HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 sij 2025, 20:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 554 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni
PostPostano: 12 pro 2010, 19:55 

Travnik, sve ostalo je smiješno

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 21:01 

Jajce.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 21:20 

Glazbenik je napisao/la:
Preporučio bih da se razmotri Travnik kao središte Hrvata u Bosni i Hercegovini ili da se bar Bošnjacima ostavi dojam da se na nj računa.

Na 19 stranica ove teme izneseno je već puno konstruktivnih prijedloga, a ja bih dodao još neke.

Budući da je Travnik grad za koji je predviđen Statut po uzoru na mostarski, ujedno glavni grad SBŽ/KSB te da je središte etnički hrvatskog prostora, mislim da bi se trebalo puno intenzivnije pozabaviti tim gradom, koji je 1991. godine od gradova s više od 10 000 stanovnika u BiH imao najviši postotak Hrvata.

Mislim da bi korisna ideja bila sljedeća:
1. siječnja - objaviti da Travnik postaje sjedište novoosnovane Radiotelevizije Herceg-Bosne (RTV HB) kojoj će dioničari biti županije s hrvatskom većinom te općine s hrvatskom većinom iz županija koje nemaju hrvatsku većinu

1. veljače - objaviti osnutak Hrvatskog narodnog kazališta - HNK Travnik u kojem će biti zaposleni Gradimir Gojer, Josip Pejaković te njegova supruga. Koliko god bi se ta ideja nekima mogla činiti ogavnom, kada bi te korumpirane spodobe bile na hrvatskoj platnoj listi, moglo bi ih se itekako iskoristiti za svakodnevna gostovanja na RTV HB iz studija Travnik, prije čega bi im suptilno bilo dano do znanja da svoje jadikovke usmjere na stanje u Sarajevu, a sasvim spontano bi, siguran sam, kritizirali i bošnjačku vlast u Travniku zbog komunalnog kaosa.

1. ožujka - objaviti osnutak Akademije dramskih umjetnosti (ADU) kao prve visokoškolske ustanove novog Sveučilišta u Travniku

1. travnja (1.IV.) - pobrinuti se da uspaničareni bošnjački mediji objave da se sprema projekt izgradnje gigantskog, 45 metara visokog, spomenika nobelovcu Ivi Andriću na brdu iznad Travnika kojeg će u čast hrvatsko-srpskih spona u pratnji Dragana Čovića i Milorada Dodika otvoriti Ivo Josipović i Boris Tadić.

S obzirom da SBŽ/KSB predstavlja glavnu bojišnicu u ratu iscrpljivanja između Hrvata i Bošnjaka, nakon što je odlukom Ustavnog suda o Mostarskom statutu taj grad pripao većini njegovih stanovnika - Hrvatima, pitanju stanja u SBŽ/KSB treba pristupiti integralno.

Dakle, u Bugojnu bi trebalo postupiti po Travničkom receptu:
1. siječnja - objaviti osnutak "Muzeja Banovine Hrvatske" u Bugojnu

1. veljače - objaviti osnutak "Memorijalno-dokumentacijskog središta hrvatskih žrtava rata Domovinskog rata u BiH" u Bugojnu

1. ožujka - objaviti da Bugojno postaje sjedište "Javnog poduzeća Šume Herceg-Bosne"

1. travnja (1.IV) - prepustiti mašti bošnjačkih medija kako će prikazati hrvatske planove za Bugojno Bošnjacima :zubati

Prednost dovođenja javnih institucija u središta tih gradova je osim njihova djelovanja kao stožernih ustanova i to što bi svaka od njih mogla istaknuti i(li) hrvatsku zastavu i(li) zastavu s korporativnim logom kojim bi dominirale crveno bijele kockice.

Uoči sljedećih lokalnih izbora u SBŽ/KSB trebalo bi adresirati i problem Donjeg Vakufa, iz kojeg se birači fiktivno prijavljuju u Jajcu, pa 3 mjeseca prije izbora obavijestiti javnost da je osnovana Hrvatska stranka prava - HSP "Dr. Safvet-beg Bašagić" sa sjedištem u Travniku, za vođe stranke na razini BiH postaviti par provjerenih Hrvata islamske vjeroispovijesti iz Livna i Ljubuškog, a u općini Donji Vakuf dovesti na listu HSP "Dr. Safvet-beg Bašagić" disidente neke od bošnjačkih stranaka i potrošiti 100 000 KM na obljepljivanje općine plakatima te na propagandu s lokalnih radio-postaja. Time bi Bošnjaci bili prisiljeni fiktivne glasače iz Jajca angažirati u domicilnoj općini - Donjem Vakufu, jer ne bi mogli znati kako će ovaj eksperiment završiti.

Imam prijedlog i za Fojnicu, no on bi uključivao lobiranje u vrhu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Npr., ako bi se postiglo premještanje redakcije Svjetla riječi s Dragom Bojićem i Ivanom Šarčevićem na čelu u Fojnicu, možda bi i oni u takvoj sredini gdje za razliku od Sarajeva postoji realna mogućnost za formiranje hrvatske općine mogli počeli djelovati u hrvatskom interesu. Novi Travnik se može ekonomski integrirati s Vitezom, a sa zdravim gospodarstvom u hrvatskim rukama sve drugo je lakše riješiti. Ostaje još pitanje kako „opremiti“ Uskoplje?

Nemam iluzija da bi Bošnjaci mogli postati Hrvati ili da bi Bugojno ili Travnik mogli kratkoročno ili srednjoročno postati hrvatski, ali kad bi se izveli predloženi prijedlozi mislim da bi to osokolilo Hrvate u SBŽ/KSB i donijelo određeni polet, a unijelo paniku u redove Bošnjaka, jer bi se težište borbe prenijelo na općine s bošnjačkom većinom, što bi donijelo predah Hrvatima Jajca, Viteza, Busovače i Kiseljaka, koji su evo ove 2010. godine u prvih 9 mjeseci demografski nadigrali Bošnjake u SBŽ/KSB. Sad bi trebali iskoristiti moment za propagandnu protuofenzivu. Sinergija svega toga bi mogla dovesti do toga da sami Bošnjaci predlože etnoteritorijalizaciju Federacije BiH.

Namjerno nisam spominjao ekonomiju u podcrtanim mjestima, jer za investitore s kapitalom postoje bolje sredine za oplođivanje njihovih sredstava - poput Viteza, Kreševa i Kiseljaka.

Glazbenik, tj. puno obrazovaniji i "jači" Junuz bar što se tiče ovih tema... :zubati

Niste skužili poantu kad spominjete druge gradove, stalno smo u defanzivi, naprosto gdje su Bošnjaci većina mi se povlačimo, na kraju umjesto da pričamo o hrvatskom programu škola u Travniku mi razgovaramo o "bosanskom" u Stocu...

To je problem "Humljana", tj. onih koje naprosto ne zanima SB, ili se samo prave da ih zanima. Nije im jasno da ako Bošnjaci "riješe" SB težište se stavlja na Mostar i Stolac, pa i Neum, što se već pomalo i radi.

Uglavnom, težište, i središte svega se treba prebacit u Travnik. To je put.

Sad je već valjda svima jasno da ŠB ili Posušje neće bit u Hr. Dok se tako mislilo imalo je smisla raditi na način na koji se radilo ali otkad je jasno da će BiH opstat, politika Hrvata u BiH se treba vrtit oko Travnika. Tu je ključ.

Ono što je problem je što u tom slučaju je teško do entiteta, no nemamo ga ni ovako.

Zato, napravit jedan južni kanton hercegovački, i jedan sjeverni bosanski od hrvatskih i mješovitih kantona+Žepče i prebacit lopticu u Travnik, to bi trebalo osigurat budućnost i opstanak.

Svakako se borit da seiz ta dva kantona biraju hr predstavnici. Ili kantonalni... :zubati

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 21:32 

Svi su Glazbenikovi prijedlozi odlični na razini ideje i osobno bih sve potpisao, no ne znam koliko su ostvarivi na razini realizacije, prije svega zbog nepostojanja konsenzusa između hrvatskih političkih, društvenih i kulturnih elita u BIH oko tih pitanja, nedostatka obrazovanog kadra koji bi popunio te institucije, te na kraju krajeva nedostatka financijskih sredstava za pokretanje rada navedenih institucija.

Sveučilište u Mostaru jedva spaja kraj s krajem, te ima problem nedostatka kvalitetnog i obrazovanog kadra, a kamoli ovo... :neznam

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 21:54 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Glazbenik je dao par zanimljivih ideja... meni posebno interesantna ona osnivanju Hrvatske stranke prava - HSP "Dr. Safvet-beg Bašagić" sa sjedištem u Travniku... mada i ostale su dobre svaka čast..

Realizacija teže ide vjeruj mi... bošnjačke elite Travnika više vole taj grad viditi kao čaršiju na kraju dunjaluka nego kao središte bilo čega...

Bošnjačke političke elite su izravno protiv svih inicijativa koji ovaj grad vode naprijed i to baš iz straha da ne postane ne samo središte nego i bilo kako privlačan za Hrvate a i grad nije slučajno al kaidina destinacija jer i tako nas žele udaljit.. tako da su redom odbijal sve inicijative od onu već zaboravljenu da glavni grad Federacije bude Travnik, pa do razvoja bilo koji institucija koji bi donosili napredak... mada ideje dosta dobre... samo što kaže jedan moj drug ma ko če to bolan kad treba radit ...

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 22:38 

Pessimus dux je napisao/la:
Svi su Glazbenikovi prijedlozi odlični na razini ideje i osobno bih sve potpisao, no ne znam koliko su ostvarivi na razini realizacije, prije svega zbog nepostojanja konsenzusa između hrvatskih političkih, društvenih i kulturnih elita u BIH oko tih pitanja, nedostatka obrazovanog kadra koji bi popunio te institucije, te na kraju krajeva nedostatka financijskih sredstava za pokretanje rada navedenih institucija.

Sveučilište u Mostaru jedva spaja kraj s krajem, te ima problem nedostatka kvalitetnog i obrazovanog kadra, a kamoli ovo... :neznam

Moji prijedlozi nisu samo moje vlastite ideje. Neke od njih sam preuzeo od pametnijih od sebe.

Ukratko, poanta mog posta je da bi težište borbe trebalo prenijeti na krajeve na koje se ozbiljno ne računa da će ući u hrvatski entitet/federalnu jedinicu. Naime, iskustvo brojnih pregovora je da treba nastupiti maksimalistički kako bi se izvuklo nešto što bi bio prihvatljiv kompromis. Da bi se nastupilo maksimalistički mora se imati neke adute. Već sam naglasio da bi kod Bošnjaka trebalo ostaviti dojam da se ozbiljno računa na Travnik, čak i kad to ne bi bila istina.

Osobno mislim da bi što se tiče konsenzusa bilo dovoljno kad bi osovina HDZ BiH-HDZ 1990 odlučila provesti dio ovih prijedloga. 100% konsenzus je nemoguć, ali 70% je više nego dovoljan.

Novčana sredstva za ove projekte brojila bi se u milijunima KM, posebno ako bi se htio postići isključivo kratkoročni efekt (za ozbiljan pristup potrebni bi bili desetci milijuna KM godišnje dugi niz godina), ali uz jasnu strategiju vodećih hrvatskih političkih stranaka u BiH moglo bi se osigurati dodatna sredstva iz bar 3 druga izvora (RH, dijaspora i akcija skupljanja sredstava među Hrvatima u BiH).

Što se tiče Sveučilišta u Travniku, moje je mišljenje da je uz mostarsko potrebno još jedno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Zašto?
Na Federalnom zavodu za statistiku postoje podatci o broju studenata iz svake općine u Federaciji BiH i iz njih je vidljivo da dok studenti iz hrvatskih općina u HBŽ, ZHŽ i HNŽ u golemoj mjeri gravitiraju Sveučilištu u Mostaru, u SBŽ, ZDK i PŽ jaču ulogu imaju sveučilišta u Sarajevu i Tuzli, koja ne funkcioniraju na hrvatskom jeziku, premda dio hrvatskih studenata odlazi i na Sveučilište u Mostaru. Dakle, taj dio Bosne treba pokriti još jednim hrvatskim sveučilištem.

Naravno da itekako postoji problem kadrovskog deficita i ne tvrdim da je Akademija dramskih umjetnosti idealan izbor za prvu ustanovu novog Sveučilišta, ali time sam samo htio ukazati da se neke stvari mogu povezati (kupnja Gojera i Pejakovića za HNK Travnik i ADU kao prateća ustanova zasnovana na kadrovskoj bazi okupljenoj u HNK Travnik), a poanta posta je da bi se trebalo poraditi na propagandnom ratu i izvesti protuudar protiv bošnjačkog medijskog stroja.

Muzej Banovine Hrvatske u Bugojnu bi se dao otvoriti s 30 000 KM u punom sjaju. Jamčim. Ne govorim o gradnji novih zgrada, dovoljno je da samo postoji institucija takvog imena, koja bi mogla prerasti u Zavod za hrvatsku povijest Sveučilišta u Travniku, ako bi se takvu ideju ozbiljno htjelo razraditi.

U propagandi istina nije ključna, već interpretacija i efekti koji se postignu preuveličavanjem i sličnim trikovima.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 22:53 

sioux111 je napisao/la:
Glazbenik je dao par zanimljivih ideja... meni posebno interesantna ona osnivanju Hrvatske stranke prava - HSP "Dr. Safvet-beg Bašagić" sa sjedištem u Travniku... mada i ostale su dobre svaka čast..

Realizacija teže ide vjeruj mi... bošnjačke elite Travnika više vole taj grad viditi kao čaršiju na kraju dunjaluka nego kao središte bilo čega...

Bošnjačke političke elite su izravno protiv svih inicijativa koji ovaj grad vode naprijed i to baš iz straha da ne postane ne samo središte nego i bilo kako privlačan za Hrvate a i grad nije slučajno al kaidina destinacija jer i tako nas žele udaljit.. tako da su redom odbijal sve inicijative od onu već zaboravljenu da glavni grad Federacije bude Travnik, pa do razvoja bilo koji institucija koji bi donosili napredak... mada ideje dosta dobre... samo što kaže jedan moj drug ma ko če to bolan kad treba radit ...

Ne sumnjam da bi Bošnjaci opstruirali te ideje. Ali, za propagandni efekt koji bi se dao postići uz male izdatke to bi bilo još bolje.

Zamisli da se potpiše ugovor o osnutku RTV HB d.d. sa sjedištem u Travniku i da zatim Bošnjaci u Travniku ometu registraciju poduzeća ili izdavanje nekakve dozvole. To znači da osnivači ne bi trebali ništa ni platiti, a stalno bi to pitanje mogli izvlačiti u korist hrvatske stvari. Isto vrijedi i za HNK Travnik ili ADU.

U vezi s Bugojnom dogodila bi se ista situacija.

Ovaj koji kaže da treba raditi miješa kruške i jabuke. Privatni poduzetnici koji zarađuju novac to trebaju činiti i dalje.

Ja ovdje spominjem stvari koje bi trebali riješiti političari i djelatnici u kulturi. Npr. osnutak HNK Travnik, to se može utemeljiti i na amaterskoj grupi glumaca ili na dječjem kazalištu lutaka, za takvu instituciju bi se uvijek mogla dobiti sredstva i od Ministarstva kulture RH, a neka općine Vitez i Čitluk doniraju sredstva da se Gojer i dvoje Pejakovića kupe.

U ovoj fazi bi bilo bitno stvoriti neka zvučna imena (RTV HB, HNK, ADU itd.) kao simbol važnosti Travnika za Hrvate.

Dakle, treba pokazati inicijativu i malo kreativnosti, a to je win-win situacija. Ili će Bošnjaci blokirati ili će Hrvati dobiti bar zametak nekih bitnih ustanova. Svaka situacija se može okrenuti na dobro.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 22:54 

Evo ja taman zvao rodbinu u Travnik. Vele da se gore svima gaće tresu od straha nakon što su pročitali ovaj muzičarev tekst na forumu...Opšta panika nastala, pometnja živa...Kažu kasno u ponoć očekuju prvu grupu muhadžira prema Sarajevu...Strašno...

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:01 

Glazbenik je napisao/la:
Pessimus dux je napisao/la:

Moji prijedlozi nisu samo moje vlastite ideje. Neke od njih sam preuzeo od pametnijih od sebe.

Ukratko, poanta mog posta je da bi težište borbe trebalo prenijeti na krajeve na koje se ozbiljno ne računa da će ući u hrvatski entitet/federalnu jedinicu. Naime, iskustvo brojnih pregovora je da treba nastupiti maksimalistički kako bi se izvuklo nešto što bi bio prihvatljiv kompromis. Da bi se nastupilo maksimalistički mora se imati neke adute. Već sam naglasio da bi kod Bošnjaka trebalo ostaviti dojam da se ozbiljno računa na Travnik, čak i kad to ne bi bila istina.

Osobno mislim da bi što se tiče konsenzusa bilo dovoljno kad bi osovina HDZ BiH-HDZ 1990 odlučila provesti dio ovih prijedloga. 100% konsenzus je nemoguć, ali 70% je više nego dovoljan.

Novčana sredstva za ove projekte brojila bi se u milijunima KM, posebno ako bi se htio postići isključivo kratkoročni efekt (za ozbiljan pristup potrebni bi bili desetci milijuna KM godišnje dugi niz godina), ali uz jasnu strategiju vodećih hrvatskih političkih stranaka u BiH moglo bi se osigurati dodatna sredstva iz bar 3 druga izvora (RH, dijaspora i akcija skupljanja sredstava među Hrvatima u BiH).

Što se tiče Sveučilišta u Travniku, moje je mišljenje da je uz mostarsko potrebno još jedno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Zašto?
Na Federalnom zavodu za statistiku postoje podatci o broju studenata iz svake općine u Federaciji BiH i iz njih je vidljivo da dok studenti iz hrvatskih općina u HBŽ, ZHŽ i HNŽ u golemoj mjeri gravitiraju Sveučilištu u Mostaru, u SBŽ, ZDK i PŽ jaču ulogu imaju sveučilišta u Sarajevu i Tuzli, koja ne funkcioniraju na hrvatskom jeziku, premda dio hrvatskih studenata odlazi i na Sveučilište u Mostaru. Dakle, taj dio Bosne treba pokriti još jednim hrvatskim sveučilištem.

Naravno da itekako postoji problem kadrovskog deficita i ne tvrdim da je Akademija dramskih umjetnosti idealan izbor za prvu ustanovu novog Sveučilišta, ali time sam samo htio ukazati da se neke stvari mogu povezati (kupnja Gojera i Pejakovića za HNK Travnik i ADU kao prateća ustanova zasnovana na kadrovskoj bazi okupljenoj u HNK Travnik), a poanta posta je da bi se trebalo poraditi na propagandnom ratu i izvesti protuudar protiv bošnjačkog medijskog stroja.

Muzej Banovine Hrvatske u Bugojnu bi se dao otvoriti s 30 000 KM u punom sjaju. Jamčim. Ne govorim o gradnji novih zgrada, dovoljno je da samo postoji institucija takvog imena, koja bi mogla prerasti u Zavod za hrvatsku povijest Sveučilišta u Travniku, ako bi se takvu ideju ozbiljno htjelo razraditi.

U propagandi istina nije ključna, već interpretacija i efekti koji se postignu preuveličavanjem i sličnim trikovima.

dovoljno bi bilo, za početak, izmjestiti neke institucije iz Sarajeva, npr. u Travnik, poput nadbiskupije ili Napretka.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:03 

dudu je napisao/la:
dovoljno bi bilo, za početak, izmjestiti neke institucije iz Sarajeva, npr. u Travnik, poput nadbiskupije ili Napretka.

Nadbiskupija je crkvena stvar, ali u HKD "Napredak" bi se na sljedećoj izbornoj skupštini dalo preuzeti upravu i to provesti.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:07 

Glazbenik je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Nadbiskupija je crkvena stvar, ali u HKD "Napredak" bi se na sljedećoj izbornoj skupštini dalo preuzeti upravu i to provesti.

nadbiskupija je u hrvatskom narodu daleko od samo crkvene "stvari". druga dobra stvar je što sa selidbom nadbiskupije postoji potreba za novom katedralom, a nova katedrala nema biti manja od 2 tornja sa 100 m. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:11 

dudu je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

nadbiskupija je u hrvatskom narodu daleko od samo crkvene "stvari". druga dobra stvar je što sa selidbom nadbiskupije postoji potreba za novom katedralom, a nova katedrala nema biti manja od 2 tornja sa 100 m. :zubati

Mislio sam - crkvena stvar - u smislu da o sjedištu nadbiskupije odlučuje crkvene instance, a Sveta Stolica daje zadnju riječ. Te stvari su iznad dosega HB lobista. Ili se varam? :zubati

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:14 

Glazbenik je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Mislio sam - crkvena stvar - u smislu da o sjedištu nadbiskupije odlučuje crkvene instance, a Sveta Stolica daje zadnju riječ. Te stvari su iznad dosega HB lobista. Ili se varam? :zubati

mislim da bi jedno fino poslanstvo s HB-a moglo papi Ratzingeru objasniti neke stvari. :yes

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:16 

Pa, Boban nije uspio... :zubati

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:18 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pa, Boban nije uspio... :zubati

pa kad smo slali Bobana. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:35 

dudu je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

Napredak prvo treba ocistiti od onog komunistickog odpada...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:44 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
dudu je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

mislim da bi jedno fino poslanstvo s HB-a moglo papi Ratzingeru objasniti neke stvari. :yes

da otić tamo i tražit knjigu žalbe i uložit prigovor na nerazumijevanje kardinala Puljića za našu stvar... al vjerojatno je okolnost koja će ići u prilog i nekadašnja pripadnost hitlerjugend organizaciji pape Ratzingera... hm a i u Travniku je naš Poglavnik provodio jedan dio školski dana i to ni više ni manje u nadbiskupskoj velikoj klasićnoj gimnaziji...ima poveznica..dobro je

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 23:47 

sioux111 je napisao/la:
dudu je napisao/la:

da otić tamo i tražit knjigu žalbe i uložit prigovor na nerazumijevanje kardinala Puljića za našu stvar... al vjerojatno je okolnost koja će ići u prilog i nekadašnja pripadnost hitlerjugend organizaciji pape Ratzingera... hm a i u Travniku je naš Poglavnik provodio jedan dio školski dana i to ni više ni manje u nadbiskupskoj velikoj klasićnoj gimnaziji...ima poveznica..dobro je

a mogli bi mu ispričati i Ćirinu priču kako je Travnik pao. :zubati

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 00:00 

dudu je napisao/la:
sioux111 je napisao/la:

a mogli bi mu ispričati i Ćirinu priču kako je Travnik pao. :zubati

Vjerujem da bi vrlo brzo uslijedila pozitivna odluka i ne samo to nego bi uslijedila i ubrzana kanonizacija našeg ponekad zaboravljenog Nadbiskupa koji je naše gore list... http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Evan% ... 0ari%C4%87

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 00:49 

Vitez, naravno. Tu je bolnica u Novoj Biloj na 5 min.
Filijale FMostarskih Fakulteta. Dosta je gospodarski jak.

itd.....

I naravno tu je moj jaran :zubati :zubati

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 00:53 

Čini mi se da je Vitez centar, kada bi ponovo dovukli željeznicu, gdje bi vam kraj bio :)

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 01:27 

Glazbenik je napisao/la:

Apsolutno potpisujem. :palacgore1
Glazbenik je napisao/la:

Sve je to dobra strategija, no upravo je problem ovaj "ali", zatim sam spomenuti politički konsenzus, kao i ova tri financijska izvora.
Svakako smatram da treba pokušati i djelovati u tom smjeru, no ne treba očekivati da će sve ići glatko i da će se ostvariti sve ove ideje. Vrlo je upitan sam utjecaj i snaga nas koji dijelimo ove ideje.
Glazbenik je napisao/la:

Kada sam praktički iste ideje i istu argumentaciju ove godine iznosio ljudima iz viših crkvenih i znanstvenih krugova (Mostarsko-duvanjska biskupija i Sveučilište u Mostaru) replicirali su mi kako su oko ideje sveučilišta u srednjoj Bosni s hrvatskim predznakom prilično skeptični, iz više razloga:

1. Upitna financijska održivost sveučilišta
2. Nedostatak kvalitetnog kadra, a s tim u vezi i razvodnjavanje kvalitete studiranja
3. U skladu s nedostatkom "pravog" kadra - opasnost "preuzimanja" pozicija na tom sveučilištu od strane sarajevskog "daidžanskog" i "multietničarskog" kadra (kao primjere su navodili pojedine KŠC-ove gdje ima svakakvog kadra i nehrvatskog programa)

Također su rekli kako bi se svi skupa trebali boriti za očuvanje i jačanje Sveučilišta u Mostaru jer je i ono trenutno financijski i kadrovski "na aparatima".

Nakon toga ne znam ni sam što da mislim o tome svemu, iako sam srcem svakako uz tu ideju, te i dalje smatram da postoji potencijal za takvo što, no zaista se mnoge stvari moraju posložiti da bi se to ostvarilo u pravom smislu.
Glazbenik je napisao/la:

Te ideje su na tragu onoga o čemu i ja razmišljam, no uvijek kada ih iznesem relevantnim ljudima iz političkih ili crkvenih krugova Hrvata u BIH, kažu mi da razmišljam previše idealistički...
Ne znam, no osobno se ne mogu osloboditi takvih ideja i razmišljanja, jer ako mi se išta od toga čini potencijalno ostvarivim, trudim se to prenijeti onima do kojih bi trebalo doći i za koje smatram da bi zapravo trebali biti nositelji tih ideja.
Glazbenik je napisao/la:

:palacgore2

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 01:32 

NE treba nikakvo Sveučilište u Vitezu već treba mostarsko ustoličiti kao No.1 u BiH. Ako ljudi iz svih krajeva RH idu u ZG studirat ne vidim zašto nebi HRvati SB išli u Mostar koji im je i btw jedno duplo bliži nego prosječnom Dubrovčaninu, Puljaninu ili Osječaninu ZG.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 02:42 

PCM je napisao/la:
NE treba nikakvo Sveučilište u Vitezu već treba mostarsko ustoličiti kao No.1 u BiH. Ako ljudi iz svih krajeva RH idu u ZG studirat ne vidim zašto nebi HRvati SB išli u Mostar koji im je i btw jedno duplo bliži nego prosječnom Dubrovčaninu, Puljaninu ili Osječaninu ZG.

Ovo je otprilike mišljenje s kojim sam se susretao kod gore navedenih krugova, no svakako treba napomenuti da tu postoji bitna razlika jer hrvatska sveučilišta postoje i u Osijeku i Splitu i Puli i Rijeci i Dubrovniku i Zadru.

Gore sam zaboravio još jedan argument koji su mi nudli kada sam zastupao mišljenje o hrvatskom sveučilištu u srednjoj Bosni, koje se poklapa s Glazbenikovim prijedlogom. Naime, navodili su kako bi njegovim osnutkom moglo s vremenom (posebno ako "daidžanski" i "multietničarski" sarajevski kadrovi preuzmu važniju ulogu na njemu) doći do otuđenja i rascjepa u razmišljanjima između bosanskih i hercegovačkih Hrvata, koji se posljednjih godina gotovo potpuno izbrisao, velikim dijelom i dolaskom Hrvata iz srednje Bosne na Sveučilište u Mostaru, te njihovom interakcijom s tamošnjim vršnjacima.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 02:58 

Ja mislim da Junuz najbolje razmislja od vas rvata ovdje i da je jedino kantonizacija moguca i mozda najbolje rijesenje
Jer nema tog carobnjaka koji bi sve te opcine stavio u treci.
moje misljenje napraviti jedno osam kantona sa distriktom Sarajevom
Spustiti nivo vlasti .Izbaciti federalno ostavit drzavno one stvari koje trebaju a to je vojska .granice itd a na kantonalni nivo spustiti sve od policije pa dalje da ne nabrajam.Tako mislim da bi svi bili zasticeni i ravnopravni

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 554 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, DŽorDŽ, Naša Kvačica i 115 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: