|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 79 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 06 vel 2024, 17:55 |
|
|
De mi reci šta si rekao onda i kakva je bitna razlika između sedmog i jedanestog mjeseca 1991? Ja sam tebi rekao da smo u sedmom mjesecu 1991 imali i tigrove i gromove i četvrtu i hos i mup i zrinski itd…. pa šta s tim? Da su vojarne ostale sve do 1995, možda bi ih tada sve uzeli a i to je veliko možda.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 06 vel 2024, 21:56 |
|
|
goran2hr je napisao/la: I što se tiče 10000 hrvatskih ročnika, pa imali bi i mi > 10000 njihovih, pa u razmjenu. . Gorane2hr, ne omalovažavam tvoj stav. Možda bi upalia, možda je pametniji od oneg šta ti sugovornici zastupadu, ukjučujuć moju malenkost. Ali ovako: ozemje vojarne JNA ti je isto ka' da su bili u Srbiji, Srpskoj ili Srbogoriji. Naši ročnici u vojarnama po Srbiji, Srbogoriji i Srpskoj i po pobunjeničkon ozemju cilo su vrime njiman u ruke. U svaken trenutku su ih mogli ubit ili učinit da nestanedu. U Hrvatskoj mi njihove ročnike nismo imali u šaci. Onaj ročnik u vojarni JNA u RH isto ka' da je bia u Srbiji. Daklen, mogli su ih u vojarni JNA unutar RH ubit velikosrpski i jugofanatici, a mogli su ih i naši zenge upucat misleći da je njihov. Nismo mogli srpske ročnike uzet "evo na" pa u razminu. Vojarnu je tribalo zauzet pa zarobit ročnike. A u puškaranju si moga tako ubit i naše i njihove i ročnike trećih strana. Uz to u napadu ginu i snage ZNG. Di je bilo uvita, isposlovali smo pridaju cile vojarne, zarobia si di si moga.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:31 |
|
|
Tako je sokoliću, nije se moglo uzet sve. Uzeli smo što smo mogli i gdje smo mogli.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:35 |
|
|
Sokolić je napisao/la: goran2hr je napisao/la: I što se tiče 10000 hrvatskih ročnika, pa imali bi i mi > 10000 njihovih, pa u razmjenu. . Gorane2hr, ne omalovažavam tvoj stav. Možda bi upalia, možda je pametniji od oneg šta ti sugovornici zastupadu, ukjučujuć moju malenkost. Ali ovako: ozemje vojarne JNA ti je isto ka' da su bili u Srbiji, Srpskoj ili Srbogoriji. Naši ročnici u vojarnama po Srbiji, Srbogoriji i Srpskoj i po pobunjeničkon ozemju cilo su vrime njiman u ruke. U svaken trenutku su ih mogli ubit ili učinit da nestanedu. U Hrvatskoj mi njihove ročnike nismo imali u šaci. Onaj ročnik u vojarni JNA u RH isto ka' da je bia u Srbiji. Daklen, mogli su ih u vojarni JNA unutar RH ubit velikosrpski i jugofanatici, a mogli su ih i naši zenge upucat misleći da je njihov. Nismo mogli srpske ročnike uzet "evo na" pa u razminu. Vojarnu je tribalo zauzet pa zarobit ročnike. A u puškaranju si moga tako ubit i naše i njihove i ročnike trećih strana. Uz to u napadu ginu i snage ZNG. Di je bilo uvita, isposlovali smo pridaju cile vojarne, zarobia si di si moga. Kada ovdje polemiziramo, onda mi se pripisuje, da bi kao ja bio za neke epske bitke i krv do koljena. Baš suprotno, oružani napad bi mi bila zadnja opcija, a i iskustvo pokazuje da i tamo gdje je to riješeno oružano, bilo je relativno malo žrtava (u pravilu više na neprijateljskoj nego hrvatskoj strani). Ni malo ne sumnjam kako je ta tehnika, streljivo i ljudstvo, kada je izašlo na teren, spojilo se sa martićevcima i okrenulo cijevi prema nama izazvalo više štete i poginulih, nego dok je bilo blokirano u šah mat situaciji. Također, prednost za nas je bilo i to što je JNA "skladištila" tehniku, ljudstvo i streljivo - odvojeno (što je logično za ne ratnu situaciju), a postaje opasno kada se te 3 komponente spoje. Evo na jednom primjeru vojarne Borongaj ( https://www.youtube.com/watch?v=l7oiQ84FO24). Prvo Hrvatski radio širio je strah, glupost i defetizam (ne samo jednom). Pa tako, jednom, prekidaju program i voditelj drhtavim glasom javlja kako su dobili informaciju, da je u vojarni Borongaj, u dvorište ispeljan VBR i jao - "okrenuo je cijevi prema Zagrebu". Naravno (za neznalice) u svakoj cijevi je raketa sa 1000 kg eksploziva, pa ako to opali - "adio Zagreb". I sada tu vojarnu (između ostalih) blokiraju i HOS-ovci ( http://www.hsp1861.hr/vijesti/991023vj.htm), koji ispravno razmišljaju , za razliku od nekih pametnjakovića, koji omogućavaju da se sve to izvuče. A zauzimanjem (a ne "uspješnim iseljavanjem"), RH bi dobila PZO, koji bi natjerao JRV u visinu iznad 4000 m (gdje više ne bi mogli pogoditi niti jedan cilj). No "banana", sve je to tobože "otišlo u Bosnu" (ili ipak nije). 1992. razgovaram sa izbjeglim braniteljima Slunja. Možda to nije bila istina, nego njihov subjektivni doživljaj, ali rekli su mi kako se na njih (opkoljene i u ionako lošoj situaciji), okomila tehnika iz Borongajke i nakon par tjedana, taj je pritisak doveo do pada grada. Ono, "bravo". I da nije bilo tako, zar itko vjeruje kako je JNA poštovala dogovore i tu tehniku odvezla "za Makedoniju"? A bio je rat. Vjerujem kako JNA ne bi likvidirala ročnike Hrvate, ako bi to značilo da će se jednako postupiti i sa njihovima. Sve bi to išlo u razmjenu. Moguće je kako bi u napadu na vojarnu stradali i Hrvati. No, u negdje proljeće 1992. stižu nama (u HV) pojačanja, mobilizirani tenkisti. Uglavnom jako mlade osobe, tek otpuštene iz JNA. I tako razgovaramo mi s njima, pa se valjamo od smijeha. Neki su napadali Vukovar, drugi drugdje na drugim ratištima... Komedija. Vjerojatno su neki i nastradali (od hrvatske strane) napadajući Vukovar. I što sad? Nije trebalo braniti Vukovar? Uvjeti ili odlučnosti? Davno tako, čitao sam intervju pok. generala Tusa. I veli kako su odvojili ekipu (snage - neki specijalci) i razmišljali uzeti vojarnu (nešto ogromno) u Dugom Selu ili neko skladište u Gorskom Kotar. Odluka je pala na skladište, koje se predalo upravo dok su oni tamo dolazili, tako da nisu ni stupili u akciju. Logično bi bilo, da su sjeli nazad u autobuse i odradili Dugo Selo. Ali ne. Dugo Selo je "uspješno iseljeno", sa svim što to vuče za sobom. Znači nije se radilo o uvjetima, nego nekom shit kombiniranju i kukavičluku. Bivši poslovni partner iz Jastrebarskog, bi je u ekipi koja je blokirala tamošnju vojarnu. U vojarni su imali svoje ljude koji su ih pozivali na akciju i čudili se što ne idu. Akcije nije bilo, nego "uspješno iseljavanje" i onda cirkus - u vojarni nije bilo ljudi, nije imao tko da vozi tehniku, pa su nešto improvizirali i izvodili čuda... Sve je to sada prošlost. No zanimljivo za analizu, jer lako bi mogli ponoviti takva iskustva i gluposti. Pa nam tako opet prodaju fore, kako HV treba biti "mala" (pa što će nam oružje?) ili "Manje je više!", a tu su i stranci kojima se trebamo umiliti - jer "Braniti će nas NATO!" (Imamo JOCKER ZOVI!). Plus, posebno zanimljivo, ta nevaljala JNA - ruska krama, neperspektivno, hrđavi otpad - odjednom postaje sasvim dobro i funkcionalno, kada ga se dočepaju sirijski đihadisti ili Ukrajinci. Koji fenomen.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:36 |
|
|
tetejac je napisao/la: Tako je sokoliću, nije se moglo uzet sve. Uzeli smo što smo mogli i gdje smo mogli. Jeste li Vi makar sebi uzeli jednog TT-jca?
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:38 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Bilo je teških lokalnih situacija o kojima se sad ne piše puno, recimo u Zadru je situacija u gradu bila teška i da nije došlo do nagodbe o izvlačenju JNA došlo bi do teških borbi u kojima bi hrvatska strana vjerojatno pobijedila, ali ako bi u slučaju neuspjeha izgubila cestovnu komunikaciju kroz Zadar, to bi bila katastrofa, To nešto potencijalno zarobljene JNA željezarije nije bilo vrijedno rizika u takvoj situaciji.
Nitko nije samostalno zauzeo vojarnu, kako ti to zamišljaš? Neću reći da nigdje lokalni šerif bez blagoslova iz Zagreba nije zauzeo objekt JNA, ali Varaždin i Bjelovar su bile planirane i organizirane akcije uz puno odobrenje državnog vrha. Za Gospić je predviđena evakuacija, Norac je odbio naredbu. Nisam pričao samo o kasarnama.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:48 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Prvo je Vaš stav bio kako nije trebalo zauzimati vojarne prije priznanja (ne bi se svidjelo strancima), a poslije tvrdite kako vojarne nije trebalo zauzimati poslije priznanja (ne bi se svidjelo strancima). Zapravo nikada + patetika o "krvoproliću". Ako to nije nelogično i kontradiktorno, onda ne znam što je.
Moj stav je uvijek isti, ja ga promijenio nisam. Rješenje nije binarno, navode se opasnosti koje prijete i zašto nije dobro ići u krajnosti. I to sam isto lijepo napisao, zbilja ne vidim zašto ti je problem to shvatiti. goran2hr je napisao/la: Sada već tonete u filozofiju. Od Sun Tze i biranju bitaka - koje bi Vi birali tako da ih uopće ne bude. Do filozofije Stipe Mesića koji je pohvalio Budu Lončara zbog embarga - ono, što će Hrvatima oružje. Uostalom, ako je oružje nevažno, pa što se onda za oružjem u hrvatskim skladištima toliko jagme Amerikanci i Ukrajinci? I još to starim, ruskim, "neprspektivnim"?! Ma, što će im to, uz tako dobru diplomaciju kakvu imaju?
Kaj je ovo, Slamnati? Moji postovi su jasni, nema nikakvih deluzija u njima. goran2hr je napisao/la: Krvoproliće? U principu, kod zauzimanja vojarni nije bilo krvoprolića - tzv. "mlada vojska" bi se - predala. I ponavljam se, ali ako za određeni objekt ne bi bilo takve mogućnosti - samo ih držati u okruženju, bez opskrbe, kao Cezar Gale. Nekoliko važnijih vojarni koje su se predale (ne "uspješno iseljene") spasilo je Hrvatsku, još nekoliko takvih značilo bi značajan preokret i skraćenje rata.
Ma da, svi bi s osmjehom dočekali HV, još skinuli gaće pri tome. Da ih se izgladnjivalo, probali bi proboj, a onda bi bilo mrtvih. goran2hr je napisao/la: Umjesto isprazno upotrijebljene latinske uzrečice - izdvojite moju rečenicu (bilo koju) i napišite što u njoj nije točno? Kako je zapravo bilo? U ratu su šutjeli i bili nebitni, a nakon 2000. odjednom postali važni i krenuli si pripisivati zasluge. Ono, Ustav iz 1974. i "Diplomatska Oluja".... jao. I Vi ste se svrstali u tu grupu, koja unizuje zasluge branitelja, a uzvisuje zasluge "diplomacije" i stranaca. Eto, nećemo se složiti.
To nije uzrečica (reductio ad absurdum) nego opis logičke greške. Zacrtao si si scenarij i od njega ne odustaješ. A svi koji se ne slažu s tobom su izdajnici. Da li vidiš tu normalnu raspravu kao nešto moguće? goran2hr je napisao/la: Stranci su prema nama imali neprijateljski stav, radili mi ovo ili ono. Kum mi je bio prevodilac i radio za EZ "sladoledare". Sa njima je putovao i na srpsku stranu. Uglavnom, svi su bili za srpsku stvar i smatrali kako su Srbi u pravu. Pri odlascima na srpsku stranu tamo su se sa Srbima opijali i bratimili. A u svemu tome srbovanju prednjačio je jadan - Nijemac. Nije sad zgodno o tome pričati, jer to su sada naši vjekovni "prijatelji" ("partneri", "saveznici", "strateški saveznici"), koji su za nas "učinili tako puno" i "oslobodili Hrvatsku". Ono kao da smo Kosovari. Njihovi osjećaji i simpatije za nas, trebali su biti za nas zadnja briga. Pa ako su gledali kako gori Vukovar i Gospić, gledajte i kako padaju JNA vojarne.
Sladoledari i ostali su bili kontra nas, to je očito. Ali tu im isto nije trebalo davati municije. goran2hr je napisao/la: Njihovi "povodi"? Za priznanje Hrvatske vjerujem kako je više značio oboreni EZ helikopter sa "sladoledarima", nego 3 Vukovara. Priznanje RH je gurao Vatikan. Njemačka je UKu omogućila neusvajanje eura u Maastrichtu, kao cijenu za priznavanje RH i Slovenije. Za helić, on je bio bitniji, ali sumnjam da je utjecao na priznavanje.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:50 |
|
|
tetejac je napisao/la: Jebo tu priču ‘šbbkbb’ ti pričaš kao da se sve moglo uzet sa lovačkim društvom a kad je par tenkova izašlo iz maršalke prošetali se do Slovenije. Jebo to. I svakog tko ne misli kao on proglašava izdajnikom.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:50 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Prvo izmislite glupost, a onda nešto na toj izmišljotini pokušavate poentirati.
Ovo ti sam radiš.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:51 |
|
|
goran2hr je napisao/la: tetejac je napisao/la: Ja pa šta? Šta se toliko bitno promjenilo od 2.7.1991 do 26.11.1991? Da čujem. Čujte. Hrvatska krajem godine ima 4 GBR i masu mobiliziranih brigada, domobrana, NZ. Tako da nije (više) trebalo "lovačko društvo". U jesen 1991. tko je htio na ratište, mogao je otići i dobio bi pušku (makar Rumunjku). Nedostajalo je sve ostalo - što nas je čekalo u JNA vojarnama. A drugo, ako su oko njih bile nedovoljne snage, pa tko je branio JNA da izađe i zauzme (poruši) Hrvatsku? Koje je Vaše osobno iskustvo? I što se dogodilo na Kupresu, u Posavini, u Buri 92?
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:53 |
|
|
goran2hr je napisao/la: tetejac je napisao/la: Tako je sokoliću, nije se moglo uzet sve. Uzeli smo što smo mogli i gdje smo mogli. Jeste li Vi makar sebi uzeli jednog TT-jca? Jesam! U jednoj zauzetoj vojarni smo našli pun kamion tetejaca bez šanžera. Kasnije smo nudili dva prazna tetejca za jedan šanžer.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 01:53 |
|
|
goran2hr je napisao/la: tetejac je napisao/la: Jeste, čekalo nas je u vojarnama na izvolte. Tigrovi, gromovi, četvrta, mup, HOS…. sve je to bilo i u sedmom mjesecu 1991. Ti zagovaraš tezu da smo mogli 1991 zauzet sve vojarne, oružje uzet a vojnike zarobit. To je suludo. Moje iskustvo? Blokada i oslobađanje nekih vojarni kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Što se tiče toga. Opet se bavite trulim strawman-ima. Nisam rekao kako nas je "čekalo na izvolte". Da bi bilo lako, ne bi, da se je to moralo - naravno da je. Nisam rekao - kako sve ovo što jadni nabrajate imamo u "sedmom mjesecu 1991.", nego krajem godine. A krajem godine se "uspješno iseljavaju" Maršalka, Pleso i manje više sve ostale. Nisam rekao - niti "kako smo mogli 1991. zauzet sve vojarne, a vojnike zarobit". Ako bi išli na opciju iscrpljivanja i okruženja, moglo je to trajati duže i kroz 92. Čak je vrijeme i manje bitno, nego princip, da im se ne dozvoli da se izvuku i sa sobom odvuku sve što valja. Nije bitno bilo niti zarobiti ih - neka odmah slobodno idu doma, ako predaju objekt i opremu, a sa naše strane ne bi bilo žrtava. A naravno, zarobiti ih, ako bi im bilo do ratovanja. Manje više rekao sam sve. Samo bi se dalje ponavljao. Čak bi mi bila i prihvatljiva opcija, da je to ostalo u skladištima, zapečaćeno, pod kontrolom UN, ni naše ni njihovo, pa čekalo kraj rata i sukcesiju. Ali još jedan argument, za HDZovce, da smo zauzeli vojarne, koliko bi se sada toga više moglo pokloniti Ukrajincima. Kakva bi to bila sreća i ponos?! Kako ćeš voditi rat 92, ako si potpisao primirje, došao je UNPROFOR, kojeg si sam zvao? Nama je trebao mir da sagradimo vojsku, bar na dijelu fronte. Po tebi je to nebitno.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 02:02 |
|
|
Mi što smo zauzeli i uzeli, uzeli smo većinom predajom i dogovorom sa par iznimki. To da bi se oni svugdje predavali a mi ušetavali i poslužili se na izvolte su priče za malu djecu.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 02:05 |
|
|
Gorane kakvo je tvoje osobno iskustvo?
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 05:45 |
|
|
Ceha je napisao/la: tetejac je napisao/la: Jebo tu priču ‘šbbkbb’ ti pričaš kao da se sve moglo uzet sa lovačkim društvom a kad je par tenkova izašlo iz maršalke prošetali se do Slovenije. Jebo to. I svakog tko ne misli kao on proglašava izdajnikom. Ma gluposti, šta imam misliti kao on kad nije u pravu. Nismo imali ništa takoreći u usporedbi sa JNA u to vrijeme. Na blef išli u 90% slučajeva. Sreća pa je njihova mitomanija o Ustašama išla nama na mlin inače nebi ni to uzeli. Strašno su nas se bojali. Sad kad gledam sa ove vremenske distance, ti njihovi oficiri sa šapkama i petokrakama pa to su bili najveći klauni ali u strahu su velike oči.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 14:27 |
|
|
tetejac je napisao/la: Gorane kakvo je tvoje osobno iskustvo? Dragovoljac 91. 91. - 92. - debelo blato i zima - GBR (oklop - nisam bio pod ugovorom) i 95. ~ 25 dana ("Oluja") - pješaštvo Ukupno ~ 14 mjeseci Nisam sudjelovao u blokadama vojarni.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 14:34 |
|
|
Ceha je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Opet se bavite trulim strawman-ima. Nisam rekao kako nas je "čekalo na izvolte". Da bi bilo lako, ne bi, da se je to moralo - naravno da je. Nisam rekao - kako sve ovo što jadni nabrajate imamo u "sedmom mjesecu 1991.", nego krajem godine. A krajem godine se "uspješno iseljavaju" Maršalka, Pleso i manje više sve ostale. Nisam rekao - niti "kako smo mogli 1991. zauzet sve vojarne, a vojnike zarobit". Ako bi išli na opciju iscrpljivanja i okruženja, moglo je to trajati duže i kroz 92. Čak je vrijeme i manje bitno, nego princip, da im se ne dozvoli da se izvuku i sa sobom odvuku sve što valja. Nije bitno bilo niti zarobiti ih - neka odmah slobodno idu doma, ako predaju objekt i opremu, a sa naše strane ne bi bilo žrtava. A naravno, zarobiti ih, ako bi im bilo do ratovanja.
Manje više rekao sam sve. Samo bi se dalje ponavljao. Čak bi mi bila i prihvatljiva opcija, da je to ostalo u skladištima, zapečaćeno, pod kontrolom UN, ni naše ni njihovo, pa čekalo kraj rata i sukcesiju. Ali još jedan argument, za HDZovce, da smo zauzeli vojarne, koliko bi se sada toga više moglo pokloniti Ukrajincima. Kakva bi to bila sreća i ponos?!
Kako ćeš voditi rat 92, ako si potpisao primirje, došao je UNPROFOR, kojeg si sam zvao? Nama je trebao mir da sagradimo vojsku, bar na dijelu fronte. Po tebi je to nebitno. Ja UNPROFOR - zvao nisam. A ...... zec. Ne prije priznanja, ne poslije priznanja, ne ako nema UN, ne ako dođe UN, ne petkom, ne subotom.... Ako Vi niste djelatnik ovakvog (Buda, Granić) MVP onda je to stvarno temeljna nepravda. Materijal ste za doministra. Odvjetnik svima (opravdanje za sve), samo ne Hrvatima. Oni ne smiju ništa. Plus, ono najvažnije, kako ugoditi strancima...
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 14:38 |
|
|
Ceha je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Čujte. Hrvatska krajem godine ima 4 GBR i masu mobiliziranih brigada, domobrana, NZ. Tako da nije (više) trebalo "lovačko društvo". U jesen 1991. tko je htio na ratište, mogao je otići i dobio bi pušku (makar Rumunjku). Nedostajalo je sve ostalo - što nas je čekalo u JNA vojarnama. A drugo, ako su oko njih bile nedovoljne snage, pa tko je branio JNA da izađe i zauzme (poruši) Hrvatsku? Koje je Vaše osobno iskustvo?
I što se dogodilo na Kupresu, u Posavini, u Buri 92? Pa dobili smo "po glavi" od strane nadmoćne tehnike, itekako moguće upravo od one koju smo sami pustili iz "mišolovke". Da je ta tehnika bila u našim rukama, priča bi bila drugačija....
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 14:40 |
|
|
Ceha je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Prvo izmislite glupost, a onda nešto na toj izmišljotini pokušavate poentirati.
Ovo ti sam radiš. Već sam rekao, pokušavam pisati jasno i precizno. Izvucite moju rečenicu i kažite - NE to nije bilo tako, bilo je OVAKO.. A ne ove jeftine fore.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 14:48 |
|
|
Ceha je napisao/la: tetejac je napisao/la: Jebo tu priču ‘šbbkbb’ ti pričaš kao da se sve moglo uzet sa lovačkim društvom a kad je par tenkova izašlo iz maršalke prošetali se do Slovenije. Jebo to. I svakog tko ne misli kao on proglašava izdajnikom. Koga sam proglasio izdajnikom? Vas? Ne sjećam se niti da sam upotrijebio riječ - izdajnik?! Možda i jesam, ali se stvarno ne sjećam. Da li je iza tih bedastih odluka možda stajala i udbašija - moguće, ali to ne mogu dokazati i u nekoga pokazati prstom. Ono što vjerujem, kako se radilo o defetizmu, gluposti i lošoj računici. Ne znam koje ste godište, ali vjerujem kako Vi niste donosili te odluke. U tom smislu nema potrebe da izmišljajte, od sebe pravite žrtvu, koju netko kao želi proglasiti izdajnikom.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 16:15 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ovo ti sam radiš. Već sam rekao, pokušavam pisati jasno i precizno. Izvucite moju rečenicu i kažite - NE to nije bilo tako, bilo je OVAKO.. A ne ove jeftine fore. Evo ja ću ti reći bio sam u blokadi i oslobađanju 4 vojarne. 2 u Hrvatskoj i 2 u BiH. Tvoja teza i to što tvrdiš da se trebalo isključiti vodu, struju i blokirati hranu pa bi se JNA predala ne drži vodu. Uradili smo to u Čapljini. Isključili vodu, struju, hranu blokirali i držali vojarnu u blokadi a onda je došla prijetnja od Perišića da ako ne prestanemo napade na vojarnu i ako ne pustimo vodu, struju i hranu da će poravnat Čapljinu. Pa kad ga nismo poslušali počelo je iz aviona, helikoptera, vbr i teškog topništva svakih par sekundi padat granata. Vojarne su se zauzimale dogovorima sa par izuzetaka. Bilo bi toga sigurno i više da nas se nisu strašno bojali. Iz Čapljine nisu smjeli par kilometara prevalit na drugu stranu Neretve sa osobnim naoružanjem već su zvali niške specijalce da ih helikopterima dižu. Toliko ih je bilo strah Ustaša.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 17:08 |
|
|
tetejac je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Već sam rekao, pokušavam pisati jasno i precizno. Izvucite moju rečenicu i kažite - NE to nije bilo tako, bilo je OVAKO.. A ne ove jeftine fore.
Evo ja ću ti reći bio sam u blokadi i oslobađanju 4 vojarne. 2 u Hrvatskoj i 2 u BiH. Tvoja teza i to što tvrdiš da se trebalo isključiti vodu, struju i blokirati hranu pa bi se JNA predala ne drži vodu. Uradili smo to u Čapljini. Isključili vodu, struju, hranu blokirali i držali vojarnu u blokadi a onda je došla prijetnja od Perišića da ako ne prestanemo napade na vojarnu i ako ne pustimo vodu, struju i hranu da će poravnat Čapljinu. Pa kad ga nismo poslušali počelo je iz aviona, helikoptera, vbr i teškog topništva svakih par sekundi padat granata. Vojarne su se zauzimale dogovorima sa par izuzetaka. Bilo bi toga sigurno i više da nas se nisu strašno bojali. Iz Čapljine nisu smjeli par kilometara prevalit na drugu stranu Neretve sa osobnim naoružanjem već su zvali niške specijalce da ih helikopterima dižu. Toliko ih je bilo strah Ustaša. Ja ne tvrdim kako je to učiniti bilo lako, jednostavno i jeftino, nego nešto što se moralo učiniti (ovako ili onako), te manje zlo (šteta), od onog što se slavi kao "uspješno iseljena vojarna". A i te granate i mine što su padale po Čapljini, lako je moguće kako su prethodno bile "uspješno iseljene" iz nekog hrvatskog JNA skladišta. Sistem kao da lopatom čistiš svoje smeće, tako da ga baciš u dvorište bratu ili susjedu. Nije to "uspješno iseljeno" isparilo ili "otišlo u Makedoniju", nego .... Na kraju priče, zauzeli ste vojarnu u Čapljini ili ju "uspješno iselili"?
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 17:37 |
|
|
goran2hr je napisao/la: tetejac je napisao/la: Evo ja ću ti reći bio sam u blokadi i oslobađanju 4 vojarne. 2 u Hrvatskoj i 2 u BiH. Tvoja teza i to što tvrdiš da se trebalo isključiti vodu, struju i blokirati hranu pa bi se JNA predala ne drži vodu. Uradili smo to u Čapljini. Isključili vodu, struju, hranu blokirali i držali vojarnu u blokadi a onda je došla prijetnja od Perišića da ako ne prestanemo napade na vojarnu i ako ne pustimo vodu, struju i hranu da će poravnat Čapljinu. Pa kad ga nismo poslušali počelo je iz aviona, helikoptera, vbr i teškog topništva svakih par sekundi padat granata. Vojarne su se zauzimale dogovorima sa par izuzetaka. Bilo bi toga sigurno i više da nas se nisu strašno bojali. Iz Čapljine nisu smjeli par kilometara prevalit na drugu stranu Neretve sa osobnim naoružanjem već su zvali niške specijalce da ih helikopterima dižu. Toliko ih je bilo strah Ustaša. Ja ne tvrdim kako je to učiniti bilo lako, jednostavno i jeftino, nego nešto što se moralo učiniti (ovako ili onako), te manje zlo (šteta), od onog što se slavi kao "uspješno iseljena vojarna". A i te granate i mine što su padale po Čapljini, lako je moguće kako su prethodno bile "uspješno iseljene" iz nekog hrvatskog JNA skladišta. Sistem kao da lopatom čistiš svoje smeće, tako da ga baciš u dvorište bratu ili susjedu. Nije to "uspješno iseljeno" isparilo ili "otišlo u Makedoniju", nego .... Na kraju priče, zauzeli ste vojarnu u Čapljini ili ju "uspješno iselili"? A zašto ti sebi daješ za pravo da tvrdiš o stvarima o kojima veze nemaš? Kakve su ti to priče da su vojarnu u Zagrebu zauzeli neki lovci, samo se ušetali? Odakle ti teorija da avion sa 3000 metara ne može pogodit cilj? Odakle ti teorija da je manje zlo ući u otvoreni sukob i riskirati strašna razaranja i gomilu mrtvih od dogovorenog odlaska JNA iz vojarni? Odakle ti teorija da ja i većina Hrvata nismo znali da će to oružje biti upotrebljeno protiv nas? Odakle ti mozak i zaključak da misliš da nismo znali da će oni tenkovi zaustavljeni u Pologu pucat na Hrvate? Od dva zla izabrali smo manje, odlazak JNA i napuštanje vojarne i odlazak iz Hrvatske. Tebi je možda bolja opcija u sat vremena primit 300 granata raznog kalibra. Kažeš da si branitelj, zamisli sad u sat vremena 300 granata. Kako ti to izgleda? Na kraju priče imali smo mrtvih da ih na jednu ruku pobrojimo. Nama je to bilo važno.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 22:05 |
|
|
tetejac je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Ja ne tvrdim kako je to učiniti bilo lako, jednostavno i jeftino, nego nešto što se moralo učiniti (ovako ili onako), te manje zlo (šteta), od onog što se slavi kao "uspješno iseljena vojarna". A i te granate i mine što su padale po Čapljini, lako je moguće kako su prethodno bile "uspješno iseljene" iz nekog hrvatskog JNA skladišta. Sistem kao da lopatom čistiš svoje smeće, tako da ga baciš u dvorište bratu ili susjedu. Nije to "uspješno iseljeno" isparilo ili "otišlo u Makedoniju", nego ....
Na kraju priče, zauzeli ste vojarnu u Čapljini ili ju "uspješno iselili"?
A zašto ti sebi daješ za pravo da tvrdiš o stvarima o kojima veze nemaš? Kakve su ti to priče da su vojarnu u Zagrebu zauzeli neki lovci, samo se ušetali? Odakle ti teorija da avion sa 3000 metara ne može pogodit cilj? Odakle ti teorija da je manje zlo ući u otvoreni sukob i riskirati strašna razaranja i gomilu mrtvih od dogovorenog odlaska JNA iz vojarni? Odakle ti teorija da ja i većina Hrvata nismo znali da će to oružje biti upotrebljeno protiv nas? Odakle ti mozak i zaključak da misliš da nismo znali da će oni tenkovi zaustavljeni u Pologu pucat na Hrvate? Od dva zla izabrali smo manje, odlazak JNA i napuštanje vojarne i odlazak iz Hrvatske. Tebi je možda bolja opcija u sat vremena primit 300 granata raznog kalibra. Kažeš da si branitelj, zamisli sad u sat vremena 300 granata. Kako ti to izgleda? Na kraju priče imali smo mrtvih da ih na jednu ruku pobrojimo. Nama je to bilo važno. Opet vaša parada strawmana sa kojima se obračunavate... Jednu osrednju zagrebačku vojarnu (Prečko) zauzeli su NZ, lovci, dragovoljci... dojadilo im čekati MUP (koji možda nikada ne bi ni došao). I da, doslovno su se ušetali, u velikom broju, kao "išli svi pregovarati", a kada su već ušli unutra... Na sličnu foru pali su i razni manji objekti (vojni otpad, pekara..). Da, ono čime je tada raspolagala JNA, sa visina od > 4000 m, nije bila u stanju pogoditi cilj. Osim ako cilj nije čitavi grad. Vojarna Borongaj je imala PZO opremu srednjeg dometa i potjerali bi RVZ u vis. Na dijelu fronte gdje sam bio, dolazili su raketirati skoro svaki dan, oko 9 - 10 h, jer je to bilo iz smjera Bihaća, tj. u to vrijeme iz smjera Sunca. Tako da bi 15 minuta ranije, posade skidale ceradu sa trocijevca jer se znalo što je na redu. No jednom su bacili i veliku krmaču. E sad, pala je bezveze, na rub šume, gdje nije bilo baš ničega i napravila veliki krater. Pa ili je pilot bio antitalent za gađanje ili Hrvat pa nas nije ni htio pogoditi, a možda je bačena bezveze iz velike visine?! Opet Vi o otvorenom sukobu i potocima krvi. Gdje ja to tražim? Stvar je bila da ne ode tehnika i streljivo. Pa sad, pregovorima, podmićivanjem, blefiranjem, propagandom, izolacijom, odugovlačenjem..... pa ako baš nikako drugačije - puškama. Sve je dobro, jedino je loše - "uspješno iseljena vojarna" - gdje JNA odvuče sve što valja, a ostavi vandalizirani i minirani objekt. Ne znam ništa oko Pologa i što to Vi jeste ili niste znali?! Pa tih 300 granata stiglo je iz Zagreba, Dugog Sela, možda Jaske....?! Tristo granata u jednom satu nisam doživio. No znam kako to izgleda, kada te gađaju koječime po cijeli dan, onako po desetak svaki sat, uglavnom promašaji... A i kako to izgleda, kada nama stignu haubice, pa ušutkaju ekipu na drugoj strani i onda bude mir. 1. Mislim kako je manja opasnost bila ta tehnika, streljivo i ljudstvo opkoljeno u razdvojenim skladištima, ljudstvo miješanog sastava, nego isto, raspoređeno na terenu, objedinjeno i uklopljeno sa martićevcima i srpskim rezervistima. Gradovi su ionako bilo pod uzbunom, civili u skloništima ili evakuirani. Neko bi ostao bez krova, netko bez balkona..., u konačnici manje žrtava, nego sa svim tim puštenim na srpsku stranu. Pa i praksa, kada je došlo do sukoba oko vojarni, prošlo bi to bez masovnih žrtava, na bilo kojoj strani. Veće gubitke bi imao HV kada bi palo neko selo (grad) ili uletjeli u zajedu. Ponavljam se, ali za razoriti Vukovar trebalo im je > 3 mjeseca, za razoriti Zagreb - max 15 minuta (i to upravo uređen po drugi puta nakon Univerzijade)?! 2. Ta tehnika i streljivo, zapravo su plaćeni od strane hrvatskog naroda (desetljećima). Suludo i bizarno je to bilo dati neprijateljima. 3. Nisu u JNA bili toliki idioti, pa da su smatrali kako su dovoljno jaki za proboj ili zauzimanje tog mjesta - kako to ne bi učinili. Npr. Karlovac. Kada su vidjeli kako ni deblokada izvana ne daje rezultat - kreću u pregovore sa našim "genijalcima". Nije mi poznat takav povijesni presedan. 4. U suprotnoj situaciji, JNA nikada ne bi postupila tako. Npr. u XI 91. mjesecu, otvore koridor za Vukovar, pa svi slobodno otiđite, s puškama naravno. 5. Repovi tih mudrih odluka vuku se i do danas. Plaćaju se hrvatske mirovine martićevcima i JNA oficirima. Dijele se stanovi. Naravno, koga to sve veseli, ma tko sam ja da ga razuvjeravam i kvarim mu zadovoljstvo.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj Postano: 08 vel 2024, 00:32 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Ja UNPROFOR - zvao nisam.
A ...... zec. Ne prije priznanja, ne poslije priznanja, ne ako nema UN, ne ako dođe UN, ne petkom, ne subotom....
Ako Vi niste djelatnik ovakvog (Buda, Granić) MVP onda je to stvarno temeljna nepravda. Materijal ste za doministra. Odvjetnik svima (opravdanje za sve), samo ne Hrvatima. Oni ne smiju ništa. Plus, ono najvažnije, kako ugoditi strancima... UNPROFOR je zvala hrvatska vlast da se prekine srbijanska ofenziva. Došao je kada je ta ofenziva već davno prestala, ali mu se svejedno nije moglo reći ne. A ti bi trebao biti Hrvat i priznavati hrvatsku vlast, zar ne?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|