HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 19:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 10:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
slika


Citat:
Stari Grad je sastavna općina gradske zajednice općina Sarajeva i historijsko središte tog grada. Zahvata istočnu polovicu historijskog dijela Sarajeva, uključujući Alifakovac, Baščaršiju, Bendbašu, Bistrik i Vratnik. Graniči sa općinom Ilijaš na sjeveru, Istočnim Starim Gradom na istoku, Istočnim Novim Sarajevom na jugu, te sa općinama Centar i Novo Sarajevo na zapadu. Općina pokriva površinu od 55 km² i teritorijalno, općina Stari Grad je najveća općina na području grada Sarajeva i zauzima oko 37% teritorije grada.[3]



slika

Bistrik je jedno od najstarijih naselja grada Sarajeva, smješteno na lijevoj obali rijeke Miljacke, koje administrativno i historijski pripada općini Stari Grad Sarajevo.

U sklopu naselja Bistrik se nalaze dva Nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine:

Franjevačka crkva Sv. Ante Padovanskog i

slika
Konak na Bistriku

slika
kao i dva spomenika na privremenoj listi:

Zgrada željezničke stanice Bistrik i
Sarajevska pivara.


Citat:
Sarajevo / Bistrik – samostan sv. Ante
Samostan Sv. Ante u Sarajevu osnovan je koncem 19. stoljeća. Međutim, franjevci su u Sarajevu nazočni znatno dulje. Župa se spominje već u 16. stoljeću. Prilikom progona između 1521. i 1524. god. ubijeno je nekoliko franjevaca. Župa je prvotno bila u nadležnosti visočkog samostana, a kada je on koncem 17. stoljeća napušten, brigu su preuzeli kreševski franjevci.

Sredinom 17. stoljeća katolička zajednica u Sarajevu, koju mahom tvore dubrovački kolonisti, ima na raspolaganju crkvu Bezgrešnog začeća. Nastanjeni su u latinskoj četvrti. Prilikom prodora Eugena Savojskog do Sarajeva 1697. godine, crkva je izgorjela, a većina katolika napustila grad. Preostao ih je tek malen broj. Tijekom 18. stoljeća njihov se broj povećao tako da ih 1777. godine ima 624. Međutim, god. 1813. njih je samo 557, a 1877. god 768.

U župnoj kući, smještenoj u latinskoj četvrti, nalazila se i mala kapelica Rođenja Bl. Dj. Marije. Kuća je nestala u požaru god. 1852. Temelji nove crkve, posvećene Sv. Anti Padovanskom, postavljeni su 1853. godine. Za njezinu gradnju darovao je 1.000 forinti Antun Vranyczany-Dobrinović. Godine 1854. crkva je pokrivena, a 1856. dovršena. Te se godine prvi put zvonilo dvjema željeznim pločama na zvoniku, što je izazvalo uznemirenost među muslimanskim pučanstvom pa su morale biti skinute. Godine 1864. za crkvu je carica Eugenija (supruga Napoleona III) darovala više crkvenih predmeta: kalež, paramente, križeve, baldahin, kadionice, svijećnjake, te Gospin oltar s reprodukcijom Murillove slike Uznesenja. Godine 1869. izmijenjen je krov na crkvi, a godinu dana kasnije A. Vranyczany-Dobrinović darovao je pozlaćeni križ. Crkva je izgorjela u velikom požaru, što je zahvatio Sarajevo 1879. godine. Nova se trebala graditi na ranije kupljenom zemljištu, ali su ga vlasti oduzele i izgradile oficirski kasino (danas Dom Armije). Godine 1881-82. izgrađena je skromna crkva od drveta i nepečene cigle na mjestu današnje crkve na Bistriku. Franjevci su je 1882. predali nadbiskupu i ona je ostala u njegovu posjedu sve do izgradnje katedrale 1889. godine. Tada je vraćena franjevcima.

Franjevci su u Sarajevu vodili školu, koja je po programu i kvaliteti bila iznad tadašnjih pučkih škola, odnosno na rangu male realke. Temelji za zgradu te škole postavljeni su godine 1865. nastojanjem fra Grge Martića. On je sam dugo vremena vodio brigu o toj školi. Od godine 1871. i sestre milosrdnice vode pučku školu u Sarajevu.

Godine 1882. franjevci su se povukli iz Sarajeva, jer su župu morali predati nadbiskupu. Na inzistiranje zemaljske vlade starješinstvo franjevačke provincije Bosne Srebrene je god. 1886. preselilo u Sarajevo i nekoliko je godina stanovalo u iznajmljenim prostorijama. U međuvremenu su vršene pripreme za podizanje samostana. Godine 1893. započeta je gradnja samostana po projektu Carla Paneka u Hendinoj ulici. Radove je vodio graditelj Ivan Holz. Za izgradnju samostana franjevci su podigli zajam od 20.000 forinti. Kao jamstvo za vraćanje zajma Provincija je založila zemljišni posjed svih samostana u vrijednosti od 39.752 forinte. Od nadležnih vlasti dobiveno je dopuštenje da se po Monarhiji sakupljaju milodari, budući da je prema proračunu samostan trebao stajati 52.000 forinti. Gradnja je samostana, osim gornjega kata koji je kasnije nadograđen, dovršena do rujna 1894. godine, kada su franjevci konačno u njega uselili. U samostanu je od 1909. god., s kraćim prekidom (1942-47), sve do 1968. bila smještena i bogoslovija. Samostanska zgrada je temeljito renovirana 1983-85. godine. U klaustru je izgrađena nova dvorana 1984. god. po projektu Zage Dobrović iznad koje su tijekom ratnih godina izgrađene još dvije dvorane. Nakon obnove u samostanu je do početka rata (1992.) bio smješten novicijat i redakcija lista Svjetlo riječi.

U samostanu se nalazi pinakoteka s više od stotinu djela poglavito suvremene likovne umjetnosti. Zastupljena su djela brojnih slikara i kipara različite generacijske pripadnosti i umjetničkih pravaca. U ranije radove spada Krist Celestina Medovića, te nekoliko djela Gabrijela Jurkića, među kojima se napose ističe slika Ratna žetva. Od drugih slikara sa svojim su djelima zastupljeni: Meštrović, Šimunović, Kljaković, Šohaj, Gliha, Murtić, Lovrenčić, Lah, Reiser, Seder, Poljan, Likar, Čurić, Pivac, Despić, Grgić, Kregar i dr. Ova bogata zbirka ne odlikuje se samo raznovrsnošću autora i tema, nego i visokom umjetničkom vrijednošću, što je po sebi čini zanimljivom i atraktivnom.

U samostanu je smješten i središnji arhiv redodržave Bosne Srebrene. Najstarija građa potječe iz 17. i 18. stoljeća, premda iz tog vremena nije obilna. Tomu je razlog što je starija građa (od 14. st.) koncentrirana u arhivima triju starih samostana u Kraljevoj Sutjesci, Fojnici i Kreševu, jer su tamo u tom razdoblju bila središta franjevačkog djelovanja. Među najvažnije arhivske dokumente spadaju tzv. pro­tokoli (zapisnici) od sredine 18. do tridesetih godina 20. stoljeća.

Crkva iz god. 1882. bila je trošna i ruševna, pa je morala 1905. biti privremeno zatvorena. U međuvremenu već su počele pripreme za gradnju daleko veće i reprezentativnije, što je potrajalo petnaestak godina. God. 1903. osnovano je i društvo za gradnju, članovi kojeg su ulagali novac u fond za navedenu svrhu. Crkva je najzad izgrađena god. 1912-13. u neogotičkom slogu, a po projektu Josipa Vancaša. Pod konac 1913. u nju su postavljena četiri oltara izgrađena u tirolskoj radionici Ferdinanda Stuflessera. U istoj radionici izvedena je i propovjedaonica. Slikar Ferdinand Bender oslikao je svetište crkve, a glavni oltar, dar cara Franje Josipa I, izvela je bečka tvrtka Jung & Russ. Vitraile, na kojima su prikazani likovi sveca, izradila je bečka tvrtka Rudolf Leudg, a kip Sv. Ante, nabavljen 1898. godine, umjetnička radionica Mayer u Münchenu.

Godine 1926. za crkvu su, uz postojeće Gospino zvono (1.920 kg), nabavljena još četiri: Sv. Ante (4.015 kg), Sv. Franje (1.125 kg), Sv. Josipa (810 kg) i Sv. Terezije od malog Isusa (486 kg).

Franjevci su godine 1962. započeli umjetničku obnovu crkve Sv. Ante. Išlo se prije svega za tim da se u nju unesu vrijedni umjetnički sadržaji. Obnova je potrajala više od dva desetljeća. Do početka sedamdesetih godina u crkvu je uneseno nekoliko djela istaknutih hrvatskih umjetnika. Sedamnaest vitraila izvedeno je po nacrtima Ive Dulčića na temu Povijesti Kristova života i Stvaranja (1969-70). Oni čine umjetničku okosnicu crkve. Dulčić je izradio i fresku Sv. Ivan Zlatousti. Nešto ranije u crkvu je postavljena Madona s djetetom (bijeli kamen), djelo kipara Frane Kršinića. Cjelokupnim uređenjem crkve u završnoj fazi ravnao je kipar Zdenko Grgić. Njemu je povjerena i izvedba nekoliko tema. Najmonumentalnije mu je djelo Put križa (reljefi u drvetu), izvedeno u nekoliko kompozicija i smješteno u pokrajnje kapele (1980-83). Ovaj Put križa nadomjestio je Grgićeve postaje (reljef u bakru, 1968. god.), koje se sada nalaze u crkvi u Visokom. On je autor još nekoliko djela: Propovijed na Gori (bronca), Sv. Anto (mramor), Pjesma brata Sunca i Poslanje Sv. Ante (mozaik). Još je nekoliko umjetnika dalo svoj doprinos umje­tničkoj ljepoti ove crkve: ?uro Seder: Posljednja večera (zidna slika u prezbiteriju), Valerije Michieli: Govor na Gori (bronca), Janeš-Lovrenčić: Marija Goretti (inkrustacija u drvetu), Zlatko Keser: Glas vapijućeg u pustinji (freska) i Šime Vulas: Križ (drvo).

Samostanska crkva nije župna, ali je pastoralno vrlo aktivna budući da je tu svetište Sv. Ante. Svetište posjećuju i vjernici nekatoličkih vjeroispovijesti. Za štovatelje Sv. Ante svakog se utorka drži večernja misa s propovijedi. Crkva ima orgulje (24 registra), koje je izradila tvrtka Rieger 1925. godine, a obnovljene su 1990.

Citat:
U skladu sa orijentalnim konceptom shvatanja života i odnosa među ljudima u feudalnoj Turskoj, glavni sultanov predstavnik u novoosnovanoj provinciji bila je ličnost kojoj je trebalo osigurati smještaj u zgradi, koja bi po svojim dimenzijama, arhitekturi, opremi i namještaju stavila u sjenu sve ostale stambene i upravne zgrade. Prva zgrada bosanskih namjesnika – Saraj, po kome je grad i dobio ime sagrađena je prije 1462.godine. U toku turske vladavine u Sarajevu su izgrađena ukupno tri takva Saraja koja su izgorjela.

Posljednji, četvrti, Saraj sagradio je Topal Šerif Osman paša (1861 – 1869), koji je u narodu poznat pod imenom « Konak «. Zgrada u sarajevskom naselju Bistrik dovršena je u novembru 1869. godine i u svoje vrijeme bila je jedna od najljepših i najviših objekata, jer je jedina u gradu imala tri sprata. Gradili su je Splićani Franje Linardov i Franjo Moise. Za vrijeme austro – ugarske vladavine na objektu i njegovoj neposrednoj okolini izvršeni su 1906. godine izvjesni građevinski radovi i urađen je dvorišni prostor i postavljene po dvije, u kamenu uklesane figure lavova.

U jednoj od odaja «Konaka» bio je posmrtni odar autro-ugarskog nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, neposredno nakon atentata izvršenog 28. juna 1914. godine. Taj događaj uzima se i kao neposredni povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Rezidencija «Konak» bila je reprezentativni objekat i u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kao i u periodu komunizma. Najugledniji visoki gosti boravili su u njegovim odajama.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995. godine, «Konak» je pretrpio djelimična oštećenja, koja su vidljiva na dijelu njegove fasade i na vitražu na centralnom stepeništu.

Prvi trojni sastanak šefova država Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije održan je u «Konaku» 15. jula 2002. godine.

Rezidencija «Konak» sada je reprezentativni objekat države Bosne i Hercegovine, i služi za potrebe Predsjedništva Bosne i Hercegovine, državne prijeme i boravak visokih inostranih delegacija, tokom njihovih posjeta Bosni i Hercegovini.


Citat:
Konak na Bistriku
Rezidencijalno zdanje u sarajevskom naselju Bistrik, u općini Stari grad, poznato i pod nazivom Konak (od tur. konaka - dom, dvor, prenoćište...) [1], je reprezentativna trokatna građevina podignuta 1869. godine za potrebe osmanske uprave u Sarajevu. Preciznije, zgrada je podignuta kao sjedište tadašnjeg turskog namjesnika Topal Osman-paše. Izuzetan status, uz djelomičnu promjenu namjene, Konak je zadržao i nakon odlaska osmanske administracije, tj. u razdoblju austrougarske vlasti, a i poslije, u potonjim režimima, tako je da sve do modernih vremena sjedište visokih političkih dužnosnika, mjesto održavanja važnih skupova ili rezidencija u kojoj odsjedaju političari - gosti grada. U objekt se ulazi kroz atraktivno uređen vrt, a do ulaznih vrata vode stube ukrašene s dva kamena lava. Enterijer karakterizira funkcionalan raspored prostorija, opremljenih vrhunski izrađenim namještajem i ukrašenih umjetninama izuzetne umjetničke vrijednosti.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 11:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
slika


slika

slika


slika

slika

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 11:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
slika


Nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom, stvorila se potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. istočne pruge, prema Višegradu, odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanje pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku. Zgrada je bila tipiziran objekt, djelo arhitekata koje je plaćala država, potpuno jednak staničnim zgradama na Palama, Alipašinom Mostu i drugdje u Austro-Ugarskoj.
slika
"Izgrađena od cigle iz obližnje ciglane Augusta Brauna, ova je dvospratna građevina pod visokim kosim krovom sadržavala kancelarije za šefa stanice i željezničko osoblje te biletarnicu i čekaonicu i prizemlju. Kako je slijedila monarhijski šablon, nije bila arhitektonski vezana za postojeće stilove kako bi bila uklopiva podjednako u gradsku, planinsku i šumsku zonu", kaže Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije Sarajeva.


Pored stanice se nalazio i mali objekat gdje su lokomotive ćire podmazivane i snabdijevane vodom. Napravljena na najvišoj tački Bistrika, i danas predstavlja najimpozantniji objekat na tom prostoru, a u njenoj neposrednoj blizini nalazio se i prvi od ukupno 126 tunela na toj trasi – tunel Brdo – džamija. Bistrička stanica je u svojim posljednjim godinama stekla svjetsku prepoznatljivost, jer su se pored nje snimali kadrovi filma "Valter brani Sarajevo".

"Nakon što je posljednji voz, popularni ćiro suzama Bistričana ispraćen sa stanice početkom avgusta 1978. godine, zgrada je poslužila kao stambeni prostor u kojem se i danas obitava. Nakon zatvaranja pruge, rodila se ideja da se u zgradi stanice otvori Muzej uskotračnih željeznica BiH s galerijskim prostorom i vanjskim eksponatima, ali za to nije bilo dovoljno novca", objašnjava Garibija.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 12:46 
Offline

Pridružen/a: 17 vel 2011, 13:09
Postovi: 3485
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 12:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
Wind je napisao/la:
slika


:palacgore1

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 13:05 
Offline

Pridružen/a: 17 vel 2011, 13:09
Postovi: 3485
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Wind je napisao/la:
slika


:palacgore1




:thumbup


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 13:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
http://www.starigrad.ba/bs2/txt.php?id=89


Sarajevo je grad sa izuzetno dugim kontinuitetom življenja. U Sarajevu, u njegovoj samoj jezgri, ali i na periferiji, su otkriveni brojni lokatiteti ljudskih staništa iz različitih vremenskih epoha.
Najstarija staništa su iz vremena neolita (mlađeg kamenog doba) – riječ je o glasovitoj butmirskoj kulturi, koja je egzistirala u periodu od 2400. do 2000. godine p.n.e.
Nakon neolita život se nastavlja u epohi bronzanog doba. Bronzano doba je specifično po naseljima zvanim gradine, koje se nalaze na padinskim dijelovima – uzvisinama. Na području današnje općine Stari Grad registrovana su sljedeća naselja, tj. gradine iz bronzanog perioda: Gradac, iznad potoka Bistrik u blizini mahale Komatin, Obhodža na ušću potoka Mošćanice, zatim gradina ponad Bakija.
Sljedeća epoha u povijesti je željezno doba. Ovaj period obilježila su ilirska plemena koja su u Sarajevu (na njegovim padinama) gradila svoje nastambe (utvrde). Posebno se ističu ilirska naselja na Debelom brdu i na području današnjeg Soukbunara. Na prostoru općine Stari Grad registrovana je gradina na lokalitetu Močila. Na ovim lokalitetima razvijalo se čuveno ilirsko pleme Desidijata. Nakon Ilira – Desidijata i njihovog djelovanja na području današnjeg Sarajeva, a samim tim i na području današnje općine Stari Grad, slijedi epoha antičke civilizacije, kojoj je sarajevsko područje izuzetno pogodno za bivstvovanje njene kulture.
Nakon propasti antičke civilizacije slijedi srednjovjekovni period, a pod tim posebno mislimo na epohu srednjovjekovne bosanske države (banovine, a zatim kraljevine). Današnje Sarajevo u srednjovjekovnoj bosanskoj državi bilo je u sastavu srednjovjekovne župe Vrhbosne. Župa Vrhbosna pripadala je feudalnoj porodici Pavla Radenovića, odnosno porodici Pavlovića. Naselje Vrhbosna imalo je nekoliko sela (Brodac, Bratnik – Vratnik, Hvaletići – Faletići, Komatin, Hrvatin, Hrid itd.) sa centralnim trgom Tornikom (naziv dobio po pazarnom danu utorku), koji se nalazio na mjestu današnjeg ušća Koševskog potoka u Miljacku. Osim trga Tornika, župa Vrhbosna imala je još jedan manji trg koji se nalazio na raskrižju puteva (antičkih puteva), na prostoru između današnje Bendbaše i Baščaršije. Pored sela i dva trga župa Vrhbosna je imala utvrdu, tj. stari grad Hodidjed, koji je bio u funkciji samog središta župe u političko-administrativnom smislu. Stari Grad Hodidjed nalazio se na mjestu današnje Bijele tabije, mada postoje indicije da se nalazio na području Buloga (istočno od Sarajeva). Župa Vrhbosna, odnosno njezin trg na prostoru između današnje Bendbaše i Baščaršije je, mogli bi kazati, najstariji nukleus oko kojeg počinje razvoj osmanskodobnog naselja, koje će na kraju svoj naziv uobličiti u Sarajevo. Taj trg, odnosno nukleus budućeg Sarajeva je ujedno i nukleus današnje općine Stari Grad.
Godine 1448. Vrhbosnu, odnosno njen centralni dio Hodidjed osvajaju Osmanlije. S tog prostora su se nastavila daljnja osvajanja Bosne i Hercegovine. Dok su osvajanja BiH trajala na prostoru sada već nekadašnje župe Vrhbosne, nastavio se razvoj naselja, ali u drugom smjeru ili u drugoj fizionomiji, koju općenito nazivamo islamsko-orijentalna. U ovom vremenu posebno važna ličnost za razvoj naselja, budućeg Sarajeva, je Isa-beg Ishaković. Isa-beg je svojim aktivnostima, posebno graditeljskim, postavio temelje budućem Sarajevu. On podiže džamiju na mjestu današnje Careve džamije, a u blizini džamije i hamam, zatim drveni most, karavan-saraj, te dućane. Posebno je zanimljivo njegovo podizanje dvora, kao upravnog sjedišta, koje se zvaše na osmanskom saray (dvor). Po toj riječi saray ubrzo je i naselje dobilo naziv Saray-ovasi, što bi značilo „Polje ispred dvora“, tj. saraja. Bosanski čovjek i njegov slavenski, bosanski jezik, prilagodio je ove riječi (Saray-ovasi) svom jeziku, te na kraju dobismo Sarajevo kao naziv za osmanskodobni grad pa sve do danas.
Godine 1462. nastaje Isa-begova vakufnama koja bilježi zadužbine, kao npr. o Isa-begovoj tekiji, odnosno zaviji. Ova vakufnama, odnosno godina njenog nastanka, uzima se zvanično kao godina osnivanja grada Sarajeva. Važno je naglasiti da osmanski razvoj Sarajeva kao kasabe, a zatim šehera, započinje upravo na području današnje općine Stari Grad, te će kroz povijest područje današnje općine biti sama srčika Sarajeva sve do dana današnjega.
Nakon Isa-bega Ishakovića, koji je najmarkantnija ličnost Sarajeva u XV stoljeću, u narednom XVI stoljeću Sarajevo je obilježio lik, a prije svega, djelo najvećeg sarajevskog vakifa, ali ne samo sarajevskog nego i bosanskohercegovačkog. Riječ je o Gazi Husrev-begu. Bosanski namjesnik Gazi Husrev-beg u vremenu od 1521. do 1541. svojim aktivnostima, posebno onim kulturne naravi, kasabu Sarajevo je preobrazio u šeher (viši rang), a za tih 20 godina svog namjesništva učinio je cijelo XVI stoljeće epohom procvata ili kako ga nazvaše zlatno doba za Sarajevo, ali i cijelu BiH. Najglasovitija dobra ovoga vakifa su: Begova džamija, medresa Kuršumlija, hanikah, biblioteka, bezistan, Tašlihan, imaret, musafirhana i preko 200 dućana. U vrijeme njegovog namjesništva izgrađena je i Stara pravoslavna crkva na Baščaršiji, a tim činom samo je nastavljena višestoljetna sarajevsko-bosanska koegzistencija.
Krajem XVII stoljeća, tačnije 1697. godine sarajevska zlatna epoha jenjava u vatri. Naime, princ Eugen od Savoje je sa svojim vojnicima 23. i 24. oktobra Sarajevo, odnosno Baščaršiju, jezgru grada, pretvorio u zgarište. Od ovog velikog požara pa sve do dolaska nove vlasti (Austro-Ugarske) Sarajevo se nije uspjelo obnoviti tako da ponovo doživi i nastavi svoje zlatno doba.
Godina 1878. je godina novog preokreta u razvoju Sarajeva, ali i onoga što danas zovemo općinom Stari grad.
Osmansku vladavinu, odnosno kulturu zamjenjuje nova i rekli bi smo življa kultura pod okriljem Austro-Ugarske monarhije. Šeher Sarajevo svoju orijentalno-islamsku notu počinje sve više gubiti i poprima manire evropske provinijencije. Prožimanje Istoka i Zapada nekada je išlo bolno, a nekada je uspjevalo naći modele u kojim Istok i Zapad iznalaze dovoljno prostora za život, odnosno suživot. Baščaršija, pa i značajan dio Starog Grada (današnje općine) uveliko zadržava osmanskodobnu tradiciju. Posmatramo li općinu Stari Grad, njenu urbanu sliku, možemo napraviti jedan grubi presjek i reći da je Slatko ćoše, odnosno prelaz iz ulice Sarači u ulicu Ferhadiju „vododijelnica“ istočne i zapadne kulture koju ova općina, ali i grad Sarajevo i država BiH baštini.
Sarajevo je u XX stoljeće ušlo sa atentatom (1914. god.) na prestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije Franca Ferdinanda. Atentator je poznat, Gavrilo Princip, a još poznatije je ono što je uslijedilo nakon atentata – Prvi svjetski rat. Nažalost, XX stoljeće u Sarajevu je započeto atentatom i ratom, Svjetskim ratom, a završilo ratom – agresijom na BiH (1992.-95.). Čovjek ovdašnjih krajeva rekao bi da je XX stoljeće za ovu zemlju i njenog čovjeka bilo i previše tegobno, stoga je vrijeme da XXI stoljeće bude prosperitetno.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 28 vel 2013, 14:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Na malo prostora puno toga

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 23 svi 2013, 21:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Sarajevo 1986


_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 01 vel 2021, 21:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Pogled od Sebilja prema Bakijskoj džamiji (mesdžidu Duradžik hadži-Ahmeda).

Zeleni tramvaj s bijelim krovom je tzv. Vašingtonac (PCC Streetcar, nabavljen rabljen iz Washington DC-ija 1958.)

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 01 vel 2021, 21:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Sarajevo 1989.



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 01 vel 2021, 21:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Sarajevo 1989. - pogled na crkvu svetog Ante na Bistriku u 16:50h

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 01 vel 2021, 21:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Bentbaša

- minaret u prvom planu lijevo pripada Hadžijskoj džamiji (još zvanoj Vekil-Harčova džamija)

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 02 vel 2021, 23:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Stari Grad je uporište navijača Sarajeva

Plavo = Manijaci, navijači Željezničara; Trula višnja = Horde Zla, navijači Sarajeva
slika
https://www.facebook.com/balkanskinavij ... =3&theater


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 25 lis 2022, 13:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Glazbenik je napisao/la:
Pogled od Sebilja prema Bakijskoj džamiji (mesdžidu Duradžik hadži-Ahmeda).

Zeleni tramvaj s bijelim krovom je tzv. Vašingtonac (PCC Streetcar, nabavljen rabljen iz Washington DC-ija 1958.)

slika


Klixova reportaža o istoj fotografiji:
https://www.klix.ba/magazin/nostalgicna ... /221025045


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 25 lis 2022, 15:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Ljeti-zimi, tuda nemoš proći od turista.

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 17 lis 2023, 17:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
slika
1878.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 00:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
slika

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 06:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 15:54
Postovi: 4099
Steta šta ga srbi nisu bolje izgranatirali, tanko je to bilo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 10:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
Najveća nesreća je što se spermić tvog ćaća „ probio“ do jajne ćelije i oplodio je. Da nije, mi tebe umno poremećenog ne bi morali čitati. I tvoja bolesna prizeljkivanja. Ti si ocigledan dokaz da je bolje, da si završio kao mrlja na pločicama ili u sadrzaju WC školjke. Jbg.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 10:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 15:54
Postovi: 4099
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Najveća nesreća je što se spermić tvog ćaća „ probio“ do jajne ćelije i oplodio je. Da nije, mi tebe umno poremećenog ne bi morali čitati. I tvoja bolesna prizeljkivanja. Ti si ocigledan dokaz da je bolje, da si završio kao mrlja na pločicama ili u sadrzaju WC školjke. Jbg.


Raspala štraco muslimanska, najveća je steta da se ceta srpskih vojnika nije izredala na tebi pa da te bar neko jednom u životu izjebe. Umisto da doma podižeš obitelj visis na Hrvatskom forumu jadnice. Jesi toliko gadna da te ni ugroženi vojnici nisu tili silovat?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 11:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
Da te tata ozdrkao, kao sto rekoh, postedio bi covjecanstvo umno poremecenog bolesnika. Ti si za sadržaja prepune WC solje g— bio kao šlag na tortu. I onda voda i plivanje kroz kanalizacioni odvod. Na pločici bi ostala trajna mrlja od tvoje pogane sadrzine. Samo kanalizacija!

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 11:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 15:54
Postovi: 4099
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Da te tata ozdrkao, kao sto rekoh, postedio bi covjecanstvo umno poremecenog bolesnika. Ti si za sadržaja prepune WC solje g— bio kao šlag na tortu. I onda voda i plivanje kroz kanalizacioni odvod. Na pločici bi ostala trajna mrlja od tvoje pogane sadrzine. Samo kanalizacija!


Bas ispoljava iz tebe želja za spermom, podsvijest je zajebana. Ljubomorna na mater koja je dobila bukake od srba a tebe su ignorirali?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 11:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19084
Lokacija: među zvijezdama
Ovaj post je postao/la Imota, koji/a je na tvojoj Listi ignoriranih; ukoliko želiš pročitati post, klikni ovdje.


Adio bolesnice!

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Stari Grad - Sarajevo
PostPostano: 26 lis 2023, 11:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 15:54
Postovi: 4099
Bravo štraco


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO