HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 sij 2025, 10:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Moliški Hrvati
PostPostano: 21 vel 2011, 18:39 

Tijekom mjeseca siječnja 2010. Hrvatska radiotelevizija emitirala je dokumentarnu emisiju, pod nazivom "A sad u Europu", unutar kojeg je bila emitirana dokumentarna emisija o Moliškim Hrvata.

http://www.mundimitar.it/milic/Moliski%20Hrvati.wmv

web portal Moliških Hrvata:

http://www.mundimitar.it

Vrh

Naslov: Re: Moliški Hrvati
PostPostano: 21 vel 2011, 19:09 

Mala zajednica našeg naroda dugoročno osuđena na asimilaciju i nestanak.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2011, 11:58 

Velika je stvar što su se i dosad održali.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2011, 13:45 

hercegovac1981 je napisao/la:
Velika je stvar što su se i dosad održali.

Puno je se lakše bilo održati do pojave masovnih medija, čestih migracija, te ostalih društvenih kretanja i procesa koji su se intenzivirali od sredine 20.st. naovamo. :wink

Vrh

PostPostano: 22 vel 2011, 23:37 

divlja svinja je napisao/la:

ma da.nestajali vise puta stotinama godina :smajl049

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 10:07 

Citat:

Ok, bez namjere da se pravim pametna, ali, po toj logici, svi su dogoročno osuđeni na nestanak, pogotovo male zajednice i kuture.
No ima nešto i u onoj da ćeš opstati onoliko koliko se budeš trudio opstati.
Inače, nešto slično ovome što kažeš prorokovao je moliškim Hrvatima jedan od prvih hrvatskih filologa koji ih je uopće i posjetio dajući im još najviše 100 godina.
To je bilo prije 115. godina.

Moliški Hrvati su prilično tajanstveni, što znači da se o njima, njihovom porijeklu, u globalu, zna manje nego o ostalim pripadnicima tzv. stare dijaspore.
Čak ni oni sami nisu sigurni odakle točno potječu, u predanju je jedino ostala sačuvana tvrdnja da su doselili "tamo negdje preko mora"
Činjenica jest da govore štokavskim pa su otuda kretale i moguće pretpostavke o njihovu porijeklu.
Te bi bile: zapadna Hercegovina, istočna Hercegovina, Cetinska krajina i Boka kotorska.
Kao i kod ostalih pripadnika stare dijaspore najvazniji kulturno-identifikacijski kod je jezik koji je štokavski, kako sam već rekla, ali nije u potpunosti standardiziran, samim time ne može adekvatno služiti svim komunikacijskim aspektima zajednice.
To također vuče i neke druge posljedice pa je, recimo, knjževnost na moliškohrvatskom prilično nerazvijena u usporedbi s književnošću na gradišćanskohrvatskom.
Također, jezik je,čini mi se, pod većim uplivom talijanizacije od nekih drugih govora. Prezimena su talijanizirana.
Ipak po pitanju jezika neke stvari napreduju.

http://szi-humanistika.ffzg.hr/webpac/? ... 0gramatika

ps. Bartol Kašić je za vrijeme svog, nota bene, tajnog putovanja po Italiji zabilježio kratak i slučajan susret s moliškim Hrvatima u jednoj gostionici.
I na kraju stara, dobra:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Moli%C5%A1ki_Hrvati

Izvrsna reportaža:

http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=112

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 20:13 

Broj Moliških Hrvata kontinuirano se smanjuje; ima ih oko dvije tisuće. Žive samo u tri sela. Tako mala zajednica jednostavno ne može opstati jer će se migracijama i sklapanjem brakova utopiti u većinsku populaciju. Takvih primjera bilo je mnogo i u prošlosti.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2011, 22:35 

Prošle god. je bila emisija na TV mo Moliškin Hrvatima, govor je dosta slićan ka šta mi i danas prićamo kod nas u Segetu i okolici, šta me i iznenadilo, normalno vrimenski odmak je velik i normalne su novo usvojene rići, al osnova je ista kako su govorili stariji kojih se sićan ima 20-tak i više god kad san bija dite a i sad kod ljudi koji se nisu navukli navukli na nove rići i sa TV-a i sl...
Kad su ih pitali kako kažete kruh, kaže kruv, rečeš lib kruva, šta bi i ode znaćilo komad kruva, lib-libra. itd. nismo se baš tolko prominili bez obzira na godine i udaljenost...

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 17:55 

Ne bih se ja zaletao o hrvatskom poreklu svih tih Škavuna(kako sebe zovu)!

Jer jedino nešto zapisano što njih vezuje za kraj koji su napustili preko Jadrana je ova pesma-bugarštica koja je inače najstarija bugarštica zapisana uopšte na srpskom i hrvatskom jeziku(1497).

Orauias natgradum smereuo nit core

nichiasce snime gouorithi nego Jamco

goiuoda gouorasce istmize molimtise

orle sidi maolonisce dastibome

progouoru bigomte bratta zimaiu

pogi dosmederesche dasmole slauono

mo despostu damosposti istamice

smederesche Jacomi bopomoste

Jslaui dispot pusti Jsmederesche

tamice ,Jatechui napitati serene

creucze turesche bellocatela vitesco cha:

Prof. M. Pantić taj je zapis prilično uspješno razriješio i u njegovu čitanju glasi:

(1) Orao se vijaše nad gradom Smederevom

(2) Nitkore ne ćaše s njime govoriti,

(3) nego Janko vojvoda govoraše iz tamnice:

(4) »Molim ti se, orle, siđi3 malo niže

(5) da s tobome progovoru: Bogom te brata jimaju

(6) pođi do smederevske [gospode] sa s’ mole

(7) slavnom despotu da m’ otpusti lz tamice smederevske;

(8) i ako mi Bog pomože i slavni despot pusti

(9) iz smederevske tamnlce, ja te ću napitati

(10) črvene krvce turečke, beloga tela viteškoga«

http://www.mundimitar.it/sklavunske_naseobine_u_juznoj_italiji.htm

E sad kakve veze ima sa Hrvatima Smederevo i Đurađ Branković sa sve Sibinjanin Jankom da mi je znati?!

Ova pesma po stilu taman odgovara Petru Hektoroviću i njegovom "Ribanju" , čak je ova starija za nekih 60 godina !

To stanovništvo koje je odselilo u Italiju je sa svih strana u kojem ima i Hrvata naravno , ranije ih je bilo više ali su asimilovani i nestali!

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 18:58 

joe enter je napisao/la:
Ne bih se ja zaletao o hrvatskom poreklu svih tih Škavuna(kako sebe zovu)!

Jer jedino nešto zapisano što njih vezuje za kraj koji su napustili preko Jadrana je ova pesma-bugarštica koja je inače najstarija bugarštica zapisana uopšte na srpskom i hrvatskom jeziku(1497).

Orauias natgradum smereuo nit core

nichiasce snime gouorithi nego Jamco

goiuoda gouorasce istmize molimtise

orle sidi maolonisce dastibome

progouoru bigomte bratta zimaiu

pogi dosmederesche dasmole slauono

mo despostu damosposti istamice

smederesche Jacomi bopomoste

Jslaui dispot pusti Jsmederesche

tamice ,Jatechui napitati serene

creucze turesche bellocatela vitesco cha:

Prof. M. Pantić taj je zapis prilično uspješno razriješio i u njegovu čitanju glasi:

(1) Orao se vijaše nad gradom Smederevom

(2) Nitkore ne ćaše s njime govoriti,

(3) nego Janko vojvoda govoraše iz tamnice:

(4) »Molim ti se, orle, siđi3 malo niže

(5) da s tobome progovoru: Bogom te brata jimaju

(6) pođi do smederevske [gospode] sa s’ mole

(7) slavnom despotu da m’ otpusti lz tamice smederevske;

(8) i ako mi Bog pomože i slavni despot pusti

(9) iz smederevske tamnlce, ja te ću napitati

(10) črvene krvce turečke, beloga tela viteškoga«

http://www.mundimitar.it/sklavunske_naseobine_u_juznoj_italiji.htm

E sad kakve veze ima sa Hrvatima Smederevo i Đurađ Branković sa sve Sibinjanin Jankom da mi je znati?!

Ova pesma po stilu taman odgovara Petru Hektoroviću i njegovom "Ribanju" , čak je ova starija za nekih 60 godina !

To stanovništvo koje je odselilo u Italiju je sa svih strana u kojem ima i Hrvata naravno , ranije ih je bilo više ali su asimilovani i nestali!

Joj, daj molim te. :001_rolleyes Ono, if you please. :001_rolleyes Sibinjanin Janko je hrvatski prijevod za Janoša Hunjadija, ugarskog protuturskog junaka.
Hrvati imaju ime za njega upravo zato što su se borili u njegovoj vojsci. Dakle, ponovimo još jednom, Hrvati su vojnici u njegovoj vojsci.
Zapravo pjesma upravo i govori o tome, hrvatsko-ugarska vojska susrela se u bitki sa Turcima, koji su zarobili vojvodu Janka i odveli ga u Smederevo, u tadašnju Tursku. Primijeti da je vojvoda zarobljenik i da je pjesma tužaljka.
On je protagonist i glavni motiv pjesme, a ne Smederevo.
Pjesma, dakle, problematizira Hunjadija, čovjeka vrlo važnog za hrvatsku povijest onoga doba.
Mislim s takvim teorijama baratat... Bože sačuvaj.
Ti, naravno, možeš misliti da si bolje informiran od mene, ali nisi, vjeruj mi.
Ali drago mi je da pratiš najnovija postignuća kroatistike, lijepo.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 19:24 

snowflake je napisao/la:

Joj, daj molim te. :001_rolleyes Ono, if you please. :001_rolleyes Sibinjanin Janko je hrvatski prijevod za Janoša Hunjadija, ugarskog protuturskog junaka.
Hrvati imaju ime za njega upravo zato što su se borili u njegovoj vojsci. Dakle, ponovimo još jednom, Hrvati su vojnici u njegovoj vojci.
Zapravo pjesma upravo i govori o tome, hrvatsko-ugarska vojska susrela se u bitki sa Turcima, koji su zarobili vojvodu Janka i odveli ga u Smederevo, u tadašnju Tursku. Primijeti da je vojvoda zarobljenik i da je pjesma tužaljka.
Pjesma dakle problematizira Hunjadija, čovjeka vrlo važnog za hrvatsku povijest onoga doba.
Ali drago mi je da pratiš najnovija postignuća kroatistike, važno je biti informiran.

Baš je Sibinjanin Janko upravo srpska inačica za Hunjadija , i vagon pesama o njemu su srpske , aj malo istraži kad je u pitanju to ime pa će ti biti jasno .

Jel ti znaš gde je on vladao i odakle potiče?! , ako znaš onda ti jasno da je to daleko od Hrvatske , a tek još dalje od Dalmacije odakle bi trebali biti ovi Škavuni šatro poreklom.
Sva njegova delovanja su po Rumuniji,Srbiji i Mađarskoj...

Opet kažem sa ovom pesmom Hrvati nemaju ama baš nikakve veze

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 19:47 

Evo ga opet

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 19:53 

joe enter je napisao/la:
Baš je Sibinjanin Janko upravo srpska inačica za Hunjadija , i vagon pesama o njemu su srpske , aj malo istraži kad je u pitanju to ime pa će ti biti jasno .

Jel ti znaš gde je on vladao i odakle potiče?! , ako znaš onda ti jasno da je to daleko od Hrvatske , a tek još dalje od Dalmacije odakle bi trebali biti ovi Škavuni šatro poreklom.

Kakve veze ima kralj Artur s Francuzima? Kakve veze imaju Nijemci s Percivalom(Parsifalom)? Kakve veze imaju Bugari s Krale Markom? A Srbi sa Skenderbegom? Rimljani s Trojanskim ratom i Enejom? Talijani s Orlandom? Wadsworth s Akađanima?

Ili je moguće pjevati samo o likovima iz uskog kruga svojih etničkih sunarodnjaka? Kao nekog tko je diplomirao književnost, ovakav diletantizam me vrijeđa. Kulturna difuzija je postojala otkad je civilizacije i pisane riječi.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 20:09 

Pavo B. je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Kakve veze ima kralj Artur s Francuzima? Kakve veze imaju Nijemci s Percivalom(Parsifalom)? Kakve veze imaju Bugari s Krale Markom? A Srbi sa Skenderbegom? Rimljani s Trojanskim ratom i Enejom? Talijani s Orlandom? Wadsworth s Akađanima?

Ili je moguće pjevati samo o likovima iz uskog kruga svojih etničkih sunarodnjaka? Kao nekog tko je diplomirao književnost, ovakav diletantizam me vrijeđa. Kulturna difuzija je postojala otkad je civilizacije i pisane riječi.

Jesam ja rekao da ti tamo i Molicama nisu Hrvati?! , oni jesu danas Hrvati ako sami sebe tako nazivaju!

Ako je moja priča sa poređenjem u vezi pesama i junaka koje obrađuju na datim teritorijama i pominjanjima vladara diletantizam??!! , onda je tek veći dilentatizam te ljude smatrati istorijskim Hrvatima ne osvrćući se na to da oni nemaju ništa u svojoj tradiciji u vezi Hrvata i Hrvatske i uopšte ne dajući prostora da oni mogu biti poreklom iz svih prostora gde se govori štokavica.
Ovo govorim jer su mnoge enklave "Slovena i Slavena" izmurle odavno a bilo ih je dosta po Apulji i kjoekuda....

Ja ovo govorim u istorijskom kontekstu i ne reflektujem na današnje stanje i kontanje nacionlne svesti , tako da ako te diletantizam vređa onda bi trebao da se složiš sa mnom i dopustiš da istorijski mogu biti i iz srpskih krajeva ako tako mogu šta nazvati za taj period!

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 20:33 

joe enter je napisao/la:
Ja ovo govorim u istorijskom kontekstu i ne reflektujem na današnje stanje i kontanje nacionlne svesti , tako da ako te diletantizam vređa onda bi trebao da se složiš sa mnom i dopustiš da istorijski mogu biti i iz srpskih krajeva ako tako mogu šta nazvati za taj period!

Nisi mi odgovorio na pitanje. Otkud Talijanima pjesme o vitezu iz Bretanje koji je poginuo na Pirinejima? Otkud se čitava francuska literatura zasniva na polu-legendarnom kralju Velšana?

I da jednom razjasnimo. Koji si ti to fakultet završio da si ovakav stručnjak za društvene znanosti?

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 20:46 

joe enter je napisao/la:

Ne znam o porijeklu ove pjesme, ali nije ništa čudno da se u starim hrvatskim narodnim pjesmama spominje Sibinjanin Janko. Za vrijeme borbe protiv Turaka slavljeni su i junaci iz drugih naroda, posebice iz srpskog, s obzirom da je Srbija prethodno pregažena od strane Turaka, tako se bitka na Kosovu i kraljević Marko spominju u brojnim pjesmama. Njega i druge borce protiv Turaka se doživljavalo kao svoje, jer nije bilo antagonizma Hrvata i Srba, a nije ni narodnost i svijest o etničkoj pripadnosti bila sasvim razvijena u narodu, to je doživljavano kao borba kršćana protiv Turaka i ponekad isticano slavenstvo i na tom temelju zajedništvo ovdašnjih naroda.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2011, 21:16 

Pavo B. je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Nisi mi odgovorio na pitanje. Otkud Talijanima pjesme o vitezu iz Bretanje koji je poginuo na Pirinejima? Otkud se čitava francuska literatura zasniva na polu-legendarnom kralju Velšana?

I da jednom razjasnimo. Koji si ti to fakultet završio da si ovakav stručnjak za društvene znanosti?

Nemam ja problema sa time da narodi međusobno preuzimaju junake i baštine ih , to je logično i očito!
Ovde je problem druge prirode gde su ljudi iseljeni i kozna kojih prostora , a ti si ih proglasio za sigurne "istoriske Hrvate" bez imalo kritičkog osvrta i drugih mogućnosti , što govori u prilog da ako ti imaš fakultet za razliku od mene nije puno pomogao da razluči neke stvari.

A što se tiče same pesme , poveznica da je tamo u Molišana i "srpski supstrat" prisutan je upravo ova pesma bez obzira na samu radnju i likove!
A to je da ta najstarija bugarštica je naravno formom ista sa Ribanjem od Hektorovića ,dok ova je čak sva ekavska(nije neki baš dokaz) za razliku od Hektorovićeve koja je pola-pola sa ikavicom.
I što je najvažnije Hektorović ne samo da opisuje Marka Krlajevića već nedvosmisleno kaže da je njegovo pevanje "na sarpski način" koji su oduvek pevali!

Ako ovo ne govori da je tamo barem među tim Molišanima i Abrucanima nije bilo ničega srpskog onda sam ja lud jer oni uz sve to u svojoj tradiciji nemaju ništa što aludira na nešto hrvatsko!

Aj malo promisli bolje , ako su ti ljudi Hrvati koji su odbegli od ratova sa Turcima jel moguće da nemaju ništa hrvatsko u sećanju?! , i da jedino što imaju od istortijskih momenata obrađenim u svojoj tradiciji je pesma o događaju između Janka i Đurđa??!

Na kraju ću ti reći da to jesu Hrvati tamo i dokaz za to su momenti u govoru tih naseobina gdei ima tragova čakaštine uz ikavicu!
Ali srpski trag je neoboriv što sam i dokazao nadam se ko hoće da vidi pored zdravih očiju!

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 00:21 

Da su porjeklon Srbi, onda bi govorili jezik slićan srpskome, a ja san ih sluša i njegov jezik je tipićan arhaićni jezik koji se govori ode u Hrvatskoj, na jugu, a ne u Srbiji, kladin se da ih Srbin nebi ni razumija baš puno, a ja 99%, kako nisan Srbin nego ćisti Hrvat, idiotski je i pomislit da ćeš ti određivat ko je ko, a neznan jesi ikad i bija u Hrvaskoj, a kamoli ćuja i vidija išta osim kniga koje falsificirate, i da, oni za sebe ponosno kažu da su Hrvati, i plus toga su Katolici, Srbe ne odlikuje ni katolićka crkva ni Hrvatsko ime, i neznan šta imaš više srat o tome......
Da se Ivan mažuranić rodija 200 god ranije, vi bi ga prozvali da je Srbin, a negova dijela, dijelima Srpske književnosti, jel u svome najpoznatijeme dijelu piše o Crnogorcima, koje vi naravno smatrate Srbima, al eto,relativno novija i dobro dokumentirana povijest pa se ipak nemože posegnit tako daleko i oćito........
Srbi su po tebi najgenocidniji narod u povijesti, nisu asimilirali nijedan narod nego su sve pobili sa kojima su došli u kontakt, i sve su samo ćisti i pravi Srbi od poćetka do danas, Hrvati naravno ne postoju, oni su skup 95% Srba i 5% ostalih......
Oće li više neko trajno banirat ovoga idiota i provokatora, pun mi je kiflić njihovih foruma na kojima seru, još mi mora zgadit hrvatske forume??????

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 06:26 

joe enter je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Hrvati imaju ime za njega upravo zato što su se borili u njegovoj vojsci. Dakle, ponovimo još jednom, Hrvati su vojnici u njegovoj vojci.
Pjesma dakle problematizira Hunjadija, čovjeka vrlo važnog za hrvatsku povijest onoga doba.
Ali drago mi je da pratiš najnovija postignuća kroatistike, važno je biti informiran.

:smijeh :smijeh :smijeh Siliš me da budem neozbiljna, zabavan si =)) =)) To priznajem

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 06:33 

Gle, joe enter, stvarno mi se ne da odgovarati na nebuloze, ali izgleda da moram.

Tvoja je teza da moliški Hrvati nisu Hrvati.
To temeljiš na bugarščici u kojoj se spominje Sibinjanin Janko i Smederevo.
Da to malo preispitamo?

Moje teze su:

1. Bugarščice nisu (samo) srpske pjesme. Naprotiv.
Dat ću dovoljno primjera koji dokazuju suprotno.

2. Sibinjanin Janko zaista jest vojni zapovjednik Hrvatima i junak njihove epike. I nije jedini.

3. Suvremenici, kroničari i izvjestitelji govore o moliškim Hrvatima kao o katolicima, oni su te vjere i danas.

4. To što su štokavci ne čini ih Srbima.

O Janku sam već nešto rekla pa neću duljiti. No ono što ne znaš, a trebao bi znati, je da Hrvati u to vrijeme dijele državu s Ugrima, a to ne znači samo da dijele vojsku, već i velik dio plemstva. Naprimjer: Zrinske ili Erdodyjeve.

Drugo, 90 posto bugarčica zapisano je u Hrvatskoj, jedino što imate, a što im daje srpsko porijeklo, jest ona Hektorovićeva rečenica. A ona se može različito tumačiti.
Ali sve i da jesu pjevane „srpskim načinom“ opet bi bile hrvatske po postanju jer su nastale tamo gdje Srba nikad nije bilo.
Osim ako ne misliš dokazati da su Brač, Hvar i Vis srpski.
Ipak ih hrvatski znanstvenici ne prisvajaju sve.

Da se vratim na užu temu.
Evo što o dotičnoj bugarščici, dakle o onoj iz Molisea, piše J. Kekez, jedan od autoriteta na tom polju.
„ Napuljska kraljica, Izabela del Barzo, krenula je na putovanje po svom kraljevstvu i prispjela s pratnjom u mjestance Gioia del Colle. … 1. lipnja 1497. njoj u čast izveden je ples, čiji su izvodači bili stanoviti Scavoni, koji su se držali poput ljudi katoličkoga porijekla“.
(J. Kekez: Bugarščice. Zagreb, 2000.) v. tezu 3.

To su Kraljičine opaske na licu mjesta. To je zapisala njezina pratnja.
To su jedini pravi izvori o bugarščici za koju ti tvrdiš da je srpska.

Dalje.
Nekad se mislilo da su takve pjesme ograničene samo na štokavsko i čakavsko narječje da bi najnovije istraživanja pokazala da je upravo sjeverna Hrvatska pravo vrelo bugarščica.

Poput ove. (A tamo Srbin do Srbina)

Ban Derenčin boja bije.

Peljala sina Karlovićka po palačah udvinskih.
Negljedajući se na Krbavsko polje upita sina jom:
-Je li ono sura magla, ali bili labudovi?-
Odgovori: Ni, nego se sapa vidi od junačkih konja
I od praha puškanoga. Ono ban Derenčin boja bije.
Toga pravo ne izreče, eto izjaha jedan samo konjik,

Iziđe gospoja pred njega, dok pozna, da
je nje diver Karlović.
Zače govoriti: Davori mi, Karloviću, davori mi, moj divere.
Odgovori: Nemoj od krajine spitavati
Jer da ti počnem kazivati,

Sobom ćeš hitat ob crnu zemlju.
Ondi poginuše dva brata Karlovića,
Dva Mrnjavića, dva Berislavića, dva Hranilovića.

Derenčin je inače hrvatski ban s mađarskim prezimenom. Iliti v. tezu 2.

Primjer drugi.

Vrbanka divojka

Stoji t' meni Verbniška, pod njom t' mi je vodniška,
V leti je studena.
Čerpala ju ljuba ma, s nje prebelima rukama
Mladjehnaj Verbenka.

Doli tum vodum ni num Verbenčani jahahu
Mladjehni tri mladi.

Kamo to vi gredeta, vi tri junaci vojnici.
Mladjehni tri mladi?

Evo ti mi gredema, mladjehna si ti momuja!
V onu vojsku Jankovu.
Ako l' vi vidite, vi tri junaci vojnici,
Moj mojega gospodina!
Ako ga i vidima mladjehna si ti momuja!
Mi ga poznat nećemo.
Spir, spirvir mu je na sćitu, a bel kragulj na sulici,
Njegovi su dvorjani svi, svi zelenimi klobuki

Čakavska bugaršćica s otoka Krka. Tamo Srba nema. Jako stara, vidi se po jeziku.
Šokirana sam, čak se i Sibinjanin Janko spominje. I Vrbničani kao njegovi vojnici ,što bi rekli u sportskom žargonu, pa je li to moguće?! Ali ako Joe kaže da toga nije bilo, onda… v. tezu 2.

Primjer treći (ulomak)

Milo tuže turske majke
Milo tuže turske bule Kupe vode gledajući,
Kupe vode gledajući, Hasan-pašu proklinjajuć
Oh prokleta Kupa voda, koja si se izmešala,
Koja si se izmešala, to s junačkom crnum krvjum,
Odbiraj se, Kupa voda, od junačke crne krvi.
………..

Primjer kajkavske bugarščice. Tema: Bitka kod Siska 1593. Zapovijeda ban Toma Erdody.
Nema veze s temom, ali obožavam hrvatske dijalekte!

Ti si samo sljednik Vuka, koji je među srpske pjesme uvrstio i ovo.
http://hr.wikisource.org/wiki/Majka_Margarita

Dakle, ništa nova pod suncem.
Uopće mu pritom nije smetalo što je dotična napisana na zadarskoj čakavici.
Više o tome može se pročitati u Leksikonu hrvatskih tradicija J. Rapacke.
Bugarščica ima i u novijoj hrvatskoj književnosti.
Poveznica:
http://sskranjcevic.hr/download.ASP?PisID=1

Pouka: Ne dociraj mi. Nikad. Posebno ne tako glupavim argumentima.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 07:13 

Pavo B. je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Tako je :zivili Transfer je još i veći ako postoji zajednička (protuturska) tematika i bliski jezik.
Znači slažem se, uz neke primjedbe.
Kod kralja Artura previđaš neke veze koje su postojale između francuske (zapravo bretonske) i engleske književnosti.
Zajedničko je i kelsko-germansko porijeklo, odnosno kulturni slojevi.
Englezima, Velšanima i Bretoncima.
Više na: http://en.wikipedia.org/wiki/Breton_people
http://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_nations
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kelti
Englezi su germani, ali sa znatnim romanskim i prakeltskim utjecajima. Konačno, Britanija se i zove po njima.

Sve ostalo stoji :palacgore2 :palacgore1

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 13:42 

snowflake je napisao/la:
Gle, joe enter, stvarno mi se ne da odgovarati na nebuloze, ali izgleda da moram.

Tvoja je teza da moliški Hrvati nisu Hrvati.
To temeljiš na bugarščici u kojoj se spominje Sibinjanin Janko i Smederevo.
Da to malo preispitamo?

Moje teze su:

1. Bugarščice nisu (samo) srpske pjesme. Naprotiv.
Dat ću dovoljno primjera koji dokazuju suprotno.

2. Sibinjanin Janko zaista jest vojni zapovjednik Hrvatima i junak njihove epike. I nije jedini.

3. Suvremenici, kroničari i izvjestitelji govore o moliškim Hrvatima kao o katolicima, oni su te vjere i danas.

4. To što su štokavci ne čini ih Srbima.

O Janku sam već nešto rekla pa neću duljiti. No ono što ne znaš, a trebao bi znati, je da Hrvati u to vrijeme dijele državu s Ugrima, a to ne znači samo da dijele vojsku, već i velik dio plemstva. Naprimjer: Zrinske ili Erdodyjeve.

Drugo, 90 posto bugarčica zapisano je u Hrvatskoj, jedino što imate, a što im daje srpsko porijeklo, jest ona Hektorovićeva rečenica. A ona se može različito tumačiti.
Ali sve i da jesu pjevane „srpskim načinom“ opet bi bile hrvatske po postanju jer su nastale tamo gdje Srba nikad nije bilo.

Da se vratim na užu temu.
Evo što o dotičnoj bugarščici, dakle o onoj iz Molisea, piše J. Kekez, jedan od autoriteta na tom polju.
„ Napuljska kraljica, Izabela del Barzo, krenula je na putovanje po svom kraljevstvu i prispjela s pratnjom u mjestance Gioia del Colle. … 1. lipnja 1497. njoj u čast izveden je ples, čiji su izvodači bili stanoviti Scavoni, koji su se držali poput ljudi katoličkoga porijekla“.
(J. Kekez: Bugarščice. Zagreb, 2000.) v. tezu 3.

To su Kraljičine opaske na licu mjesta. To je zapisala njezina pratnja.
To su jedini pravi izvori o bugarščici za koju ti tvrdiš da je srpska.

Dalje.
Nekad se mislilo da su takve pjesme ograničene samo na štokavsko i čakavsko narječje da bi najnovije istraživanja pokazala da je upravo sjeverna Hrvatska pravo vrelo bugarščica.

Poput ove. (A tamo Srbin do Srbina)

Ban Derenčin boja bije.

Peljala sina Karlovićka po palačah udvinskih.
Negljedajući se na Krbavsko polje upita sina jom:
-Je li ono sura magla, ali bili labudovi?-
Odgovori: Ni, nego se sapa vidi od junačkih konja
I od praha puškanoga. Ono ban Derenčin boja bije.
Toga pravo ne izreče, eto izjaha jedan samo konjik,

Iziđe gospoja pred njega, dok pozna, da
je nje diver Karlović.
Zače govoriti: Davori mi, Karloviću, davori mi, moj divere.
Odgovori: Nemoj od krajine spitavati
Jer da ti počnem kazivati,

Sobom ćeš hitat ob crnu zemlju.
Ondi poginuše dva brata Karlovića,
Dva Mrnjavića, dva Berislavića, dva Hranilovića.

Derenčin je inače hrvatski ban s mađarskim prezimenom. Iliti v. tezu 2.

Primjer drugi.

Vrbanka divojka

Stoji t' meni Verbniška, pod njom t' mi je vodniška,
V leti je studena.
Čerpala ju ljuba ma, s nje prebelima rukama
Mladjehnaj Verbenka.

Doli tum vodum ni num Verbenčani jahahu
Mladjehni tri mladi.

Kamo to vi gredeta, vi tri junaci vojnici.
Mladjehni tri mladi?

Evo ti mi gredema, mladjehna si ti momuja!
V onu vojsku Jankovu.
Ako l' vi vidite, vi tri junaci vojnici,
Moj mojega gospodina!
Ako ga i vidima mladjehna si ti momuja!
Mi ga poznat nećemo.
Spir, spirvir mu je na sćitu, a bel kragulj na sulici,
Njegovi su dvorjani svi, svi zelenimi klobuki

Čakavska bugaršćica s otoka Krka. Tamo Srba nema. Jako stara, vidi se po jeziku.
Šokirana sam, čak se i Sibinjanin Janko spominje. I Vrbničani kao njegovi vojnici ,što bi rekli u sportskom žargonu, pa je li to moguće?! Ali ako Joe kaže da toga nije bilo, onda… v. tezu 2.

Primjer treći (ulomak)

Milo tuže turske majke
Milo tuže turske bule Kupe vode gledajući,
Kupe vode gledajući, Hasan-pašu proklinjajuć
Oh prokleta Kupa voda, koja si se izmešala,
Koja si se izmešala, to s junačkom crnum krvjum,
Odbiraj se, Kupa voda, od junačke crne krvi.
………..

Primjer kajkavske bugarščice. Tema: Bitka kod Siska 1593. Zapovijeda ban Toma Erdody.
Nema veze s temom, ali obožavam hrvatske dijalekte!

Ti si samo sljednik Vuka, koji je među srpske pjesme uvrstio i ovo.
http://hr.wikisource.org/wiki/Majka_Margarita

Dakle, ništa nova pod suncem.
Uopće mu pritom nije smetalo što je dotična napisana na zadarskoj čakavici.
Više o tome može se pročitati u Leksikonu hrvatskih tradicija J. Rapacke.
Bugarščica ima i u novijoj hrvatskoj književnosti.
Poveznica:
http://sskranjcevic.hr/download.ASP?PisID=1

Pouka: Ne dociraj mi. Nikad. Posebno ne tako glupavim argumentima.

Evo ponovo kao i ostali na ovom podforumu ubacuju mi reči usta!

Nisam rekao da nisu Hrvati već sam rekao da se laže kad se kaže da su i Molišani istorijski Hrvati jer za to nema dokaza , tj.ima isto dokaza da se kaže da su Srbi kao i da su Hrvati!

Aaa znači sad je važno jesu li ti ljudi katolici i to ih automatski ubacuje u hrvatski korpus?! , OK sad znamo da je i to merilo jer ima Hrvatažštokavaca , ima Hrvata koji pišu bugarštice ali nema Srba katolika koji su odselili za Italiju i nalaze se u Molicama.

Nemam ja nameru se natezati sa nekim koji automtski izbacuje Srbe iz tih Molišana a bez dokaza ih proglašava istorijskim Hrvatima i još govori o religiji kao momentu koji mu daje za pravo ove tvrdnje.

Znači koji su dokazi za to da su ovi iz Molica sigurno Hrvati , jel to katolička vera?! , jel to jezik koji ima kako se kaže momenata iz čakavštine?! , jel to njihobo narodno pamćenje gde pevaju o hrabrim hrvatskim junacima i precima??!!

A sad što se tiče bugarštice , ako je ta bugarštica napravljena gotovo u isto vreme kad i Ribanje Hektorovićevo onda mogu reći da je to na sarpski način koji tebi ništa ne znači jer kažeš da su zapisane gde Srba nikad nije bilo!
Zaista lep i logičan dokaz , zadivljen sam!

Zbog čega ti je teško reći da u tim doseljenim pre 500 godina ima možda i Srba?! , kad jedino zapisano što imaju i što ih veže za stari kraj po pitanju nekog događaja,ljudi,...je priča između Janka i Đurđa sa sve Smederevom u onoj bugarštici kad veće nema ništa u vezi Hrvata i nekog događaja u vezi njih.

Citat:

Znači tako?! , Hrvati ne samo da su opevavali srpskog junaka već si i pevali o njemu kao što to čine Srbi(sarpski način) i onda je na kraju ta pesma hrvatska samo zato što kažeš da tamo na Hvaru Srba nema?!
Odlično nema šta ! :smajl049

Riči potočivši Nikola govori:
Recimo po jednu, za vrime minuti,
Bugaršćinu srednu i za trud ne čuti,
Da sarpskim načinom, moj druže primili,
Kako meu družinom vasda smo činili;

Kako da se utiče, jer biše od volje,
Sam Paskoj pokliče ča može najbolje:

E sad ovde sasvim lepo kaže "Kako smo među družinom vasda činili" , znači oduvek su pevali na sarpski način bugarštice .

E sad zašto Hektorović ovo radi i opevava Marka na stari način kao što su uvek pevali na Hvaru kad kako kažeš tamo Srba nema?!
Zašto on Hektorović- Hrvat peva svojim Hrvatima u gradu i ostrvu gde Srba nikad nije bilo o Marku Kraljeviću i to još na sarpski način?! , zašto im ne peva na hrvaski način kad već živi u gradu gde Srba nema već samo Hrvata?!
Zašto lepo nisu pevali o njemu kao junaku u borbi protiv Turaka na svoj hrvatski način već na srpski?! , e to je misterija i endemski događaj zašto se to desilo :zubati

Ali najveća misterija je jesu li ti Molišani pevali o Janku i Đurđu na sarpski ili horvatski način?! , ako su oni potekli iz krajeva odakle je i Hektorović onda je definitivno na sarpski način jer sam Petar kaže da su tako "vasda činili" bez obzira što kako kažeš tamo Srbin nije nikad kročio.

E šta ti je zla sudbina.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 16:08 

Nisi osporio ništa što sam rekla. :yawn :yawn :smajl049
Šešeljeva škola dobiva poletarce, izgleda. :klanjam :klanjam :klanjam
Ti i ja, jednostavno, nismo na istom planetu.

Još nešto, ne čitaš prethodne postove, ne čitaš druge teme...
I i ne znaš ni a od abecede, a kamoli da si došao do h, kao Hrvat. :zubati :zubati

Druškane, bugaršćice i jesu hrvatski način. Devedeset posto preživjelih potječe iz Hrvatske.
Onaj Hektorovićev stih danas se interpretira posve drukčije. Ali to ti, naravno, ne znaš.
Čak i da jesu pjevali srpskim načinom, a nisu, to bi značilo da je svatko tko piše sonete ili Englez ili Talijan.
Hektorović je čakavac, sunčece moje :zubati

P.S. Reci mi, koje kriterije treba ispunjavati pjesma da bi bila bugaršćica. :zubati
Stručnjak kao ti to bi morao znati. :nanana :nanana

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 16:39 

Bilo bi lijepo da i Moliški Hrvati a ne Moliški srbi dobiju barem dio prava što uživaju talijani u Hrvatskoj, za početak iz jezične manjine Moliški Hrvati postanu nakon skoro 500 godina postanu manjina i da i malo više financiraju, sad tražiti zastupnika u njihovom parlamentu je ipak malo previše za nekoliko tisuća ljudi mada talijani imaju već 20 godina svog zastupnika u Hrvatskom saboru.
Oni su porijeklom došli iz doline Neretve i dijelom obale do Makarske, moj prijatelj koji je bio tamo boravio tjedan dana i danas i dosta zna govoriti Hrvatski a ne srpski kako neki ovdje misle i oni ne skrivenim zadovoljstvom i gostoljubljivošću primaju svakog iz Hrvatske iz svoje starije domovine.
Moj prijatelj kaže da se i njihovom govoru i naglasku i poslje toliko stoljeća osjeća govor i naglasak kakav neretljani imaju.
Ja namjeravam poći u skoroj budućnosti sa mojim prijateljem svakako obići taj kraj

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2011, 17:20 

snowflake je napisao/la:
Nisi osporio ništa što sam rekla.
P.S. Reci mi, koje kriterije treba ispunjavati pjesma da bi bila bugaršćica.
Stručnjak kao ti to bi morao znati.

Pa problem je u tome što nisi ništa ni rekla a bogami ni dokazala ni opovrgla.

Ovakvim kratkim upisom na moj post je još jedan dokaz da ništa nisi rekla svpjim predhodnik postom sem da su Molišani katolici i da je Janko junak hrvatske epike , e to je tvoja priča!

A za ovo oko forme bugarštica što pitaš nije mi jasno! :neznam

Oćeš da ti postavim ceo asortiman od Dubrovačkih,bokeških i ostalih dalmatinskih zapisivača koji su ne samo obradili Marka i Janka u bugaršticama?! , već su i Kosovski boj,Kneza Lazara,Banović Strahinju,Miloša Obilića,Mitra Jakšića,Starinu Novaka....

Ali sve ovo na stranu , jer hoću das te pirupitam jel ti znaš koji je egzodus naroda i plemstva u to vreme bio?! , jel znaš da su ogromne mase naroda se povlačile ka zapadu,severu i jugu u dalmatinske gradove a odatle pitaj boga kuda sve ne?!

Jel znaš da je upravo u vreme seldbe tih Molišana tamo u Italiju otišla i despotica sveta Mati Anglelina snaha Despota Đurđa sa svojim sinovima?!

Ne kažem da je ona lično vodila taj narod tamo , ali je sasvim jasno da ako su i Brankovići sami bežali u Italiju onda je logično da je bilo i običnog srpskog naroda tamo.

A sad prvo pitanje:
Zašto te iritira da mogućnost da su ti naseljeni Molišani i Srbi takođe?! , tj.da u tim Moliškim Hrvatima ima i Srba u genezi pri samom doseljavanju?! , jel moguće da to odbacuješ a da apriori prihvataš da su to sigurno istorijski Hrvati bez imalo konkretnih dokaza u njihovo tradiciji?!

Drugo pitanj:
Zašto Hektorović kaže da peva na srpski način kad na Hvaru Srba nema??!! , znači Hektor peva o srpskom junaku na "sarpski" način sa Hrvatima sugrađanima koji su to "vasda tako činili" a da Srbina nikad nisu videli u svom gradu!
Ovo mi objasni i sve će biti OK?!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 60 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Ceha i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: