|
|
Stranica: 2/5.
|
[ 105 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 22 kol 2024, 21:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76725 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Rika sv Vida je napisao/la: Da, to je poznato, znaju se grabit za drugoga u panici i utopit obojicu, oko vrata nekog uhvati. Teško ga i pogodit šakom u glavu u toj situaciji, pogotovo ako ti je iza leđa. Grizi, šakom u glavu, laktom u trbuh…. Spašavaj se tko zna. Davljenik se drži za tebe ko koala…
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 22 kol 2024, 21:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76725 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Što se tiče jezera, ako se utopi jedno - neplivač.
Ako se utopi dvoje, tu nema šta drugo biti nego davljenik koji ne zna plivati i koji povuče i drugoga.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 22 kol 2024, 21:49 |
|
|
joe enter je napisao/la: Salivator je napisao/la: U nas je uvijek bilo popularno tzv "spuštanje" niz rijeku. Bez plivanja, samo održavanje na vodi, pa kroz čitav Mostar.
U nas su se pitomci prije rata masovno utapali, čak i na mirnijim rijekama. Mislim da je baš zbog temperaturnih razlika.
Ja sam se tako spuštao na krattko na Limu i jednim delom na Tari , i mogu reći fantastičan osećaj , ali bilo je jako leto i plitko tako da nisam brinuo. Međutim kad su drugačiji uslovi dobro bi porazmislio ma koliko mi preporučivali da je bitno opustiti se i bez ikakve panike jer krutost tela i panika te vodu ka utapanju. U Srbiji je kažu najrizičnija Morava i zato tamo ima ubedljivo najmanje kupača , dok planinske bistre reke kao što je Neretva i slične su nekako najpredvidljivije jer vidiš očima brzake. Kad uđeš u veliku reku kao što je Dunav ono što prvo vidiš očima je mirnoća kao na jadranskom moru , a kad uđeš to je neverovatna snaga u kojoj ako nisi blesav brzo se povučeš nazad u plićak. Da, čuo sam da je Morava u bivšoj Jugi najzajebanija bila.
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
'Ko te ne zna, a ne voli !
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 22 kol 2024, 22:48 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Kada su izbjegli Bosanci, napose Kakanjci, stigli u Čapljinu nisu znali kakva je to smrtonosna rijeka. Mislili su ono... da je eto pogodna za kupanje. Ljeto 1994. je bilo tragično. Više ljudi, prije svega djece, je izgubilo svoj život u hladnoj Neretvi. Ja živim na par stotina metara od te rijeke i nikada u nju nisam ušao... Ne sjećam se ni da sam je dotakao... LoL. Meni se najdraže na njoj okupati. Ali nikada,baš nikada nisam ušao a da se prije ne smokrim. Ne kupam se na Svetog Iliju, tu sam žešće praznovjeran. :)
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
'Ko te ne zna, a ne voli !
|
|
Vrh |
|
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 23 kol 2024, 00:05 |
|
|
Iz mog mjesta se čovjek udavio na Božjaku u Studencima, Trebižat, bio vrhunski plivač, mislim baš na Sv. Iliju ili tih dana. Prvo je bila priča da je vir , kasnije se još saznalo da je bio koronarni bolesnik.
|
|
Vrh |
|
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 23 kol 2024, 00:07 |
|
|
Inače Božjak djeluje kao izrazito pitomo kupalište, jedino dio gdje se Studenčica ulijeva u Trebižat je izrazito hladniji od ostatka, možda tu može doći do šoka ako se naglo uskoči.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 23 kol 2024, 00:13 |
|
|
Ljudi znaju napravit “bazen” na nekim dijelovima, tako da naprave svojevrsnu branu od kamenja preko koje se voda prelijeva i napravi se malo jezero, otprilike kao dabrovi što rade da uspore tok.
Takva mjesta su jedina donekle sigurna, meni se čini.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 23 kol 2024, 01:35 |
|
|
Rijeke su osjetno zajebanije od mora. Neusporedivo. Ako su išli po noći preko Drine, nije mi niti malo čudno da su se svi utopili, čudno bi bilo da je itko preživio.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
jeremy10
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 23 kol 2024, 02:26 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ante1950
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 23 kol 2024, 02:52 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Kada su izbjegli Bosanci, napose Kakanjci, stigli u Čapljinu nisu znali kakva je to smrtonosna rijeka. Mislili su ono... da je eto pogodna za kupanje. Ljeto 1994. je bilo tragično. Više ljudi, prije svega djece, je izgubilo svoj život u hladnoj Neretvi. Ja živim na par stotina metara od te rijeke i nikada u nju nisam ušao... Ne sjećam se ni da sam je dotakao... LoL. U Hrvatskoj Neretva po meni nije toliko opasna. Kao dite u osnovnoj sam je preplivao dosta puta. Jedino je brza pa kad je preplivas, izades par stotina metara nizvodno
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 19:43 |
|
|
Citat: On the surface, rivers and streams can seem calm, warm or shallow. Yet every year even the most experienced park visitors become victims to deceptively strong currents, cold water temperatures, and unexpected changes in depth.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 19:50 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Robbie MO je napisao/la: Što se tiče jezera, ako se utopi jedno - neplivač.
Ako se utopi dvoje, tu nema šta drugo biti nego davljenik koji ne zna plivati i koji povuče i drugoga. Iako se i ja nikako oslobodit tjeskobe u jezerima, da, najsigurnija su. Sigurnija od mora. Međutim, i sam Jarun zna imat neke grmove ispod vode, oni te ostružu ali te neće utopit, ali lopoči su zajebani. Motaju se oko ruku i nogu. Vrlo neugodan osjećaj. Ako plivaš lagano i kao da ih nema samo prolaziš kroz njih ali ako se kreneš trzat i otimat oni se zatežu i drže u mjestu a nije tako teško doživjeti napad panike. Uglavnom, moja ekipa pliva po svim mogućim jezerima i nitko se ne utapa niti ih ribe pojedu. To što je u BiH i Srbiji svako ljeto dženosajd je neznanje plivanja, što ne sramotno. I oni bi se širili još.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 20:28 |
|
|
Da je Bog htio da plivamo dao bi nam peraje i škrge.
Sve osim dobro ugrijane vode u bazenu dubine 1,40m je avanturizam.
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 21:04 |
|
|
Dvojica u Jajcu na rijeci.
Dvoje u Ramskom, navodno iz Čakovca. U Hrvatskoj je obvezno učenje plivanja. To bi mogli bit Romi.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 21:10 |
|
|
Dovoljno je premoriti se, nemaš više snage a nađeš se u nezgodnoj situaciji. Počinje borba za život. Možeš znat plivat koliko hoćeš.
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 21:37 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Dvojica u Jajcu na rijeci.
Dvoje u Ramskom, navodno iz Čakovca. U Hrvatskoj je obvezno učenje plivanja. To bi mogli bit Romi. U jezeru uvijek utapanje u paru. Da se čovjek zapita treba li spašavat bez makar napuhanog šlaufa , ikoga tko nije najuži član familije, kad te netko nadljudskom snagom ščepa u zagrljaj smrti. Ili, ponijeti palicu za izubijati ga po glavi ako te krene davit.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 21:51 |
|
|
Sad znam zašto spasioci na jezerima nose one crvene bove ko iz Baywatch. Da ga utopljenik sleš davitelj ne uhvati za vrat i ne krene potezati na dno jezera. Vjerojatno imaju i mali čekić zakačen…
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 25 kol 2024, 21:52 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Dovoljno je premoriti se, nemaš više snage a nađeš se u nezgodnoj situaciji. Počinje borba za život. Možeš znat plivat koliko hoćeš. Odličan komentar. U moru kad se umoriš, jednostavno legneš na leđa. U slatkoj vodi nema stajanja, ko vožnja bicikla, ako staneš padaš.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 06:16 |
|
|
Narodne preporuke: Citat: napuhnite se kao žaba i glava će vam ostati iznad vode. Izdahni i ponovno udahni unutar sekunde i ostati češ plutati bez da mlataraš rukama i nogama.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 07:37 |
|
|
Ogromna je razlika plivat u moru i sladkoj vodi. U moru dok plivam mogu se djeca po meni vješati i držati se za mene, a ja uz minimalan napor to podnesem, za razliku od sladke vode gdje me to dosta brzo umori. Inače guštam plivati i u moru i jezerima i riekama. Kad god sam u Zagrebu po ljeti, nikad ne propustim kupanje u Jarunu. I mojoj djeci je gušt Jarun, jerbo su dosta zimogrozna, a Jarun bude i preko 30 stupnjeva. Kano mali sam se na Grobniku stalno kupao u Ričini (Rječini). Znam otić i na Koranu i Mrežnicu.
Uglavnom, osim umora, ljude jako često znaju zeznut i grčevi. Ti iznenadni grčevi su gadna stvar i gotovo nemoguće ih se riešiti kad te ulove u vodi i nemaš druge nego izići van vode dok se ne smire.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 09:12 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Ogromna je razlika plivat u moru i sladkoj vodi. U moru dok plivam mogu se djeca po meni vješati i držati se za mene, a ja uz minimalan napor to podnesem, za razliku od sladke vode gdje me to dosta brzo umori. Inače guštam plivati i u moru i jezerima i riekama. Kad god sam u Zagrebu po ljeti, nikad ne propustim kupanje u Jarunu. I mojoj djeci je gušt Jarun, jerbo su dosta zimogrozna, a Jarun bude i preko 30 stupnjeva. Kano mali sam se na Grobniku stalno kupao u Ričini (Rječini). Znam otić i na Koranu i Mrežnicu.
Uglavnom, osim umora, ljude jako često znaju zeznut i grčevi. Ti iznenadni grčevi su gadna stvar i gotovo nemoguće ih se riešiti kad te ulove u vodi i nemaš druge nego izići van vode dok se ne smire. Ma daj, ja sam plivao satima maratone, grčevi su normalna pojava. Opustiš taj dio tijela nakratko i pusti. To su priče koje pridonose paničarenju kod grčeva pa ljude uhvati panika... Panika je ubojica a ne grčevi. Evo iz opisa gore se vidi kako i neplivač može ostat iznad površine, samo ako ne paničari.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 09:42 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2407 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Neretva ima snažno strujanje, i nije za obične morske plivače koji se nikada nisu susreli sa riječnim strujanjem i virovima. Nadalje, hladnoća koja krasi na primjer Bunu, Neretvu, Bezdan itd. kod puno ljudi uzrokuje otkazivanje mišića već nakon 30ak sekundi jer noge krenu trnuti i od hladnoće se krvni sudovi naglo sužavaju, ljudi onda panično reagiraju i to je presuda samom sebi. Ali tko može podnjeti i uspije izdržati prvih par minuta u rijeci, može plivati pola dana onda I naravno u rijeke pogotovo u hercegovačke nikada ne skakati vruć, skoro garantiran infarkt. Kod ovih Marokanaca pretpostavljam da su doživjeli hladni šok i iz panike sami sebi indirektno presudili
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 09:47 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2407 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Robbie MO je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Dvojica u Jajcu na rijeci.
Dvoje u Ramskom, navodno iz Čakovca. U Hrvatskoj je obvezno učenje plivanja. To bi mogli bit Romi. U jezeru uvijek utapanje u paru. Da se čovjek zapita treba li spašavat bez makar napuhanog šlaufa , ikoga tko nije najuži član familije, kad te netko nadljudskom snagom ščepa u zagrljaj smrti. Ili, ponijeti palicu za izubijati ga po glavi ako te krene davit. Najgolemije je što i ne možeš udariti nekoga pod vodom kako spada. Ugriz je mozda jedino rješenje
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 09:51 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Narodne preporuke: Citat: napuhnite se kao žaba i glava će vam ostati iznad vode. Izdahni i ponovno udahni unutar sekunde i ostati češ plutati bez da mlataraš rukama i nogama. U slatkoj vodi ne može skroz bez pokreta. Lakše se održavati na površini ukoliko osoba ima veći udio masnog tkiva u tijelu. Mišići i kosti(genetika) zbog svoje gustoće čovjeka unatoč plućima punog zraka mogu povuć u dubinu. Plućni volumen je isto bitan.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 09:52 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Narodne preporuke: Citat: napuhnite se kao žaba i glava će vam ostati iznad vode. Izdahni i ponovno udahni unutar sekunde i ostati češ plutati bez da mlataraš rukama i nogama. Nije se rodio što je sa disanjem plivao u rijeci
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|