Prvi šef vojne tajne službe i Tuđmanov savjetnik za nacionalnu sigurnost Markica Rebić
Citat:
Poslije Oluje imali smo period trijumfalizmna koji je kratko trajao. Mnoge europske zemlje u svom konceptu geopolitike prema zapadnom Balkanu nisu prihvatile Oluju, a mnoge je ne prihvaćaju ni danas.
Kasnije je bilo rečeno da Hrvatsaka mora izručiti generale, reorganizirati vojsku pod navodne znakove, jer to znači umiroviti kadrove, sigurnosnosg sustava najprije, a onda i časnike itd, itd.
To je napravljeno sa sasvim drugim ciljevima, da se obezglavi ta jaka snaga, ta potencija koju je hrvatska vojska imala.
Citat:
Amerikanci nisu nimalo pomogli niti su ikada dali zeleno svjetlo. ali kako uvijek postoji jedna službena politika, koju su Amerikanci plasirali, i u bilateralnim odnosma sa Hrvatskom, i u multilaterali s Njemačkom, Rusijom, Engleskom, Francuskom, rješenje je bilo mirno. Ona sintagma poznata kao i u Ukrajini danas - međunarodna zajednica čini značajne napore da , mirnim putem sredi… - taj mirni put bi nas odveo u ambis. Svi imaju i aparalelnu politiku, koja je tajna.
Englezi i Francuzi su tada htjeli podržati Srbe da osvoje Bihać, da naprave isti masakr kao u Srebrenici i tada proglase kraj rata, a to bi bila jedn apregovaračka pozicija koja bi im odgovarala. Ali opet, na međunarodnoj konferenciji koja bi se tada održavala, Hrvatska bi postala dio neke Jugoslavije u kojoj bi postojala mala-velika Srbija. Amerikanci bi se složili s time, ali imali su jedna problem. Ne postoji nijedan službeni dokument, nikakva tv izjava po kojoj bi Amerikanci podržavali vojno rješenje u SAO Krajinu. Čak je i predsjednik Tuđman se pažljivo izražavao. On je govorio - da pregovori, ali i pridržavamo pravo. Jedini službeni dokument sam ja načinio kada mi je došao američki vojni ataše i rekli su mi - ovo je službeno. Napravili smo zapisnik. Rekli su - ukoliko vi se odlučite na Oluju, i ako ona bude trajala do deset dana, i ako to bude u skladu sa Ženevskim konvencijama i pravilima o običajima ratovanja, tada ćemo mi spriječiti da vas vrate na početne pozicije. Zaista, nisu nas vratili na početne pozicije, ali su nas zaustavili u Banja Luci.
https://danas.hr/rtl-danas/bivsi-sef-vo ... b4e1ae794d