|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ateist
|
Naslov: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 13 vel 2023, 21:45 |
|
|
Zanima me odgovor na pitanje iz naslova.
Pronalazim različite odgovore kad upišem na Google. Neki pišu da ljudski um može baratati s najviše četiri do pet jezika, neke procjene idu do sedam, a procjene da je moguće s više od sedam čine mi se nerealnim. Maksimalno nadareni genij, motiviran i voljan učiti, mogao bi baratati s možda sedam. A na svijetu ima preko 6000 jezika. Da poznaješ sedam, opet ima 5990 i više što ne poznaješ. Kako god okreneš, napadnu većinu svjetskih jezika nikad ne ćeš poznavati ni rabiti.
Ne računam one što znaš pokoju riječ, nego s koliko jezika jedna osoba može tečno baratati.
Neki primjeri...
* Goran Milić - hrvatski, engleski, španjolski, francuski, talijanski * Robert Dacešin - hrvatski, engleski, španjolski, portugalski, talijanski
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
Vrh |
|
|
Hercegovac na kubik
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 13 vel 2023, 23:23 |
|
|
Evo momak iz tužne govori preko 70 jezika od kojih 12 tečno.Možda je to gornja granica.
_________________ na početku bješe riječ, i riječ bješe kod Boga, i Bog bješe riječ
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 13 vel 2023, 23:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60064 Lokacija: DAZP HQ
|
Jedan, na svim drugima si samo loša kopija sebe.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 14 vel 2023, 00:12 |
|
|
Ma nije baš, možeš misliti na više od jednog jezika. Sad ovisi i o jezicima samima. Onak, ja sam Hrvat, hrvatski mi je materinji. Još od kad sam bio klinac, imam engleski u svom životu, školovanje, kultura... Maltene sam bilingualan tu. Kasnije sam učio talijanski, francuski, španjolski... A i malo njemačkog i portugalskog. Sad sam veći dio već i zaboravio Ovi romanski su maltene dijalekti jedan drugog. Još kad znaš nešto latinskog... Nije bed sporazumjeti se kad znaš osnovna pravila. A za tečno govorenje ti treba prakse. Ovisi dosta o definiciji jezika. Osoba koja zna norveški uz malo truda zna još dva "jezika" švedski i danski. Osoba koja govori engleski i njemački, a zna malo francuskog... Uz malo truda govori i nizozemski. Mislim to je maltene kao da se hvališ da osim hrvatskog znaš i srpski, bošnjački, crnogorski... Realno, treba ti par godina da postaneš tečan u nečemu novome. Rekao bih da je 20ak jezika odgovor. Samo različitih jezika, a ne da netko onda broji švedski, danski i norveški odvojeno.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 14 vel 2023, 10:51 |
|
|
Ja pričam tečno 4 jezika.Srpski,hrvatski,njemački i bošnjački.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 14 vel 2023, 10:53 |
|
|
Prije 10-ak godina sam dvije godine radio na nekom EU-projektu - neda mi se u detalj objasnjavati sta i kako. Uglavnom, radilo se o poticaju visejezicnosti kod djece s migrantskim backgroundom. Tad je vazilo da dijete moze i do 5 jezika ISTOVREMENO uciti.
Ja sebe kad skontam. Tacno sam bio dovoljno mlad da svapski, kako dijalekt, tako i standardni, preuzmem tako kao da mi je maternji. Kazem "preuzmem" zbog toga sto djeca do odredjene dobi jezik ne uce klasicno vec ga prisvajaju, upijaju. Niko od onih 16-godisnjaka i starijih koji su dosli ne znaju svapski tako da ih se ne moze prepoznati. Bili jednostavno prestari.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 14 vel 2023, 13:42 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
ako kreneš dovoljno rano i posvetiš se učenju jezika, može se skupiti poprilična brojka. iz vlastitog iskustva, engleski sam relativno dobro naučila - iz potrebe. učila sam ga par godina u gimnaziji i nešto malo koristila, onda kad sam pisala diplomski, u par mjeseci se znatno poboljšao. u inozemstvu sam ga još više koristila i premda imam ruski naglasak, rekli su mi da sam skoro na nivou izvornog govornika. naravno, kad sebe usporedim s frendovima Englezima, nisam ni blizu. fali mi vokabulara. izgovor se može popraviti uz vježbu. njemački mi šteka jer ga ne koristim. dosta sam zaboravila. talijanski i španjolski trenutno učim i dalo bi se to savladati, da posvetim vremena učenju. hebrejski je najteže što sam ikad susrela, ali i njega ću savladati barem toliko da mogu čitati. za govor nisam sigurna, osim ako se preselim u Izrael. ostaje mi još francuski koji je uvijek tu negdje ali je na čekanju. ostali jezici me ne zanimaju. eto, ako nastavim učiti, umrijet ću sa znanjem 6-7 jezika. a nisam išla za tim da živim učeći strane jezike. Ceha je napisao/la: Ma nije baš, možeš misliti na više od jednog jezika. meni se ovo uredno događa s njemačkim i engleskim. svaki put se stresem. ali to je do izloženosti. glazba, filmovi, knjige, komunikacija sa strancima...
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Megatron
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 24 vel 2023, 23:55 |
|
|
Poznavati može puno, tečno pričati ne više od 3-4 jer niko nema dovoljno vremena u danu da koristi sve jezike i onda oni koji se slabo koriste lagano odumiru, postaju sve lošiji i lošiji. Recimo ja sam neko vreme živeo u Nemačkoj i nemački sam znao odlično jer sam ga svakodnevno slušao i koristio, a sad razumem i dalje sve naravno ali kad treba da sastavim rečenicu dešava se da ne mogu da se setim prave reči, fraze, nekad ni roda imenice. Druge jezike koje koristim svakodnevno ili skoro svakodnevno (engleski, ruski) u ovom trenutku dosta bolje pričam od nemačkog iako sam nekad nemački bolje znao.
_________________ ex Skeletor
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 05 sij 2025, 01:48 |
|
|
https://m.youtube.com/watch?v=ggHVSGmWK ... dWFnZXM%3DNedavno prenesen videozapis s popisom lidera svih svjetskih država i popisom jezika kojima svaki pojedini od njih barata. Plenković dobro stoji s navedenih pet jezika, iako očito ima puno pogrješaka i smjelih pretpostavki u popisu. Od svih američkih država, jedino dva lidera poznaju barem jedan domorodački jezik. Peruanska predsjednica uz španjolski barata i kečuanskim, a honduraški lider poznaje dva urođenička jezika. Paragvajski lider, ako je vjerovati popisu, ne poznaje guarani, a australski premijer uz engleski poznaje i talijanski. Čileanski lider Boric, usprkos hrvatskom podrijetlu, ne rabi hrvatski. Premijer Novog Zelanda navodno barata maorskim jezikom. Ima nekoliko lidera koji ne poznaju engleski, najviše u bivšim francuskim kolonijama u Africi i bivšim sovjetskim republikama. Brazilski lider se služi isključivo portugalskim.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Koliko najviše jezika jedna osoba može poznavati? Postano: 05 sij 2025, 13:50 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5917 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|