HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 stu 2024, 13:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8208 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290 ... 329  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 16 stu 2022, 10:41 

DrMag je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Koja to ruska letjelica nije ispunila očekivanja? :neznam

Ona koja je zamišljena kao sredstvo za desant ili blisku potporu trupama u nastupanju, a koja se sada iz sigurnosnih razloga koriste sa velike udaljenosti ispaljujuće salve nepreciznih projektila.

O čemu konkretno govorimo?
Svako sredstvo se koristi u okvirima svoje taktičke namjene, pod određenim uvjetima. Ako uvjeti nisu osigurani, ide improvizacija. Npr. ono što rade sa Su34, odlična platforma+fab=ispod prosjeka rezultat.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 10:43 

O helikopterima koji su samo prvih par dana rata uporabljeni na način zbog kojega su kao takvi konstruirani. Sporo spuštanje, još sporiji iskrcaj trupa, sporo napuštanje desantnog polja rezultiralo je velikim ljudskim i tehničkim gubicima.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 10:51 

DrMag je napisao/la:
O helikopterima koji su samo prvih par dana rata uporabljeni na način zbog kojega su kao takvi konstruirani. Sporo spuštanje, još sporiji iskrcaj trupa, sporo napuštanje desantnog polja rezultiralo je velikim ljudskim i tehničkim gubicima.

Otkud to? Njihove TT karakteristike su dobre. To je do šofera.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 11:39 

Dobre TT se dokazuju na bojnom polju. Pretvaranje u padajuću buktinju nakon puščane vatre sa tla nisu karakteristike koje će ulijevati sigurnost korisnicima tih sredstava.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 11:42 

goran2hr je napisao/la:
mariomario2020 je napisao/la:

Srežćom tvoj idol, sadašnji predsjednik države je sudjelovao u DR u prvim borbeni redovima, i to bez ikakve zdravstvene dijagnoze,

molim moderatora da banira ovog Gorana....nek ide na Bosanske histerije i tamo nadje srodne duše

Kolega je pohvalio Plenkovića kao - racionalnog, a ja napisao što mislim o njegovoj racionalnost. Iako ovdje nije tema, Vama za veselje napisati ću kako je i Milanović smuljao nešto, pa izbjegao sudjelovanje u DR, kao i Jandroković... Ma tko bi ih sve nabrojao?!
A iako su obojica liberalni ljevičari, Milanović se po pitanju Ukrajine postavio pametnije i domoljubnije, te ne izigrava kmeta.

misliš postavio se rusofilski, eh vi rusofili se lako prepoznate...biće su sve zemlje Europe kmetovi osim Milanovića i srbije

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 11:44 

DrMag je napisao/la:
Dobre TT se dokazuju na bojnom polju. Pretvaranje u padajuću buktinju nakon puščane vatre sa tla nisu karakteristike koje će ulijevati sigurnost korisnicima tih sredstava.

Ovako? :zubati

slika

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 11:58 

goran2hr je napisao/la:

Kolega je pohvalio Plenkovića kao - racionalnog, a ja napisao što mislim o njegovoj racionalnost. Iako ovdje nije tema, Vama za veselje napisati ću kako je i Milanović smuljao nešto, pa izbjegao sudjelovanje u DR, kao i Jandroković... Ma tko bi ih sve nabrojao?!
A iako su obojica liberalni ljevičari, Milanović se po pitanju Ukrajine postavio pametnije i domoljubnije, te ne izigrava kmeta.

misliš postavio se rusofilski, eh vi rusofili se lako prepoznate...biće su sve zemlje Europe kmetovi osim Milanovića i srbije

Tebi je rusofil svatko tko ne liže zapadni anus.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 12:16 

Bobovac je napisao/la:

Tebi je rusofil svatko tko ne liže zapadni anus.

znači svi ližu dupe osim milanovića i vučića,,,,ili imaš drugačiju definiciju???

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 12:37 

DrMag je napisao/la:

Vidim kako se kolega osvrnuo na Somaliju.
Malo i o Vijetnamu:

USN rotary-wing
SH-2/UH-2 Sea Sprite—12 lost, 0 in combat
First loss: UH-2A 149751 (HC-1, USS Hancock), operational loss (non-combat) 10 January 1966, 4 crewmen rescued
Final loss: UH-2C 149767 (HC-1, USS Bon Homme Richard), operational loss (non-combat) 10 August 1969, 4 crewmen rescued
SH-3 Sea King—20 lost, 8 in combat
First loss: SH-3A 148993 (HS-2, USS Hornet), AAA North Vietnam 13 November 1965, 4 crewmen rescued
Final loss: SH-3D 156494 (HS-7, USS Saratoga), operational loss (non-combat) 31 December 1972, crew rescued

USMC rotary-wing
Wreckage of downed UH-1 Iroquois
AH-1 Cobra—7 lost
HUS-1—75 lost
UH-1E Huey—69 lost
CH-37 Mojave—1 lost
CH-46D Sea Knight—109 lost
CH-53 Sea Stallion—9 lost[

USAF rotary-wing
CH/HH-3 Jolly Green Giant—34 total, 25 in combat
First loss: CH-3E 63-9685 (38th ARRS) to AAA North Vietnam on 6 November 1965, three crewmen POW, one rescued
Final loss: HH-3E 65-12785 (37th ARRS) 21 November 1970, combat-assaulted inside Son Tay POW camp (Operation Ivory Coast) and deliberately destroyed by U.S. Special Forces
HH-43B Pedro—13 lost, 8 in combat
First loss: 63–9713 (38th ARRS) damaged by fire 2 June 1965, crew rescued and aircraft destroyed to prevent its capture
Final loss: 60–0282 (38th ARRS) crashed Cam Ranh Bay 7 August 1969, crew rescued
CH/HH-53 Super Jolly—27 total, 17 in combat
First loss: HH-53C 66-14430 (40th ARRS) in Laos, damaged by gunfire 18 January 1969 crew rescued and aircraft destroyed by bombing to prevent capture
Last losses: four CH-53s (68-10925, −10926, −10927, 70–1627, all from 21st SOS, 56th SOW) to AAA on 15 May 1975, Koh Tang, Kampuchea, (Mayaguez incident final aircraft losses of Vietnam War)
UH-1 Iroquois—36 total

USA rotary-wing
5,195+ (which include not in addition to the above statistics)[2]

Wreckage of downed USAF HH-3 Jolly Green Giant helicopter
Bell 205—1 lost (Air America)
AH-1G—270 lost+
BELL—1 lost

Two downed CH-21s
CH-21C—14 lost
CH-34—2 lost
CH-37B—1 lost
CH-37C—1 lost

Downed CH-47 Chinook
CH-47A—83 lost
CH-47B—20 lost
CH-47C—29 lost
CH-54A—9 lost
H-13D—3 lost
H-37A—2 lost
OH-13S—147 lost
OH-23G—93 lost
OH-58A—45 lost
OH-6A—842 lost
UH-1—60 lost
UH-1A—1 lost
UH-1C—365 lost
UH-1D—886 lost
UH-1E—90 lost
UH-1F—18 lost
UH-1H—1,313 lost
UH-34D—176 lost

Irak - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_a ... e_Iraq_War

Afganistan - https://military-history.fandom.com/wik ... fghanistan

To su lagane aluminijske naprave i ako ulaze u branjenu zonu - sve je moguće. U tom smislu Mi8 (17) nije ni bolji ni gori. OK, zamijenimo Mi17 nečim zapadnim, ali da pri tome na izgubimo na kapacitetu. A platiti ćemo ih ionako sami.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 13:06 

goran2hr je napisao/la:

Zapravo sam za hrvatsku stranu i interese. Ako ne mislim kako je biranje strane u tuđem ratu, dobro i korisno za Hrvatsku - to ne znači rusofiliju. Od prevrata na Majdanu, pa nadalje, mi od toga imamo samo štete. To nije problem argumentirati i nadugo nabrajati. Također, nakon ruskog poraza (ako ga bude) - mi nagradu dobiti nećemo. I još na kraju zbog koga? Istih onih koji su nas Hrvate nasadili "milijun" puta i od kojih su nam Rusi - svakako manje zlo. Znači, da kroz sve to mi prođemo sa što manje štete, gubitaka i rizika
Međutim, napaljeni NATO navijači i američki patrioti koji hine da su hrvatski domoljubi, neutralnost tumače po onoj - "Ako nisi s nama - protiv nas si!". I evo etikete - "rusofil". No nije me briga. Niti imam potrebu puhati u NATO trubicu ili se svidjeti "prijateljima".

Naravno kako su kmetovi. Kada je Snowden objavio dokaze kako ih SAD špijunira (https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/spiju ... 92951.html), oni su se okomili na Snowdena (glasnika loše vijesti) više nego na onoga tko im to čini. Ima i gorih od nas. Makedonci Ukrajincima poklone tenkove koje im je Rusija poklonila, da se brane od Albanaca (koji su imali potporu SAD-a).
Ja vjerujem da je lijepo živjeti u fantaziji, kako imamo dobru EU majku, koja nam poklanja novce i želi nam sve najbolje, te u "prijatelje" koji nas podržavaju, poput starijeg brata hodaju iza nas sa štapom i čekaju u koga ćemo mi pokazati prstom. Ali u stvarnosti....

Vrh

PostPostano: 16 stu 2022, 14:48 

Mar-kan je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

Ovako? :zubati

slika

Tako, od tisuće misija na prvu crtu to je beznačajan broj izgubljenih, što je najvažnije rijetkost je da su se pretvorili u buktinju odmah po pogodtku.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 00:03 

U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage republike Hrvatske, 14. studenog 2022. započela je obuka pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Francuskoj Republici.

Prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je na obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu. Obuka traje 18 mjeseci, a provodi se u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

U skladu s ugovorom početkom 2023. prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bit će upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo.

morh

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 00:29 

dudu je napisao/la:
U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage republike Hrvatske, 14. studenog 2022. započela je obuka pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Francuskoj Republici.

Prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je na obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu. Obuka traje 18 mjeseci, a provodi se u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

U skladu s ugovorom početkom 2023. prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bit će upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo.

morh

Sjetimo se onih prekodrinskih postova na forumu kako Francuska Hrvatskoj može samo prodati stare Mirage

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 00:45 

iduće godine izabrat će se korveta(e).

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 12:05 

dudu je napisao/la:
iduće godine izabrat će se korveta(e).

Ove?

NOVE KORVETE ZA HRVATSKU
Već se godinu dana pregovara s Norvežanima, doznajemo detalje moguće nabave ratnih brodova
Sam brod dugačak je 90 i širok 15 metara, imao bi heliodrom za Black Hawk i postizao bi brzinu od 16 do 24 čvora
https://www.zabranjeni.url/vijesti/hrvatsk ... a-15276433

slika

slika

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 12:41 

Ne razumijem šta će nam to kad imamo otoke no ajd.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 12:45 

Pacifikator je napisao/la:
Ne razumijem šta će nam to kad imamo otoke no ajd.

:confused1

Što će nam mornarica kad imamo otoke? Jesi to htio reći?

:ucelo

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 14:00 

Pitanje je što će biti ovdje od naoružanja. Vjerovatno PZO Mica ili Aster 15....Bezveze bi bilo kad bi se odustalo od protubrodskih projektila.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 14:37 

Gaugamela93 je napisao/la:
Pitanje je što će biti ovdje od naoružanja. Vjerovatno PZO Mica ili Aster 15....Bezveze bi bilo kad bi se odustalo od protubrodskih projektila.

Bez protubrodske i protuzračne mornaričke komponente, ne trebaju se ni truditi ulagati u mornaricu.

Zna se šta je ozbiljan brod i kako treba izgledati.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 14:47 

Zašto se pregovara sa šveđanima pardon norvežanima ili jevrejima?
Koji su oni faktor u bilo čemu osim što imaju dobar marketing, po meni je to kao da s Bosnom pregovaramo da nam pomognu u razvoju Sporta.

Pogotovo kupovanje nečeg što je novo razvijeno i nema genezu realne primjene barem 3-5 godina.

Ja se držim one naše stare "Treba učit na tuđim greškama".
Tipa Australie koja je kupila helikoptere NH-90 koji su potpuno novo razvijeni i pokazali se toliko problematični da se australci prebacuju na druge modele.
Jevreji su modernizirali slovenske tenkove, nekih 40 komada i nijedan više nije operativan, a jevreji su uzeli hrpu love janezima za to...

Di će nas to pogurat norvežani ili jevreji ??
Pa oni su nebitni u geostrateškim igrama EU, a kamoli Europe, da ne pričam o Svijetu.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 14:51 

Brane je napisao/la:
Zašto se pregovara sa šveđanima pardon norvežanima ili jevrejima?
Koji su oni faktor u bilo čemu osim što imaju dobar marketing, po meni je to kao da s Bosnom pregovaramo da nam pomognu u razvoju Sporta.

Pogotovo kupovanje nečeg što je novo razvijeno i nema genezu realne primjene barem 3-5 godina.

Ja se držim one naše stare "Treba učit na tuđim greškama".
Tipa Australie koja je kupila helikoptere NH-90 koji su potpuno novo razvijeni i pokazali se toliko problematični da se australci prebacuju na druge modele.
Jevreji su modernizirali slovenske tenkove, nekih 40 komada i nijedan više nije operativan, a jevreji su uzeli hrpu love janezima za to...

Di će nas to pogurat norvežani ili jevreji ??
Pa oni su nebitni u geostrateškim igrama EU, a kamoli Europe, da ne pričam o Svijetu.

Za nas je najisplativije naštancati sam trup brodova u domaćim brodogradilištima, za to nam apsolutno nitko ne treba tu smo i bolji od njih.

S amerikancima treba ispregovarati kupovinu ozbiljnih sustava koji bi se po modularnom principu ugradili na takav brod.

A ovo Švedska, Norveška, Izrael to je sve polurješenje poput kupnje Baraka.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 15:10 

Samo što i američka mornarica stavlja na svoje nove brodove bazirane na talijanskoj FREMM fregati norveške protubrodske rakete od istog proizvođača koji radi ovaj brod. Valjda isto kao polurješenje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Constella ... ss_frigate

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 16:44 

Citat:
Dva nova bojna broda za HRM
slika

Vlada i Ministarstvo obrane intenzivno rade na projektu nabavke dva višenamjenska ratna broda, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, već više od godinu dana traju razgovori predstavnika MORH-a, Hrvatske ratne mornarice i Vlade s predstavnicima norveške tvrtke Kongsberg i norveške Vlade o projektu Vanguard.

Riječ je o vanobalnom patrolnom brodu u rangu korvete koji bi zadovoljio sve potrebe HRM-a za vođenje operacija u Jadranu, na Mediteranu i Atlantiku, kao i za sudjelovanje u NATO-ovoj borbenoj skupini. Intenzivne razgovore s hrvatskim vojnim civilnim predstavnicima potvrdio nam je jučer u kraćem razgovoru i Arild Skoge, voditelj projekta Vanguard u tvrtki Kongsberg Naval System.

“Hrvatska strana pokazala je interes za ovaj projekt i sada čekamo konačnu odluku hrvatske Vlade hoće li krenuti u njegovu realizaciju. Sa svoje strane možemo garantirati da će brod biti isporučen dvije i pol godine nakon potpisivanja ugovora”, tvrdi Skoge.

No, u ovom slučaju nije samo riječ o kupnji dva broda. Ovaj projekt iznimno je značajan i za hrvatsko gospodarstvo. Skoge ističe da su nakon tri godine istraživanja tržišta u Kongsbergu zaključili da je Hrvatska idealan strateški partner za ovaj projekt te im je namjera u Hrvatskoj napraviti hub za izgradnju tih brodova.

“Brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu gradili bi se i opremali u hrvatskim brodogradilištima. Napravio bi se i transfer tehnologije te bi se u Hrvatskoj gradili i održavali brodovi i za druge zemlje koje bi ih naručile. Primjerice, sada razgovaramo s Crnom Gorom oko nabavke nekoliko manjih brodova iz ove serije i oni su već pristali da se oni grade u Hrvatskoj. Procjenjujemo da bi se kroz ovaj projekt osiguralo oko 20 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj”, ističe Skoge.

Uz brodogradilišta, u projekt bi bilo uključeno više desetaka domaćih tvrtki kao što su Elka, Končar, Hempel itd. No, samo pod uvjetom da Hrvatska odluči ovim brodom opremiti svoju Ratnu mornaricu. U suprotnom ništa od posla. Prema neslužbenim informacijama, brodovi bi se gradili u gradilištu 3. maj, a potom bi se opremali u brodogradilištu Iskra u Šibeniku.

Cijena jednog broda je između 150 i 200 milijuna eura, a Skoge navodi da bi se cijeli projekt regulirao ugovorom između dviju država, a Norveška je spremna projekt kreditno financirati preko svoje agencije Eksfin uz iznimno povoljne kamate, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec. (Hina)

https://kamenjar.com/dva-nova-bojna-broda-za-hrm/

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 17 stu 2022, 17:47 

weasel je napisao/la:
Za nas je najisplativije naštancati sam trup brodova u domaćim brodogradilištima, za to nam apsolutno nitko ne treba tu smo i bolji od njih.

S amerikancima treba ispregovarati kupovinu ozbiljnih sustava koji bi se po modularnom principu ugradili na takav brod.

A ovo Švedska, Norveška, Izrael to je sve polurješenje poput kupnje Baraka.

Cijenim tvoje mišljenje lisac, kao i svi ostalih, ali ipak si tu tu stručan (kao i Clint) za razliku od mene.

Također se i slažem s tobom u vezi modularnog (ja bi europske sustave) broda, tvoje mišljenje o njemačkim Thyssen brodovima MEKO familije, recimo A-200 Fregata
To je negdje oko 400 mil.€ sa full euro-opremom, barem prema nekim internet vojnim cjenicima.

Na koji način se formira osnovna borbena skupina brodova u mornarici ??
Jel to ide po principu 3 fregate logistika, PZO, protu brodske/podmorničke ili mogu bit i 2 fregate ??

Privitak/ci:
A-200.jpg
A-200.jpg [ 105.94 KiB | Pogledano 2882 put/a. ]

PostPostano: 17 stu 2022, 20:35 

Nisam siguran ima li na ovoj slici ikakva nova informacija, al ipak stavljam ode :zubati:

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8208 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290 ... 329  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: