HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 vel 2025, 06:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Naznake političkih promjena
PostPostano: 24 sij 2024, 18:30 

U ovo se današnje vrijeme jednostavno u zraku osijete nadolazeće politčke promjene. Na Zapadu stranke establišmenta gube povjerenje građanstva te vjerojatno dolaze nove stranke koje će ih zamijeniti
Ovaj trend je krenuo negdje s financijskom krizom 2008.-e godine, tijekom krize je lagano tinjao ali se još nije dovoljno osjetio u zraku da ga svi vide.
Razvojem interneta su se problemi postojećeg establišmenta otkrivali sve više i više pa smo tamo 2014/2015 vidili jačanje trans lobija, uvođenje ljevičarskih zakona, 500 spolova, masovnu nekontroliranu imigraciju itd. Tada su se osjetili prvi znakovi nezadovoljstva: Trump, Orban, Peterson...
Od 2016.-2020. smo imali situaciju gdje je establišment sve više i više gurao svoje politike i pokušavao spriječiti bilo koga tko bi mu bio opozicija na razne načine

Te su politike konačno dovele do ludila koje je bio virus 2019-2022. Tijekom te dvije godine je establišment počeo sve jače i jače gurat svoje politike, čak i nametat u velikom broju država. Stoga je pod tim pritiskom značajna manjina ljudi počela sve više i više propitkivat svoje povjerenje u establišment i njegove politike. Ta velika manjina ljudi nije htjela prihvatit politike establišmenta pod cijenu napretka u karijeri, financijske opstojnosti pa čak i zatvorske kazne. Stoga su ljudi tijekom tog perioda vremena počeli sve više i više propitkivat stvari oko sebe.
Ovo nas je dovelo do svijeta kakav je danas. Danas se javno propitkuju razne stvari(migracije, interseksualni odnosi itd.) oko kojih bi se ljudi smijali prije 10 godina i to je sigurno neka naznaka promjena.

Volio bih usporedit ove sadašnje promjene s povijesnim promjenama

Recimo većina ljudi kaže da su osjetili raspad Sovjetskog Saveza kad se dogodio Černobil
Da su osjetili početak Domovinskog rata kad su se dogodili balvani ili Borovo Selo
Ja sam promjenu percepcije Zapada osjetio kad je transvestit iz Austrije pobijedio na Eurosongu 2014.-e. Do tad sam imao percepciju Austrije kao da je raj i nešto što bi Hrvatska trebala postat (Kršćanska zemlja, sređena infrastruktura, uredne okućnice, med i mlijeko, jesti s poda možeš itd.). Danas i dalje smatram Austriju lijepom zemljom, ali nema više tako jak utisak na mene kao tada

Isto za starije forumaše
Kad ste osjetili da će se raspast Jugoslavija? Kad ste osjetili da će počet rat? Ili kad ste osjetili da će završit rat?
Kad ste osjetili promjene na Zapadu ili ove sadašnje promjene koje se događaju?

Vrh

Naslov: Re: Naznake političkih promjena
PostPostano: 25 sij 2024, 15:15 

Vrh

PostPostano: 25 sij 2024, 15:40 

Dolazi nam novi hladni rat, jenkiji protiv Kineza i braće Rusa.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 26 sij 2024, 01:40 

Ono što sam primijetila, gledajući neke starije humoristične serije: Seinfeld, Mučke, Crna Guja i slično je da u novijim serijama/filmovima nema više humora ili ako ga ima izgleda mi nekako forsiran u odnosu na prijašnje serije/filmove u kojima je bilo manje "političke korektnosti".
Drugi primjer: pročitala sam/čula dosta starijih viceva, iskreno nekad se neke ne usudim ni ispričati ako nisam sigurna da sam u poznatom okruženju, jer više ne znam hoće li se netko zbog istih uvrijediti, ili će me netko etiketirati.
Moj dojam je da zbog političke korektnosti gubimo smisao za humor. Nisam pobornik da se bilo koga vrijeđa zbog bilo čega, no zdrav humor(bio on kroz komedije ili viceve) nitko ne bi trebao doživljavati kao uvredu, a osobno ga izbjegavam(primjer viceva) jer više nisam sigurna hoću li nekoga uvrijediti.
Mislim da više ne znamo što smijemo ili ne smijemo reći, što će biti okarakterizirano kao neka od mnogobrojnih fobija koje se provlače u javnom diskursu, što će biti okarakteriizirano kao govor mržnje, što će biti rasizam i da ne nabrajam dalje. Znam da je u SFRJ bilo zabranjeno govoriti kontra Tita, KPJ, pjevanje određenih pjesama i slično. Da me netko ne shvati pogrešno(ne opravdavam SFRJ), tada se makar znalo što se ne smije govoriti ili pjevati, a danas ne znamo što ne smijemo reći ili pjevati.
Možda ovo sve zvuči banalno, ali ovo su neke promjene koje primjećujem zadnjih godina.
Kamo će nas odvesti, ne znam. Nagovještuju li nešto, ne znam.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2024, 02:13 

weasel je napisao/la:
Dolazi nam novi hladni rat, jenkiji protiv Kineza i braće Rusa.

Da je bar samo hladni.

Dolazi vrući rat.

Molimo se Bogu za mir.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2024, 03:01 

Ne znam što će biti.

Za sad vidim nekolio opcija, da se istok Europe izdiferencira kao još bjelačka Europa, a da na zapadu dođe do građanskoga rata, vojnih udara i sl. u sljedećih 10-20 g.

Ono što bi moglo sve promijeniti je masovno gensko editiranje oko fenotipa, što je već moguće- no hoće li biti primijenjeno, to je pitanje.

Za rat u SFRJ nisam ništa znao dok se nije počelo zapravo ratovati, čak ni nakon masakra u Borovu; za Srbe sam znao da ćemo ih potući nakon Bljeska.
Za raspad nema trenutka kad bi bilo kao jasno, jer su stalno bili pregovori, stalno m.z., stalno otezanje pa možda je netko znao da će doći do raspada ili rata- no ja nisam, jer je sve bilo na etape. OK, za raspad je bilo jasno kad je propala inicijativa 2+2+2 Gligorova.

Za krizu zapada sam znao da će izbiti s rasno-vjerskim pitanjem još sredinom 1980ih, a još u 20. st. bio siguran da će doći do velikog rasnog rata i da će rasa zamijeniti naciju, no posve sam krivo procijenio utupljenost prosjeka zapada i beskarakternost tih dobrostojećih naroda.

Sumarno, nacionalno sam bio svjestan od svoje 10 godine, a rasno kao nešto bitno i globalno od 18-20.

Vrh

PostPostano: 28 sij 2024, 02:03 

estoyAqui je napisao/la:
Ovaj trend je krenuo negdje s financijskom krizom 2008.-e godine

Trend se zove individualiziranje dobiti, socijaliziranje gubitaka. I to se ne odnosi samo na financije.

Vrh

PostPostano: 28 sij 2024, 10:07 

VBA2024 je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:
Ovaj trend je krenuo negdje s financijskom krizom 2008.-e godine

Trend se zove individualiziranje dobiti, socijaliziranje gubitaka. I to se ne odnosi samo na financije.

Dobar point
Jel bi mogao malo više pojasnit?

Vrh

PostPostano: 28 sij 2024, 11:45 

Nema više tržišnog gospodarstva.

Sopstveni kapital se ulaže u poslove sa najnižim rizikom i najjačim jamstvima (a i to ako bude u pitanju država će pomoć pa novcem poreznih obveznika isplatit ulagače, jer mora spasit kreditne institute preko kojih se odvijaju sve osim malih financijskih transakcija), dok se za rizične dižu krediti i dobijaju subvencije od države. Taj sustav nosi obični porezni obveznik radnik potrošač kojem osjetno opada standard (što je priprema za rat) a poslovnim vodama ne može prić.

Da ne pričam sad o niskim i negativnim kamatnim stopama .. čašćenje novcem poreznih obveznika i sad ti isti obveznici trebaju ratovat za one što su se počastili. I trebaju kad 2008. nisu jurišali na vlade i banke, sad će jurišat na tenkove i bunkere.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 21:05 

zalutala je napisao/la:
Ono što sam primijetila, gledajući neke starije humoristične serije: Seinfeld, Mučke, Crna Guja i slično je da u novijim serijama/filmovima nema više humora ili ako ga ima izgleda mi nekako forsiran u odnosu na prijašnje serije/filmove u kojima je bilo manje "političke korektnosti".
Drugi primjer: pročitala sam/čula dosta starijih viceva, iskreno nekad se neke ne usudim ni ispričati ako nisam sigurna da sam u poznatom okruženju, jer više ne znam hoće li se netko zbog istih uvrijediti, ili će me netko etiketirati.
Moj dojam je da zbog političke korektnosti gubimo smisao za humor. Nisam pobornik da se bilo koga vrijeđa zbog bilo čega, no zdrav humor(bio on kroz komedije ili viceve) nitko ne bi trebao doživljavati kao uvredu, a osobno ga izbjegavam(primjer viceva) jer više nisam sigurna hoću li nekoga uvrijediti.
Mislim da više ne znamo što smijemo ili ne smijemo reći, što će biti okarakterizirano kao neka od mnogobrojnih fobija koje se provlače u javnom diskursu, što će biti okarakteriizirano kao govor mržnje, što će biti rasizam i da ne nabrajam dalje. Znam da je u SFRJ bilo zabranjeno govoriti kontra Tita, KPJ, pjevanje određenih pjesama i slično. Da me netko ne shvati pogrešno(ne opravdavam SFRJ), tada se makar znalo što se ne smije govoriti ili pjevati, a danas ne znamo što ne smijemo reći ili pjevati.
Možda ovo sve zvuči banalno, ali ovo su neke promjene koje primjećujem zadnjih godina.

Opcepoznto da diktature mrze humor.
Nije samo u komediji nego u muzici i filmovima a pogotovo muzic,ona je uvjek ljevicarila u mainstreamu.

Jesi skontala za onu zabranu monty paytona di se rugaju sa nekim likom koji zeli bit žena?

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 01:11 

Ja sam prestao bit politicki korektan. Izlajem se na sav glas glede svega. Ako nekom ne pase nek me zaobidju :neznam
Jebote ne mozes vise crncu rec da je crn, ******** da je ******** i muslimanu da je zatucan. Otislo sve u krasni k.
Doduse suzio se krug ljudi oko mene moram priznat :sega

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 10:53 

Hroboatos je napisao/la:
Ne znam što će biti.

Za sad vidim nekolio opcija, da se istok Europe izdiferencira kao još bjelačka Europa, a da na zapadu dođe do građanskoga rata, vojnih udara i sl. u sljedećih 10-20 g.

Ono što bi moglo sve promijeniti je masovno gensko editiranje oko fenotipa, što je već moguće- no hoće li biti primijenjeno, to je pitanje.

Za rat u SFRJ nisam ništa znao dok se nije počelo zapravo ratovati, čak ni nakon masakra u Borovu; za Srbe sam znao da ćemo ih potući nakon Bljeska.
Za raspad nema trenutka kad bi bilo kao jasno, jer su stalno bili pregovori, stalno m.z., stalno otezanje pa možda je netko znao da će doći do raspada ili rata- no ja nisam, jer je sve bilo na etape. OK, za raspad je bilo jasno kad je propala inicijativa 2+2+2 Gligorova.

Za krizu zapada sam znao da će izbiti s rasno-vjerskim pitanjem još sredinom 1980ih, a još u 20. st. bio siguran da će doći do velikog rasnog rata i da će rasa zamijeniti naciju, no posve sam krivo procijenio utupljenost prosjeka zapada i beskarakternost tih dobrostojećih naroda.

Sumarno, nacionalno sam bio svjestan od svoje 10 godine, a rasno kao nešto bitno i globalno od 18-20.

Nisam ti siguran u rasu. Mislim da će raskol biti na jednoj drugačijoj osnovi, ideološkoj. S tim da jedno ne isključuje drugo. Čak i u crkvi imaš vrlo jake otpore ovoj zadnjoj papinoj odluci.

Citat:
Činjenica da je Vatikan trebao objaviti objašnjenje na pet stranica deklaracije od osam stranica nešto više od dva tjedna nakon njezine objave čini se naglašava razmjere zbrke koju je izazvala u mnogim zemljama.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/v ... a-20240104

Doduše, nisam nikada ulazio preduboko u rasne rasprave, jer me ne zanimaju previše, ali ove ideološke me jako zanimaju, počevši od radne etike protestanata i katolika, pa nadalje.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 11:18 

mijat_tomic_is_back je napisao/la:
Ja sam prestao bit politicki korektan. Izlajem se na sav glas glede svega. Ako nekom ne pase nek me zaobidju :neznam
Jebote ne mozes vise crncu rec da je crn, ******** da je ******** i muslimanu da je zatucan. Otislo sve u krasni k.

Uklonio si ove moderne i napredne :zubati

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 12:25 

Blagoslov je imati što manji krug ljudi oko sebe.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 12:54 

Eminencija je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Nije samo u komediji nego u muzici i filmovima a pogotovo muzic,ona je uvjek ljevicarila u mainstreamu.

Jesi skontala za onu zabranu monty paytona di se rugaju sa nekim likom koji zeli bit žena?

Nisam upratila to za M. Payton, mada ruku na srce to nikad ih nisam ni gledala.
Potražit ću

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 13:03 

mijat_tomic_is_back je napisao/la:

Evo ti primjer što rade mediji, i stvaraju zbrku.
u hrvatskim medijima se za Baracka Obamu pisalo – da je prvi tamnoputi predsjednik. Zato smo posjetili Institut za hrvatski jezik.

Malim slovom pišemo samo kada govorimo o boji kože”, kaže Maja Matijević iz Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Dakle, potpuno je u redu da nekoga zovete crncem
. A pretjeranju osjetljivost u društvu pokazuje i novi dokumentarac o Kleopatri. Grcima, Egipćanima, pa i nekim povjesničarima – nije se baš svidjelo što je Kleopatra u seriji – crna.
https://hrvatska-danas.com/2023/04/18/j ... tamnoputi/

U hrvatskom jeziku je potpuno u redu nekoga nazvati crncem, to kažu sa Instituta za hrvatski jezik.

A evo ti samo jedan primjer(možeš ih naći koliko hoćeš) kako mediji pišu i samim time rade zbrku u javnom diskursu, pa čovjek više ne zna jel crncu reći crnac rasizam, pa i ako zna da nije rasizam nije siguran znaju li oni oko njega:
Nakon skandala stigao jedan od najbogatijih ljudi kontinenta! Prvi tamnoputi Afrikanac na Forbesovoj...
https://sportske.zabranjeni.url/sn/nogomet ... j-15057395

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 21:47 

zalutala je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:

Nisam upratila to za M. Payton, mada ruku na srce to nikad ih nisam ni gledala.
Potražit ću

https://www.youtube.com/watch?v=euqEEN8W_Kw

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.