Graničar Jozo je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:
Daj bolan nešto o nekretninama !
Može li se izračunati realna cijena određene nekretnine. Za sada što znam je da se praktički jedan stan sam otplati, odnosno da im je marža 100%.
Ne znam puno o nekretninama, ali mogu pretpostavit kako im se može procijeniti realna vrijednost, kao i svemu drugom što je konkurentno instrumentima na financijskom tržištu (npr. obveznicama, štednji, itd.).
S obzirom da je nekretnina imovina koja je, recimo trajna, rizik uništenja je malen, i čije iznajmljivanje donosi neku stalnu rentu, ako pretpostavimo da je renta fiksna (što nije točno ali eto pojednostavit ćemo), onda je po meni nekretnina donekle slična zamišljenoj "nerizičnoj" obveznici s beskonačnim vremenom dospijeća (kakve doduše ne postoje na ovim prostorima ali to ne smeta u računu) i kuponom koji je jednak renti stana.
Ako bi to bilo dovoljno približno točno, onda možemo iskoristit formulu za vrijednost obveznice s beskonačnim dospijećem tako da kupon izjednačim s rentom stana.
Recimo da rentanje finog stana površine 100m2 u Zagrebu košta 4000 kuna.
ukupna vrijednost stana onda je jednaka = suma svih diskontiranih renti u budućnosti = godišnja renta* (1+(1-kamata kupona)+(1-kamata kupona)^2 + (1-kamata kupona)^3+...)=godišnja renta * 1/(1-(1-kamata kupona))
Ako za kupon hipotetske beskonačne obveznice uzmemo da je 4% (toliko je otprilike kod državnih s vrlo dugim dospijećem), te uvrstimo godišnju rentu 4000*12=48 000 kuna, za ukupnu vrijednost tog stana dobija se:
ukupna vrijednost = 48 000/(0.04)= 1 200 000 kuna
ili 12 000kn po kvadratu.
Tj. 1650 eura po kvadratu.
To bi moglo ukazivat da cijene stanova još ima prostora da padnu. (u Zagrebu je prosjek 1800 EUR
http://www.slobodnadalmacija.hr/O-ku%C4 ... fault.aspx )
Pretpostavljam da bi ovo mogao biti jedan od načina da se procijene "realne" cijene stanova... ali ne može se to gledati ni ovako idealizirano i pojednostavljeno jer ima i drugih faktora.
Sad će neko reći "ma cijenu određuje ponuda i potražnja", ali ako ćemo ić na tu razinu promatranja čemu se onda bunit protiv "nerealnih cijena". Postoje samo cijene i to je to. Zapravo i ponuda i potražnja (odnosno faktori koji ih određuju) su gore velikim dijelom uključene samo kroz druge varijable, radi se o dvije slike iste stvari: ponudu i potražnju za kupovinom stanova određuju kamatna stopa po kojoj se može nabavit lova za kupovinu stana (ona je gore uključena kroz iznos kamate kupona obveznice koji je vezan za opću kamatnu stopu), te renta po kojoj se kupljeni stan može iznajmit. Opet, pitanje je definicije šta je to "realna" cijena stana, ili "realna" cijena bilo čega?
Jeli to cijena kad bi imali idealne kupce koji su svi redom pametni, upućeni i ne daju se zajebat?
Ili je to pak zbroj troškova da se proizvede proizvod, + uvećan za neku razumnu zaradu proizvođača...