HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 stu 2024, 08:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89737 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara
PostPostano: 29 lip 2023, 10:07 

Novdan je napisao/la:
Inače, mislim da sudbina islama u Hrvatskoj ovisi isključivo o trendovima u EU.

Mislim da Hrvati jednostavno nisu sposobni ni za što, osim da bez razmišljanja slijede trendove sa Zapada. Ne samo zbog toga da se ne suprotstavljaju Briselu, već zato što su nesposobni da uopće promisle i osmisle neku suvislu vlastitu politiku. Tuđman bi možda bio kapacitet da takvo što napravi, no nakon njega nitko.

Ispravite me ako sam u krivu.

Ako se u EU promijeni stav o islamu - promijenit će se i tu. Ako će islamofilija ostati dominantna - bit će i ovdje.
Ako se u EU promijeni odnos prema legalnom i ileglanom useljavanju muslimana - promijenit će se tu. Ako će uvoz ostati na snazi - ostat će i ovdje.

Baš me zanima kako će se stvari odigrati u budućnosti.

Baš tako. Na zapadu se srećom mijenjaju trendovi. Ljevica vise ne tretira muslimse kao ugroženu manjinu.

To im je i smrtna presuda. Sad počinju sa skrivanjem, kao u komunizmu kod nas. Ateisti koji ne jedu svinjetinu. :D

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:07 

Novdan je napisao/la:

Mislim da Hrvati jednostavno nisu sposobni ni za što, osim da bez razmišljanja slijede trendove sa Zapada. Ne samo zbog toga da se ne suprotstavljaju Briselu, već zato što su nesposobni da uopće promisle i osmisle neku suvislu vlastitu politiku. Tuđman bi možda bio kapacitet da takvo što napravi, no nakon njega nitko.

Ako se u EU promijeni stav o islamu - promijenit će se i tu. Ako će islamofilija ostati dominantna - bit će i ovdje.
Ako se u EU promijeni odnos prema legalnom i ileglanom useljavanju muslimana - promijenit će se tu. Ako će uvoz ostati na snazi - ostat će i ovdje.

Potpuno si u pravu. Mi nažalost nismo sposobni vodit državu, a što je najgore uopće ne vidim u politici nekoga tko bi bio Tuđmanov kalibar državnika koji bi se odupro trendovima sa zapada. To se najbolje vidi na našim "konzervativcima" i desnici. Oni uopće ne prepoznaju probleme koji su danas aktualni: masovna neselektivna imigracija, islamizacija i transrodna agenda, nego se bave perifernim stvarima kao pozdrav ZDS i Pupovac.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:09 

Dao bi bubreg da u Hrvatskoj imamo nešto kao španjolski Vox.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:14 

kukac je napisao/la:
Novdan je napisao/la:

Potpuno si u pravu. Mi nažalost nismo sposobni vodit državu, a što je najgore uopće ne vidim u politici nekoga tko bi bio Tuđmanov kalibar državnika koji bi se odupro trendovima sa zapada. To se najbolje vidi na našim "konzervativcima" i desnici. Oni uopće ne prepoznaju probleme koji su danas aktualni: masovna neselektivna imigracija, islamizacija i transrodna agenda, nego se bave perifernim stvarima kao pozdrav ZDS i Pupovac.

Retroaktivno dajete Tuđmanu neke osobine koje nije imao. On je bio bolesno zaljubljen u zapad i neviđeno tužan što nas (u njegovo vrijeme) ne primaju u to društvo. Konačno smo upali u taj civilizacijsko-uljudbeni krug, i pobjegli s mrskog "Balkana" jupiiii.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:23 

estoyAqui je napisao/la:
Naš trenutni sastav radnika izvana se može podijelit na one koji bi se mogli integrirat i one koji se ne mogu integrirat
Integrabilni:ex Yu, Filipinci
Možda integrabilni: Indijci, Nepalci, Afrikanci

Nosi si i integriraj si Filipince, Indijce, Nepalce i Afrikance kući a prije toga nosi kuću iz Hrvatske

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:24 

Ministry of Sound je napisao/la:
kukac je napisao/la:

Retroaktivno dajete Tuđmanu neke osobine koje nije imao. On je bio bolesno zaljubljen u zapad i neviđeno tužan što nas (u njegovo vrijeme) ne primaju u to društvo. Konačno smo upali u taj civilizacijsko-uljudbeni krug, i pobjegli s mrskog "Balkana" jupiiii.

Tad je Zapad bio privlačan i napredan, svi smo težili tome.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:28 

kukac je napisao/la:

Netočno. Tuđman je zagovarao Hrvatsku u EU i odmicanje od Balkana ali pod određeni uvjetima i uvijek je naglašavao da to ima biti zajednica suverenih država a ne da budemo kolonija. Napominjem da je to bilo vrijeme velikog optimizma u EU kada je većina država težila većoj integraciji i on nije imao sugovornika po tom pitanju osim Margaret Tatcher koja je tada nažalost već bila bivša premijerka. Također u to vrijeme nije bilo današnjih "europskih vrijednosti" LGBT i transrodnog ludila.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:37 

kukac je napisao/la:
Novdan je napisao/la:

Razlika je to što se tadašnji državni vrh kalio što u drugom svjetskom ratu(Tuđman, Bobetko, Manolić...), što u emigraciji(Šušak, Vukojević...), što u opoziciji tadašnjem režimu(Gotovac, Tuđman...), u stranim ratovima(Glasnović, Gotovina, Roso...), dok su neki naprosto bili genijalci(Praljak). Dok se ovaj današnji državni vrh kalio na nekim perifernim birokratskim pozicijama u vrijeme dok su se mogli kaliti tijekom domovinskog rata. Zamisli što bi bilo da je Milanović tijekom domovinskog rata bio recimo neki časnik na crti obrane Sinja i Livna zajedno s Kotromanovićem. Ili da je Plenki bio neki diplomatski predstavnik prema Srbima ili Muslimanima. Bili bi još jači nego što su sad i imali bi te "Tuđmanovske kvalitete". Unatoč tome što se nisu okalili tijekom domovinskog rata, čini mi se da s vremenom i iskustvom obojica rastu i dobivaju sve više tih kvaliteta. Kako stvar stoji njih će dvojica vodit državu do 2030. i to je ključan period za budućnost naše države i nacije

Što se tiče desnice i Pupovca i Srba, ti će stavovi postati sve manje bitni kako stanovništvo stari. Svakako će do 2030. prevagnuti stavovi oko imigracije i ideologije umjesto ovih prethodno navedenih, još kad nadodamo razvoj situacije u EU

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:39 

Nije baš tako. Napisao sam možda, pošto nisam siguran.

Tuđman je jedini hrvatski državnik kojega sam čuo da je otvoreno kritizirao Zapad, koji je govorio kritično o EU, koji je otvoreno napadao zapadnjačke NGO-ove i njihovo tobožnje zalaganje za ljudska prava i demokraciju. Zato sam njega naveo.

Zato mi se ne čini da je bio "bolesno" zaljubljen u zapad. Samo je imao geopolitičku procjenu da nam je bolje u tom bloku.

Drugi razlog zašto sam njega naveo, je taj što je on bio ideološki nacionalist, ali onog marksističkog tipa. Dakle govorimo o nacionalizmu koji se bazira na ETNO-nacionalnoj emancipaciji, nasuprot nekim zapadnjačim građanskim, multikulti nacionalizmima koji su se po logici stvari pretvorili u globalizam. Zato mi se čini da se masovna imigracija ne uklapa u taj etnonacionalni pristup. Bio je i opčinjen poviješću i povijesnom sudbinom hrvatskog naroda, sebe je vidio kao nekoga tko će obnoviti hrvatsku državnost i suverenost. Sve su to narativi koji se NIKAKO ne uklapaju u novi woke pseudoljevičarski narativ.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:48 

estoyAqui je napisao/la:
kukac je napisao/la:

Razlika je to što se tadašnji državni vrh kalio što u drugom svjetskom ratu(Tuđman, Bobetko, Manolić...), što u emigraciji(Šušak, Vukojević...), što u opoziciji tadašnjem režimu(Gotovac, Tuđman...), u stranim ratovima(Glasnović, Gotovina, Roso...), dok su neki naprosto bili genijalci(Praljak). Dok se ovaj današnji državni vrh kalio na nekim perifernim birokratskim pozicijama u vrijeme dok su se mogli kaliti tijekom domovinskog rata. Zamisli što bi bilo da je Milanović tijekom domovinskog rata bio recimo neki časnik na crti obrane Sinja i Livna zajedno s Kotromanovićem. Ili da je Plenki bio neki diplomatski predstavnik prema Srbima ili Muslimanima. Bili bi još jači nego što su sad i imali bi te "Tuđmanovske kvalitete". Unatoč tome što se nisu okalili tijekom domovinskog rata, čini mi se da s vremenom i iskustvom obojica rastu i dobivaju sve više tih kvaliteta. Kako stvar stoji njih će dvojica vodit državu do 2030. i to je ključan period za budućnost naše države i nacije

Što se tiče desnice i Pupovca i Srba, ti će stavovi postati sve manje bitni kako stanovništvo stari. Svakako će do 2030. prevagnuti stavovi oko imigracije i ideologije umjesto ovih prethodno navedenih, još kad nadodamo razvoj situacije u EU

Ne vidim kako to Plenković raste i dobiva više kvaliteta. On je čovjek koji za kojeg je i počela masovna migracija u Hrvatsku a sad priprema katastrofalni zakon o stranim državljanima kojim će im vjerojatno olakšati dobivanje državljanstva. Legalizirao je gay posvajanja djece preko ustavnog suda a transrodna agenda sve više jača bez da je on učinio išta da joj se odupre. Ideološki između njega i Možemo nema skoro nikakve razlike.

Vrh

Novdan je napisao/la:
Nemoguće se obračunati s islamizacijom bez otvorene, jasne i nedvosmislene osude islama kao religije. Osude Kur'ana, osude Hadisa, osude proroka Muhameda, njegovog lika i djela. To je nemoguće bez otvorene i agresivne kampanje objelodanjivanja istine o toj religiji. Potrebno je ući u debate s njihovim teolozima i propagandistima.

Dakle nema više mazanja očiju, nema laganja o tome da selefije nisu pravi muslimani, već da su pravi muslimani oni umjereni koji piju pivo i ne znaju ništa o islamu. Nego treba jasno reći - to je zlo i ne želimo to ovdje. Religija koja, između ostalog, zagovara ubijanje apostata je jednako dobrodošla kao i druge nasilničke i ekspanzionističke deologije poput nacizma. Nula tolerancije prema takvim ideologijama i religijama.

To je, uz potpunu zabranu uvoza radne snage iz islamskog svijeta, ali i BiH, glavni način zaštite od islamizacije

Šuplje priče o umjerenim i neumjerenim muslimanima nam samo zlo čine. I prije svega - šire laži

Drugim riječima takozvani umjereni islam je podvala ?

The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.

Vrh

Junuz Djipalo je napisao/la:
Baš tako. Na zapadu se srećom mijenjaju trendovi. Ljevica vise ne tretira muslimse kao ugroženu manjinu.

Muslimse ili islamiste ?

Da li muslimane još uvijek smatraju rasom ?

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 10:54 

Odlična vijest. Praktički zaustavljeno iseljavanje Hrvata u Njemačku.
Ukupan broj 2022. povećan za samo 1715. Trend zadnjih godina stalno
u padu. 2023. je moguć čak zaokret.

Povećanje ukupnog broja Hrvata u Njemačkoj za:

2017. --> 35295
2018. --> 27765
2019. --> 19225
2020. --> 11955
2021. --> 7765
2022. --> 1715

slika

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 11:04 

Srpsčanin je napisao/la:
Novdan je napisao/la:
Nemoguće se obračunati s islamizacijom bez otvorene, jasne i nedvosmislene osude islama kao religije. Osude Kur'ana, osude Hadisa, osude proroka Muhameda, njegovog lika i djela. To je nemoguće bez otvorene i agresivne kampanje objelodanjivanja istine o toj religiji. Potrebno je ući u debate s njihovim teolozima i propagandistima.

Dakle nema više mazanja očiju, nema laganja o tome da selefije nisu pravi muslimani, već da su pravi muslimani oni umjereni koji piju pivo i ne znaju ništa o islamu. Nego treba jasno reći - to je zlo i ne želimo to ovdje. Religija koja, između ostalog, zagovara ubijanje apostata je jednako dobrodošla kao i druge nasilničke i ekspanzionističke deologije poput nacizma. Nula tolerancije prema takvim ideologijama i religijama.

To je, uz potpunu zabranu uvoza radne snage iz islamskog svijeta, ali i BiH, glavni način zaštite od islamizacije

Šuplje priče o umjerenim i neumjerenim muslimanima nam samo zlo čine. I prije svega - šire laži

Drugim riječima takozvani umjereni islam je podvala ?

Umjereni islam je pokušaj Zapada da integrira i pozapadnjači muslimane na fin način. Dakle umjesto da idu agresivno i kažu "vaš prorok je dokazani pedofil, robovlasnik, seksualni robovlasnik, izvršitelj genocida, ratnih zločina, osvajač itd. - i to sve prema VAŠIM autetničnim islamskim izvorima i to sve prema riječima svih VAŠIH najvećih teologa", oni kažu "woww kako lijepe džamije, baš su vam ukusne baklave, hidžabi su lijepi. Kakav džihad? To nisu pravi muslimani, to su oni ekstremni.. nemojte biti ekstremno religiozni"

Dakle malo slatkih laži i to iz dva razloga. Prvo, zato da ne bi izazvali skretanje Europe u nekakvu ksenofobiju i desničarenje, to je od kraja WW2 najveći strah na Zapadu. Drugo, zato što (pretpostavljam) smatraju da će tako približiti muslimane sebi.

Takva se politika zasniva na lažima i skrivenim namjerama, ali nije potpuno bez logike. Smatralo se da će muslimani doživjeti sudbinu kršćana - sekularizitat će se i vjera će postati uglavnom foklor i nešto što u praksi ne igra gotovo nikakvu ulogu u životima ljudi. Zapad dulji period nastoji modernizirati islamski svijet. Recimo, u vrijeme kolonijalizma upravo su Zapadnjački osvajači poput Britanaca, Rusa i Francuza ti koji su nametali u osvojenim teritorijima zabranu robovlasništva, uvođenje minimalne dobne starosti za udaju i slično. Nekada su indirektno to radili, primjerice pritiščući u 19. st. Osmansko Carstvo da se reformira.

Samo, malo su se prešli. Zapadnjake je po meni koštala njihova prepotentnost i napuhanost. Mislili su da svaki Alžirac želi svim silama biti Francuz, jer su Francuzi polubogovi i svi im se trebaju diviti. Gle čuda, nije istina. Pogledaj francuske gradove kad Alžir igra neku nogometu utakmicu.

Isto tako, Europi je trebalo više stotina godina da se sekularizira, vrlo postupno još od humanizma i renesanse. Povrh toga, sami temelji kršćanstva su dosta drugačiji od temelja islama. Biblija je vrlo kaotična i kontradiktorna skupina tekstova, zbog čega je lakše izvesti mentalnu gimnastiku i fokusirati se na miroljubive dijelove. Osim toga, središnja osoba kršćanstva je Isus, čiji je lik i djelo potpuno različit od onoga proroka Muhameda.

Zaključno, taj model je dokazano neuspješan. Oni ljudi koji doista jesu integirirani i pozapadnjačeni, bili bi to i bez da se šire laži o umjerenom islamu. Štoviše, povijest je dokazala da islamska društva najbolje sekulariziraju oni koji ih suoče s gorkom istinom o islamu. Dokaz toga ti je Iran koji je JAKO skrenuo u ateizam nakon vala represija i prosvjeda u zadnjih nekoliko godina. Lako je romantizirati islam i sjediti u udobnosti kjafirskog Zapada. Kada doista vidiš kako odvratno izgleda kamenovanje, javno vješanje itd. onda ne možeš živjeti u tom malom svijetu slatkih laži. Isto tako je i Erdogan u Turskoj napravio dosta ateista. Imaš primjer njihovih influensera koji su javno branili islam, a onda kada je Erdogan počeo govoriti štošta (recimo o inferiornosti žena) pozivajući se na islam, ti su influenseri bili natjerani da doista prouče islam i, gle čuda, postadoše ateisti.

Dakle Zapad je sve krivo radio, ali nije da je nerazumljivo zašto su pokušali ići linijom manjeg otpora.

Zanimljivo je recimo kako su muslimani uspješno iskoristili kjafirske društvene mreže i počeli širiti islamsku propagandu. Čak imaš u Francuskoj primjere gdje su mlađe generacije Alžiraca (rođeni u Francuskoj) sklonije islamu od njihovih roditelja. Uspješno su iskoristili prostor koji im je Zapad dao, uspješno su se snašli u svijetu NGO-ova. Uspjeli su iskoristiti narativ o religiji mira kao takiju, iako je izvorno to zapadnjačka podvala muslimanima, a ne muslimanska podvala zapadu.

Druga stvar, islamski svijet obiluje naftom i arapske zemlje su važni saveznici Zapada. Treća stvar, muslimana jednostavno ima jako, jako puno. Nitko se ne želi zamjeriti tolikim ljudima. Zato svi govore o islamu u rukavicama. Povrh geopolitike, i na osobnoj razini je opasno javno govoriti protiv islama jer nikad ne znaš kad će te netko skratiti za glavu, a mnogo njih smatra da im je upravo takav čin jednosmjerna karta za nebeski bordel sa 72 djevice.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 11:07 

VBA2024 je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:

Muslimse ili islamiste ?

Neki ljevičarski aktivisti poput Destinyja su počeli žestoko udarati po islamu, dakle muslimani im nisu rasa.

Dakle neki trendovi se doista javljaju, no teško je govoriti hoće li doista doći do rušenja nečega što je građeno desetljećima, a to je prikazivanje muslimana kao rase. U romantiziranje i glorificiranje islama uključen je kompletan zapadnjački medijski mainstream, gomile NGO-ova itd. Ne znam, bilo bi zanimljivo.

Od država, za sada, jedini pozitivan primjer je Danska. Tamo se ljevica potpuno okrenula protiv islama i azilanata

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 11:48 

Novdan je napisao/la:
VBA2024 je napisao/la:

Muslimse ili islamiste ?

Neki ljevičarski aktivisti poput Destinyja su počeli žestoko udarati po islamu, dakle muslimani im nisu rasa.

Dakle neki trendovi se doista javljaju, no teško je govoriti hoće li doista doći do rušenja nečega što je građeno desetljećima, a to je prikazivanje muslimana kao rase. U romantiziranje i glorificiranje islama uključen je kompletan zapadnjački medijski mainstream, gomile NGO-ova itd. Ne znam, bilo bi zanimljivo.

Od država, za sada, jedini pozitivan primjer je Danska. Tamo se ljevica potpuno okrenula protiv islama i azilanata

Danci su liberalni i nacionalno nastrojeni istovremeno.
Znaju što se može, a što ne može asimilirati u dansko društvo.
Oni i Šveđani su dva različita svijeta. Dovoljno je pogledati preko Øresundsbrona onaj Malmö. :rigam

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 12:51 

Umereni islamisti su tu da opravdaju svako delo tvrdokornih islamista .
Oni se lično ne raznose ali pravdaju , to je jedina razlika.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 13:22 

Josip Filipović je napisao/la:
Bosonosorg je napisao/la:
ma te džamije u krajevima poput Siska i Rijeke gde je muslimana u mrvicama su čisto politička priča nasledstva i održavanja Vašingtonskog sporazuma. U neke krajeve HR očito još nije došla vest da Komšoglu uzima poziciju koja pripada njima.

drugačije percipiraju to Hrvati iz Bejha i Hrvati iz Hrvatske.

Hrvati iz HR gledaju na džamije onako kako na njih gleda većina ljudi u Europi - osjećaju odbojnost i opasnost, ali su svjesni da postoji politički pritisak elite da se te stvari prihvaća zbog glumatanja suživota i sličnih laži. U konačnici je to također negativan pogled, i vodi u iste zaključke, ali je pozadina te emocije naravno drugačije prirode u odnosu na Hrvate iz HR.

Pozadina emocije je identična, đamija ne pripada Hrvatskoj, Hrvatskoj kulturi.

Hrvatima BiH je to poznatije zato što imaju Mazlims za susjede, nama perecima je nepoznato srećom ali i dalje odbojno.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 13:26 

kukac je napisao/la:

Normalno, tad je zapad bio relativno normalan, bogat, uređen kraj zemaljske kugle kad se svatko normalan njima htio pridružiti.

Što je 90-ih bila alternativa, raspali sovjetski blok ili tamo neki nevrstani?

Onaj tko u 2023. ne vidi kolosalni raspad zapada , je naprosto lud i slijep. Od njih treba bježati kao od kuge u svjetonazorskom pogledu.

Moramo biti kuš jel smo mali, treba ih takijat koliko moramo da dobijemo svoje, no dalje od toga ni mrvice.

Tuđman je htio biti dio zapada ali ne pod svaku cjenu, da su tada bili ovakvi kakvi su danas, Hrvatska bi bila neka mini mini verzija Rusije vamo.

Ne bi se zajebavali ni sa hagom ni sa EU/NATO.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 14:47 

weasel je napisao/la:
Josip Filipović je napisao/la:
Hrvati iz HR gledaju na džamije onako kako na njih gleda većina ljudi u Europi - osjećaju odbojnost i opasnost, ali su svjesni da postoji politički pritisak elite da se te stvari prihvaća zbog glumatanja suživota i sličnih laži. U konačnici je to također negativan pogled, i vodi u iste zaključke, ali je pozadina te emocije naravno drugačije prirode u odnosu na Hrvate iz HR.

Hrvatima BiH je to poznatije zato što imaju Mazlims za susjede, nama perecima je nepoznato srećom ali i dalje odbojno.

Ima tu i do pravaštva .

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 15:40 

Sokolić je napisao/la:
Zanimjivost za Srbe: do par godina prid raspad države spominjala se mogućnost gradnje džamije u Bajinoj Bašti.

Tekst je pisao As, a prenio je izjavu SDB SR Srbije od 24. kolovoza 1989.godine.

Ne vidim zasto bi posto je u toj opstini 99% Srba.

Jedina opstina u Srbiji van Raske i Kosmeta gde ima Muslimana u bilo kakvom znacajnom procentu je Mali Zvornik (naselja Mali Zvornik i Sakar) (3,5%, oko 450 ljudi) odakle se nisu iselili u vreme knezevine Srbije kada je Hatiserifom iz 1830. predvidjeno iseljavanje svih muslimana. Tu imaju dzamiju. Takodje ih ima oko 15% (200 ljudi) u Backom Novom Selu (opstina Bac) gde su kolonizovani posle 1945.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 16:22 

sera je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Ima tu i do pravaštva .

Nije do pravaštva. Pravaštvo je u hrvatskoj kuriozitet, ogromnoj većini ljudi nepoznato ili površno poznato.

Maloprije sam nespretno koristio riječ "pozadina".Mislio sam da je razlika između Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz BIH u doživljaju muslimana posljedica toga što su Hrvati iz Hrvatske usvojili zapadni narativ, koji se multikulturalnim neiskrenostima unatoč ipak temelji na odbojnosti prema islamu. Hrvati iz BIH naravno imaju iskustvo iz prve ruke. Možda je prava riječ porijeklo, odnosno provenijencija. Različito je porijeklo tih stavova, iako su u osnovi isti.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 17:24 

NSOS je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:
Zanimjivost za Srbe: do par godina prid raspad države spominjala se mogućnost gradnje džamije u Bajinoj Bašti.

Tekst je pisao As, a prenio je izjavu SDB SR Srbije od 24. kolovoza 1989.godine.

Jedina opstina u Srbiji van Raske i Kosmeta gde ima Muslimana u bilo kakvom znacajnom procentu je Mali Zvornik (naselja Mali Zvornik i Sakar) (3,5%, oko 450 ljudi) odakle se nisu iselili u vreme knezevine Srbije kada je Hatiserifom iz 1830. predvidjeno iseljavanje svih muslimana. Tu imaju dzamiju. Takodje ih ima oko 15% (200 ljudi) u Backom Novom Selu (opstina Bac) gde su kolonizovani posle 1945.

Jako zanimljivo

Jesu li se Muslimani igdi kolonizirali iza drugog svjetskog rata? Isto na način kao što se dosta Hrvata tad naselilo u Slavoniju i Srbi i Crnogorci u Vojvodinu i dijelove Slavonije

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 17:40 

NSOS je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:

ima u Beočinu džamija, ali nisam siguran da li je to za Slovenske Muslimane ili Rome.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 17:46 

estoyAqui je napisao/la:
NSOS je napisao/la:

Jako zanimljivo

Jesu li se Muslimani igdi kolonizirali iza drugog svjetskog rata? Isto na način kao što se dosta Hrvata tad naselilo u Slavoniju i Srbi i Crnogorci u Vojvodinu i dijelove Slavonije

mislim da ne, Bačko N. S. je tu više izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Naravno, oseljavali su se iz Srbije i CG u SR BiH več tada doduše, postojala je dugoročna strategija za nacionalnu državu.

Ko kaže da su do 90tih bili naivni i da se islamizam pojavio niotkuda taj je ili naivan ili zlonameran.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89737 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3202, 3203, 3204, 3205, 3206, 3207, 3208 ... 3590  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: dreamteam i 81 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: