|
|
Stranica: 2/29.
|
[ 708 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 11:57 |
|
|
..Poncije Pilat je Krista dao smaknuti u vrijeme Tiberija” — napisao je rimski povjesničar Kornelije Tacit (rođen 52. ili 54. nakon Krista) u vremenu kad su još mnogi apostoli bili na životu (Cornelius Tacitus, Anali, Phaidon Verlag, Beč 1935., str. 740; XV. 44). Židovski vojskovođa i povjesničar Josip Flavije (rođen 37. godine nakon Krista) ustanovio je da je Poncije Pilat osudio Isusa na smrt pribijanjem na križ (Josip Flavije, Židovske starine, Fourier-Verlag, Wiesbaden 1985., 1. svezak, str. 515,516; XVIII. 3.3.). Kao Židov i povjesničar, Flavije nije imao razloga širiti neku kršćansku bajku kao da je istinita.
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 12:39 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1184 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
laganini je napisao/la: ..pa pa izvor su ti tekstovi znaci u šesdesetima godinama i ako oduzmeš Isusove godine (33) znaci dvadeset sedam godina iza Isusove smrti… To si već rekao, ali imali dokaz da postoje te spiskove? Lahko je nesto tvrditi bez ikakvog pokrića. Ja ti kažem da je "fragment 52" najstariji rukopis koji postoji od biblije i datira oko 125 godina poslije Isusa, neka je mir na njega, i on je na starogrčki a ne na izvornom aramejskom jezik. Na izvornom aramejskom nema absolutno nista sačuvano. Evo ti drugi izvor sa hrvatske stranice: https://hr.answers-life.com/14179989-wh ... ament-book
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 12:51 |
|
|
..nije moja profesija da ti prostirem dokaze os rec da je sv Pavao izmišljen..??
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 22 ruj 2022, 20:47 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1184 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
Kako se dodaje naknadno anketa na temu?
Htio bi postaviti sljedeće pitanje.
Sta je za vas Isus?
- Božija sluga i poslanik, a ne Bog - Jedini Bog - Trinitarni Bog pored Oca i svetog duha - Neznam još, istražujem - Svejedno mi je
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 07:28 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Kako se dodaje naknadno anketa na temu?
Sta je za vas Isus?
- Božija sluga i poslanik, a ne Bog - Jedini Bog - Trinitarni Bog pored Oca i svetog duha - Neznam još, istražujem - Svejedno mi je Ja bih tebe htio pitati, tu zastavu koju si stavio na avatar. Odakle je ona i sta predstavlja
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
HusoBaznijek
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 07:30 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Kako se dodaje naknadno anketa na temu?
Sta je za vas Isus?
- Božija sluga i poslanik, a ne Bog - Jedini Bog - Trinitarni Bog pored Oca i svetog duha - Neznam još, istražujem - Svejedno mi je Za kršćane je Isus Bog, to je opšte poznato.
_________________ Britanski dnevni list “Manchester Guardian” od 03. kolovoza 1914. donio je: “Kad bi se Srbiju moglo odvući na sredinu oceana i potopiti, tada bi se Europski zrak pročistio.”
|
|
Vrh |
|
|
Ćamil
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 08:30 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 08:39 |
|
|
Ćamil je napisao/la: Stari zavjet negira mogućnost žrtvovanja za tuđe grijehe...
Bar čitajte ono što prilažete... Citat: Truly no man can ransom another, or give to God the price of his life,
No man can possibly redeem his brother or pay his ransom to God. Luka.. Citat: A on će: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 09:11 |
|
|
U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. 2 Ona bijaše u početku u Boga. 3 Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade 4 u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; 5 i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.
6 Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. 7 On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. 8 Ne bijaše on Svjetlo, nego – da posvjedoči za Svjetlo.
9 Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; 10 bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. 11 K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. 12 A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, 13 koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga. 14 I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.
15 Ivan svjedoči za njega. Viče: »To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je jer bijaše prije mene!«
16 Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. 17 Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu. 18 Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani.
Mislim da bi se sav krscanski nauk dao svesti na Ivanov proslov. Zato su i sveti oci sav nauk temeljili na Logosu
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 09:25 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: laganini je napisao/la: ..pa pa izvor su ti tekstovi znaci u šesdesetima godinama i ako oduzmeš Isusove godine (33) znaci dvadeset sedam godina iza Isusove smrti… To si već rekao, ali imali dokaz da postoje te spiskove? Lahko je nesto tvrditi bez ikakvog pokrića. Ja ti kažem da je "fragment 52" najstariji rukopis koji postoji od biblije i datira oko 125 godina poslije Isusa, neka je mir na njega, i on je na starogrčki a ne na izvornom aramejskom jezik. Na izvornom aramejskom nema absolutno nista sačuvano. Evo ti drugi izvor sa hrvatske stranice: https://hr.answers-life.com/14179989-wh ... ament-bookNisi u pravu. Najstariji kršćanski tj biblijski tekst je iz 52 godine https://hr.wikipedia.org/wiki/Prva_posl ... olunjanima
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
Ćamil
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 12:10 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ćamil je napisao/la: Stari zavjet negira mogućnost žrtvovanja za tuđe grijehe...
Bar čitajte ono što prilažete... Citat: Truly no man can ransom another, or give to God the price of his life,
No man can possibly redeem his brother or pay his ransom to God. Luka.. Citat: A on će: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu. To još uvijek ne dokazuje da je Isus/Isa Bog. Citat: For I have come down from heaven not to do my will but to do the will of him who sent me. https://biblehub.com/john/6-38.htmCitat: By myself I can do nothing; I judge only as I hear, and my judgment is just, for I seek not to please myself but him who sent me. https://biblehub.com/john/5-30.htmTu ti i sam lijepo kaže da je POSLAT od Boga.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 13:52 |
|
|
Ćamil je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Bar čitajte ono što prilažete...
Luka..
To još uvijek ne dokazuje da je Isus/Isa Bog. Citat: For I have come down from heaven not to do my will but to do the will of him who sent me. https://biblehub.com/john/6-38.htmCitat: By myself I can do nothing; I judge only as I hear, and my judgment is just, for I seek not to please myself but him who sent me. https://biblehub.com/john/5-30.htmTu ti i sam lijepo kaže da je POSLAT od Boga. Bog od Boga, svjetlo od svjetla.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 14:20 |
|
|
Ćamil je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Bar čitajte ono što prilažete...
Luka..
To još uvijek ne dokazuje da je Isus/Isa Bog. Citat: For I have come down from heaven not to do my will but to do the will of him who sent me. https://biblehub.com/john/6-38.htmCitat: By myself I can do nothing; I judge only as I hear, and my judgment is just, for I seek not to please myself but him who sent me. https://biblehub.com/john/5-30.htmTu ti i sam lijepo kaže da je POSLAT od Boga. Bog ne postoji. Piše u Psalmu 53.
|
|
Vrh |
|
|
Ćamil
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 15:02 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ćamil je napisao/la: To još uvijek ne dokazuje da je Isus/Isa Bog.
Tu ti i sam lijepo kaže da je POSLAT od Boga.
Bog ne postoji. Piše u Psalmu 53. Dosta depresivni stihovi.
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 23 ruj 2022, 23:55 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 24 ruj 2022, 00:08 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: laganini je napisao/la: ..pa pa izvor su ti tekstovi znaci u šesdesetima godinama i ako oduzmeš Isusove godine (33) znaci dvadeset sedam godina iza Isusove smrti… To si već rekao, ali imali dokaz da postoje te spiskove? Lahko je nesto tvrditi bez ikakvog pokrića. Ja ti kažem da je "fragment 52" najstariji rukopis koji postoji od biblije i datira oko 125 godina poslije Isusa, neka je mir na njega, i on je na starogrčki a ne na izvornom aramejskom jezik. Na izvornom aramejskom nema absolutno nista sačuvano. Evo ti drugi izvor sa hrvatske stranice: https://hr.answers-life.com/14179989-wh ... ament-bookNa aramejskom nije nikad ništa ni bilo napisano, već na grčkom.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 24 ruj 2022, 22:45 |
|
|
Isus nikad o sebi nije detaljno govorio, ter opisivao svoj hijerarhijski položaj na Nebu. Ali iz Evanđelja je jasno da je bio daleko iznad svih ljudi koji su ikad bili, ter da je bio iznad proroka. Znači, za Ivana Krstitelja Isus kaže: Zaista vam kažem, od svih ljudi koji su ikada rođeni nije bilo većega od Ivana Krstitelja. Pa ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskomu veći je od njega!
Znači, Ivan Krstitelj je najveći od svih ljudi i očito time i među prorocima, ali opet nije niti do koljena jednom Isusu. Mislim da taj dio Evanđelja najbolje oslikava Isusa kano božansku osobu.
I ova rečenica liepo pokazuje odnos Sina Isusa i nebskog Otca: Moj mi je Otac sve predao. Nitko ne poznaje Sina nego Otac i nitko ne poznaje Oca nego Sin i oni kojima se Sin hoće objaviti.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 24 ruj 2022, 22:59 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39265 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
krstjanin je napisao/la: Zenicanin je napisao/la: Kako se dodaje naknadno anketa na temu?
Sta je za vas Isus?
- Božija sluga i poslanik, a ne Bog - Jedini Bog - Trinitarni Bog pored Oca i svetog duha - Neznam još, istražujem - Svejedno mi je Ja bih tebe htio pitati, tu zastavu koju si stavio na avatar. Odakle je ona i sta predstavlja Slučajno predstavlja Sveto Trojstvo.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Ćamil
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 25 ruj 2022, 10:19 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Isus nikad o sebi nije detaljno govorio, ter opisivao svoj hijerarhijski položaj na Nebu. Ali iz Evanđelja je jasno da je bio daleko iznad svih ljudi koji su ikad bili, ter da je bio iznad proroka. Znači, za Ivana Krstitelja Isus kaže: Zaista vam kažem, od svih ljudi koji su ikada rođeni nije bilo većega od Ivana Krstitelja. Pa ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskomu veći je od njega!
Znači, Ivan Krstitelj je najveći od svih ljudi i očito time i među prorocima, ali opet nije niti do koljena jednom Isusu. Mislim da taj dio Evanđelja najbolje oslikava Isusa kano božansku osobu.
I ova rečenica liepo pokazuje odnos Sina Isusa i nebskog Otca: Moj mi je Otac sve predao. Nitko ne poznaje Sina nego Otac i nitko ne poznaje Oca nego Sin i oni kojima se Sin hoće objaviti. Pokazuje ti ako imaš određeno preduvjerenje, u Bibliji stoji sve i svašta.... Kako mi pouzdano možemo znati da Isusu neke riječi nisu stavljene u usta? Evanđelja su pisali anonimni autori, koji su se potpisali imenima apostola. Nisu apostoli osobno pisali ta evanđelja niti ima empirijskih dokaza da jesu. Drugo, evanđelja nastaju desetljećima kasnije nakon Isusova uskrsnuća (recimo da se to doista desilo). To sve jako smrdi, jako je sve ležerno i zamalo da padne u zaborav, ako je on bio na nekakvoj spasilačkoj misiji (jedared u povijesti čovječanstva i nikad više) da doista umre za svijet a o njemu se piše desetljećima kasnije, čak neka evanđelja ni ne pominju njegovo brezgrešno začeće... Je li začeće bez seksa normalna stvar na Bliskom istoku prije 2000+ godina? Ja bi to stavio u svako evanđelje... U Indiji su se kroz povijest od niotkuda pojavljivali slični učitelji, propovjedali neko vrijeme ljubav među ljudima i praštanje, a onda bi mladi umrli ili opet nestali kako su i došli. Gdje je Isus bio od 13 do 30 godine života? Da sam ja poslao svog jedinog sina, da umre za vas jazavce (pritom smatram da toga uopće niste vrijedni), postarao bih se da se o njegovoj žrtvi i životu zna sve što je bitno. Da ne bude kasnije sumnje, na žalost Isusova biografija je dva prsta od mitova i legendi... Konstantin veliki je stao na rep sektarenju u ranom kršćanstvu Nikejskim saborom, Isusova enigmatska pojava bila je povod za formiranje nebrojenih crkvica i struja u kršćanstvu. On je to kao vladar rano uočio. Na žalost prevagnula je filozofija vjere u Krista, ne i duhovnog razvoja njegovim stopama... Na šta je ljude pozivao, kada je govorio budite savršeni kao vaš otac nebeski. Dok vjeruješ u Krista možeš biti jazavac koji jesi (i koji ćeš uvijek biti), ali ako ga kreneš doista slijediti otpadaju poroci ovoga svijeta kao perpetuum mobile za život. Mislim da je to suština njegovog učenja, koja nikad nije ušla u Crkvu. S razlogom, rana crkva je bila tek super lijepak za carstvo koje je naprslo zbog prevelike šarolikosti i drakonskih nameta pokorenim kulturama...
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 26 ruj 2022, 06:18 |
|
|
Ćamil je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Isus nikad o sebi nije detaljno govorio, ter opisivao svoj hijerarhijski položaj na Nebu. Ali iz Evanđelja je jasno da je bio daleko iznad svih ljudi koji su ikad bili, ter da je bio iznad proroka. Znači, za Ivana Krstitelja Isus kaže: Zaista vam kažem, od svih ljudi koji su ikada rođeni nije bilo većega od Ivana Krstitelja. Pa ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskomu veći je od njega!
I ova rečenica liepo pokazuje odnos Sina Isusa i nebskog Otca: Moj mi je Otac sve predao. Nitko ne poznaje Sina nego Otac i nitko ne poznaje Oca nego Sin i oni kojima se Sin hoće objaviti. Pokazuje ti ako imaš određeno preduvjerenje, u Bibliji stoji sve i svašta.... Kako mi pouzdano možemo znati da Isusu neke riječi nisu stavljene u usta? Evanđelja su pisali anonimni autori, koji su se potpisali imenima apostola. Nisu apostoli osobno pisali ta evanđelja niti ima empirijskih dokaza da jesu. Drugo, evanđelja nastaju desetljećima kasnije nakon Isusova uskrsnuća (recimo da se to doista desilo). To sve jako smrdi, jako je sve ležerno i zamalo da padne u zaborav, ako je on bio na nekakvoj spasilačkoj misiji (jedared u povijesti čovječanstva i nikad više) da doista umre za svijet a o njemu se piše desetljećima kasnije, čak neka evanđelja ni ne pominju njegovo brezgrešno začeće... Je li začeće bez seksa normalna stvar na Bliskom istoku prije 2000+ godina? Ja bi to stavio u svako evanđelje... U Indiji su se kroz povijest od niotkuda pojavljivali slični učitelji, propovjedali neko vrijeme ljubav među ljudima i praštanje, a onda bi mladi umrli ili opet nestali kako su i došli. Gdje je Isus bio od 13 do 30 godine života? Da sam ja poslao svog jedinog sina, da umre za vas jazavce (pritom smatram da toga uopće niste vrijedni), postarao bih se da se o njegovoj žrtvi i životu zna sve što je bitno. Da ne bude kasnije sumnje, na žalost Isusova biografija je dva prsta od mitova i legendi... Konstantin veliki je stao na rep sektarenju u ranom kršćanstvu Nikejskim saborom, Isusova enigmatska pojava bila je povod za formiranje nebrojenih crkvica i struja u kršćanstvu. On je to kao vladar rano uočio. Na žalost prevagnula je filozofija vjere u Krista, ne i duhovnog razvoja njegovim stopama... Na šta je ljude pozivao, kada je govorio budite savršeni kao vaš otac nebeski. Dok vjeruješ u Krista možeš biti jazavac koji jesi (i koji ćeš uvijek biti), ali ako ga kreneš doista slijediti otpadaju poroci ovoga svijeta kao perpetuum mobile za život. Mislim da je to suština njegovog učenja, koja nikad nije ušla u Crkvu. S razlogom, rana crkva je bila tek super lijepak za carstvo koje je naprslo zbog prevelike šarolikosti i drakonskih nameta pokorenim kulturama... Kad je vjera u pitanju, čovjek može u sve sumnjati. Najčešće vjernik (iz dubine duše) bude vjernik radi nekog manjeg ili većeg osobno doživljenog izkustva, a ne na račun uvjeravanja iz nekih zapisa ili nečijeg govora ili zato što je vjeru preuzeo od roditelja. Kad neki zapis čitaš izključivo s ovozemaljskim razumum, onda ti pogotovo neke stvari iz Evanđelja ili zvuče romantično, neke ti zvuče suludo, a neke ti zvuče bajkovito. Ali ima jedna stvar koja baca ljagu na razum, a to je smrt. Dovoljno je da dok čitaš Evanđelje imati u glavi svoju prolaznost, i to da ćeš prije ili poslije umrieti, već ćeš malo drugčije doživjeti te ,,sulude'' ili ,,bajkovite'' stvari iz Evanđelja. Mladima i zdravima, bez ikakvih osobnih tragedija je najteže doživjeti Evanđelje... Vidim da si tu išao promatrat Evanđelje da si sebe stavio u ulogu Boga. Valjda Bog razmišlja kano i mi ljudi, pak se možemo staviti u njegov položaj i imati njegovu logiku??? Jučer se u nedjelju čitala prispodoba o bogatašu i Lazaru. Zanimljivo je kako je bogataš završio u paklu ne zato što je nešto loše napravio ili sagriešio, već zato što je propustio učiniti dobro dielo. Mene osobno Evanđelje jednostavno oduševljava, a s druge strane mi opet stalno odkriva koliko sam ja sam jadan, slab i grešan... Što je bolje u životu, biti razuman i bez nade ili nerazuman s nadom?
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 26 ruj 2022, 07:22 |
|
|
daramo je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Ja bih tebe htio pitati, tu zastavu koju si stavio na avatar. Odakle je ona i sta predstavlja
Slučajno predstavlja Sveto Trojstvo. Nisam mislio na grb vec bas na zastavu
|
|
Vrh |
|
|
Ćamil
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 26 ruj 2022, 08:06 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Ćamil je napisao/la: Pokazuje ti ako imaš određeno preduvjerenje, u Bibliji stoji sve i svašta.... Kako mi pouzdano možemo znati da Isusu neke riječi nisu stavljene u usta? Evanđelja su pisali anonimni autori, koji su se potpisali imenima apostola. Nisu apostoli osobno pisali ta evanđelja niti ima empirijskih dokaza da jesu. Drugo, evanđelja nastaju desetljećima kasnije nakon Isusova uskrsnuća (recimo da se to doista desilo).
To sve jako smrdi, jako je sve ležerno i zamalo da padne u zaborav, ako je on bio na nekakvoj spasilačkoj misiji (jedared u povijesti čovječanstva i nikad više) da doista umre za svijet a o njemu se piše desetljećima kasnije, čak neka evanđelja ni ne pominju njegovo brezgrešno začeće... Je li začeće bez seksa normalna stvar na Bliskom istoku prije 2000+ godina? Ja bi to stavio u svako evanđelje...
U Indiji su se kroz povijest od niotkuda pojavljivali slični učitelji, propovjedali neko vrijeme ljubav među ljudima i praštanje, a onda bi mladi umrli ili opet nestali kako su i došli.
Gdje je Isus bio od 13 do 30 godine života?
Da sam ja poslao svog jedinog sina, da umre za vas jazavce (pritom smatram da toga uopće niste vrijedni), postarao bih se da se o njegovoj žrtvi i životu zna sve što je bitno. Da ne bude kasnije sumnje, na žalost Isusova biografija je dva prsta od mitova i legendi...
Konstantin veliki je stao na rep sektarenju u ranom kršćanstvu Nikejskim saborom, Isusova enigmatska pojava bila je povod za formiranje nebrojenih crkvica i struja u kršćanstvu. On je to kao vladar rano uočio.
Na žalost prevagnula je filozofija vjere u Krista, ne i duhovnog razvoja njegovim stopama... Na šta je ljude pozivao, kada je govorio budite savršeni kao vaš otac nebeski.
Dok vjeruješ u Krista možeš biti jazavac koji jesi (i koji ćeš uvijek biti), ali ako ga kreneš doista slijediti otpadaju poroci ovoga svijeta kao perpetuum mobile za život. Mislim da je to suština njegovog učenja, koja nikad nije ušla u Crkvu. S razlogom, rana crkva je bila tek super lijepak za carstvo koje je naprslo zbog prevelike šarolikosti i drakonskih nameta pokorenim kulturama...
Kad je vjera u pitanju, čovjek može u sve sumnjati. Najčešće vjernik (iz dubine duše) bude vjernik radi nekog manjeg ili većeg osobno doživljenog izkustva, a ne na račun uvjeravanja iz nekih zapisa ili nečijeg govora ili zato što je vjeru preuzeo od roditelja. Kad neki zapis čitaš izključivo s ovozemaljskim razumum, onda ti pogotovo neke stvari iz Evanđelja ili zvuče romantično, neke ti zvuče suludo, a neke ti zvuče bajkovito. Ali ima jedna stvar koja baca ljagu na razum, a to je smrt. Dovoljno je da dok čitaš Evanđelje imati u glavi svoju prolaznost, i to da ćeš prije ili poslije umrieti, već ćeš malo drugčije doživjeti te ,,sulude'' ili ,,bajkovite'' stvari iz Evanđelja. Mladima i zdravima, bez ikakvih osobnih tragedija je najteže doživjeti Evanđelje... Vidim da si tu išao promatrat Evanđelje da si sebe stavio u ulogu Boga. Valjda Bog razmišlja kano i mi ljudi, pak se možemo staviti u njegov položaj i imati njegovu logiku??? Jučer se u nedjelju čitala prispodoba o bogatašu i Lazaru. Zanimljivo je kako je bogataš završio u paklu ne zato što je nešto loše napravio ili sagriešio, već zato što je propustio učiniti dobro dielo. Mene osobno Evanđelje jednostavno oduševljava, a s druge strane mi opet stalno odkriva koliko sam ja sam jadan, slab i grešan... Što je bolje u životu, biti razuman i bez nade ili nerazuman s nadom? Dosta slab i besmisleno emotivan unos, ne daješ mi nikakve povijesne protuargumente... I dalje držim da je Isusov životopis najverojatnije dotjeran od strane anonimnih autora. Samo iz tuđih usta čuješ da je Isus Bog, on sam to nikad nije tvrdio. Čak se ni anonimusi nisu drznuli to napisati. Ne smatram njegovo učenje u osnovi pogrešnim, ali meni je najlogičnije da je njegova namjera bila da jednostavno reformira judaizam kojem je i sam kao Židov pripadao. Kako nije mogao protiv farizeja koji su ga decidno odbacili, odlučio je osnovati svoju Crkvu. To je Rim prigrabio sebi kada je postalo jasno da im se učenje širi nekontrolirano diljem carstva. Da novi kršćani pokorno nisu plaćali svoje poreze na šta ih vjera obavezuje, strategija bi bila drukčija. Ta ukradena Crkva kasnije juriša na Jeruzalem opljačkati što se stigne (Konstantinopolj je bio fino zagrijavanje), spaljuje žene koje kuhaju šumske bobice, zabranjuje toplu čokoladu kao đavolje piće, štiti teoriju o ploči umjesto globusa, juriša na crne mačke koje su jednostavno čisto zlo (vidi im se u očima), tjera Židove iz Španije i gdje sve ne, spaljuje knjige koje navode na razmišljanje... Zajebi inteligenciju i kritičko propitivanje, rmbaj do mraka u poljima, umri siromašan kako si se i rodio, ali imaj nadu... Dok kršćanska vlastela žedere pečene jarebice na dvoru i govori poniženim seljacima da im je kučka lovačkog psa rođena mater...
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 26 ruj 2022, 08:22 |
|
|
Opet islamska teologija iz vrtića.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 26 ruj 2022, 08:31 |
|
|
Izvini Markane, morala sam.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 26 ruj 2022, 08:45 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Ćamil je napisao/la: Pokazuje ti ako imaš određeno preduvjerenje, u Bibliji stoji sve i svašta.... Kako mi pouzdano možemo znati da Isusu neke riječi nisu stavljene u usta? Evanđelja su pisali anonimni autori, koji su se potpisali imenima apostola. Nisu apostoli osobno pisali ta evanđelja niti ima empirijskih dokaza da jesu. Drugo, evanđelja nastaju desetljećima kasnije nakon Isusova uskrsnuća (recimo da se to doista desilo).
To sve jako smrdi, jako je sve ležerno i zamalo da padne u zaborav, ako je on bio na nekakvoj spasilačkoj misiji (jedared u povijesti čovječanstva i nikad više) da doista umre za svijet a o njemu se piše desetljećima kasnije, čak neka evanđelja ni ne pominju njegovo brezgrešno začeće... Je li začeće bez seksa normalna stvar na Bliskom istoku prije 2000+ godina? Ja bi to stavio u svako evanđelje...
U Indiji su se kroz povijest od niotkuda pojavljivali slični učitelji, propovjedali neko vrijeme ljubav među ljudima i praštanje, a onda bi mladi umrli ili opet nestali kako su i došli.
Gdje je Isus bio od 13 do 30 godine života?
Da sam ja poslao svog jedinog sina, da umre za vas jazavce (pritom smatram da toga uopće niste vrijedni), postarao bih se da se o njegovoj žrtvi i životu zna sve što je bitno. Da ne bude kasnije sumnje, na žalost Isusova biografija je dva prsta od mitova i legendi...
Konstantin veliki je stao na rep sektarenju u ranom kršćanstvu Nikejskim saborom, Isusova enigmatska pojava bila je povod za formiranje nebrojenih crkvica i struja u kršćanstvu. On je to kao vladar rano uočio.
Na žalost prevagnula je filozofija vjere u Krista, ne i duhovnog razvoja njegovim stopama... Na šta je ljude pozivao, kada je govorio budite savršeni kao vaš otac nebeski.
Dok vjeruješ u Krista možeš biti jazavac koji jesi (i koji ćeš uvijek biti), ali ako ga kreneš doista slijediti otpadaju poroci ovoga svijeta kao perpetuum mobile za život. Mislim da je to suština njegovog učenja, koja nikad nije ušla u Crkvu. S razlogom, rana crkva je bila tek super lijepak za carstvo koje je naprslo zbog prevelike šarolikosti i drakonskih nameta pokorenim kulturama...
Kad je vjera u pitanju, čovjek može u sve sumnjati. Najčešće vjernik (iz dubine duše) bude vjernik radi nekog manjeg ili većeg osobno doživljenog izkustva, a ne na račun uvjeravanja iz nekih zapisa ili nečijeg govora ili zato što je vjeru preuzeo od roditelja. Kad neki zapis čitaš izključivo s ovozemaljskim razumum, onda ti pogotovo neke stvari iz Evanđelja ili zvuče romantično, neke ti zvuče suludo, a neke ti zvuče bajkovito. Ali ima jedna stvar koja baca ljagu na razum, a to je smrt. Dovoljno je da dok čitaš Evanđelje imati u glavi svoju prolaznost, i to da ćeš prije ili poslije umrieti, već ćeš malo drugčije doživjeti te ,,sulude'' ili ,,bajkovite'' stvari iz Evanđelja. Mladima i zdravima, bez ikakvih osobnih tragedija je najteže doživjeti Evanđelje... Vidim da si tu išao promatrat Evanđelje da si sebe stavio u ulogu Boga. Valjda Bog razmišlja kano i mi ljudi, pak se možemo staviti u njegov položaj i imati njegovu logiku??? Jučer se u nedjelju čitala prispodoba o bogatašu i Lazaru. Zanimljivo je kako je bogataš završio u paklu ne zato što je nešto loše napravio ili sagriešio, već zato što je propustio učiniti dobro dielo. Mene osobno Evanđelje jednostavno oduševljava, a s druge strane mi opet stalno odkriva koliko sam ja sam jadan, slab i grešan... Što je bolje u životu, biti razuman i bez nade ili nerazuman s nadom? Koja je kod novotara uopce godina A, B il C
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|