HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 00:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Učimo bošnjačku historiju
PostPostano: 01 tra 2023, 21:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21673
Plavokosi Amon ba vodi vojsku na mamutima kontra krapinskih neandertalaca?

Bitka kod Visočkih piramida =))


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Učimo bošnjačku historiju
PostPostano: 01 tra 2023, 22:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2018, 23:02
Postovi: 4419
Ceha je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Do 12. stoljeća Dalmacijom se smatrala i Bosna.
Ne znam otkud su mu izvukli arapsko porijeklo, a njegovo porijeklo nije ustanovljeno. I kako su ga povezali s islamom. Klaić smatra da je porijeklom iz plemena Svačića.

DOMALD (Domaldus), knez Splita, Šibenika i Zadra (?, o. 1160 — ?, o. 1243). Miha Madijev daje mu titulu comes de Clivna, što prema Nadi Klaić ne treba tumačiti kao Livno, već ona pretpostavlja da bi to moglo biti »pleme« (natio, generatio) iz Sidraške županije. Starija historiografija drži da je istovjetan s omiškim knezom Maldučem (I. Lučić) ili da je podrijetlom iz plemena Svačića (V. Klaić). Kako su se isprave na kojima su temeljena ta mišljenja te one u kojima su zabilježene njegove rodbinske veze s drugim povijesnim osobama pokazale nepouzdanima (D. Švob), historiografski nije utvrđeno ni Domaldovo podrijetlo ni područje koje je bilo podlogom njegove moći i velikih političkih pretenzija, ostvarivanih s promjenjivim uspjehom. God. 1200. spominje se prvi put kao knez u Šibeniku; nakon rušenja Zadra u IV. križarskom ratu 1202, D., čini se, tada jači od kraljevske vlasti, postaje 1203. zadarskim knezom i obnavlja Biograd, a uz pomoć gaetanskih lađa, svojih podanika Šibenčana te Omišana istjeruje Veneciju s Ugljana, zauzevši tvrđavu Sv. Mihajla. To je Zadranima omogućilo povratak u grad, ali već sljedeće godine D. gubi kneževsku vlast zbog prejaka pritiska Venecije, kojoj se nije mogao ravnopravno suprotstaviti. God. 1207. knez je u Splitu, na kojoj dužnosti ostaje otprilike do 1221. Njegov pokušaj da se nakon stjecanja splitskoga kneštva domogne i trogirskoga nije uspio, ali u trogirskoj okolici zadržava dio posjeda s mlinovima. Kraljevski namjesnik Poncije de Cruce 1217. oslobađa Trogirane Domaldovih aspiracija. Tom se prilikom D. sukobio i s knezovima Bribirskim. Tako oslabljen, izgubivši splitsko kneštvo, izgnan je 1221. iz Splita, ali ipak zadržava Klis 1221–26/27. Nakon neuspjele bitke pada u zarobljeništvo hercega Kolomana te gubi Šibenik i Klis. Oslobođen je zauzimanjem obitelji, koja ga je zamijenila za 12 plemića. Pristaše u Splitu dovode ga ponovno 1235. na kneževski položaj, ali se na njemu održao tek nešto dulje od godine dana. Na splitskom kneštvu zamjenjuje svog protivnika Grgura Bribirskoga, koji 1237. za splitskoga kneza dovodi svog sina Marka. Posljednji se put spominje 1243, kada s Trogiranima sklapa ugovor kojim zamjenjuje mlinove u Pantanu za kuću u Trogiru.

https://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=5074


Čovjek je bio hrvatski knez.

Bosna je bla dio Hrvatske(Dalmacije), a ne obratno.

to je i rekla ali da je livno u dalmaciji a ne u bosni


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Učimo bošnjačku historiju
PostPostano: 01 tra 2023, 22:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21673
Eminencija je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Čovjek je bio hrvatski knez.

Bosna je bla dio Hrvatske(Dalmacije), a ne obratno.

to je i rekla ali da je livno u dalmaciji a ne u bosni


Sve do Drine je tada u Dalmaciji.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Učimo bošnjačku historiju
PostPostano: 01 tra 2023, 23:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5928
https://www.klix.ba/vijesti/bih/rasprod ... /080706053

Iz daleke Australije javio nam se prof.dr. Nadan Filipović, sin davno preminulog naučnika Nedima Filipovića, najvećeg stručnjaka za osmanski period kojeg je BiH ikada imala. U svome opširnom tekstu prof.dr. Filipović piše o tome kako se njegovog mrtvog oca ne ostavlja na miru ni nakon 25 godina od smrti, i to time što se kradu, falsificiraju, ili zloupotrebljavaju njegovo ime i naučni radovi. I sve to za male pare i slavu kratkog vijeka.
..............................................................
Akademik Nedim Filipović umro je 21.aprila 1984. godine. Samo radi podsjećanja navodim da je on bio poznati historičar-osmanist, profesor orijentalnih jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, redovni član ANUBiH, njen potpredsjednik, dobitnik najvećih društvenih priznanja, ali uz sve to on je bio skroman i samozatajan naučni radnik.
.............................................................................

Kako Bosanci falsificiraju nauku

Sada, toliko godina od smrti akademika Nedima Filipovića u Bosni i Hercegovini i inozemstvu počele su se pojavljivati fantomske „naučne knjige pokojnog akademika Nedima Filipovića“. Najprije se 2005. godine pojavila takozvana "Islamizacija u Bosni i Hercegovini“, a dvije godine kasnije navodno djelo pokojnog akademika Nedima Filipovića s bombastičnim naslovom "Osmanski feudalizam u Bosni i Hercegovini“. Izdavač prvog spomenutog uratka je Centar za obrazovanje i kulturu iz Tešnja, a drugog ArmisPrint iz Sarajeva. Recenzenti oba navodna naučna djela Nedima Filipovića su njegovi bivši studenti i to dr sc. Behija Zlatar, aktualni direktor Orijentalnog instituta u Sarajevu i Vojislav Vujanović, estetičar, književni, pozorišni i filmski kritičar.

.............................................................................................

No, vratimo se spomenutim “knjigama”, koje je Nihad Hasić proglasio dijelovima “naučne trilogije pokojnog akademika Nedima Filipovića”.

Pod punom odgovornošću tvrdim da se ne radi niti se može raditi o naučnim djelima pokojnog Nedima Filipovića. U stvarnosti to sve je najobičnije i potpuno nepismeno Smeću dvojice spomenutih švadskih varalica koji su se drsko usudili zloupotrebiti ime i pokradenu i u Skandinaviju odnesenu, pisanu ostavštinu jednog velikog naučnika. Te dvije individue sada kao dva švedska stara pijetla kopaju kao na bunjištu po toj pisanoj zaostavštini i kao s tvorničke trake liferuju javnosti navodne knjige Nedima Filipovića.

................................................

Što se pak tiče "Osmanskog feudalizma u Bosni i Hercegovini“ pregledao sam samo četrdesetak uvodnih stranica i "suplement“ Nihada Hasića i imam zapisano 125 stranica grešaka i komentara užasnih gluposti koje se usudio napisati taj profesor emeritus filozofije nauke i teorije znanosti sa „Stockolms“ univerziteta, bivši bosanski univerzitetski profesor fizike i SDA-ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i fizičku kulturu Bosne i Hercegovin, a sada jedna stara varlica. Hvala bogu da je taj tip na vakat “nagario”, jer jadna bi nam bila majka da je tako nepismen i nekritičan “pobačaj” kadrovske politike stranke SDA slučajno ostao da ovdje svojim budalaštinama vedri i oblači tako važne segmente društvenog života kao što su obrazovanje, nauka, kultura i fizička kultura.

Kao pojedinac smatram svojom dužnošću informirati našu svekoliku javnost, kako ovu bosansku, tako i onu emigrantsku, rasutu diljem dunjaluka, da sa “štanc-mašine” samozvanih priređivača, kako su sami najavili, trebaju uskoro izaći naučni radovi Nedima Filipovića: “Uticaj islama na tlu Bosne i Hercegovine”, “Ekonomika Balkana”, “Islamska civilizacija”, “Islamski misticizam i druge studije”, “Albanski defter”, “Gramatika turskog jezika” i “Turska književnost”.

Mogli bi se neki upitati “Pa šta je ustvari radio pokojni Nedim Filipović? Da li je moguće da je pisao i pisao, pripremajući materijale za desetak svojih kapitalnih naučnih djela, koja sada 24 godine nakon njegove smrti ponovo priređuju neki za osmanistiku potpuno nekompetentni i nepismeni fizičar i liječnik?”


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Učimo bošnjačku historiju
PostPostano: 03 tra 2023, 16:34 
Offline

Pridružen/a: 27 lis 2022, 11:02
Postovi: 1258
Ceha je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:
to je i rekla ali da je livno u dalmaciji a ne u bosni


Sve do Drine je tada u Dalmaciji.


Ta geografska podjela se zadržala još od Rimljana.
Komin za bana Borića piše-egzarh dalmatske zemlje Bosne. To je 12. stoljeće kao što sam već napisala


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 85 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO