|
|
Stranica: 18/30.
|
[ 737 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 pro 2022, 15:38 |
|
|
zalutala je napisao/la: Bilic07 je napisao/la: Npr ovdje: Tvoj stav ide protiv ove slike jer si odgovorila : "Sin Boziji...." https://hr.wikipedia.org/wiki/Trojstvo#/media/Datoteka:Trojstvo.jpg Pročitaj Markanovo pitanje. Reci mi jel moj odgovor u suprotnosti s dogmom o Sv. Trojstvu?-"253 Trojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: “istobitno Trojstvo”.[61] Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: “Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog”.[62] “Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav”.[63] https://www.bitno.net/vjera/dogma-svetoga-trojstva/ Znači nema tri Boga, nego jedan. O tome cijelo vrijeme govorim. Kako je Markan formulirao pitanje ispada da je kršćanstvo politeizam a ne monoteizam. Pa pogledaj što piše Zeničanin, da se u kršćanstvu jedan Bog klanja drugom, kad bih pristala na tu tvrdnju pristala bih na to da je kršćanstvo politeizam. Greškom nisam boldala jednu rečenicu. Ne uzmi za zlo, naknadno sam
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 pro 2022, 15:42 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: zalutala je napisao/la: Nađi mi jedan moj post u kojem sam napisala bilo što što je suprotno kršćanskom nauku, ili od tvojih šest tvrdnji. Ne znam zašto ste me napali. Što sam pigrešno napisala? Neka mi netko od vas kaže gdje sam tvrdila bilo što što je suprotno kršćanstvu? Majke ti muškarcu nađi jedan moj post s kojim se ne slažeš, jednostavno je. Ispričavam se, ranije sam dobio dojam da se ne slažeš sa stavkom 2. Sretna nova 2023. godina.  
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 pro 2022, 20:32 |
|
|
Citat: I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama! Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.
Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 pro 2022, 21:32 |
|
|
Lk 1, 26-38 (Anđeo se obraća Mariji:) "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja."Mt 28, 16-20 (Isus nakon što je uzkrsnuo:) U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«Znači, bilo bi malo prežestoko da netko tko je samo prorok za sebe govori da mu je dana sva vlast i na nebu i na zemlji, ter da će biti s nama (učenicima) do svršetka svieta... Židovi su, a što se često naleti u Evanđelju o Isusu govorili da se ponaša i govori kano onaj koji ima vlast. A to je upravo farizejima jako smetalo i zato su za Isusa držali da radi bogohulstvo. Na pr. Isus je znao izjaviti da je gospodar subote, nakon što su farizeji njegove učenike obtužili da beru i jedu pšenicu po suboti. Inače po pitanju razprave o Isusovu božanstvu, ovdje sam naletio na zanimljiv članak: https://hrcak.srce.hr/file/136943U članku što slijedi iznosi se žestoka i oštra rasprava o božanstvu Isusa Krista. Radi se o četvrtom stoljeću. Vodio ju je Grgur iz Nazianza s eunomijevskim teolozima svoga naraštaja i svoga kapadočkoga zavičaja. Eunomijevci su smatrali da Isus iz Nazareta nije Bog. Mislili su da to jasno i razgovijetno proizlazi iz samoga Svetoga pisma. U tu su svrhu navodili veliki broj biblijskih mjesta. Grgur ih je osobno razvrstao u deset skupina.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 pro 2022, 22:16 |
|
|
|
Pojedini navodi iz Evanđelja koji poprilično izravno prikazuju Isusa kano Boga (a u najmanju ruku kano nekog tko je puno više od proroka):
“A on je šutio i ništa mu nije odgovarao. Veliki ga svećenik ponovo upita: ‘Ti li si Krist, Sin Blagoslovljenoga?’ A Isus mu reče: ‘Ja jesam! I gledat ćete Sina Čovječjega gdje sjedi zdesna Sile i dolazi s oblacima nebeskim.’ Nato veliki svećenik razdrije haljine i reče: ‘Što nam još trebaju svjedoci? ‘” (Mk 14, 61-63).
Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam! (Iv 8, 58)
Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! (Mt 28, 18)
Tko je vidio mene, vidio je i Oca. (Iv 14, 9)
Ja i Otac jedno smo. (Iv 10, 30)
Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge. (Mt 20, 28)
Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. (Iv 14, 6)
…vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe! (Mk 2, 10)
… i ovlasti ga da sudi jer je Sin Čovječji. (Iv 5, 27)
Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. (Iv 11, 25)
Sin Čovječji ima biti predan ljudima u ruke 23i ubit će ga, ali on će treći dan uskrsnuti. (Mt 17, 22-23)
Nato svi rekoše: “Ti si, dakle, Sin Božji!” On im reče: “Vi velite! Ja jesam!” (Lk 22, 70)
“Stoga su Židovi još više nastojali da ga ubiju, jer je ne samo kršio subotu, nego i Boga nazivao svojim Ocem, izjednačavajući sebe s Bogom.” (Iv 5, 18)
“A ljudi u čudu rekoše: ‘Tko je ovaj da mu se i vjetrovi i more pokoravaju?'” (Mt 8, 27)
Toma Isusu: “Gospodin moj i Bog moj!” Ivanovo evanđelje (20, 28)
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 pro 2022, 23:40 |
|
|
|
Eto i to smo riješili.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1438 of 2558 - 56.22%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 10:33 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Hvala na sugestiji. Upravo se trudim ovdje zbog takvih osoba kao tebe koji tiho čitaju ovo sve i koji, nadam se, koriste svoj zdrav razum i iskren pristup prilikom donošenja bilo kojeg suda,
Iskreno molim jednog jedinog Boga da ti vrati ispravnu vjeru u njega.
Zašto? Zato što ću završiti u paklu/džehenemu ako ne budem "ispravno vjerovao" u stvari koje su ekstremno neprovjerljive?  Zbog toga i kažem da mi je nadrealno čitati ovakve rasprave. Na primjer, prije par stranica si napisao: Zenicanin je napisao/la: Strahota je samo o tome razmišljati a kamoli u to povjerovati, da bog sebe "mjesa" sa stvorenjem i od njega izadje bogocovjek.
"Strahota"? Zašto bi bila "strahota" o nečemu razmišljati, povjerovati u nešto ili prestati vjerovati na temelju razmišljanja? Kakav je to Bog koji kažnjava za misaoni delikt?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 11:05 |
|
|
dunno je napisao/la: Kakav je to Bog koji kažnjava za misaoni delikt? Islamski 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 11:19 |
|
|
Kažnjava i kršćanski, nećemo se lagat. Recimo, da ja sad krenem razmišljat i povjerujem u sasvim realnu mogućnost da Marija nije djevičanski začela, kršćani bi također to smatrali "strahotom" i nečim što se ne smije jer će te Bog kazniti zbog takvog razmišljanja. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 11:37 |
|
|
dunno je napisao/la: Kažnjava i kršćanski, nećemo se lagat. Recimo, da ja sad krenem razmišljat i povjerujem u sasvim realnu mogućnost da Marija nije djevičanski začela, kršćani bi također to smatrali "strahotom" i nečim što se ne smije jer će te Bog kazniti zbog takvog razmišljanja.  Griješiš. Pročitaj Bibliju. Naš Bog to i traži. Da provjeravamo i tražimo. Za Njega mi nismo roblje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 12:59 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Citat: I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: "Mir vama! Zatim će Tomi: "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.
Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj! Šteta da si postavio samo taj dio. U tom Evanđelju se očituje Bog(Otac, Sin i Duh Sveti), odnosno Sv. Trojstvo-"Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran, nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 13:04 |
|
|
zalutala je napisao/la: Šteta da si postavio samo taj dio. U tom Evanđelju se očituje Bog(Otac, Sin i Duh Sveti), odnosno Sv. Trojstvo Imaš temu o Trojstvu. Ovdje govorimo o Kristu kao Bogu Stvoritelju. O čemu je i Toma svjedočio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 13:14 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Pojedini navodi iz Evanđelja koji poprilično izravno prikazuju Isusa kano Boga (a u najmanju ruku kano nekog tko je puno više od proroka):
“A on je šutio i ništa mu nije odgovarao. Veliki ga svećenik ponovo upita: ‘Ti li si Krist, Sin Blagoslovljenoga?’ A Isus mu reče: ‘Ja jesam! I gledat ćete Sina Čovječjega gdje sjedi zdesna Sile i dolazi s oblacima nebeskim.’ Nato veliki svećenik razdrije haljine i reče: ‘Što nam još trebaju svjedoci? ‘” (Mk 14, 61-63).
Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam! (Iv 8, 58)
Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! (Mt 28, 18)
Tko je vidio mene, vidio je i Oca. (Iv 14, 9)
Ja i Otac jedno smo. (Iv 10, 30)
Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge. (Mt 20, 28)
Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. (Iv 14, 6)
…vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe! (Mk 2, 10)
… i ovlasti ga da sudi jer je Sin Čovječji. (Iv 5, 27)
Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. (Iv 11, 25)
Sin Čovječji ima biti predan ljudima u ruke 23i ubit će ga, ali on će treći dan uskrsnuti. (Mt 17, 22-23)
Nato svi rekoše: “Ti si, dakle, Sin Božji!” On im reče: “Vi velite! Ja jesam!” (Lk 22, 70)
“Stoga su Židovi još više nastojali da ga ubiju, jer je ne samo kršio subotu, nego i Boga nazivao svojim Ocem, izjednačavajući sebe s Bogom.” (Iv 5, 18)
“A ljudi u čudu rekoše: ‘Tko je ovaj da mu se i vjetrovi i more pokoravaju?'” (Mt 8, 27)
Toma Isusu: “Gospodin moj i Bog moj!” Ivanovo evanđelje (20, 28) Mala sugestija, trebao bi postavljati opširnije citate iz kojih je vidljivo da je Bog. Npr. Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta."Mt 28,16-20 .....Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran, nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Nadalje ovaj citat isto to potvrđuje, nisi ga naveo-Sve što ima Otac, moje je; Duh Sveti od mojega će uzimati i navješćivati vama. Iv 16, 12-15 također i ovdje-"Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: "Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! (Lk 3,21-22)"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 13:24 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: Šteta da si postavio samo taj dio. U tom Evanđelju se očituje Bog(Otac, Sin i Duh Sveti), odnosno Sv. Trojstvo Imaš temu o Trojstvu. Ovdje govorimo o Kristu kao Bogu Stvoritelju. O čemu je i Toma svjedočio. Očito ne razumiješ da je Sv Trojstvo Bog, da su Otac, Sin I Duh Sveti jedan Bog. Da je Stvoritelj Bog(Otac, Sin i Duh Sveti). Odustajem, uzaludno je. Potraži Kvačicin post, on je to u 6 točki jednostavno posložio i objasnio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 13:32 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Imaš temu o Trojstvu. Ovdje govorimo o Kristu kao Bogu Stvoritelju. O čemu je i Toma svjedočio. Očito ne razumiješ da je Sv Trojstvo Bog, da su Otac, Sin I Duh Sveti jedan Bog. Da je Stvoritelj Bog(Otac, Sin i Duh Sveti). Odustajem, uzaludno je. Potraži Kvačicin post, on je to u 6 točki jednostavno posložio i objasnio. I na kraju tvoje balade, kad te pita netko tko nije kršćanin, Isus je Bog Stvoritelj? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 13:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: Očito ne razumiješ da je Sv Trojstvo Bog, da su Otac, Sin I Duh Sveti jedan Bog. Da je Stvoritelj Bog(Otac, Sin i Duh Sveti). Odustajem, uzaludno je. Potraži Kvačicin post, on je to u 6 točki jednostavno posložio i objasnio. I na kraju tvoje balade, kad te pita netko tko nije kršćanin, Isus je Bog Stvoritelj?  I na kraju balade nešto od osobe koja o tome sigurno zna više i od tebe i od mene.-Sve što ima Otac, moje je; Duh Sveti od mojega će uzimati i navješćivati vama. Iv 16, 12-15 Komentar evanđelja o Presvetom Trojstvu napisao je fra Bojan Rizvan. Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.« Riječ Gospodnja. Živjeti u stvarnosti Božje objave Ljubav Božja očitovana je kroz otkrivanje svojega života. Božja objava svoj je vrhunac ostvarila u Kristu. Krist je objavitelj zajedništva Oca, Sina i Duha. Bog se u povijesti spasenja očitovao kao jedan, no Krist - Sin Božji, otkrio je ljepotu nutarnjeg božanskoga života koji svjedoči o Bogu trojstvene ljubavi.U snazi Božjeg govora evanđelje današnje nedjelje Presvetog Trojstva donosi nam tekst iz Ivanova evanđelja koji prenosi Isusovu oporuku učenicima, a u kojoj ukazuje na jedinstvenost i cjelovitost Božjeg života. Isus je Riječ Očeva - on sam jest Riječ. On je Riječ koju u povijesti spasenja izgovara Otac. No Isus po svojem utjelovljenju, koje je također Očev dar, postaje u svijetu djelo, čin. U Kristu Riječ je postala čin. Vječna je ljubav postala dohvatljiva čovjeku. Krist znajući to ističe svojim učenicima: „Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi.“ Spoznaja Boga jest ono što se nosi. Ne može se biti vjernik, a da odnos s Bogom ne oblikuje moj život. I zato Isus o svojim riječima govori kao o onome što treba nositi. A ono što se u životu nosi to se i vidi, to se ne skriva od drugih. Ne mogu ja sakriti ono što nosim jer to postaje dio mojega života, postaje neodvojivi dio mene. No pritom je važno znati kako obilježenost Božjom objavom, ne opterećuje hod vjernika nego mu pruža radost jer se nošenje tog 'tereta' Božje objave ne nosi svojom snagom ili mudrošću, nego blizinom Duha Božjega. Božji dar čovjeku nije samo Krist. Osim Krista, Božji je dar i Duh. I to „Duh Istine“, kako kaže Isus. Bog nas nikad ne zavarava, on nas svojim Duhom želi „uvesti u svu istinu.“ Dar je Duha tu kako bi nas upućivao u svu istinu. Zanimljiv je ovaj trajni glagolski oblik po kojem stoji 'upućivao', a ne 'uputio'. Duh ne upućuje odjednom, ne razotkriva sve najedanput, nego upućuje, uvodi. Takav glagolski oblik zasigurno nije slučajan, nego cilja istaknuti važnost i potrebu suradnje s Duhom. Hod vjere je hod u Duhu. Vjera je dar koji raste u hodu. I to hodu koji je otvoren nadisajima Duha Božjega. Vjera je stvarnost koja donosi spoznaju i prosvjetljuje naš razum, te je zato potrebno napredovati (pro-ficere) u spoznaji Božje ljubavi koja se može dogoditi jedino po Duhu. Osim toga, prema Isusovim riječima, Duh je onaj koji govori, koji nadahnjuje, koji otvara prozore spoznaje, otvara vrata shvaćanju i prihvaćanju. Poslušnost Duhu očituje se u usklađenosti koraka života s njegovim svakodnevnim nadisajima. Baš u tome se događa proslava Krista. Proslava Boga je u tome što Duh daruje nama ono što je Krist primio od Oca. Mi po Duhu bivamo uvučeni u jedinstveni odnos s Kristom koji poprima crte bratskog odnosa, budući da nam omogućuje Boga nazivati svojim Ocem. Stoga, biti vjernik objave koju dariva Krist znači ujedno biti i svjedok objave Presvetoga Trojstva. Na otajstven način po krštenju uvučeni smo u zajedništvo Oca i Sina i Duha Svetoga, te smo pozvani živjeti kao svjedoci života ljubljene djece Očeve koja žive po Kristu u Duhu Svetomu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 14:21 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: I na kraju tvoje balade, kad te pita netko tko nije kršćanin, Isus je Bog Stvoritelj?  I na kraju balade nešto od osobe koja o tome sigurno zna više i od tebe i od mene.-Sve što ima Otac, moje je; Duh Sveti od mojega će uzimati i navješćivati vama. Iv 16, 12-15 Komentar evanđelja o Presvetom Trojstvu napisao je fra Bojan Rizvan. Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.« Riječ Gospodnja. Živjeti u stvarnosti Božje objave Ljubav Božja očitovana je kroz otkrivanje svojega života. Božja objava svoj je vrhunac ostvarila u Kristu. Krist je objavitelj zajedništva Oca, Sina i Duha. Bog se u povijesti spasenja očitovao kao jedan, no Krist - Sin Božji, otkrio je ljepotu nutarnjeg božanskoga života koji svjedoči o Bogu trojstvene ljubavi.U snazi Božjeg govora evanđelje današnje nedjelje Presvetog Trojstva donosi nam tekst iz Ivanova evanđelja koji prenosi Isusovu oporuku učenicima, a u kojoj ukazuje na jedinstvenost i cjelovitost Božjeg života. Isus je Riječ Očeva - on sam jest Riječ. On je Riječ koju u povijesti spasenja izgovara Otac. No Isus po svojem utjelovljenju, koje je također Očev dar, postaje u svijetu djelo, čin. U Kristu Riječ je postala čin. Vječna je ljubav postala dohvatljiva čovjeku. Krist znajući to ističe svojim učenicima: „Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi.“ Spoznaja Boga jest ono što se nosi. Ne može se biti vjernik, a da odnos s Bogom ne oblikuje moj život. I zato Isus o svojim riječima govori kao o onome što treba nositi. A ono što se u životu nosi to se i vidi, to se ne skriva od drugih. Ne mogu ja sakriti ono što nosim jer to postaje dio mojega života, postaje neodvojivi dio mene. No pritom je važno znati kako obilježenost Božjom objavom, ne opterećuje hod vjernika nego mu pruža radost jer se nošenje tog 'tereta' Božje objave ne nosi svojom snagom ili mudrošću, nego blizinom Duha Božjega. Božji dar čovjeku nije samo Krist. Osim Krista, Božji je dar i Duh. I to „Duh Istine“, kako kaže Isus. Bog nas nikad ne zavarava, on nas svojim Duhom želi „uvesti u svu istinu.“ Dar je Duha tu kako bi nas upućivao u svu istinu. Zanimljiv je ovaj trajni glagolski oblik po kojem stoji 'upućivao', a ne 'uputio'. Duh ne upućuje odjednom, ne razotkriva sve najedanput, nego upućuje, uvodi. Takav glagolski oblik zasigurno nije slučajan, nego cilja istaknuti važnost i potrebu suradnje s Duhom. Hod vjere je hod u Duhu. Vjera je dar koji raste u hodu. I to hodu koji je otvoren nadisajima Duha Božjega. Vjera je stvarnost koja donosi spoznaju i prosvjetljuje naš razum, te je zato potrebno napredovati (pro-ficere) u spoznaji Božje ljubavi koja se može dogoditi jedino po Duhu. Osim toga, prema Isusovim riječima, Duh je onaj koji govori, koji nadahnjuje, koji otvara prozore spoznaje, otvara vrata shvaćanju i prihvaćanju. Poslušnost Duhu očituje se u usklađenosti koraka života s njegovim svakodnevnim nadisajima. Baš u tome se događa proslava Krista. Proslava Boga je u tome što Duh daruje nama ono što je Krist primio od Oca. Mi po Duhu bivamo uvučeni u jedinstveni odnos s Kristom koji poprima crte bratskog odnosa, budući da nam omogućuje Boga nazivati svojim Ocem. Stoga, biti vjernik objave koju dariva Krist znači ujedno biti i svjedok objave Presvetoga Trojstva. Na otajstven način po krštenju uvučeni smo u zajedništvo Oca i Sina i Duha Svetoga, te smo pozvani živjeti kao svjedoci života ljubljene djece Očeve koja žive po Kristu u Duhu Svetomu.Kao što sam i očekivao  Ponjava od tekstova umjesto jednostavnog odgovora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 14:41 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: I na kraju balade nešto od osobe koja o tome sigurno zna više i od tebe i od mene.-Sve što ima Otac, moje je; Duh Sveti od mojega će uzimati i navješćivati vama. Iv 16, 12-15
Komentar evanđelja o Presvetom Trojstvu napisao je fra Bojan Rizvan.
Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.«
Riječ Gospodnja.
Živjeti u stvarnosti Božje objave
Ljubav Božja očitovana je kroz otkrivanje svojega života. Božja objava svoj je vrhunac ostvarila u Kristu. Krist je objavitelj zajedništva Oca, Sina i Duha. Bog se u povijesti spasenja očitovao kao jedan, no Krist - Sin Božji, otkrio je ljepotu nutarnjeg božanskoga života koji svjedoči o Bogu trojstvene ljubavi.
U snazi Božjeg govora evanđelje današnje nedjelje Presvetog Trojstva donosi nam tekst iz Ivanova evanđelja koji prenosi Isusovu oporuku učenicima, a u kojoj ukazuje na jedinstvenost i cjelovitost Božjeg života. Isus je Riječ Očeva - on sam jest Riječ. On je Riječ koju u povijesti spasenja izgovara Otac. No Isus po svojem utjelovljenju, koje je također Očev dar, postaje u svijetu djelo, čin. U Kristu Riječ je postala čin. Vječna je ljubav postala dohvatljiva čovjeku.
Krist znajući to ističe svojim učenicima: „Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi.“ Spoznaja Boga jest ono što se nosi. Ne može se biti vjernik, a da odnos s Bogom ne oblikuje moj život. I zato Isus o svojim riječima govori kao o onome što treba nositi. A ono što se u životu nosi to se i vidi, to se ne skriva od drugih. Ne mogu ja sakriti ono što nosim jer to postaje dio mojega života, postaje neodvojivi dio mene. No pritom je važno znati kako obilježenost Božjom objavom, ne opterećuje hod vjernika nego mu pruža radost jer se nošenje tog 'tereta' Božje objave ne nosi svojom snagom ili mudrošću, nego blizinom Duha Božjega.
Božji dar čovjeku nije samo Krist. Osim Krista, Božji je dar i Duh. I to „Duh Istine“, kako kaže Isus. Bog nas nikad ne zavarava, on nas svojim Duhom želi „uvesti u svu istinu.“ Dar je Duha tu kako bi nas upućivao u svu istinu. Zanimljiv je ovaj trajni glagolski oblik po kojem stoji 'upućivao', a ne 'uputio'. Duh ne upućuje odjednom, ne razotkriva sve najedanput, nego upućuje, uvodi. Takav glagolski oblik zasigurno nije slučajan, nego cilja istaknuti važnost i potrebu suradnje s Duhom. Hod vjere je hod u Duhu. Vjera je dar koji raste u hodu. I to hodu koji je otvoren nadisajima Duha Božjega. Vjera je stvarnost koja donosi spoznaju i prosvjetljuje naš razum, te je zato potrebno napredovati (pro-ficere) u spoznaji Božje ljubavi koja se može dogoditi jedino po Duhu.
Osim toga, prema Isusovim riječima, Duh je onaj koji govori, koji nadahnjuje, koji otvara prozore spoznaje, otvara vrata shvaćanju i prihvaćanju. Poslušnost Duhu očituje se u usklađenosti koraka života s njegovim svakodnevnim nadisajima.
Baš u tome se događa proslava Krista. Proslava Boga je u tome što Duh daruje nama ono što je Krist primio od Oca. Mi po Duhu bivamo uvučeni u jedinstveni odnos s Kristom koji poprima crte bratskog odnosa, budući da nam omogućuje Boga nazivati svojim Ocem. Stoga, biti vjernik objave koju dariva Krist znači ujedno biti i svjedok objave Presvetoga Trojstva. Na otajstven način po krštenju uvučeni smo u zajedništvo Oca i Sina i Duha Svetoga, te smo pozvani živjeti kao svjedoci života ljubljene djece Očeve koja žive po Kristu u Duhu Svetomu. Kao što sam i očekivao  Ponjava od tekstova umjesto jednostavnog odgovora. Evo jednostavan odgovor na tvoje pitanje. Kad me nekršćanin pita tko je Stvoritelj odgovorit ću da je Stvoritelj Bog=Otac, Sin i Duh Sveti. Sad me možeš nazvati kako hoćeš, nije me briga, al to je jedina istina koju znam o Stvoritelju. Ako ti znaš neku drugu istinu ok, al ja ne mogu protiv onoga što je srž moje vjere
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 14:49 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Kao što sam i očekivao  Ponjava od tekstova umjesto jednostavnog odgovora. Evo jednostavan odgovor na tvoje pitanje. Kad me nekršćanin pita tko je Stvoritelj odgovorit ću da je Stvoritelj Bog=Otac, Sin i Duh Sveti. Sad me možeš nazvati kako hoćeš, nije me briga, al to je jedina istina koju znam o Stvoritelju. Ako ti znaš neku drugu istinu ok, al ja ne mogu protiv onoga što je srž moje vjere Nekršćanin pita Da li je ISUS Bog Stvoritelj, a ne tko je Stvoritelj pa da mu ti biflaš definicije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 15:00 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: Evo jednostavan odgovor na tvoje pitanje. Kad me nekršćanin pita tko je Stvoritelj odgovorit ću da je Stvoritelj Bog=Otac, Sin i Duh Sveti. Sad me možeš nazvati kako hoćeš, nije me briga, al to je jedina istina koju znam o Stvoritelju. Ako ti znaš neku drugu istinu ok, al ja ne mogu protiv onoga što je srž moje vjere Nekršćanin pita Da li je ISUS Bog Stvoritelj, a ne tko je Stvoritelj pa da mu ti biflaš definicije... Odgovaram mu Stvoritelj je jedan Bog kojeg čine Otac, Sin i Duh Sveti. U suprotnom mu govorim kontra nauka kršćanstva. - U kršćanstvu je pet glavnih istina: 1) monoteizam (postojanje jednoga transcendentnoga Boga, različitoga od svijeta, čija je objava sadržana u Svetom pismu) i Trojstvo (u Bogu su tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti); 2) stvaranje i providnost (Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja); https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... ena-dogma/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 15:02 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Nekršćanin pita Da li je ISUS Bog Stvoritelj, a ne tko je Stvoritelj pa da mu ti biflaš definicije... Odgovaram mu Stvoritelj je jedan Bog kojeg čine Otac, Sin i Duh Sveti. U suprotnom mu govorim kontra nauka kršćanstva. - U kršćanstvu je pet glavnih istina: 1) monoteizam (postojanje jednoga transcendentnoga Boga, različitoga od svijeta, čija je objava sadržana u Svetom pismu) i Trojstvo (u Bogu su tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti); 2) stvaranje i providnost (Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja); https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... ena-dogma/Ti si žena?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bura
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 01 sij 2023, 22:27 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Zato pozivam svaku istinoljubivu osobu, da povjeruje i onda riječima posvjedoči da nema drugog božanstva osim Njega jedinog, i da je Isus/Isa, njegova sluga i poslanik, i da je jedini Bog poslje Isusa/Isaa poslao Njegovog zadnjeg poslanika i slugu Muhammeda... „ Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak.“ (Otk 22, 13)Ihtis
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 02 sij 2023, 12:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: Odgovaram mu Stvoritelj je jedan Bog kojeg čine Otac, Sin i Duh Sveti. U suprotnom mu govorim kontra nauka kršćanstva. - U kršćanstvu je pet glavnih istina: 1) monoteizam (postojanje jednoga transcendentnoga Boga, različitoga od svijeta, čija je objava sadržana u Svetom pismu) i Trojstvo (u Bogu su tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti); 2) stvaranje i providnost (Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja); https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... ena-dogma/Ti si žena? Da, žena sam. Ti si pretpostavljam muškarac, pa evo da žena nešto kaže muškarcu. Ili ne znaš formulirati pitanja ili si ozbiljno otišao u mnogoboštvo, nešto od to dvoje je, nadam se prvo. Inzistiraš na pitanju jel Isus Bog Stvoritelj, ako ti odgovorim potvrdno onda automatizmom moram reći da je Otac Bog Stvoritelj i da je Duh Sveti Bog Stvoritelj, što znači tri boga Stvoritelja, a to ti je dragi moj politeizam suprotno kršćanstvu, kršćanstvo je monoteizam a ne politeizam. Da si pitao jel Isus u zajedništvu s Ocem i Duhom Svetim Bog Stvoritelj odgovorila bih da. Krist je rekao krstite u ime (jednina) a ne u imena- "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta."Mt 28,16-20. Nigdje nisam negirala da je Isus u zajedništvu s Ocem i Duhom Svetim Bog, pogledaj što sam boldala u Evanđelju u kojem Toma kaže-Gospodin moj, Bog moj. Pročitaj dogmu o Sv. Trojstvu, tu ti je sve rečeno-253 Trojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: “istobitno Trojstvo”.[61] Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: “Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog”.[62] “Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav”.[63] https://www.bitno.net/vjera/dogma-svetoga-trojstva/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 02 sij 2023, 14:00 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ti si žena? Da, žena sam Aha, lijepo za promjenu da nisi odgovorila da si ljudsko biće sa anatomsko-fiziološkim i psihološkim obilježjima ženskog bića u koja spadaju bla bla.. pa da moram pogađati da nisi možda izvršila promjene spola i sl. zalutala je napisao/la: Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga
Ovo je diskutabilno što stoji u originalu, po svim istraživanjima piše "u Moje Ime...", ali nebitno, ne mijenja Božansku narav Krista.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 02 sij 2023, 15:22 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: Da, žena sam
Aha, lijepo za promjenu da nisi odgovorila da si ljudsko biće sa anatomsko-fiziološkim i psihološkim obilježjima ženskog bića u koja spadaju bla bla.. pa da moram pogađati da nisi možda izvršila promjene spola i sl.  ??? zalutala je napisao/la: Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga
Ovo je diskutabilno što stoji u originalu, po svim istraživanjima piše "u Moje Ime...", ali nebitno, ne mijenja Božansku narav Krista. Ok, imaš Papu, Rimsku kuriju, Kongregaciju za nauk vjere, ako si siguran u to što govoriš obrati im se i raspravi s njima. Nadalje možeš s njima raspraviti i o Isusovom krštenju, možda si došao do saznanja da je i tu greška u prijevodu-Ivan je propovijedao: "Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim." Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskoga i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! Mk 1,7-11
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|