HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 ožu 2025, 12:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 435 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Teorija: problem europske demografije nije novac nego feminizam
PostPostano: 13 svi 2024, 21:35 

konzerva je napisao/la:
snowflake je napisao/la:
Žene ne rade ništa bitno.
Ljubčići, žene rade ono najbitnije i uvijek su radile. Između ostalog, i ono što muškarci nikako ne mogu i nikad neće.
I da, o tome ovisi civilizacija, to ste jedino dobro skužili.
Dalje, možda žene i ne rade ništa bitno, ali kako mislite da bi moderna ekonomija i moderni rast funkcionirao bez ženske radne snage?
I da, žene su oduvijek odlučivale o broju djece u obitelji, barem u kršćanskoj civilizaciji, ako ste se ikad interesirali za antropologiju i ljudsko društvo, znate da je tako.
Čak i kad su muškarci mislili da odlučuju, žene su odlučivale. Zašto? Zato što je privatna sfera, dakle kućna, bila više na njoj i ona je odlučivala.
Danas je to samo očitije.
A, iskreno, ton rasprave je jadan.

Žene nažalost danas sve manje rade ono što je najbitnije i ono što muškarci nikada neće. Zato i imamo ovu temu.

Moderna ekonomija može sasvim uredno funkcionrati bez žena, 90% poslova žene rade nisu uopće društveno esencijalni i zapravo generiraju sami sebe.

I ne, žene nisu odlučivale o broju potomaka NIKAD. Posebno ne u kršćanskoj civilizaciji koja je nalagala ženi da se pokorava mužu, da bude otvorena životu i prima potomstvo kao blagoslov. Žene o tome nisu odlučivale apsolutno ništa. Muškarcu se nije smjela uskraćivati, kontracepcije i abortusa nije bilo, sve drugo je jasno.

Danas je prvi puta žena ta koja odlučuje i posljedice vidimo. Otkad žena odlučuje, ljudi izumiru.

Ja sam svijestan da je to jako grubo što govorim, ali to je realnost i vrijeme je da se žene naviknu na kritiku. Ton možda ne zvuči ugodno, ali vrijeme za ugodne tonove i tepanje je prošlo. Stvari su kritične i žene će se morati naviknuti da, ako ništa, budu suočene s kritikama za svoj dio krivnje za nastali kaos.

Koja je ovo idealizacija prošlosti. Abortus, nažalost, postoji i postojao je oduvijek. Kršćanska civilizacija je možda učinila sve to, ali je i zabranila otmicu žena, prisilne brakove, uvela arhetip savršene žene kroz Djevicu Mariju, gotovo je izjednačivši s Trojstvom, uvela jednakost po dostojanstvu i još svašta nešto.
Za gospodarstvo, obratite se modernim ekonomistima, koji misle drukčije.
O tome je opširno govorio i lijepo srpski intelektualac Vladeta Jerotić, žao mi je što sad ne mogu naći video, nekad je bio na Youtubeu. (ovo oko kršćanstva).

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 21:35 

snowflake je napisao/la:
Ljubčići, žene rade ono najbitnije i uvijek su radile. Između ostalog, i ono što muškarci nikako ne mogu i nikad neće.
Dalje, možda žene i ne rade ništa bitno, ali kako mislite da bi moderna ekonomija i moderni rast funkcionirao bez ženske radne snage?
I da, žene su oduvijek odlučivale o broju djece u obitelji, barem u kršćanskoj civilizaciji, ako ste se ikad interesirali za antropologiju i ljudsko društvo, znate da je tako.
Čak i kad su muškarci mislili da odlučuju, žene su odlučivale. Zašto? Zato što je privatna sfera, dakle kućna, bila više na njoj i ona je odlučivala.
I od mene je uspio napraviti ljutu feministicu, a to ne može svatko.

Pa ti si ok cura, tko te ljuti? :D
Žene su obično držale tri kuta kuće, one su i odgajale buduće ljude, nitko normalan ih neće svesti na "pokretne maternice".

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 21:36 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Čuj ljubav Flekice. Pa nije moj djed napravio 16 iz ljubavi nego zbog nagona i zbog toga što mu je više djece značilo više radnika na imanju.

Danas se djeca imaju iz ljubavi. Zato ih i nema baš.

I to je ok.
Opstat će geni onih koji žele raditi djecu.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 21:36 

snowflake je napisao/la:
S čime se uvjetno slažem.
U djecu se danas mora puno više ulagati, to je istina.
No nije riječ samo o materijalnom. Ono što primjećujem da se ljudi boje jest da neće imati dovoljno vremena za posvetiti se djeci.
Toga je danas nestašica, daleko više nego materijalnog.
Nadalje, ljudi su danas nezreliji nego nekad, i muškarci i žene, a nećeš imati djecu, ako i sam osjećaš da si dijete do ne znam koje dobi.
Konačno, ovo je malo filozofski, ali duboko osjećam da je istina.
Doba u kojem živimo pati od nedostatka ljubavi, možda čak i više nego od hedonizma.
Prije se ljubav podrazumijevala, a danas su mnogi ljudi izgubljeni.
Ovo su glavni problemi, sve ostalo su simptomi.

To s vremenom zna biti zeznuto, da...

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 21:38 

dudu je napisao/la:
KonfroNtacija = sukob.

Dudu je od onih 'puno zuje, malo meda daju.' Još podučavaju druge.

Otprilike kao kad Vlatka Pokos ženama dijeli ljubavne savjete. :zubati

treba znati slušati i razumijevati ženin jezik i prepoznati emotivno stanje.

meni je najgore što čujem od nje kad ju razoružam, dosta mi je tih tvojih prodajnih sranja i seansi. :zubati

Pa e.
Imam jednu dobru knjigu za tebe.
https://www.amazon.com/Never-Split-Diff ... 0062407805

Pisao ju bivši swatovac :D
Prvih polovice je odlično, kasnije postane malo idiot, ali jbg :D

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 21:43 

konzerva je napisao/la:
Žene nažalost danas sve manje rade ono što je najbitnije i ono što muškarci nikada neće. Zato i imamo ovu temu.

Moderna ekonomija može sasvim uredno funkcionrati bez žena, 90% poslova žene rade nisu uopće društveno esencijalni i zapravo generiraju sami sebe.

Pa žene su danas ugrožena vrsta.
Imaš muške i "osobe koje menstruiraju"?
Pravih žena je sve manje.
konzerva je napisao/la:
I ne, žene nisu odlučivale o broju potomaka NIKAD. Posebno ne u kršćanskoj civilizaciji koja je nalagala ženi da se pokorava mužu, da bude otvorena životu i prima potomstvo kao blagoslov. Žene o tome nisu odlučivale apsolutno ništa. Muškarcu se nije smjela uskraćivati, kontracepcije i abortusa nije bilo, sve drugo je jasno.

Ovo baš nije točno.

Kršćanska civilizacija govori o dostojanstvu žene, pa žene je rodila Boga, odnosno Sina Božjega.
Žene su bile puno cjenjenije u kršćanstvu, nego u drugim civilizacijama.

Što se uskraćivanja tiče, zašto bi se uskraćivao onom koga voliš?
Samo nije bilo razvoda, jbg.

Kontracepcije što se tiče, imaš plodne i neplodne dane, a abortus je grijeh, da.

konzerva je napisao/la:
Danas je prvi puta žena ta koja odlučuje i posljedice vidimo. Otkad žena odlučuje, ljudi izumiru.

Ne odlučuju žene, nego su nepovoljni uvjeti za veće familije.

Rađe bi žene rađale, nego šljakale na poslu za neki kikikiriki.
konzerva je napisao/la:
Ja sam svijestan da je to jako grubo što govorim, ali to je realnost i vrijeme je da se žene naviknu na kritiku. Ton možda ne zvuči ugodno, ali vrijeme za ugodne tonove i tepanje je prošlo. Stvari su kritične i žene će se morati naviknuti da, ako ništa, budu suočene s kritikama za svoj dio krivnje za nastali kaos.

Kažeš, sve je počelo od Eve =))

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 21:49 

Naša Kvačica je napisao/la:
konzerva je napisao/la:

Opet odbijate stvari gledati na generalnoj razini.

Nije samo njen problem. Jer kad ih ima 30% koje se ne žele udati onda je to problem zajednice.

Zajednica više ne postoji. Postojimo mi i oni. To su dva odvojena paralelna društva.

A i ovo je kaj veliš.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 21:57 

Ceha je napisao/la:
snowflake je napisao/la:
I od mene je uspio napraviti ljutu feministicu, a to ne može svatko.

Žene su obično držale tri kuta kuće, one su i odgajale buduće ljude, nitko normalan ih neće svesti na "pokretne maternice".

Nadam se. Ako se misli izvući iz ove situacije, to će se morati suradnjom, a ne ratom među spolovima.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:01 

Čuj ljubav Flekice. Pa nije moj djed napravio 16 iz ljubavi nego zbog nagona i zbog toga što mu je više djece značilo više radnika na imanju.

Pa kažem, postoji nedostatak ljubavi u globalu.
Ne između tebe i tvoje supruge, vjerojatno, zato i imate puno klinaca. :zubati

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:02 

Nadam se da neki komentatori na ovoj temi imaju kćeri. Lijepo vas molim počnite od svojih kćeri.
Odgojite ih da budu pokorne muževima, da im se ne uskraćuju, da budu isključivo kućanice i majke.
Pokažite svojim primjerom, odgojem svojih kćeri , pa onda to isto tražite od tuđih kćeri.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:04 

Što se tiče zaposlenosti žena.
Da se dogodi čudo i sutra sve žene daju otkaze, budu isključivo kućanice, tko će po vama koji to zazivate popuniti ta radna mjesta?

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:08 

snowflake je napisao/la:
Bogte, hrpa sredovječnih muškaraca raspravljaju zašto su žene za sve krive i zašto su, naravno, sve kurve.
Junuz jedini normalan i još neki koji se ne javljaju.

Malo ću se nadovezati. Kurve, svima daju samo njima ne daju :zubati

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:16 

Here it goes

Emotion against emotion
Ja vas razumijem cure/žene, ali naprosto ste nesvjesno previsoko digle ljestvicu gdje te određene uvjete može ispunjavati maksimalno 14% muškaraca

Evo nedavno sam išao plesat s jednom curom i ona prije nego što smo krenuli ona odbija kao da je najgora stvar na svijetu zato što ne znam plesat taj određeni ples
Uzmite ovo objektivno, tj nemojte se sjetit nekog iskustva kad vas je neki lik koji vam se nije sviđao tražio da plešete s njim

Zapravo je ovo dokaz činjenice da djevojke diskvalificiraju momke na apsolutno nebitnim stvarima. Koliko je ples bitan u jednom dugoročnom odnosu? 0.01% možda

Cure se kao mlade naviknu na razonodu i samo očekuju razonodu cijeli život
Na razonodi se ne može temeljit čitavo društvo

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:19 

snowflake je napisao/la:

Pa, moram priznat da to kod mene nije romantično baš skroz. Imao sam dosta burnu mladost. Dosta love, dobro izgledao, samouvjeren i voljele su me a i ja njih, kao i društvo, zabavljanje. Dok nisam u jednom takvom zabavljanju gadno stradao u prometnoj, bilo je i poginulih. 10 dana sam bio li-la, hoću ostat - neću ostat. I baš sam razmišljao, puno toga sam prošao i doživio. Dovoljno. Nisam bio željan ničeg i samo mi je bilo žao što jednu stvar nisam doživio, uzeo svoje dijete u ruke. Ateist sam ali baš sam onom nekom gore rek'o: Ajd još to da doživin pa mogu i ići.

I naravno, čim sam se oporavio, znao sam što mi je činiti. Naravno, više nisam tražio sise i guzice nego majku svoje djece. I doživio sam to što sam htio, i osjećam se zaokruženo. Mogu sutra ići gore, neće mi bit žao baš više ničeg.

I doista ne razumijem ljude koji ne žele djecu. Osim ako sudjeluješ u stvaranju lijeka za rak onda imaš viši cilj i svrhu od stvaranja života i ljudi.

Ja stvarno uživam u svojoj djeci i uložio sam u to maksimalno, i oni to osjete jer su izrasli u jako dobre ljude po svim parametrima i k tome se jako dobro slažu.

U mojim godinama više ništa drugo nije bitno. Ni kuće, ni auti, ni uspjeh na poslu, samo kakva su djeca. Zato doista mislim da se ljudi zavaravaju s drugim ciljevima.

Sad čekam unuke... :D

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:22 

snowflake je napisao/la:

Lijepo je da se žene jave i daju svoje mišljenje.

Kako bi vi povećali natalitet? Imaju li neke mjere koje bi dale povoljan rezultat?

A da to nije nešto tipa- ljubav, razumjevanje...

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:27 

estoyAqui je napisao/la:
Here it goes

Emotion against emotion
Ja vas razumijem cure/žene, ali naprosto ste nesvjesno previsoko digle ljestvicu gdje te određene uvjete može ispunjavati maksimalno 14% muškaraca

Evo nedavno sam išao plesat s jednom curom i ona prije nego što smo krenuli ona odbija kao da je najgora stvar na svijetu zato što ne znam plesat taj određeni ples
Uzmite ovo objektivno, tj nemojte se sjetit nekog iskustva kad vas je neki lik koji vam se nije sviđao tražio da plešete s njim

Zapravo je ovo dokaz činjenice da djevojke diskvalificiraju momke na apsolutno nebitnim stvarima. Koliko je ples bitan u jednom dugoročnom odnosu? 0.01% možda

Cure se kao mlade naviknu na razonodu i samo očekuju razonodu cijeli život
Na razonodi se ne može temeljit čitavo društvo

A da se malo okreneš oko sebe i pogledaš i današnje momke/muškarce.
Što možeš reći o današnjim dečkima, uzmimo dob 25-30 godina?
Koliko su oni ozbiljni i spremni za brak i djecu?

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:27 

Ceha je napisao/la:

Kršćanska civilizacija govori o dostojanstvu žene, pa žene je rodila Boga, odnosno Sina Božjega.
Žene su bile puno cjenjenije u kršćanstvu, nego u drugim civilizacijama.

Da, hint otmica Sabinjanki, posve je normalno bilo oteti ženu, silovati i tako konzumirati brak.
U Albaniji i CG si imao žene koje su preuzimale muški rodni identitet - virdžine.
Nešto grozno. A u BiH nikad nisi, pogotovo među katolicima, Crkva zabranila.
Žene u Rimu imaju imena po brojevima i imaš takvu masu primjera.

Ceha je napisao/la:
Što se uskraćivanja tiče, zašto bi se uskraćivao onom koga voliš?
Samo nije bilo razvoda, jbg
.
Uvijek se sjetim Nine Raspudića iz jednog Petog dana, rekao je: Feminizma ne bi bilo da ga muškarci nisu htjeli, i u pravu je.
Muškarci su imali istaknutu ulogu u začecima feminističkog pokreta. Jedan viktorijanski pisac je o tome rekao kad su ga pitali: "Pa neću ja provesti pola života u nerazrješivoj partnerskoj zajednici s neukom tukom, vi ako hoćete, samo naprijed".

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:35 

zalutala je napisao/la:

Znam ih dosta da
Ali nisam siguran da je klima podobna za ljude koji žele brak i djecu
Svatko lovi novu sjajnu stvar, a koliko će ta nova sjajna stvar bit dobra za društvo u totalu baš i ne znam

Prije su recimo ljudi šparali novac, gradili kuću mic po mic 20 godina, polako išli u život i gradili obitelj
Naspram toga danas ti momci 25-30 ulaze u masovne kredite ne bi li kupili auto van njihove kupovne moći da bi impresionirali neku curu koja je vidila takvih 10 već. Ovo je samo primjer iz moje okoline

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:36 

Zašto ti misliš da su današnji momci 25-30 nepodobni?

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:41 

Bobovac je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Lijepo je da se žene jave i daju svoje mišljenje.

Kako bi vi povećali natalitet? Imaju li neke mjere koje bi dale povoljan rezultat?

A da to nije nešto tipa- ljubav, razumjevanje...

Četiri riječi: zrelost, ljubav, odgovornost, svrha. Dovoljno?
Hroboatos govori o vjeri u budućnost, ja, i Junuz u prethodnom postu, o svrsi kao opreci nihilizmu.
Možda još i zrtva. Treba kćeri i sinove odgajat za vrijednosti, ne za pokornost.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:44 

snowflake je napisao/la:
Hroboatos govori o vjeri u budućnost, ja, i Junuz u prethodnom postu, o svrsi kao opreci nihilizmu.

Svrha - što od koga što treba/želi i što treba/želi dati zauzvrat?

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:44 

estoyAqui je napisao/la:
Zašto ti misliš da su današnji momci 25-30 nepodobni?

Zato što su nezreli. Kao i cure.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:50 

estoyAqui je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Svrha - što od koga što treba/želi i što treba/želi dati zauzvrat?

Ne razumijem što želiš reći?
Ja aludiram na neki općenit stav o vrijednosti tvog života, odnosa s drugima i onda vrijednosti nastavljanja istog.
Uostalom, vidi Junuzov post, puno je elokventniji.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 22:51 

estoyAqui je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Znam ih dosta da
Ali nisam siguran da je klima podobna za ljude koji žele brak i djecu
Svatko lovi novu sjajnu stvar, a koliko će ta nova sjajna stvar bit dobra za društvo u totalu baš i ne znam

Prije su recimo ljudi šparali novac, gradili kuću mic po mic 20 godina, polako išli u život i gradili obitelj
Naspram toga danas ti momci 25-30 ulaze u masovne kredite ne bi li kupili auto van njihove kupovne moći da bi impresionirali neku curu koja je vidila takvih 10 već. Ovo je samo primjer iz moje okoline

I što ti to govori? Jel zreo taj dečko koji uzima kredit da bi kupio bijesan automobil ne bi li impresionirao curu koju najvjerojatnije nikad neće ni imati, ili će je imati na kratke staze?
Pored te cure koju bi impresionirao sa skupim autom sigurno ima i onih koje ne padaju na skupa auta. Zašto se oko njih ne okrene?

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 23:14 

snowflake je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Nadam se. Ako se misli izvući iz ove situacije, to će se morati suradnjom, a ne ratom među spolovima.

:zivili

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 435 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: