEO), ma duga prica je za burzu.
Onaj tko zna prepoznati priliku i vjest je sa obrtajem novca na burzama moze dobiti veliku lovu. Hrvatska burza je mala jedino sto se kupuje i prodaje je dionica HT, i u zadnje vrijeme malo INE.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: