HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 vel 2025, 05:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3387 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 136  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 21 ožu 2023, 18:26 

tetejac je napisao/la:
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
I to je sve što imaš reći na dopis koji ravnatelj HIS Miroslav Tuđman šalje predsjedniku Republike Franji Tuđmanu i ministru obrane Gojku Šušku?

To je politika u rangu ‘locirati, uhititi, transferirati’
Daj mi izvješće sis-a o Tuti s kraja 1992 ili 1993. Da dobijemo potpunu sliku. Krajem 1995 se ‘kusuralo’ a zna se kako su prošli naši iz BiH. Jel’ im Tuta valjao 1992 i 1993? Kad su se sjetili da je kockar i vlasnik kupleraja? 1995?

Jebote da nije tužno bilo bi smiješno.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2023, 18:33 

Ceha je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Muslimani su na početku rata sa Hrvatima u Središnjoj Bosni ima li jednu veliku prednost. Godinu dana su vodili ljute bojeve sa Srbima , npr za očajničku deblokadu Sarajeva.
Jedan prosječan muslimanski vojnik iz Zenica, Kaknja, Visokog... je proveo mjesece i mjesece u rovu u ozbiljnim ratnim operacijama, okaljen spreman skočiti u vatru. Organizacija postrojbi se kroz praksu usavršila a zapovjednici profilirali. Gubici koje su imali nisu bili mali ali zbog reletivno velikog demografskog bazena nisu bili značajni.

HVO sa druge strane... uz iznimku Jajca nije bio u borbama u tolikoj mjeri. Morali su proći taj proces koji su muslimani prošli godinu ranije.

Srbi jesu napadali Travnik i Bugojno, ostatak ne.
A baš su Travnik i Bugojno (ok Travnik ne sva naselja, ali većina je) pali.

Muslimanske ozbiljne ratne operacije, koje su to?
Srbi su ih šamarali gdje i kako su htjeli.

To ti čovjek i govori da su poučeni tim iskustom krenuli na slabijeg i malobrojnijeg protivnika jer su smatrali da protiv Hrvata imaju veće šanse da nadoknade izgubljeno.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2023, 18:36 

Imota je napisao/la:
tetejac je napisao/la:
Koji nered i nedisciplina, o čemu točno pričaš? Objasni ovo o Tuti i Njemačkoj a što se tiče komunjara, sve da je i bio - bili su i Tuđman i Bobetko. Tutu i njegove gledam kroz prizmu rata i doprinos u ratu a ne koliko je prokockao po Njemačkoj i koliko je švabica povalio. Koji je točno Tutin grijeh i što mu točno stavljaš na teret?

Koji nered i nedisciplina? Pa čoviče Božiji podređeni vojnici pištoljem prijete generalima, otimaju se vojnici iz zatvora, jedinice odbijaju zapovijedi a ti se sad iščuđavaš.

Pa tuta je drža javne kuće i kockarnice po Njemačkoj, nemoj bit naivan pa mislit da je on eto to sam nepovezan steka. Predstavljao se kao politički emigrant al djelovao je kao tipičan agent provokator. Kako Bruno Bušić nije drža kockarnice i javne kuće. Il njegovo glasno isticanje da je po nacionalnosti ustaša.

Ne može pojedinačna hrabrost na crti izbrisat iz šire slike stvari da je dotični unosio kaos i samovolju i da se bavio kriminalom. Vojska je organizacija a ne nered.

Šta ti imaš protiv javnih kuća i kockarnica?

Mi smo bili Ustaše i gdje je god trebalo bili smo Ustaše i bit ćemo ako trebadne opet. A đe je se god moralo ić, išli smo mi i ginili mi Tutini, i nema zadatka od krucijalne važnosti da ga nismo ispunili.
Tada se nije nitko našao da nam kaže vi ste siledžije, fukare, otimači i ubojice, nemojte slučajno da idete. Tada su se filozofi sakrivali pod jorganima ili su već bili temeljito sakriveni u njedrima Njemačke. Pušite *** sa tom pričom

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2023, 18:46 

Tvoje mišljenje o Praljku @saskia i kolika je njegova odgovornost za neorganiziranost i mlakost u ratu s Turcima?

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2023, 19:07 

daramo je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

To ti čovjek i govori da su poučeni tim iskustom krenuli na slabijeg i malobrojnijeg protivnika jer su smatrali da protiv Hrvata imaju veće šanse da nadoknade izgubljeno.

Ok, al to se onda drugačije kaže.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2023, 21:27 

Ceha je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Muslimani su na početku rata sa Hrvatima u Središnjoj Bosni ima li jednu veliku prednost. Godinu dana su vodili ljute bojeve sa Srbima , npr za očajničku deblokadu Sarajeva.
Jedan prosječan muslimanski vojnik iz Zenica, Kaknja, Visokog... je proveo mjesece i mjesece u rovu u ozbiljnim ratnim operacijama, okaljen spreman skočiti u vatru. Organizacija postrojbi se kroz praksu usavršila a zapovjednici profilirali. Gubici koje su imali nisu bili mali ali zbog reletivno velikog demografskog bazena nisu bili značajni.

HVO sa druge strane... uz iznimku Jajca nije bio u borbama u tolikoj mjeri. Morali su proći taj proces koji su muslimani prošli godinu ranije.

Pa ne bih rekao da su ti napadi na Bugojno i Travnik bili jaki. Možda prvih par mjeseci rata. Ne znam toliko za Bugojno ali koliko se sjećam crta prema Travniku je praktički mirovala.

Što se tiče muslimanskih "ozbiljnih" operacija, mislio sam na razinu prolivene krvi a ne na razinu profesionalnosti i stručnosti. Mada, imali su oni žestokih napada na srpski obruč oko Sarajeva. To je prve bilo najteže ratište u BiH. Bilo je momenata kad je i kod Srba bilo panike i masa mrtvih.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2023, 23:24 

Oni su Sarajevo vise pokusavali iznutra deblokirati, kasnije su sve te operacije gledane sa sumnjom i opravdano se smatra da nikada nisu ni htjeli ozbiljno deblokirati Sarajevo, do one operacije iz 95 godine kada su dozivjeli fijasko.

Napadali su na Ilijaskom bojistu i to je to, uglavnom oko Visokog polozaji srpske vojske, Bioca, Cekrcici. Tu su napadali ovi iz Zenice. Uglavnom da odmaknu srbe od Visokog, jer su im bili u predgradju, Cekrcici su na samom ulazu u Visoko a i po brdima su bili i nadzirali Visoko iz visine.
Ostalo je manje vise mirovalo, tek na Trnovu i u Hadzicima borbe sa Srbima, lokalnog tipa. Bar se ja ne sjecam neke vece vojne operacije, do Mladiceve ofenzive na Trnovu i Bjelasnici a to je vec 93 godina.

Nadjacali su nas brojcani i to je to, uz hrvatsku navinost i glupost. Umjesto da smo na vrijeme zauzeli NT ili Bugojno, mi smo se cifrali i postivali taj paritet saveznika. Muslimanski borci iz Viteza ili NT nisu bas ratovali sa Srbima, tu i tamo posalju neku smjenu na crtu cisto da ispune normu.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2023, 23:27 

Sto se tice Tute, ja Nacionalu ne vjerujem nista jer su zlonamjerni, a za Tutu sam cuo iz prilicno povjerljivih izvora odnosno iz usta ljudi koji to moraju znati, bio je gospodar Hercegovine u nekom smislu.
Recimo anegdota, pasionirani kockar, on je Suska i ekipu zvao na kartanje i posalje helikopter po njih. Oni ne smiju reci ne.

Vrlo lako moguce da je u Njemackoj radio za udbu ali mislim da je prije bio krimos. Pa uostalom nisu li mu se vojnici zvali Kaznjenicka. Nisu oni kaznjavali, oni su bili kaznjenici

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2023, 00:13 

crni_bombarder je napisao/la:
Pa uostalom nisu li mu se vojnici zvali Kaznjenicka. Nisu oni kaznjavali, oni su bili kaznjenici
Mladi Tuta je bio pod utjecajem filma "The Dirty Dozen" ("Dvanaest žigosanih"), pa je dvadesetak godina kasnije ostvario svoje adolescentske maštarije.

https://www.imdb.com/title/tt0061578/

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2023, 02:29 

Sto se tice Tute, ja Nacionalu ne vjerujem nista jer su zlonamjerni, a za Tutu sam cuo iz prilicno povjerljivih izvora odnosno iz usta ljudi koji to moraju znati, bio je gospodar Hercegovine u nekom smislu.
Recimo anegdota, pasionirani kockar, on je Suska i ekipu zvao na kartanje i posalje helikopter po njih. Oni ne smiju reci ne.

Vrlo lako moguce da je u Njemackoj radio za udbu ali mislim da je prije bio krimos. Pa uostalom nisu li mu se vojnici zvali Kaznjenicka. Nisu oni kaznjavali, oni su bili kaznjenici

U ratu i kaotičnom stanju skoro uvijek ispliva neki gospodar. Nepisano pravilo. Ovo za Šuška i kartanje nije tačno. Ne znam šta je radio u Njemačkoj ali znam šta je radio u ratu i to mi je dosta. U kažnjeničkoj 99% ljudi nisu bili kažnjenici i nemaju veze sa zatvorom. Normalni momci, velika većina Hercegovci. Stvara se neki mit kako su bili stranci, kažnjenici, kako su otimali vojnike iz zatvora, gurali pištolje u usta generalima itd. Sve je to prenapuhano. Ako ovaj imota misli na onog Ljubušaka što su ga oteli iz zatvora neka nam ovjasni ovdje zbog čega je taj Ljubušak ležao u zatvoru? Da se dobije malo šira slika i potpuna. Neće nitko otimat hrvatske vojnike iz zatvora samo tako i radi ničega. Ne stoji ti ovo da nisu kažnjavali i da su bili kažnjenici. Kao što sam rekao 99% nemaju veze sa robijom i zatvorom a da su kažnjavali, kažnjavali su u ratu na prvoj liniji. Nemam ništa sa Tutom i Tutićima ali iz osobnog iskustva, mislim da mu se dosta napakovalo. Moj zaključak i saznanja. Sumnjam da je ovo izvješće sisa sa kraja 1995 vjerodostojno ali kako god netko je ovo pustio u javnost. Mene zanima gdje je izvješće o Tuti sa kraja 1992 ili 1993, i šta tamo piše. Sjetili se na kraju 1995 da je kockar i vlasnik kupleraja? Osobno mislim da su kažnjeničkoj napakirali inone hosovce u Čulama. Paraga je nešto govorio da ima kaseta, snimak ovo ona a na kraju ništa. Neću ništa tvrditi ali iz nekih mojih priča i saznanja (u ratu sam se sretao sa dosta ljudi), zaključio sam da kažnjenička uopće tu nije bila već vojna policija hvo. Uglavnom da skratim, sad ste počeli pričat partizanske što bi Markan rekao.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2023, 14:35 

Pa vidi, tvoje je vjerujes li ili ne, ja prenosim sto sam cuo. Necu navoditi izvor ali meni je relevantan.

Za mene Tutici nisu problematicni, vec rekoh bez takvih se rat ne dobija, ali da su bili cvjecke nisu. Tuta posebno nije.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2023, 15:27 

Pa vidi, tvoje je vjerujes li ili ne, ja prenosim sto sam cuo. Necu navoditi izvor ali meni je relevantan.

Za mene Tutici nisu problematicni, vec rekoh bez takvih se rat ne dobija, ali da su bili cvjecke nisu. Tuta posebno nije.

De pitaj taj relevantni izvor jel’ Šušak skupio muda da cibne sovu makar satak dva ili je morao sjedit’ do zore jer je Tuta do zore volio kartat’ :zubati
Šta imam vjerovat’ nemoj biti smiješan. A neke stvari nisu za internet, tako da…

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2023, 17:27 

Bobovac je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Pa ne bih rekao da su ti napadi na Bugojno i Travnik bili jaki. Možda prvih par mjeseci rata. Ne znam toliko za Bugojno ali koliko se sjećam crta prema Travniku je praktički mirovala.

Što se tiče muslimanskih "ozbiljnih" operacija, mislio sam na razinu prolivene krvi a ne na razinu profesionalnosti i stručnosti. Mada, imali su oni žestokih napada na srpski obruč oko Sarajeva. To je prve bilo najteže ratište u BiH. Bilo je momenata kad je i kod Srba bilo panike i masa mrtvih.

Srbi su ih klali kao zečeve, a Izetbegović je s njima radio reprizu ww1, koristio ih je kao topovsko meso.

Srbi su zauzeli Vlašić i pola travničke općine.
U Bugojnu su držali šume prema Kupresu...

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2023, 14:14 

Da eto otme se Hrvatski vojnik i to je normalno. Kakve ima veze iz koje je godine izvještaj HIS-a, to je ono što javno imamo šta je iznio Miroslav Tuđman u pismu, odakle nam izvještaji koji nisu za javnost. Taj vojnik iz Ljubuškog je bio u zatvoru sve po propisima a onda dođu tutini i otmu ga i to je valjda normalno tako se ponaša vojska. To je samo naeklantantniji primjer a bilo ih je još uključujući otvorene prijetnje Praljku kao nadređenom zapovijedniku, za to se ide smjesta na vojni sud. Nemamo o čemu raspravljat jer je nekima samovolja i nedisciplina normalna stvar. Tako se rat ne dobiva, s lokalnim kabadahijama koji vode neki svoj rat i ponašaju se ko četničke vojvode a ne Hrvatski časnici.

Previše je nereda i naivnosti bilo zato nam se događalo da se olako gube položaji i da nas stalno iznenađuju napadi. Napad na Bugojno je dobrih pola godine od početka otvorenog sukoba s muslimana i Bugojanski HVO je svejedno iznenađen. Iz takvih stvari se moraju izvlačiti pouke.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2023, 14:18 

saskia je napisao/la:
Imota je napisao/la:

Koji nered i nedisciplina? Pa čoviče Božiji podređeni vojnici pištoljem prijete generalima, otimaju se vojnici iz zatvora, jedinice odbijaju zapovijedi a ti se sad iščuđavaš.

Pa tuta je drža javne kuće i kockarnice po Njemačkoj, nemoj bit naivan pa mislit da je on eto to sam nepovezan steka. Predstavljao se kao politički emigrant al djelovao je kao tipičan agent provokator. Kako Bruno Bušić nije drža kockarnice i javne kuće. Il njegovo glasno isticanje da je po nacionalnosti ustaša.

Ne može pojedinačna hrabrost na crti izbrisat iz šire slike stvari da je dotični unosio kaos i samovolju i da se bavio kriminalom. Vojska je organizacija a ne nered.

Mi smo bili Ustaše i gdje je god trebalo bili smo Ustaše i bit ćemo ako trebadne opet. A đe je se god moralo ić, išli smo mi i ginili mi Tutini, i nema zadatka od krucijalne važnosti da ga nismo ispunili.
Tada se nije nitko našao da nam kaže vi ste siledžije, fukare, otimači i ubojice, nemojte slučajno da idete. Tada su se filozofi sakrivali pod jorganima ili su već bili temeljito sakriveni u njedrima Njemačke. Pušite *** sa tom pričom

Koji je emigrant moga držat javne kuce i kockarnice di se ljudi opuste i svašta ispričaju, zbroji 2 i 2.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2023, 22:29 

Imota je napisao/la:
Da eto otme se Hrvatski vojnik i to je normalno. Kakve ima veze iz koje je godine izvještaj HIS-a, to je ono što javno imamo šta je iznio Miroslav Tuđman u pismu, odakle nam izvještaji koji nisu za javnost. Taj vojnik iz Ljubuškog je bio u zatvoru sve po propisima a onda dođu tutini i otmu ga i to je valjda normalno tako se ponaša vojska. To je samo naeklantantniji primjer a bilo ih je još uključujući otvorene prijetnje Praljku kao nadređenom zapovijedniku, za to se ide smjesta na vojni sud. Nemamo o čemu raspravljat jer je nekima samovolja i nedisciplina normalna stvar. Tako se rat ne dobiva, s lokalnim kabadahijama koji vode neki svoj rat i ponašaju se ko četničke vojvode a ne Hrvatski časnici.

Previše je nereda i naivnosti bilo zato nam se događalo da se olako gube položaji i da nas stalno iznenađuju napadi. Napad na Bugojno je dobrih pola godine od početka otvorenog sukoba s muslimana i Bugojanski HVO je svejedno iznenađen. Iz takvih stvari se moraju izvlačiti pouke.

Trebalo se davno napraviti nešto oko toga.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2023, 18:01 

Bobovac je napisao/la:

Do početka rata sa Muslimanima na području općine Travnik poginulo je oko 70 Hrvata vojnika HVO-a.
Do početka rata sa Muslimanima na području općine Bugojno poginulo je oko 50 Hrvata vojnika HVO-a.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2023, 18:25 

Šporet je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Do početka rata sa Muslimanima na području općine Travnik poginulo je oko 70 Hrvata vojnika HVO-a.
Do početka rata sa Muslimanima na području općine Bugojno poginulo je oko 50 Hrvata vojnika HVO-a.

Plus općina Novi Travnik, koja je također imala crtu prema VRS.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2023, 18:44 

Srbi su manji-više prepustili Bugojno drugoj strani.
Svim Srbima je rečeno da napuste grad, što su ovi i uradili. Bilo ih je malo, bili su većinom doseljenici iz zapadne Bosne. Poslije otvaranja Slavka Rodića bilo je velikih migracija.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2023, 17:31 

Srbi su Bugojno žestoko napadali cijelu 1992. godinu, HVO je ogromnim naporima branio i obranio Bugojno koje je bilo u potkovi iz razloga što su Muslimani Donji Vakuf predali bez borbe Srbima.

Izgleda da si zamijenio Bugojno s Donjim Vakufom, iako su Muslimani u Donjem Vakufu bili 60% stanovništva, nisu ni pokušali braniti svoje kuće već su pobjegli kod Hrvata u Bugojno pod zaštitu HVO-a, da bi nekoliko mjeseci kasnije isti ti Muslimani napali, poklali i protjerali iste Hrvate koji su ih kao izbjeglice par mjeseci ranije primili u svoje domove.

Nije im se branilo svoje kuće u Donjem Vakufu, ali su drage volje oteli hrvatske kuće u Bugojnu i tako se namirili.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2023, 17:39 

Kako su naši ispali naivni to je strašno, sve je te izbjeglice trebalo poslat dalje na zapad il bar na kopanje rovova a ne gajit zmiju u njedrima.

Da smo bar mi tako na vrime pustili srbima Gradačac drugačija bi bila ruta koridora i više bi se posavine sačuvalo.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2023, 18:10 

Imota je napisao/la:
saskia je napisao/la:

Koji je emigrant moga držat javne kuce i kockarnice di se ljudi opuste i svašta ispričaju, zbroji 2 i 2.

X...i još Vjekoslavov najbolji frend u Hagu.

Kuhao sa Gotovinom generalu Perišiću...ovaj ih sprdao da će javiti hrv tisku.

Joža Manolić, Mustać, Perković.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2023, 18:21 

Tuta je Prigožin 90.tih, tko Arkan.

Regrutirao iz kazamata, na vezi sa udbom, Kos...ubojice emigracije bili.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2023, 08:38 

Šporet je napisao/la:
Srbi su Bugojno žestoko napadali cijelu 1992. godinu, HVO je ogromnim naporima branio i obranio Bugojno koje je bilo u potkovi iz razloga što su Muslimani Donji Vakuf predali bez borbe Srbima.

Izgleda da si zamijenio Bugojno s Donjim Vakufom, iako su Muslimani u Donjem Vakufu bili 60% stanovništva, nisu ni pokušali braniti svoje kuće već su pobjegli kod Hrvata u Bugojno pod zaštitu HVO-a, da bi nekoliko mjeseci kasnije isti ti Muslimani napali, poklali i protjerali iste Hrvate koji su ih kao izbjeglice par mjeseci ranije primili u svoje domove.

Nije im se branilo svoje kuće u Donjem Vakufu, ali su drage volje oteli hrvatske kuće u Bugojnu i tako se namirili.

Od Bugojna do Novosela (musl. Donji Vakuf) 12,94 km , 8 km cestom, 17 minuta automobilon. 60% st. Muslimani. Vraćali bidu Muslimani svoje kuće, imadu motiv.
Znači, nimaš potribe od daleko dovozit striljivo, gorivo, hranu, likarije, med.-terensko osoblje, vojsku, odnosno ranjenike u i iz bolnice. Sve je na topomet.
Imali su Muslimani svoje mladeži i onih sridnje dobi iz cile SZ BiH šta se slila u Bugojno.
Sve su priduvite imali za pritisnit Srbe i vratit Novosel (D.Vakuf) .

No "genijalci" napadnu Hrvate, suside koji su ih primili u svoje domove, pustlii da'je u Hrvatsku se sklonit u hotele na more i ličit, ne u barake bez izolacija i struje i zahoda u nikoj gorskoj ili kotlinskoj industrozoni di je nezdrava industrootpada svugdi (troska, šljaka, kamena prašina, staklena vuna, azbest...).

Di je tu bila "podila BiH između Hrvata i Srba"? Sa združenin i planiranin napadon HVO i VRS u Bugojnu, kudli još i HV, ne bidu musl.postrojbe držale više ni Bugojno ni Uskoplje.
Iako su drugdi Hrvati i Muslimani ratovali, sasvim vidljiv i jasan musl.osvajački i etničkoo čisteći plan, bugoj. HVO ništa ne poduzuma protiv Muslimana. Da je postoja UZP i "plan o podili", ne bi to bia slučaj.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2023, 00:45 

Imota je napisao/la:
Kako su naši ispali naivni to je strašno, sve je te izbjeglice trebalo poslat dalje na zapad il bar na kopanje rovova a ne gajit zmiju u njedrima.

Da smo bar mi tako na vrime pustili srbima Gradačac drugačija bi bila ruta koridora i više bi se posavine sačuvalo.

I Gradačac i Maglaj i još gomilu drugih kota.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3387 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 136  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: