HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 21:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj
PostPostano: 18 vel 2024, 14:23 

Ne znam kako goran to zamislja, kakve smo mi to snage imali da napadnemo vojarne krcate naoruzanjem, nasi cesto sa lovackim oruzjem.

Da smo mi 91 imali 100000 vojnika i sedam gardijskih brigada, sigurno bi i napali. Ali nismo, osim seoskih strazi i nesto MUPa, Hrvatska nije imala pravu vojsku.

JNA srecom nije imala profi vojsku, nego gomilu rocnika i to slaba popuna, da jesu pregazili bi nas. Cime bi se mi borili te godine, ne razumijem.
Ovako je bilo kako je moralo biti.

U Daruvaru je bila bitka oko vojarne, nasi su i napredovali i borili se, ali to su opet bili samo specijalci MUPa. Mi druge formacije sposobne za borbu tog tipa nismo imali.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2024, 14:32 

napad na vojarne je krenuo kad se rat razbuktao, jaki napad na Hrvatsku je trajao mjesec dana kad je cijeli front gorio, između 15.9. i 15.10.1991., već nakon toga je bilo jasno da se Hrvatska obranila i da je najgore prošlo.

i hrvatski napad na vojarne kreće u tom istom periodu, glavnina se događa oko 15.9. i par dana nakon.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2024, 14:48 

crni_bombarder je napisao/la:
Ne znam kako goran to zamislja, kakve smo mi to snage imali da napadnemo vojarne krcate naoruzanjem, nasi cesto sa lovackim oruzjem.

Da smo mi 91 imali 100000 vojnika i sedam gardijskih brigada, sigurno bi i napali. Ali nismo, osim seoskih strazi i nesto MUPa, Hrvatska nije imala pravu vojsku.

JNA srecom nije imala profi vojsku, nego gomilu rocnika i to slaba popuna, da jesu pregazili bi nas. Cime bi se mi borili te godine, ne razumijem.
Ovako je bilo kako je moralo biti.

U Daruvaru je bila bitka oko vojarne, nasi su i napredovali i borili se, ali to su opet bili samo specijalci MUPa. Mi druge formacije sposobne za borbu tog tipa nismo imali.

I kolega crni_bombarder stao se u uglednu kolonu strawmana.

Zanemarimo vremensku crtu (nije isto 1., 6., 8. ili 12. mjesec 1991.), zanemarimo činjenicu kako je JNA "skladištila" odvojeno ljudstvo, naoružanje i streljivo, zanemarimo nacionalni i dobni sastav tih vojnika (pa i časnika), zanemarimo sa kojim zalihama hrane i vode raspolažu, zanemarimo i posljedice koje je to sve ("uspješno iseljeno") učinilo Hrvatima.... još na kraju etiketirajmo Gorana kao onog koji bi suludo jurišao na "vojarne krcate naoružanjem" valjda u stilu 18 stoljeća i onda mu održimo prodiku. Ma, ono...

"JNA srecom nije imala profi vojsku, nego gomilu rocnika i to slaba popuna, da jesu pregazili bi nas." - ILI da su mogli - pregazili bi nas. Nisu mogli. Nisu se mogli niti izvući - dok ih nismo pustili. Ne znam za povijesni presedan, gdje je neprijatelj pušten iz okruženja, sa oružjem i opremom, kako bi ponovno napao onoga koji ga je pustio? Svjetska inovacija.
Ono što kažem je, kako ih se nije smjelo pustiti da odu sa oružjem, opremom, streljivom,....., Kikaševim zrakoplovom. Predaj sve, obuci civilku i idi kući. A umjesto nekakvog juriša (koji mi se podmeće - a zapravo bi bio zadnji izbor), trebalo se činiti sve ono što se sa okruženim neprijateljem čini, gdje bi vrijeme radilo za nas.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2024, 15:29 

Naporan si gorane.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.