HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 lip 2025, 14:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 91648 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara
PostPostano: 04 vel 2024, 15:56 

Rika sv Vida je napisao/la:
Flamel je napisao/la:

Ako su uredno prijavljeni kod poslodavca, imaju i tamošnje zdravstveno, zašto bi se bakćali s hrvatskim zdravstvom?

Ne seri kvake više.

Zato jer tamo popravljanje zuba i stavljanje plombe košta skoro 1000 eura. Tu im je besplatno.
Nemaju oni socijalističko zdravstvo ko i mi.

Kakve su ovo gluposti? Ja sam bio bauštelac u Njemačkoj, imao najobičnije njihovo obavezno zdravstveno, plomba nije koštala ništa, pokrivalo osiguranje. Kad su me zabolila leđa, otišao odma u kliniku, dobio termin za magnetsku idući dan i termin kod specijalista tri dana poslije.

Ove priče o dijasporašima koji crpe resurse hrvatskog zdravstva su posebna razina ludosti.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 16:01 

pakovic je napisao/la:

Zato jer tamo popravljanje zuba i stavljanje plombe košta skoro 1000 eura. Tu im je besplatno.

Kakve su ovo gluposti? Ja sam bio bauštelac u Njemačkoj, imao najobičnije njihovo obavezno zdravstveno, plomba nije koštala ništa, pokrivalo osiguranje. Kad su me zabolila leđa, otišao odma u kliniku, dobio termin za magnetsku idući dan i termin kod specijalista tri dana poslije.

Ove priče o dijasporašima koji crpe resurse hrvatskog zdravstva su posebna razina ludosti.

Na istoj razini nebuloze da Hrvati iz BiH muzu RH.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 16:27 

pakovic je napisao/la:

U Hrvatskoj ako hoćeš bijelu plombu plaćaš 30 eura, i ako hoćeš bilo kakav estetski zahvat plaćaš izuzev najjeftinijih proteza i sličnog što je pokriveno. Zato mi ne pada na pamet ići kod državnog kad svakako treba sve platiti i onda se nadat da će ti dati injekciju ili ne.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 16:31 

weasel je napisao/la:
dudu je napisao/la:

čini štetu, stvara štetočinsko i ovisničko društvo. :zubati

kad zauzmeš takav stav sve je argument za protiv.

međutim ne mislim da je nama dijaspora štetna, izuzev demografskog problema u odlasku ljudi mlađih od 45 godina, Hrvatska se ipak dobro razvija, kako treba, i nešto ćemo i uspjeti vratiti ili vraćamo, samo se pribojavam da se nisu zadržali predugo pa dođu s izmijenjenim mentalitetom, ali i to može biti neka pozitivnost jer će svakako uvijek biti manjina koliko god da ih se vrati.

Standard raste ali da se razvijamo kako treba, pa ne stoji baš.

EU novci, turizam i što još realno imamo? Veoma nezdrava struktura ekonomije.

Pišeš načelno, praktičko nama je turizam u stagnaciji ili padu od 2019. godine, ova 2023. će financijski prebaciti 2019., ali kad se uzme u obzir akumulirana inflacija bit će lošije, s tim da fizički broj dolazaka iz 2019. još koju godinu nećemo doseći. Stoga udio turizma u BDPu je u padu od 2019. godine.

Industrija, potrošnja i investicije su najzaslužniji za rast, robni izvoz je odavno prešao prihod od turizma i još uvijek raste velikim stopama.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 17:16 

dudu je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Standard raste ali da se razvijamo kako treba, pa ne stoji baš.

EU novci, turizam i što još realno imamo? Veoma nezdrava struktura ekonomije.

Pišeš načelno, praktičko nama je turizam u stagnaciji ili padu od 2019. godine, ova 2023. će financijski prebaciti 2019., ali kad se uzme u obzir akumulirana inflacija bit će lošije, s tim da fizički broj dolazaka iz 2019. još koju godinu nećemo doseći. Stoga udio turizma u BDPu je u padu od 2019. godine.

Industrija, potrošnja i investicije su najzaslužniji za rast, robni izvoz je odavno prešao prihod od turizma i još uvijek raste velikim stopama.

Ok ti si u tom poslu pa si stručniji no ipak bih sve to uzeo s dozom rezerve.

Na papiru piše da i SPlit nije među najbogatijim gradovima u Hrvatskoj pa znamo da je realnost drugačija.

Dan danas se kod nas vrti masa para svio/crno.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 17:30 

weasel je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Ok ti si u tom poslu pa si stručniji no ipak bih sve to uzeo s dozom rezerve.

Na papiru piše da i SPlit nije među najbogatijim gradovima u Hrvatskoj pa znamo da je realnost drugačija.

Dan danas se kod nas vrti masa para svio/crno.

https://lidermedia.hr/aktualno/biznis-i ... ropi-57770

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 21:43 

Flamel je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Prvi put čujem za dvostruko oporezivanje u EU, to ne može biti istina, makar za rad, a netko tko ima nekretninu u Hrvatskoj plaća iste troškove (komunalne usluge i režije) kao i netko tko živi.

Nije mi jasno na što ciljaš točno.

Tudum baljezga o "skupom zdravstvu" a nema pojma kako vani funkcionira.

I u Hrvatskoj postoje participacije.

Ne mogu naći prilog otvorenog o par tisuća eura kazne nekog random iseljenika koji je morao platiti kaznu jer nije plaćao duplo oporezivanje.
Kazna čeka Flamela ako ga porezna uhvati i institucije krenu raditi svoj posao.

https://www.vecernji.hr/vijesti/tko-ne- ... je-1730490

Ako ste porezni rezident, morate prijaviti inozemni dohodak, a za to imate vremenski, zakonom određeni rok. S druge strane, nerezident ne mora prijaviti dohodak iz inozemstva u Hrvatskoj.

Situacija u kojoj hrvatski rezidenti rade izvan granica zemlje postaje sve učestalija, no mnogi nisu svjesni poreznih obveza koje i dalje imaju prema Hrvatskoj. Naime, kao rezident Hrvatske morate plaćati porez na dohodak stečen u inozemstvu, dok nerezident ne mora prijaviti dohodak iz inozemstva u Hrvatskoj.

Pravilnim prijavama i odjavama izbjegavate mogućnost dvostrukog oporezivanja. Dvostruko oporezivanje se događa prilikom 'sudara' dvaju poreznih sustava. Dvostruko oporezivanje podrazumijeva plaćanje istog poreza u isto vrijeme dvjema državama. Situacija dvostrukog oporezivanja često pogađa dnevne migrante (rade u jednoj, a žive u drugoj državi članici), radnike upućene na kraći rad u inozemstvo, one koji žive i traže posao u inozemstvu, a prenijeli su naknade za nezaposlenost iz matične države te ljude koji su otišli u mirovinu u jednoj državi, a primaju mirovinu iz druge države. Da biste bili oslobođeni od dvostrukog oporezivanja, možda ćete morati dokazati gdje vam je boravište i da ste već platili porez na dohodak.

Dobro je napomenuti i to da je inozemni primitak obvezno prijaviti u Republici Hrvatskoj neovisno o činjenici je li u inozemstvu porez već plaćen te neovisno o činjenici hoće li u Republici Hrvatskoj postojati obveza plaćanja poreza. Nemojte to prepuštati svojoj računici, već je najbolje da o tome odluči Porezna uprava kako se kasnije ne biste našli u problemu.

Ako rezident planira postati nerezident zbog privremenog ili trajnog odlaska u inozemstvo, potrebno je to pravno regulirati. Odnosno, u slučaju privremenog ili trajnog odlaska u inozemstvo, potrebno je u MUP-u prijaviti odlazak, a potom je u Poreznoj upravi potrebno ispuniti i predati TI obrazac kako bi se status rezidentnosti promijenio iz rezident u nerezident, piše savjeti.hr.

Posebno je važan detalj, ako imate supruga ili suprugu koji također više nisu rezidenti jer odlazite zajedno. U tom slučaju preporuka je da svaki zasebno ispunite individualni TI obrazac, ali da ga u Poreznu upravo predate zajedno, po mogućnosti kod istog referenta.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 21:45 

Flamel je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Prvi put čujem za dvostruko oporezivanje u EU, to ne može biti istina, makar za rad, a netko tko ima nekretninu u Hrvatskoj plaća iste troškove (komunalne usluge i režije) kao i netko tko živi.

Nije mi jasno na što ciljaš točno.

Tudum baljezga o "skupom zdravstvu" a nema pojma kako vani funkcionira.

I u Hrvatskoj postoje participacije.

Da pogodim tvoja participacija je najniža?

Koristiš naš zdrastveni sustav, vjerojatno si prijavljen i na zavod dok primaš plaću iz inozemstva i kradeš desetine tisuća eura poreza godišnje.

Najgore je što se hvališ s tim i glorificiraš krađu uz iseljavanje.

Ti si lopov i nadam se kako SOA čita ovo

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:05 

Opet ovog uhvatio napadaj neuroze...

Da, radim iz Hrvatske za jednu inozemnu tvrtku, imam 3500 eura plaće, ali su me formalno prijavili na minimalac, dok mi realnu plaću daju "na ruke"

A sad idi i odyebi u troskoku.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:07 

Dobijaš svaki mjesec povrat zdrastvenog?
Zašto nisi odjavio prebivalište i poslao poreznoj platnu listu?

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:10 

RH je zaista pljačkaška država. Iako imam nekretninu ni u ludilu nebih tamo živjeo. Poznato su mi te perverzije o tzv. rezidentnosti i porezu na dohodke iz inozemstva. Vidjeo sam na kakvim su mukama penzioneri koji su mukotrpno zaradili te mirovine vani a sada je moraju dijeliti sa tamošnjim parazitima.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:16 

Sayeret Matkal je napisao/la:

Jok, vi sa F20 dijagnozom ne bi mogli prepoznati poreznu inspekciju kad bi gola pred vama zaplesala striptiz.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:23 

nesorta je napisao/la:
RH je zaista pljačkaška država. Iako imam nekretninu ni u ludilu nebih tamo živjeo. Poznato su mi te perverzije o tzv. rezidentnosti i porezu na dohodke iz inozemstva. Vidjeo sam na kakvim su mukama penzioneri koji su mukotrpno zaradili te mirovine vani a sada je moraju dijeliti sa tamošnjim parazitima.

Ovo je samo takva laž.

Koristite povlastice RH preko prijave na zavod gdje imate besplatno zdravstvo. Uzmete tu bolovanje koje i ne koristite jer imate povrat svaki mjesec i liječite se u RH.

Zašto se lijepo pošteno ne odjavite i živite pošteno?

Živite lihvarski s krađom hrvatskih radnika koji crnče za vas, nabijate cijene nekretnina i doslovno dovlačite Nepalce i uništave Hrvatsku.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:26 

Flamel je napisao/la:

Jok, vi sa F20 dijagnozom ne bi mogli prepoznati poreznu inspekciju kad bi gola pred vama zaplesala striptiz.

Nisam psiholog ali mislim da postoji termin za poremećaj opsesivnog lopova, osim što kradeš Hrvatsku kradeš i Njemačku.

Ulogiraš se nakon toga na hrvatski forum i tvrdiš kako smo mi što radimo u Hrvatskoj budale, lijepo je krasti sustav i živjeti na teret Hrvata.

obraz dzon, niže od najnižeg.

svaka čast

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:34 

Imam tri državljanstva, ali puca mi lijevi testis što će provincijska verzija Andrićevog Ćorkana reći na to.

Jebi ga pajdo, što se nisi snašao kao i ja.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:35 

nesorta je napisao/la:

Ovo je samo takva laž.

Koristite povlastice RH preko prijave na zavod gdje imate besplatno zdravstvo. Uzmete tu bolovanje koje i ne koristite jer imate povrat svaki mjesec i liječite se u RH.

Zašto se lijepo pošteno ne odjavite i živite pošteno?

Živite lihvarski s krađom hrvatskih radnika koji crnče za vas, nabijate cijene nekretnina i doslovno dovlačite Nepalce i uništave Hrvatsku.

Kada bi glupani znali da su glupi nebih bili glupani.
Nikada i ni učemu se nisam okoristio o državu Hrvatsku. Suprotno se ne može reći pa se tamo na svakom koraku osjetim opeljušenim.
Ogromna većina BH Hrvata koji tamo žive, pošteno rade i doprinose. GLUPANE

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:40 

Zašto ne baniraju ovog idiota. Ispoljava mržnju prema Hrvatima na regionalnoj osnovi.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:51 

Tomba17 je napisao/la:
”Prema određenim podacima, 47% vaše populacije ne živi ovdje.”

Drugim riječima, po O”Brien, USA, 11 g poslije službenog popisa:
3 539 159 * 53% = 1 875 754 stanovnika broji protektorat.

https://nap.ba/qpost/332585

”Gotovo 100 hiljada ljudi odreklo se bh. državljanstva.”

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/alarm-u-drzavi-sve-vise-ljudi-se-odrice-bh-pasosa/531740

U ovoj brojci - odreknutih - ne ulaze svi oni koji su ovih godina:
- umrli vanka
- rodiili vanka
- odselili, punoljetnih i maloljetnih

A mnogi od ovih su popisani na službenom popisu 2013g.

Miša mu, 1 875 754 stanovnika u protektoratu kaže USA.

Sljedeći glavni gradovi u okruženju broje okruglo stanovnika (izvor Google):
Bukarest: 1 900 000
Wien: 1 800 000
Budimpešta: 1 800 000
BG: 1 600 000
ZG: 800 000

Inače cijelo vrijeme prohamasovci, naravno, vide sebe kao mjerilo svijeta.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 23:23 

Prije 15 godina nebi sigurno došli jer posla nije bilo ni za Hrvate.
Demografska katastrofa je povezana s iseljavanjem kao i dovlačenje Nepalaca, ovo je danas kataklizma jer institucije ne žele raditi svoj posao.

Imaš doslovno glorificranje iseljavanja preko medija i država ne koristi zakonske alate kako bi dijelom usporila iseljavanje sa duplim oporezivanjem.

Nikome se nebi isplatilo raditi vani kada bi morali plaćati porez RH i mogli bi pričati o demografskom oporavku.

Ovako ne možemo

Naravno pa sjećam se ja dobro prije 15ak godina kad malo tko je mogo nać posao i kad sam crnčio za bahate poslodavce koji ubijaju neplaćenim prekovremenim, radnim subotama , bahaćenjem, sve za minimalac, uz čuvenu rečenicu "ako nećeš ti ima tko hoće".
Onda gledam u novinama vjenčanje od sina od tog poslodavca kako ispijaju don perignone koji koštaju ko moja plaća tad. Sad kad su Hrvati otišli dovode nepalce. Poslodavcima sve treba također oduzet i potrpat ih na Goli Otok.

Ključni problem. Ovo nekakvo pravljenje zubiju u HR od strane pojedine dijaspore je smiješno za komentirati. Uglavnom se ide kod privatnika. Mene su izbrisali iz HR zdravstvenog i bmk. Uglavnom pojedinci se hvataju totalno nebitnih stvari.

Da se nadovežem na ovaj tvoj post oko poslodavaca, do ulaska Hrvatske u EU, pa i prvih par godina nakon, radilo se za razne crkavice pod tom ucjenom ako nećeš ti ima ko će. Prodavačice su radile za 3000 kuna pa i manje, radnice u pekari za 3500, bauštelci za 4000, rabota žešća a satnica 20 kuna itd. Sva ta zanimanja, sezona isto, konobarice, radnice u kuhinji, izrabljivanje na sve strane, smiješne satnice. Uglavnom s godinama se to sve ispalio za Njemačku, Austriju itd. i robovlasnici su ostali bez roblja, više nije bilo "ima ko će", ali onda je uvoz jeftine strane radne snage opet sve sjebao. Ključni problem svega. A ovaj debil priča o pravljenju zubiju.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 00:56 

https://caportal.net/2024/02/04/video-r ... ITbOmerHMQ

Prvo sezona.Kroz koju godinu će početi mijenjati Bošhnje na bauštelama i prerađivačkoj i ostalim industrijama.
Koliko god da je uvoz loš u globalu po jednu naciju,ima i nekih pozitivnih.
Recimo zamjena jednih za druge.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 01:02 

Noname01 je napisao/la:
https://caportal.net/2024/02/04/video-radnice-iz-nepala-u-neumu-zadovoljene-uvjetima-a-poslodavci-njihovim-radom/?fbclid=IwAR0q-y-MA8sGumovtQyasHOO8aCE8bTnW4pLlqBzEULMZgXwgITbOmerHMQ

Prvo sezona.Kroz koju godinu će početi mijenjati Bošhnje na bauštelama i prerađivačkoj i ostalim industrijama.

Hm, počelo je značajno znači i u BiH, nakon Hrvatske i Srbije.

Ovo znači kraj muslimana kao jeftine radne snage. Ima tko će za još manje.

Slijedi egozdus dna hranidbenog lanca.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 11:48 

Segrt Hlapic je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:
https://caportal.net/2024/02/04/video-radnice-iz-nepala-u-neumu-zadovoljene-uvjetima-a-poslodavci-njihovim-radom/?fbclid=IwAR0q-y-MA8sGumovtQyasHOO8aCE8bTnW4pLlqBzEULMZgXwgITbOmerHMQ

Hm, počelo je značajno znači i u BiH, nakon Hrvatske i Srbije.

Ovo znači kraj muslimana kao jeftine radne snage. Ima tko će za još manje.

Slijedi egozdus dna hranidbenog lanca.

Preselit Nepalce iz Zegeja u BiH :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 11:52 

Hrvati su se iselili prije nego što su ovi došli, muslimane će ovi izgurati s radnih mjesta.
Uvjeren sam u to.
Uvjeren sam da ću ovo ljeto vidjeti prvu Azijatkinju na kasi u Bingu i dat će joj onu pločicu s imenom tipa Adisa.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 12:22 

slika

Kakva katastrofa u Poljskoj i na Baltiku. Stopa fertiliteta se brzo priblizava 1.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 12:50 

Koja kataklizma u Litvi. Imali su rođenih ko mi nekada. Preko 50,000 90ih

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 91648 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3277, 3278, 3279, 3280, 3281, 3282, 3283 ... 3666  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 55 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: