HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 16 srp 2024, 10:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Armija BiH napadala HVO pa lažno optuživala da je HVO napao prvi
PostPostano: 23 svi 2024, 04:02 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Citat:
Primjerice, iz dostupnih dokumenata 7. muslimanske brdske brigade moguće je steći uvid u način na koji je Armija BiH napala i porazila HVO u Zenici, što je ujedno bio prvi korak u etničkom čišćenju domicilnoga hrvatskog stanovništva. U izvješćima 3. korpusa HVO je optužen za napad premda su u izvješću Komande 7. muslimanske brigade bili potpuno jasni da su oni napali HVO. Iz istoga razdoblja (travanj 1993.) naveo bih slučaj muslimanskih napada na Busovaču usprkos potpisanom primirju. Iz dnevnog izvješća Komande 333. brdske brigade očito je da Armija BiH napada, a kad je HVO prosvjedovao zbog kršenja primirja, Komanda 3. korpusa svisoka je odgovorila da Hrvati po običaju ne govore istinu.
Kao primjer lažnoga izvješćivanja naveo sam i dio muslimanskih dokumenata o operaciji Neretva-93, izvedenoj dok se još nije osušila tinta na papiru primirja potpisanog između Armije BiH i HVO-a, kojega se muslimanska strana uopće nije imala namjeru pridržavati iako ga je potpisala. Iz nekoliko dostupnih muslimanskih dokumenata nedvojbeno je da Armija BiH sprema napad. Hrvatski su vojnici na brdu Hum u Mostaru kod poginuloga muslimanskog oficira pronašli naredbu za početak napada 20. rujna, a u dnevnom izvješću Komande 4. korpusa za taj dan HVO se optužuje za bjesomučno granatiranje premda nema dvojbe da ga je oko 4 sata 20. rujna počela Armija BiH topničkom vatrom unajmljene srpske haubice 122mm s područja Rošci. Na temelju tih primjera zaključio sam da lažno izvješćivanje "nije iznimka nego pravilo 3. korpusa, a čini se da je u Armiji Bosne i Hercegovine bilo veoma rašireno. Ostaje pitanje je li to, u što ne sumnjam, odraz pismene ili usmene naredbe Štaba Vrhovne komande Armije Bosne i Hercegovine o postupanju i stvaranju potrebne slike o drugima.
U Hrvatskom vijeću obrane mnogo je češći bio običaj da 'nepoćudna' zbivanja jednostavno prešute".


Očito je da Šadinlija "čupa" moje riječi iz konteksta, što je, čini se, konstanta njegova metodološkoga pristupa. A uz prije navedene primjere lažnih izvješća dodao bih i niz obavještajnih izvješća kojima je Komanda 4. korpusa iz Mostara zatrpavala nadređene u Sarajevu lažnim tvrdnjama o nazočnosti HV-a, a o čemu sam detaljno pisao na str. 191-193.
/Davor Marijan


https://hrcak.srce.hr/246367

Str. 993-994


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Armija BiH napadala HVO pa lažno optuživala da je HVO napao prvi
PostPostano: 23 svi 2024, 15:37 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO