HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 lis 2024, 15:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 26 sij 2024, 08:29 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 16:54
Postovi: 5628
Bobovac je napisao/la:
Imota je napisao/la:
To je kasno, već od proljeća 1993. je trebala bit blokada. Bez dostava s našeg područja muslimani bi doslovno umirali od gladi. Sve im je došlo preko nas.

Naše enklave ne bi bile enklave da smo bili proaktivni omdah na početku, nažalost zbog ustroja (koji je bio lokalan i isključivo fokusiran na obranu) i slabe organizacije HVO nije bio sposoban vršiti veće ofenzivne operacije.


"Trgovačka" blokada muslimanskog teritorija je uvedena odmah nakon Uskrsa 1993. godine. Nakon toga je transport hrane ka muslimanima bio minimalan.
Međutim, to se počelo osjećati tek pola godine kasnije jer su muslimani bili spremni na to i stvorili velike zalihe. Također, imali su nešto vlastite proizvodnje. Ne zaboravimo da je BiH većinom zemlja sela koja su veliki dio hrane sami proizvodili. U vrijeme rata je svaka stopa obradive zemlje bila posijana.
A imali su i neke alternativne izvore, npr pljačka Hrvata, te šverc - osobito sa Srbima. Poznati švercerski punkt je bilo ono sada vehabijsko selo Gluha Bukovica.

Ipak, početkom 1994 godine je situacija postala kritična. Hrane nije bilo, starci su umirali od gladi. Pričali su mu kasnije neki muslimani koji su tada bili vojnici da nije hrane bilo dovoljno ni za vojsku, da su gladni napadali Hrvate.
Nakon što su naši zauzeli Zavrtaljku kod Kiseljaka (ovih dana je 30 godina od tada) nisu našli ništa hrane na muslimanskim položajima (kažu jedino par kaca sa kupusom, valjda su od toga pravli čorbu i od toga živjeli).


Muslimani nisu imali dovoljno proizvodnje za vlastite potrebe, oni to nemaju čak ni u miru. Nije bilo prave blokade jer su namirnice konstantno dolazile. To su bajke da se npr. Bihać ili Goražde ili ist.Mostar mogli odrzat u okruzenju toliko, to uopce nisu bile prvae opsade jer se trgovala cilo vrime, bez prekida.

Ne možeš ti milijunsku populaciju održavat na ono malo proizvodnje koje su tadai mali. Da ne govorim dai m je nedostajalo industrijskih uvjeta za masovnu proizvodnju.

Ond ati ne tribaju silne brigade HVa samo malo organizacije i sposobnih časnika.


Vrh
   
 
 Naslov: Problem zadržavanja zauzeteg teritorija
PostPostano: 27 sij 2024, 06:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 23:25
Postovi: 5494
Naime, nakon što se zauzme, mora se ozemje i zadržat. Ne moredu cilo vrime udarne snage jurit i proganjat. Jednom se i one zamoridu, a neprijatej jednon i dojde do pričuvneg položaja na kojen se uspije konsolidirat.
Stoga bi u oven scenariju ŠBBDJB primarni cilj stavjanje područja di su Hrvati većina pod nadzor hrvatskih snaga.
Pravac 1.
Znači, zaokruživanje Bokševice, stavit pod svoj nadzor područje istočno od rike Rame i spojit se s hrvatskin seliman kod Neretvice t.j. t.zv. Klisa. Dalje nije baš bilo za po svaku cinu. Cilj 1A dosegnut.
Tu se već dosta postiglo, jer od Neretvice ima prometnica ka Fojnici.

Sarajevo je priblizu. Veliki je pogibao, jer Muslimani moredu dovuć puno postrojba iz Sarajeva. Ono, prokriomčare Muslimani (koji ni s kimen "ne paktiradu") pet brigada vojske Srbiman prid noson, a onin grlić za izać iz grada tisan toliko da se ni miš ne more provuć a da ga tko ne vidi. No, blizu je i Kreševo i Fojnica pa se ima motiv za držat ote prometnice s juga šta bi povezala ote hrv. enklave.
Ako nisu veliki gubitci, moglo se je dalje ka istoku (sa siverne strane Neretve), ić ka ričici Trešanici i približit se Konjicu. Ondi je ostala hrvatska enklava južno, ima ništo i siverno od grada; idealno bi bilo spojit se s njomen. Prisiče se cestovnu i željezničku komunikaciju ka Sarajevu. To bi bia cilj 1B.
Muslimani imadu onin odsičeni komad s live strane Neretve, zapravo držali bidu samo Velež i Prenj s podnožjen. To ne bi bilo bitno držat, jer su tu samo muslimanska sela (...do one hrv. enklave kod Turije).

Pravac 2.
Proširivanje prostora pod hrvatskon kontrolon oko Uskoplja. Očistit od neprijatejskih uporišća. Strpjivo se ukopat i strpjivo pratit i eliminirat diverzantsko-saboterske skupine koje bidu napadale. Primaknit se Bugojnu s juga koliko je to moguće, vratit što je više moguće hrvatskih sela s južne strane. To bi bia cilj 2A.
Bugojno se ne bi moralo po svaku cinu zauzimat, ali bilo bi cilj zauzet ga, jer ipak, Hrvati su ondi gotovo bili najbrojniji narod. Cilj 2B.
Postoji visoki povratnički motiv Hrvata iz Bugojna, drugo poluvrime. Postojanin i dugotrajnin iscrpljivanjen. Ne rušit, ne razarat grad, to nikako! Čarkarenje, toliko da ovi koji držidu grad nimadu nikoje koristi od njega. Ali: ne izvodit ono šta su izvodili Srbi sa Sarajevon.
Što mislite, kako bi bilo Muslimanu, koliko bi mu bia visok borbeni moral kad bi zna da je u Hrvatovoj kući, i da ga Hrvat čija je to kuća gleda s okolnih planina? Koji će to sud moć osudit Hrvata koji je puca na provalnika u svoju kuću, stan? Zar će tega Hrvata i bit briga ako ga osudidu, glavno će mu bit da je vratia svoj stan/kuću i/ili napakostia/osvetia se otimaču.

Pravac 3.
Ne ide se na Bugojno, nego ga se zaobilazi s istoka, prisiče komunikacija i gre ka Novem Travniku.
More ceston od Uskoplja koja vodi u vukoj*binu i ondi se grana put kod Rostova ka Fojnici i Noven Travniku.
Druga mogućnost je bliže Bugojnu, ali oko grada pa ondi zatvorit prometnicu. Obije vodidu ka Noven Travniku.

U dogledno vrime dogodile bidu se borbe di bi Fojnica došla u okruženje.

Sve je ovo ipak iscrpljujuće, jer ovo ipak odnosi vojničke živote i triba odmorit postrojbe, očuvat zauzeto od neprijateja, spričit protunapade, konsolidirat dobitke i uklonit zaostale i ubačene diverzantske skupine i lažne civile. Ofenziva ne bi trajala unedogled. U jednemu trenutku triba odmorit postrojbe, uvižbat nove pristupnike koji ćedu zaminit poginule i ranjene. Za to triba vrimena.

Hrvatska je dugo bila u šahu sa srpskon pobunjeničkon paradržavon. Oslobađanjen tega prostora lakše bi se dilovalo u BiH, pa bi i u Srpskoj i Kalifatu dobro promislili šta bidu činili prima Hrvatskoj.

Da Hrvatsku nije svit davia ka' šta je, Bljesak bi se dogodia već 1993. godine, i HV bi u sporednin akcijaman ogloda srpske položaje po Ogulinskem kraju, Lici, Gackoj, Banovini i Kordunu. Medački džep bi bia duže traja, i zacilo bi se oslobodilo još. Virojatno bi HV u drugoj akciji iša od Ogulina na Plaški pa ka Slunju i Saborskom, odnosno od Otočca priko Dabra na Saborsko.
Tako bi se oslobodile snage za dilovat drugamo po RH. Profesionalne brigade bidu bile dostupnije drugdi. Pa i za ŠBBDJB u SBSH.

Digresija. Pogriška je što se cili taj gorski kraj RH često naziva jednostavno Likon. Ondi je i Lika, Gacka, Krbava, Gorski kotar, Ogulinski kraj.
https://www.dinarskogorje.com/ogulinski-kraj.html

Citat:
Ogulinski potkapelski kraj tipično je prijelazno područje koje se ne može izravno svrstati ni u jednu od uobičajenih regija ovog dijela Hrvatske. Riječ je, zapravo, o zasebnoj mikroregiji koja ne pripada ni Gorskom kotaru, ni Lici, ni Kordunu, ni Gornjem Pokuplju.
Ogulinsko - modruška udolina zajedno s Gorskim kotarom i Likom čini zemljopisnu cjelinu koju zovemo Gorska Hrvatska. Ponekad se ova ogulinsko - modruška udolina naziva i Ogulinsko polje. Ogulinsko polje je svojom površinom peto po veličini krško polje u Hrvatskoj, 60 km2. Nadmorska visina je oko 320 metara. Pravilnog je izduženog oblika u smjeru sjeverozapad - jugoistok, dužine 16 kilometara (Ogulin - Trojvrh) a širine 9 km (Desmerice - Skradnik).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Problem zadržavanja zauzeteg teritorija
PostPostano: 27 sij 2024, 11:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 13:12
Postovi: 23869
Sokolić je napisao/la:
Naime, nakon što se zauzme, mora se ozemje i zadržat. Ne moredu cilo vrime udarne snage jurit i proganjat. Jednom se i one zamoridu, a neprijatej jednon i dojde do pričuvneg položaja na kojen se uspije konsolidirat.
Stoga bi u oven scenariju ŠBBDJB primarni cilj stavjanje područja di su Hrvati većina pod nadzor hrvatskih snaga.

Pitanje je samo vremena kada se sve događa.

Ako je na početku, razbijaju se muslimanski snovi i niti nema dužeg rata.
Ako je na kraju, muslimani su iscrpljeni, raspada im se vojska.

Npr. da je na početku bila žuštrija reakcija, da je HVO ušao u Uskoplje i da je nakon obrane Busovače zauzeo Kaćune.
Na tim područjima više ne bi bilo rata.
Muslimani bi nešto pokušavali oko Novog Travnika, možda i Fojnice, ali ako bi ih i tamo razbili, što bi bilo nakon toga?
Vjerojatno bi se etničko čišćenje u Zenici ipak dogodilo, tu je sada dalje presudan Kakanj, ako on ne bi pao, vjerojatno bi se muslimani smirili i prestali provocirati.
Ili bi se nastojali bolje spremiti za budući rat.
Ako bi pao, onda je pitanje hrvatske reakcije, što bi naši radili po Bugojnu, Travniku, Konjicu i Mostaru te jablanici, bi li bilo razoružavanja muslimana, ili?
Ako ne bi bilo, bilo bi puškaranja, Bugojno, Travnik i Mostar bi mogli proći kao Livno, a Konjic i Jablanica bi bila potrebna još jedna jača akcija.
Vjerojatno bi nešto gorilo i oko Žepča i Vareša, no tu ovisi o snazi lokalaca i odnosima sa Srbima.

Na kraju se muslimanska vojska počela urušavati, što od gladi, što...
Početni plan je proboj sjeverno od Bokševice, iz Rame za Fojnicu, ali kako su se muslimani i u Uskoplju počeli raspadati.
I onda bi krenula bežanija s njihove strane.

Problem je sredina rata, gdje su oni vidjeli da mogu raditi budale od nas, da ne odgovaramo dovoljno jako kao oni i da će im ostati ono što otmu.

Sokolić je napisao/la:
Pravac 1.
Znači, zaokruživanje Bokševice, stavit pod svoj nadzor područje istočno od rike Rame i spojit se s hrvatskin seliman kod Neretvice t.j. t.zv. Klisa. Dalje nije baš bilo za po svaku cinu. Cilj 1A dosegnut.
Tu se već dosta postiglo, jer od Neretvice ima prometnica ka Fojnici.

Sarajevo je priblizu. Veliki je pogibao, jer Muslimani moredu dovuć puno postrojba iz Sarajeva. Ono, prokriomčare Muslimani (koji ni s kimen "ne paktiradu") pet brigada vojske Srbiman prid noson, a onin grlić za izać iz grada tisan toliko da se ni miš ne more provuć a da ga tko ne vidi. No, blizu je i Kreševo i Fojnica pa se ima motiv za držat ote prometnice s juga šta bi povezala ote hrv. enklave.
Ako nisu veliki gubitci, moglo se je dalje ka istoku (sa siverne strane Neretve), ić ka ričici Trešanici i približit se Konjicu. Ondi je ostala hrvatska enklava južno, ima ništo i siverno od grada; idealno bi bilo spojit se s njomen. Prisiče se cestovnu i željezničku komunikaciju ka Sarajevu. To bi bia cilj 1B.
Muslimani imadu onin odsičeni komad s live strane Neretve, zapravo držali bidu samo Velež i Prenj s podnožjen. To ne bi bilo bitno držat, jer su tu samo muslimanska sela (...do one hrv. enklave kod Turije).

Ovo 1a su kliška sela, mislim da je to moguće u travnju 93.

slika

Eventualno svibnju;
slika

U srpnju ih više nema;
slika

Za to su potrebna pojačanja tada.
Za pravac prema Fojnici bi Rojs trebao i srediti cestu do tamo, mislim da je to neki slabi makadam.
Potrebna su i jače hrvatske snage oko Vranice i učvršćivanje južnog Kreševa, muslimani iz Hadžića su tamo držali neka muslimanska sela na jugu.

U rl-u je bilo premalo snaga i loša koordinacija na tim pravcima, bar do Tvigija 94.
Sokolić je napisao/la:
Pravac 2.
Proširivanje prostora pod hrvatskon kontrolon oko Uskoplja. Očistit od neprijatejskih uporišća. Strpjivo se ukopat i strpjivo pratit i eliminirat diverzantsko-saboterske skupine koje bidu napadale. Primaknit se Bugojnu s juga koliko je to moguće, vratit što je više moguće hrvatskih sela s južne strane. To bi bia cilj 2A.
Bugojno se ne bi moralo po svaku cinu zauzimat, ali bilo bi cilj zauzet ga, jer ipak, Hrvati su ondi gotovo bili najbrojniji narod. Cilj 2B.
Postoji visoki povratnički motiv Hrvata iz Bugojna, drugo poluvrime. Postojanin i dugotrajnin iscrpljivanjen. Ne rušit, ne razarat grad, to nikako! Čarkarenje, toliko da ovi koji držidu grad nimadu nikoje koristi od njega. Ali: ne izvodit ono šta su izvodili Srbi sa Sarajevon.
Što mislite, kako bi bilo Muslimanu, koliko bi mu bia visok borbeni moral kad bi zna da je u Hrvatovoj kući, i da ga Hrvat čija je to kuća gleda s okolnih planina? Koji će to sud moć osudit Hrvata koji je puca na provalnika u svoju kuću, stan? Zar će tega Hrvata i bit briga ako ga osudidu, glavno će mu bit da je vratia svoj stan/kuću i/ili napakostia/osvetia se otimaču.

Ovaj smjer Uskoplje-Novi Travnik je i pokušavan u rl-u, međutim kad se god krenulo su išle kočnice.
Također se nije dalo ni previše prema Bugojnu.

Kad je na kraju počelo probijati pravac 1, onda se i ovo lagano otkočilo.
Problem s ovim je što je muslimana više, a taj koridor bi bio uzak.
Opet je potrebno rješavanje Vranice i Fojnice, osiguravanje zaleđa.

Bugojno je najveći grad u srednjoj Bosni, vraćanje njega bi zahtjevalo ili neku brzu pobjedu prije ili podosta mrtvih u gradskim borbama.
Tu se trebalo paziti da ne prođe kao IstoĆni, slažem se.
Sokolić je napisao/la:

Pravac 3.
Ne ide se na Bugojno, nego ga se zaobilazi s istoka, prisiče komunikacija i gre ka Novem Travniku.
More ceston od Uskoplja koja vodi u vukoj*binu i ondi se grana put kod Rostova ka Fojnici i Noven Travniku.
Druga mogućnost je bliže Bugojnu, ali oko grada pa ondi zatvorit prometnicu. Obije vodidu ka Noven Travniku.

Ovdje vrijedi kaj sam gore napisao.
Jer bez obzira na Bugojno, treba se spojiti s Lašvom.
Sokolić je napisao/la:
U dogledno vrime dogodile bidu se borbe di bi Fojnica došla u okruženje.

Fojnica je pala tek u srpnju.
Da je bio drugačiji redosljed, vjerojatno ne bi ni pala.

Pitanje je kad se ovo događa.
Sokolić je napisao/la:
Sve je ovo ipak iscrpljujuće, jer ovo ipak odnosi vojničke živote i triba odmorit postrojbe, očuvat zauzeto od neprijateja, spričit protunapade, konsolidirat dobitke i uklonit zaostale i ubačene diverzantske skupine i lažne civile. Ofenziva ne bi trajala unedogled. U jednemu trenutku triba odmorit postrojbe, uvižbat nove pristupnike koji ćedu zaminit poginule i ranjene. Za to triba vrimena.

Ako imamo deset dana za ovu akciju, ide se drugom vremenskom crtom.

Pitanje je tko ide i kakva vojska, koliko je obučena.
Trebali bi profesionalci uskočiti, ovo je trebalo riješiti kako spada, a ne mučiti se s domobranima.

Na kraju bi se dogodilo 1 i 3, vjerojatno posljedično i 2, ali su muslimani kapitulirali.
Sokolić je napisao/la:

Hrvatska je dugo bila u šahu sa srpskon pobunjeničkon paradržavon. Oslobađanjen tega prostora lakše bi se dilovalo u BiH, pa bi i u Srpskoj i Kalifatu dobro promislili šta bidu činili prima Hrvatskoj.

Da Hrvatsku nije svit davia ka' šta je, Bljesak bi se dogodia već 1993. godine, i HV bi u sporednin akcijaman ogloda srpske položaje po Ogulinskem kraju, Lici, Gackoj, Banovini i Kordunu. Medački džep bi bia duže traja, i zacilo bi se oslobodilo još. Virojatno bi HV u drugoj akciji iša od Ogulina na Plaški pa ka Slunju i Saborskom, odnosno od Otočca priko Dabra na Saborsko.
Tako bi se oslobodile snage za dilovat drugamo po RH. Profesionalne brigade bidu bile dostupnije drugdi. Pa i za ŠBBDJB u SBSH.


Da.
Nas je zafrkavao MZ, ne domaći muslimani.

Maslenica je imala u planu oslobađanje Benkovca i Obrovca, dolazak pred Knin.
Medački džep bi vjerojatno potegao do Gračca da nije bilo smetnji, a i ovaj sjeverni krak prema Plitvicama ima smisla.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 27 sij 2024, 12:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 13:12
Postovi: 23869
Složio sam ove tvoje prijedloge na papir.

slika
Ovo je s Bokševice, pa na Konjic.
U opciji b sam pojačao hrvatsku enklavu s druge strane Neretve do granice s jablaničkom općinom.
Taj b dio bi vjerojatno završio s ulaskom HVOa u Konjic (nisam to nacrtao).

Ovo je opcija 2, Bugojno;
slika
Obuhvaća preuzimanje zapadnog dijela Uskoplja (nisam siguran bi li ostalo nešto muslimanima na sjeveru općine, no ostavio sam da im je ostao dio Bistričkog puta, koji je po OS planu trebao biti hrvatska poveznica s Lašvom).
Faza b je zauzimanje Bugojna i okoline.
Ostavio sam muslimanima Rostovo i okolicu, o tome se nije pričalo ovdje.

Ovo je opcija 3, poveznica;
slika
Ide se Bistričkim putem, pa se povezuje Novi Travnik i rješava jug Viteza, pa i Sebešić na krajnjem jugu i granična (hrvatska) sela u Fojnici.
Opcija b je svjetlija, do Bugojna, pa onda preko Rostova na Novi Travnik.
Tu je pitanje rasporeda, bi li išao prvo a) ili b).
C) je ovo što si rekao, ulazak u Kaćune, spajanje s Lepenicom/Kiseljakom, i kretanje prema Fojnici.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 27 sij 2024, 12:26 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 16:54
Postovi: 5628
Ma sve te ograničene lokalne akcije su osuđene na propast.

Stvar je u strategiji ne taktici. Morao si računat na rat s muslimanima nakon svega oko Jajca, Prozora, Uskoplja itd itd. Također morao si imat ustrojenu vojsku koja je sposobna vršiti ofenzivne akcije.

Onda nije pitanje selo tu i tamo, uništavaš totalno harmiju bih u hercegovini i srednjoj bosni, radiš spoj s Varešom. Ne selo tu i tamo, nego sve.

Al zato moraš imat drugačiju postavku otpočetka.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 27 sij 2024, 13:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 13:12
Postovi: 23869
Imota je napisao/la:
Ma sve te ograničene lokalne akcije su osuđene na propast.

Stvar je u strategiji ne taktici. Morao si računat na rat s muslimanima nakon svega oko Jajca, Prozora, Uskoplja itd itd. Također morao si imat ustrojenu vojsku koja je sposobna vršiti ofenzivne akcije.

Onda nije pitanje selo tu i tamo, uništavaš totalno harmiju bih u hercegovini i srednjoj bosni, radiš spoj s Varešom. Ne selo tu i tamo, nego sve.

Al zato moraš imat drugačiju postavku otpočetka.


Slažem se.

Ali...
Pred Washingtonski sporazum je bila takva priča.

Također ovdje je Bugojno bilo najveći poraz, ta vojska je trebala ići naokolo, a ne ostajati u gradu i na kraju izgubiti ga.

Mi smo predugo njih gledali kao na saveznike, a oni su igrali križić-kružić nožem po našim leđima.
Bošnjak, SDA i slične priče su priče suprotne hrvatstvu, na kraju su u ratu napravili više zločina nad hrvatskim pukom nego Srbi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 27 sij 2024, 17:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 23:25
Postovi: 5494
Imota je napisao/la:
Ma sve te ograničene lokalne akcije su osuđene na propast.

Stvar je u strategiji ne taktici. Morao si računat na rat s muslimanima nakon svega oko Jajca, Prozora, Uskoplja itd itd. Također morao si imat ustrojenu vojsku koja je sposobna vršiti ofenzivne akcije.

Onda nije pitanje selo tu i tamo, uništavaš totalno harmiju bih u hercegovini i srednjoj bosni, radiš spoj s Varešom. Ne selo tu i tamo, nego sve.

Al zato moraš imat drugačiju postavku otpočetka.


Dajem i tebi za pravo.
Sve su to mogućnosti.
Ovdi je tema ograničena akcija.

HV i HVO su kroz cili rat imali puno lokalnih akcija, kidanja komad po komad, a bilo je i obuhvatnijih akcija, koje su zahvaćale puno više, poput Lipanjskih zora, Gusara i Oluje.

Ovdi je ograničenje modela šta bi se jedino moglo izmislit tri slobodne gardijske brigade HV i jedna od HVO.

Za brze uspihe triba i uspišan proboj, a vidia si kako more zapet, ka' u Oluji kod Siska, a vrlo je utvrđeno bilo di je Hrvatska najtanja u sridini, a tu je i pobunjenička država najtanja bila, na Kordunu, od Karlovca do V. Kladuše.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 27 sij 2024, 17:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 13:12
Postovi: 23869
Sokolić je napisao/la:
Imota je napisao/la:
Ma sve te ograničene lokalne akcije su osuđene na propast.

Stvar je u strategiji ne taktici. Morao si računat na rat s muslimanima nakon svega oko Jajca, Prozora, Uskoplja itd itd. Također morao si imat ustrojenu vojsku koja je sposobna vršiti ofenzivne akcije.

Onda nije pitanje selo tu i tamo, uništavaš totalno harmiju bih u hercegovini i srednjoj bosni, radiš spoj s Varešom. Ne selo tu i tamo, nego sve.

Al zato moraš imat drugačiju postavku otpočetka.


Dajem i tebi za pravo.
Sve su to mogućnosti.
Ovdi je tema ograničena akcija.

HV i HVO su kroz cili rat imali puno lokalnih akcija, kidanja komad po komad, a bilo je i obuhvatnijih akcija, koje su zahvaćale puno više, poput Lipanjskih zora, Gusara i Oluje.

Ovdi je ograničenje modela šta bi se jedino moglo izmislit tri slobodne gardijske brigade HV i jedna od HVO.

Za brze uspihe triba i uspišan proboj, a vidia si kako more zapet, ka' u Oluji kod Siska, a vrlo je utvrđeno bilo di je Hrvatska najtanja u sridini, a tu je i pobunjenička država najtanja bila, na Kordunu, od Karlovca do V. Kladuše.


Lipanjske zore su poznate i kao Operacija Šakal?
Sjećam se nečeg oko toga, ali ovo je neki čudan link;
https://hr.wiki5.ru/wiki/Operation_Jackal

To bi bilo onda, Šakal, Gusar i Oluja?

Realno govoreći da su naši poslali neku gardijsku brigadu u srednju Bosnu/sjevernu Hercegovinu, ili da se odlučnije udarilo na početku, ili kraju, ono što Imota priča, cijeli rat bi bio gotov u dva tjedna.

To je jedna opcija.
Druga je da smo imali više sreće u pojedinim operacijama, recimo da nije palo Bugojno ili Fojnica, ili da smo ih dobili u Travniku, ili da je Uskoplje provedeno do kraja poput Rame, ali onda je i cijela vremenska lenta drugačija.

Kao što je vidljivo iz ove karte (a ona ima i grešaka);
slika
Muslimani su imali više manjih ofenziva, koje su redom propadale, ali su ipak u svakoj zauzeli neko seoce, kôtu ili nešto toga tipa.

Zapravo najviše gradova (Travnik, Fojnica, Bugojno) je palo između prestanka srpske kontre kod Maslenice (lipanj) i početka Medaka i Neretve 93 (rujan).
U ljetnim mjesecima, Fojnica i Bugojno su pali u srpnju (dio domaćih iz Bugojna je na moru bio), a Travnik prije toga, u lipnju, iako je sam grad realno pao i prije toga.

Moglo se lokalno svašta napraviti, a mogla se složiti i neka veća akcija koja bi to sve vrlo brzo riješila.
Mislim, mogli smo i u Zenicu doć, ali bi dobili po prstima od MZa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 19 tra 2024, 12:31 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Davor Marijan je napisao/la:
Tuđmanu, zapravo, najviše mogu zamjeriti Hrvati iz BiH jer se on najprije predstavljao kao predsjednik svih Hrvata, dakle i njihov predsjednik, a na kraju je, kad je dogorjelo do prstiju, bio “samo” predsjednik RH. Njegova je politika prema Hrvatima u BiH 1991. i 1992. najvećim dijelom vodila smanjenju ekstremizma među Hrvatima u toj državi.

Nažalost, smirivanjem ili prigušivanjem hrvatskog ekstremizma stvarao se prostor za jačanje muslimanskog ekstremizma. Zašto prvi sukobi Hrvata i Muslimana počinju u jesen 1992.? Zato što su Muslimani tada već koliko-toliko naoružani pa kreću u rat. A kad je taj rat izbio, Tuđman, odnosno službeni Zagreb, minimalno su tri puta zaustavljali HVO kad je odgovarao na muslimanske napade i bio u boljem ili povoljnom operativnom položaju, što je imalo za posljedicu da je HVO tijekom 1993. doživio nekoliko velikih poraza u središnjoj Bosni. Tada se opredijelio za pružanje vojne pomoći uglavnom s dragovoljcima, umjesto da je riskirao da s jakim snagama i u vrlo kratkom vremenu spoji središnju Bosnu s dolinom Vrbasa i praktički dobije rat.


https://www.cnak.ba/kolumne/uciteljica- ... -komedija/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 19 tra 2024, 12:34 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Davor Marijan je napisao/la:
Legitimno je postaviti tezu da je mirotvorna Tuđmanova politika u BiH sredinom, a posebice u jesen 1993. doživjela slom, što je izravno štetilo HVO-u i Hrvatima u BiH. Mislim da je bio dužan jačim snagama u kratkom vremenu popraviti štetu nanesenu HVO-u, no on to nije učinio. Na kraju je rezultat bio isti, samo što je takav odnos trajao osjetno duže i s većim ljudskim gubicima. Ovdje moram dodati da je tvrdnja o tisućama pripadnika HV-a u ratu protiv ABiH, za koju je uvelike odgovoran general Martin Špegelj, lažna. Ono što sam napisao prije gotovo dvadeset godina i dalje stoji: radilo se o malim snagama ekvivalenta lake brigade ojačane tenkovima i topništvom podijeljenim u manje sastave duž cijelog ratišta. Premda su te snage u nekim trenutcima igrale važnu ulogu, najvažnija je njihova psihološka uloga. I ta mala skupina bila je dobrim dijelom rodom iz BiH, a u većini su bili iz pričuvnih sastava. O tome detaljno pišem u knjizi. Nasuprot njima bili su brojniji mudžahedini i dragovoljci sa Sandžaka i iz Crne Gore.


https://www.vecernji.hr/vijesti/davor-m ... ic-1287660


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 19 tra 2024, 15:49 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Davor Marijan je napisao/la:
I danas je jaka struja koja optužuje hrvatsku politiku za izbijanje tog rata, a od krivaca, uz Tuđmana, Šušak je uvjerljivo na prvom mjestu. To je ujedno bila ratna politika dijela oporbe. Zapravo Hrvati iz HVO-a imaju više razloga za optužbu Šuška jer je provodio Tuđmanovu politiku u BiH. U prvim sukobima 1993. upravo je Šušak svojim autoritetom, a zbog političkih interesa Republike Hrvatske, zaustavljao učinkovite odgovore HVO-a na muslimanske napade, posebice oko Uskoplja i Jablanice, što im se u ljeto iste godine razbilo o glavu. U nesmiljenoj agresiji Muslimana na hrvatske enklave u središnjoj Bosni, u danima nesnalaženja vojnog i političkog vrha HVO-a, da ne uporabimo neku grublju riječ, Šušak je spriječio njihovu namjeru da podlegnu panici i narede povlačenje HVO-a iz dijela enklava u središnjoj Bosni. Haški suci su to poslije ignorirali i protjerivanje Hrvata iz dijela općina središnje Bosne od strane Muslimana okarakterizirali kao iseljavanje na poticaj iz Hercegovine i Hrvatske.


https://www.matica.hr/vijenac/761/naslj ... ska-34628/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 19 tra 2024, 16:45 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Citat:
“Uoči Washingtonskog sporazuma HVO je napravio izvjesne pomake na kiseljačkom dijelu i bolje je stajao od ABiH čiji se 3. korpus doslovno raspadao, posebice dio u Lašvanskoj dolini. Na Washingtonski sporazum Alija Izetbegović je pristao jer ABiH nije bila u stanju da realizira njegove planove”, naveo je Marijan.


https://www.jabuka.tv/davor-marijan-hrv ... skog-rata/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBKBB: Hrvatski protuudar u srednjoj Bosni 1993./94.
PostPostano: 23 tra 2024, 03:06 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Davor Marijan je napisao/la:
Na kraju, Washingtonski sporazum se i potpisuje u trenutku kada je Izetbegović shvatio da ne može uspjeti riješiti do kraja središnju Bosnu. Jer se u veljači 1994. njegov treći korpus Armije BiH raspada, jer kampanja traje predugo, a otpor Hrvata je prejak, što dokazuju i dokumenti. Lašvanska dolina je bila u istom položaju, izolirana i odvojena, poput muslimanskih enklava u istočnoj Bosni, koje su na kraju pale, ali hrvatske enklave nisu. Istina, enklave Žepče i Kiseljak bile su dijelom naslonjene na Srbe preko kojih je stizala pomoć, no to se puno plaćalo.


https://www.google.com/amp/s/www.vecern ... nu-1159199


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO