|
|
Stranica: 2683/3533.
|
[ 88325 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 14:49 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Ja isto divim žilavosti bosanskih Srba. Svi padaju okolo samo oni ne. Čak i rastu. Čemu se to ima zahvalit. Odličnoj ekonomiji. Dobroj upravi. Razumnom vodstvu države.
Još kad se zna da su prije rata imali daleko najgori natalitet u BiH i samo nešto malo imali više rođenih od Hrvata iako ih je na popisu bilo duplo više ali sad.
Sad se ne daju. Bit će da je do ekonomije. Ponekad se jave vijesti da fali konobara jer sve ode u Hrvatsku i da se gazde kafića uzdaju smao u one koji ne mogu podnijet da se od njihovih doprinosa financiraju hrvatska vojska i policija ali šta da se radi. A kod Slovenaca im ni to ne smeta. Austrijanaca i Nijemaca.
To je svojevrsni fenomen u ovim lokalnim pa i širim okvirima. Pogotovo kad se eto čak ni skoro nijedno djete ne odseli od rođenja pa do polaska u školu. Znači Srbi iz Bih su jedini koji ne sele. Koja je formula, dajte je, prodajte je, radite nešto.
A tek izbori. 700 000 izišlih..i to jedva 67% od ukupnog broja. ima se može se. što to znači da manji entitet ima skoro milijun i po glasača. A di su maloljetni. navodno federacija iam duplo više stanovnika ali na izborima jedva 20% više glasača.
Moram priznat uigran sistem. Vrlo jednostavno. Zatražite od zapada da vas bombarduje osiromašenim uranijumom pa ćete ga i vi zamrziti. Kod nas na zapad ide samo onaj ko nema hljeba jesti i gleda kako što prije da se vrati. Ne volimo mi njih a bogami ne vole ni oni nas. Kako ne vole Đokovića tako ne vole ni ostale Novake, Srđane ili Milorade.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 14:52 |
|
|
dzamijas je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: A tek izbori. 700 000 izišlih..i to jedva 67% od ukupnog broja. ima se može se. što to znači da manji entitet ima skoro milijun i po glasača. A di su maloljetni. navodno federacija iam duplo više stanovnika ali na izborima jedva 20% više glasača. . RS je 2018. imala 1.261 milion, a FBiH 2.093 miliona potencijalnih glasača. Ali je izlaznost u RS značajno veća nego u FBiH. Od toga je bar 300-400.000 u Švedskoj i ostalim Njemačkama. Tamo klanjaju. Nema hin više u RS.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 14:54 |
|
|
sev je napisao/la: Sve je to lepo, nego da li bi neko bio voljan da odgovori na moje argumente o tome zašto je podatak od 3.5 miliona stanovnika BiH u 2013. nelogičan i malo verovatan? Zato što muslimanska agencija za statistiku kaže da je 2018. bilo 2.7 miliona stanovnika u BiH. Ako Muslimani lažu onda i ja lažem. Na stranu logika i čist razum.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 14:54 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Ja isto divim žilavosti bosanskih Srba. Svi padaju okolo samo oni ne. Čak i rastu. Čemu se to ima zahvalit. Odličnoj ekonomiji. Dobroj upravi. Razumnom vodstvu države.
Još kad se zna da su prije rata imali daleko najgori natalitet u BiH i samo nešto malo imali više rođenih od Hrvata iako ih je na popisu bilo duplo više ali sad.
Sad se ne daju. Bit će da je do ekonomije. Ponekad se jave vijesti da fali konobara jer sve ode u Hrvatsku i da se gazde kafića uzdaju smao u one koji ne mogu podnijet da se od njihovih doprinosa financiraju hrvatska vojska i policija ali šta da se radi. A kod Slovenaca im ni to ne smeta. Austrijanaca i Nijemaca.
To je svojevrsni fenomen u ovim lokalnim pa i širim okvirima. Pogotovo kad se eto čak ni skoro nijedno djete ne odseli od rođenja pa do polaska u školu. Znači Srbi iz Bih su jedini koji ne sele. Koja je formula, dajte je, prodajte je, radite nešto.
A tek izbori. 700 000 izišlih..i to jedva 67% od ukupnog broja. ima se može se. što to znači da manji entitet ima skoro milijun i po glasača. A di su maloljetni. navodno federacija iam duplo više stanovnika ali na izborima jedva 20% više glasača.
Moram priznat uigran sistem. Vrlo jednostavno. Zatražite od zapada da vas bombarduje osiromašenim uranijumom pa ćete ga i vi zamrziti. Kod nas na zapad ide samo onaj ko nema hljeba jesti i gleda kako što prije da se vrati. Ne volimo mi njih a bogami ne vole ni oni nas. Kako ne vole Đokovića tako ne vole ni ostale Novake, Srđane ili Milorade. Ajde. A odkud onda toliki milijuna Srba na zapadu. ili to idu samo oni iz Hrvatske i Srbije. Iz Bih su malko gadljivi na zapad.. Koga vi bre lažete. Za mene postoji dva objašnjenja. jesi gledo Belu Lađu kad Šojić kaže Miciki kako se pomladila..i veli " ili je ljubav ili je debeleo zatezanje, nema treće".
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
sev
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 15:00 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Vrlo jednostavno. Zatražite od zapada da vas bombarduje osiromašenim uranijumom pa ćete ga i vi zamrziti. Kod nas na zapad ide samo onaj ko nema hljeba jesti i gleda kako što prije da se vrati. Ne volimo mi njih a bogami ne vole ni oni nas. Kako ne vole Đokovića tako ne vole ni ostale Novake, Srđane ili Milorade.
Ajde. A odkud onda toliki milijuna Srba na zapadu. ili to idu samo oni iz Hrvatske i Srbije. Iz Bih su malko gadljivi na zapad.. Koga vi bre lažete. Za mene postoji dva objašnjenja. jesi gledo Belu Lađu kad Šojić kaže Miciki kako se pomladila..i veli " ili je ljubav ili je debeleo zatezanje, nema treće". U Srpskoj statistike pokazuju trend smanjenja rođenih i povećanja broja umrlih. Naš greh je što nije svaka godina gora od prethodne, pa onda "štelujemo" brojeve. Nego jedne godine bude 9.300, pa 9.500, pa 9.200 i tako dugoročno konvergira ka dole. Tako je i sa Hrvatskom, Srbijom i većinom država sa lošim demografskim trendovima.
|
|
Vrh |
|
|
JAS
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 15:05 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: dzamijas je napisao/la: RS je 2018. imala 1.261 milion, a FBiH 2.093 miliona potencijalnih glasača. Ali je izlaznost u RS značajno veća nego u FBiH. Od toga je bar 300-400.000 u Švedskoj i ostalim Njemačkama. Tamo klanjaju. Nema hin više u RS. Juče je sam Ramić priznao da su **** u Republici Srpskoj preslabašni i da im za izbore treba pomoć dijaspore . Zato i izlaze sa jedinstvenom listom .
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 15:11 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Vrlo jednostavno. Zatražite od zapada da vas bombarduje osiromašenim uranijumom pa ćete ga i vi zamrziti. Kod nas na zapad ide samo onaj ko nema hljeba jesti i gleda kako što prije da se vrati. Ne volimo mi njih a bogami ne vole ni oni nas. Kako ne vole Đokovića tako ne vole ni ostale Novake, Srđane ili Milorade.
Ajde. A odkud onda toliki milijuna Srba na zapadu. ili to idu samo oni iz Hrvatske i Srbije. Iz Bih su malko gadljivi na zapad.. Koga vi bre lažete. Za mene postoji dva objašnjenja. jesi gledo Belu Lađu kad Šojić kaže Miciki kako se pomladila..i veli " ili je ljubav ili je debeleo zatezanje, nema treće". Koliki? Ovdje se kao što vidiš razbacijemo konkretnim ciframa. Za vjerovanja i nevjerovanja imamo temu "Bošnjakistan".
|
|
Vrh |
|
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 15:20 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la:
Ajde.
A odkud onda toliki milijuna Srba na zapadu. ili to idu samo oni iz Hrvatske i Srbije. Iz Bih su malko gadljivi na zapad..
Koga vi bre lažete.
Za mene postoji dva objašnjenja. jesi gledo Belu Lađu kad Šojić kaže Miciki kako se pomladila..i veli " ili je ljubav ili je debeleo zatezanje, nema treće".
Koliki? Ovdje se kao što vidiš razbacijemo konkretnim ciframa. Za vjerovanja i nevjerovanja imamo temu "Bošnjakistan". Poenta je da prije idete za Čikago nego Moskvu ili Peking.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 15:46 |
|
|
sev je napisao/la: Bošnjak_007 je napisao/la: Jok draže mi je čitat Lutorčinu i ostale somove kako lažno predstavljaju da je u RS-u med i mlijeko. Kao da ne živimo u blizini mjesta o kojima priča i ne prolazimo kroz ista svako malo. Sem Bijeljine, BL i IS sve ostalo je mrtvo mrtvilo. Verujem da Trebinje, Prijedor, Brčko i Doboj isto nisu baš skroz "mrtvo mrtvilo", a više Srpskoj ni ne treba. Pošto sam obećao veći dio Srpske pa sam kompetentan mogu da napišem. Ja nigdje nisam naveo da je u RS med mlijeko već da stanje nije ni malo obećavajuće ka bolje životu i napretku...ali nije ni tako crnilo kako misle naši dušmani . Bijeljina poprilično živo mjesto,ekspanzija gradnje i naseljavanja. Imaju nekoliko jakih fabrika za dobrim platama ; njemački PASS sa preko 1000 radnika i prosječnom platom od 1200KM,STECO montažne kuće 300 radnika,Orao Bijeljina 400 radnika,5 fabrika za preradu voća i povrća Sava Bijeljina,Spektar Drink,Natura Food,MamexSemberka,metalni proizvodi Elvako Metpro 100 zaposlenih,tekstil Beneton u Hasama 100 zaposlenih. Tp je od proizvodnje što znam. Ima malih trgovina i privrede što zarađuju na gostima iz Srbije. Banja Luka glavni grad živi kao Sarajevo ni manje ni više. Istočno Sarajevo srednje onako. Puno je sve u veče krcato,restorana i kafea na svakom ćošku. Problem je što mi ovdje nemamo razvijen prozvodni sektor kao Derventa ili Bijeljina. Postoje svega 3 fabrike koje su izvozno orjentisane(suncobrani,papirna galanterija,stolarija i evo u zadnjih mjesec dana stigla nam je američka kompanijan wintrend). Većina radi u zajedničkim institucijama oko 2000 stanovnika i smatram da je to mali broj BHRT ima svega 80 Srba zaposlenih a 900 radnika. Srbi plaćaju RTV pretplatu i nas je u državi oko 33 - 35%. Što znači da broj zaposlenih Srba treba biti veći 900×35% = 315. Trebinje ljeti krcato živi.Zimi naravno da zamre jer tako je u svim mediteranskim mjestima od Herceg Novog do Zadra. Kiše i onda jugo i ljudi to slabo podnose. Preko 3000 Trebinjaca radi u DU. Oni koji rade u Trebinju ne rade ispod 1400 KM jer radnika u ugostiteljstvu nema ni ti oni hoće nekome da rmbaju Kroz Doboj sam prolazio bio sat ,dva nisam nikad noćio da upoznam kakav je grad. Ono što se primjeti u Doboju je da ima dosta novogradnje koja po kvalitetu i ljepoti stambenih zgrada ne zaostaje ni za Bg,Zg ili Sa. U Maglaju i Zavidovićoma vrlo malo pomaka u novogradnji ima ako je ima uopšte. Foča kasaba na istoku RS živi od studenta,raftinga i par fabrika drvo prerade. Za divno čudo da fočanski preduzetnici daju veće plate radnicima nego preduzetnici u Istočnom Sarajevu( Fočaci su poznati kao velike škrtice). Pale kao i Foča malo od studenta,malo Jahorina ništa specijalno. Nije mrtvo kao Vlasenica ili Han Pijesak ali nije ni živo kao I. Sarajevo,Trebinje ili neka druga mjesta. Dosta Paljana kupuje stanove i kuće po I. Sarajevu. - Višegrad mrtvo mjesto,Vlasenica mrtvo mjesto,Srebrenica mrtvo mjesto 1$ milijarda uložena mrtvo opet,Čajniče mrtvo mjesto. Da li oni treba da se ljute na BL ili Sarajevo što su siromašni ? Ne trebaju. Sami su birali načelnike opština koji ih kradu i devastiraju. - Krajevi u kojima će uvijek biti srednja žalost jer lokalni su navikli žive od zemljoradnje i stočarstva : Kalinovik,Sokolac,Nevesinje,Gacko. Gacko pored stočarstva radi i na termi i njih ne zanima ni bazen ni fabrike jer to nisu u nekom obimu imali i prije rata. Njima dovoljno. Najveća sirotinja na selu kod njih drži 20 - 30 ovaca i 4 - 5 krava U krajevima Prijedor,K. Dubica,Brod,Brčko nisam nikad bio.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 15:50 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Koliki? Ovdje se kao što vidiš razbacijemo konkretnim ciframa. Za vjerovanja i nevjerovanja imamo temu "Bošnjakistan".
Poenta je da prije idete za Čikago nego Moskvu ili Peking. Čikago? Nisamo čuo od 1945. da je neko od Srba otišao u Čikago. Ko mora ide gdje mu je bliže, da se može brzo vratiti i gdje ima para. Nema u Rusiji para a Kina je daleko. Muslimani idu daleko. Srbi ne.
|
|
Vrh |
|
|
NSOS
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 16:10 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Ja isto divim žilavosti bosanskih Srba. Svi padaju okolo samo oni ne. Čak i rastu. Čemu se to ima zahvalit. Odličnoj ekonomiji. Dobroj upravi. Razumnom vodstvu države.
Moram priznat uigran sistem. Sto se nataliteta tice, Srbi su prvi krenuli u demografsku tranziciju. Tj. prvi su imali veliki pad nataliteta pa su se prvi i stabilizovali. Hrvati isto po gradovima, ali su u Hercegovini sve do 90-ih imali visok natalitet. Hrvati se sad stabilizuju. Muslimani su pali poslednji pa ce se poslednji i stabilizovati. Ili bi se stabilizovali da ne sele tako masovno.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 16:38 |
|
|
Moram priznat uigran sistem. To je sve sticaj okolnosti. Sele Srbi iz BiH ali ne tako masovno. Ima više razloga. Meni se čini da najviše sele Muslimani iz BiH i to iz više razloga. Nekadašnji jaki industrijski centri ( Sa,Tz,Ze)su dobro zamrli te su opcije za posao manje. Gradsko stanovništvo je vrlo mobilno i pokretno. Muslimani vole da pomažu jedni druge i to njima je u kuranu to naglašeno. Svaki musliman je dužan da pomogne drugog muslimana da ga nahrani,prenoći. Evo imaš prilike u Sarajevu da vidiš koliko migranata ima.Pljačkaju ih,kradu,bodu ih noževima a oni opet to sa nekim smirom gledaju ; pa brat musliman je i mi smo se boli noževima i ubijali. Pravi musliman će svom bratu oprostiti. Zamisli da Ukrajinci to rade po Sarjevu kao njihova braća iz Maroka ? Pa to bi bio haus i linčovanje. Kod Srba nema toga. Mi ne pomažemo jedni drugima. Mi volimo podmetnuti nogu jedni drugima. Ja imam familije po inostranstvu ,ali ne zovu. Više kukaju nego ja. Jedino možda prvi rođaci ili rođeni brat će te pozvati da dođeš u Njemačku ,Švedsku da radiš,pod uslovom da nemate spor oko imovine,zemlje kuće. Znači jednostavni osuđeni smo ovdje ostati hjeli to ili ne. Možda da imamo pasoše/putovnice kao Hrvati pa bi više iseljavali ali i to je pitanje. Moraš doći sa parama i kirije po Minhenu i Beču nisu male. Otići sam u nepoznato je rizično. Hrvati su se 60-ih i 70-ih više selili iz Zapadne Hercegovine ali su se sad stabilizovali. Srbi se opet dive Hrvatima,koji iako nemaju entitet ali od ničega naprave nešto. Zapadna Hercegovina koja je nekad bila siromašni dio BiH a danas je najpreduzetniji dio BiH. Isto tako je na području Srednje Bosne. Znači najprosperitetnije opštine u BiH su većim dijelom pod kontrolom Hrvata...i tu vam skidam kapu. Sa 10 prstiju ste napravili čuda.
|
|
Vrh |
|
|
sev
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 16:41 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: sev je napisao/la: Verujem da Trebinje, Prijedor, Brčko i Doboj isto nisu baš skroz "mrtvo mrtvilo", a više Srpskoj ni ne treba.
Pošto sam obećao veći dio Srpske pa sam kompetentan mogu da napišem. Ja nigdje nisam naveo da je u RS med mlijeko već da stanje nije ni malo obećavajuće ka bolje životu i napretku...ali nije ni tako crnilo kako misle naši dušmani . Bijeljina poprilično živo mjesto,ekspanzija gradnje i naseljavanja. Imaju nekoliko jakih fabrika za dobrim platama ; njemački PASS sa preko 1000 radnika i prosječnom platom od 1200KM,STECO montažne kuće 300 radnika,Orao Bijeljina 400 radnika,5 fabrika za preradu voća i povrća Sava Bijeljina,Spektar Drink,Natura Food,MamexSemberka,metalni proizvodi Elvako Metpro 100 zaposlenih,tekstil Beneton u Hasama 100 zaposlenih. Tp je od proizvodnje što znam. Ima malih trgovina i privrede što zarađuju na gostima iz Srbije. Banja Luka glavni grad živi kao Sarajevo ni manje ni više. Istočno Sarajevo srednje onako. Puno je sve u veče krcato,restorana i kafea na svakom ćošku. Problem je što mi ovdje nemamo razvijen prozvodni sektor kao Derventa ili Bijeljina. Postoje svega 3 fabrike koje su izvozno orjentisane(suncobrani,papirna galanterija,stolarija i evo u zadnjih mjesec dana stigla nam je američka kompanijan wintrend). Većina radi u zajedničkim institucijama oko 2000 stanovnika i smatram da je to mali broj BHRT ima svega 80 Srba zaposlenih a 900 radnika. Srbi plaćaju RTV pretplatu i nas je u državi oko 33 - 35%. Što znači da broj zaposlenih Srba treba biti veći 900×35% = 315. Trebinje ljeti krcato živi.Zimi naravno da zamre jer tako je u svim mediteranskim mjestima od Herceg Novog do Zadra. Kiše i onda jugo i ljudi to slabo podnose. Preko 3000 Trebinjaca radi u DU. Oni koji rade u Trebinju ne rade ispod 1400 KM jer radnika u ugostiteljstvu nema ni ti oni hoće nekome da rmbaju Kroz Doboj sam prolazio bio sat ,dva nisam nikad noćio da upoznam kakav je grad. Ono što se primjeti u Doboju je da ima dosta novogradnje koja po kvalitetu i ljepoti stambenih zgrada ne zaostaje ni za Bg,Zg ili Sa. U Maglaju i Zavidovićoma vrlo malo pomaka u novogradnji ima ako je ima uopšte. Foča kasaba na istoku RS živi od studenta,raftinga i par fabrika drvo prerade. Za divno čudo da fočanski preduzetnici daju veće plate radnicima nego preduzetnici u Istočnom Sarajevu( Fočaci su poznati kao velike škrtice). Pale kao i Foča malo od studenta,malo Jahorina ništa specijalno. Nije mrtvo kao Vlasenica ili Han Pijesak ali nije ni živo kao I. Sarajevo,Trebinje ili neka druga mjesta. Dosta Paljana kupuje stanove i kuće po I. Sarajevu. - Višegrad mrtvo mjesto,Vlasenica mrtvo mjesto,Srebrenica mrtvo mjesto 1$ milijarda uložena mrtvo opet,Čajniče mrtvo mjesto. Da li oni treba da se ljute na BL ili Sarajevo što su siromašni ? Ne trebaju. Sami su birali načelnike opština koji ih kradu i devastiraju. - Krajevi u kojima će uvijek biti srednja žalost jer lokalni su navikli žive od zemljoradnje i stočarstva : Kalinovik,Sokolac,Nevesinje,Gacko. Gacko pored stočarstva radi i na termi i njih ne zanima ni bazen ni fabrike jer to nisu u nekom obimu imali i prije rata. Njima dovoljno. Najveća sirotinja na selu kod njih drži 20 - 30 ovaca i 4 - 5 krava U krajevima Prijedor,K. Dubica,Brod,Brčko nisam nikad bio. Kako se drži Bileća i jel moguće da je Višegrad stvarno tako mrtav, planiram da konačno odem ove godine i nekako me iznenađuje to, mislio sam da ih bar lokalni turizam vadi.
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 16:57 |
|
Pridružen/a: 23 lis 2021, 22:13 Postovi: 2122 Lokacija: Na granici svjetova - begova i kmetova
|
sev je napisao/la: Kako se drži Bileća i jel moguće da je Višegrad stvarno tako mrtav, planiram da konačno odem ove godine i nekako me iznenađuje to, mislio sam da ih bar lokalni turizam vadi. Ne može se graditi sreća na tuđoj nesreći. Istočna Bosna - prokleta zemlja.
_________________ "Bosnom se ne može upravljati bez Bošnjaka!"
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:02 |
|
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Kako se drži Bileća i jel moguće da je Višegrad stvarno tako mrtav, planiram da konačno odem ove godine i nekako me iznenađuje to, mislio sam da ih bar lokalni turizam vadi. Ne može se graditi sreća na tuđoj nesreći. Istočna Bosna - prokleta zemlja. Prokleta za Muslimane.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:05 |
|
|
@Sev Višegrad je mrtvo mjesto i uopšte ih ne žalim. Većina ljudi koje sam upoznao odatle su nula. Kako su sijali tako i požnjeli. Imaju taj Andrić grad i tu ljeti imaju turista nekih. Apsurd da bude lokalna vlast kad je bila SDS je bila protiv izgradnje Andrićgrada. To su smradovi.Od privrede imaju fabriku čeličnih užadi i fabriku boja( ukupno 200 zaposlenih)Okolna sela žive od maline i plastenika i to je to. Tropa.
Bileća uglavnom rade sezonu po Hrvatskoj preko 600,Crna Gora preko 500. Rade i u Trebinju preko 500. Jedan dio radi na termi u Gacku,jedan dio na hidrocentrali. Imaju jaku mljekaru 150 zaposlenih i nešto tekstila i kože oko 700 zaposlenih. Jaka firma Henkel Ceresit oko 50 zaposlenih sa dobrim platama.Nešto trgovine i zanatsva. Nije mrtvo kao Višegrad ili Vlasenica,ali nije ni blizu Trebinja. Npr radnik na benzinskoj pumpi u Bileći ima platu 1000 - 1100KM,a konobar 1000KM. Kod nas u I. Sarajevu i Palama u vrh glave da možeš tu zaraditi 800 - 850KM. Nema izrabljivanja ko nekad,dok je kod nas u regiji Sarajeva stanje sa platama sstoji 10 godina nije se povećalo a radi se krvnički.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:06 |
|
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Kako se drži Bileća i jel moguće da je Višegrad stvarno tako mrtav, planiram da konačno odem ove godine i nekako me iznenađuje to, mislio sam da ih bar lokalni turizam vadi. Ne može se graditi sreća na tuđoj nesreći. Istočna Bosna - prokleta zemlja. Kao i Tuzla i Sarajevo. Komunisti sve fabrike napravili prije 50 godina a danas tropa.
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:08 |
|
Pridružen/a: 23 lis 2021, 22:13 Postovi: 2122 Lokacija: Na granici svjetova - begova i kmetova
|
Lutorčina je napisao/la: @Sev Višegrad je mrtvo mjesto i uopšte ih ne žalim. Većina ljudi koje sam upoznao odatle su nula. Kako su sijali tako i požnjeli.
|
|
Vrh |
|
|
sev
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:11 |
|
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Kako se drži Bileća i jel moguće da je Višegrad stvarno tako mrtav, planiram da konačno odem ove godine i nekako me iznenađuje to, mislio sam da ih bar lokalni turizam vadi. Ne može se graditi sreća na tuđoj nesreći. Istočna Bosna - prokleta zemlja. Čitaj Andrića, videćeš da zločini nad Muslimanima devedesetih nisu prvi koji su počinjeni u toj oblasti.
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:13 |
|
|
sev je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Ne može se graditi sreća na tuđoj nesreći. Istočna Bosna - prokleta zemlja. Čitaj Andrića, videćeš da zločini nad Muslimanima devedesetih nisu prvi koji su počinjeni u toj oblasti. Nisu, bilo je zločina nad Bošnjacima i u Drugom svjetskom ratu. A, inače, Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za šta?
|
|
Vrh |
|
|
sev
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:15 |
|
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Čitaj Andrića, videćeš da zločini nad Muslimanima devedesetih nisu prvi koji su počinjeni u toj oblasti.
Nisu, bilo je zločina nad Bošnjacima i u Drugom svjetskom ratu. A, inače, Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za šta? Andrić je bio vrsni poznavalac istorije Bosne. Bilo je, ne negiram. A bilo je i nabijanja na kolac, odvođenja u janjičare, nasilnog islamiziranja i koječega.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:18 |
|
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Čitaj Andrića, videćeš da zločini nad Muslimanima devedesetih nisu prvi koji su počinjeni u toj oblasti.
Nisu, bilo je zločina nad Bošnjacima i u Drugom svjetskom ratu.A, inače, Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za šta?
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:22 |
|
|
sev je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Nisu, bilo je zločina nad Bošnjacima i u Drugom svjetskom ratu.
A, inače, Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za šta? Andrić je bio vrsni poznavalac istorije Bosne. Bilo je, ne negiram. A bilo je i nabijanja na kolac, odvođenja u janjičare, nasilnog islamiziranja i koječega. Nabijanje na kolac, odvođenje u janjičare i slične grozote su činili Turci, tako kaže Andrić. Kakve veze višegradski Bošnjaci imaju s tim? Zar oni nisu vaša braća druge vjere, mislim, ako su samo islamizirani Srbi? Zašto ste ih ubijali, palili...?
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:23 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Nisu, bilo je zločina nad Bošnjacima i u Drugom svjetskom ratu.
A, inače, Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za šta? Omer, Fehim, Ferid, Ramiz, Redžep, Fatima, Hajra, Hanka, Paša i Sabaheta imena su desetoro braće i sestara iz Višegrada, pet sinova i pet kćeri Hasana Tufekčića, Bošnjaka rođenog 1905. godine u Višegradu. Tokom 1942. godine, četnici su u samo jednom danu na višegraskoj ćupriji krvnički ubili svo desetoro Hasanove djece, zajedno s majkom i Hasanovom suprugom Hankom. Najstariji među njegovom djecom Omer, kada je ubijen imao je 20 godina. Hasan Tufekčić, partizan u Drugom svjetskom ratu, skrhan tragedijom koja ga je zadesila dok je bio na frontu, po završetku rata ponovo zasniva porodicu. Oženio je Hašu, rođenu 1917. godine u Višegradu, koja mu rađa devetoro djece. Imena im je davao po djeci koju je izgubio u Drugom svjetskom ratu. Hasan je umro 1984. godine, a njegova djeca, izuzev sina Ferida koji je umro kao šestomjesečna beba, dočekala su 1992. godinu i početak agresije na BiH. Nažalost, sudbina se ponovila. Supruga Haša, sin Ramiz, kćerke Hajra i Sabaheta, ubijeni su 1992. godine i bačeni u Drinu. Za tijelima kćerke Sabahete i njene jednomjesečne bebe još se traga. Kako bi se mogla proglasiti nestalom, bebi je naknadno dato ime Irma. Hasanu Tufekčiću su za nešto manje od 50 godina ubili 13 djece. https://www.aa.com.tr/ba/balkan/hasanu- ... ce/1421325
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims Postano: 03 lip 2022, 17:24 |
|
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Andrić je bio vrsni poznavalac istorije Bosne. Bilo je, ne negiram. A bilo je i nabijanja na kolac, odvođenja u janjičare, nasilnog islamiziranja i koječega.
Nabijanje na kolac, odvođenje u janjičare i slične grozote su činili Turci, tako kaže Andrić. Kakve veze višegradski Bošnjaci imaju s tim? Zar oni nisu vaša braća druge vjere, mislim, ako su samo islamizirani Srbi? Zašto ste ih ubijali, palili...? Bošnjaci su se prije zvali Turci. Ne možete stalnim izmjenama naziva izbrisati sramnu istoriju.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Tomba17 i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|