|
|
Stranica: 92/136.
|
[ 3387 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 15 tra 2023, 17:41 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 16 tra 2023, 16:16 |
|
|
To je bio sukob mudžahedina koji su htjeli protjerati sve Hrvate, ali su isti imali potporu cjelokupnog muslimanskog vrha, nije nešto izvana došlo...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 16 tra 2023, 16:34 |
|
|
Hercegoac je napisao/la: Govorim realno HVO je do dolaska Rose ima veliki problema sa lokalnim bitangama koje su gledale samo svoj interes. U časopisu Drmaj kojeg su izdavali Bušići također se spominju lokalni šverceri kojima su Bušići bili smrtni neprijatelji. Da prekasno se uvelo reda, odmah je tribalo hapsit lokalne šerife i spriječit samovolju i nediciplinu, previše je to ljudi platilo glavom.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Šporet
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 16 tra 2023, 18:35 |
|
|
Današnji dan 1993. godine obilježio je vrhunac sveopće agresije muslimanske vojske, tzv. "arbih" započete 15. travnja 1993. godine s ciljem provođenja etničkog čišćenja i genocida nad Hrvatima.
Travanjska ofenziva muslimanske vojske započela je 15. travnja 1993 na širokom prostoru općina Zenica, Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Konjic...u navedenim općinama muslimanska vojska pokrenula je sveopći napad na Hrvate s ciljem potpune eliminacije i etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva sa navedenog prostora.
Ključna točka i težište napada muslimanske vojske bila je prometnica Vitez - Busovača u mjestu Ahmići u općini Vitez. Plan muslimanske vojske bio je na ovoj točki presjeći Vitez i Busovaču na dvije male enklave kako bi ih lakše uništili i proveli planirani genocid nad Hrvatima.
Nakon višednevne borbe nadljudskim naporima vojnici HVO-a odnose pobjedu, deblokiraju prometnicu Vitez - Busovača, stavljaju selo pod svoju kontrolu, poražena muslimanska vojska, tzv. "arbih" , nakon pretrpljenih značajnih gubitaka u bezuspješnom napadu na prometnicu Vitez - Busovača nakon okršaja sa HVO-om se povlači i bježi iz sela.
Vječna slava i hvala hrabrim vojnicima HVO-a na obrani i deblokadi ključne točke i veze Vitez - Busovača čime je hrvatski narod lašvanske doline obranjen i spašen genocida koji je muslimanska vojska, tzv. "arbih" izvršila nad Hrvatima u općinama Konjic, Zenica, Travnik, Bugojno, Fojnica, Kakanj...
Za vrijeme travanjske ofenzive muslimanske vojske, tzv. "arbih", započete 15.4.1993. pa do kraja mjeseca travnja na prostoru općina Zenica, Konjic Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak,... ubijeno je i masakrirano 55 civila Hrvata, a braneći svoje domove od agresije muslimanske vojske poginulo je 160 pripadnika Hrvatskog Vijeća Obrane.
Samo na današnji dan koji je vrhunac napada muslimanske vojske, na prostoru općina zahvaćenih muslimanskom ofenzivom ubijeno je i masakrirano preko 20 civila i 36 vojnika.
Najveći i najmasovniji među mnogim pokoljima muslimanske vojske tijekom travanjske ofenzive izvršen je na današnji dan 16.4.1993. u Trusini, općina Konjic u kojoj je muslimanska vojska pobila 18 Hrvata civila i 4 zarobljena pripadnika mjesne straže HVO.
Ovdje također treba spomenuti i prisjetiti se prve opće ofenzive muslimanske vojske tzv. "arbih" na Hrvate u siječnju 1993. godine. Težište siječanjske ofenzive muslimanske vojske bile su općine Gornji Vakuf - Uskoplje, Busovača i Zenica.
Za vrijeme ove ofenzive muslimanska vojska počinila je masovne zločine u selima Bojska i Bistrica (općina Gornji Vakuf), selima Gusti Grab, Nezirovići i Oselište(općina Busovača) i selima Dusina, Višnjica i Lašva (općina Zenica).
Pokolj u selu Bojska siječnja i veljače 1993. - zaklani starci Ilija Okadar, Pavka Okadar, Franjo Okadar i Finka Okadar (prije nego je zaklana Finka Okadar je silovana)
Pokolju selu Bistrica siječnja i veljače 1993. - ubijeni Ruža Kvasina, Ivica Škraba, Stipo Škraba i Ante Ivaković
Žrtve pokolja muslimanske vojske u selima Gusti Grab, Nezirovići, Oselište i ostalim selima općina Busovača siječnja 1993. - Ankica Batista, rođena 1929., iz Nezirovića, civil, ubijena ispred svoje kuće 25. siječnja 1993.; Marijan Čavara, rođen 1936., iz Gustog Graba, civil ubijen krajem siječnja 1993.; Anđa Grubešić, rođena 1935., iz Oselišta, civil, ubijena u kući 30. siječnja 1993.; Mijo Grubešić, rođen 1934., iz Oselišta, ubijen kod svoje kuće 30. siječnja 1993.; Niko Krišto, rođen 1927., iz Gustog Graba, civil, ubijen ispred svoje kuće 25. siječnja 1993.; Nikica Livančić, rođen 1937., iz Prosja, civil, ubijen krajem siječnja 1993.; Ljuba Ljubičić, rođena 1936., iz Kaćuna, civil, ubijena krajem siječnja 1993.; Pero Ljubičić, rođen 1922., strijeljan i masakriran 26. siječnja 1993.; Anto Šimić, rođen 1938., iz Oselišta , civil, ubijen ispred kuće 25. siječnja 1993.; Anto Šteko, rođen 1935., iz Gustog Graba, civil, ubijen ispred kuće 25. siječnja 1993.
Sela Gusti Grab, Nezirovići i Oselište do temelja spaljeni.
Pokolj u Dusini (općina Zenica) siječnja 1993. - ubijeno i masakrirano 10 civila i zarobljenih Hrvata, selo Dusina do temelja spaljeno
Također treba spomenuti i zločin muslimanske vojske, tzv. "arbih" počinjen u Orlištu (općina Konjic) u ožujku 1993. godine između siječanjske i travanjske ofenzive muslimanske vojske.
U zločinu u Orlištu ubijeno je i masakrirano četvero civila, staraca Hrvata; Ivan Kostić (1907.), Janja Kostić (1913.), Branko Kostić (1937.), Anđa Kostić (1923.), Anđa Kostić je bila nepokretna i u invalidskim kolicima. Selo Orlište je do temelja spaljeno.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bobovac
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 16 tra 2023, 20:08 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25898 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
crni_bombarder je napisao/la: Bobovac je napisao/la: O kojima točno govoriš?
Boro Malbasic je mamin rodjak, eno ga zivi kod Zadra, velika kuca, cijela obitelj se skrasila na Jadranu. Njega vjerojatno znas, tko je. Kralo se na veliko, sverc je cvjetao, sve kupljeno od Srba prodavalo se Visokom, Brezi, Zenici po visestrukim cijenama. Dobro, ali ovdje se navodi da se profitiralo od PADA Vareša. Razumijem da se profitiralo od šverca za vrijeme dok je HVO vladao, ali čovjek kaže da je sam PAD bio profitabilan lokalnim moćnicima. Ja ne znam da su od pada Vareša nešto profitirali Malbašić, Pičkara, ni Dužnović, ni Jakići... valjda im je bio interes da muzu što dulje?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 16 tra 2023, 22:11 |
|
|
Bobovac je napisao/la: crni_bombarder je napisao/la: Boro Malbasic je mamin rodjak, eno ga zivi kod Zadra, velika kuca, cijela obitelj se skrasila na Jadranu.
Njega vjerojatno znas, tko je.
Kralo se na veliko, sverc je cvjetao, sve kupljeno od Srba prodavalo se Visokom, Brezi, Zenici po visestrukim cijenama.
Dobro, ali ovdje se navodi da se profitiralo od PADA Vareša. Razumijem da se profitiralo od šverca za vrijeme dok je HVO vladao, ali čovjek kaže da je sam PAD bio profitabilan lokalnim moćnicima. Ja ne znam da su od pada Vareša nešto profitirali Malbašić, Pičkara, ni Dužnović, ni Jakići... valjda im je bio interes da muzu što dulje? E vidis taj detalj nisam primjetio, ali dobro ovaj gore pise o Anti Jelavicu sto znaci da bas i ne zna o cemu govori, ja sam mislio da je neki lokalac. Od pada nije nitko profitirao, osim muslimana, oni su pljackali danima prepuna skladista. Cak su i karitasovo skladiste pokrali, mislim da ne sve ali vecinu. Koliko ja znam, recio Boro se niti nije nesto obogatio u Varesu, on je bio vojnik a politicari su uglavnom trpali novac. Kasnije kad je i sam postao politicar i nacelnik Drvara, onda je vjerojatno napunio dzepove. Cijela ta ekipa "starih varesana" od Pickare Pejcinovica Ridzica Gavrana i ostalih, oni su profitirali. Kasnije su svoju nesposobnost prebacivali jedni na druge a svi skupa na Rajica i "mrske kiseljacane". Bemliga, Rajic je svoj narod sacuvao jer je bio takav, radikalan, ovi su skoro do pada grada drzali ljiljane pred opcinom. Cak su i kakanjce nazivali olosem, gadovima, bar Pejcinovic. Pa im ne valja Boban, ne valja Praljak, svi ih izdali prodali a oni sta su radili godinu i pol, svercali. Kaze nije im Boban slao oruzje, a od Srba kupovali sta su pozeljeli, sto nisu oruzja kupili. Je, kad bi moglo doci na red od brasna, ulja, rize koju su preprodavali muslimanima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 10:53 |
|
|
Gledam nekidan poduzi prilog austrijske drzavne TV o Ahmicima. 30 godisnjica. https://tvthek.orf.at/topic/News/138693 ... n/15377143I onda kako to valjda ferceraju ti algoritmi, predlozi mi prilog Face TV-a. 5 minuta o Ahmicima i onda 3 minuta o Trusini. https://www.youtube.com/watch?v=-pJbDilMifIPrvo, mislim da je to pravilan i konstruktivan pristup. Ovo sta radi Face. Bez obzira na broj zrtava, civilnih prije svega, zrtva je zrtva i svacija treba da se postuje. Znam, bilo je primjedbi iz odredjenih kruga "bosnjacke strane" da je to sto Hrvati rade neka vrsta Whataboutism-a, ali ja ne mislim tako jer su se oba zlocina dogodila istog dana. U Ahmicima ubijeno 116 civila u Trusini 17. Ako sam pogrijesio, halalite. Ovo je jedini moguci nacin da se zrtve ispostuju a da se ne zamece dodatna mrznja. Ali ono sto mene interesuje - a siguran sam da je u vezi toga vec bilo svakoraznih teorija i teorijica, pa i zavjere, je slijedece: Ako su Ahmici napadnuti 16.4. ujutro u 4 ili 6 sati (ne znam sad tacno) a Trusina (da li je to tako?) istog jutra (u koliko sati?), onda bi se skoro pa moglo govoriti o "koordiniranom napadu". Da li su ovi sto su napali Trusinu znali da su napadnuti Ahmici i obrnuto (zavisno od toga koji zlocin je pocinjen prvi)? Onda bi bila osveta. Ili se jednostavno radi o crazy slucajnosti? Ili necemu sasvim trecem? Pitam zbog toga sto su se nakon ova dva dogadjaja ratna dejstva izmedju BiH Armije i HVO-a rasplamsala a obadvije strane i dan danas tvrde da im taj sukob nije bio u interesu i da su napadnuti, da, maltene pa zateceni.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
saskia
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 11:26 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2413 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Kad je ijednom narodu rat bio u nekom interesu. Trusina i Ahmići su daleko jedno od drugog, dakle s te strane puka slučajnost. A koškanja pogotovo u srednjoj Bosni je bilo i prije, pa je bio atentat na Totića pa u Dusini su isto pobijeni neki Hrvati. U Rami je recimo okidač bio ubojstvo hrvatskog seljaka na traktoru, zato je su i pošteno najebali ramski Muslimani. Poslje je preraslo u otvoreni sukob. Ono što je činjenica jeste da su se Muslimani planski spremali na sukob sa Hrvatima, dok to kod Hrvata nije bio slučaj, a i Hrvati, pogotovo u Bosni nisu vjerujem ni htjeli sukob na teritoriji prepunjenoj Muslimanima, što domaćim što izbjeglicama, u okruženju nekoliko puta malobrojniji.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
saskia
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 11:28 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2413 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Inače se pad Jajca smatra prekretnicom u hrvatsko muslimanskom odnosu
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 11:41 |
|
|
Rekoh da ne zelim ulaziti u teorije zavjere, ali ovo sto radim je ipak na neki nacin teorija zavjere. No, iskustvo, tj. historija je pokazala da su se mnoge stvari koje smo prvo smatrali nemogucim na kraju ipak ispostavile kao istinite. Npr. SAD su tvrdili da im je napadnut brod u zaljevu pa su zbog toga napali Sjeverni Vijetnam. I tad je bilo ljudi koji su tvrdili da je to laz, ali su bili debela manjina. A danas se zna da je laz i niko u to vise ni ne sumnja.
Ciljao sam na to da su se ova dva napada (Ahmici/Trusina) desila zbog toga da bi se sukob izmedju dotadasnjih saveznika rasplamsao. Ne znam, nagadjam, ali pitam se da tu odredjene sluzbe mozda nisu odradile svoje.
Opet, ako je slucajnost, onda je fakat luda slucajnost (to da su obadva zlocina pocinjena maltene istovremeno).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zalutala
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:00 |
|
|
Haram je napisao/la: Gledam nekidan poduzi prilog austrijske drzavne TV o Ahmicima. 30 godisnjica. https://tvthek.orf.at/topic/News/138693 ... n/15377143I onda kako to valjda ferceraju ti algoritmi, predlozi mi prilog Face TV-a. 5 minuta o Ahmicima i onda 3 minuta o Trusini. https://www.youtube.com/watch?v=-pJbDilMifIPrvo, mislim da je to pravilan i konstruktivan pristup. Ovo sta radi Face. Bez obzira na broj zrtava, civilnih prije svega, zrtva je zrtva i svacija treba da se postuje. Znam, bilo je primjedbi iz odredjenih kruga "bosnjacke strane" da je to sto Hrvati rade neka vrsta Whataboutism-a, ali ja ne mislim tako jer su se oba zlocina dogodila istog dana. U Ahmicima ubijeno 116 civila u Trusini 17. Ako sam pogrijesio, halalite. Ovo je jedini moguci nacin da se zrtve ispostuju a da se ne zamece dodatna mrznja. Ali ono sto mene interesuje - a siguran sam da je u vezi toga vec bilo svakoraznih teorija i teorijica, pa i zavjere, je slijedece: Ako su Ahmici napadnuti 16.4. ujutro u 4 ili 6 sati (ne znam sad tacno) a Trusina (da li je to tako?) istog jutra (u koliko sati?), onda bi se skoro pa moglo govoriti o "koordiniranom napadu". Da li su ovi sto su napali Trusinu znali da su napadnuti Ahmici i obrnuto (zavisno od toga koji zlocin je pocinjen prvi)? Onda bi bila osveta. Ili se jednostavno radi o crazy slucajnosti? Ili necemu sasvim trecem? Pitam zbog toga sto su se nakon ova dva dogadjaja ratna dejstva izmedju BiH Armije i HVO-a rasplamsala a obadvije strane i dan danas tvrde da im taj sukob nije bio u interesu i da su napadnuti, da, maltene pa zateceni. U Trusini su poginuli i pripadnici HVO-a, njih niis naveo među žrtve. To je ok ako pričamo o civilnim žrtvama. Međutim za Ahmiće si naveo 116 civila. Jel u Ahmićima bilo i jednog vojnika koji je poginuo ili su svi poginuli bili civili? I u samom Haagu, na suđenju Blaškiću utvrđeno je da su Ahmići bili legitimni vojni cilj zbog čestih napada i provokacija. Tko je napadao i provocirao? Civili? Ne razumijem se u tehnike ratovanja i slično tome, pa zbog toga i ne pišem na ovim temama. No ovo mi stalno upada u oči kada je riječ o Ahmićima. Pa eto ako može odgovor na ova dva pitanja.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:04 |
|
|
Govorio sam o civilnim zrtvama. Ali i tu sam se zeznuo. Oficijelni podaci govore o 15 civila i 7 vojnika HVO. A ja sam napisao 17 civila. No, nebitno, mene interesuje nesto sasvim drugo. Naime to da su obadva, nazovimo ih tako: kardinalna zlocina, prva dva veca zlocina, dogodila maltene pa istovremeno.. Kao sto rekoh, moguce je da se zaista radi o pukoj slucajnosti ali meni je "shuhveli".
Za Ahmice ne znam da li je bilo vojnika. Izvori koje sam citirao govore o civilima.
A da li je legitiman vojni cilj beba od 3 mjeseca, a ubili su, tako austrijska drzavna TV, ukupno devetoro djece, onda je to vec posebna vrsta bestijalnosti. Nesto sto iole normalno ljudsko bice nebi trebalo biti u stanju uciniti. No, izroda takvih i slicnih imas u svim narodima, pa tako i medju Hrvatima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
saskia
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:12 |
|
|
Za Ahmiće sam čuo i da su to naši odradili ali i da je brtianska tajna služba imala prste u tome, obe informacije od ljudi odozgo, ali je ovo rekla kazala i može biti samo laprdanje, a i ne valja ni dušu grišit.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:18 |
|
|
Osnovna je razlika u tome sto glavnoosumnjiceni za Trusinu mirno sjedi u centru Sarajeva, u svom kaficu, ispija kafice u drustvu eminentnih gradjana, ne pojavljuje se na sudjenju "jer je bolestan" i nitko od gradjanskog sarajva ne radi problem oko toga. Nego svrate na kaficu kod Zulfikara u city pub. ![slika](https://i.imgur.com/AlShrJn.jpg) islamsko licemjerje je nevjerojatno... naravno da 99% njih podrzava Zulfikara, samom pricom o "incidentnim zlocinima" muslimanske armije.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zalutala
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:23 |
|
|
Haram je napisao/la: Govorio sam o civilnim zrtvama. Ali i tu sam se zeznuo. Oficijelni podaci govore o 15 civila i 7 vojnika HVO. A ja sam napisao 17 civila. No, nebitno, mene interesuje nesto sasvim drugo. Naime to da su obadva, nazovimo ih tako: kardinalna zlocina, prva dva veca zlocina, dogodila maltene pa istovremeno.. Kao sto rekoh, moguce je da se zaista radi o pukoj slucajnosti ali meni je "shuhveli".
Za Ahmice ne znam da li je bilo vojnika. Izvori koje sam citirao govore o civilima.
A da li je legitiman vojni cilj beba od 3 mjeseca, a ubili su, tako austrijska drzavna TV, ukupno devetoro djece, onda je to vec posebna vrsta bestijalnosti. Nesto sto iole normalno ljudsko bice nebi trebalo biti u stanju uciniti. No, izroda takvih i slicnih imas u svim narodima, pa tako i medju Hrvatima. Ostaju nam dvije mogućnosti. 1.Ili je broj poginulih u Ahmićima veći od 116, ako među civilne žrtve nisu ubrojane i vojne žrtve. 2.Ili je u sred rata selo bilo bez i jednog jedinog vojnika a koliko sam shvatila bilo je u neposrednoj blizini HVO-a.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
nesorta
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:27 |
|
|
Haram je napisao/la: Gledam nekidan poduzi prilog austrijske drzavne TV o Ahmicima. 30 godisnjica. https://tvthek.orf.at/topic/News/138693 ... n/15377143I onda kako to valjda ferceraju ti algoritmi, predlozi mi prilog Face TV-a. 5 minuta o Ahmicima i onda 3 minuta o Trusini. https://www.youtube.com/watch?v=-pJbDilMifIPrvo, mislim da je to pravilan i konstruktivan pristup. Ovo sta radi Face. Bez obzira na broj zrtava, civilnih prije svega, zrtva je zrtva i svacija treba da se postuje. Znam, bilo je primjedbi iz odredjenih kruga "bosnjacke strane" da je to sto Hrvati rade neka vrsta Whataboutism-a, ali ja ne mislim tako jer su se oba zlocina dogodila istog dana. U Ahmicima ubijeno 116 civila u Trusini 17. Ako sam pogrijesio, halalite. Ovo je jedini moguci nacin da se zrtve ispostuju a da se ne zamece dodatna mrznja. Ali ono sto mene interesuje - a siguran sam da je u vezi toga vec bilo svakoraznih teorija i teorijica, pa i zavjere, je slijedece: Ako su Ahmici napadnuti 16.4. ujutro u 4 ili 6 sati (ne znam sad tacno) a Trusina (da li je to tako?) istog jutra (u koliko sati?), onda bi se skoro pa moglo govoriti o "koordiniranom napadu". Da li su ovi sto su napali Trusinu znali da su napadnuti Ahmici i obrnuto (zavisno od toga koji zlocin je pocinjen prvi)? Onda bi bila osveta. Ili se jednostavno radi o crazy slucajnosti? Ili necemu sasvim trecem? Pitam zbog toga sto su se nakon ova dva dogadjaja ratna dejstva izmedju BiH Armije i HVO-a rasplamsala a obadvije strane i dan danas tvrde da im taj sukob nije bio u interesu i da su napadnuti, da, maltene pa zateceni. Kakvo koordirano bog ti pomogao. Tu je svako selo samo za sebe ratovalo i snalazilo se kako zna i umije.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
saskia
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:36 |
|
|
nesorta je napisao/la: Haram je napisao/la: Gledam nekidan poduzi prilog austrijske drzavne TV o Ahmicima. 30 godisnjica. https://tvthek.orf.at/topic/News/138693 ... n/15377143I onda kako to valjda ferceraju ti algoritmi, predlozi mi prilog Face TV-a. 5 minuta o Ahmicima i onda 3 minuta o Trusini. https://www.youtube.com/watch?v=-pJbDilMifIPrvo, mislim da je to pravilan i konstruktivan pristup. Ovo sta radi Face. Bez obzira na broj zrtava, civilnih prije svega, zrtva je zrtva i svacija treba da se postuje. Znam, bilo je primjedbi iz odredjenih kruga "bosnjacke strane" da je to sto Hrvati rade neka vrsta Whataboutism-a, ali ja ne mislim tako jer su se oba zlocina dogodila istog dana. U Ahmicima ubijeno 116 civila u Trusini 17. Ako sam pogrijesio, halalite. Ovo je jedini moguci nacin da se zrtve ispostuju a da se ne zamece dodatna mrznja. Ali ono sto mene interesuje - a siguran sam da je u vezi toga vec bilo svakoraznih teorija i teorijica, pa i zavjere, je slijedece: Ako su Ahmici napadnuti 16.4. ujutro u 4 ili 6 sati (ne znam sad tacno) a Trusina (da li je to tako?) istog jutra (u koliko sati?), onda bi se skoro pa moglo govoriti o "koordiniranom napadu". Da li su ovi sto su napali Trusinu znali da su napadnuti Ahmici i obrnuto (zavisno od toga koji zlocin je pocinjen prvi)? Onda bi bila osveta. Ili se jednostavno radi o crazy slucajnosti? Ili necemu sasvim trecem? Pitam zbog toga sto su se nakon ova dva dogadjaja ratna dejstva izmedju BiH Armije i HVO-a rasplamsala a obadvije strane i dan danas tvrde da im taj sukob nije bio u interesu i da su napadnuti, da, maltene pa zateceni. Kakvo koordirano bog ti pomogao. Tu je svako selo samo za sebe ratovalo i snalazilo se kako zna i umije. Kolege harama teza jest da su zločini podmetnuti
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
nesorta
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:38 |
|
|
Haram je napisao/la: Rekoh da ne zelim ulaziti u teorije zavjere, ali ovo sto radim je ipak na neki nacin teorija zavjere. No, iskustvo, tj. historija je pokazala da su se mnoge stvari koje smo prvo smatrali nemogucim na kraju ipak ispostavile kao istinite. Npr. SAD su tvrdili da im je napadnut brod u zaljevu pa su zbog toga napali Sjeverni Vijetnam. I tad je bilo ljudi koji su tvrdili da je to laz, ali su bili debela manjina. A danas se zna da je laz i niko u to vise ni ne sumnja.
Ciljao sam na to da su se ova dva napada (Ahmici/Trusina) desila zbog toga da bi se sukob izmedju dotadasnjih saveznika rasplamsao. Ne znam, nagadjam, ali pitam se da tu odredjene sluzbe mozda nisu odradile svoje.
Opet, ako je slucajnost, onda je fakat luda slucajnost (to da su obadva zlocina pocinjena maltene istovremeno). Više nego slučajnost. Jebiga, samo muslimani su tu nadmudrili "lukave Latine". Uspješniji u propagadnom ratu, naprežali i iskoristili neodlučnost hrvatske politike i slabosti HVO-a. Koliko toliko nadoknadili izgubljeno od Srba.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:48 |
|
|
nesorta je napisao/la: Haram je napisao/la: Gledam nekidan poduzi prilog austrijske drzavne TV o Ahmicima. 30 godisnjica. https://tvthek.orf.at/topic/News/138693 ... n/15377143I onda kako to valjda ferceraju ti algoritmi, predlozi mi prilog Face TV-a. 5 minuta o Ahmicima i onda 3 minuta o Trusini. https://www.youtube.com/watch?v=-pJbDilMifIPrvo, mislim da je to pravilan i konstruktivan pristup. Ovo sta radi Face. Bez obzira na broj zrtava, civilnih prije svega, zrtva je zrtva i svacija treba da se postuje. Znam, bilo je primjedbi iz odredjenih kruga "bosnjacke strane" da je to sto Hrvati rade neka vrsta Whataboutism-a, ali ja ne mislim tako jer su se oba zlocina dogodila istog dana. U Ahmicima ubijeno 116 civila u Trusini 17. Ako sam pogrijesio, halalite. Ovo je jedini moguci nacin da se zrtve ispostuju a da se ne zamece dodatna mrznja. Ali ono sto mene interesuje - a siguran sam da je u vezi toga vec bilo svakoraznih teorija i teorijica, pa i zavjere, je slijedece: Ako su Ahmici napadnuti 16.4. ujutro u 4 ili 6 sati (ne znam sad tacno) a Trusina (da li je to tako?) istog jutra (u koliko sati?), onda bi se skoro pa moglo govoriti o "koordiniranom napadu". Da li su ovi sto su napali Trusinu znali da su napadnuti Ahmici i obrnuto (zavisno od toga koji zlocin je pocinjen prvi)? Onda bi bila osveta. Ili se jednostavno radi o crazy slucajnosti? Ili necemu sasvim trecem? Pitam zbog toga sto su se nakon ova dva dogadjaja ratna dejstva izmedju BiH Armije i HVO-a rasplamsala a obadvije strane i dan danas tvrde da im taj sukob nije bio u interesu i da su napadnuti, da, maltene pa zateceni. Kakvo koordirano bog ti pomogao. Tu je svako selo samo za sebe ratovalo i snalazilo se kako zna i umije. Sela da, ali Zulfikar i Kaznjenicka bojna mislim da ne. Neko im je to morao narediti. Barem meni logika nalaze takav zakljucak jer su obadvije postrojbe bile takozvanog manevarskog tipa (dakle ne linijasi). Trusina je - tako hrvatska wikipedia - napadnuta izmedju 8 i 9 sati ujutro. Ahmici izmedju 4 i 6 sati ujutro. A posto se napadi - valjda - moraju malo i pripremati, ne polazim od toga da je napad na Trusinu bila reakcija zbog napada na Ahmice. Sto ostavlja mogucnost za samo dva zakljucka: - Slucajnost, to da su se obadva zlocina maltene pa poklopila vremenski, ili - Uistinu zavjera da bi doslo do sukoba izmedju dotadasnjih saveznika (jasno, incidenata je bilo i prije toga, ali to nije bilo ocigledno dovoljno da dodje do sukoba sirih razmjera kao sto je to nakon 16. aprila 93. bio slucaj). I tu se naravno treba zapitati kome je taj sukob mogao biti u interesu. Prije svega Srbima, no ne mislim da su srpske sluzbe imale tu dovoljno uticaja i moci da to odrade. Ali kome jos? (To ako se odmaknemo od teze da se radilo o slucajnosti)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
saskia
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:54 |
|
|
Pa može ti neko neki zločin i podmetnut, ali mržnju ne. Nismo mi pajdo bili saveznici pa preko noći postali neprijatelji
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
nesorta
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 12:58 |
|
|
Haram je napisao/la: nesorta je napisao/la: Kakvo koordirano bog ti pomogao. Tu je svako selo samo za sebe ratovalo i snalazilo se kako zna i umije.
Sela da, ali Zulfikar i Kaznjenicka bojna mislim da ne. Neko im je to morao narediti. Barem meni logika nalaze takav zakljucak jer su obadvije postrojbe bile takozvanog manevarskog tipa (dakle ne linijasi). Trusina je - tako hrvatska wikipedia - napadnuta izmedju 8 i 9 sati ujutro. Ahmici izmedju 4 i 6 sati ujutro. A posto se napadi - valjda - moraju malo i pripremati, ne polazim od toga da je napad na Trusinu bila reakcija zbog napada na Ahmice. Sto ostavlja mogucnost za samo dva zakljucka: - Slucajnost, to da su se obadva zlocina maltene pa poklopila vremenski, ili - Uistinu zavjera da bi doslo do sukoba izmedju dotadasnjih saveznika (jasno, incidenata je bilo i prije toga, ali to nije bilo ocigledno dovoljno da dodje do sukoba sirih razmjera kao sto je to nakon 16. aprila 93. bio slucaj). I tu se naravno treba zapitati kome je taj sukob mogao biti u interesu. Prije svega Srbima, no ne mislim da su srpske sluzbe imale tu dovoljno uticaja i moci da to odrade. Ali kome jos? (To ako se odmaknemo od teze da se radilo o slucajnosti) Kakva sad kažnjenička, ti su se tad bavili kriminalom na potezu Široki-Mostar-Studena Vrila, baš su im Ahmići bili atraktivni. Vidi se da nisi iz tog prostora i vremena pa ne poimaš stvari.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Haram
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 13:15 |
|
|
saskia je napisao/la: Pa može ti neko neki zločin i podmetnut, ali mržnju ne. Nismo mi pajdo bili saveznici pa preko noći postali neprijatelji To je vec malo sire i kompleksnije pitanje. Ali mislim da to fercera po principu: dovoljno je da imas mali procenat ljudi koji mrzi i koji ce tu mrznju tradirati, kao npr. u ratnim sukobima, da bi se onda ista sirila dalje i trovala sto veci dio naroda. Tako se dodje od vezanja zastava do zlocina. Incident po incident, prepirka po prepirka, glava po glava, i onda pukne. Meni licno, a to ne znaci da tako moraju per se razmisljati Bosnjaci Viteza, Bugojna, Mostara, Gornjeg Vakufa, Prozora, Stoca, je ta mrznja izmedju Hrvata i Bosnjaka bila strana. Ne samo zbog rodbinskih odnosa vec uglavnom zbog toga sto se rat u mom kraju odvijao na relaciji Srbi-Bosnjaci, tako da nema "zle krvi". Citat: Kakva sad kažnjenička, ti su se tad bavili kriminalom na potezu Široki-Mostar-Studena Vrila, baš su im Ahmići bili atraktivni. Vidi se da nisi iz tog prostora i vremena pa ne poimaš stvari. Da, "dzokeri", jel? Meni je to nebitno ko i sta - uglavnom moze se izguglati - jer su mi sve te "formacije" na neki nacin slicne.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Imota
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 20 tra 2023, 13:36 |
|
|
nesorta je napisao/la: Haram je napisao/la: Gledam nekidan poduzi prilog austrijske drzavne TV o Ahmicima. 30 godisnjica. https://tvthek.orf.at/topic/News/138693 ... n/15377143I onda kako to valjda ferceraju ti algoritmi, predlozi mi prilog Face TV-a. 5 minuta o Ahmicima i onda 3 minuta o Trusini. https://www.youtube.com/watch?v=-pJbDilMifIPrvo, mislim da je to pravilan i konstruktivan pristup. Ovo sta radi Face. Bez obzira na broj zrtava, civilnih prije svega, zrtva je zrtva i svacija treba da se postuje. Znam, bilo je primjedbi iz odredjenih kruga "bosnjacke strane" da je to sto Hrvati rade neka vrsta Whataboutism-a, ali ja ne mislim tako jer su se oba zlocina dogodila istog dana. U Ahmicima ubijeno 116 civila u Trusini 17. Ako sam pogrijesio, halalite. Ovo je jedini moguci nacin da se zrtve ispostuju a da se ne zamece dodatna mrznja. Ali ono sto mene interesuje - a siguran sam da je u vezi toga vec bilo svakoraznih teorija i teorijica, pa i zavjere, je slijedece: Ako su Ahmici napadnuti 16.4. ujutro u 4 ili 6 sati (ne znam sad tacno) a Trusina (da li je to tako?) istog jutra (u koliko sati?), onda bi se skoro pa moglo govoriti o "koordiniranom napadu". Da li su ovi sto su napali Trusinu znali da su napadnuti Ahmici i obrnuto (zavisno od toga koji zlocin je pocinjen prvi)? Onda bi bila osveta. Ili se jednostavno radi o crazy slucajnosti? Ili necemu sasvim trecem? Pitam zbog toga sto su se nakon ova dva dogadjaja ratna dejstva izmedju BiH Armije i HVO-a rasplamsala a obadvije strane i dan danas tvrde da im taj sukob nije bio u interesu i da su napadnuti, da, maltene pa zateceni. Kakvo koordirano bog ti pomogao. Tu je svako selo samo za sebe ratovalo i snalazilo se kako zna i umije. To je veliki problem, loša organizacija i disciplina. Svak za sebe. Loša medijska kampanja je puno naštetila, mi ispali krvnici mada je više armija bih pobila hrvatskih civila te više protjerala hrvatskih civila. Još oni islamski divljaci a mi ispadnemo ekstremisti. Užasan medijsko-propagadni rat kao i obavještajni, totalno smo podbacili.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Sokolić
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 21 tra 2023, 10:23 |
|
|
Haram je napisao/la: Rekoh da ne zelim ulaziti u teorije zavjere, ali ovo sto radim je ipak na neki nacin teorija zavjere. No, iskustvo, tj. historija je pokazala da su se mnoge stvari koje smo prvo smatrali nemogucim na kraju ipak ispostavile kao istinite. Npr. SAD su tvrdili da im je napadnut brod u zaljevu pa su zbog toga napali Sjeverni Vijetnam. I tad je bilo ljudi koji su tvrdili da je to laz, ali su bili debela manjina. A danas se zna da je laz i niko u to vise ni ne sumnja.
Opet, ako je slucajnost, onda je fakat luda slucajnost (to da su obadva zlocina pocinjena maltene istovremeno). Scenarij ka' iz napada pod lažnon zastavon. Ka' da policija ne želi ginit u ratu protiv razbojničkih skupina. Pa onda najde dvi za koje zna da su na rubu da se poko'jedu ali nikako se to dogodit. Pa onda izvedu niku akciju paleži, eksplozije, krađe, razbijanja, po "potpisu" koji bi ostavila ova druga skupina, ciljana skupina popuši smicalicu, onda policija izvede "osvetničku" akciju, i lavina krene, i pusti da se banditi međusobno ubijadu i policiji se problem riši sam od sebe. Ovdi su odmah isti dan dvi takve akcije. Ahmići i Trusina. Inače, što se tiče Ahmića, izvedeni su po svin "praviliman" igranja na osićaje. Mada ubijrnih civila, potpalilo se one neodlučne, ravnodušne i jugoslavenski nastrojene Muslimane.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jiv
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 21 tra 2023, 20:28 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2103 Lokacija: Južna Bosna
|
Mar-kan je napisao/la: Jiv je napisao/la: Tko je postupao po uputama iz Gruda, vi iz Viteza i Žepča ili oni iz Bugojna?
Tko je slušao Praljka, a tko je radio na svoju ruku?
Da smo čekali upute iz Gruda, sad bi bili na Braču. Slava Praljku, humanitarcu đeneralu, kazališnom redatelju. Heroj, a ne nekompetentni nesposobnjaković!
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|