|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 62 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 14:54 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20754 Lokacija: među zvijezdama
|
Na Balkanu je dugo vremena ovo bila “tabu tema”. Porodično nasilje se skrivalo i o toj temi čak ni žrtve nisu otvoreno govorile. Bojeći se osuda, kako zajednice, tako i osjećajući stid jer su “žrtve”. Vrlo često i policija, a i pravosudni organi bi totalno “zakazali” u svojim misijama. Pa bi žrtva koja prijavi porodicno nasilje, nakon “prijave” dodatno bila izložena torturi nasilnika. Zašto se na Balkanu porodično nasilje ne shvata ozbiljno? Zašto se nasilnik vrlo često ne kazni adekvatno (zatvorom i zabranom prilaska)? Bukvalno naši sistemi zakazuju, tamo gdje je vrlo opasno i onda cijeli slučaj obilježi tragedija. Ova presuda, je pomalo zakašnjela, obzirom da je prije tragedije evidentno bilo nasilja. Kako psihičkog tako i fizičkog. No visina presude je zaista adekvatna i nadajmo se da će u budućnosti pokazati se kao adekvatna prijetnja pomahnitalim nasilnicima. Citat: Kantonalni sud Sarajevo u predmetu “Eldin Hodžić” potvrdio je da je optuženom donesena prvostepena presuda i izrečena kazna zatvora u trajanju od 35 godina zbog ubistva svoje supruge.
Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, izreklo je prvostepenu presudu kojom je Eldin Hodžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog počinjenog teškog slučaja nasilja u porodici kojom prilikom je ubio suprugu.
Važno je napomenuti da je riječ je o jednoj od najvećih kazni ovog suda koja je izrečena za krivično djelo nasilja u porodici.
Podsjećamo, Hodžić (1986. godište) je u julu 2021. godine u ulici Mahmuta Bušatlije Čikma u Boljakovom Potoku upotrebom vatrenog oružja usmrtio svoju suprugu A. K. (1987. godište).
U optužnici koju je Kantonalni sud Sarajevo potvrdio u decembru 2021. godine navodi se da je Hodžić duži vremenski period zlostavljao, a zatim usmrtio svoju suprugu.
“Optuženi se tereti da je dana 04.07.2021. godine, oko 17:30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije u Sarajevu, ispred kuće koju su koristili članovi porodice K.A., usmrtio člana svoje porodice koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao, potom ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju”, navodeno je u optužnici.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 15:01 |
|
|
Nažalost i djeca su žrtve nasilja u porodici. Ta draga bića, koje bi rodjena majka trebala zaštiti, jer tako ženke životinja rade, u ljudskoj opakosti znaju biti izložena teškim torturama. Mali Smajo je jedno od te djece. Citat: Ena Lipa, Munira Lipa i Salih Arnautović su, odlukom Vrhovnog suda FBiH, osuđeni na ukupno 97 godina zatvora za zlostavljanje i ubistvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira koji je od posljedica premlaćivanja preminuo u februaru 2014. godine.
Podsjećamo, Ena i Salih su po presudi Kantonalog suda u Sarajevu iz 2015. godine proglašeni krivim za monstruozno ubistvo Smaje Ćesira kada im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina. Ena i Salih već izdržavaju kaznu zatvora za ubistvo dječaka Smaje, a nova presuda se odnosi na dio za zlostavljanje i mučenje djeteta.
Nakon žalbe optuženih na presudu Kantonalog suda u Sarajevu iz 2017. godine, Vrhovni sud FBiH je odlučio i preinačio djela Saliha Arnautovića, Ene Lipe i Munire Lipe. Na taj način je preinačena i odluka o krivičnim sankcijama tako da su Ena i Salih za ubistvo troipogodišnjeg dječaka dobili još po pet godina zatvora, a Munira Lipa još dvije godine zatvora. "Ovo se sada pravno kvalifikuje kao produženo krivično djelo teške tjelesne povrede za Saliha Arnautovića i nasilje u porodici za radnje optuženih Ene i Munire Lipe", kazala nam je glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH Ilhana Tahmaz-Jamak. S tim u vezi, Ena i Salih sada su osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po 45 godina zatvora, a nana Munira na četiri i po godine zatvora. Djed Emir Lipa preminuo je prošle godine tako da nije dočekao svoju kaznu. Podsjetimo, 25. februara 2014. godine očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubistva imalo više od 30 lakših i više težih povreda.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 15:04 |
|
|
Ovaj dogadjaj je nedavno potresao susjednu Srbiju. Citat: Pravi horor odvijao se godinama u jednom beogradskom naselju. Kako javlja Blic, U.P. (37) godinama je zlostavljao svoju nevjenčanu suprugu, a osmogodišnju kćer držao zatočenu u kadi i izgladnjivao je. Ništa se od toga ne bi saznalo da njegova partnerica nije prije nekoliko dana pobjegla iz stana te krvava i prebijena otrčala do policije i sve prijavila. Policija je osmogodišnju djevojčicu našla u jako teškom stanju. Djevojčica je bila dehidrirana, zapuštena i izgladnjela.
- Kada su joj doktori dali jesti, izgledalo je kao da nije jela mjesecima. Da je ostala u tom stanu još pet dana, pitanje je bi li preživjela - rekao je jedan izvor za Blic. Jedna od susjeda ispričala je za Novu.rs da je tog dana vidjela policiju i Hitnu pomoć. - Dvije policajke su se posebno zauzele da uđu u stan da spase dijete. Kada su iznijele dijete vidjela sam da je djevojčica sklupčana u rukama jedne policajke. Mislila sam da je beba, bila sam u šoku kad su mi rekli da ima osam godina - ispričala je susjeda.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 16:12 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Na Balkanu je dugo vremena ovo bila “tabu tema”. Porodično nasilje se skrivalo i o toj temi čak ni žrtve nisu otvoreno govorile. Bojeći se osuda, kako zajednice, tako i osjećajući stid jer su “žrtve”. Vrlo često i policija, a i pravosudni organi bi totalno “zakazali” u svojim misijama. Pa bi žrtva koja prijavi porodicno nasilje, nakon “prijave” dodatno bila izložena torturi nasilnika. Zašto se na Balkanu porodično nasilje ne shvata ozbiljno? Zašto se nasilnik vrlo često ne kazni adekvatno (zatvorom i zabranom prilaska)? Bukvalno naši sistemi zakazuju, tamo gdje je vrlo opasno i onda cijeli slučaj obilježi tragedija. Ova presuda, je pomalo zakašnjela, obzirom da je prije tragedije evidentno bilo nasilja. Kako psihičkog tako i fizičkog. No visina presude je zaista adekvatna i nadajmo se da će u budućnosti pokazati se kao adekvatna prijetnja pomahnitalim nasilnicima. Citat: Kantonalni sud Sarajevo u predmetu “Eldin Hodžić” potvrdio je da je optuženom donesena prvostepena presuda i izrečena kazna zatvora u trajanju od 35 godina zbog ubistva svoje supruge.
Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, izreklo je prvostepenu presudu kojom je Eldin Hodžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog počinjenog teškog slučaja nasilja u porodici kojom prilikom je ubio suprugu.
Važno je napomenuti da je riječ je o jednoj od najvećih kazni ovog suda koja je izrečena za krivično djelo nasilja u porodici.
Podsjećamo, Hodžić (1986. godište) je u julu 2021. godine u ulici Mahmuta Bušatlije Čikma u Boljakovom Potoku upotrebom vatrenog oružja usmrtio svoju suprugu A. K. (1987. godište).
U optužnici koju je Kantonalni sud Sarajevo potvrdio u decembru 2021. godine navodi se da je Hodžić duži vremenski period zlostavljao, a zatim usmrtio svoju suprugu.
“Optuženi se tereti da je dana 04.07.2021. godine, oko 17:30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije u Sarajevu, ispred kuće koju su koristili članovi porodice K.A., usmrtio člana svoje porodice koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao, potom ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju”, navodeno je u optužnici. Sarice, ako si pod UGROZBOM netkog nasilnika, mogu ti ponuditi svoj topli dom ljubavi, mira, spokoja... Nitkad nije kasno pobjeći od nasilnika u sigurnu kuću.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 16:20 |
|
|
Je li pobačaj spada u obiteljsko nasilje?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 16:32 |
|
|
…ja bi nasilje podijelio na tjelesno i verbalno po nekakvim saznanjima…na sreću ne osobnim al imam primjere iz kruga obitelji.:
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 16:51 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Je li pobačaj spada u obiteljsko nasilje? Ja pobačaj ne bi nazvala obiteljskim nasiljem. No ne odobravam ga. I nikad se ne bi odlučila za tu opciju. Smatram da svaka osoba treba preuzeti odgovornost za svoje postupke. Pa tako i seksualno aktivne žene i muškarci. @KiM, hvala na ponudi. No nema takvih problema.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 17:02 |
|
|
laganini je napisao/la: …ja bi nasilje podijelio na tjelesno i verbalno po nekakvim saznanjima…na sreću ne osobnim al imam primjere iz kruga obitelji.: Verbalno nasilje žrtve jako teško detektiraju. Desava nam se svima i ljudski je posvadjati se s vremena na vrijeme pa i izgubiti kontrolu i vikati. Medjutim, ako te često partner/rica omalovažava, ponižava ili čini sve da se osjećaš loše i bezvrijedno iz dana u dan, te da gubiš samopozdanje i samopoštovanje onda su to već znaci verbalnog nasilja. Plus toga ako partner/rica često koristi uvredljive riječi koje vama nanose emotivni bol i emotivne i psihičke posljedice to su dodatni pokazatelji verbalnog nasilja. Nedajte na sebe! Gdje Lapo za ovu temu?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 18:52 |
|
|
Evo me. Ne vjerujem da ih puno zanima ova tema. Njima, većini ovdje je sljaga normalna stvar. Vidi samo Kvake, najmirnijeg i najsmotanijeg kako diže glas protiv zlostavljanja na mudar način. Protupitanjima. Ostali ako zinu, već smo zlostavljane
|
|
Vrh |
|
|
Jiv
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 19:04 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2103 Lokacija: Južna Bosna
|
Koliko je gradžanin Emir Suljagić dobio za premlaćivanje supruge?
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 19:08 |
|
|
Jiv je napisao/la: Koliko je gradžanin Emir Suljagić dobio za premlaćivanje supruge? A Kosarac?
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 19:20 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Evo me. Ne vjerujem da ih puno zanima ova tema. Njima, većini ovdje je sljaga normalna stvar. Vidi samo Kvake, najmirnijeg i najsmotanijeg kako diže glas protiv zlostavljanja na mudar način. Protupitanjima. Ostali ako zinu, već smo zlostavljane Pa nije obiteljsko nasilje samo kad je muž nasilnik. Može biti i žena zlostavljač.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 19:23 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Je li pobačaj spada u obiteljsko nasilje? Ja pobačaj ne bi nazvala obiteljskim nasiljem. No ne odobravam ga. I nikad se ne bi odlučila za tu opciju. Smatram da svaka osoba treba preuzeti odgovornost za svoje postupke. Pa tako i seksualno aktivne žene i muškarci. @KiM, hvala na ponudi. No nema takvih problema. Vidi @Džonija zabavlja se sa šeher hanumom. Sretni su, viđaju se stalno, zaljubljeni....trebaš slediti prav put ka prosperiteti. Vrijeme ide, prilike se fulaju, tjedni, godine uzalud prolaze.... A biologija radi tika-taka. Biologija je KUČKA ZA ŽENE, jer im brzo svene. Prođe "rok uporabe" pik u fertiliteti.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 20:54 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Evo me. Ne vjerujem da ih puno zanima ova tema. Njima, većini ovdje je sljaga normalna stvar. Vidi samo Kvake, najmirnijeg i najsmotanijeg kako diže glas protiv zlostavljanja na mudar način. Protupitanjima. Ostali ako zinu, već smo zlostavljane Ma Kvakac je čisti papučar. Manji je od makovog zrna kod zene. 100% Ti Hercegovci odrastaju u obiteljima/porodicama, gdje su zene kršne i zafrkane. Iz kuće već pinese strah da bi ga zena mogla sastaviti šljagom u prolazu!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 20:56 |
|
|
K..M je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la:
Ja pobačaj ne bi nazvala obiteljskim nasiljem. No ne odobravam ga. I nikad se ne bi odlučila za tu opciju. Smatram da svaka osoba treba preuzeti odgovornost za svoje postupke. Pa tako i seksualno aktivne žene i muškarci.
@KiM, hvala na ponudi. No nema takvih problema.
Vidi @Džonija zabavlja se sa šeher hanumom. Sretni su, viđaju se stalno, zaljubljeni....trebaš slediti prav put ka prosperiteti. Vrijeme ide, prilike se fulaju, tjedni, godine uzalud prolaze.... A biologija radi tika-taka. Biologija je KUČKA ZA ŽENE, jer im brzo svene. Prođe "rok uporabe" pik u fertiliteti. Ništa ne brini KiM -e, baba mi rodila zadnjeg sina, kad zašla u pedesete! Tako da.. ako ćemo po babiju liniju imam fore još 20 godina
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 20:56 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Lapo-lapo je napisao/la: Evo me. Ne vjerujem da ih puno zanima ova tema. Njima, većini ovdje je sljaga normalna stvar. Vidi samo Kvake, najmirnijeg i najsmotanijeg kako diže glas protiv zlostavljanja na mudar način. Protupitanjima. Ostali ako zinu, već smo zlostavljane Ma Kvakac je čisti papučar. Manji je od makovog zrna kod zene. 100% Ti Hercegovci odrastaju u obiteljima/porodicama, gdje su zene kršne i zafrkane. Iz kuće već pinese strah da bi ga zena mogla sastaviti šljagom u prolazu! Ma gle naljutim se ja na nju, ali čim je pogledam sve zaboravim što sam mislio.
1052 of 2558 - 41.13%
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 10 tra 2023, 20:58 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la:
Ma Kvakac je čisti papučar. Manji je od makovog zrna kod zene. 100%
Ti Hercegovci odrastaju u obiteljima/porodicama, gdje su zene kršne i zafrkane. Iz kuće već pinese strah da bi ga zena mogla sastaviti šljagom u prolazu!
Ma gle naljutim se ja na nju, ali čim je pogledam sve zaboravim što sam mislio. Zvizne nevista šljagu u prolazu? Pa se ljuti ako smiješ.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 11 tra 2023, 15:48 |
|
|
ovaj obiteljski nasilnik je miljenik sarajevske carsije, zene ga obozavaju
|
|
Vrh |
|
|
nesorta
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 12 tra 2023, 16:07 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Na Balkanu je dugo vremena ovo bila “tabu tema”. Porodično nasilje se skrivalo i o toj temi čak ni žrtve nisu otvoreno govorile. Bojeći se osuda, kako zajednice, tako i osjećajući stid jer su “žrtve”. Vrlo često i policija, a i pravosudni organi bi totalno “zakazali” u svojim misijama. Pa bi žrtva koja prijavi porodicno nasilje, nakon “prijave” dodatno bila izložena torturi nasilnika. Zašto se na Balkanu porodično nasilje ne shvata ozbiljno? Zašto se nasilnik vrlo često ne kazni adekvatno (zatvorom i zabranom prilaska)? Bukvalno naši sistemi zakazuju, tamo gdje je vrlo opasno i onda cijeli slučaj obilježi tragedija. Ova presuda, je pomalo zakašnjela, obzirom da je prije tragedije evidentno bilo nasilja. Kako psihičkog tako i fizičkog. No visina presude je zaista adekvatna i nadajmo se da će u budućnosti pokazati se kao adekvatna prijetnja pomahnitalim nasilnicima. Citat: Kantonalni sud Sarajevo u predmetu “Eldin Hodžić” potvrdio je da je optuženom donesena prvostepena presuda i izrečena kazna zatvora u trajanju od 35 godina zbog ubistva svoje supruge.
“Optuženi se tereti da je dana 04.07.2021. godine, oko 17:30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije u Sarajevu, ispred kuće koju su koristili članovi porodice K.A., usmrtio člana svoje porodice koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao, potom ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju”, navodeno je u optužnici.
|
|
Vrh |
|
|
nesorta
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 12 tra 2023, 16:11 |
|
|
Jebiga, došlo do malih promjena od pećinskog doba. Pa tražeći alfa mužjaka dobiju psihopate, alkoholičare, klošare. U svakom slučaju nije im ga općina izabrala.
Kada je u pitanju zakazanost sistema na Balkanu. Iz prve ruke mogu reći: Svašta se je tu izmješalo i sve je nejasno definirano. Na isti način se tretira bespomoćno dijete i ludača koja se po stoti put vraća. Muškarac koji strpljivo trpi psihička zlostavljanja zna najebati ako jednom povisi ton jer je ludača načula da policija takve odvodi i zatvara. Doslovni citat iz jedne kaznene prijave: Povišenim tonom i galamom narušio je njeno duševno blagostanje. Ilija Čvorović bih rekao: Pa majku vam jebem kada bih ja krenuo da nabrajam ko narušava moje duševno blagostanje.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 12 tra 2023, 16:48 |
|
|
nesorta je napisao/la: Jebiga, došlo do malih promjena od pećinskog doba. Pa tražeći alfa mužjaka dobiju psihopate, alkoholičare, klošare. U svakom slučaju nije im ga općina izabrala.
Kada je u pitanju zakazanost sistema na Balkanu. Iz prve ruke mogu reći: Svašta se je tu izmješalo i sve je nejasno definirano. Na isti način se tretira bespomoćno dijete i ludača koja se po stoti put vraća. Muškarac koji strpljivo trpi psihička zlostavljanja zna najebati ako jednom povisi ton jer je ludača načula da policija takve odvodi i zatvara. Doslovni citat iz jedne kaznene prijave: Povišenim tonom i galamom narušio je njeno duševno blagostanje. Ilija Čvorović bih rekao: Pa majku vam jebem kada bih ja krenuo da nabrajam ko narušava moje duševno blagostanje. Ja ne vjerujem u teorije da postoje „alfa“ muzjaci. Mislim, postoje muskarci dominantniji u nekim segmentima od drugih, no da su to neke alfe, vodje čopora i sl. Plus, zasto bi ti i takvi bili zanimljiviji zenskom spolu? I zasto su ti i takvi zlostavljaci pod krinkom alfa muzjaka?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 12 tra 2023, 16:51 |
|
|
U pecini je to bilo i poželjno, mislim imati alfa muzjaka da štiti djecu i žene. Danas? Ne, hvala. Same se stitimo.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 12 tra 2023, 16:55 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: U pecini je to bilo i poželjno, mislim imati alfa muzjaka da štiti djecu i žene. Danas? Ne, hvala. Same se stitimo. Misle da je bilo zabavno u povjesti, kad te „alfa“ mlatne u glavu i odvuce u pecinu.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 12 tra 2023, 16:59 |
|
|
nesorta je napisao/la: Jebiga, došlo do malih promjena od pećinskog doba. Pa tražeći alfa mužjaka dobiju psihopate, alkoholičare, klošare. U svakom slučaju nije im ga općina izabrala.
Kada je u pitanju zakazanost sistema na Balkanu. Iz prve ruke mogu reći: Svašta se je tu izmješalo i sve je nejasno definirano. Na isti način se tretira bespomoćno dijete i ludača koja se po stoti put vraća. Muškarac koji strpljivo trpi psihička zlostavljanja zna najebati ako jednom povisi ton jer je ludača načula da policija takve odvodi i zatvara. Doslovni citat iz jedne kaznene prijave: Povišenim tonom i galamom narušio je njeno duševno blagostanje. Ilija Čvorović bih rekao: Pa majku vam jebem kada bih ja krenuo da nabrajam ko narušava moje duševno blagostanje. Te alfa priče iz manosfere ne piju vodu. Ili, samo dijelom- postoje muškarci koji su na neki način privlačnmi mnoštvu žena, neovisno o statusu. A opet su slabotinje na drugim poljima. Npr. Lenjin je bio čovječuljak koji je dominirao. Kad bi on rekao, grmalji bi marširali. A Lenjin s erosom nije imao ništa. S druge strane heroji, dominantni likovi iz ratove gdje su pokazali autentično herojstvo, u drugim prilikama ispadnu šonje. Postoji fizička, moralna, intelektualna, emocionalna...hrabrost i, eventualno, dominacija (često snažni karakteri ne žele dominaciju). Uglavnom- alfa, beta... priče iz manosfere imaju neke komadiće istine, no beznadno su površne. Kao i njihove generalizacije o ženama, koje često odlsikavaju kulturu i povijesni trenutak.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Porodično nasilje Postano: 12 tra 2023, 17:01 |
|
|
Nisu oni mnogo iskoračiti iz tog vremena. Samo, sada postoji policija, sud, zatvor, mali damski pištolj, stikla... A i ne love više i ne trče kroz šume i po livadama. Sve vjestački proteinizovani. Dvije sljage preko usta i mir u kući.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|