|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 61 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 13:05 |
|
|
Zadnjih dana razni politički marginalci nabaciju ideju o ponavljanju parlamentarnih izbora, kao da bi to riješilo sve probleme, ali kako bi to zaista izgledalo?
Kao prvo, izlaznost bi vjerojatno bila niža, ne vjerujem da bi motivacija građana za izlazak bila jača nego prvi put.
Stranke: HDZ - otprilike isti broj glasova kao i prvi put, to je disciplinirana stranačka mašinerija. SDP - vjerojatno nešto manje glasova, nema više zokijevske euforije nakon što su već izgubili jedna izbore DP i Most - teško mi je ocijeniti koliko njihovi nadobudni glasači odobravaju slizavanje DP-HDZ i Most-SDP, čak i da njihovo biračko tijelo to odobrava, ne vidim gdje bi mogli dobiti dodatne glasove i približiti ih velikom strankama Možemo - slična kategorija kao i DP i Most, prelaze prag, ali moraju jesti još puno organskog povrća da narastu blizu SDP-u.
Sve u svemu, manja izlaznost, HDZ možda dobije zastupnika ili dva više, SDP isto toliko manje, DP-Most-Možemo dobiju otprilike isto kao i sad, ostaje slična situacija kao i sada.
Hoće li onda Kolakušić i ekipa tražiti još jedne izbore?
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 13:29 |
|
|
Slažem se s tobom da nema smisla ponovo na izbore po ovom modelu. Jedino što bi se promjenilo da bi ovi glasovi što su ostali ispod praga bi se djelomično prelili ostalim opcijama, al sigurno ne u jednom smjeru.
Međutim ako bi napravili 5-6 značajni promjena kroz zakone itd. sljedeće godine na izbore nebi bio problem, samo da ukinu manjine to bi značajno promjenilo političku sliku RH i to desetljećima u budućnosti. Plus realnije izborne jedinice, tu mislim geografski bi bolje reprezentirale volju birača.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
 |
tetejac
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 14:30 |
|
|
Ako DP odjebe hdz, na ponovljenim izborima uzimaju 20+ mandata.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 14:37 |
|
|
tetejac je napisao/la: Ako DP odjebe hdz, na ponovljenim izborima uzimaju 20+ mandata. Recimo da je to važeći scenarij i da će DP dobiti 25 mandata. Što dalje? Kome će ponuditi podršku svojih 25 mandata kako bi ušli u vladu? HDZ ili SDP?
|
|
Vrh |
|
 |
tetejac
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 14:42 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: tetejac je napisao/la: Ako DP odjebe hdz, na ponovljenim izborima uzimaju 20+ mandata. Recimo da je to važeći scenarij i da će DP dobiti 25 mandata. Što dalje? Kome će ponuditi podršku svojih 25 mandata kako bi ušli u vladu? HDZ ili SDP? Otkud bih ja to znao?! Zavisi šta im ko ponudi. Ne mislim na fotelje već na njihov program. Mislim da će odjebat hdz. Niko s njima neće 
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 14:58 |
|
|
tetejac je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Recimo da je to važeći scenarij i da će DP dobiti 25 mandata. Što dalje? Kome će ponuditi podršku svojih 25 mandata kako bi ušli u vladu? HDZ ili SDP? Otkud bih ja to znao?! Zavisi šta im ko ponudi. Ne mislim na fotelje već na njihov program. Mislim da će odjebat hdz. Niko s njima neće  To je u redu, ako neće HDZ, onda mogu s crvenima
|
|
Vrh |
|
 |
weasel
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 15:29 |
|
|
Pitanje je previše pojednostavljeno, ovisi sve kakve bi bile koalicije.
Da oporba ide zajedno u 2 bloka, HDZ bi izgubio, da oporba ide samostalno onda bi rezultat bio sličan ovom koji mandat gore dolje.
_________________ Ubi’st nostrum imperium?
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 15:31 |
|
|
weasel je napisao/la: Pitanje je previše pojednostavljeno, ovisi sve kakve bi bile koalicije.
Da oporba ide zajedno u 2 bloka, HDZ bi izgubio, da oporba ide samostalno onda bi rezultat bio sličan ovom koji mandat gore dolje. Kakva dva bloka, kako bi ti složio te blokove? SDP-DP i Most-Možemo? SDP-Most i DP-Možemo? SDP-Možemo i DP-Most?
|
|
Vrh |
|
 |
weasel
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 15:34 |
|
|
SDP- Možemo bi bili ludi da idu opet sami na nove izbore npr.
A mogli bi i MOST te DP da nisu razmaženi
_________________ Ubi’st nostrum imperium?
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 16:30 |
|
|
weasel je napisao/la: A mogli bi i MOST te DP da nisu razmaženi Zato sam i ponudio dodatne opcije, DP-u ili Mostu bi se bilo lakše dogovoriti sa SDP-om, nego međusobno. Sa SDP-om bi stavili na papir što traže jedni i drugi, malo bi pregovarali i trgovali, te potpisali dogovor. Ne otimaju jedni drugima birače ni političke ideje.
|
|
Vrh |
|
 |
i_jopet
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 16:55 |
|
|
SDP i Možemo moraju ići odvojeno jer u protivnom nema koalicijskih partnera, SDP može koalirati i sa DP i sa Most ali samo ako nema Možemo. Možemo je uteg oko vrata za SDP.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 16:59 |
|
|
i_jopet je napisao/la: SDP i Možemo moraju ići odvojeno jer u protivnom nema koalicijskih partnera, SDP može koalirati i sa DP i sa Most ali samo ako nema Možemo. Možemo je uteg oko vrata za SDP. S druge strane, da su SDP i Možemo imali zajedničku listu, na aktualnim izborima bi uzeli 60-ak zastupnika,
|
|
Vrh |
|
 |
i_jopet
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 17:14 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: i_jopet je napisao/la: SDP i Možemo moraju ići odvojeno jer u protivnom nema koalicijskih partnera, SDP može koalirati i sa DP i sa Most ali samo ako nema Možemo. Možemo je uteg oko vrata za SDP. S druge strane, da su SDP i Možemo imali zajedničku listu, na aktualnim izborima bi uzeli 60-ak zastupnika, Da ali to bi bilo to, nema više, možda još IDS i Fokus.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 22 tra 2024, 23:59 |
|
|
Bitne su pojedinačne razlike, u svakoj jedinici visi barem jedan mandat, a onda to ispadne puno, kad se sve zbroji.
Najviše ovisi o savezima.
Rekao bih; HDZ + SDP - Most + (rijetko gdje su blizu donjeg praga) DP + (išli bi bez Kolakušića) Možemo.... bojim se da je plus, oni su sekta, iako bi bilo dobro da žešće popuše.
NPS (Posavec) je zadovoljan, 2 su trenutno max. IDS bi probao mobilizirati stanovništvo za 3. Fokus... Mislim da bi grebao di bi mogao. I vjerojatno bi bio u paktu sa SDPom.
Možda bi imali SDP+NPS+Fokus+IDS+sektaši iz Možema.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 00:01 |
|
|
i_jopet je napisao/la: SDP i Možemo moraju ići odvojeno jer u protivnom nema koalicijskih partnera, SDP može koalirati i sa DP i sa Most ali samo ako nema Možemo. Možemo je uteg oko vrata za SDP. Uđu u izbore skupa, nakon izbora se razdvoje. Pogledaj Fokus i Republiku.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 00:01 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: i_jopet je napisao/la: SDP i Možemo moraju ići odvojeno jer u protivnom nema koalicijskih partnera, SDP može koalirati i sa DP i sa Most ali samo ako nema Možemo. Možemo je uteg oko vrata za SDP. S druge strane, da su SDP i Možemo imali zajedničku listu, na aktualnim izborima bi uzeli 60-ak zastupnika, Da, više nego HDZ.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 00:02 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: S druge strane, da su SDP i Možemo imali zajedničku listu, na aktualnim izborima bi uzeli 60-ak zastupnika, Da ali to bi bilo to, nema više, možda još IDS i Fokus. I NPS. 59+5=64 64+8 manjinaca=72 Uzmu ovog HSLSovca i HNSovca=74 Treba im netko s desnice.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 12:09 |
|
|
Od manjina, tko je siguran u svoje mjesto, a tko bi ga lako mogao izgubiti:
Srbi - SDSS - sva 3 mjesta sigurna, nemaju se čega bojati Mađar - Robert Jankovics - bio jedini kandidat, nema se čega bojati Talijan - Furio Radin - pobijedio za samo 35 glasova, on bi trebao biti zabrinut Česi i Slovaci - Vladimir Bilek - preko 90%, nema se čega bojati Romi & Co. - Veljko Kajtazi - pobijedio je s 62% svoje protukandidate koji se zovu Franjo Horvat i Elvis Kralj, ne treba se bojati Albanci, Bošnjaci & Co. - Armin Hodžić - pobijedio s 47% glasova, albanski kandidati su imali 32% i 20%, drugi bošnjački kandidat je imao 1% - on će izgubiti ako se Albanci dogovore
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 12:37 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8681 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Mislim da nema smisla organizirati nove izbore. Ali i ova pat pozicija je dosta jasna, da nitko ne želi s HDZ-om. Možda bude DP ipak u vladi sa HDZ-om.
Vjerujem da bi u slučaju ponovljenih izbora nestale male stranke, ali pod uvjetom da liste ostanu ovakve kakve jesu.
Stranke tipa Fokus bi usisao SDP, a ne vjerujem da bi neke desne opcije uopće imale listu.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 12:41 |
|
|
Brane je napisao/la: Slažem se s tobom da nema smisla ponovo na izbore po ovom modelu. Jedino što bi se promjenilo da bi ovi glasovi što su ostali ispod praga bi se djelomično prelili ostalim opcijama, al sigurno ne u jednom smjeru.
Međutim ako bi napravili 5-6 značajni promjena kroz zakone itd. sljedeće godine na izbore nebi bio problem, samo da ukinu manjine to bi značajno promjenilo političku sliku RH i to desetljećima u budućnosti. Plus realnije izborne jedinice, tu mislim geografski bi bolje reprezentirale volju birača. Pa zašto nakon godine dana? To se sve može u max 6 mjeseci. Valjda ima dovoljno mudrosti da se naprave IJ koje imaju misla.
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 12:52 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: Brane je napisao/la: Slažem se s tobom da nema smisla ponovo na izbore po ovom modelu. Jedino što bi se promjenilo da bi ovi glasovi što su ostali ispod praga bi se djelomično prelili ostalim opcijama, al sigurno ne u jednom smjeru.
Međutim ako bi napravili 5-6 značajni promjena kroz zakone itd. sljedeće godine na izbore nebi bio problem, samo da ukinu manjine to bi značajno promjenilo političku sliku RH i to desetljećima u budućnosti. Plus realnije izborne jedinice, tu mislim geografski bi bolje reprezentirale volju birača. Pa zašto nakon godine dana? To se sve može u max 6 mjeseci. Valjda ima dovoljno mudrosti da se naprave IJ koje imaju misla. Ha možda može, ne znam. Više manje izbori, manjine, ustroj su pod zaštitom organski zakona (Ustavom) tako da će morat na referendum ići više-manje za sve, jer nemaju 2/3 u Saboru.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 13:01 |
|
|
Brane je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: Pa zašto nakon godine dana?
To se sve može u max 6 mjeseci. Valjda ima dovoljno mudrosti da se naprave IJ koje imaju misla.
Ha možda može, ne znam. Više manje izbori, manjine, ustroj su pod zaštitom organski zakona (Ustavom) tako da će morat na referendum ići više-manje za sve, jer nemaju 2/3 u Saboru. Mislim da ti od toga nema ništa. Ne vjerujem da bi SDP dao da se dira u manjine.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 13:02 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: Mislim da nema smisla organizirati nove izbore. Ali i ova pat pozicija je dosta jasna, da nitko ne želi s HDZ-om. Možda bude DP ipak u vladi sa HDZ-om.
Vjerujem da bi u slučaju ponovljenih izbora nestale male stranke, ali pod uvjetom da liste ostanu ovakve kakve jesu.
Stranke tipa Fokus bi usisao SDP, a ne vjerujem da bi neke desne opcije uopće imale listu. Strančice tipa Suverenista ili Kolakušićeve sekte, koje su se dan poslije izbora udaljile od veće stranke na čijoj listi su izabrani, neće više imati mjesta na toj listi.
|
|
Vrh |
|
 |
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 13:05 |
|
|
Ne znam što bi riješili novi izbori kad bi svi opet dobili podjednaki broj glasova.
Mislim da ovo odugovlačenje nije zbog teških pregovora nego HDZ namjerno ne radi ništa dok se narod vraća u svakodnevicu, većina je već zaboravila da su uopće bili izbori. Tako da je lakše poslije formirati bilo kakvu vlade kad padne interes.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Novi izbori u RH - tko bi time dobio, a tko izgubio? Postano: 23 tra 2024, 13:16 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39 Postovi: 5174 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Drugi izbori ne pašu manjim strankama, to trebaju biti svjesni u DP-u najviše.
Ne raspolažu oni toliko razmišljanjima svojih birača kao što su možda umislili sebi, kada i lijevi i desni uvide da je moguće da njihov glas kroji vlast s njima potpuno kontra stranom tendencija je da se ne kockaju sa svojim glasom i da ga daju najjačoj stranci u toj opciji. Drugačije bi bilo možda da su rekli "Mi ostajemo oporba i ne pričamo sa nikim jer nisu dostojni". Međutim, kada kreneš pregovore o cijeni onog čina, jasno je da si prostitutka, a izostanak čina je samo posljedica izostanka dogovora o cijeni.
U ovom slučaju Možemo nikad nisu iskazali da bi bili spremni s HDZ-om niti se HDZ trudi oko njih.
Percepcija je da se HDZ trudi oko DP-a ali da DP, tvrdoglavošću, uzrokuje nove izbore, a nisu u potpunosti isključili mogućnost da će s SDP-om.
Most, bar ono od desne strane što je sakupio, također po meni gubi u korist HDZ-a jer su trenutno najveći prevrtljivci, hoće da razgovaraju i s ovima, i s onima.
Kapacitet za vladu nemaju ni DP i Most sve da idu skupa, jasno je tada da bi desno orijentirani birači, nakon otrježnjenja da nema desne opcije bez HDZ-a i Plenkovića podržali taj HDZ u strahu od SDP i Možemo vlasti.
Možemo, po meni, nema razloga da ide s SDP-om, jer nisu kompromitirali svoj stav - kažu nećemo s HDZ-om i dalje ostaju pri tom. Ako se utope u SDP gube dio svoje posebnosti, a možda rade i štetu SDP-u jer ima ljudi i s lijeve strane, ateista, koji su alergični na onu LGBTQ zastavu, tako da ja mislim da je, za obje te opcije, bolje da su odvojeni prije izbora, iako se podrazumijeva da bi rušili HDZ poslije izbora ako mogu, tako da birači Možemo ne bacaju svoj glas u korist HDZ-a, dok birači Mosta i DP-a ne znaju čijoj vlasti daju glas HDZ-ovoj, ili SDP-ovoj, a što birači tipično ne vole.
E sad, pitanje je koliko su birači Mosta i DP-a, (koji bi nakon fijaska neuspostave vlasti od desnih stranaka koje trenutno drže komotnu većinu, bili sigurno gubitnici ponovljenih izbora), kivni na HDZ u tolikoj mjeri da bi podržali i SDP direktno? Ovi koji glasuju za DP mislim da nikako ne bi birali partiju, savjest i sjećanje na njihove djedove im to ne dopušta, ali među ovim koji su glasali za Most bi sigurno bilo i onih koji bi podržali SDP, u strahu da Most ne ode uz HDZ.
Mislim da bi u toj računici opet bolje prošao HDZ ali samo u slučaju da krivnju za neuspostavu vlasti uspje svaliti na ove male, što bi ja mislim i uspio.
_________________ Što možemo izgubiti ako izgubimo BiH? Vlastiti entitet kojeg nemamo? Mjesto u Predsjedništvu koje nemamo? Poduzeće za plin koje nemamo?
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|