HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 23:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 100 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Domovinski Pokret 2
PostPostano: 17 ožu 2024, 22:24 

S obzirom da je orginalni Domovinski pokret se razdvojio na Škoru & Co i na ove koji su ostali uz Penavu red je da imamo temu o njima da ih upoznamo bolje.

Više manje znamo sve o Penavi gradonačelniku Vukovara koji je kao dječak preživio bio prognanik i vratio se u Vukovar i sad je iznimno uspješan gradonačelnik.
slika

Također znamo sve o Stipi Mlinariću Ćipi heroju obrane Vukovara koji je bio zarobljen i preživio logore.
slika

Tu su još i Igor Peternel poznati zagrebački intelektualac iz stare purgerske obitelji.
slika

Stjepo Bartulica povratnik iz USA
slika

Tu je još Drele komičar, Spajić poslovni čovjek (i ne znam jel Ivan Pernar ušao u DP2) Pervan i dr.

Mario Radić je manje poznat iako se on percipira kao strateg DP2 i financijski donator, on je ubiti suvlasnik Pevexa sa preko 2000 zaposlenih.
slika
Citat:
U Domovinskom ratu je Radić izgubio oca i strica, a i sam je sudjelovao u obrani Vukovara. Diplomirao je telekomunikacije te je 1994. osnovao tvrtku Dicentra s rođakom Juricom Lovrinčevićem.

"Jurica i ja smo kupili te godine hladnjaču u Njemačkoj i igrom slučaja počeli smo distribuirati sladoled. Nitko nije htio taj sladoled u vrijeme rata voziti u Bosnu po NATO-ovim bazama, pa smo to radili nas dvojica. To je bio riskantan, ali dobro plaćen posao", prisjetio se kasnije Radić svojih poslovnih početaka.

Vrh

Naslov: Re: Domovinski Pokret 2
PostPostano: 17 ožu 2024, 22:46 

Što se tiče kadra slabi su u Dalmaciji, ne znam tko će im nosit liste dolje

slika

V - su najjači, mislim da će tamo uzet bez problema 4 mandata
IV - također još jedna jaka izborna za njih, rekao bi 3 mandata su im sigurna
I,II,III,VI,VII - tu će sigurno uzet 5 mandata
Ovo ostalo su slabi odnosno možda ulove koji mandat, a vrlo lako možda i ne.

Potencijal im je u manjinama.
Recimo da Hasanbegovića gurnu za bošnjačkog predstavnika manjine to im je zicer mandat.
slika

Carla Conta prošli put je u VIII osvojila oko 7000 glasova, sad da je gurnu na talijansku manjinsku listu bez problema bi ušla u Sabor kao predstavnik talijana.
slika

Trebali bi u ZG stavit na listu radnika s Jakuševca koji je ostao bez ruke i nabit na nos MOŽEMO zašto ga nisu proglasili zagrebčanom godine neko šiptarku Sanju Srnavku
slika

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2024, 23:14 

Kako misliš da gurnu manjine? Za manjince samo manjine i glasaju.

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 00:59 

Rika sv Vida je napisao/la:
Kako misliš da gurnu manjine? Za manjince samo manjine i glasaju.

Hasanbegović je musliman ne znam kako se deklarirao (a nije ni bitno) može izać na bošnjačkoj listi ukoliko se u javnoj upravi službeno upiše kao bošnjak.
S obzirom na njegov ugled u islamskoj zajednici u RH bez problema bi dobio mandat
(inače taj mandat pokriva slovence, bošnjake, crnogorce, makedonce, albance)

2700 glasova je trebalo 2003 god
1400 glasova '07
1600 glasova '11
1000 glasova '15
1400 glasova '16
1700 glasova '20

Carla Conte je talijanka ne znam ni kako se ona deklarira (opet nije bitno) samo ode u javnu upravu i upiše se kao talijanka i može se kandidirat
Vjerujem da bi uz financijsku i logističku pomoć DP pobijedila bez problema

4600 glasova '03
4100 glasova '07
3000 glasova '11
1500 glasova '15
1600 glasova '16
900 glasova '20

Čehe bi isto mogli uzet da nađu kandidata
Oni su ulazili sa malim brojem glasova (taj mandat pokriva čehe i slovake)

1200 gllasova '03
700 glasova '07
1500 glasova '11
1600 glasova '15
1400 glasova '16
1500 glasova '20

Mađari su malo jači, al da nađu nekog dobrog kandidata mislim da bi DP isto mogao uzet taj mandat

1700 glasova '03
2000 glasova '07
2400 glasova '11
2200 glasova '15
2700 glasova '16
2800 glasova '20

Ostali su im cigani
Taj mandat pokriva još njemce, austrijance, ruse, rusine, ukrajince
Da nađu nekog švabu dobrog mogli bi i tu proći

300 glasova '03
400 glasova '07
900 glasova '11
2000 glasova '15 (tad su cigani ušli)
2000 glasova '16
3700 glasova '20

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 01:10 

Brane je napisao/la:
Carla Conte je talijanka ne znam ni kako se ona deklarira (opet nije bitno) samo ode u javnu upravu i upiše se kao talijanka i može se kandidirat
Može se Carla deklarirati kao Talijanka, ali za nju će moći glasati samo glasači koji su se deklarirali kao Talijani i upisali na manjinski popis birača. To je mala, te relativno homogena i dobro organizirana manjinska zajednica. Imaju svoje institucije, udruge, medije. Netko sa strane tu nema nikakve šanse, pogotovo u takvim depeovskim kombinacijama.

Zašto ne pronađu poštenog Srbina i postave ga kao svog kandidata na izborima za predstavnike srpske manjine, tu imaju najbolje šanse.

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 01:16 

Hasanbegović za sebe kaže da je Hrvat.

A to mjesto trenutno upražnjava Albanac.

DP je jači u Slavoniji, MOST u Dalmaciji (i ZG-u ga nešto ima).
Možema ima nešto u ZG-u, a SDPa (s partnerima) po Zagorju i Istri.

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 01:20 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Brane je napisao/la:
Može se Carla deklarirati kao Talijanka, ali za nju će moći glasati samo glasači koji su se deklarirali kao Talijani i upisali na manjinski popis birača. To je mala, te relativno homogena i dobro organizirana manjinska zajednica. Imaju svoje institucije, udruge, medije. Netko sa strane tu nema nikakve šanse, pogotovo u takvim depeovskim kombinacijama.

Zašto ne pronađu poštenog Srbina i postave ga kao svog kandidata na izborima za predstavnike srpske manjine, tu imaju najbolje šanse.

treba im dosta glasova za srbe, mislim da za jedan mandat na zadnjim izborima im treba oko 10.000 glasova za 1 srbski mandat

67.000 (25.000) glasova '03
38.000 (15.000) glasova '07
41.000 (14.000) glasova '11
35.000 (14.000) glasova '15
39.000 (16.000) glasova '16
26.000 (10.000) glasova '20

Srbi imaju 3 mandata, ovo u zagradi je za 1 mandat

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 01:26 

Ne može H. u Bošnjake, nije RH pištolj država kao BH da se to mijenja preko noći.

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 01:39 

Hroboatos je napisao/la:
Ne može H. u Bošnjake, nije RH pištolj država kao BH da se to mijenja preko noći.

Kako ne može, ujutro se digne i ode u javnu upravu i izjasni se i potpiše da je bošnjak i može se tako prijavit za bošnjačku listu.

Realno može se svatko prijavit, ali nije realno da bi bošnjaci koji su muslimani recimo dali glas šta ja znam, nekom rimokatoliku ili pravoslavcu i sl.

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 04:04 

Albanski pridstavnik je uz hrvatsku stvar.

Kod Talijana je problem s onin Srbiman šta se izjašnjavadu ka' Talijani.
Oni držidu onega Radina. Oni su uzurpirali talijansku zajednicu.

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 10:12 

Sokolić je napisao/la:

Da, slažem se, srbi odnosno jugoši imaju veliki utjecaj tu, mislim da čak Radin i nije talijan, nego se samo izjašnjava tako.

Bio sam malo komuniciro (stranka Giorge Meloni) sa talijanima iz Fratelli 'd Italia koji su na vlasti u Italiji, upozorio sam ih na to i rekli su da znaju za to, ali se nije reagiralo do sad iz protokolnih razloga.
Vidit ćemo kako će stvari sada funkcionirat i dal će se šta promijenit.

Ova albanka je bila li-la podržala je neke stvari, neke nije, bolje ona nego onaj Bakirov kandidat bošnjak

Broj pripadnika nacionalne manjine

13.000 - Albanaca
24.000 - Bošnjaka
3000 - Crnogoraca
3500 - Makedonaca
7000 - Slovenaca

To je taj mandat za koji se bore, ono što mi nije jasno kako izgleda listić za glasovanje ??
Da li može albanac glasovat za npr. slovenca i dr. jer djele istog zastupnika ??

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 10:33 

Broj nacionalni manjina za zastupnike

1 MANDAT
13.000 - Talijana

1 MANDAT
10.000 - Mađara

1 ZAJEDNIČKI MANDAT
7000 - Čeha
3000 - Slovaka

1 ZAJEDNIČKI MANDAT
300 - Austrijanaca
3000 - Njemaca
17.000 - Ciga
200 - Bugara
1000 - Rusa
1000 - Rusina
1000 - Ukrajinaca
20 - Vlaha
400 - Jevreja
400 - Turaka
300 - Rumunja
600 - Poljaka

1 ZAJEDNIČKI MANDAT
13.000 - Albanaca
24.000 - Bošnjaka
3000 - Crnogoraca
3500 - Makedonaca
7000 - Slovenaca

3 MANDATA
123.000 - Srba

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2024, 13:03 

Sokolić je napisao/la:

Uz što je, dalo bi se raspravljati, ali uz hrvatsku stvar nije. Albanska predstavnica podržava HDZ-SDSS koaliciju, sa svime što to za sobom vuče. Sjećam se nakon zadnjih izbora "Bujice", gdje ju je Bujanec moljakao da se okani Pupavca i patetično se pozivao na "poštene Albance". Svih njih 8 Pupi drži na uzici. Pretpostavljam kako zna od HDZ-a izvući maksimum, da tako i za njih, poput dobrog "sindikalca" izvlači što se može.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 02:02 

Citat:
Gdje je zapelo u progovorima s Mislavom Kolakušićem?

'On je, kao i mi pozvao Most i sve suverenističke stranke da idemo zajedno, jer mislimo da je ovo povijesna prilika da se osvoji jedan značajan broj mandata, da budemo relativni pobjednici ali neki ljudi ne shvaćaju trenutak i ne vidi odgovornost prema državi', kazao je, potvrđujući da tu između ostalih misli i na Most, dok vjeruje u mogućnost dogovora s Kolakušićem. Vrlo lako je moguće da će on biti kandidat u prvoj izbornoj jedinici.

slika

Kolakušića treba uzet definitivno jer je iznimno elokventan, ima gard i sve!
Može se uzet i Lovrinčevića i Sinčića, ali ih treba stavit svu trojicu na 5 mjesto na listi ili niže
Zato da u Sabor uđu neizravno kao rezervni zastupnici.
DP tako ih može izbacit iz Sabora ako budu solirali, a svi znamo da se Sinčiću ne može i ne smije vjerovat.

Bez obzira na sve oni po meni nose oko 2000 glasova u svakoj od ove 3 zagrebačke izborne jedinice, a po ovim ostalim mogu potegnut do 1000 glasova. Što je pristojna brojka.
Međutim ponavljam ništa više od 5 mjesta na listi i onda ovi iznad se mogu maknut kao što se Radić makno i pustio Spajića u Sabor.
Te tehničke stvari su iznimno bitne (DP i MOST su se tu opekli jer su im ljudi odlazili nakon što uđu u Sabor) a kampanju nek si financiraju sami zaradili su 5 mil. kuna u EUP ne dolazi u obzir da ih DP sponzorira.

Definitivno bi trebalo vidit sa HSP-om Bruna, Glasnović, Jonjić su ozbiljni ljudi koji nose 3000-5000 glasova u Zagrebu svaki od njih.
Pogotovo u Lici bi ih u Gospiću mogao dignut Starčević koji tamo nosi sam 10.000 glasova.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 07:47 

Zokijeva stranka

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 10:31 

Vidis, to je zanimljivo pitanje. U Hrvatskoj ima dosta Srba koji imaju konzervativne stavove (pre svega u selima i manjim mestima), ali glasaju za levo-liberalne stranke (SDSS, SDP itd.), jer su u losim odnosima sa desnicom.

U Austriji, na primer, gde su Srbi takodje manjina od 3% - 4%, poznato je da veliki broj Srba glasa za desnicu (FPO). FPO vodi aktivnu kampanju za njihove glasove, a istorijski odnosi Austrijanaca i Srba su daleko od dobrih (dva svetska rata).

Za tako nesto potrebno je traziti zajednicki interes i fokusirati se vise na buducnost nego na proslost (nove teme desnice kao sto su borbe protiv "woke“ ideologije, globalizma, migranata itd.). Medju Hrvatima "desno" od HDZ-a, jedino je Ivan Pernar nesto pokusao i on je stekao neku popularnost medju Srbima.

To na stranu, nacin na koji se biraju manjine u Hrvatskoj jeste problamatican (uglavnom zato sto vecina manjina ne glasa za manjinske liste jer ne moraju). Ako bi se manjinski izborni sistem promenio, verovatno bi bio zamenjen nekim prirodnim pragom za manjine, kakav postoji u Nemackoj i mnogim drugim evropskim zemljama.

Citat:
To qualify for proportional seat distribution, a party must receive more second votes nationwide than the electoral threshold of 5%. Parties representing recognized national minorities are exempt from the electoral threshold. As of 2021, these minorities are the Danish, Frisians, Sorbs, and Romani people.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 13:59 

Revolucionar je napisao/la:

Vidis, to je zanimljivo pitanje. U Hrvatskoj ima dosta Srba koji imaju konzervativne stavove (pre svega u selima i manjim mestima), ali glasaju za levo-liberalne stranke (SDSS, SDP itd.), jer su u losim odnosima sa desnicom.
To je intrigantna ideja, ali takva stranka ne postoji, koja bi bila desna na društvenim pitanjima, a da ima korektan odnos sa srpskom manjinom. Najbliži tome bi bio HDZ, kao Plenki, nekad Kosor ili Sanader.

DP je samo još jedna u nizu galamdžijskih strančica koje idealno društvo zamišljaju kao socijalizam bez Srba i ********.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 14:10 

Bili su srbi koji nisu ljevičari odnosno jugoslaveni kao Pupavac, sad nebi ih zvao desničarima, al definitivno su pripadali demokratima nekom centru. Znači normalni srbi željni boljeg života i boljeg standarda, ubiti ovo što si ti naveo. Mislim da se zvao SNS ili tako nekako i Đukić ih je vodio, oni nisu podržavali srbske teroriste '90i i četnike.

Međutim nisu dobivali dovoljno glasova od srba u RH, mislim da su samo jednom ušli u Sabor.
Treba uzet u obzir da je Pupavac bio povezan s KOS-om a danas sa srbskom BIA-om koji su mu odrađivali logistiku, kao autobuse i sl. tako je ubiti ojačo taj četničko-jugoslavenski politički sektor, a Đukić mislim da je umro prije 15-ak godina

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 14:33 

Brane je napisao/la:
Bili su srbi koji nisu ljevičari odnosno jugoslaveni kao Pupavac, sad nebi ih zvao desničarima, al definitivno su pripadali demokratima nekom centru. Znači normalni srbi željni boljeg života i boljeg standarda, ubiti ovo što si ti naveo. Mislim da se zvao SNS ili tako nekako i Đukić ih je vodio, oni nisu podržavali srbske teroriste '90i i četnike.

Međutim nisu dobivali dovoljno glasova od srba u RH, mislim da su samo jednom ušli u Sabor.
Treba uzet u obzir da je Pupavac bio povezan s KOS-om a danas sa srbskom BIA-om koji su mu odrađivali logistiku, kao autobuse i sl. tako je ubiti ojačo taj četničko-jugoslavenski politički sektor, a Đukić mislim da je umro prije 15-ak godina
To nije istina, Milan Đukić je bio u Saboru tri mandata, od 1992 do 2003.

Kad smo već kod Srba hrvatskih desničara, nije li Pero Kovačević bio HSP-ov zastupnik pred dvadesetak godina?

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 14:37 

Brane je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Kako ne može, ujutro se digne i ode u javnu upravu i izjasni se i potpiše da je bošnjak i može se tako prijavit za bošnjačku listu.

Realno može se svatko prijavit, ali nije realno da bi bošnjaci koji su muslimani recimo dali glas šta ja znam, nekom rimokatoliku ili pravoslavcu i sl.

To može samo u karikaturalnim protektoratima kao BH.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 16:03 

Brane je napisao/la:

To nije istina, Milan Đukić je bio u Saboru tri mandata, od 1992 do 2003.

Kad smo već kod Srba hrvatskih desničara, nije li Pero Kovačević bio HSP-ov zastupnik pred dvadesetak godina?

Da bio je al mislim da nije ušao kroz izbore (osim jednom) nego ga je Tuđman i HDZ onako poluilegalno uvalili, pod izlikom da srbi moraju imat zastupnika odnosno 3 zastupnika.

Da, Pero je bio preko HSP liste kad i Ruža, Tadić, Rožić i ostali ne znam jel bio u HSP-u, on je mislim iz Posavine ne znam genezu njegovih.

Hroboatos je napisao/la:

Iskreno ne znam točnu proceduru, al mislim ako imaš ćaću-mater, dida-babu određene nacionalnosti i ti se možeš tako deklarirat i upisat.

Treba pitat "Mošunsko Govedo"
Čini mi se da je on malo bolje upoznat s tom manjinskom tematikom

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 16:21 

Hroboatos je napisao/la:
Brane je napisao/la:

Stvarno si boomerčina.

Ulogiraj se u e-Građani, nađi aplikaciju e-Birači, u meniju lijevo klikni na "Promjena nacionalnosti", te u formularu izaberi što god hoćeš, postoje i opcije "Asirac", "Aškalija", "Bangladeši", "Bokelj", "Cincar", "Darginec" ili moj favorit "Nacionalnost Antigve i Barbude".

Kad ispuniš i pošalješ, nadležno tijelo ti izda rješenje.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 21:26 

Milana Đukića je Tuđman i odlikovao nekom lentom ili veleredom. :neznam

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 22:44 

kiler je napisao/la:
Milana Đukića je Tuđman i odlikovao nekom lentom ili veleredom. :neznam

Odlikovao je i Šeks Mesića, a i Mesić Šeksa (https://www.maxportal.hr/premium-sadrza ... kovu-smrt/)
Još jedno odlikovanje - https://veljkokajtazi.com/2019/06/27/od ... rzavnosti/

"Dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora 2005. Šeks je odlikovao je Mesića Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, a Mesić Šeksa 2008. odlikovanjem Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom."

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 15:03 

Brane je napisao/la:

Imaju li Srbi kave druge stranke sem SDSS .

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 100 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: