Graničar Jozo je napisao/la:
Postoji li ijedan AV a se ne pokreće zajedno sa OS. jer volio bih imati dva tri instalirana da mogu tu i tamo pokrenuti čišćenje svega? Inače, ja imam microsoft security essentials kao AV (rečeno mi je da je u rangu sa nod32 samo besplatno) i spy bot za malwere i sl.
obično u trayu AV alati imaju na desni-klik-menu opciju za isključivanje AV realtime skeniranja fajlova što ubrza mašinu. Isključivanje AV iz startupa je opasno jer većina virusa se ugnježđuje u startup/registre i zato je potrebno da prilikom dizanja sustava ide prvo AV koji će preskenirati sve naknadne programe koji se startaju.
Opasno je izbaciti AV iz startupa jer ukoliko dođe do infekcije teško da će se stvar moći rješiti bez reinstalacije, lakše ga je isključiti po potrebi ako se zahtjeva više resursa procesora za programe koji se koriste.
Ovo za više AV alata istovremeno je previše zezancije sa updateima, isključivanjima servisa, propuštanjem kroz FW, konfliktima između njih i ostalih žongliranja koja se ukupno ne isplate jer ima ona "puno baba kilavo dijete" jer aktivni smetaju jedan drugom.
Inače je bolje koristi objedinjena rješenja (AV+ASpy+...) u jednom paketu, nego posebne alate za malware, spyware, worme..., iako nije propust niti šarati sa više zasebnih paketa.