ORQA fpv naočale imaju dobru recenziju među testerima, ali su ograničeni proizvodnim kapacitetima, te na kraju opet ovise o dji tehnologiji. Kada naprave svoje rješenje konkurentno kinezima za prijenos video signala sa drona do naočala onda možemo reći kako su uspjeli.
Za njihove naočale veći interes pokazuje vojska / namjenska industrija koje ih vidi kao sredstvo za 360 pogled iz oklopnjaka, na čemu rade sa nekom baltičkom tvrtkom.
_________________ 🇭🇷🇧🇦 - Spreman, vjeran, zauvijek Domu svome! - Kad zapjevam partija mi sudi, Neka sudi, pjevat ćemo ljudi
Pred US zakonodavcima je prijedlog zabrane DJI tehnologije na području USA. Ako bude izglasan, zabraniti će se uvoz i prodaja njihovih uređaja koji imaju WIFI konekcije, tj dronovi, dijelovi za ftp dronove, razne vrste kamera.
_________________ 🇭🇷🇧🇦 - Spreman, vjeran, zauvijek Domu svome! - Kad zapjevam partija mi sudi, Neka sudi, pjevat ćemo ljudi
To je trebalo davno zabranit bez signala za praćenje moralo bi biti zabranjeno posjedovanje, a kamoli korištenje drona.
Najbolji primjer je slovenac koji je ometao dronom kanader pri gašenju. WTF
Meni osobno je još uvijek sumnjiv pad vojnog helikoptera Kiowa i pogibija 2 pilota HRZ-a, iako su ti helikopteri jako loši. Vrlo lako moguće da se dron zabio u helikopter
DJI dronovi imaju fly app koja bilježi sve podatke leta ( vrijeme, koordinate, visina, brzina, ..) i pri prvom spajanju na internet salje ih na log servere. Obično je to odmah ako se koristi mobilni internet, a najkasnije kod update app ili firmwarea. Agencije za nadzor zračnog prostora i policija mogu zatražiti u bilo kojem trenutku podatke o letovima dronova na svom području. Recimo na mom dji accountu su zabiljezeni svi moji letovi.
Amerikanci se plaše kineskog špijuniranja preko tih uređaja, ali i potencijalnih terorističkih napada s obzirom da mogu ponijeti nešto tereta.
Prije par dana DJI predstavio AIR 3s dron sa inteligentnim "return to home" rješenjem, prednjim lidarom za poboljšano izbjegavanje prepreka i unaprijeđenim kamerama.
Osobno čekam mavic 4 pro za planiranu avanturu.
Orqa osigurala 5,8 milijuna eura za razvoj autonomnih dronova
Citat:
Orqa mjesečno proizvodi i prodaje tisuće dron komponenti, radio sustava, dronova, naočala za pilote i kontrolera, jedinstveno je pozicionirana da odgovori na ključne globalne izazove. Taj trend dodatno potvrđuje trenutni sukob u Ukrajini, gdje se mjesečno koristi na tisuće dronova, pokazujući potrebu za masovno proizvedenim, troškovno učinkovitim rješenjima. Nadalje, nedavni incidenti u Crvenom moru, gdje su niskobudžetni Huti dronovi poremetili globalne opskrbne lance, ističu stratešku važnost pristupačnih dronova i protu-dronskih sustava.
'Nalazimo se na tehnološkoj prekretnici gdje sposobnost proizvodnje i implementacije velikih količina pristupačnih, visokoučinkovitih dronova može redefinirati bojišnicu i šire,' izjavio je Srđan Kovačević, izvršni direktor (CEO) Orqe. 'Ovo financiranje omogućit će nam ostvarivanje puno ambicioznijeg tehnološkog plana i pozicionirati Orqu kao vodećeg dobavljača tehnologija za bespilotne sustave na Zapadu. Ne gradimo samo ‘zapadni DJI’, već želimo razviti snažan i otporan ekosustav zapadnih dobavljača naprednih bespilotnih sustava za obrambene i Enterprise aplikacije.'
Investicija Lightspeeda u Orqu temelji se na njihovom iskustvu s tvrtkama poput Helsing (GER) i Anduril (USA), koje su redefinirale obrambeni sektor s naprednim autonomnim sustavima i rješenjima temeljenim na umjetnoj inteligenciji. Antoine Moyroud, partner u Lightspeed Venture Partnersu, komentirao je: 'Orqa je jedinstveno pozicionirana za iskorištavanje rastuće potražnje za skalabilnim rješenjima dronova. Njihova vizija izgradnje zapadne alternative kineskom DJI-ju, uz njihovu predanost izgradnji globalnog lidera s europskim korijenima, čini ovo iznimno uzbudljivom investicijom.'
Dokumentarac u kojemu FPV piloti govore o dronovima. Možemo vidjeti kako najpoznatiji piloti podjednako korisite ORQA naočale kao i one kineskog giganta DJI.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.