HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 pro 2024, 02:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1616 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 65  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Stolac
PostPostano: 13 pro 2010, 13:52 

Imam osjećaj da se smiješ sa gorčinom u ustima :)

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 15:35 

ManInBlack je napisao/la:

Sad se furaš na sipu...

Šta je reć'???

Vanzemaljci više nisu u modi??? :zubati

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 15:45 

Sultan je napisao/la:

Sad se furaš na sipu...

Šta je reć'???

Ne furam se :) imas pp

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 15:47 

Sultan je napisao/la:

Sad se furaš na sipu...

Šta je reć'???

Ne furam se :) imas pp

Imam al' nisam mogao otvoriti onu stranicu :wink

Vrh

PostPostano: 14 pro 2010, 13:32 

Evo kako je Danac Nihad doživio hrvatsku vlast u Stocu 2008. godine:

Citat:
Lična karta (CIPS)

Objavljeno 13. August 2008. od Nihad

Odlučih ove godine izvaditi i BH ličnu/osobnu kartu, ili ti ga ID. Raspitah se o procesu, rekoše mi razne neke informacije o procesu, ali znajući naš narod, i kako se kvalitetno informacija prenosi, ono s koljena na koljeno, svak malo zabiberi, odlučih ipak otići u opštinu da mi oni kaću šta trebam i gdje trebam.

Prilazim zgradi Opštine Stolac, vidim na jarbolima kako se vijori, zastava Herceg-Bosne. Razočarah se već tu, ali eto, nema se drugog izbora.

Na samom ulazu, spomen ploče poginulim braniteljima Stoca. Od koga zapitah se? Ne nađoh odgovor u sebi. Manje više važno. Ulazim u samu zgradu, dočeka me neka žena, polu pogurena, i govori mi kako me neće pustiti u šorcu. Kontam kakve veze ima šorc. Ono razumijem dostojno se obući, ali oni baš da mi govore šta je dostojno.

Pogledam je mrko, i ignorišem njenu izjavu. Zateknem hrpu ljudi, čaka u redu prije mene. Hajde de čekaj. Tu sretnem bivšeg mi direktora OS Ragib Dizdar, malo sa njim pričam i upitam se, i vidim da žena od prije, i radi tu u opštini. Čistačica, šta li.

Brzo se red odvija vidim, uletim u neku kancelariju, tu tri žene/djevojke rade, kažem šta želim. Za CIPS mi treba rodni list, sa matičnim brojem i uvjerenje o državljanstvu. I to se kao kod njih vadi, tu u opštini. Uzima mi podatke, datum rođenja, ime i prezime, mjesto rodjenja i boravka. i na datumu je već zapelo.

- kažem, 31. mart 1979.
- Koji je to mjesec, jel treći?

Šta ti misliš, ono razumijem da se na hrvatskom kaže drugačije, ali jel znaš i jedan drugi jezik na svijetu? Na prste jedne ruke, mogu nabrojati jezike u Evropi, gdje se mjeseci u godini ne zovu, kako se ne zovu na bosanskome. Možda nije ni pismena. Ko će ti ga znati.

Ne zna sada ni ulicu, jer su promjenili i naziv ulice. Ulica, X Hercegovačke brigade, se sada zove Kneza Domogoja. Ali eto tu joj ja pomogoh. Kao ono Stolac, je tako velik grad, da nije moguće pomatiti tih 10 ulica.

Zamoli me da dođem za dva sata, dok ona to nađe u knjigama i napiše dokument. Te šta ćeš, ne gine mi jedna ili dvije limunade dok čekam. Podne je već pičim tamo, uzimam dokumente, što je pravila, i pravac, po njenim uputama u CIPS zgradu. Tamo opet čekanje, samo jedna osoba usluživa stranke. Proces ekstremno sporo traje, jer se treba potpisati neki mali milion papira, i slikati, uzeti otisak prstiju i tako to. Sat vremena čekanja, da bi mi rekla, fali ti dokumentacije.

Fali dokument sa slikom. Pa slikali su me pri porodu, ne znam što to nisu odma zakačili tada za rodni list. Jer nemam niti sam kada imao, neki naš dokument. Jesam BH pasoš, prije 10-12 godina. Danski pasoš je u redu, samo ga moram ovjeriti. I moram da uplatim u pošti za vađenje CIPS kartice. Te informacije mi niko rekao nije da su potrebne. Čak ni u opštini, a pitao sam šta je sve potrebno. I obrazložio situaciju.

Ovdje sam se toliko naljutio, da sam mogao nekoga ubiti. Sreća njihova da su prilično odmakli zgradu opštine od CIPS zgrade. Dok sam se vratio nazad u opštinu, prošla me je huja, koliko toliko.

Ovjerio, iskopirao, platio, opet u CIPS, čekanje… malo kraći red ovaj put, jer ovi što su prije mene bili, malo su sporiji oko ovih objerenja plaćanja i kopiranja bili, pa sada ćekaju iza mene. Potpiši ovdje, potpiši ondje, Slikanje, otisci prstiju. Dodji za 14 dana.

Eto ga sada sam u CIPS sistemu i ja… Valjda će se ovakve situacije od sada moći izbijeći, jer će valjda sve digitalno crno na bijelo da imaju. Aferim…

I zašta će mi sada ovo? Kažu mi u Hrvatsku mogu sa ličnom kartom otiči. Koji ću …. u Hrvatskoj. Mogu i sa pasošom. Jes da je malo veći i teži, ali nisam od slina, a pored toga, vjerodavniji mi je ovaj pasoš, nego i jedan Bosansko-Hercegovački. Ali eto nek se ima. Ako nekad šta god zateba ovako lokalno srediti. Da me znaju naći. Da i tu postojim negdje zaveden, kao odrasla osoba, a ne kao Titov pionir.
Poveznica: http://bregava.com/2008/08/13/licna-karta-cips/

Vrh

PostPostano: 14 pro 2010, 14:50 

Multietničar. :D

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 00:21 

Počelo je, počelo...

http://www.caportal.info/crna-kronika/1 ... i-zvijezdu

Međunacionalni incident: Jedni drugima srušili križ i mjesec i zvijezdu

Nedjelja, 19 Prosinac 2010 22:53

U selu Pješivac kod Stoca, gdje živi 60 posto Bošnjaka i 40 posto Hrvata, dogodio se međunacionalni incident koji je umnogome narušio odnose između mještana. O svemu je obaviještena policija. Kako su za Dnevni avaz ispričali mještani Pješivca, na brdu nadomak ovog sela jedni drugima su u više navrata rušili vjerske simbole, zbog čega je došlo do izazivanja vjerske mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

'' Na ovom brdu 1993. godine, kada su Bošnjaci protjerani iz Pješivca, podignut je veliki križ. Također, pored križa bilo je podignuto i veliko slovo U, koje je uklonjeno kada su se Bošnjaci vratili na svoja ognjišta. Nedavno je bošnjačka omladina od kamena napravila mjesec i zvijezdu, koje su im Hrvati četiri puta srušili. Potom je srušen i križ. Strahujemo da bi ovdje ubrzo mogla pasti i krv '' - ispričali su mještani novinarima Dnevnog avaza.

Policija je ovog tjedna, prema informacijama u PU Čapljina, obavila uviđaj, ali tek kada je srušen križ. Saslušano je više osoba koje su priznale ovo krivično djelo. O imenima i nacionalnoj pripadnosti počinitelja nisu htjeli govoriti.

Zanimljivo je da je prije postavljanja križa na brdu pored Pješivca, kamenom bila ispisana riječ Tito, ali je uništena s početkom agresije.

Predsjednik Foruma mladih Stolac Nerin Dizdar, koji je također o svemu obaviješten, apelirao je na policiju da efikasnom istragom sankcionira krivce, kako bi se smirile nacionalne tenzije.

'' Policija mora, barem u ovom slučaju, pokazati dosljednost. Ovo su izuzetno osjetljiva pitanja. Ne treba niko vršiti samovlašće, niti supremaciju nad drugima '' - rekao je Dizdar za Dnevni avaz.

Dnevni avaz

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 01:33 

Citat:
Kako su za Dnevni avaz ispričali mještani Pješivca, na brdu nadomak ovog sela jedni drugima su u više navrata rušili vjerske simbole

Citat:
Nedavno je bošnjačka omladina od kamena napravila mjesec i zvijezdu, koje su im Hrvati četiri puta srušili. Potom je srušen i križ.

Ono što je novinar zaboravio reći jeste to da su bošnjaci (riječ je o djeci) mjesec i zvijezdu od kamena načinili desetak metara ispod krsta koji je pdstavljen na vrhu brda i koji do neki dan niti jednom nije bio rušen. Znači, bošnjaci grade mjesec i zvijezdu 4x a hrvati svaki puta sruše, da bi tek nakon 4 puta rušenja mjeseca i zvijezde bošnjaci srušili križ (to je dokaz koliko su Bošnje SABURLI - STRPLJIVI)... :wink

Kao što možemo vidjeti, bošnjacima nije smetao križ, oni su samo željeli postaviti mjesec i zvijezdu...

Očito da je hrvatima smetala mjesec i zvijezda...

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 01:40 

Sultan je napisao/la:

Da su ljiljani, ja ne bi riječi rekao ali zašto morate azijske simbole dovoditi u Europu?

Europa je bjelačka, ono što predstavlja u svijetu je utemeljeno u kršćanstvu a ne u pustinjskoj religiji.

Jel BiH pustinja?

Nije!

Šta će vam pustinjska religija?

Mislim nije da vam branim, ali se nemojte čuditi zašto je teško gledati azijske simbole u srcu Europe.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 01:46 

pjosip je napisao/la:
Sultan je napisao/la:

Da su ljiljani, ja ne bi riječi rekao ali zašto morate azijske simbole dovoditi u Europu?

Europa je bjelačka, ono što predstavlja u svijetu je utemeljeno u kršćanstvu a ne u pustinjskoj religiji.

Jel BiH pustinja?

Nije!

Mislim nije da vam branim, ali se nemojte čuditi zašto je teško gledati azijske simbole u srcu Europe.

Koji si ti retard majko mila, za nepovjerovat kakvih sve debila hoda Zemljom...

Pa imaš li ti pojma šta uopšte pišeš matere ti???

Pa zar nije kolijevka kršćanstva u pustinji???
Citat:
[b]

Sinko, tebi treba pomoć hitno :wink

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 01:51 

Sultan je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Jel BiH pustinja?

Nije!

Koji si ti retard majko mila, za nepovjerovat kakvih sve debila hoda Zemljom...

Pa imaš li ti pojma šta uopšte pišeš matere ti???

Pa zar nije kolijevka kršćanstva u pustinji???
Citat:
[b]

Sinko, tebi treba pomoć hitno :wink

A šta je tu netočno?

Pa nije li gotovo isto nedavno izjavila i Angela Merkel?

Mislim ja znam da su sve te religije nastale u Izraelu, ali drugo je Saudijska Arabija (gola pustinja, Izrael je ipak Kanaan tj. bogata zemlja) i Islam koji je u suštini reciklirano hebrejstvo i pokret koji je vojno nametnuo monoteizam medju arapskim pustinjskim plemenima.
Pored toga, neposredno po odlasku osnivača, kršćastvo sav svoj razvoj i oblik dobija u Europi a Islam ostaje u pustinji.

Islam ima smisla u Arabiji, to je takva zemlja, takav okoliš.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 01:58 

Europski simboli i umjetnički pravci su vezani uz gotiku, romanizam, barok a islamski je isto lijep, ali na neki čudan način, oni zavijutci i nabacivanje teksta na što manji prostor i pokrivanje svih praznih prostora više djeluje kao da gledamo šifre nekakvih vanzemaljaca.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 02:25 

pjosip je napisao/la:
Europski simboli i umjetnički pravci su vezani uz gotiku, romanizam, barok a islamski je isto lijep, ali na neki čudan način, oni zavijutci i nabacivanje teksta na što manji prostor i pokrivanje svih praznih prostora više djeluje kao da gledamo šifre nekakvih vanzemaljaca.

To je islamic art, kaligrafija...Naravno da tebi izgleda čudno i izvanzemaljski i da ne razumiješ s obzirom da ne poznaješ arapsko pismo...

Međutim, ono što je čudno tebi, ne podrazumjeva da je to čudno svakome :wink Contaš???

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 08:37 

Sultan je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

To je islamic art, kaligrafija...Naravno da tebi izgleda čudno i izvanzemaljski i da ne razumiješ s obzirom da ne poznaješ arapsko pismo...

Međutim, ono što je čudno tebi, ne podrazumjeva da je to čudno svakome :wink Contaš???

Sve je to u redu što ti kažeš ali moraš imati ozbiljan poremećaj pa ustvrditi kako su to europski simboli. Slično se odnosi i na mladi mjesec i zvijezdu. Kad ga pogledaš, prva asocijacija su Sudan, Alžir i Katar, dimljeni ljudi, i one pustinjske trube tankoga "avaza"

Jel to Europa?

Vi isto od sebe radite veće Muslimane nego što su oni sami. Europljani ste a dajete dupe tim Azijatima i mimo onoga što je potrebno. Albanci su za mene ponosniji narod,jer svojoj djeci daju i narodna imena a vi ste svu svoju kulturu preuzeli iz Azije. Nemate narodna, bosanska imena nego ste u želji da kopirate azijate sve svoje simbole pretvorili u azijske.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 11:09 

Prvi put se javljam da ovom forumu, pa vas sve pozdravljam iz Hrvatske. Križ i polumjesec mogu i moraju biti zajedno, ako nigdje drugdje na svijetu, onda u Hrvatskoj i BiH. Za to ima previše povijesnih, nacionalnih i geopolitičkih razloga. Naravno, ima razloga i protiv, a njihovu važnost smatram prolaznom i štete svima nama. Bitna je stvar da se vjerske simbole mora koristiti iz razloga VJERE, a ne iz razloga označavanja teritorija. Smatram da BiH ima pravo na Hrvatsku, kao i Hrvatska na BiH. Ako nije moguće ostvariti suradnju, onda se braća trebaju podijeliti, kao što se dijeli očevina, da ne bude zle krvi. To onda otvara mogućnost čistih računa, a na tome se može graditi daljnja suradnja. Morate biti svjesni da mi egzistencijano trebamo jedni druge, Hrvatska treba BiH i BiH treba Hrvatsku. Mislim da Srbiju ne treba nitko, geopolitički i ekonomski čak ni RS je uistinu ne treba. Ali pustimo sad njih, tema smo mi - Hrvati i Bošnjaci. Ukoliko se ne dogovorimo, preko BiH pada ili opstaje i Hrvatska. Jednako vrijedi i obratno. Tko to ne vidi, slijep je pokraj zdravih očiju. Inače krećemo putem povijesne propasti. Međusobno natjecanje treba promijeniti u zajednički rad. Kako? Pratim i vidim da Hrvati u BiH imaju puno problema s BiH vlastima, u kojima su očigledno instalirani bivši udbaški i novokomponirani prosrpski kadrovi, a tako je i ovdje u RH. To nije slučajnost. Ali ne bi smjelo biti problema s Bošnjacima. Kad kažem Hrvati, mislim na Hrvate katolike i Hrvate muslimane, jer je ovih potonjih Hrvatska puna. I da, ja sam nekakav starćevićanski nacionalni romantik. Ali treba prihvatiti stvarno stanje, i tražiti modus vivendi. On se MORA naći, a neki očito ne shvaćaju važnost tog pitanja. Predlažem, da se počne razmišljati na sljedeći način - kako će živjeti moji unuci? Britanija svoje interese (kontrola njemačkog pristupa Sredozemlju) snažno nastoji ostvariti, upravo preko kičme Hrvatske i BiH. Tomu se moguće oduprijeti, ali samo zajednički. Gledam onako kako znam, iz svoje perspektive. Ako netko zna bolje, neka me prosvijetli.

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 16:31 

Sultan je napisao/la:

Ono što je novinar zaboravio reći jeste to da su bošnjaci (riječ je o djeci) mjesec i zvijezdu od kamena načinili desetak metara ispod krsta

Pitanje je zašto su morali da to naprave tako blizu križa? Je li to jedino brdo kod tog sela?
Ne kažem da religijska obilježja treba rušiti, ali jesu li mogli to postaviti gdje drugo a ne tako blizu, zašto tako blizu kada nam se simboli niakko ne podnose? ;)

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 18:08 

Miros je napisao/la:
Prvi put se javljam da ovom forumu, pa vas sve pozdravljam iz Hrvatske. Križ i polumjesec mogu i moraju biti zajedno, ako nigdje drugdje na svijetu, onda u Hrvatskoj i BiH. Za to ima previše povijesnih, nacionalnih i geopolitičkih razloga. Naravno, ima razloga i protiv, a njihovu važnost smatram prolaznom i štete svima nama. Bitna je stvar da se vjerske simbole mora koristiti iz razloga VJERE, a ne iz razloga označavanja teritorija. Smatram da BiH ima pravo na Hrvatsku, kao i Hrvatska na BiH. Ako nije moguće ostvariti suradnju, onda se braća trebaju podijeliti, kao što se dijeli očevina, da ne bude zle krvi. To onda otvara mogućnost čistih računa, a na tome se može graditi daljnja suradnja. Morate biti svjesni da mi egzistencijano trebamo jedni druge, Hrvatska treba BiH i BiH treba Hrvatsku. Mislim da Srbiju ne treba nitko, geopolitički i ekonomski čak ni RS je uistinu ne treba. Ali pustimo sad njih, tema smo mi - Hrvati i Bošnjaci. Ukoliko se ne dogovorimo, preko BiH pada ili opstaje i Hrvatska. Jednako vrijedi i obratno. Tko to ne vidi, slijep je pokraj zdravih očiju. Inače krećemo putem povijesne propasti. Međusobno natjecanje treba promijeniti u zajednički rad. Kako? Pratim i vidim da Hrvati u BiH imaju puno problema s BiH vlastima, u kojima su očigledno instalirani bivši udbaški i novokomponirani prosrpski kadrovi, a tako je i ovdje u RH. To nije slučajnost. Ali ne bi smjelo biti problema s Bošnjacima. Kad kažem Hrvati, mislim na Hrvate katolike i Hrvate muslimane, jer je ovih potonjih Hrvatska puna. I da, ja sam nekakav starćevićanski nacionalni romantik. Ali treba prihvatiti stvarno stanje, i tražiti modus vivendi. On se MORA naći, a neki očito ne shvaćaju važnost tog pitanja. Predlažem, da se počne razmišljati na sljedeći način - kako će živjeti moji unuci? Britanija svoje interese (kontrola njemačkog pristupa Sredozemlju) snažno nastoji ostvariti, upravo preko kičme Hrvatske i BiH. Tomu se moguće oduprijeti, ali samo zajednički. Gledam onako kako znam, iz svoje perspektive. Ako netko zna bolje, neka me prosvijetli.

blazen bio mudri covjece,

moram te razocarat,ali kasnis za zivotom nekih 20 godina,pogotovo kad je rijec o turcima i hrvatima.
previse smo energije i zivota izgubili zbrinjavajuci turske izbjeglice,da bi na kraju oni izbacili nas iz nase kuce (samo iz sb 150.000),a kamoli da se isplati gubiti energiju na tebe i tvoju promasenu retoriku....dobili smo jedno veliko hvala

nego za drugi put znamo sta cemo i kako cemo.sto se tebe tice.....adio

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 01:06 

pagan je napisao/la:

moram te razocarat,ali kasnis za zivotom nekih 20 godina,pogotovo kad je rijec o turcima i hrvatima.
previse smo energije i zivota izgubili zbrinjavajuci turske izbjeglice,da bi na kraju oni izbacili nas iz nase kuce (samo iz sb 150.000),a kamoli da se isplati gubiti energiju na tebe i tvoju promasenu retoriku....dobili smo jedno veliko hvala

Vjerojatno si u pravu kad kažeš da kasnim za životom jedno dvadeset godina, jer moje je srce ostalo tamo negdje u 91.-oj.
Kad su se vezale zastave, šahovnica i polumjesec...

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 01:31 

Miros je napisao/la:
pagan je napisao/la:

Vjerojatno si u pravu kad kažeš da kasnim za životom jedno dvadeset godina, jer moje je srce ostalo tamo negdje u 91.-oj.

Puno je vode proteklo ispod tog mosta miros.
Nikad više.

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 17:26 

Miros je napisao/la:
pagan je napisao/la:

nisi jedini...to je bilo jedno kratkotrajno dobro vrijeme,pozivajuci se na zajednistvo koje je vrhunac imalo u 2 sv. ratu.
izigrani smo ko naivna telad...skupo platili

svako dobro tebi zelim

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 18:11 

U ww2 ste vezivali zastave sa nama, a sada hoćete da ih vežete sa srbima...

Hm...koji ste vi suncokreti :ujko

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 18:26 

Sultan je napisao/la:

Vi ste ih ipak prvi svezali.

Hint: "kuća časti"

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 18:57 

Sultan je napisao/la:

kurva o postenju

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 11:00 

Sultan je napisao/la:

Zanimljiv spin.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 11:02 

kad ih vidim svezane, zapalit ću ih obe..., zastave naravno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1616 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 65  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: