HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 vel 2025, 13:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 174 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Imota/Imocki je ??
HERCEGOVINA 19%  19%  [ 5 ]
DALMACIA 31%  31%  [ 8 ]
Jedno i drugo 50%  50%  [ 13 ]
Ne znam 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 26
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Je li Imota u Dalmaciji ili Hercegovini ??
PostPostano: 12 tra 2024, 18:26 

Neznam je napisao/la:
Mislim da se naziv "Turska Dalmacija" nije nikad službeno koristio za Hercegovinu? Eventualno mletački naziv za područje koje nisu zadržali pod svojom vlašću. A i nije nešto lijepo za čut "Turska", moram priznat.

On to namjerno koristi da provocira hercegovce, al se nitko ne lovi na to.
Realno turci tu nikad nisu uspostavili civilnu vlast da bi se moglo vezat uz njih kao recimo neka mjesta po Bosni.

To je bila ratna zona, slično kao sad u Ukrajini da kažeš za gradove koji su totalno razrušeni da su ruski ili ukrajinski nit ima civila, niti civilne vlasti, nit moš bit siguran da sutra neću umarširat druga vojska.
Druga stvar i ako ima civila logično da će se prilagodit i ako su naši bit će hrvat, ako nisu naši bit će dobri bošnjo :zubati da spasi glavu.

Uostalom po Hercegovini nema mislim ni jednog grada koji ne nosi hrvatski naziv, eventualno Čitluk al tamo su pokrenuli povrat imena Brotnjo, čak i Mostar di je živio značajan broj muslimana nosi čisti hrvatski naziv Most-Star po rimskom mostu :zubati

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 18:35 

Brane je napisao/la:
Neznam je napisao/la:
Mislim da se naziv "Turska Dalmacija" nije nikad službeno koristio za Hercegovinu? Eventualno mletački naziv za područje koje nisu zadržali pod svojom vlašću. A i nije nešto lijepo za čut "Turska", moram priznat.

Realno turci tu nikad nisu uspostavili civilnu vlast da bi se moglo vezat uz njih kao recimo neka mjesta po Bosni.

To je bila ratna zona, slično kao sad u Ukrajini da kažeš za gradove koji su totalno razrušeni da su ruski ili ukrajinski nit ima civila, niti civilne vlasti, nit moš bit siguran da sutra neću umarširat druga vojska.
Druga stvar i ako ima civila logično da će se prilagodit i ako su naši bit će hrvat, ako nisu naši bit će dobri bošnjo :zubati da spasi glavu.

Uostalom po Hercegovini nema mislim ni jednog grada koji ne nosi hrvatski naziv, eventualno Čitluk al tamo su pokrenuli povrat imena Brotnjo, čak i Mostar di je živio značajan broj muslimana nosi čisti hrvatski naziv Most-Star po rimskom mostu :zubati

Za Mostar nisu u pravu što se tiče mosta. Nije naziv po rimskom mostu nego drvenom koji je dao sagradit Herceg Stjepan, na istom mjestu gdje je danas "stari" most

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 19:13 

Brane je napisao/la:
Neznam je napisao/la:

Ne provociram uopće. To stvarno mislim. Ne znam jel to za tebe gore =))
Meni je sve Dalmacija do Neretve. Ti si započeo ovu temu i pričaš o Dinamovcima u Imotskom, kad ono niti Dinamovaca u Imotskom, a i 'u tvoja vremena' su zapravo 'moja vremena'. Išao si u Imotski u školu, znači naš momak iz Posušja ili Drinovaca.
Sam si tu napisao da Hercegovinu smatraš podregijom Dalmacije. Ja da se smatram Hercegovcem, ne bi mi bilo drago to čut.

Inače sam naziv Hercegovina ima puni naziv to valjda znaš.

Ovo za Mostar nema veze s vezom. U Mostaru se mostarima plaćala mostarina. Puno vi tu pišete iz guzice.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 19:14 

Znaš li zašto se ljude zapadno od Mostara naziva škutorima?
Inače su vaši stari nas preko granice zvali škutorima.

Citat:
Postoji i zapis: “Kad su nekad davno Imoćani napadali na naš kraj, koji je bijo, biva, pod Turčinom, nisu imali štitove nego sačeve (peke), a saču su govorili škut, škuto. Pa su ji prozvali Škutorin.”

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 19:24 

Dalmaherc je napisao/la:
Brane je napisao/la:

Ne provociram uopće. To stvarno mislim. Ne znam jel to za tebe gore =))
Meni je sve Dalmacija do Neretve. Ti si započeo ovu temu i pričaš o Dinamovcima u Imotskom, kad ono niti Dinamovaca u Imotskom, a i 'u tvoja vremena' su zapravo 'moja vremena'. Išao si u Imotski u školu, znači naš momak iz Posušja ili Drinovaca.
Sam si tu napisao da Hercegovinu smatraš podregijom Dalmacijom. Ja da se smatram Hercegovcem, ne bi mi bilo drago to čut.

Inače sam naziv Hercegovina ima puni naziv to valjda znaš.

Ovo za Mostar nema veze s vezom. U Mostaru se mostarima plaćala mostarina. Puno vi tu pišete iz guzice.

Ako je po mostarima (plaćanje) onda je po mostarima za drveni most jer je ime grada starije od "starog" osmanlijskog mosta, na isto ti dođe. Imaju objašnjenja i da su mostari čuvari mosta ili kule kraj mosta.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 19:49 

Šperke su žene Dalmatinke, nema ništa pogrdno u sebi. Šperkići su Dalmatinci, ali šperkićima ćeš često nazvat nekoga kome se želiš malo narugat. Mostar je dobio ime po Mostarima.
Inače za Dubrovnik ne bi znao biti stručan, ali ljudi iz Boke Kotorske znaju reć da su Dalmatinci ali ne bi se tu miša. Inače Posušje je Hercegovina, Imotski Dalmacija i tu je mislim kraj diskusije svake, tako nam je povijest dala i fertik. To za tursko nešto zajebite

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 20:08 

Kako su se izjašnjavali stari Imoćani? Zora dalmatinska (1844.)

http://dnc.nsk.hr/DataServices/ImageVie ... 021678fc7b

Nek stavi netko sliku. Meni ne želi...

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 20:34 

slika

Na 28. listopada 1844. godine "Imotskinja Dalmatinka".

Kraj priče, Brane. Rađe gledaj di je Dalmacija, a di Hercegovina na ušću Neretve.

Mi smo tamo di i pripadamo. Svako dobro.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 21:48 

Wow, prekrasan tekst, ostavština i jezik iz tog vrimena! Hvala ti, dragi dalmatinac181! :wub

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 22:06 

Krivo ste skontali nije Hercegovina podregija moderne (talijanske) Dalmacije nego izvorne (predrimske) Dalmacije od Dalmata

Dalmati > dalmatinci

Škuturi su otočani s obzirom na manjak obradivi površina i šuma na otocima, a puno ljudi razvili su naviku da prekomjerno štede i kad imaju dovoljno.
Škutur/škutor znači doslovce škrt čovik, e sad ako ste se vi imoćani prepoznali u tom to je drugi par rukava :zubati

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 22:42 

Imotski je već stoljećima na dalmatinskoj strani hercegovačko-dalmatinske granice. Šta se tu više ima raspravljat?

Vrh

PostPostano: 12 tra 2024, 23:20 

Brane je napisao/la:
Mogu to usporedit sa livnjacima, sve koje znam se deklariraju ko hercegovci, a vidimo da se širi novi trend da su livnjaci bosanci
Nije to nikakav novi trend.
Poduzeće Livnobus se prije rata zvalo Bosna Livno.

Čak bih prije reko da je izjašnjavanje hercegovcima ono što je novotarija.

Filip Krišto je u svom diplomskom radu 'Regionalni identitet stanovništva Livanjskog polja i Buškog blata' iz 2022. godine ispitao 488 stanovnika livanjske općine šta oni kažu za sebe.

Rezultati:

24% hercegovina
28.3% bosna
47.7% ni bosna ni hercegovina

Ispitivanje je provedeno 2020. godine.

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 06:04 

slika

Ovo ću uokvirit. :wub :wub :wub

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 11:31 

Brane je napisao/la:
Sam istok Hrvatske kao i Osijek nije Slavonia iako ga masovno skoro pa svi tretiraju Slavoniom

slika

Glavni grad Slavonie je ubiti Požega odnosno po novom bi to bio Brod s obzirom da je skoro 3 puta veći i ima oko 60.000 stanovnika.

Granice se mijenjaju.
Srednjovjekovna Slavonija je bila do Sutle, pa se povlačila iz Podunavlja.
Ovo danas je donja Slavonija, iako je neko vrijeme Donja Slavonija (Donji Kraji) bila preko Une i Save.
Srijem je nekoć bio počinjao u Srijemskoj Mitrovici, pa se protegnuo sve do Kutjeva.
Šamac je za AU bio dio Srijema.
A Baranja obuhvaća sličnu površinu, u Mađarskoj, oko Pečuha.

Originalna Dalmacija (odnosno njen ostatak) je bio na Kvarneru, s par utvrda na poluotocima usput.

Dubrovnik je dio Dalmacije, jer je AU Dalmacija išla sve do Bara, a sve do Bojane su se primjenjivali njeni zakoni.
A Hercegovina je tu samo ex-Turska Dalmacija, predugo neoslobođeni komad.

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 11:34 

Croato je napisao/la:
Baranja je do Drave.

U srednjem vijeku si imao Ovostranu (ili Cisdravsku) Baranju, između Osijeka i Miholjca.

slika

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 12:18 

Dobro moram bit realan, sociološki gledano Imota (pa i Metković) su nakon razočaranja HDZ-om zbog malih ili nikakvih ulaganja u njihove sredine, birali za gradsku vlast i gradonačelnika čak i SDP.

Što je u Hercegovini ono znastvena fantastika, mislim da je SDP na razini statističke greške praktički u cijeloj Hercegovini. Čak i kad se bira protiv HDZ-a to je opet neka kopija HDZ-a ili bivši članovi HDZ-a.
Ukoliko se nevaram da je i naš Raga bio u HDZ-u jedno vrijeme prije nego su osnovali HRS.

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 12:27 

Što se tiče Mostara nemojte me zjb. pa to je jedno te isto :zubati

Pa ne može "čovjek-mostar" postojat ako nema Mosta kao građevine, eventualno bi bio nekakav "skelar" i sl.

Privitak/ci:
Mostar.jpg
Mostar.jpg [ 150.37 KiB | Pogledano 1462 put/a. ]
Mostar1.jpg
Mostar1.jpg [ 132.6 KiB | Pogledano 1462 put/a. ]

PostPostano: 13 tra 2024, 12:44 

Brane je napisao/la:
Dobro moram bit realan, sociološki gledano Imota (pa i Metković) su nakon razočaranja HDZ-om zbog malih ili nikakvih ulaganja u njihove sredine, birali za gradsku vlast i gradonačelnika čak i SDP.

Što je u Hercegovini ono znastvena fantastika, mislim da je SDP na razini statističke greške praktički u cijeloj Hercegovini. Čak i kad se bira protiv HDZ-a to je opet neka kopija HDZ-a ili bivši članovi HDZ-a.
Ukoliko se nevaram da je i naš Raga bio u HDZ-u jedno vrijeme prije nego su osnovali HRS.

S ovime si pokazao da ne znaš ništa o Imotskom.

I kako nema ulaganja, a dobili smo tunel s Makarskom rivijerom koji je doveo do turističkog booma u Imotskom i Imotskoj krajini?

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 13:58 

Ma dobro, tunel su ostvarili HDZ-ovci iz imotske krajine koji su bili visoko rangirani u Zagrebu, ta neće povezivati partizanski Vrgorac s partizanskom Makarskom. =))

A turistički boom mi ide na živce, dok je zapadna Hercegovina oslonjena na realnu ekonomiju, u Imotskom kuće i bazeni, a pravog posla nema. Niti jedna tvornica iz Juge nije u funkciji.
Doduše krenulo se s vinarijama malo intezivnije.

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 14:00 

Brane je napisao/la:

A vi se 'borite za goli opstanak' u BiH pa birate između dva HDZ-a, mi smo ipak 'na kopnu u Hrvatskoj' pa ima mjesta kažnjavanju HDZ-a.
Ali i dalje je to daleko od agilnosti obale.

Vrh

PostPostano: 13 tra 2024, 14:30 

Dalmaherc je napisao/la:
A turistički boom mi ide na živce, dok je zapadna Hercegovina oslonjena na realnu ekonomiju, u Imotskom kuće i bazeni, a pravog posla nema. Niti jedna tvornica iz Juge nije u funkciji.
Doduše krenulo se s vinarijama malo intezivnije.

Imotski je jednostavno u moodu kao i cila Dalmacija. Turizam. A i ima zašto. Atraktivan kameni grad s atraktivnom prirodom. Kao primorski grad, a nije na moru. U gradskoj jezgri samo gledaš di će riva i more iza ćoška, tako kažu turisti. Puno ljudi i turisti uz svakodnevne koncerte na trgu priko lita zadnjih godina postali su atmosfera kao na makarskom trgu priko lita. :zivili

Citat:
Imotski je stari grad, smješten na jugu Republike Hrvatske, na raskrižju Dalmatinske Zagore i Bosne i Hercegovine i ima sva obilježja primorskog grada, zahvaljujući ponajviše klimi i urbanoj arhitekturi stare gradske jezgre.

https://visitimota.com/

Vrh

PostPostano: 16 tra 2024, 13:56 

Regionalni identiteti su nastali isključivo prema imenima nekih administrativnih jedinica (pokrajina) u državama koje su upravljale tim prostorima. Granica između Dalmacije i Hercegovine je mogla biti potpuno drugačija, a ljudi s obje strane granice su potpuno isti narod, naravno.
Ljudi često pojednostavljuju pa pokušavaju određenim pokrajinama dati i neka lingvistička obilježja što je promašeno. I Dalmacija i Hercegovina se dijela na ikavske i ijekavske krajeve. Govorom su sličniji npr. Imotski, Makarska i Vrgorac sa Posušjem, Širokim i Ljubuškim, a npr. Metković i Dubrovnik sa Čapljinom, Stocem ili Mostarom.
Tako da nema smisla tražiti u regionalnim identitetima zajednička obilježja kojih nema, radi se čisto o posljednjim povijesnim granicama između raznih pokrajina.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2024, 15:40 

https://ramski-vjesnik.ba/clanak/jedno- ... 2vqhN3PIId

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 11:24 

Stvar je razriješena 1717. godine Požarevačkim mirom, dotad je granica regija plesala kako kad.

Inače većina stare župe Imota je danas u hercegovini, kao što je i veći dio imotskog polja danas u hercegovni. Morat ćemo to vratit :D

Danas smo jasno Dalmacija, mada smo rubno područje. Imamo dosta sličnog i s hercegovinom posebno sa ovim starim dijelovima naše župe, jer ta granica je doslovno rukom crtana nije zemljopisno utemeljena. Al kulturološki je prevagnula Dalmacija, mada smo i dalje specifični. Reći će neki zlobnici možemo igrat za oba tima.

Arhitektonski sam grad je čisti mediteran, zahvaljujući mlečanima i austriji koja se naslonila na njhivo nasljeđe. Čim odeš u Posušje (koje je u međuvremenu od neke selendre kraj Imotskog procvalo u ozbiljan gradić koji nas u mnogim stvarima čak i šije) vidiš da misto drugačije izgleda. Plus već u Posušju nema loze (dana s kakve su klimatske prilike možda i more bit.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 174 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: