HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 ožu 2025, 13:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 435 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Teorija: problem europske demografije nije novac nego feminizam
PostPostano: 13 svi 2024, 23:18 

snowflake je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Kršćanska civilizacija govori o dostojanstvu žene, pa žene je rodila Boga, odnosno Sina Božjega.
Žene su bile puno cjenjenije u kršćanstvu, nego u drugim civilizacijama.

Da, hint otmica Sabinjanki, posve je normalno bilo oteti ženu, silovati i tako konzumirati brak.
U Albaniji i CG si imao žene koje su preuzimale muški rodni identitet - virdžine.
Nešto grozno. A u BiH nikad nisi, pogotovo među katolicima, Crkva zabranila.
Žene u Rimu imaju imena po brojevima i imaš takvu masu primjera.

Da, prije kršćanstva je bilo svega i svačega, pogle Atenu, šatro demokracija, a žene su im bile imovina.
Ajd, Sparta je bila drugačija, ali oni su po svemu bili iznimka.

Za ove primjere, da užas :/
snowflake je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Što se uskraćivanja tiče, zašto bi se uskraćivao onom koga voliš?
Samo nije bilo razvoda, jbg
.
Uvijek se sjetim Nine Raspudića iz jednog Petog dana, rekao je: Feminizma ne bi bilo da ga muškarci nisu htjeli, i u pravu je.
Muškarci su imali istaknutu ulogu u začecima feminističkog pokreta. Jedan viktorijanski pisac je o tome rekao kad su ga pitali: "Pa neću ja provesti pola života u nerazrješivoj partnerskoj zajednici s neukom tukom, vi ako hoćete, samo naprijed".

I to ima smisla.
Svako od nas ima majku, neki imaju sestre, kćeri...
Neke stvari bi trebali znati i na vlastitoj koži...

Vrh

PostPostano: 13 svi 2024, 23:20 

Nego, neke stvari i nisu tako svježe kako se misli:

https://www.facebook.com/share/r/gNhfmBJkNGrzawJ8/

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 00:01 

Svakavih se gluposti ovdje nadrobilo u 9 strana, ali ajde da je barem nekoliko korisnika shvatilo da žene zaboli neka stvar za muškarčev novac, i da im novac neće pomoći.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 07:34 

zalutala je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:
Znam ih dosta da
Ali nisam siguran da je klima podobna za ljude koji žele brak i djecu
Svatko lovi novu sjajnu stvar, a koliko će ta nova sjajna stvar bit dobra za društvo u totalu baš i ne znam

Prije su recimo ljudi šparali novac, gradili kuću mic po mic 20 godina, polako išli u život i gradili obitelj
Naspram toga danas ti momci 25-30 ulaze u masovne kredite ne bi li kupili auto van njihove kupovne moći da bi impresionirali neku curu koja je vidila takvih 10 već. Ovo je samo primjer iz moje okoline

I što ti to govori? Jel zreo taj dečko koji uzima kredit da bi kupio bijesan automobil ne bi li impresionirao curu koju najvjerojatnije nikad neće ni imati, ili će je imati na kratke staze?
Pored te cure koju bi impresionirao sa skupim autom sigurno ima i onih koje ne padaju na skupa auta. Zašto se oko njih ne okrene?

Nije to ništa novo. Moj kolega je kupio Audi A4 kad mu je plaća bila 1000KM. Prodao zemlju i uvalio se u kredit, ali eto imao je A4. :zubati

Ja ostao šokiran, i sretan sa svojim polovnim strojem od cca 1500KM. :rolleyes

To je bilo prije 25 godina. U međuvremenu je auto istrunuo a i on je poprilično propao. Ali eto par godina je impresionirao rodbinu u selu i možda po koju curu.

1126 of 2558 - 44.02%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 07:43 

Što se bunite protiv budala. To je vama prilika onda da se istaknete.

Meni je više problem što se baš ne ističem među budalama. :D

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 07:52 

Ceha je napisao/la:
[

Npr. znam jednu full zgodnu doktoricu (mala je dalmošica) koja ima problema u odnosima, jer si rijetko kada može naći nekog tko je na istoj razini kao i ona, a kamoli preko.
Cura je bistra, pametna, i kaj, sad će ju svašati neki maler, zgubidan, ili pijanac?
A vrijeme ide, biologija radi svoje.
Sad mala ima već 3 banke, a nije još udana.

Nije to stvar samo bogatstva nego općenito lifestylea.
Ali jbg. onda u nekim stvarima treba pristati na žrtve.

Ova razmišlja o umjetnoj oplodnji, al ju malo *ebe to kaj je Crkva kontra toga, a i malo joj je glupo odgajati klinca ili klinku bez oca.

Tu dolazi ovo o čem si pričao, zajednica, savjeti i slično.

Je li ta doktorica plavuša s plavim očima, odrasla u Splitu, na specijalizaciji u jednoj zagrebačkoj bolnici? :zubati

Mislim da imamo zajedničku znanicu...

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 08:33 

Clint Eastwood je napisao/la:
Svakavih se gluposti ovdje nadrobilo u 9 strana, ali ajde da je barem nekoliko korisnika shvatilo da žene zaboli neka stvar za muškarčev novac, i da im novac neće pomoći.

Baš nikako?

Hm... Kud baš sad kad sam se obogatio...

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 08:43 

zalutala je napisao/la:
I što ti to govori? Jel zreo taj dečko koji uzima kredit da bi kupio bijesan automobil ne bi li impresionirao curu koju najvjerojatnije nikad neće ni imati, ili će je imati na kratke staze?
Pored te cure koju bi impresionirao sa skupim autom sigurno ima i onih koje ne padaju na skupa auta. Zašto se oko njih ne okrene?

On samo misli da će tako riješit svoj problem
Recimo u klubu je vidio da neki lik s Porscheom dobije curu koju je on htio i sad je on to protumačio kao: “I ja trebam imat takav auto pa ću dobit tu curu”

Muškarci su često spremni napravit previše da dođu do one stvari

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 08:46 

Msm materijalno nije glupost i dobro dođe
Ali je puno veća vrijednost ovladavanje samim sobom i ne dopuštanje da te neke gluposti odgovore od najboljeg rješenja

Veliki je problem što u ljubavi vlada emocionalni mozak i što se svi ponašaju kao petogodišnjaci

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 08:58 

Ceha je napisao/la:

Ovo baš nije točno.

Kršćanska civilizacija govori o dostojanstvu žene, pa žene je rodila Boga, odnosno Sina Božjega.
Žene su bile puno cjenjenije u kršćanstvu, nego u drugim civilizacijama.

Što se uskraćivanja tiče, zašto bi se uskraćivao onom koga voliš?
Samo nije bilo razvoda, jbg.

Kontracepcije što se tiče, imaš plodne i neplodne dane, a abortus je grijeh, da.

babe i žabe.

Ja sam govorio o tome ko je odlučivao o potomstvu, a ne o dostojanstvu žene. U kršćanskoj civilizaciji žene nisu odlučivale o potomstvu. Jer su moralo biti na raspolaganju muževima, i nisu imale metode spriječavanja začeća.

Kakvi vas plodni i neplodni dani spopali, to se zna odnendavno i baš je tvoj đukundjed pitao babu koji su joj. Kad je bila plodna, najveća je vjerojatnost da ju je baš tada dohvatio, jer je tada žena najprivlačnija.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:03 

snowflake je napisao/la:
Koja je ovo idealizacija prošlosti. Abortus, nažalost, postoji i postojao je oduvijek. Kršćanska civilizacija je možda učinila sve to, ali je i zabranila otmicu žena, prisilne brakove, uvela arhetip savršene žene kroz Djevicu Mariju, gotovo je izjednačivši s Trojstvom, uvela jednakost po dostojanstvu i još svašta nešto.
Za gospodarstvo, obratite se modernim ekonomistima, koji misle drukčije.
O tome je opširno govorio i lijepo srpski intelektualac Vladeta Jerotić, žao mi je što sad ne mogu naći video, nekad je bio na Youtubeu. (ovo oko kršćanstva).

Opet, ja u kupe, ti u špade. Sve što sam ti ja rekao je da žene nitko nije pitao žele li ili ne imati potomstvo, a nisam govorio o dostojanstvu.

Ja znam da se modernim ženama, čak ni kršćankama, to ne sviđa ćuti, ali situacija je upravo takva - od žene se očekivalo da bude pokorna mužu, prima djecu kao blagoslov i rađa.

To sve skupa nema veze s činjenicom da je kršćanstvo uzdiglo ženu na višu instancu, ali što se tiče potomstva i obitelji, tu je Crkva bila sasvim jasna, kao što je i Sv. Pismo. Muž je glava ženi, kao što je Krist glava Crkvi.

Otkad žene same odlučuju o reprodukciji, iste nema. Stvari su vrlo jednostavno, iako to tebe kao pripadnicu tog spola pogađa ćuti, jer općenitpo niste sklone ćuti kritiku na svoj račun. Ali, u svijetu u kojem ste dobile mnoga prava, morati ćete se naviknuti na to.

Za gospodarstvo, možemo razgovarati argumentima ili ne razgovarati. Ako imaš, izvoli.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:05 

Jednu stvar bih htio mladima ovdje malo pojasniti. Vremenski okvir koji trebaš dat djeci je nekih 20-ak g. od toga 10 intenzivnih jer doslovno ne mogu ništa bez tebe.

Ljudi su prije živjeli 40 do 50-ak funkcionalnih godin, uz težak fizički rad 35 od toga, a i odgoj djece bi im uzeo najbolje godine i praktički im se život svodio na to. Naravno da su osjećali da im nešto fali.

Međutim, danas se može ipak na više godina računat, imaš 60 do 70-ak funkcionalnih godina. Zašto je problem potrošit 20 g. na djecu? Imaš i dalje jako puno za sve drugo. Meni je tih 20 g. proletilo dok si rekao keks, i imao sam dovoljno vremena za sve drugo što sam htio. I imam još.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:06 

zalutala je napisao/la:
Što se tiče zaposlenosti žena.
Da se dogodi čudo i sutra sve žene daju otkaze, budu isključivo kućanice, tko će po vama koji to zazivate popuniti ta radna mjesta?

90% tih radnih mjesta su posve nepotrebna.

Žene ne rade esencijalne poslove, izuzev medicinskih sestara.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:13 

zalutala je napisao/la:
Nadam se da neki komentatori na ovoj temi imaju kćeri. Lijepo vas molim počnite od svojih kćeri.
Odgojite ih da budu pokorne muževima, da im se ne uskraćuju, da budu isključivo kućanice i majke.
Pokažite svojim primjerom, odgojem svojih kćeri , pa onda to isto tražite od tuđih kćeri.

I ti si, sasvim očekivano (zapravo klišejski) hiperemocionalno reagirala umjesto da izneseš neki argument.

Lijepo je da su se žene uključile, ali vaša reakcija samo potvrđuje ono što govorimo.

Na kritiku feminizma, reagirale ste emocionalnom uvrijeđenošću umjesto kontraargumentima i zdravom diskusijom da pokušamo rješiti problem. Što samo potvrđuje sve klišeje o ženama.

Nije apsolutno nužno da žene budu samo kućanice i majke (iako je to lijepo). Ono što međutim jest nužno i kako kćeri treba odgajati, je da je njihova primarna i najvažnija uloga ta i da nikakve karijere i znanosti ne mogu to nadomjestit i nisu bitne spram toga.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:15 

zalutala je napisao/la:

Jesi li sigurna da ih ima? Tj. jesi li sigurna da ih ima dovoljno?

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:17 

konzerva je napisao/la:
Nije apsolutno nužno da žene budu samo kućanice i majke (iako je to lijepo). Ono što međutim jest nužno i kako kćeri treba odgajati, je da je njihova primarna i najvažnija uloga ta i da nikakve karijere i znanosti ne mogu to nadomjestit i nisu bitne spram toga.

Nije da žena želi karijeru zato što želi tu poziciju i da stvara svijet na svoju sliku(muška logika), već da joj ljudi govore svaki dan kako je pametna i uspješna
Epiteti epiteti epiteti

Bila bi kućanica i majka da joj svi to govore svaki dan

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:22 

snowflake je napisao/la:
Uvijek se sjetim Nine Raspudića iz jednog Petog dana, rekao je: Feminizma ne bi bilo da ga muškarci nisu htjeli, i u pravu je.
Muškarci su imali istaknutu ulogu u začecima feminističkog pokreta. Jedan viktorijanski pisac je o tome rekao kad su ga pitali: "Pa neću ja provesti pola života u nerazrješivoj partnerskoj zajednici s neukom tukom, vi ako hoćete, samo naprijed".

Ono s čime sam ja započeo diskusiju na ovoj temi je važnost razlikovanja feminizma kao ideologije i jednostavne činjenice ekonomske emancipacije žena.

Mi danas imamo 20-30% neženja i neudanih kojima se bliži četdeseta. I iako se tebi to ne sviđa ćuti, odgovornost za to je na ženama.

Nije to stvar ideologije, nego kako rekoh, naprosto promijenjenih okolnosti u odnosu na prošlost. Žena danas može bez muškarca, ne ovisi o njemu.

I tu je do izražaja došla, kod značajnog broja žena, njihova pretjerana selektivnost. Pazi, ona ima i evolucijske logike, ali ona u prošlosti nije nikad mogla previše eksplodirati, jer su okolnosti ženu gotovo pa tjerale da se uda.

Danas nije tako i danas imaš masu trideset+ žena koje pucaju previsoko i ostaju same, a posljedično i neki muškarac.

Kad mi to kažemo, to nije iz zlobe, nego jednostavno jer smatramo da je to problem koji treba rješiti. Ali ženama je danas teško uopće ćuti kritiku, a kamoli pristati na to da nešto poduzmu po tom pitanju. Navikle ste se na to da vam društvo samo govori kako ste vi žrtve, a muškarci zločesti. Niste navikli na to da nešto same trebate mijenjati.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:39 

konzerva je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Ono s čime sam ja započeo diskusiju na ovoj temi je važnost razlikovanja feminizma kao ideologije i jednostavne činjenice ekonomske emancipacije žena.

Mi danas imamo 20-30% neženja i neudanih kojima se bliži četdeseta. I iako se tebi to ne sviđa ćuti, odgovornost za to je na ženama.

Muškarci su sve krivi, ako to do sada nisi naučio onda ne znam. :zubati

Nemaju žene odgovornost, i neće je odjednom imati ako to neprestano ponavljaš.

1126 of 2558 - 44.02%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:39 

Bobovac je napisao/la:
Clint Eastwood je napisao/la:

Baš nikako?

Hm... Kud baš sad kad sam se obogatio...

:zubati

1126 of 2558 - 44.02%

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:43 

I ja baš čitam. Neće ništa zaustavit muškarca da ima djecu, ako on to doista želi. Mijenjat ćeš dok ne naletiš na neku koja želi, a ima ih uvijek.

Samo ti trebaš bit dovoljno moćan da ih možeš imat. Zanimljivo je to u islamu, možeš imat i 4 žene, ako ih možeš hendlat, a to rijetko tko može, i jedna je puna kapa. :D

Ne vidim baš preveliku odgovornost na ženi. Samo se muškarci doista sada moraju puno više trudit za potomstvo od naših pradjedova.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:44 

Naša Kvačica je napisao/la:

Muškarci su sve krivi, ako to do sada nisi naučio onda ne znam. :zubati

Nemaju žene odgovornost, i neće je odjednom imati ako to neprestano ponavljaš.

S obzirom da su žene odlučile uvelike preuzeti tradicionalnu ulogu muškaraca, vrijeme im je da i krivnju i odgovornost preuzmu.

Nek malo vide kako je to biti privilegirani muškarac.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 09:49 

Junuz Djipalo je napisao/la:
I ja baš čitam. Neće ništa zaustavit muškarca da ima djecu, ako on to doista želi. Mijenjat ćeš dok ne naletiš na neku koja želi, a ima ih uvijek.

Samo ti trebaš bit dovoljno moćan da ih možeš imat. .

Ovo je grunfovski pristup, ono ako ne želiš biti siromašan moraš biti bogat.

Na razini prosjeka, jedan značajan dio muškaraca neće imati djecu ma koliko se trudio, jer ne mogu svi biti moćni (moć je relativna stvar, stvar međusobnih odnosa, kao i medalje u sportu, ne mogu svi doći na prva tri mjesta), i posljedično donju četvrtinu do trećinu muškaraca žene odbacuju.

SVE ŽENE.

E sad, da legaliziramo poligamiju, to bi možda rješilo dio problema, jer ako su žene već odbacile nekih 30% muških, neka se udaju po dve tri za one koji im pašu. Možda je i to dio rješenja. No kako vidimo iz primjera zemalja gdje je poligamija legalna, ni to ne rješava problem, jer žrna uglavnom ako ne dobije za sebe onoga na koga misli da ima pravo, uglavnom niti želi drugoga niti želi dijeliti istoga.

Jednostavno, ženska hiperselektivnost vodi do velikog broja samaca. To bi već prije došlo do izražaja, ali su okolnosti hiperselektivnost držale pod kontrolom.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 10:11 

estoyAqui je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

On samo misli da će tako riješit svoj problem
Recimo u klubu je vidio da neki lik s Porscheom dobije curu koju je on htio i sad je on to protumačio kao: “I ja trebam imat takav auto pa ću dobit tu curu”

Muškarci su često spremni napravit previše da dođu do one stvari

Ok, to je pogled s muške strane. Sad pogled sa ženske strane. Taj lik koji se uvalio u kredit da bi bijesnim autom impresionirao curu ostat će bez te cure. Može je eventualno dobiti na kraće staze, ta se nikada neće udati za njega, ako pada na skupe aute(novce) sigurno se neće udati za muškarca kojem je potreban kredit da bi došao do tog auta.
S druge strane ostat će i bez cure koja ne pada na skupe aute. Takva je dovoljno zrela da zna da muškarac kojem je prioritet skup auto(na kredit) nije materijal za brak i djecu.
Ukratko koliko ovdje prozivate djevojke/žene, toliko biste trebali i dečke.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 10:13 

konzerva je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Jesi li sigurna da ih ima? Tj. jesi li sigurna da ih ima dovoljno?

Da ih nema u našem društvu bi samo bogati bili oženjeni.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2024, 10:15 

konzerva je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Nadam se da neki komentatori na ovoj temi imaju kćeri. Lijepo vas molim počnite od svojih kćeri.
Odgojite ih da budu pokorne muževima, da im se ne uskraćuju, da budu isključivo kućanice i majke.
Pokažite svojim primjerom, odgojem svojih kćeri , pa onda to isto tražite od tuđih kćeri.

I ti si, sasvim očekivano (zapravo klišejski) hiperemocionalno reagirala umjesto da izneseš neki argument.

Lijepo je da su se žene uključile, ali vaša reakcija samo potvrđuje ono što govorimo.

Na kritiku feminizma, reagirale ste emocionalnom uvrijeđenošću umjesto kontraargumentima i zdravom diskusijom da pokušamo rješiti problem. Što samo potvrđuje sve klišeje o ženama.

Ne, nisam uvrijeđena. Samo sam napisala da svojim primjerom pokažete kako se kćeri trebaju odgajati.
Jesi li spreman svoje kćeri odgajati da budu pokorne muževima, da im uvijek budu na raspolaganju i da budu isključivo kućanice i majke?
Molim odgovor sa da ili ne, hvala

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 435 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Cro-realizam i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: