|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 82 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
BBC
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 15:51 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Naša Kvačica je napisao/la: BBC je napisao/la: A što bi se dogodilo da kreditori ne smiju ljudima uzimati nekretnine i zemlju ? Apsolutno ništa, samo bi bili jako oprezniji kome daju kredit i danas ne bi bilo ni 2% od nereda kojem svjedočimo. Ja to podržavam  , samo to treba zvati pravim imenom. To nije ekonomija nego milosrđe tj. socijalna pomoć. Naravno da svi trebaju imati neki minimum. Nitko ne bi trebao umrijeti od gladi makar je donosio pogrešne odluke. Država treba (evo me trebujem kao naši federalni prijatelji  ) omogućiti svakome neki jastuk, minimum životnih uvjeta da ne može potpuno propasti. Ti si pravi Isusovac, ne kao ova Sotona Robbie.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 15:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91148 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
BBC je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
Pa to je u interesu stanovništva.
Pa tom polugom se omogućuje da banke mogu davati 10 puta više kredita, nego bi inače.
Da toga nema, bilo bi 10 puta manje dostupnog kredita.
Nitko ne brani tim stanovnicima da uvedu zakone da se ta poluga zabrani. Samo onda ne bi mogli dići 100 000 eura za stan, nego samo 10 000.
I zato imaš inflaciju i sve gladnije ljude. Kamatna stopa, pogotovo ne ova mala, ne proizvodi inflaciju. Da ju proizvodi, onda bi ukidanje kamate (svođenje kamatne stope na 0%) riješilo inflaciju. Pa to Erdogan misli. I kako se nedavne negativne kamatne stope uklapaju u teorije zavjere o deranju kože? Viša matematika ?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 15:54 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Nije inflacija zbog kamata nego zbog printanja novca. To je druga tema.
Svaka inflacija je krađa građana od strane države. Centralne banke tiskaju jer banke dijele kredite kao sumanuti. Isti vrag.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 15:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la:
I kako se nedavne negativne kamatne stope uklapaju u teorije zavjere o deranju kože? Viša matematika ?
Problem sasvim druge prirode. Jebe se bankama za kamate dok sa makinacijama i klađenjem zarađuju veći novac. Ali to je samo u USA, UK i još par država. Što je dozvoljeno paši nije kmetu, nek probaju CB i banke u Hrvatskoj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91148 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Naša Kvačica je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Mali broj ljudi koji su pohlepni, žive u trenutku i trenutnom užitku, obično su sami krivi ako zapadnu u probleme s dugovima. Njima nijedna banka poslije ni neće dati kredit, tako da se ne može kriviti banku.
Možda danas jest manji broj, prije je život u trenutku bio tako reći redovna pojava. Znaš onaj fenomen u kaubojskim filmovima kad sprže plaću u saloonu za jednu večer. To ti je živa istina. Znale su i kod nas žene čekati muževe ispred firme kad je plaća da mu uzmu novac čim izađe preko kapije. Inače bećar u kavani propije cijelu plaću djeca gladna ostanu. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:04 |
|
|
BBC je napisao/la: A što bi se dogodilo da kreditori ne smiju ljudima uzimati nekretnine i zemlju ? Apsolutno ništa, samo bi bili jako oprezniji kome daju kredit i danas ne bi bilo ni 2% od nereda kojem svjedočimo. Dogodilo bi se da ti ne bi davali kredite. Ako imaš loš kreditni rejting, rizičan si i možeš dobiti samo visoku kamatnu stopu, ili nećeš dobiti kredit uopće. Da bi banku nagovorio da ti da kredit, i da smanjiš kamatnu stopu, dođeš i kažeš "garantirat ću povratak time, da ako ne budem vraćao, možete mi se naplatiti od imovine". Nitko te ljude nije tjerao da idu u rizik podizanja kredita. Oni koji se deložiraju, obično su ustvari u stanu čiji je vlasnik banka. Ako nisi otplatio stan, onda nije tvoj nego i bankin i tvoj u nekom omjeru. Banka ima pravo prodati vaš zajednički stan, ako ste se tako dogovorili i potpisali. Nemoj ko Alija potpisivati, pa poslije negirati potpis. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:06 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Nije gospodarska nego religijska tema. Je li Isus bio prvi član "Živog zida" odnosno prethodnik Pernara i Sinčića, protiv kamata, deložiranja itd? Nije, ima prispodoba o talentima gdje se cijeni veći povrat kapitala. Eto jedne dobre izreke Isusove.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:06 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ja to podržavam  , samo to treba zvati pravim imenom. To nije ekonomija nego milosrđe tj. socijalna pomoć. Da to je objašnjenje teme, Isus se bavio i tumačio o milosrđu a ne o ekonomiji. Bog ili bogatstvo, treba odabrati. Kada umremo jedno od to dvoje će vrijediti više.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:07 |
|
|
|
Ne, već bi znali jako dobro procijeniti ko može vraćati kredite i kamate. I sva tehnologija, tehnika, znanost, kvalitet života ljudi bi astronomski napredovali jer bi te firme koje uzimaju kredite bili pravi pioniri svog posla. Inače pravite se mutavi pa ne kužim baš kak je to "moderno". Mislim mutavost.
I Isus je govorio o oduzimanju zemlje, kuća i pristajanja da se bude nekome rob (da pravi rob) zbog kredita. Jer je u njegovo vrijeme zbog utjecaja Rimljana to postala prava epidemija. Ne o kamatama, one same po sebi nisu bitne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:09 |
|
|
BBC je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
I kako se nedavne negativne kamatne stope uklapaju u teorije zavjere o deranju kože? Viša matematika ?
Problem sasvim druge prirode. Jebe se bankama za kamate dok sa makinacijama i klađenjem zarađuju veći novac. Ali to je samo u USA, UK i još par država. Što je dozvoljeno paši nije kmetu, nek probaju CB i banke u Hrvatskoj. Ok, znači negativne kamatne stope su halal, pozitivne nisu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:26 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48081 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
i_jopet je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ja to podržavam  , samo to treba zvati pravim imenom. To nije ekonomija nego milosrđe tj. socijalna pomoć. Da to je objašnjenje teme, Isus se bavio i tumačio o milosrđu a ne o ekonomiji. Bog ili bogatstvo, treba odabrati. Kada umremo jedno od to dvoje će vrijediti više. Tadašnje ljude je zanimala i ekonomija, zato ga tipa pitaju trebaju li plaćati porez. U prispodobi o talentima se govori o novcu, talenti su mjera za srebrenjake ili zlatnike.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 16:50 |
|
|
daramo je napisao/la: i_jopet je napisao/la:
Da to je objašnjenje teme, Isus se bavio i tumačio o milosrđu a ne o ekonomiji. Bog ili bogatstvo, treba odabrati. Kada umremo jedno od to dvoje će vrijediti više.
Tadašnje ljude je zanimala i ekonomija, zato ga tipa pitaju trebaju li plaćati porez. U prispodobi o talentima se govori o novcu, talenti su mjera za srebrenjake ili zlatnike. Na više mjesta Isus kaže kako treba biti poslušan gazdi (u današnjem smislu poslodavcu). U prispodobi o talentima ne govori o ovoj vrsti ekonomije (kreditiranju) već kako odgovorno primiti povjerene darove. Znači ako ti je nešto dano ili povjereno ne budi lijen nego upravljaj time dobro. Ovdje ti je vjersko tumačenje te prispodobe: https://zupa-smen.hr/dogadanja/prispodoba-o-talentimaEvo izdvajam dio: Citat: sveti Jeronim će na sljedeći način protumačiti početnu odluku samoga domaćina kojom se otvara ova prispodoba, nastojeći odgovoriti o kome se radi i što je zapravo darovao slugama, kao i obrazložiti zašto je napravio razliku među trojicom slugu: „Nema gotovo sumnje da je taj domaćin Krist koji je kao pobjednik poslije uskrsnuća uzišao Ocu. Pozvao je apostole i predao im evanđeoski nauk. Nije radi rastrošnosti ili oskudice jednome udijelio više, drugome manje. To je uskladio s moćima primalaca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 17:13 |
|
|
Mene su učile molit stare babe "oprosti nan duge naše, ka šta mi opraštamo dužnicin našin" Znalo mi se dogodit, da prodam nekom nešto tipa mobitel, gume/felge od auta i ostane mi dužan neki manji dio para. Kad ga trebam zvat i tražit moje pare nazad, sjetim se Oče naša i naglas mu oprostim to sam sa sobom i izmolim nešto i tako zaboravim na to. Tako sam ubiti shvatio da sam se riješio stresa i živciranja zbog glupi ljudi oprostom, a za te sitne pare sam se riješio i te osobe jer će me izbjegavat, win-win situacija. Preporučam da probate, ako niste baš kratki s lovom 
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 17:56 |
|
|
Brane je napisao/la: Tako sam ubiti shvatio da sam se riješio stresa i živciranja zbog glupi ljudi oprostom, a za te sitne pare sam se riješio i te osobe jer će me izbjegavat, win-win situacija. Preporučam da probate, ako niste baš kratki s lovom  Otpremnina. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 18:47 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Nitko te ljude nije tjerao da idu u rizik podizanja kredita.
Postavlja se pitanje je li veći rizik uzeti kredit ili ga ne uzeti. Primjer kupnje nekretnine od 100 000. Možeš dići kredit i kupiti sada ili skupljati po 20 000 godišnje. No, za pet godina ista nekretnina će koštati 130 000 i kupnja se mora dodatno vremenski odložiti minimalno još dvije godine a cijena i dalje raste. Čitavo to vrijeme postoji rizik gubitka vrijednosti ušteđevine, plus plaćanje najamnine 7 godina, a o nekim najcrnjim scenarijima poput propasti banke da i ne pričamo. U poslovanju je još više izraženo. Nećeš odbiti posao od 500 000 jer nemaš 20 000 za nabavku potrebnih strojeva. A zbog tržišne konkurentnosti se svakako uzima svaki mogući kredit (po što nižoj stopi) a isto tako od sopstvenog profita "ulaže" (po što većoj stopi). Stoga mislim da puno više riskiraju oni što ne prakticiraju uzimanje i davanje kredita.
_________________ Baznia, Fugazi. It's a wazy. It's a woozie. It's fairy dust. It doesn't exist. It's never landed. It is no-matter. It's not on elemental chart. It's not fucking real.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 22:46 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: U poslovanju je još više izraženo. Nećeš odbiti posao od 500 000 jer nemaš 20 000 za nabavku potrebnih strojeva.
Naravno. Odličan primjer gdje se vidi da je nemoguće funkcionirati bez posuđivanja. Biznisi jednostavno nemaju cash, jer obično se sav cash stavi da radi. A posuđivanja nema bez kamate, jer zašto bi netko posudio ako od toga neće imati koristi. Dapače, bez kamate onaj koji posuđuje će imati štete. Posudi 1000 000 danas, onda ima rizik (credit risk) hoće li mu vratiti, netko hoće netko neće, i onda još kada nakon pet godina vrati, taj novac manje vrijedi, zbog inflacije, plus je imao opportunity cost, koliko prilika je u tih 5 godina imao gdje je mogao uložiti taj cash? I zašto se kreditore uopće smatra negativcima u priči. Negativci priče po meni su isključivo oni koji ne vraćaju kredit. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 22:49 |
|
|
Ima još jedna smiješna stvar. Ako posudiš po kamatnoj stopi 0%, onda je to kao da si poklonio novac. Ne treba ti vratit nikad, jer dug neće rasti. Evo recimo ja imam 1 milijun maraka. Dođe mi netko i kaže, mogu li beskamatno posuditi taj 1 milijun, uz 0 stope, vratim ti za 100 godina. Kakve ja koristi za vrijeme svog života imam od tog kredita?  Neki ovdje tvrde da je to pošteno.  A da sam ja koji tražim kamatu, da se odreknem prilike da uložim svojih 1 milijun casha u slijedećih desetak godina, sam derikoža. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 22:53 |
|
|
|
Ali evo, glavni argument protiv kamate je da se novac vrati u istom obliku, da se ne troši. Kao, dao sam 100, vratio mi je 100.
Pa, ne troši se ni apartman koji se renta.
Ili se troši malo, mali dio kirije ide u obnovu.
Možeš iznajmiti i parking. Parking se tek ništa ne troši, a naplaćuješ. Ili poljoprivredno zemljište, može se iznajmiti.
Je li moralno nekome dati da koristi objekt X, i onda mu naplatiti iako vrati taj objekt u savršenom stanju?
U čemu je razlika ako je taj objekt X , novac a ne parkirno mjesto, nekretnina ili poljoprivredno zemljište?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 22:53 |
|
|
|
Zar je uopšte potrebno obrazlagati takve notorne stvari kao što je interes.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 22:54 |
|
|
Teranova 2 je napisao/la: Zar je uopšte potrebno obrazlagati takve notorne stvari kao što je interes. Zbog još uvijek uvriježenog mišljenja da se radi o nemoralnoj vrsti biznisa. A i neke religije imaju o tome stav.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 22:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Teranova 2 je napisao/la: Zar je uopšte potrebno obrazlagati takve notorne stvari kao što je interes. Zbog još uvijek uvriježenog mišljenja da se radi o nemoralnoj vrsti biznisa. A i neke religije imaju o tome stav. O moralu možemo naširoko ali realan život je nešto drugo. Banke nisu humanitarne ustanove a ljudi žele stvari do kojih ne mogu doći štednjom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 23:02 |
|
|
|
Da li je moralno i normalno da čovek koji radi ne može da skrpi dvosoban stan bez dugogodišnjeg dužničkog ropstva?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 23:12 |
|
|
Teranova 2 je napisao/la: Da li je moralno i normalno da čovek koji radi ne može da skrpi dvosoban stan bez dugogodišnjeg dužničkog ropstva? Može zaradit i puno brže. Ali možda ne za lokaciju na kojoj bi htio živjeti. Ima kuća na Balkanu i za 10-20 tisuća eura. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 23:16 |
|
|
Robbie MO je napisao/la:
Može zaradit i puno brže.
Ali možda ne za lokaciju na kojoj bi htio živjeti.
Ima kuća na Balkanu i za par desetaka tisuća eura.
Tako je. Ima fantastičnih kuća za male pare ali sto kilometara od tvog posla. Sa druge strane, pola Evrope živi u iznajmljenim stanovima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ? Postano: 27 lip 2023, 23:16 |
|
|
Teranova 2 je napisao/la: Da li je moralno i normalno da čovek koji radi ne može da skrpi dvosoban stan bez dugogodišnjeg dužničkog ropstva? Ako misli da su krediti zavjera banaka, neka kupi cashom stan. Ako misli da su cijene stanova zavjera građevinara, može kupovati materijal pa si sam zidati. Ako misli da je cijena materijala zavjera cementara i željezara, može sam iskopati materijal i pravit vlastite cigle i lijevat željezo. 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|