HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 stu 2024, 06:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 110 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tamna strana Mjeseca
PostPostano: 06 ruj 2023, 19:41 

Zaboravljeni Branitelj je napisao/la:
Meni je žao ako ovo niste shvatili!

Jedino si ti shvatio ono što si ti izmislio a Mjesec se idalje okreće oko svoje ose.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 20:04 

Vas su zbunili meridijani Mjeseca, trebao sam umjesto njih samo spomenuti točku na Mjesecu na koju se spustio Apollo11.
Ta je točka u sredini nama vidljivog diska Mjeseca. Ta točka vječito gleda prema Zemlji, iz razloga što Mjesec ne rotira oko svoje osi.

Ako bi smo zaustavili našu Zemlju tako da Afrika stalno gleda u Sunce, naravno dok Zemlja po svojoj putanji i dalje obilazi oko Sunca, a što drugo zaključiti već da Zemlja ne rotira oko svoje osi.

Isti je slučaj sa Mjesecom ali u stvarnosti.

"Samo oni koji su iskusili rat znaju poštovati mir!"

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 20:14 

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 20:32 

Pitanje:
Ako bi Afrika za vrijeme obilaska Zemlje oko Sunca stalno gledala u u Sunce, bi li u tom slučaju zemlja rotirala oko svoje osi ili ne?

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 20:33 

Pitanje:
Ako bi Afrika za vrijeme obilaska Zemlje oko Sunca stalno gledala u u Sunce, bi li u tom slučaju zemlja rotirala oko svoje osi ili ne?

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 20:51 

Ako bi smo zaustavili našu Zemlju tako da Afrika stalno gleda u Sunce, naravno dok Zemlja po svojoj putanji i dalje obilazi oko Sunca, a što drugo zaključiti već da Zemlja ne rotira oko svoje osi.

Isti je slučaj sa Mjesecom ali u stvarnosti.

Čekaj malo, opet si kontradiktoran. Ti u svojoj rečenici kažeš "Ako bismo zaustavili Zemlju", što automatski podrazumijeva "Ako bismo zaustavili Mjesec" što opet znači da se Mjesec i Zemlja okreću oko svoje ose.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 20:53 

Pitanje:

Kad ne bi (sinkrono) rotirala onda Afrika ne bi stalno gledala u Sunce.

- Ako ne bi rotirala onda Afrika ne bi stalno gledala u Sunce
- Ako bi rotirala ali ne sinkrono onda Afrika ne bi stalno gledala u Sunce
- Ako i samo ako bi sinkrono rotirala onda bi Afrika stalno gledala u Sunce

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 21:21 

VBA2024 je napisao/la:
Pitanje:

Ajmo novi primjer:
Ako bi Zemljina putanja oko Sunca izgledala poput tankog čeličnog prstena. Na taj smo prsten natakli probušenu Zemlju, tako da joj Afrika stalno gleda u Sunce. Pokrenemo Zemlju oko Sunca po tom čeličnom prstenu, pitam vas: Je li se zemlja pri takvom kretanju oko Sunca vrti oko svoje osi ili ne?

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 21:25 

Ajmo novi primjer:
Ako bi Zemljina putanja oko Sunca izgledala poput tankog čeličnog prstena. Na taj smo prsten natakli probušenu Zemlju, tako da joj Afrika stalno gleda u Sunce. Pokrenemo Zemlju oko Sunca po tom čeličnom prstenu, pitam vas: Je li se zemlja pri takvom kretanju oko Sunca vrti oko svoje osi ili ne?

Da, vrti, i to sinkrono.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 21:37 

VBA2024 je napisao/la:

Ajmo novi primjer:

Oko svoje osi bi.

Prsten nema istu os rotacije.

Postoji vise načina (beskonačno mnogo) da se kretanje razbije na translaciju i rotaciju, ili dvije rotacije, ali samo momentalno, infinitezimalno. Takav opis nije prirodan za opisati cjelokupno kretanje ako postoji puno jednostavniji opis. A ako se hoće koristiti rotacija oko svoje osi onda nema druge.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 21:37 

Vrti se zato što rotacija Zemlje oko svoje ose ne zavisi od kretanja Zemlje oko Sunca.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 21:42 

Ako se napravi bilo kakva translacija tijela po bilo kojoj osi onda se mora napraviti i rotacija tijela u odgovarajućoj osi kako bi Afrika nastavila gledati u Sunce. Stereometrija.

Ova priča sa prstenom služi samo za stvaranje privida da nema rotacije jer je sinkrona (a određuju je rupe u zemlji). Nešto kao optička varka, iluzija, da ne kažem vašarski trik.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 21:51 

Otišlo se predaleko u neke science fiction scenarije da bi Branitelj dokazao da se Mjesec ne vrti oko svoje osi. Jedan od najboljih dokaza se Mjesec vrti je mjesečeva libracija.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 21:51 

Jedina razlika između kretanja zemlje oko sunca i mjeseca oko zenlje je ta što se zemlja okreće brže pa je rotacija očitija.
Kad bi recimo mjesec usporio svoje kretanje oko zemlje za 100 puta, a da brzina rotacije ostane ista onda bi ista ta rotacija koju sad ne doživljavaš postala očigledna.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 23:38 

Leonardo Da Vinci je napisao/la:
Ne možeš znati vrti li se.

Možeš, i možeš točno izmjeriti period rotacije.

Ako se na Zemlji ne vide zvijezde na nebu, dovoljno je da ispalis metak u vis i promatraš mu precizno putanju. Kako se metak ispaljen u vis udaljava od centra Zemlje, imat će neodgovarajuću obodnu brzinu da bi pratio Zemlju u rotaciji, i počet će zaostajati što se može ekvivalentno opisati kao prividna sila iz perspektive površine Zemlje koja metak gura horizontalno. Coriolisova sila djeluje samo na kretajuće objekte, proporcionalna je brzini i okomita je na smjer gibanja.

Postoje čak dvije prividne sile povezane s rotacijom oko osi, imaju vrlo konkretan fizički efekt na planet i kretanje po planetu. Centripetalna sila ispupčuje Mjesec isto kao i Zemlju. A tu je i Coriolisova prividna sila zbog koje se svi uragani na sjevernoj polutci okreću u jednom smjeru, a na južnoj u drugom.

Coriolisovu “silu” osjeti i taj gore metak. A naravno i svaka raketa.

Planet koji rotira ne izgleda isto kao planet koji ne rotira. Planet koji ne rotira ne može imati ciklone u afmosteri, npr.

zar to nije fantastično? Meni je to super. :neznam :palacgore1

1020 of 2558 - 39.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2023, 23:55 

VBA2024 je napisao/la:
Ajmo novi primjer:

Da, vrti, i to sinkrono.

Upadljivije je kad se umjesto kuglica (planeta) koriste kockice kojima su strane različito obojene.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 05:14 

A, kako me slatko jutros rano nasmijaše vaši odgovori iz kojih isčitajem, da nikada niste osjetili onu pravu ljubav prema astronomskoj znanosti uopće.
Sjetih se svog djetinjstva i ljeta na početku 70ih i spuštanja Apolla 11 na Mjesec. Mi se djeca umješali među starije, nismo se odvajali od televizije u isčekivanju novih snimki i vijesti sa Mjeseca. Sjećam se, toliko me preokupirala astronomija uopće, a posebno ta čudesna zvijezda Sjevernjača, za koju su mi stariji kazali kako je ona "zakovana" stalno u istoj točki na noćnom nebu. Našao sam jednu običnu cijev, dužine dva metra, provuka je kroz prozor svoje sobe kako bi tijekom noći pratio tu čudesnu zvijezdu i pitao se hoće li stvarno tamo ostati do svitanja. Navijao sam svakih dva sata neku budilicu, naravno, nije izišla iz te moje fiksirane cijevi, unatoč činjenici da su ostale zvijezde polako zaranjale iza brda.
Sad se pitate, što mi je to trebalo i što sam kroz život sa tim postigao?
Pa, evo da priznam prvi put! Između brojnih astronomskih novih teorija, nadogradio sam i Kopernikovu teoriju heliocentričnig sustava, o čemu je i on maštao pred kraj svoga života. Moji se radovi nalaze na brojnim stranicama koje su malo poznate. To su neka mirna mjesta, koja nisu izložena pljuvanju, ponižavanju i ismijavanju onih koji su se igrali u pjesku dok sam ja sve to stvarao.
Ponosan sam na svoje teorije, tamo na tihim mjestima stoje i čekaju neka druga "nova vremena"!
Ja vama ništa ne zamjerim, život je takav, moralo se puno toga kroz život štrebati kako bi dobili pozitivnu ocjenu i na kraju željenu diplomu. Ipak neću se maknuti sa foruma tek tako, ispod vam postavim svoj crtež novog proširenog heliocentričnog sustava i linka na moj rad.
Bilo mi je ugodno među vama!
Lijep pozdrav!

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 05:19 

slika

https://svjetlo.com/1140-je-li-kopernik ... nedovrsena

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 07:44 

Ja vama ništa ne zamjerim, život je takav, moralo se puno toga kroz život štrebati kako bi dobili pozitivnu ocjenu i na kraju željenu diplomu. Ipak neću se maknuti sa foruma tek tako, ispod vam postavim svoj crtež novog proširenog heliocentričnog sustava i linka na moj rad.
Bilo mi je ugodno među vama!
Lijep pozdrav!

Čuj pajdo pretjeruješ, ni sa ženom se ne slažem u svemu, pa opet volim je i evo zajedno smo skoro 25 godina. :zubati

To što doživljavaš kao pljuvanje je normalna rasprava na forumu, ne uzimaj to osobno. Ne znam da ima i jedan član foruma, uključujući moderatore, sa kojim se slažem po svakom pitanju. Znači sa svakim se u nekom trenutku negdje ne slažem. To je sasvim ok, i dalje smo zajedno jedan tim.

Perfekcionizam je zlo. Prihvati nesavršenog čovjeka. :palacgore1

1020 of 2558 - 39.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 08:04 

A, kako me slatko jutros rano nasmijaše vaši odgovori iz kojih isčitajem, da nikada niste osjetili onu pravu ljubav prema astronomskoj znanosti uopće.!

Imaš li teleskop?

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 19:20 

Topla voda.

Kutna brzina je isto vektor kao i linearna, i može se naravno razložiti ne na 2, nego i na 500 rotacija ako hoćeš.

Mehanika 1

Druga stvar je sto ti Suncu daješ poseban značaj.

Sunce je zvijezda. Moglo se lako dogoditi da imamo i dvije (binarni sustav), oko koje zvijezde bi onda išla ta tvoja os? Malo oko jedne, malo oko druge?

Sto ako doleti neka zvijezda i izbaci Zemlju iz orbite i katapultira ju medjuzvjezdani prostor. U odnosu na koje zvijezde ćeš raditi tu svoju dekompoziciju rotacije?

Ne postoji “Heliocentrični sustav”, to je astronomija 16. stoljeća, krajnje pojednostavljena slika i dobra je možda za 5. razred osnovne. Kopernik i Ptolomej nisu znali za silu gravitacije, pa je rasprava bila na razini “tko je glavni”, Zemlja ili Sunce. A i Zemlja i Sunce i Jupiter su ravnopravni, istim zakonima gravitacije se povinuju, jedino sto su neka tijeka daleko masivnija pa dominiraju, ali dominacija nije savršena, ne postoji nikakav "centrični" sustav, pa ni heliocentrični. Planeti se ne kreću po kružnicama, a i da im je putanja savršena kružnica opet ne kruže oko centra Sunca. Samo približno se može reci da kruže oko Sunca, ali centar mase sustava Sunce-Jupiter nije u središtu Sunca nego je ustvari na rubu površine Sunca, i Sunce takodjer kruži oko te točke.

Tako da niti je Sunce posebno, pa da neka os mora ići kroz Sunce, niti je moralo biti singularna umjesto binarna zvijezda. Svi objekti mase u Sunčevom sustavu su ravnopravni, istim zakonima im je odredjena dinamika, jedino je Sunce daleko najmasivnije, ali opet Jupiter je dovoljno masivan da utječe na kretanje Sunca, orbite drugih planeta, da je kriv za asteroidni pojas, da apsorbira ili katapultira komete van Sunčevog sustava itd.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 19:24 

Nego evo, s obzirom da si se 30 godina “bavio time”, jel možeš kod te tvoje dvije “stvarne rotacije” izračunati period rotacije svake?

Uopće nisu jednake.

To ti je zadaća iz mehanike za 1 bod. :zubati

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 19:41 

Podržavam amatersku astronomiju i romantičarske hobije, ali razlog zašto ti “ispravljaš” Heliocentrični sustav i Kopernika iz 16. stoljeca a ne recimo putanju rakete na Mars je to sto ne znaš matematiku za kompliciranije teme.

Inače bi ispravljao putanju Voyagera 2, koju su izračunali ovi “oholi” koji znaju matematiku; pa provukli sondu kroz 4 planeta ko konac kroz 4 ušice igle, i otkrili gravitacijsku praćku, i iskoristili ju, jer sa Zemlje nemamo dovoljno energije da sondu pošaljemo tako daleko tako brzo.

Nauci matematiku pa napadni prave teme; ovako ti je ovo na razini travara/masera/kiropraktičara u odnosu na “oholog” neurokirurga.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 20:25 

Loša usporedba.
Matematika i fizika, odnosno mehanika, su egzaktne znanosti.
Ili znaš ili ne znaš slaganje i razlaganje sila...
Međutim medicina, odnosno neurokirurgija nisu dovršene znanosti, ne zna se sve, nema rješenja za sve probleme i iz toga razloga se javljaju alternative, koje zbog strogih kontrola i provjera, a time i ograničenja kod službene medicine, ponekad alternative mogu biti u prednosti.

Meni je na ovoj temi interesantno sinhrono gibanje mjeseca, za što nisam znao, odnosno uzrok takve pojave jer to nije ni pravilo, a pogotovo zakon.

Vrh

PostPostano: 07 ruj 2023, 20:34 

zaba1111 je napisao/la:
Loša usporedba.
Matematika i fizika, odnosno mehanika, su egzaktne znanosti.
Ili znaš ili ne znaš slaganje i razlaganje sila...
Međutim medicina, odnosno neurokirurgija nisu dovršene znanosti, ne zna se sve, nema rješenja za sve probleme i iz toga razloga se javljaju alternative, koje zbog strogih kontrola i provjera, a time i ograničenja kod službene medicine, ponekad alternative mogu biti u prednosti.

Meni je na ovoj temi interesantno sinhrono gibanje mjeseca, za što nisam znao, odnosno uzrok takve pojave jer to nije ni pravilo, a pogotovo zakon.

Pa, slažem se, ali tim gore za ovoga koji može za 30 minuta naučiti baratati s vektorima, i vidjeti gdje je pogriješio.

Rotacija mjeseca je sinkrona jer mu je usporavala zbog nečega sličnog trenju.

Zemlja Mjesec ispupčava u smjeru osi koja ide kroz Zemlju. Mjesec je prije brže rotirao, i onda je Zemlja “masirala” Mjesec jer kako je rotirao to ispupčenje bi se kretalo po površini Mjeseca, kao plime i oseke danas na zemlji. Plime i oseke znače da more ide naprijed-nazad i tare podlogu. Time se gubi energija rotacije. Ne mora biti voda, ni fluid, ispupcenje koje putuje kroz tijelo uzrokuje naprezanja i unutarnje trenje, na kojem se gubi energija.

Mjesec je tako usporavao dok se nije skroz usmjerio prema Zemlji. Sada vise nema trenja, jer to ispupcenje vise ne putuje po površini mjeseca (statično je), i usporavanje je stalo kada su se periodi uskladili.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 110 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: