daramo je napisao/la:
Meni je najzanimljivi ovaj dio s natkrivenim križom, nikada to ne bi povezao s predkršćanskim običajem koji simbolizira kuću za onaj svijet.
Ostaci predkršćanskih običaja su najbolje sačuvani u zabačenijim predjelima tako da nije čudno za Hercegovinu i istočnu Srbiju.
Donja Hercegovina je posljednje pokršteno područje na prostoru današnje Hrvatske i BiH.
Donja Hercegovina sve do 12. st. se naziva Paganijom.
Netočno.
O upravljanju carstvom - Poglavlje 30. - Priča o provinciji Dalmaciji:
"Od rijeke Orontion (Neretve) počinje Paganija i proteže se sve do rijeke Zentinas (Cetine), ona ima tri županije, Rastoka i Mokro i Dalen..."Paganija, ako išta, se prostirala na području današnje Dalmacije i Hercegovine
iznad Neretve, a ne ispod. To je bilo priobalno područije, kojeg su nastanjivali gusari. Vjerovatno je prvotno bilo dio jedinstvene Humske zemlje, pa se u 10. stoljeću podjelilo na dva dijela - Paganiju tj. Neretvansku kneževinu i Zahumlje. Donja tj. južna Hercegovina je bila u sastavu Zahumlja.
U južnoj Hercegovini imamo Trebinjsku biskupiju koja se tu pojavljuje koncem 10. stoljeća, a i predromaničke crkve u Zavali (Popovo polje) i Vidoštaku (Stolac), obje datirane u razdoblje prije 12. stoljeća.
Isto imamo Stonsku biskupiju, 9. stoljeće.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_na_Vido%C5%A1takuhttps://hr.wikipedia.org/wiki/Starohrvatske_crkve_u_srednjovjekovnom_Zahumlju
PS - naziv Paganija jedino koristi Porfirogenet. Nijedan drugi povijesni izvor ne rabi to ime. Porfirogenet to područje tako naziva jer su tu bili pogani, da, no pokršteni su već u ranom 11. stoljeću (ako ne i prije), zaključujući po izvorima. Neretvani se prestaju javljat u izvorima već koncem 10. stoljeća, ako se ne varam. U 12. stoljeću to područje se naziva "neretvanska krajina".
joe enter je napisao/la:
KC zatrla vremenom kao i mnoge druge običaje jer su paganski poreklom.
Istin je napisao/la:
iako nažalost ima puno poganizma u katolika, više nego u protestanata ili muslimana
Jeste li se više odlučili? Iznenađen sam u vezi joe entera, prvi put vidim Srbina kako tvrdi da RK Crkva zatire poganstvo. Često se tvrdi obrnuto.
Istin je napisao/la:
jer sam katolik i kršćanin.
"katolik" i "kršćanin" a veli da u rimokatoličkoj Crkvi ima više poganskog utjecaja nego u islamu, no manje nego u pravoslavnoj Crkvi. E sada sam čuo sve...
Čim ovakve izjave netko prosipa, odmah se može zaključiti da ne zna puno ni o islamu, ni o kršćanstvu.
Dobro, možda si jedino sa protestantima upravu. Njihovo "kršćanstvo" je toliko isprano da tu nema mjesta za ikakve običaje, ni one kršćanske koji su bili prisutni u ranoj Crkvi, kamo li poganske ostavštine. Jedino ima mjesta za krivovjerje.
daramo je napisao/la:
Misliš valjda na judeo-kršćanstvo?
Judeo-kršćanstvo? Jel' se to na kruh maže?
Robbie MO je napisao/la:
Kako mogu biti sotonisticki obicaji, kad je sotona na ove prostore dosla tek s krscanstvom? Sotona je krscanski "zli bog" u dualistickoj slici svijeta.
Paganizam je i sami izmisljeni datum rodjenja "mesije" (khm, khm) i svi obicaji vezani uz proslavu rodjendana plavookog Židova duge plave kose.
Osjetim li ja to crnu fedoru, obraslu bradu i krajnje oskudno znanje kršćanskog učenja?