|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 29 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
veljko220931
|
Naslov: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 16 sij 2023, 15:57 |
|
|
Jedan od najkrvavijih bitaka u Hercegovini između ARBiH i HVO-a je bio na Bokševici. Gubici su, samo za jednu kotu od puno njih bili enormni na obe strane. Planina Bokševica je zauzeta na kraju od strane ARBiH. Bokševica je za Armiju bila važna strateška tačka koja nadzire Jablanicu, Jablaničko jezero, položaje prema Rami. Na strani ARBiH u ovoj borbi za Bokševicu učestvovali su: 44.brdska brigada iz Jablanice, 45.brdska brigada iz Buturović Polja, Postrojbe MUP-a, Specijalni odred "ZULFIKAR", Specijalni odred "Crni Labudovi", ... Na strani HVO-a učestvovale su postrojbe: HVO brigada Rama HVO Ante Bruno Bušić HVO Herceg Stjepan (brigada Jablaničkih i Konjičkih Hrvata) I druge...
Bilo bi lepo, da veterani koji čitaju ovaj post, a bili su deo događaja, napišu nešto o borbama na Bokševici. Mislim da će većina forumaša biti zainteresovana.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 06:36 |
|
|
Nije bila jedna bitka nego puno više. Bokševica je padala i vraćana puno puta. I ovo je jedan dio postrojbi, bilo ih je više na obe strane. Ja ću izdvojit recimo našu Ludvig Pavlović i njihove diverzante akrape. Znam da su se tako zvali jer smo dvojicu zarobili. Bokševica je jedan od zajebanijih terena na kojim sam bio.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 09:31 |
|
|
tetejac je napisao/la: Nije bila jedna bitka nego puno više. Bokševica je padala i vraćana puno puta. I ovo je jedan dio postrojbi, bilo ih je više na obe strane. Ja ću izdvojit recimo našu Ludvig Pavlović i njihove diverzante akrape. Znam da su se tako zvali jer smo dvojicu zarobili. Bokševica je jedan od zajebanijih terena na kojim sam bio. Da li možda znaš koliki su bili gubici na obe strane? Poznata je anegdota da je jedna minobacačka posada izginula jer su im vojnici Armije u uniformama HVO-a neometano prišli.
|
|
Vrh |
|
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 11:47 |
|
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 12:18 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: http://www.hrhb.info/archive/index.php/t-5918.html Ovdje imas vise informacija Hvala druže!
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 12:37 |
|
|
veljko220931 je napisao/la: tetejac je napisao/la: Nije bila jedna bitka nego puno više. Bokševica je padala i vraćana puno puta. I ovo je jedan dio postrojbi, bilo ih je više na obe strane. Ja ću izdvojit recimo našu Ludvig Pavlović i njihove diverzante akrape. Znam da su se tako zvali jer smo dvojicu zarobili. Bokševica je jedan od zajebanijih terena na kojim sam bio. Da li možda znaš koliki su bili gubici na obe strane? Poznata je anegdota da je jedna minobacačka posada izginula jer su im vojnici Armije u uniformama HVO-a neometano prišli. Veliki na obe strane. Ne znam točan podatak. Zanimljive teme postavljaš.
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 13:28 |
|
|
Veliki na obe strane. Ne znam točan podatak. Zanimljive teme postavljaš.[/quote] Hvala najlepše. Već duže vremena se bavim hrvatsko-muslimanskim sukobom. Da li je HV bio na Bokševici 1993.?
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 13:35 |
|
|
veljko220931 je napisao/la: Veliki na obe strane. Ne znam točan podatak. Zanimljive teme postavljaš. Hvala najlepše. Već duže vremena se bavim hrvatsko-muslimanskim sukobom. Da li je HV bio na Bokševici 1993.?[/quote] Bio je HV ali odmah da ti kažem jako mali broj iz jedne bojne. Sve je to HVO držao i odradio.
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 14:00 |
|
|
tetejac je napisao/la: veljko220931 je napisao/la: Veliki na obe strane. Ne znam točan podatak. Zanimljive teme postavljaš. Hvala najlepše. Već duže vremena se bavim hrvatsko-muslimanskim sukobom. Da li je HV bio na Bokševici 1993.? Bio je HV ali odmah da ti kažem jako mali broj iz jedne bojne. Sve je to HVO držao i odradio.[/quote] Da li je stvarno bilo dosta Srba u HVO-u u brigadama iz zapadne Hercegovine?
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 14:27 |
|
|
veljko220931 je napisao/la: tetejac je napisao/la: Hvala najlepše. Već duže vremena se bavim hrvatsko-muslimanskim sukobom. Da li je HV bio na Bokševici 1993.? Bio je HV ali odmah da ti kažem jako mali broj iz jedne bojne. Sve je to HVO držao i odradio. Da li je stvarno bilo dosta Srba u HVO-u u brigadama iz zapadne Hercegovine?[/quote] Ko ti je to slagao?
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 14:45 |
|
|
tetejac je napisao/la: veljko220931 je napisao/la: Bio je HV ali odmah da ti kažem jako mali broj iz jedne bojne. Sve je to HVO držao i odradio. Da li je stvarno bilo dosta Srba u HVO-u u brigadama iz zapadne Hercegovine? Ko ti je to slagao? [/quote] Nije znači? Ja sam čitao da je oko 300 Srba poginulo u HVO-u, i nešto više od 500 Bošnjaka.Bilo je da kažem pripadnika.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 18:02 |
|
|
Ajde naučite citirati.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1073 of 2558 - 41.95%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 18:19 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ajde naučite citirati. To i jeste problem, što su podešavanja drugačija. Ja sam prvo jedva skontao kako da objavim temu na forumu.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 17 sij 2023, 19:19 |
|
|
Veljko ili trola, ili stvarno nema pojma o ratu a kao zeli znati.
Kazem trola jer sam dosta takvih citao na propalom forum hr, na povijesti, provokatori koji kao ne znaju nista o ratu non stop postavljaju pitanja, a non stop provlace provokacije kroz pitanja.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 00:15 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Veljko ili trola, ili stvarno nema pojma o ratu a kao zeli znati.
Kazem trola jer sam dosta takvih citao na propalom forum hr, na povijesti, provokatori koji kao ne znaju nista o ratu non stop postavljaju pitanja, a non stop provlace provokacije kroz pitanja. Ma provokator, hinjski pita gluposti.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 00:17 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ajde naučite citirati. Ja mislim da nešto s forumom nije bilo ok sinoć. Ako ti nije teško može li ukratko, kako da citiram bez da mi se ovo događa?
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 00:48 |
|
|
HVO kliškeg kraja je bia odsičen od HVO zapadne Hercegovine, oni kod Konjica još dalje su bili i nisu in mogli pomoć. HVO Sridnje Bosne i Rame je grca, nije moga ni sebi pomoć. HVO nije moga lako ni držat spoj priko Drežnice ka hr.selima jablaničke općine nit ić u proboj odnosno čuvanje koridora ka Klisu. Čim bi išta pokrenuli, UN je šiba po RH. Nije tu RH bila upletena, nego je UN-u tako bilo lakše. U HRHB se nisu dali ucinit ni pritisnit, niti je HRHB bila međ.čimbenik pa da joj sankcije možedu išta (nisu imali šta izgubit). E onda je UN ošinia po RH, da RH naj*be zbog drugega. A ionako su joj pritili sankcijaman zbog vraćanja svog teritorija u op. Maslenici. HRHB si nije smia dopustit luksuz da joj nastrada hraniteljica s kojon je povezana pupčanon vrpcon, jer sebe ugrožava. I uz to su velesile igrale na kartu okrićanja dvaju bliskih subjekata jedan protiv drugoga, ka' ono, RH nagrabusi zbog HRHB i stvori mržnju u RH prima HRHB. Ista šema po kojoj su pokušali napravit u RH protiv osumnjičenih generala HV prid MKSJ. "Ne ćete u EU, ništa od novaca iz pridpristupnih fondova, nima kredita, onemogućidu ti izvoz... ako ne izručite generale."
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 08:33 |
|
|
Gledajući sa povijesne distance i praveći se generala poslije bitke, bitka za Bokševicu nije se trebala ni dogoditi. Naime, pogledamo li kartu nije teško uočiti kako je nekih 500-600 vojnika HVO u Klisu sa svih strana okruženo postrojbama bošnjačke ABiH, jedino je šumski put preko Bokševice bio veza sa slobodnim teritorijem pod kontrolom HVO (Rama). No i taj put je ABiH nekoliko puta uspjevala presjeći. Ono što je po meni odmah u travnju 1993. trebao napraviti stožer HVO-a je povući (zajedno sa civilima) tih 500-600 dosta dobrih pješaka u Mostar. Na taj način nam se ne bi desilo da nam obranu u Vrapčićima i Bijelom polju u 50% omjeru drže Bošnjaci, koji su prilikom napada ABiH 30. lipnja 1993. samo preobukli dres i prešli na stranu ABiH. Na kraju će ovi Konjičani iz Klisa opet većinom završiti u Mostaru, Ortiješu, Žitomislićima i Čapljini. No, jednim strateškim povlačenjem odmah na početku rata mogla se strateški ojačati obrana na drugom pravcu od strateške važnosti za Hrvate, te izbjeći nepotrebne gubitke nekih od najelitnijih postrojbi HVO-a u to vrijeme u bitci za Bokševicu.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 10:57 |
|
|
Gaugamela93 je napisao/la: Gledajući sa povijesne distance i praveći se generala poslije bitke, bitka za Bokševicu nije se trebala ni dogoditi. Naime, pogledamo li kartu nije teško uočiti kako je nekih 500-600 vojnika HVO u Klisu sa svih strana okruženo postrojbama bošnjačke ABiH, jedino je šumski put preko Bokševice bio veza sa slobodnim teritorijem pod kontrolom HVO (Rama). No i taj put je ABiH nekoliko puta uspjevala presjeći. Ono što je po meni odmah u travnju 1993. trebao napraviti stožer HVO-a je povući (zajedno sa civilima) tih 500-600 dosta dobrih pješaka u Mostar. Na taj način nam se ne bi desilo da nam obranu u Vrapčićima i Bijelom polju u 50% omjeru drže Bošnjaci, koji su prilikom napada ABiH 30. lipnja 1993. samo preobukli dres i prešli na stranu ABiH. Na kraju će ovi Konjičani iz Klisa opet većinom završiti u Mostaru, Ortiješu, Žitomislićima i Čapljini. No, jednim strateškim povlačenjem odmah na početku rata mogla se strateški ojačati obrana na drugom pravcu od strateške važnosti za Hrvate, te izbjeći nepotrebne gubitke nekih od najelitnijih postrojbi HVO-a u to vrijeme u bitci za Bokševicu. Bolje ništa ne govorit. Dobar ti taj potpis.
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 18:32 |
|
|
Gaugamela93 je napisao/la: Gledajući sa povijesne distance i praveći se generala poslije bitke, bitka za Bokševicu nije se trebala ni dogoditi. Naime, pogledamo li kartu nije teško uočiti kako je nekih 500-600 vojnika HVO u Klisu sa svih strana okruženo postrojbama bošnjačke ABiH, jedino je šumski put preko Bokševice bio veza sa slobodnim teritorijem pod kontrolom HVO (Rama). No i taj put je ABiH nekoliko puta uspjevala presjeći. Ono što je po meni odmah u travnju 1993. trebao napraviti stožer HVO-a je povući (zajedno sa civilima) tih 500-600 dosta dobrih pješaka u Mostar. Na taj način nam se ne bi desilo da nam obranu u Vrapčićima i Bijelom polju u 50% omjeru drže Bošnjaci, koji su prilikom napada ABiH 30. lipnja 1993. samo preobukli dres i prešli na stranu ABiH. Na kraju će ovi Konjičani iz Klisa opet većinom završiti u Mostaru, Ortiješu, Žitomislićima i Čapljini. No, jednim strateškim povlačenjem odmah na početku rata mogla se strateški ojačati obrana na drugom pravcu od strateške važnosti za Hrvate, te izbjeći nepotrebne gubitke nekih od najelitnijih postrojbi HVO-a u to vrijeme u bitci za Bokševicu. Upravu si. Možda, da se nije dogodio pad čitave Bokševice, možda ne bi se dogodila pogibija Jajčana u Hudutskom.
|
|
Vrh |
|
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 22:06 |
|
|
veljko220931 je napisao/la: Gaugamela93 je napisao/la: Gledajući sa povijesne distance i praveći se generala poslije bitke, bitka za Bokševicu nije se trebala ni dogoditi. Naime, pogledamo li kartu nije teško uočiti kako je nekih 500-600 vojnika HVO u Klisu sa svih strana okruženo postrojbama bošnjačke ABiH, jedino je šumski put preko Bokševice bio veza sa slobodnim teritorijem pod kontrolom HVO (Rama). No i taj put je ABiH nekoliko puta uspjevala presjeći. Ono što je po meni odmah u travnju 1993. trebao napraviti stožer HVO-a je povući (zajedno sa civilima) tih 500-600 dosta dobrih pješaka u Mostar. Na taj način nam se ne bi desilo da nam obranu u Vrapčićima i Bijelom polju u 50% omjeru drže Bošnjaci, koji su prilikom napada ABiH 30. lipnja 1993. samo preobukli dres i prešli na stranu ABiH. Na kraju će ovi Konjičani iz Klisa opet većinom završiti u Mostaru, Ortiješu, Žitomislićima i Čapljini. No, jednim strateškim povlačenjem odmah na početku rata mogla se strateški ojačati obrana na drugom pravcu od strateške važnosti za Hrvate, te izbjeći nepotrebne gubitke nekih od najelitnijih postrojbi HVO-a u to vrijeme u bitci za Bokševicu. Upravu si. Možda, da se nije dogodio pad čitave Bokševice, možda ne bi se dogodila pogibija Jajčana u Hudutskom. Moj je post postavljen kao hipoteza generala poslije bitke... Što bi bilo kad bi bilo. Činjenica je kako su Hrvati Klisa bili u jako nepovoljnoj poziciji, praktično u obliku potkove sa otvorom preko šuma Bokševice prema slobodnoj teritoriji HVO. Jako nepovoljna pozicija i većina hladnih generala bi odmah na početku sukoba u cilju stabilizacije ostalih crta donijela odluku o povlačenju. No isto tako treba uzeti u obzir činjenicu kako je teško prisiliti čovjeka na povlačenje koji želi braniti svoj dom. U obrani Klisa bilo je uistinu velikih primjera junaštva, poput obrane sela Vrce, koje je punih dva mjeseca odoljevalo višestruko nadmoćnijim muslimanskim snagama.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
|
veljko220931
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 18 sij 2023, 22:26 |
|
|
Gaugamela93 je napisao/la: veljko220931 je napisao/la: Upravu si. Možda, da se nije dogodio pad čitave Bokševice, možda ne bi se dogodila pogibija Jajčana u Hudutskom. Moj je post postavljen kao hipoteza generala poslije bitke... Što bi bilo kad bi bilo. Činjenica je kako su Hrvati Klisa bili u jako nepovoljnoj poziciji, praktično u obliku potkove sa otvorom preko šuma Bokševice prema slobodnoj teritoriji HVO. Jako nepovoljna pozicija i većina hladnih generala bi odmah na početku sukoba u cilju stabilizacije ostalih crta donijela odluku o povlačenju. No isto tako treba uzeti u obzir činjenicu kako je teško prisiliti čovjeka na povlačenje koji želi braniti svoj dom. U obrani Klisa bilo je uistinu velikih primjera junaštva, poput obrane sela Vrce, koje je punih dva mjeseca odoljevalo višestruko nadmoćnijim muslimanskim snagama. Naravno, razumeo sam tvoje izlaganje i na šta si aludirao. Sa druge strane, da je Bokševica opastala, da nije bilo šta je bilo, ne bi se ništa završilo bez posledica. Bokševica konkretno je bila mnogo potrebnija muslimanima strateški nego HVO-u. Da je bila zauzeta Drežnica, Bokševica kompletna od strane HVO-a, Jablanica bi Armiji možda bila neodbranjiva.
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 21 sij 2023, 10:54 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7412 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Ma veljko je vehidin. Vidi se iz aviona.
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 22 sij 2023, 08:12 |
|
|
Cijeli Klis je bio u nezavidnom položaju, a HVO je falilo ljudstva.
Da se moglo održati komunikaciju, imali bi put za Kreševo i dalje s južne strane, za srednju Bosnu. Brdski put, ali svejedno. No HVOu je falilo vojske, možda je trebalo neke izvući ranije, s njima napraviti razliku drugdje, tipa Mostar, Uskoplje, ili tako nešto, pa kasnije pokušati povratak.
Jbg. strategija znači i izvući ljude s nekih pozicija da bi ih kasnije mogao vratiti.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Bitka na Bokševici 1993.godine Postano: 22 sij 2023, 08:19 |
|
|
Inače, preko Klisa je 94. i trebala krenuti deblokada središnje Bosne, nakon što su rješene Here;
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|